Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων

Διαδικασια για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων

Το ΦΕΚ 3402Β / 2013 που δημοσιεύθηκε στις 31-12-2013 , αφορά καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών ( παντοπωλεία , οπωροπωλεία , πρατήρια , κάβες κτλ ) και εισάγει ένα νέο , για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο , αδειοδότησης των κατασημάτων αυτών .

Ουσιαστικά τα καταστήματα αυτών των κατηγοριών πρώτα παίρνουν άδεια και μετά ελέγχονται . Θεωρώ αυτόν το νόμο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση , αρκεί να γίνονται συνεχείς έλεγχοι , κάτι που φαίνεται ότι θα ισχύσει .

Οπότε πατήστε στο συνέχεια για να δούμε πως γίνεται η Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων ( όπως θα λέγεται από δω και πέρα η άδεια λειτουργίας αυτών των καταστημάτων ) .

Αυτή η ρύθμιση αφορά τα καταστήματα της Κατηγορίας ΙΙΙ της Υγειονομικής Διάταξης ( ΦΕΚ 2718Β /2012 ) όπως : Οπωροπωλείο , Κρεοπωλείο , Παντοπωλείο , Πρατήριο Κατεψυγμένων προϊόντων , Καφεκοπτείο , Πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής , Πρατήριο άρτου , Κατάστημα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων , Κάβα εμφιαλωμένων ποτών , Πώληση τυποποιημένων παγωτών, αναψυκτικών, ποτών, ειδών σοκολατοποιίας, μπισκοτοποιίας κλπ σε εμπορικά καταστήματα .

Η διαδικασία χωρίζεται πάλι σε δύο στάδια , αυτό της προέγκριση και σε αυτό που κατατίθεται φάκελος για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων , μόνο που στο δεύτερο στάδιο ο φάκελος αποτελείται από υπεύθυνες δηλώσεις , δεν χρειάζεται αυτοψία από το υγειονομικό και η γνωστοποιήση ( άδεια ) χορηγείται με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις . Τονίζω ξανά ότι έλεγχος θα υπάρχει , αλλά θα γίνεται μετά την λήψη της άδειας .

 

Προέγκριση

Για την προέγκριση χρειαζόμαστε τα ακόλουθα δικαιολογητικά :

 • Αιτηση

Στην αίτηση αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος , η θεσή και το είδος του καταστήματος .

 • Εξουσιοδότηση

Σε περίπτωση που δεν καταθέτει τον φάκελο ο ενδιαφερόμενος . Η εξουσιοδοτηση θα πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής .

 • Διάγραμμα Κάλυψης

Το διάγραμμα κάλυψης είναι μία αποτύπωση της περιοχής γύρω από το κατάστημα , σε ακτίνα 50 m . Πρέπει να είναι σφραγισμένη απο ιδιωτή μηχανικό να σημειώνεται η ακριβής θέση της εγκατάστασης και να αναγράφεται το κείμενο για τα 50 m απόστασης από ναούς, σχολεία κτλ.

 • Συναίνεση Οικοδομής

Υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή ( ή του ιδιοκτήτη του καταστήματος αν δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν αρνείται να υπογράψει ) ότι ο κανονισμός δεν απαγορεύει την χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος .

Αν δεν υπάρχει κανονισμός ο διαχειριστής ( ή ο ιδιοκτήτης ) κάνει υπεύθυνη δήλωση που να λέει ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο διαμερισμάτων, δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος.

 

Προσοχή ! Αν διαπιστωθεί ότι η παραπάνω υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής ανακαλείται η προέγκριση και η γνωστοποίηση ( άδεια ) λειτουργίας του καταστήματος .

Επίσης , αρκετοί Δήμοι ζητάν βεβαίωση χρήσεων γης , ενώ χρειάζεται και η έγκριση του αρμόδιου φορέα αν το ακίνητο είναι διατηρητέο ή σε ιστορικό τόπο .

Ο αρμόδιος δήμος είναι υποχρεωμένος μέσα σε 15 μέρες από την υποβολή της αίτησης να χορηγήσει την προέγκριση . Αν περάσει αυτό το χρονικό διαστημα η προέγκριση χορηγείται σιωπηρά .

Θεωρητικά έχουμε περιθώριο τρεις μήνες από την προέγκριση ( συν δύο μήνες αν χρειαζόμαστε κάποια παράταση ) , για να καταθέσουμε στον Δήμο φάκελο με τα δικαιολογητικά για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων . Προφανώς δεν έχει νόημα να περιμένουμε τόσο πολυ . Έτσι , με το που βγει η προέγκριση καταθέτουμε :

 

Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων

 • Αιτηση – Υπεύθυνη Δήλωση

Αίτηση του ενδιαφερόμενου όπου γνωστοποιεί την ίδρυση του καταστήματός του και πως συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις της Υγειονομικής Διάταξης .

 • Ταυτότητα

Επικυρωμένη φωτοτυπία της ταυτότητας του αιτούντα ή άλλου παρόμοιου εγγράφου (σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων ) .

Αν την αίτηση την υποβάλει εταιρία κατατίθεται το εταιρικό , υπεύθυνη δήλωση ορισμού και αποδοχής του υγειονομικά υπεύθυνου και του αγορανομικά υπέυθυνου .

 • Υπεύθυνη δήλωση εποπτεύοντος μηχανικού

Υπεύθυνη δήλωση από ιδιώτη μηχανικό ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης , του Κτιριοδομικού Κανονισμού και του Κανονισμού Πυροπροστασίας .

 • Παράβολο

Σε αυτό το σημείο πληρώνουμε παράβολο ( ανάλογα με την περίπτωση καθορίζεται το ποσό ) για το δήμο .

Αφού καταθέσουμε τα παραπάνω δικαιολογητικά ( και ο νόμος αναφέρει ότι “οικείος δήμος οφείλει να μη ζητά από τον ενδιαφερόμενο δικαιολογητικά πλέον των υπεύθυνων δηλώσεων και του παραβόλου . “ ) , ο Δήμος χορηγεί Βεβαίωση για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων , οπού αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος , η διεύθυνση και το είδος του καταστήματος . Αυτή η βεβαιώση επέχει την θέση Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας Καταστήματος .

Ταυτόχρονα ο Δήμος κοινοποιεί το έγγραφο της Γνωστοποίησης στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης ( πολεοδομία ) , Υγειονομική Υπηρεσία και Πυροσβεστική Υπηρεσία , για να ελέγξουν το αληθές των δηλώσεων που κατατέθηκαν . Άρα είναι πολύ σημαντικό τα καταστήματα να πληρούν τις προϋποθέσεις των κανονισμών , για την ασφάλεια των πελατών τους , για την καλή φήμη της επιχείρησης και ( αν δεν είναι αρκετά αυτά για να “πεισθεί” ο επιχειρηματίας ) γιατί αν προκύψει μη συμμόρφωση από τους ελέγχους οι ποινές είναι προσωρινό έως οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης .

 

Αυτή είναι η διαδικασία για την Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων .

 

Για οποιαδήποτε απορία , μπορείτε να γράψετε στα σχόλια από κάτω .

 

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτο το άρθρο , μπορείτε να το μοιραστείτε με φίλους και γνωστούς .

ΥΓ : Aσχολούμαστε με άδειες για πάνω απο 10 χρόνια . Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες .

Recommended Posts
Showing 381 comments
 • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

  Μπορειτε να κανετε τα σχολια με τις αποριες σας εδω.

 • Αρης

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την κατάρτιση και τις απαντήσεις σας. Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα γυμναστήριο όπου θα υπάρχει και ένα σαλονάκι όπου θα καταναλώνονται τυποποιημένα προϊόντα που θα πουλιούνται από το γυμναστήριο. Εκτός απο την άδεια γυμναστηρίου τι άλλο θα χρειαστώ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημερα και ευχαριστω. Θα πρεπει να βγαλετε μια αδεια λιανικης διαθεσης τροφιμων και ποτων.

 • Δημητρης

  Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να ανοίξω πρατήριο παραγωγής φυστικοβουτύρου, φουντουκοβουτυρου κλπ… Για να το πουλάω σε συνοικιακά μαγαζιά και άλλες επιχειρήσεις. Τι άδεια θα χρειαστώ για να γίνει αυτό? Ευχαριστώ

  • Δημητρης

   Και επίσης πωληση λιανικής. Θα τα φτιάχνω εγώ ο ίδιος στο εργαστηριο

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

    Θα ελεγα εργαστηριο τροφιμων.

 • Δημητριος Ρε

  Καλημερα.

  Έχω ιχθυοπωλεία και έχω άδεια για να πουλάω νωπά αλλά και κατεψυγμένα αλιεύματα. Παράλληλα η επιχείρηση διαθέτει και μια ανεμότρατα τα ψάρια της οποίας εμπορεύομαι στα καταστήματά μου. Ανά περιόδους αλιεύονται μεγάλες ποσότητες σε καλαμάρια και γαρίδες και θέλω να τα καταψύχω ώστε να μπορώ να τα εμπορεύομαι χονδρικός τις περιόδους που δεν υπάρχουν. Χρειάζομαι κάποια ιδιαίτερη άδεια για να το κάνω αυτό; Υπάρχουν μηχανήματα που θα μου νομιμοποιήσουν την διαδικασία ή πρέπει να δημιουργήσω κάποιο τύπο συσκευαστηρίου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να βγαλετε μια αδεια εργαστηριου χαμηλης οχλησης με την συγκεκριμενη δραστηριοτητα.

 • Damiano

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας και την προσφορά σας!!
  Έχω κι εγώ μια ερώτηση… Διαθέτω ένα ξενώνα και στον κοινόχρηστο χώρο θα ήθελα να έχω μια μικρή έκθεση παραδοσιακών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, μπαχαρικά, μαρμελάδες, μέλι. Όλα τα προϊόντα παράγονται εκτός ξενώνα από τριτους και ειναι συσκευασμενα. Η πώληση των προϊόντων θα ήθελα να είναι χονδρική και λιανικη και να πουλάω και στο εσωτερικό και εξωτερικό. Στον ξενώνα λειτουργεί ήδη κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (σνακ μπαρ). Είναι πολλές οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Οχι ιδιαιτερα πολλες , αλλα θα πρεπει να “ξεχασετε” την χονδρικη.

 • Εύη

  Καλησπέρα, θα ήθελα να ανοίξω μπακαλοταβερνα στην επαρχία. Γνωρίζετε αν υπάρχει ειδική άδεια για αυτό; Αν όχι πως πρέπει να κινηθώ;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Η αδεια που αντιστοιχει σε αυτο που θελετε να κανετε ειναι “Παντοπωλειο-Εστιατοριο”.

 • Αντρεας Λ

  Καλημερα σας
  Θα ηθελα να ανοιξω καβα αλλα με δυνατοτητα καταναλωσης στον χωρο με συνοδεια σνακ καθως και δυνατοτητα πωλησης ελαιολαδου. Τι αδεια χρειαζεται;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα ελεγα οτι μια αδεια “καβα – αναψυκτηριο – παντοπωλειο” θα σας καλυψει.
   Προσοχη στην συγκροτηση του καταστηματος.

   • Αντρεας Λ

    Ευχαριστω πολυ! Μαλλον θα κανω κατι αλλο….

 • Νίκος

  Καλησπέρα σας πρόκειται να ανοιξουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο θα πουλάμε συσκευασμένα τρόφιμα ( ξηρό φορτίο ). Δεν θα έχουμε φυσικό κατάστημα δηλαδή να έρχεται κάποιος και να αγοράζει από εκεί.

  Αναφορικά με το υγειονομικό θα πρέπει να κάνουμε γνωστοποίηση? Επίσης τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί ο χώρος που θα αποθηκεύουμε τα προϊόντα?

  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Συμφωνα με αυτα που ισχυουν σημερα, δεν γινεται ηλεκτρονικο καταστημα χωρις αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος φυσικου καταστηματος.

 • Κασσιανη

  Καλησπέρα. Έχουμε βρει ένα χώρο 32 τμ για να ανοίξουμε κάβα ποτών. Εκτός από εμφιαλωμένα θα γεμίζουμε μπουκάλια πλαστικά με κρασί από μεγάλο ασκό. Χρειάζεται η ύπαρξη νιπτήρα με τρεχούμενο νερο; Γιατί ο χώρος δε διαθέτει καθόλου νιπτήρα και δεν έχει σύστημα ύδρευσης. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι , χρειαζεται υπαρξη υδρευσης και αποχετευσης για την τουαλετα που ειναι υποχρεωτικη.

   • Κασσιανη

    Σας ευχαριστω ολυ για την αμεση απαντηση σας. Να σας διευκρινισω οτι η ύπαρξη τουαλέτας είναι σε διαφορετικό σημείο γιατί το εν λόγω κατάστημα εντάσσεται σε συγκρότημα καταστημάτων τύπου εμπορικού κέντρου και οι τουαλετες ειναι κοινοχρηστες. Σε αυτην την περιπτωση, η ύπαρξη νιπτήρα θεωρείται υποχρεωτική εντός του καταστήματος για το πλύσιμο χεριών κλπ εφόσον θα γίνεται πλήρωση φιαλών με κρασί από μεγάλο ασκο;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Δεν χρειαζεται νιπτηρας σε αυτη την περιπτωση.

  • Κασσιανη

   Σας ευχαριστω ολυ για την αμεση απαντηση σας. Να σας διευκρινισω οτι η ύπαρξη τουαλέτας είναι σε διαφορετικό σημείο γιατί το εν λόγω κατάστημα εντάσσεται σε συγκρότημα καταστημάτων τύπου εμπορικού κέντρου και οι τουαλετες ειναι κοινοχρηστες. Σε αυτην την περιπτωση, η ύπαρξη νιπτήρα θεωρείται υποχρεωτική εντός του καταστήματος για το πλύσιμο χεριών κλπ εφόσον θα γίνεται πλήρωση φιαλών με κρασί από μεγάλο ασκο;

 • Ελένη Αθανασιάδου

  Καλησπέρα σας. Σε περιοχή με χρήσεις γης “γενικής κατοικίας”, όπου επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα (με εξαίρεση υπεραγορές και πολυκαταστήματα, θέλω να λειτουργήσω σε κατάστημα 250 τ.μ., επιχείρηση με Κ.Α.Δ. “λιανικό εμπόριο super market, με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων”. Είναι εφικτό ή θα θεωρηθεί υπεραγορά;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αποσο γνωριζω , πλεον δεν υφισταται ο ορος υπεραγορα τροφιμων.
   Πιστευω οτι μπορει να βγει αδεια παντοπωλειου σε τετοιο χωρο.
   Παντως για σιγουρα τσεκαρετε με δημο/υγειονομικο.

 • Μαρια

  Σε μίνι μάρκετ εντός ξενοδοχειακού συγκροτήματος που έχει άδεια λειτουργίας με γνωστοποίηση, μπορεί να πουλάει τσιγάρα; ο Δήμος μας λέει ότι μπορούμε ο λογιστής μας έχει αντίθετη άποψη.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Οσον αφορα την αδεια συμφωνω με τον Δημο.

 • Μιχάλης

  Καλημέρα σας, έχω άδεια σούπερ μάρκετ και τώρα θέλω να πουλάω και προϊόντα φαρμακευτική κάνναβη CBD. Χρειάζεται να βγάλω κάποια ειδική άδεια?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αποσο γνωριζω , οχι.

 • ροδιτης αποστολης

  καλησπερα διατηρο καταστημα με τεντες εχω βγαλει αδεια εγκαταστασεις και θελω να αλαξω καταστημα σε ποιο κεντρικο δρομο θα χρειαστη καινουργια αδεια εγκαταστασεις ? η παλια αδεια γραφει εργαστηριο ραφης τεντων ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι.

 • ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

  Καλησπερα, θελω να ρωτησω αν μπορει να συνυπαρξει κρεπερι και πρατηριο ζαχαροπλαστικης και αν χρειαζεται καμιναδα ή απλος εξαερισμος για την αδεια της κρεπερι.
  Ευχαριστω πολυ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Μπορει να συνυπαρξουν αυτα τα δυο.
   Ενα επαρκες απαγωγικο συνηθως φτανει.

 • ΘΕΟΔΩΡΑ

  καλημερα σα ς εχω ανοιξει παντοπωλειο -ψιλικο,
  τα εγγραφα που πρεπει να εχω στο μαγαζι ποιοα ειναι ακριβως γιατι οι γνωμες διιστανται και εγω ειμαι καινουργια στο αντικειμενο

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Τα σχεδια, τα αρχεια τηρησης και γενικα ολα τα νομιμοποιητικα στοιχεια που πιστοποιουν την νομιμη λειτουργια της επιχειρησης.

 • Γεώργιος τζανοπουλος

  Καλησπέρα ενδιαφέρομαι να ανοίξω μαγαζί με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα τη άδεια χρειάζομαι

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλη σας μερα.
   Η αδεια που απαιτειται για αυτη τη δραστηριοτητα ειναι του Παντοπωλειου.
   Καλη συνεχεια.

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΛΙΟΣ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΣΠΡΙΩΝ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
  ΜΕΛΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημερα σας.
   Μπορειτε να διαβασετε αυτο το αρθρο : https://www.adeiesleitourgias.gr/adeia-ergastiria .
   Καλη συνεχεια!

  • Τάσος

   Καλημέρα, ενδιαφέρομαι να ενοικιάσω έναν χώρο(πρίν είχε χρήση ως φούρνο)Για χωρο γευσιγνωσίας κρασιών και μόνο. Χωρίς κουζίνα ή μπάρ. Με ένα τραπέζι και 12 καρέκλες που θα διεξάγεται η οινογευσια κατόπιν κράτησης.
   Επίσης να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη μετά το πέρας της γευσιγνωσίας να αγοράζει το μπουκάλι κρασιού που του άρεσε.
   Απαιτείται απλή άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή θέλει και κάτι επιπλέον.

   Ευχαριστώ προκαταβολικά

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

    Καλη σας μερα. Θα πρεπει να βγει μια αδεια καβας.
    Καλη συνεχεια.

 • Σταυρος Μαυριτσας

  Καλησπέρα σας
  εχω χασει την αδεια λειτουργιας του παντοπωλείου που μου ανηκει από το 2013. Τι χρειαζεται για να παρω καποιο αντιγραφο αυτης της αδειας ώστε να την εχω στο κατάστημα μου για οποιοδήποτε ελεγχο γινει σε αυτό.
  Σας ευχαριστω πολύ εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Μπορειτε να απευθυνθειται στο τμημα αδειων του Δημου που ανηκετε.

 • Ελένη

  Καλησπέρα σας,
  χονδρικό εμπόριο αυγών χωρίς καθόλου λιανική πώληση χρειάζεται άδεια; Ο χώρος ενοικίασης είναι χαρακτηρισμένος ως κατάστημα στην άδεια οικοδομής αλλά δεν θα γίνονται πωλήσεις από το συγκεκριμένο χώρο, θα είναι αποθηκευτικός, θα τα παίρνει και θα τα δίνει στα καταστήματα. Σε περίπτωση που αργότερα προσθέσει ΚΑΔ με λιανική πώληση αυγών τι αλλαγές χρειάζονται;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να βγει μια αδεια αποθηκης χονδρικου εμποριου. Αν γινεται λιανικη πωληση θα πρεπει να γινει προσθηκη αδειας “λιανικη διαθεση τροφιμων και ποτων”.
   Προσεξτε τις χρησεις γης.

 • φωτιος

  καλησπερα σας,εχω παρει την γνωστοποιηση για πρατηριο αρτου και ζαχαροπλαστικης ,μπορω να πουλω καφε χυμους κτλ σε διερχομενους η ερωτηση μου ειναι μπορω να πουλαω και σαντουιτσακια με κασερι σαλαμι που θα τα φτιαχνω ο ιδιος στον χωρο μου ; σασ ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Η απαντηση και στα δυο μερη ειναι οχι.

 • Φωντας

  Καλησπερα, θελω να στεγασω επιχειρηση χονδρικης πωλησης και διανομης τυποποιημενου καφε. Γινεται να στεγαστει σε χωρο με κυρια χρηση καταστημα?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι. Να προσεξετε τις χρησεις γης.

 • Ανδρέας

  Καλησπέρα!Ενδιαφέρομαι να τροφοδοτώ τουριστικά καταστήματα που πουλάνε σουβενίρ, με ούζο μινιατούρες και ελαιόλαδο μινιατούρες.Χρειάζεται να έχουν αυτά τα καταστήματα ειδική άδεια;Η μπορούν να τα πουλάνε νόμιμα σαν σουβενίρ όπως μαγνητάκια, κούπες κλπ;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ακομα και σαν μινιατουρες αυτα λογιζονται ως τροφιμα/ποτα οποτε θεωρω οτι αυτα τα μαγαζια πρεπει να εχουν αδεια ΚΥΕ.

 • ΣΩΤΗΡΙΑ

  Καλησπέρα σας και μπράβο για το κουράγιο σας που δίνεται τόσες πολλές απαντήσεις-λύσεις καθημερινά.
  Διάβασα τα περισσοτερα σχολια σας και ειναι πολυ κατατοπιστικα για αυτό το λόγο ήθελα και εγω να σας ρωτησω.
  Θελω να ξενικήσω χονδρική για ψαρια. Εχω αποθήκη πιου όμως ειναι βοηθητικός χώρος φυσικά. απο την εφορια δεν εχω καποιο προβλημα κανω εναρξη. αλλα ο δήμος τι θα μου ζητησει? χρειαζομαι αδεια υγειονομικού?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι, χρειαζεται αδεια αποθηκη χονδρικου εμποριου, που αδειοδοτειται απο την Δ/ση Αναπτυξης της περιφερειας.

 • ΒΟΥΤΣΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την βοήθεια που προσφέρεται σε όλους μας.Εχω ένα σπίτι που χαρακτηρίζεται από τον δήμο αμιγώς κατοικία και μου είπαν ότι δεν μπορώ να ανοίξω εστιατόριο-ταβέρνα.Μπορω να ανοίξω παντοπωλείο παραδοσιακού τύπου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι, αλλα πρεπει να γινει αλλαγη χρησης απο κατοικια σε καταστημα.

   • ΒΟΥΤΣΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας,παράθυρο για να υπάρχουν ελάχιστα τραπέζι καθίσματα έτσι ώστε να μπορεί ο πελάτης να δοκιμάσει αν θέλει αυτό που αγοράζει υπάρχει;Ακόμα θα ήθελα να μου πείτε επειδή το σπίτι είναι προσφυγικό και πριν από παρά πολλά χρόνια λειτουργούσε ως φούρνος μπορώ να κάνω κάτι ώστε να μπορεί να γίνει κατάστημα μαζικής εστίασης;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων….

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Η απαντηση στο πρωτο ειναι οχι.
     Στο δευτερο ειναι πιθανοτατα οχι, αλλα θα μπορουσαμε να το ψαξουμε.

 • Δεσποινα Χαρδαλούπα

  Γεια σας! Διαθέτω καινούριο κατάστημα με μπαχαρικά, βότανα, βιολογικά κλπ. Διαθέτω κ τρία ψυγεία μεσα, 2 καταψυξεις για φυσικό χυμό ρόδι κ ενα για παγωτινια και 1 ψυγείο για χυμούς κ 1 για ιδιωτική χρήση. Η αρχική άδεια που μου εκδόθηκε ειναι στον ΚΑΔ 47.11 με αντικείμενο δραστηριότητας “λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό”.
  Στο μαγαζί εχω βάλει προς πώληση χύμα όσπρια κ κουλουράκια.
  Μετά την επίσκεψη του υγειονομικού, μου κάνανε παρατήρηση α) οτι δεν μπορώ να πουλάω χύμα κ πρέπει να ειναι όλα συσκευασμένα με ετικέτα απο τον εκάστοτε παραγωγό. Εντάξει για την ετικέτα, απολύτως κατανοητό αλλά γτ δεν μπορώ να πουλάω χύμα δεν το καταλαβαίνω εφόσον κ άλλα μαγαζιά σαν το δικό μου πουλάνε?. β) οτι ο τίτλος που μου δώσανε ειναι λάθος κ δίπλα απο τον ΚΑΔ πρέπει να προστεθεί σαν σημείωση : επιχείρηση λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών (παντοπωλείο).
  Υπάρχει κάποιος ΚΑΔ για χύμα πώληση? Δεν μπορώ να καταλάβω σαν παντοπωλείο γτ δεν μπορώ να πουλάω χύμα κ άλλα καταστήματα πουλάνε. Μπορώ να προσθέσω κατι, να κάνω κάτι? Ή όντως ειμαι τοσο λάθος?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Νομιζω οτι περισσοτερο τυπικο ειναι το θεμα. Χωρις να ξερω ολα τα δεδομενα, πιθανολογω οτι θα πρεπει να γινει μια τροποιηση της γνωστοποιησης και να βαλετε το “παντοπωλειο” το οποιο και σαφως μπορει να πουλαει και χυμα.

 • Ευαγγελία

  Καλησπέρα σας,

  έχω άδεια καταστήματος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών (παντοπωλείο) και πουλάω και τσιγάρα. Σε έλεγχο που έγινε από το Υγειονομικό μου είπαν ότι δεν μπορώ να πουλώ τα τσιγάρα. Ωστόσο δεν έχω βρει κάποια διάταξη να το αναφέρει ρητά. Ποια είναι η δική σας άποψη?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
  Ευαγγελία

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν ξερω τι ακριβως σας ειπαν , αλλα στο παντοπωλειο μπορειτε να πουλατε τσιγαρα.

 • George

  Καλησπέρα.

  Για να ανοίξω εποχιακό τουριστικό κατάστημα σε χώρο ρεσεψιόν ξενοδοχείου με παραδοσιακά προιόντα εκτός ψυγείου (βότανα,μέλι,καλλυντικά κτλ) τα οποία θα αγοράζω συσκευασμένα, τι άδεια χρειάζεται?

  Επίσης υπάρχει ήδη στην οικογένεια επιχείρηση μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος αλλά σε διαφορετικό χώρο.

  Θα μπορούσα να επικαλεστώ τον χώρο αυτό σαν εργαστήριο ώστε να φτιάχνω πχ δικές μου μαρμελάδες?
  Αν γίνεται αυτό πρέπει η καινούρια επιχείρηση να είναι παράστημα της άλλης, με ίδιο ΑΦΜ?

  Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Η απαντηση στην πρωτη ερωτηση ειναι “παντοπωλειο”.

   Η απαντηση στην δευτερη ερωτηση ειναι εκτενης και δεν μπορει να δωθει εδω.

 • Γιωργος

  Καλησπέρα σας θρλω να ανοίξω ένα κατάστημα χονδρικής και λιανικής πωλησεις και μέσω του διαδικτύου δηλαδή eshop συσκευασμένων τροφίμων με εισαγωγές που θα κάνω από κράτος της ΕΕ θα μπορούσαν στον ίδιο χώρο να λειτουργούν δλδ σε κατάστημα 150 τμ τα 100 να είναι κατάστημα και τα 50 αποθήκη.
  Τι άδεια χρειάζεται με καλύπτει 1 όπως παντοπωλείου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα μπορουσε να γινει κατι τετοιο.
   Θα πρεπει να βρειτε εναν χωρο σε περιοχη με τις καταλληλες χρησεις γης.

 • Αγγελικη

  Καλησπέρα,συναδελφε θα ήθελα λίγο από την εμπειρία σου.κατάστημα που πήρε προ 10ετιας αλλαγή χρήσης σε γυμναστήριο για να γίνει τωρα μίνι μάρκετ πρέπει να κάνει αλλαγή χρήσης πάλι?σε τι?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αν θυμαμαι καλα υπαρχει μια διαδικασια ενημερωσης φακελου πολεοδομιας για αυτες τις περιπτωσεις.

 • Θερμογιαννης Μαρκος

  Καλησπερα σας.Εχω καταστημα παντοπωλείο-καφεκοπτειο ξηρων καρπων κ ζαχαρωδων προιοντων.θελω να αλλαξω κτιριο κ να μπορω να φτιαχνω και καφε ελληνικο εσπρεσσο κλπ κ αν γινεται σφολιατοειδη σαντουιτς ντονατς.υπαρχει η δυνατοτητα αυτη με καποια προεκταση εργασιων?τα σαντουιτς πρεπει να ειναι συσκευασμενα στυλ Στεργιου η μπορω να τα φτιαχνω κ μονος μου?Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Η αδεια παει με το κτιριο και δεν μετακινηται.
   Θα πρεπει να βγει καινουργια αδεια λειτουργιας απο την αρχη και με βαση το αντικειμενο που θελετε να κανετε.

 • Γιωτα

  καλησπερα
  εχω καταστημα σε χωριο με ειδη οικιακης χρησης,προιοντα ομορφιας και μαλλιων ,λαμπες,,θελω να προσθεσω και νερα,αναψυκτικα,μπυρες,και γενικα ειδη που εχουν και τα περιπτερα οπως κρουασαν κ.α.
  Χρειαζεται αδεια γαπο το δημο;
  ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι, αδεια “παντοπωλειο”.

 • Νικος Μ.

  Kαλησπέρα σας,
  Χρειάζομαι κάποια άδεια υγειονομικού για τη διαδικτυακή λιανική πώληση σοκολάτων, καραμελών (έτοιμων συσκευασμένων) που θα αγοράζω από προμηθευτη; Δεν με ενδιαφέρει να έχω φυσικό κατάστημα, οπότε ποιες είναι οι προυποθέσεις του χώρου;

  Ευχαριστώ πολύ εκ των προταίρων,
  Νικος

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Συμφωνα με αυτα που ισχυουν σημερα, ειναι απαραιτητο το φυσικο καταστημα και η αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος.

 • ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ

  ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΩ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΑΔΕΙΑ ? // ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΠΑΡΟΧΗ ΠΗΡΕΣΙΩΝ) // ΑΝ ΑΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΕΙΑ, ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Καλημέρα,
   για την πώληση τσιγάρων απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η άδειες εκδίδονται απο τον Δήμο και οι προϋποθέσεις εξαρτώνται από το είδος της άδειας που θέλετε, απο το μέγεθος και απο την συγκρότηση του καταστήματος

 • ΑΝΝΑ

  Θα ήθελα σας παρακαλώ να ρωτήσω. Σε κτίριο που έχει οικοδομική άδεια ¨ανέγερση βιοτεχνίας¨μπορώ να κάνω καφεκοπτείο; η μήπως πρέπει να γίνει εργαστήριο; τι προδιαγραφές θέλει για να γίνει εργαστήριο; και από που πρέπει να βγεί η άδεια λειτουργίας;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Kαλημέρα,
   σε κτίριο με οικοδομική άδεια βιοτεχνιας δεν δύναται να εγκατασταθεί χρήση καφεκοπτείου. Θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε αλλαγή χρήσης, αν αυτό επιτρέπεται να γίνει στο εν λόγω κτίριο, είτε να ιδρύσετε επαγγελματικό εργαστήριο. Στην περίπτωση του επαγγελματικού εργαστηρίου, η αδειοδότηση γίνεται από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της περιφέρειας στην οποία ανήκετε.

 • Ιωάννης

  κ Διαμαντή καλησπέρα σας,
  Έχω ακριβώς έξω απ το μαγαζί μου ενα σκαμπό, χρειάζεται να πάρω άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου? Αν ναι, γνωρίζετε τι δικαιολογητικά απαιτούνται και αν τα καταθέτω στο δήμο μου (δήμος Αθηναίων);

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Τα τραπεζοκαθισματα ειναι σαν τις εγκυους … Ή εισαι ή δεν είσαι, δεν εχει ολιγον.

   Οποτε και για ενα σκαμπο πρεπει να βγει αδεια καταληψης κοινοχρηστου, που θελει αιτηση , μια μηδενικη αποδειξη και μια κατοψη του χωρου αναπτυξης των τραπεζοκαθισματων.

 • ΤΑΣΟΣ

  Καλησπέρα,
  θέλω να ανοίξω παντοπωλείο – κάβα με δυνατότητα σερβιρίσματος κρασιού και προιόντων που θα έχω στα ράφια. Τι είδους άδεια απαιτείται;
  Επίσης υπάρχει αυθαιρεσία στο πατάρι. Πρέπει να νομιμοποιηθεί ή γίνεται να μην χρησιμοποιείται καθόλου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   1. θα πρεπει να βγαλετε και αδεια “μπαρ”
   2. το παταρι ή νομιμοποιειται ή δεν χρησιμοποιειται καθολου. και οταν λεμε δεν χρησιμοποιειται εννουμε πληρη αποκλεισμο και καθολου προσβαση σε αυτο.

 • Κατερινα

  Καλησπερα σας
  Εχω καταστημα με αδεια γαλακτοπωλειου χρειαζεται κατι περαιτερω στην αδεια για να προσθεσω σκαμπω στο μαγαζι μου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να γινει προσθηκη αδειας καφε, η οποια επιτρεπει τραπεζοκαθισματα.

 • Ιωαννα

  Καλησπέρα!! Θέλω να αγοράσω μια επιχείρηση με παλιά άδεια της οποίας ο τίτλος λέει μπουγατσατζιδικο χωρίς παρασκευαστήριο!! Αυτός ο τίτλος λοιπόν τι ακριβώς αντιπροσωπεύει και αν θα μπορούσα να προσθέσω κρέπα χωρίς αλλαγή άδειας!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ειναι ενα μαγαζι που πουλαει μπουγατσα χωρις να την παρασκευαζει.
   Θα σας προτεινα να βγαλετε νεα αδεια απο την αρχη.

 • Βασίλης Μπριάζας

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Σε ένα αυτοτελές κτήριο εκτός σχεδίου, η χρήση του κτηρίου είναι βιοτεχνικός χώρος. Παλιά λειτουργούσε σαν έκθεση κουφωμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλω να χρησιμοποιηθεί σαν έκθεση προϊόντων λουκούμια ελιές κτλ, τα οποία είναι συσκευασμένα και γίνεται καθαρά εμπόριο και μεταπώληση αυτών. Το κτήριο έχει αυθαιρεσίες, χρειάζεται να γίνει αλλαγή χρήσης σε κατάστημα? Χρειάζεται να πάρει κάποια άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Χρειαζεται αδεια αποθηκης τροφιμων και να πληρουνται οι προδιαγραφες της πολεοδομικης νομοθεσιας.

 • Δημητρα

  Καλησπέρα γνωρίζετε εάν σε κάβα ποτών-αναψυκτικών χρειάζεται ειδική άδεια για πώληση πούρων?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αποσο γνωριζω οχι.

 • Παναγιώτης Κ.

  Λοιπόν: Φούρνος απο την Αθήνα άνοιξε υποκατάστημα πώλησης μόνο κουλουριών Θεσσαλονίκης στην περιοχή μου ( επαρχεία ) .
  Στην απόδειξη γράφει “ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΥ και ΖΑΧΑΡΟΠΡΑΣΤΙΚΗΣ” . Λογικά για να είναι νόμιμος , απο το κατάστημα των Αθηνών έρχεται έτοιμο το προϊόν και ψήνετε στο κατάστημα . ( Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η παρασκευή εντός καταστήματος , ΣΩΣΤΑ ;;;; )

  Για ανάλογο δικό μας κατάστημα : Α) Αν αγοράζουμε την ζύμη απο φούρνο , την κάνουμε κουλούρι την γεμίζουμε με υλικά και την ψήνουμε στο κατάστημα μας απαιτείται άδεια ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟΥ ή Πρατηρίου Άρτου ;

  Β) Αν αγοράζουμε έτοιμο το κουλούρι απο φούρνο (ψημένο) και το γεμίζουμε με υλικά τότε απαιτείται άδεια παρασκευαστηρίου ή πρατηρίου ;

  Γ) Άδεια παρασκευαστηρίου κουλουριών (ζύμωμα-ψήσιμο) μπορεί να δοθεί σε κατάστημα 25 τμ ;;

  Θα ήθελα σας παρακαλώ την θέση σας γιατί οι εδώ συνάδερφοι σας δεν είναι και πολύ ξεκάθαροι με τα παραπάνω .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Σε πρατηριο αρτου αποσο γνωριζω δεν μπορει να γινει ψησιμο.
   Για την τελευταια ερωτηση θα ελεγα πιθανως να μπορουσε, αλλα πρεπει να το δουμε με περισσοτερη λεπτομερεια.

 • Μάνος

  Γεια σας. θα ήθελα τη βοήθεια σας όσων αφορά την πώληση τυποποιημένων τροφίμων ( μόνο αναψυκτικά , νερό και μπύρες εντός ψυγείου) σε κατάστημα εμπορικό ( πώληση souvenirs , παιχνίδια για τη θάλασσα κλπ) μου είπαν από τον δήμο ότι δεν θέλει παράβολο ούτε βεβαίωση από μηχανικό. Από θέμα υγειονομικού, τι δικαιολογητικά πρέπει να έχω στην επιχείρηση μου?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αυτο ισχυει για αυτοματους πωλητες. Πρεπει να εχετε πιστοποιησεις για αυτα τα μηχανηματα.

 • Ανθούλα

  Θα ήθελα να ρωτήσω εάν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μας το έχουν χαρακτηρίσει ως ζαχαροπλαστείο, μπορώ να χρησημοποιησω μάρμαρο

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   To μαρμαρο ειναι μια επιφανεια αδιαπεραστη και αδιαποτιστη απο το νερο, οποτε μπορειτε να το χρησιμοποιησετε.

 • Αποστόλης

  Καλησπέρα σας,

  Σε καταστήματα μικτά (παντοπωλεία – πρατήρια άρτου) επιτρέπεται η πώληση μπύρας από βαρέλι σε ποτήρι μιας χρήσης?

  Ευχαιστώ πολύ,

  Αποστόλης

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θεωρω πως δεν γινεται.

 • Νικόλαος Μίγκος

  Καλημέρα. Για την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής από κατάστημα εμπορίας ιατρικών ειδών και καλλυντικών, χρειάζεται κάποια άδεια? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αποσο γνωριζω , οχι.

   • Νικόλαος Μίγκος

    Ευχαριστώ πολύ. Η νομοθεσία αναφέρει οτι τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να τα πωλούν και καταστήματα που πωλούν συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτό με μπέρδεψε καθώς εμείς δεν εμπορευόμαστε τρόφιμα. Εμπορευόμαστε ωστόσο ιατρικά υλικά και διαθέτουμε και πιστοποίηση ISO 9001. Υπάρχει κάποιος αρμόδιος φορέας που θα μπορούσα να απευθυνθώ ώστε να επιβεβαιώσει οτι θα είναι νόμιμη η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής από εμάς?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Η Δ/ση Υγειας ( το υγειονομικο που λεμε ).

 • κωνσταντινος

  καλησπερα!!!θελουμε να ανοιξουμε μια καβα μπυρας(μονο)μπουτικ το λεμε εμεις(ψωνιστικο).βρηκαμε εναν χωρο στο κεντρο της αθηνας με αδεια αναψυκτηριο καφετερια υγειονομικου ενδιαφεροντος.μπορουμε να πουλαμε τις μπυρες για take away και ναι τις σερβιρουμε στον χωρο μας?η μονο ενα απο τα 2?και αν οχι με την υπαρχουσα αδεια με τι αδεια θα μπορουσαμε να το συνδυασουμε?σε ευχαριστω εκ των προτερων και σου ευχομαο υγεια!!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Μπορει να γινει με αδεια καβας ποτων-επιχειρησης εστιασης .

 • Γιαννης

  Εχω μια καφετερια με 12 τετραγωνικα μεσα χωρις την κουζινα κ κοινοχρηστο χωρο 35 τμ νοικιασμενο ποσα ατομα θα μ βγαλει το υγειονομιο στην αδεια οτι δικαιουμαι ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν γινεται να απαντησω χωρις να εχω πιο λεπτομερη εικονα του χωρου.

   • Γιαννης

    Βαση νομου ποσα δικαιουμαι τι λεπτομερειες θελετε…ευχαριστω

 • Αφεντούλα

  Καλησπέρα!! Θα ήθελα την γνώμη σας για ένα θέμα. Έχω ένα γυμναστήριο και θέλω να πουλάω και συπληρώματα διατροφής (μπάρες πρωτείνης, ενεργειακά ποτά, φακελάκια με μονές δόσεις πρωτείνης) από χώρα Ε.Ε.. Ρώτησα την Υγειονομική Υπηρεσία και μου είπε ότι με βάση το Π.Δ. 219/2006 (άρθρο 3, παρ. 11) απαγορεύεται η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια και υπάρχει πρόστιμο 20.000€. Υπάρχει όμως και το ΦΕΚ 2855/11-11-2013(Τεύχος Β’)(άρθρο 6) που επιτρέπει την πώληση τους και από καταστήματα που επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα πράγμα που ισχύει και για τα γυμναστήρια, το οποίο και είναι νεότερο ΦΕΚ από το Π.Δ.. Γνωρίζεται αν έχει καταργηθεί αυτή η απαγόρευση; Αν όχι μπορώ να πουλάω έστω μπάρες πρωτείνης και ενεργειακά ποτά με άδεια για τυποποιμένα είδη παντοπωλείου όπως έχετε πει και παραπάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 • Πετρουτσοπουλος

  Θανάσης καλησπέρα
  ανοίγω ένα μικρό κατάστημα πώλησης έτοιμων γλυκών και ψωμιων(Όχι παραρτημα) θα χρειαστεί παρασκευστηριο;
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αν ειναι ετοιμα , οχι.

 • αλεξανδρος

  καλήμερα! ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι. θέλω να ανηξω μια επιχείριση χονδρικό εμπόριο καφέ μπαχαρικών και αλκοολούχων ποτόν. την επιχείριση μπορώ να την ανηξω με έδρα το σπίτι μου και να έχω σαν αποθήκη το υπόγειο μου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Εννοειται οχι.

 • αμαλια

  Kαλησπέρα! θα ήθελα και γω να ρωτήσω αν γνωρίζετε ποιος είναι ο κωδικός καδ που αντιστοιχει στο notifybusiness για πωληση καφε εντος πρατηριου αρτου?

 • φιλιππος

  Καλησπερα σας.Εχουμε ενα καταστημα που αποτελειτε απο ισογειο και υπογειο.Η επιχειρηση ασχολειτε με μπαλονια,μπομπονιερες προσκλητηρια,στολισμους γαμων και βαπτησεων.Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορουμε στον ιδιο χωρο να ανοιξουμε ΚΑΔ και για εμποριο ξηρων καρπων και οσπριων; Σας ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν γνωριζω αν μπορει να ανοιξει ο συγκεκριμενος ΚΑΔ , αυτη ειναι ερωτηση για λογιστη.
   Αν μπορει, θα πρεπει να εκδοθει αδεια λειτουργιας που θεωρητικα θα μπορουσε να εκδοθει.

 • Kostis

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται στο εσωτερικό οινοποιείου, εκτός από χονδρική πώληση, να διαθέτει και λιανική. Αν επιτρέπεται είναι υποχρεωτικό να τοποθετηθούν χωρίσματα και εγκατάσταση νέας τουαλέτας;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν ειμαι σιγουρος, αλλα νομιζω οτι πρεπει να ειναι ξεχωριστα.

 • Πετρος

  Υποερωτηση για την απάντηση σας στο σχόλιο της Δέσποινας, σχετικά με το τι χρειάζεται για να ανοίξει εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Μπορεί σαν έδρα να δηλωθεί η κουζίνα ξενοδοχείου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αυτη ειναι ερωτηση για λογιστη.

   • Πετρος

    Ο λογιστής έχει δώσει θετική απάντηση. Η ερώτηση μου ειναι αν θα δωθεί άδεια σε τέτοια περίπτωση από τις αλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Λιγο δυσκολο , αλλα πιθανο. Βεβαια , δεν εχω καθολου εικονα του χωρου οποτε δεν μπορω να δωσω σαφη απαντηση.

 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ

  ΓΙΑ ΣΑΣ,
  ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΈΤΕΙ ΤΟΥΡΤΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΓΑΜΩΝ, ΓΕΝΕΘΛΊΩΝ, ΚΛΠ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ? ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΟΡΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ Ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΙΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΈΡΩΝ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να βγαλει μια αδεια εργαστηριου ζαχαροπλαστικης. Αυτο δεν μπορει να γινει σε σπιτι. Ελπιζω οτι γινεται κατανοητο οτι δεν γινεται να γραφουν ολες οι προδριαγραφες ενος εργαστηριου σε ενα σχολιο.

 • Στεφανος

  Καλησπέρα. Σκέφτομαι να αγοράσω μια 3οροφη οικοδομή σε πόλη της επαρχίας η οποία διαθέτει πυλωτη 70-80τμ. Θέλω να ανοίξω μαγαζί που θα πουλάει ψωμί κουλούρι και σφολιατοειδη , μαναβική, αναψυκτικά,συσκευασμένα ζυμαρικά, αλλαντικά σε ψυγείο, αυγά και γενικά τρόφιμα χύμα και τυποποιημένα. Τι άδειες θα χρειαστεί να βγάλω? Και τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί ο χορος ?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να βγει αδεια πρατηριο αρτου και παντοπωλειο.

   • Στεφανος

    Στην παραπάνω περίπτωση μπορώ να σερβίρω πχ.χημους από τα φρούτα?μεζεδάκια από αλλαντικά με αναψυκτικο- τσίπουρο-κρασι χυμα- μπύρα?
    Επίσης η άδεια”παντοπωλείου” τι περιλαμβάνει ως προϊόντα πώλησης?
    Και κάτι τελευταίο. Τι κόστος έχει η κάθε άδεια?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Χυμους ναι , μεζεδακια οχι. Σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να βγει αδεια καφε-μπαρ.
     Το παντοπωλειο πουλαει τροφιμα και ποτα που καταναλωνονται σε χωρους εκτος της επιχειρησης.

 • μαρια

  Καλησπερα,
  απεναντι απο το σπιτι μου στη Νεα Σμυρνη εχει ανοιξει προσφατα αποθηκη-χονδρικο εμποριο-διανομες -μεταφορες εμφιαλωμενων αναψυκτικων και ποτων.
  Επειτα απο επαναλλαμβανομενες πολεοδομικες και του κ.ο.κ παρανομιες αρχισα να ψαχνω λιγο περισσοτερο τασχετικα με την αδειοδοτηση του και μιλοντας με την αρμοδια υπηρεσια του δημου μου ειπαν οτι πια ο νομος εχει αλλαξει και δεν χρειαζονται τετοιοι χωροι ουτε καν προεγκριση. Μονο γνωστοποιηση της αδειας λειτουργιας.
  Περιττο να πω οτιειναι απεναντι απο εκκλησια, ουτε 20m αποσταση(ο δημος λεει οτι εχει καταργηθει και αυτο οπως και οτι εχει καταργηθει και η βεβαιωση χρησης γης)
  Ο ιδιοκτητης χρησιμοποιει και κλαρκ με το οποιο φορτοεκφορτωνει απο τριαξονικα κινουμενος συνεχως μεσα στο δρομοενω διπλα περνουν αυτοκινητα παιδια ηλικιωμενοι και γενικα κοσμος. Ολοι κανουν τα στραβα ματια καθως τους λαδωνει με προιοντα του καθημερινα..Ακομα και η ασφυνομια αδυνατει να περνα καθημερινα για να τον ελεγχει για το κλαρκ.

 • ΠΑΥΛΟΣ

  Καλησπέρα,
  Έχω πρατήριο αρτου. Μπορώ να πουλάω τσιγάρα και τροφές σκύλου/γάτας?

  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Οχι

 • Ελευθερία

  Καλημέρα. Έχω κατάστημα ψιλικών και δώρων. Θέλω να προσθέσω καφέ για περαστικούς, κρύα σάντουιτς αλλά και πώληση χύμα ελληνικού καφέ. Μου είπαν από τον δήμο πως πρέπει να βγει νέα άδεια. Αν είναι παντοπωλείο και μπουν σε καδ τα τσιγάρα και ο καφές για περαστικούς είναι εντάξει; Διαφορετικά τι άδεια είναι καλύτερα να βγει; Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα μπορουσε να γινει παντοπωλειο – καφεκοπτειο και πωληση καφε σε περαστικους.

   • Κωστας

    Εγώ θέλω να ρωτήσω για το άρθρο 42. Θέλουμε να ανοίξω ένα κατάστημα περίπτερο-αναψυκτηριο. Θα έχω πρόβλημα που θέλω να το ανοίξω εκτός ζώνης(υγειονομικου ενδιαφεροντος) που απαγορεύεται να ανοίξεις κατάστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος. και για αυτό θέλω να μου πείτε αν μπορώ να εκμεταλλευτώ το άρθρο 42 για άδειες καταστήματον και να βρω παράθυρακη να το δουλέψω χωρίς πρόβλημα.
    Ευχαριστώ πολύ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Το αρθρο 42 ποιου νομου ???

     • Κωστας

      Άρθρο 42 (Καταστήματα, τα οποία διαθέτουν σε περαστικούς πελάτες τρόφιμα και ποτά για άμεση κατανάλωση)
      17 Votes

      Καταστήματα, τα οποία διαθέτουν σε περαστικούς πελάτες τρόφιμα και ποτά για άμεση κατανάλωση

      1. Στα καταστήματα του παρόντος άρθρου περιλαμβάνονται τα καταστήματα, τα οποία προσφέρουν τρόφιμα ή/και ποτά σε περαστικούς πελάτες. Τέτοια καταστήματα είναι τα αναψυκτήρια περίπτερα, τα καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα, τα παγωτοπωλεία, τα οβελιστήρια για περαστικούς πελάτες, οι κινητές καντίνες και άλλα παρόμοια καταστήματα.
      .
      .
      .
      .

      18. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου οι αναφερόμενες στην υγιεινή και καθαριότητα των χώρων (όχι όμως και το μέγεθος τούτων), του εξοπλισμού και του προσωπικού και των αναψυκτηρίων, καθώς και στην καταλληλότητα των προσφερόμενων στα καταστήματα αυτά τροφίμων και ποτών, εφαρμόζονται ανάλογα και στα λειτουργούντα σε συγκοινωνιακά μέσα παρόμοια καταστήματα.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αυτη η υγειονομικη διαταξη εχει καταργηθει εδω και πολλα χρονια. Δε νομιζω οτι μπορουν να γινουν πολλα στην περιοχη που περιγραφετε.

     • Κωστας

      θέλω να το ανοίξω ένα μαγαζάκι 30τ.μ με 40τ.μ εκτός ζώνης(υγειονομικου ενδιαφεροντος) που απαγορεύεται να ανοίξεις κατάστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος.Ένα αναψυκτήριο που θα πουλάει καφέ σε πλαστικό (στο χέρι) παγωτό (χύμα η μηχανή) χυμό, νερό αναψυκτικά, μπύρες (κουτάκι & βαρέλισια) και μπορεί και σάντουιτς τύπου panini. Η πλατιά και ο κεντρικός δρόμο που επιτρέπετε(μόνο εκεί επιτρέπεται και σε κάποια άλλα στενάκια) να ανοίξεις μαγαζί είναι στα 100m. Όλα αυτά που είπα είναι στο χέρι τραπέζια καρέκλες δεν θα έχει μέσα. Έχετε καμιά ιδέα ???
      Ευχαριστώ πολύ

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Οχι , δεν εχω

     • Κωστας

      Ευχαριστώ πολύ

 • φωτεινη

  Καλησπερα! Σκέφτομαι ασχοληθώ με συσκευασια κ πωληση ξηρων καρπων. Θα αγοραζω τους ξηρους καρπους θα τους συσκευαζω κ πουλω σε μαγαζιά. Τι αδεια χρειαζομαι; πρεπει κανω εναρξη επιχειρησης; ειναι υγειονο ενδιαφ;;.. Η στο σπιτι θα συσκευαζω η σε χωρο με αδεια καταστηματος που κατεχω. Μπορω για οικονομικους λογους ανοιξω μονο eshop? Σας ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να εχετε φυσικο καταστημα ( καταστημα πωλησης ξηρων καρπων ) σε καταστημα , οχι σπιτι και φυσικα με εναρξη στην εφορια.

   • Φωτεινή

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

 • panagiotis

  Γεια σας ειμαι αμπελουργος με αδεια αποστακτηριου παραγω τσιπουρο εχω και τα βιβλια μου εσοδων εξοδων της ΔΟΥ κανονικα πως μπορω να πουλησω το προιον μου τσιπουρο εμφιαλωμενο σαν πλανοδιος που εχω και αδεια γι αυτην την δραστηριοτητα διοτι θελω να πουλησω νομιμα στο νησι μου στον δρομο στους τουριστες

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   δεν γνωριζω.

 • Γιώργος

  Καλησπέρα. Σε πρατήριο άρτου επιτρέπεται η παρασκευή και πώληση καφέ σε όρθιους και περαστικούς πελάτες. Επιτρέπεται η παρασκευή και πώληση άλλων ροφημάτων και φυσικών χυμών ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Το ΦΕΚ αναφερει μονο καφε , οποτε θεωρω οτι η απαντηση ειναι οχι.
   Χυμους μπορει να παρασκευαζει/πουλαει ενα οπορολαχανοπωλειο.

 • Ε.Π.

  Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να ανοίξω μικρό κατάστημα εμπορίας ποτών (χονδρική και λιανική). Ακολουθώ την νέα διαδικασία με γνωστοποίηση λειτουργίας και αδειοδότηση από Δήμο ή κάποια άλλη διαδικασία λόγω του χονδρικού εμπορίου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ιδια ειναι η διαδικασια. Προσεξτε τις χρησεις γης.

  • Γιώργος

   Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πολύ.

 • Παπαθανασίου Σπυριδούλα

  Καλησπέρα,

  θα ηθελα τη γνώμη σας για κάτι ως συνάδελφος μηχανικός. Έχουμε ένα κατάστημα ισογείου με άδεια του έτους 1964 στην Αθήνα. Εκεί έχει το χαρακτηρισμό κατάστημα. Σήμερα θέλουμε να το λειτουργήσουμε σαν παντοπωλείο με τυποποιημένα προϊόντα και όχι παρασκευαστήριο. Σε προφορική ερώτηση στη πολεοδομία μου είπαν οτι δε χρειάζεται αλλαγή χρήσης. Ο λόγος οτι: δεν αλλαζουν φορτια, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, θέσεις στάθμευσης. Εσείς συμφωνείτε με αυτό; Μου φαίνεται λίγο περίεργο. Και πρεπει να ειμαστε προσεκτικοί με τις γνωστοποιήσεις. Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν χρειαζεται αλλαγη χρησης.

   • Παπαθανασίου Σπυριδούλα

    Ευχαριστω πολυ

 • Maria

  καλησπέρα θα ηθελα να ρωτήσω:
  ενδιαφέρομαι να ανοίξω e shop πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής χρειάζομαι κάποια άδεια; σε ποια κατηγορία ανήκω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Τα συμπληρωματα διατροφης δεν ανηκουν στα ΚΥΕ.

 • ANTHI

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SITE ΣΑΣ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΓΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ. ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΟ ΜΕΛΙ Κ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΩ ΣΕ ΒΑΖΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΑ ΓΕΜΙΖΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ..ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ..ΑΠΛΩΣ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΩ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΑΖΟ?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δε θεωρω οτι αυτο ειναι τυποποιηση. Μια αδεια παντοπωλειου αρκει.
   Απλα, να προσεξετε να αγοραζετε το μελι απο νομιμους παραγωγους.

 • Γιάννης

  ΚΑΛΗΜΈΡΑ. ΘΈΛΩ ΝΑ ΑΝΟΊΞΩ DELICATESSEN ΜΕ ΌΤΙ ΑΥΤΌ ΣΥΝΕΠΆΓΕΤΑΙ(ΚΟΠΉ ΤΥΡΙΏΝ ΑΛΛΑΝΤΙΚΏΝ ΠΏΛΗΣΗ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΚΡΑΣΙΏΝ ).Κ ΣΤΟΝ ΊΔΙΟ ΧΏΡΟ ΝΑ ΦΤΙΆΧΝΩ ΣΆΝΤΟΥΙΤΣ. ΕΠΊΣΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΚΆΤΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.ΒΛΈΠΩ ΌΤΙ ΑΝΟΊΓΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΈΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΜΈΧΡΙ ΚΑΙ ΚΑΦΈ ΣΕΡΒΊΡΟΥΝ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΚΙΝΗΘΏ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αυτο που περιγραφεται οντως μπορει να γινει. Θα πρεπει να βρειτε το καταλληλο καταστημα και να βγαλετε αδεια.

   • Γιάννης

    ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ. ..ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΕΎΚΟΛΟ ΦΥΣΙΚΆ. .ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ!

    • Γιάννης

     ΕΝΝΟΏ ΤΙ ΆΔΕΙΕΣ ΒΓΑΖΕΙΣ Σ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΘΈΛΩ. …

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Η αδεια θα ειναι παντοπωλειο – καφε.

     • Γιάννης

      ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ! ! !

 • Δημητρης

  Καλημέρα σας,
  Για ανοιγμα νέου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (μικρο καφε 30τ.μ. για καφε στο χερι) μπορεiτέ να με βοηθήσετε ως προς την διαδικασια, αν την γνωριζω σωστα?
  Παιρνοντας την χρηση γης, και την βεβαιωση εγκαταστασης από τον αρμοδιο Δημο, το επομενο βημα ποιο είναι??
  Κανω τα εργα κατασκευης στο μαγαζι και μολις είναι ετοιμο προς λειτουργια τοτε παω στον Δημο…πληρωνω το σχετικο παραβολο και κανω την αιτηση μεσω του notifybusiness??? αυτή είναι η σωστη σειρα? Εναρξη στην εφορια ποτε πρεπει να κανω?
  Αυτά είναι τα κυριως ερωτηματα μου…ως προς την σειρα των κινήσεων!!!!!

  Και αν τα λεω σωστα,
  μετα ποια ακριβως δικαιολογητικα πρεπει να εχω στο μαγαζι για τον ελεγχο από τους αρμοδιους φορεις??

  Σας ευχαριστω πολύ,

 • Dimitris

  Καλησπέρα, και συγχαρητήρια για την σελίδα σας
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν με βάση τους νέους νόμους για καταστήματα με χαμηλή επικινδυνότητα όπως αναψυκτήρια πρέπει να οριστεί ένας υγειονομικά υπεύθυνος (π.χ ο ιδιοκτήτης) ο οποίος μπορεί να υπογράψει την τεχνική έκθεση και το διάγραμμα ροής ?
  Ενώ πρέπει να υπάρχει στο φάκελο και νέα κάτοψη μηχανικού με βεβαίωση κύριας χρήσης.
  Αν το κατάστημα δεν είναι χαμηλής επικινδυνότητας ποιες ειδικότητες έχουν δικαίωμα υπογραφής του Διάγραμμα ροής και τεχνικής έκθεσης.
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Προς το παρον ειναι ασαφες.

 • Τσουνης Γεωργιος

  Καλησπερα
  Θελω να μεταβιβασω στην κορη μου το φουρνου που εχω , Γνωριζεται τι πρεπει να κανω ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Η ερωτηση σας ειναι πολυ γενικη για να απαντηθει εδω.

 • Δημήτρης

  Καλησπέρα
  Θελω να ανοιξω ενα παροδοσιακο παντοπωλείο και να πουλω κατα κύριο λογο δικα μου προϊόντα(ριγανι,τσαι του βουνου ,γλυκα του κούταλιου μαρμελάδες κτλ)τα όποια θα φτιαχνω εγω χρειάζεται κάποια ειδικη αδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Που θα τα φτιαχνετε ?

 • Νινα

  Kαλησπέρα σας και συγχαρητηρια! Ενδιαφέρομαι για πρατηριο αρτου – αναψυκτήριο με πώλησα καφέ και διαφορων ειδων σφολιατοειδή τα οποια θα ψήνουμε εντός του καταστήματος. Επιτρέπεται? Ωστόσο για την παρασκευή διαφόρων ειδών σνακ ή άρτων και παρασκευασμάτων ή ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκίσματα θέλει ειδικό πτυχίο πχ για να γίνει αυτό ή μπορεί ο οποιοσδήπουε να το κάνει?? Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Επιτρεπεται, αρκει να υπαρχει η καταλληλη συγκροτηση.
   Δεν χρειαζεται πτυχιο ζαχαροπλαστικης.

 • Άννα

  Καλησπέρα σας!
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα πώλησης ξηρών καρπών (λιανικής) και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Θα μπορούσα να πουλάω και κάποια προϊόντα όπως λικέρ, μπάρες δημητριακών, σοκολατάκια δικής μου παρασκευής; θα μπορουσε να υπάρχει δηλαδη κι ένας χώρος σαν εργαστήριο;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • αντωνης

   Καλημερα,
   Θελω να ανοιξω ενα eshop με σκοπο την πωληση συσκευασμενων προιοντων, τροφιμων εκτος ψυγειου. Απο οσο γνωριζω για την αποθηκη χρειαζομαι αδεια υ.ε.
   Η αποθηκη που θα γινεται μονο η αποθηκευση των προιοντων, πριν αποσταλουν με κουριερ, θα πρεπει υποχρεωτικα να ειναι σε ισογειο η θα μπορουσε να μπει και σε οροφο πχ γραφειο?
   Ευχαριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

    Ερμηνευοντας την Υγειονομικη Διαταξη ( ΦΕΚ 2161Β / 2017 ) αρθρο 5 , παραγραφος 2 , θα ελεγα πως δεν γινεται σε οροφο.
    Αλλα ακομα και να γινοταν θα πρεπει να προηγουνταν αλλαγη χρησης , οποτε δεν σας συμφερει.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα μπορουσε αρκει να υπαρχει η καταλληλη συγκροτηση.

 • Νίκος

  Γειά σας, για χρήση ναργιλέδων σε ξενοδοχειακή εγκατάσταση από συνεργαζόμενο επιχειρηματία που στην ουσία θα δίνει μάλλον ποσοστά στο ξενοδοχείο για να του επιτραπεί αυτό, τι άδεια χρειάζεται;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Νομιζω οτι εντασσεται στα καφε-μπαρ.

 • Παναγιωτα

  καλησπερα! συγχαρητηρια για την προθυμια σας να ενημενωνετε ολους εμας φιλοδοξους επιχειρηματιες !!! θελω να ανοιξω ενα εργαστηριο παραδοσιακων προιοντων (τουρσια, γλυκα του κουταλιου κ.τ.λ.) επειδη ομως ο χωρος που βρηκα ειναι σε τουριστικο μερος θα ηθελα να πουλαω τα προιοντα μου εκει καθως και αλλα τυποποιημενα παραδοσιακα προιοντα (βοτανα, κρασι, ζυμαρικα, κουλουρακια κτλ). καθως και μαναβικη… μπορω να βγαλω αδεια για ολα αυτα και να πουλαω και χονδρικη σε μαγαζια και ξενοδοχεια;;; επισης αν γινεται αυτο θα μπορω να εχω και δυο τρια τραπεζακια εξω με καφε για να μπορουν οι πελατες να δοκιμαζουν και αυτα που πουλαμε ; (σαν παραδοσιακη μπακαλοταβερνα με κρυους μεζεδες μονο;;;) ευχαριστω εκ των προτερων και συγνωμη για το μεγαλο μηνυμα και τις πολλες ερωτησεις αλλα ειμαι επαρχια και ειναι δυσκολο να παρω απαντησεις απο τις αρμοδιες αρχες….

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα μπορουσε να γινει αν βρειτε εναν αρκετα μεγαλο χωρο για να χωρεσει ολες αυτες τις δραστηριοτητες και να το επιτρεπουν και οι χρησεις γης στην περιοχη.

   • Παναγιωτα

    υπαρχουν συγκεκριμενες απαιτησεις οσον αφορα στα τετραγωνικα του χωρου ;;;; ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας!!!!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Οχι , περισσοτερο μετραει η κοινη λογικη.

 • Ιωάννα

  καλημέρα για την κατασκευή και λειτουργία eshop πώληση κρασιών και τυποποιημένων προιόντων π.χ. ξηροί καρποί κ.τ.λ. συσκευασμένοι θα πρέπει να ενοικιάσω χώρο ή μπορώ και από το σπίτι μου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αποσο γνωριζω για να εχεις eshop πρεπει να εχεις και αδεια ΚΥΕ.

 • ΝΕΦΕΛΗ

  Καλησπέρα θα ήθελα την βοήθεια σας για να κάνω πρωτη φορά μια γνωστοποίηση.
  Η επιχείρηση είναι κομμωτήριο με αδεια λειτουργειας από το 2001 και έχει κάνει αλλαγή μόνο την έδρα .
  θα ενταχθεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος?
  θα κάνω μόνο μια νεα γνωστοποίηση και θα περάσω όλα τα νέα δεδομένα της νεας έρδας και τα στοιχεια του νεου κτιρίου (αναγραφοντας μονο στο τέλος τον αριθμό της αρχικής άδειας) η
  θα κάνω νεα γνωστοποίηση με τα στοιχεια της παλαιας εδρας (θα αναγράψω τον αριθμό της άδειας στις (επιπλέον πληροφορίες ) και μετα θα κάνω μεταβολή αυτης της γνωστοποιησης αλλάζοντας μόνο τα στοιχεια της νέας διευθυνσης και του κτιρίου.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Χρειαζεται καινουργια αδεια.
   Θα πρεπει να κανετε ολη την διαδικασια απο την αρχη.

 • Mike

  Καλησπέρα σας,

  σε ΚΥΕ με άδεια λειτουργίας για ΜΙΝΙ-ΜΑRKET, θα χρειαστεί με τη νέα διαδικασία, να χορηγηθεί νέα άδεια για τη διάθεση & πώληση άρτου (πρατήριο άρτου) ή θα γίνει αντικατάσταση της υπάρχουσας άδειας (Mini Market) με προσθήκη της εν λόγω δραστηριότητας;

  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να κανετε την διαδικασια της γνωστοποιησης και στην συνεχεια να κανετε προσθηκη δραστηριοτητας.

 • Γιώργος

  Καλησπέρα θέλω να ρωτήσω σε κατάστημα 165 τ.μ αναψυκτήριο για όρθιους και διερχομένους και με 7 άτομα προσωπικό πόσες τουαλέτες χρειάζομαι για να είμαι νόμιμος ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Για να σας απαντησω θα πρεπει να δω την κατοψη του υγειονομικου.

 • Νακος

  Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω από σνακ μπαρ απαγορεύεται το delivery στην παραλία και αν ναι υπάρχει κάποια άδεια που μπορεί να έχει ή να βγάλει η επιχείρηση έτσι ώστε να μπορεί να διανέμει καφέ ποτό νερό και σνακς στην παραλία ;;; Υπόψιν η παραλία ειναι οργανωμένη αλλά χωρίς κάποιο άλλο μαγαζί εκεί κοντά και ο ιδιοκτήτης των ομπρελών δεν έχει πρόβλημα να σερβίρω στην παραλία !!!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δε νομιζω να υπαρχει θεμα με την διανομη.
   Πιθανως να υπαρξει θεμα με την συστηματικη εξυπηρετηση της παραλιας.

 • Ζωη

  Γεια σας,
  Θα ηθελα να ανοιξω καταστημα οπου θα τοποθετησω πλυντηρια ρουχων με κερματοδεκτη (self service). Απαιτειται καποια αδεια?

  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αποσο γνωριζω δεν υπαρχει καποια αδειοδοτικη διαδικασια.

   • Ζωη

    Ευχαριστω πολυ.

 • ΣΩΤΗΡΗΣ

  ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ WORD ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα πρεπει να μπειτε στο notifybusiness.gov.gr και να συμπληρωσετε εκει την φορμα.

 • Δημήτρης Ζ

  Καλησπέρα,
  Έχω ένα παντοπωλείο και θέλω να το επεκτείνω στο δίπλα κτίριο. Τα κτίρια θα επικοινωνούν εσωτερικά με έναν διάδρομο που θα προκύψει με γκρέμισμα μεσοτοιχίας.
  Μπορεί να βγει άδεια λειτουργίας γι ένα κατάστημα το οποίο στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτήρια με διαφορετική οικοδομική άδεια κλπ? Γιατί δεν μπορώ πουθενά να βρω πληροφορία γι αυτό.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα μπορουσε να βγει αδεια λειτουργιας, αν λυθει πολεοδομικα το θεμα της συνενωσης των χωρων.
   Αν και το θεωρω λιγο δυσκολο.

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ . ΕΧΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΨΗ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΩΣ ” ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ” ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΕΙ ΩΣ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΕΙΟ ? ” ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ”

  • Βασίλης

   καλησπέρα έχω καφενείο και θέλω να πουλάω μπάλες παγωτου απο προμηθευτη ο οποίος θα μου παρέχει το προιον πχ..nestle
   χρειάζομαι κάποια μεταβολή δραστηριότητας?

   • Ηλίας Διαμάντης

    O ορος δραστηριοτητα παραπεμπει σε λογιστη.
    Αδειοδοτικως το χυμα παγωτο θα ηθελε και προσθηκη αναψυκτηριου.

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ¨ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΕΙ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΕΙΟ ( ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ) ΣΕ ΧΏΡΟ (ΚΤΙΡΙΟ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ¨?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θεωρω οτι ειναι περισσοτερο θεμα χρησεων γης και κανονισμου οικοδομης.

 • Γιώργος

  Καλησπέρα σας,

  αρχικά συγχαρητήρια για τις πληροφορίες και την ενημέρωση που παρεχετε. Θα ήθελαν να ανοίξω καφεκοπτείο οπου θα αλέθω αλλα και θα καβουρδίζω τον καφέ. Χρειάζομα απλή άδεια υγειονομικού ή άδεια εργαστηρίου-παρασκευαστηρίου τροφίμων; Και αν χρειάζομαι άδεια για εργαστήριο ποιές είναι οι προδιαγραφές-προυποθέσεις για την έκδοση αυτής;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα βγαλετε αδεια “καφεκοπτειο με φρυξη καφε”.
   Δεν ειναι εργαστηριο ειναι η διαδικασια που βλεπετε απο πανω.

   • Γιώργος

    Σας ευχαριστώ για την άμμεση απάντηση. Να ρωτήσω όμως ποιά η διαφορά σε αυτη την άδεια σε σχέση με την απλή άδεια καφεκοπτείου; Τι παραπάνω προδιαγραφές-προυποθέσεις χρειάζεται για αυτη την άδεια.

    • Ηλίας Διαμάντης

     Στο καφεκοπτειο με φρυξη ψηνεις τον καφε και μετα αλεθεις. Θα πρεπει να προσεξετε το απαγωγικο γιατι το ψησιμο δημιουργει οσμες.

 • Βαγγέλης

  Καλησπέρα, για να ανοίξω κατάστημα τύπου σφολιατοειδή καφέδες και αρτοπαρασκευάσματα συμπεριλαμβανομένου ψωμιού, τι αδεια θα χρειαστώ;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Καλησπέρα,

   θα χρειαστείτε μία άδεια Αναψυκτηρίου με πρατήριο άρτου. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση το ψωμί θα το προμηθεύεστε από κάποιον φούρνο. Σε περίπτωση που θέλετε να το παρασκευάζετε εσείς θα χρειαστείτε και άδεια αρτοποιείου.

   Καλή συνέχεια

 • Μιχ Βασιλειάδης

  Γεια σας και συγχαρητήρια για την δουλειά σας.
  Θέλω να ανοίξω κάβα για πώληση εμφιαλλομένων ποτών αποκλειστικά μέσω internet. (e-shop)
  Χρειάζομαι άδεια ?

  Ευχαριστώ,

  Μιχάλης

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Για να πουλατε μεσω ινερνετ πρεπει να εχετε αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος.

 • Γεωργαλας Νικος

  γεια σας , θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπορω να πουλαω τσιγαρα σε καταστημα με αδεια παντοπωλειου -πρατηριο αρτου
  σας ευχαριστω

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Καλησπέρα,

   ναι επιτρέπεται η πώληση τσιγάρων

   • Νίκος

    Καλημέρα
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν στην συγκεκριμένη περίπτωση (αφορά την παραπάνω ερώτηση) θα πρέπει να εκδοθεί άδεια από τη νομαρχεία;

    • Ηλίας Διαμάντης

     Οχι, αυτη η αδεια εχει καταργηθει.

 • Αθηνα

  Καλημέρα σας και εγώ με τη σειρά μου θα ηθελα να ρωτήσω τι προϋποθέσεις χρειάζεται για άδεια εμφιαλώσεως οίνου και για οινοποιείο γενικά ο πατέρας μου είχε άδεια αλλα δυστυχώς πέθανε και τώρα μου ζητάνε καινούργια άδεια κληρονομικά δεν μπορώ να πάρω την άδεια του και αν όχι τι πρέπει να κάνω ευχαριστω

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Kαλησπέρα,

   η ερώτηση σας είναι πολύ γενική, θα χρειαστώ περισσότερα δεδομένα προκειμένου να απαντήσω. Αν θέλετε να το συζητήσουμε αναλυτικότερα μπορείτε να με καλέσετε

   Καλή συνέχεια

 • Ιωάννα Ηλιάδου

  καλημέρα σκέφτομαι να ανοίξω εργαστήριο ζαχαροπλαστικής έχω πάει στο αντίστοιχο ιεκ αλλά δεν έχω πάρει την πιστοποίηση μπορώ να ανοίξω?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ναι.

 • Αντώνης

  καλημέρα.Γινεται να συνυπάρξει κρεοπωλείο μαζί με πρατήριο άρτου.Το πρατηριο άρτου θα βρισκεται σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο από το υπόλειπο κατάστημα.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ναι, γινεται.

  • Αντώνης

   ευχαριστω

 • ΒΑΣΙΛΗΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
  ΕΧΟΥ,Ε ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κ ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΑΔΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΠΟΥΛΑΜΕ ΜΠΑΡΕΣ Κ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΑΥΑΣΜΑΤΩΝ . ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΓΙΑ ΕΙΜΑΙ? Κ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ειναι Επιχειρηση Λιανικης Διαθεσης Τροφιμων και Ποτων ( τυποποιημενα ειδη παντοπωλειου ).
   Το τι χρειαζεται αναγραφεται στο αρθρο απο πανω. Αν θελετε μπορουμε να τα πουμε και κατιδιαν.

 • Λιλα Μαγκλαρα

  Γεια σας ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου. Ενδιαφέρομαι να ανοίξω κατάστημα με νωπά λαχανικά και φρούτα σε ορεινό χωριό με 400 κατοίκους, μπορώ να πουλάω ταυτόχρονα μελοποιημένα φρούτα και λαχανικά ( μαρμελάδες, κομποστες) και ξηρούς καρπούς.
  Επίσης το οίκημα που έχω βρει είναι 60 τετραγωνικά μπορώ παράλληλα να πουλάω είδη φυτοριακου υλικού ( δενδριλια, σπορους).
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Μπορειτε να πουλατε μαρμελαδες , κομποστες , ξηρους καρπους αρκει να τα προμηθευεστε απο επιχειρησεις που λειτουργουν νομιμα.
   Για προιοντα φυτοριακου τυπου νομιζω οτι δεν θα εχετε καποιο θεμα, αρκει προφανως να ειναι ξεχωριστα απο τα τροφιμα.

   • Λιλα Μαγκλαρα

    Ευχαριστώ παρα πολυ για τις διευκρινίσεις σας και για την αμεσότητα σας

 • ΧΑΡΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ

  Καλησπέρα σας. Η δουλεία σας είναι εξαιρετική ευχαριστούμε.Είμαι από Ιθακη
  έχω ένα όπως λέει και η άδεια μου «ΑΜΙΓΕΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ – ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΥ» με πώληση καφέ σε όρθιους και περαστικούς.έχω και εργαστήριο άρτου και συναφών ειδών το όποιο βρίσκετε σε ένα χωριό 3 χλμ μακριά και κάνω ανεφοδιασμό 4 φορές την ημέρα.Ήθελα να ρωτήσω μπορώ να βάλω βαφλάκι – βάφλα σε πακέτο η κρέπα,διότι έχουμε φρέσκο παγωτό και το ζητάνε πολυ.το πρατήριο δεν έχει παρασκευαστήριο.μπορώ να κάνω κατι?

  ευχαριστώ πολύ
  Χαρίλαος Δενδρινός

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα πρεπει να γινει προσθηκη “αναψυκτηριου” με την καταλληλη διαμορφωση του χωρου.

 • ΑΛΕΧΗΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΣΕ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ-ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ-ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΟΥΛΑΩ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΒΡΑΣΤΗΡΕΣ ΤΟΣΤΙΕΡΕΣ ΚΑΦΕΤΙΕΡΕΣ. ΘΕΛΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ???
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Οχι.

 • Ιωάννα

  Καλησπέρα,

  έχω ένα κατάστημα το οποίο χρησιμοποιείται ως γυράδικο και έχει άδεια λειτουργίας . Το κατάστημα έχει μία δική του αποθήκη και επικοινωνούν με σκαλες – ασανσερ. Η αποθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα? θα πρέπει να βγει νέα άδεια? Κι αν ναι τι προδιαγραφές χρειάζονται από το Υγειονομικό – Πολεοδομία – Δήμο – Πυροσβεστική? Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Τι εννοειται “ως καταστημα” ?
   Τι θα κανετε στο υπογειο ?

 • Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου

  Καλησπέρα!
  Έχω μαγαζί με άδεια καφέ -μπαρ σε ορεινή μη τουριστική περιοχή. Δίπλα απ το κατάστημα μου έχω νοικιάσει ένα μικρό χώρο 15τ.μ και τον χρησιμοποιώ ως αποθήκη! Θα μπορούσα να ανοίξω υποκατάστημα ως παντοπωλειο ? Για να πουλάω συσκευασμενα προϊόντα μόνο!
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αν ο χωρος ειναι νομιμος , κυριας χρησης και πληροι και τις υπολοιπες προδιαγραφες τις νομοθεσιας, μπορειτε.

 • νικος

  Καλησπέρα σας και μπράβο για το κουράγιο σας που δίνεται τόσες πολλές απαντήσεις-λύσεις καθημερινά.
  Ας ρωτήσω και εγώ λοιπόν με την σειρά μου.
  Έχω βρει ένα χώρο 80 τ.μ περίπου και θέλω να ξεκινήσω μια επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας παντοπωλείου, χύμα ξηρούς καρπούς με φούρνο που θα κάνω εγώ το καβούρντισμα, κόψιμο και πώληση καφέ, παρασκευή φρέσκων χυμών από αποχυμωτή σε πλαστικό ποτήρι, πώληση ζαχαρωδών, σοκολάτας και μπισκότων, αλλαντικών και τυριών με μηχανή κοπής, μέσα σε όλα αυτά θα χωρούσε και συσκευαστήριο για τους ξηρούς καρπούς και αν ναι πόσα τ.μ χρειάζονται.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Νομιζω πως μπορει να συνυπαρξει, αν και δεν ειμαι σιγουρος αν εχουμε και οι δυο το ιδιο πραγμα στο μυαλο μας με την εννοια “συσκευαστηριο”.
   Να προσεξετε το απαγωγικο του φουρνου των ξηρων καρπων.

   Καλη συνεχεια.

 • Στέφανος

  Καλησπέρα συγχαρητήρια για την σελίδα σας…
  θέλω να ανοίξω παντοπωλείο με τσιγάρα και ψωμί σε χωριό με 100+ κατοίκους,
  ο χώρος είναι κτίσμα 32 τετρ. είναι μέσα στο οικόπεδο της κατοικίας μου και δίπλα στον κεντρικό δρόμο
  είναι δηλωμένος σαν αποθήκη θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε εάν γίνεται, και τι χρειάζεται..
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων..

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Θα πρεπει να γινει αλλαγη χρησης σε καταστημα, εφοσον το επιτρεπουν οι χρησεις γης.

   Καλη συνεχεια.

 • Γρηγόρης

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια.
  Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Έχω κατάστημα με τουριστικά είδη και ήθελα να εντάξω κάποια εμφιαλωμένα παραδοσιακά ποτά, βότανα και σαπούνια. Χρειάζομαι άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος και ποίου τύπου;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θεωρω οτι μια αδεια “παντοπωλειου” θα σας καλυψει.

 • Παναγιώτης Ψυχογυιός

  Καλησπέρα σας. Sε χώρο που είναι χαρακτηρισμένος σύμφωνα με την Οικοδομική Άδεια ως συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων απαιτείται αλλαγή χρήσης προκειμένου να εγκαταστήσω κατάστημα λιανικής διάθεσης τροφίμων (Καφεκοπτείο και Κατάστημα κηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων); Αντίστοιχα σε χώρο χαρακτηρισμένο ως κατάστημα για την ανωτέρω δραστηριότητα απαιτείται αλλαγή χρήσης;

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Στην πρωτη περιπτωση ναι, στην δευτερη οχι.

   Καλη συνεχεια.

  • Γρηγόρης

   ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

 • Νικος

  καλημέρα, αν και εχει σχεδον απαντηθεί. σε καβα μπυρας/παντοπωλειο χρειάζεται επιπλέον αδεια μπαρ (ποια ειναι η ακριβης περιγραφή) για να μπορει ο πελάτης να πινει την μπυρα του; μπορεί να ειναι σε αλλη τιμη λογω του οτι αφορα το “μπαρ” και όχι την “καβα” η πωληση;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Ναι, χρειαζεται αδεια “μπαρ” για να σερβιρετε ποτα σε πελατες.
   Η τιμη ειναι δικη σας επιλογη.

   Καλη συνεχεια.

 • Αρης

  καλησπερα και πολλα συγχαρητηρια.
  Διατηρω καταστημα με αδεια εμποριας λιανικης χονδρικης πωλησης κρεατος και κτψ κρεατων και κτψ ψαριων.
  προσφατα ειπα να βαλω λιγα πραγματα για να εμπλουτισω το καταστημα και με αλλα ειδη και να προσελκυσω περισσοτερους πελατες.
  ειπα να βαλω λιγα παραδοσιακα ζυμαρικα(χυλοπιτες,τραχανα ) μερικα αυγα χωριατικα σε συσκευασια ,σαλτσες και μουσταρδες που πανε με το κρεας καθως και μπαχαρικα(αλατι και πιπερι συσκευασμενα)και σε μια καταψυξη να βαλω κτψ λαχανικα
  ειπα να παω στην εφορια να ανοιξω καινουργιους ΚΑΔ και απο εκει με στειλανε στον δημο για επεκταση αδειας!!!
  Ο δημος μου ζηταει ενα σορο χαρτια λες και ξανανοιγω μαγαζι απο την αρχη ενω εγβ το μονο που ζητω ειναι να προσθεσω στην ιδια υπαρχουσα αδεια 5-6 ΚΑΔ .τι να κανω?Μηπως δεν καταλαβαν τι θελω?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δυστυχως, θα πρεπει να ακολουθησετε την διαδικασια που σας ειπαν στον Δημο.

 • ΝΙΚΟΣ

  καλημερα και καλο μηνα
  επιτελους διακρινω τον απολυτο επογγελματισμο ςας.
  θελω να βγαλω αδεια πρατηριου αρτου και παντοπωλειου και πρατηριου αρτου στο ιδιο χωρο μπορει να βγει η σχετικη αδεια
  ευχαριστω.

 • ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!ΜΠΟΡΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΩ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ-TΥΠΟ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΦΡΕΣΚΟ;;;;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα πρεπει πρωτα να κανετε προσθηκη δραστηριοτητας πρατηριο αρτου και να διανορφωσετε τον χωρο καταλληλα.

 • Σοφία Γεραγωτελλη

  Καλησπέρα σας ..καταρχήν συγχαρητήρια για το site..θα ήθελα να ρωτησω χρειάζεται τουαλέτα και αλαχτηριο για να ανοιξω ένα ψιλικατζιδικο;;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Τουαλετα με προθαλαμο χρειαζεται οπως και δηποτε.
   Αποδυτηρια αναλογα με το υγειονομικο μπορει να ζητησουν ή απλα να υπαρχει ενα ερμαριο για να αλλαζει το οποιο προσωπικο.

   Καλη συνεχεια.

 • Αση

  Καλησπερα σας!θα ηθελα να ρωτήσω για να ανοιξω κρεοπωλειο – παρασκευαστηριο και παντοπωλειο. Τι πρέπει να κάνω το ακινητο ειναι της οικογενειας σε κεντρικο σημειο αλλα οχι σε ιστορικο…πια η διαδικασια που πρεπει να γίνει?ποσο χρόνο θα μου παρει και περίπου πιο θα ειναι το κόστος? Μπορω να αρχίσω να φτίαχνω το μαγαζι πριν βγαλω την αδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Η διαδικασια για την αδεια περιγραφεται στο αρθρο απο πανω.
   Ο χρονος ειναι στον ενα μηνα ( κατα μεσο ορο ), ενω το κοστος δεν θα ηθελα να το σχολιασω.
   Μπορειτε να φτιαχνετε το μαγαζι καθως βγαινει η αδεια .

   Καλη συνεχεια.

 • Ν Η

  Καλημερα, ενδιαφερομαι να ανοιξω καταστημα ξηρων καρπων. Aπο ερευνα που εχω κανει διαπιστωσα οτι πολλα νεα αλλα και παλιοτερα καταστηματα, μικρα (απο 25τ.μ.) ή και μεγαλυτερα, εντασουν στον εξοπλισμο τους φουρνους καβουρδισματος ωμων ξ.καρπων. Ενας συγκεκριμενος φουρνος που ειναι σε πολλα καταστηματα και ειναι της ταξεως των 5,5Kw.
  Ηθελα να ρωτησω εαν χρειαζεται καποια ειδικη αδεια ο συγκεκριμενος φουρνος ή απλα αναγραφεται στο διαγραμμα ροης και κατοψη του καταστηματος.
  Ευχαριστω πολυ !

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Δεν χρειαζεται ειδικη αδεια λειτουργιας, απλα να αναγραφεται στην κατοψη και στο διαγραμμα ροης.

   Καλη συνεχεια.

 • Αριστη Στεργιου

  Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε.
  Θα θέλαμε να ανοίξουμε προσωρινό κιόσκι 12μηνης διαρκείας για πώληση συσκευασμένου καφέ με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης σε διάδρομο εμπορικού κέντρου. Θα υπαρχει και η δυνατότητα γευστικής δοκιμής.
  Τι άδεια απαιτείται;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δε γνωριζω κατι, αλλα μαλλον δεν υπαρχει διαδικασια αδειοδοτησης αυτης της δραστηριοτητας.

 • Χρήστος

  Καλησπέρα σας και καλό μήνα. Θα ήθελα να ρωτήσω σε κατάστημα μίνι μαρκετ με άδεια παντοπωλείου – γαλακτοπωλείου μπορεί να γίνεται παρασκευή και πώληση καφέ σε πλαστικό ποτήρι για κατανάλωση έξω? Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα και καλο μηνα.

   Οχι. Πρεπει να γινει και προσθηκη αδειας καφετεριας . Με την αναλογη συγκροτηση.

   Καλη συνεχεια.

   • Χρήστος

    Καλησπέρα και πάλι. Το ίδιο κατάστημα για να κάνει διανομή (delivery) χρειάζεται κάποια ειδική άδεια; Ευχαριστώ πολύ.

    • Ηλίας Διαμάντης

     Αν εχετε αδεια καφετεριας, μπορειτε να κανετε και delivery.

 • Χρήστος

  Καλησπέρα σας και καλό μήνα. Θα ήθελα να ρωτήσω σε κατάστημα μίνι μαρκετ με άδεια παντοπωλείου – γαλακτοπωλείου μπορεί να γίνεται παρασκευή και πώληση καφέ σε πλαστικό ποτήρι για κατανάλωση έξω? Σας ευχαριστώ πολύ.

 • Χρήστος

  Καλησπέρα σας και καλό μήνα. Θα ήθελα να ρωτήσω σε κατάστημα μίνι μαρκετ με άδεια παντοπωλείου – γαλακτοπωλείου μπορεί να γίνεται παρασκευή και πώληση καφέ σε πλαστικό ποτήρι για κατανάλωση έξω? Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Αλέξανδρος

   Καλημέρα. Συγχαρητήρια για τη δουλεία που κάνετε.
   Να ρωτήσω κι εγώ το εξής: Υπάρχει περιορισμός σχετικά με την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους για να λειτουργούν καταστήματα μαναβικής (οπωροπωλεία);; Αν ναι, μήπως γνωρίζετε και τη διάταξη που το προβλέπει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

   • Ηλίας Διαμάντης

    Οχι, δεν υπαρχει τετοιος περιορισμος.

 • Νίκος

  Καλή σας ημέρα (λόγω ώρας) και καλό μήνα!!! θα ήθελα μα με ενημερώσετε τι άδεια χρειάζεταi κάποιος για να ανοίξει παραδοσιακό παντοπωλείο με σερβίρισμα (η παλιά κλασική μπακαλοταβέρνα με λίγα τραπεζάκια για τσιπουρο και μεζέδες). χρειάζεται άδεια εστίασης, και λειτουργία κουζίνας;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα και Καλο Μηνα.

   Θα βγαλετε αδεια παντοπωλειου και καφε αν οι μεζεδες ειναι κρυα πιατα. Με την αναλογη συγκροτηση.
   Αν θελετε ζεστα πιατα μετα παμε κατι σε εστιαση με την αναλογη παντα συγκροτηση.

   Καλη συνεχεια.

 • Νίκος

  Καλή σας ημέρα (λόγω ώρας) και καλό μήνα!!! θα ήθελα μα με ενημερώσετε τι άδεια χρειάζεταi κάποιος για να ανοίξει παραδοσιακό παντοπωλείο με σερβίρισμα (η παλιά κλασική μπακαλοταβέρνα με λίγα τραπεζάκια για τσιπουρο και μεζέδες). χρειάζεται άδεια εστίασης, και λειτουργία κουζίνας;

 • Γιώργος Γωνιάδης

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη κατατοπιστικότατη σελίδα σας.
  Θα ήθελα λίγο τα φώτα σας σχετικά με ένα κατάστημα ξηρών καρπών που εγκαταστάθηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας μας και κάθε μέρα ψήνει ξηρούς καρπούς χωρίς να έχει εγκατάσταση εξαερισμού πάνω από την ταράτσα της πολυκατοικίας. Έχει ανοίξει μόνο κάτι γρίλιες στον τοίχο πάνω από την είσοδο της πολυκατοικίας και έχει αντίστοιχα από πίσω ένα σύστημα εξαερισμού με αποτέλεσμα όλη μέρα να μυρίζει όλη η γειτονιά, η είσοδος της πολυκατοικίας και όλοι οι κοινόχρηστοι και μη χώροι της πολυκατοικίας.
  Σημειώνω (επειδή διάβασα προηγουμένως αυτά που γράφατε περί αδειών τέτοιου είδους καταστημάτων), πως ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας ούτε από τον ίδιο ούτε από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, ενώ σε παρόμοια μαγαζιά που ρωτήσαμε, μας είπαν πως οι ίδιοι έχουν την δυνατότητα μόνο να πουλάνε και όχι και να ψήνουν ξηρούς καρπούς.
  Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
  Χρειάζεται ειδική άδεια για να ψήνει;
  Μπορεί να το κάνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών;
  Εάν τελικά χρειάζεται εγκατάσταση καμινάδας όπως πχ στην περίπτωση ψησταριών, σουβλατζίδικων κλπ και εμείς δεν δεχτούμε τέτοια κατασκευή τι γίνεται;
  Εάν χρειαστεί να καταγγείλουμε την όλη κατάσταση τις μας προτείνετε να κάνουμε και σε ποιούς να απευθυνθούμε;

  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και με συγχωρείτε για το μακροσκελές σχόλιο

  Γιώργος Γωνιάδης

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   1. Οχι, αλλα επρεπε να το δηλωσει στην αιτηση για την αδεια. Οπως κανουμε στα καφεκοπτεια που ψηνουν καφε.
   2. 4. Αν θεωρειτε οτι εχει γινει ψευδης δηλωση , να το καταγγειλετε στο τμημα αδειων του δημου και να μυνησετε αυτον/ην που την εκανε.
   3. Η αδεια καμιναδας απαιτει την συναινεση του 100% των ιδιοκτητων.

   Καλη συνεχεια.

   • Γιώργος Γωνιάδης

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.

    Καλημέρα και καλό μήνα.

 • Δρυμαλίτης Γιώργος

  Καλημέρα σας!
  Θέλω να ανοίξω κατάστημα με αντικείμενο την πώληση τροφίμων (όσπρια, μπαχαρικά κλπ) καθώς και κρασί, ρακί αλλά όλα αυτά χύμα, με το κιλό πού λέμε. Τι άδεια χρειάζομαι και ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πλήρη ένα κατάστημα για να πάρει αυτή την άδεια;
  Ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Χρειαζεστε αδεια “παντοπωλειου”.
   Οι προδιαγραφες ειναι αρκετες για τις γραψω εδω.
   Σιγουρα χρειαζεται WC με προθαλαμο και μια λεκανη πλυσιματος σκευων.

   ΚΑλη συνεχεια.

  • Γιώργος Γωνιάδης

   Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.

   Καλημέρα και καλό μήνα.

 • Βασίλης

  Ευχαριστώ πολύ για την άμεση αναταπόκρισή σας.
  Επίσης να ρωτήσω σε κατάστημα ψιλικών μπορώ να πουλάω τσιγάρα και αν όχι τι πρέπει να κάνω για να έχω κι αυτή τη δυνατότητα?Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Μπορειτε.

   • Βασίλης

    Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι.Ποια διάταξη το αναφέρει για να το προσκομίσω στις υπηρεσίες σε ενδεχόμενο διαφωνίας μαζί τους?

    • Ηλίας Διαμάντης

     Το γνωριζουν οι υπηρεσιες.

 • Βασίλης

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας.Θα ήθελα να ρωτήσω 2 πράγματα.
  1)Μπορώ να χρησιμοποιήσω πάγκο από μάρμαρο για το “άνοιγμα” φύλλου πίτσας το οποίο θεωρείται καλύτερη επιφάνεια για το “άπλωμα” της ζύμης?
  2)Για κατάστημα ψιλικών χρειάζεται μόνο γνωστοποίηση?Υπάρχει διαφορά αν θέλω να μεταφέρω την επιχείρη περιπτέρου σε άλλο χώρο καταστήματος με λειτουργία καταστήματος ψιλικών?

  • Ηλίας Διαμάντης

   1. Αρκει να ειναι λειο , αδιαποτιστο και να πλενεται καλα και ευκολα.
   2. Ναι. Αλλο περιπτερο και αλλο ψιλικα. Η αδειες δεν μεταφερονται.

 • DIONYSIS

  Καλησπέρα κ.Διαμάντη

  Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε, ψάχνω να βρω τον καδ για <> Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Για ΚΑΔ καλυτερα να ρωτησετε λογιστη.

 • Εύα

  Καλημέρα! Έχω ένα εστιατόριο και θα αρχίσω να δίνω σ’ ένα ξενοδοχείο έτοιμα πρωινά. Απαιτείται κάποιου είδους άδεια γι’ αυτό το delivery?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα πρεπει να προσεξετε το οχημα μεταφορας και φυσικα τα παραστατικα.

 • ΒΙΚΥ

  ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ….ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΟΥ ΜΕ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ….ΡΩΤΗΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ….ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ???/ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΜΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ WC ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ…ΙΣΧΥΕΙ???
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ…

  • Ηλίας Διαμάντης

   1. Απαλασσεται απο το πιστοποιητικο πυρασφαλειας , ΑΛΛΑ υποχρεουται με ευθυνη του και με ευθυνη του μηχανικου που υπογραφει σχετικη υπευθυνη δηλωση να υλοποιησει τα μετρα που περιγραφονται στην ΠΔ 8γ/2007.
   2. WC χωρις προθαλαμο δεν παιζει με τιποτα.

 • Χα΄ρης

  Καλησπέρα θέλω να αγοράζω τρόφιμα τα οποία θα αποστέλλονται απευθείας σε άλλη εταιρεία, χωρίς να μεσολαβεί δηλαδή αποθήκη. Μπορω να το κάνω ως έμπορος και να αποφύγω αποθήκη;
  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δε νομιζω να γινεται αυτο που περιγραφετε.

 • Πέτρος

  καλημέρα,
  σε κατάστημα που προηγουμένως λειτουργούσε ως μινι μαρκετ απο το 2006 εως το 2014, βγάλαμε με γνωστοποίηση “παντοπωλείο” και όλα καλά μεχρι εκεί. Στη συνέχεια το υγειονομικό μας πρότεινε να το μετονομάσουμε σε “πρατήριο ειδων ζαχαροπλαστικής με παρασκευαστήριο και πρατήριο κατεψυγμένων προιοντων”. Ο δήμος αρνείται να παραλάβει τη ΒΚΧ του μηχανικού και θέλει απο την πολεοδομία όπως παλιά και η πολεοδομία ζητάει άδεια δόμησης αλλαγής χρήσης βλέποντας το παρασκευαστήριο, άσχετα με το τι αναφέρει ο ΝΟΚ (θέσεις στάθμευσης, αλλαγή προς το δυσμενέστερο κλπ).
  Σας φαίνονται λογικά όλα αυτά? Πόσο μάλλον αφού στο παρελθόν ήταν μινι μαρκετ με άδεια απο το δήμο?
  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ο Δημος δεν θα πρεπει να ζηταει ΒΧΚΧ απο πολεοδομια.

 • ΝΙΚΟΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΦΕ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΝΑΚ Η ΓΛΥΚΑ ΤΥΠΟΥ ΚΡΕΠΑ ΒΑΦΛΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ? ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΝΕ ΟΧΙ., ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Οι χρησεις γης ειναι απο τα ελαχιστα πραγματα που δεν μπορουμε να κανουμε κατι.
   Σας προτεινω να βρειτε αλλου χωρο.

   Καλη συνεχεια.

   • ΝΙΚΟΣ

    ΤΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΥ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ?

    • Ηλίας Διαμάντης

     Οχι καφε , κρεπα , βαφλα.
     Ναι σφολιατοειδη , σαντουιτς , αλλα τα παιρνει ετοιμα και τα πουλαει. Δεν κανει κανενος ειδους παρασκευη.

     • ΝΙΚΟΣ

      δηλαδή στο πρατηριο αρτου δεν εχει το δικαιομα να ψηνει καταεψυγμενα προιοντα? οι γνωστεσ αλυσιδεσ με τι ειδουσ αδεια λειτουργουν μαζικη εστιαση προχειρου γευματοσ η υπαρχει καποια άλλη ορολογια?

     • Ηλίας Διαμάντης

      Το πρατηριο αρτου ανηκουν στην κατηγορια Λιανικη Διαθεση Τροφιμων και Ποτων. Οι Επιχειρησεις Μαζικης Εστιασης Προχειρου Γευματος ειναι αλλη κατηγορια. Αν θελετε παραπανω διευκρινησεις μπορουμε να τα πουμε και τηλεφωνικως.

 • Δημήτρης

  Καλησπέρα σας,
  Θα λειτουργήσω κάβα,η οποία δεν θα δέχεται κόσμο γιατί θα κάνω τη διανομή εγώ (χονδρικό και λιανικό εμπόριο). Μπορεί ο χώρος που τη φιλοξενεί να έχει χρήση αποθήκης?
  Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Η καβα ανηκει στα καταστηματα οποτε δεν μπορει να γινει αν φαινεται ως αποθηκη.

 • 'Emili

  Kalispera, eimai 27 etwn, anergi gia 5 xronia Apofitis tis pliroforikis sxolis kai me tin dyskolia pou pernane oli nei twra to skeftome poly sovara na anoiksw magazi me biologika proionta se touristiko meros (kriti sigikrimena) me tin voithia tous gonis mou. Poso eykolo i dyskolo einai ayto? Kai ti dromo prepei na akolouthiso?? Ipethimizo oti katagome apo 3 xora alla exw elliniki ypikotita

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Το να παρεις μια αδεια για ενα μαγαζι ευκολα, δυσκολα την περνεις. Μετα τι ?
   Τι ξερετε απο επιχειρηματικοτητα ? Εχετε κανει ερευνα αγορας ? Χρειαζετε η αγορα αυτο που θα τις προσφερετε? Τι θα πουλατε? Ποσο? Με τι περιθωριο κερδους?
   Επειδη ειστε (υποθετω) απειρη και σε δυσκολη θεση και βαζετε λεφτα που δυσκολα θα αναπληρωσετε, ολα αυτα ειναι συνταγη αποτυχιας. Το εχω δει με πελατες και γνωστους μου. Και ειναι κριμα.
   Ειναι σαν να λεω εγω που ειμαι πολιτικος μηχανικος “θα γραψω μια εφαρμογη για κινητα”. Ως ασχετος μαλλον δεν θα τα καταφερω ιδιαιτερα καλα.
   Αν θελετε την ταπεινη μου γνωμη αντι να επενδυσετε σε ενα μαγαζι, με λιγες πιθανοτητες επιτυχιας, επενδυστε στον εαυτο σας και μακροχρονια θα εχετε μεγαλη επιστροφη στην επενδυση σας. Διαβαστε βιβλια, για το επιχειρην, παρακολουθειστε μαθηματα, γραφτητε σε κοινοτητες. Αποκτηστε γνωση και νοοτροπια επιχειρηματια. Οι ευκαιριες δεν τελειωνουν ποτε.
   Επειδη αυτη ειναι μεγαλη συζητηση, αλλα ηθελα να τα γραψω για να τα διαβασουν και αλλοι, αν θελετε μπορουμε να τα πουμε και τηλεφωνικως.

   Καλη συνεχεια.

 • Γιωργος Λαγ.

  Καλημερα σας. Θα ηθελα να διαμορφωσω κλειστο χωρο του ξενοδοχειου σε μινι μαρκετ. Το υψος της αιθουσας ειναι 2.13. Υπαρχει προβλημα σε αυτο απο οτι εχω διαβαζει καθως το ελαχιστο υψος χρειαζεται στα 2.40. Υπαρχει τροπος να διευθετηθει νομιμα αυτο το θεμα γραφειοκρατικα και να μου δωθει η αδεια. Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Οχι, δεν γινεται κατι.

 • Pit

  Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι για ένα μαγαζί το οποίο θα κάνει μόνο delivery προϊόντων, δηλαδή δε θα πουλάει προϊόντα στο μαγαζί. Γνωρίζετε τι είδους άδεια χρειάζεται για αυτό; Η άδεια αλλάζει αν το delivery περιλαμβάνει και αλκοολούχα ποτά;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλυτερα να το συζητησουμε τηλεφωνικως.

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

  ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΡΆΒΟ ΚΆΝΕΤΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΔΟΥΛΕΙΆ

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ:

  ΈΧΩ ΈΝΑ ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΏΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΆΩ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΈΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ,ΕΝΑΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΚΑΔ. ΠΟΥ ΈΧΩ ΑΝΟΊΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΊΑ ΓΡΆΦΕΙ ΛΙΑΝΙΚΌ ΕΜΠΌΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΏΝ ΤΡΟΦΊΜΩΝ.

  ΕΡΏΤΗΣΗ:

  ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΑ ΝΑ ΠΟΥΛΉΣΩ ΚΑΙ ΧΎΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ Η ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΊ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΊΗΣΩ ΤΟ ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ ΜΟΥ ΣΑΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ ΑΠΌ ΚΆΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ?

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΌΤΕΡΩΝ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Μπορειτε να πουλατε χυμα προιοντα, αρκει να πληρουνται οι υγειονομικες διαταξεις.
   Απο πλευρας αδειας δεν χρειαζεται καποια πιστοποιηση.

 • Dimi

  καλησπερα.Θα ηθελα να κανω ενα μαγαζι να πουλαω ρεβανι που θα το ετοιμαζω ο ιδιος καθως και παγωτο με λιγα τραπεζακια .Τι αδεια χρειαζεται ?Χρειαζετε να εχω καποιο διπλωμα-αδεια ζαχαροπλαστικης?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αδεια “Ζαχαροπλαστειο”.
   Δεν χρειαζεται διπλωμα ζαχαροπλαστη.

   • Dimi

    ευχαριστω για την αμεση απαντηση θα ηθελα επισης να ρωτησω αν μπορω να πουλαω σε ταβερνες – ξενοδοχεια?

    • Ηλίας Διαμάντης

     Ναι , αρκει να κοβονται τα καταλληλα παραστατικα.

 • Θανος

  Καλησπερα σας.
  Πολυ ωραιο το αθρο σας.
  Εγω εχω ενα μαγαζι και ασχολουμαι με το χονδρεμποριο ζαχαρωδων προιοντων , θελω να ρωτησω αν μπορω να πουλησω βιολογικα προιοντα στο ιδιο μαγαζι αλλα θα ειναι λιανικη πωληση ! Μπορω ; Τη χρειαζομαι ;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αν εχετε αποθηκη χονδρικου εμποριου θα πρεπει να βγαλετε και μια αδεια παντοπωλειου με την παραπανω διαδικασια.

   • Πλατων

    Καλησπερα, επιθυμω να ανοιξω ενα μπαρ-club.
    Παρολοαυτα θα ηθελα να μαθω , αν γνωριζεται τη χαρτια χρειαζομαι για να το κανω , καθως και ποσο καιρο θα διαρκεσει ;

    Ευχαριατω εκ των προτερων.

    • Ηλίας Διαμάντης

     Για τα δικαιολογητικα μπορειτε να διαβασετε εδω. Ο χρονος εξαρταται απο πολλους παραγοντες, σιγουρα κανα διμηνο.

 • Μ.Θραψανιώτης

  Καλησπέρα σας

  Διαθέτω κατάστημα δερμοκαλλυντικών και θέλω να βγάλω άδεια εργαστηρίου παρασκευής.Σαν εργαστήριο μπορώ ναπουλάω και καλλυντικά λιανική ή πρέπει να βγει ξεχωριστή άδεια από τον ΕΟΦ;
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αν δεν κανω λαθος μπορει να υπαρχει χωρος λιανικης.

 • Χριστινα

  Καλησπερα σας Κ. Διαμαντη…Πολυ εύχρηστο το site που λειτουργείτε! Θα ηθελα και εγω με την σειρα μου, να μου λυσετε μερικες αποριες! Λειτουργω παραλιακο καταστημα καφε μπαρ εστιατοριο μαζικης εστιασης πληρους γευματος και θα ηθελα να ρωτησω αν με την συγκεκριμενη αδεια, μπορω να παρασκευαζω και να πουλαω (χειροποιητα) γλυκακια κ λικερ σε βαζακια.. Ευχαριστω εκ των προτέρων!!!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Η απαντηση δεν ειναι και τοσο προφανης . Θα ελεγα οτι αν γινεται σε μικρες ποσοτητες πιθανως δεν θα εχετε προβλημα .

   • Δημήτρης

    Απαγορεύεται η παρασκευή και η πώληση των χειροποίητων σε βαζάκια. Φίλος με παρόμοιο κατάστημα εστίασης, το δοκίμασε και σε έλεγχο είχε πρόστιμο, παρόλο που δικαιολογήθηκε πως είναι διακοσμητικά. Είχε όμως τιμές επάνω στα βαζάκια. Αν δεν είχε τιμές και δεν έκανε πώληση την ώρα του ελέγχου, δε θα είχε πρόβλημα, έτσι πλέον τα εμφανίζει ως διακοσμητικά.

    • Ηλίας Διαμάντης

     Θεωρω οτι μπορει να γινει, αν βγουν οι καταλληλες αδειες. Για το πως ακριβως θα πρεπει να γραψουμε κανα σεντονι και ξεφευγει απο τα ορια των απαντησεων σε σχολια . Ευχαριστω και παλι για την συνεισφορα.

 • ΣΤΑΜΑΤΗΣ

  Καλησπέρα και μπράβο για τις απαντήσεις σας.Λοιπόν εγω θέλω να ρωτήσω επειδη στο διαδίκτυο δεν βρίσκω ακρη.Θέλω να ασχολειθώ με κεραλοιφές.Α)Θέλει ΕΟΦ(Γιατι εχω ακουσει κ τις δυο απαντήσεις.Β)μπορω να κάνω ένα δωμάτιο εργαστήριο?Γ)Τι άδεια χρειάζομαι?επειδη σκοπεύω να πουλάω και βότανα..Ευχαριστώ πολύ!!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   1. Θεωρουνται καλλυντικα , αρα ναι.
   2. Οχι.
   3. Για να φτιαχνετε και να πουλατε κεραλοιφες , αργαστηριο καλλυντικων . Για τα βοτανα αδεια παντοπωλειου.

   • Δημήτρης

    Δεν χρειάζεται ΕΟΦ. Έχει καταργηθεί ως έλεγχος για τα καλλυντικά. Ισχύει απο το 2011 νομίζω, ότι σε όλη την Ευρώπη.

    Χρειάζεται ΜΟΝΟ πιστοποιημένο εργαστήριο, που έχει τη δυνατότητα να παρασκευάζει το καλλυντικό σου. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου εργαστήριο, σίγουρα όμως όχι σε κάποιο δωμάτιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και το κόστος για τα υποχρεωτικά μηχανήματα του εργαστηρίου, είναι μεγάλο. Μην περιμένεις πως θα βγάλεις τα χρήματα της επένδυσής μου, μόνο με μικρή παραγωγή. Τα εργαστήρια βασίζονται είτε σε δική τους μεγάλη παραγωγή, είτε στο να παράγουν καλλυντικά για άλλους. Στην δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή πας σε εργαστήριο για να σου παρασκευάσει την κεραλοιφή, το κόστος του προϊόντος σου θα ανέβει σημαντικά κι επιπλέον, κάθε είδους κεραλοιφή που θα παράγεις, θεωρείται άλλο προϊόν. Ενδεικτικά, κάθε προϊόν σου θα σου κοστίζει περίπου 800 € στο εργαστήριο εφάπαξ, για να πάρει την πιστοποίηση και θα πρέπει να κάνει παραγγελία αρκετών κιλών κάθε φορά. Ελπίζω να βοήθησα κάπως.

    • Ηλίας Διαμάντης

     Ευχαριστουμε για την απαντηση . 🙂

 • giannis tse

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΔΙΑΘΕΤΩ ΗΔΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ-ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Κ ΘΕΛΩ 1.ΚΟΠΗ ΤΥΡΙΩΝ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ DELICATESSEN ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΟΥ 2.ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΠΑΡΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΑΕΙ Κ ΝΑ ΠΙΕΙ ΚΑΤΙ{ΚΡΑΣΙ ΚΤΛ}ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.{ΑΔΕΙΑ ΚΤΛ}ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα πρεπει να βγαλετε μια αδεια ( προσθηκη ) παντοπωλειο , καφε – μπαρ και να διαμορφωθει το καταστημα καταλληλα .

   • Giannis tse

    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ Κ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ.ΓΙΑ DELICATESSEN ΝΑ ΚΟΒΩ ΤΥΡΙΑ Κ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΑΔΕΙΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ;ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥ ΕΊΠΑΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΊΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ..ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΩ;

    • Ηλίας Διαμάντης

     Θα πρεπει να κανετε προσθηκη στην αδεια :
     Παντοπωλειο
     Αν θελετε να σερβιρετε ποτα συνοδεια κρυων πιατων ( τυρια , αλλαντικα ) θα πρεπει να γινει προσθηκη αδεια καφε-μπαρ . Αν θελετε να σερβιρετε και σφολιατοειδη τοτε θα πρεπει να γινει προσθηκη αδειας αναψυκτηριου .
     Σε ολες τις περιπτωσεις πρεπει να διαμορφωθει το καταστημα καταλληλα .
     Αν θελετε περαιτερω διευκρινησεις μπορουμε να τα πουμε και τηλεφωνικως .

 • Μαρια

  Γεια σας, θα ηθελα να ρωτησω για να βγει μια αδεια αλλαγης χρησης σε καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος ποσο περιπου καιρο παιρνει?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Εξαρταται απο την πολεδομια , αλλα θα ελεγα κανα τριμηνο .

 • ΒΙΚΥ

  Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη βοήθειά σας για το πώς θα κινηθώ σε αυτό που θέλω να δημιουργήσω.Θα ήθελα να συνεργαστώ με μια εταιρεία συσκευασίας κατεψυγμένων προϊόντων. Αυτά θα είναι είδη κρέατος τα οποία θα μου το προμηθεύει ο αδελφός μου που διατηρεί κρεοπωλείο κι εγώ θα τα φτιάχνω με βάση μια συνταγή, θα τα συσκευάζω, θα βάζω ετικέτα που θα δημιουργήσω και θα τα προωθώ.Πώς πρέπει να κινηθώ με τις υπηρεσίες και τα χαρτιά?Θα πρέπει να έχω δηλωμένο κάποιο χώρο σαν έδρα?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα τι ακριβως θελετε να κανετε . Και για να μην γραφουμε σεντονια , καλυτερα να τα πουμε τηλεφωνικως .

 • καρακασιδης ιωαννης

  Καλημερα,

  σκεφτομαι να ανοιξω ενα πρατηριο αρτου και ολα εκεινα τα προιοντα που παραγει ενας φουρνος, ( κουλουρακια,τυροπιτες,κρουασαν κλπ) θα ηθελα να μαθω ποιες ειναι οι διαδικασιες (εκτος λογιστη) οσον αφορα την αδεια.
  Επισης σκεφτομαι να εμπλουτισω τα προιοντα με γαλακτομικα προιοντα συγκεκριμενης ετικετας,οπως επισης καποια εδωδιμα προιοντα.
  ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια σας,
  ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα .

   Την διαδικασια μπορειτε να την διαβασετε στο αρθρο απο πανω .
   Θα βγαλετε μια αδεια παντοπωλειο – πρατηριο αρτου .
   Αν εχετε καποια συγκεκριμενη απορια στην διαθεση σας .

   Καλη συνεχεια .

 • george

  εταιρεια που εχει αδεια παραγωγης τροφιμων.μπορει να παρει καδ και να πουλαει λιανικη?ευχαριστω και καλη σας μερα

  • Ηλίας Διαμάντης

   To αν μπορει να παρει ΚΑΔ ειναι ερωτηση για λογιστη .
   Το αν μπορει να παρει αδεια λειτουργιας , πιθανως ναι , αν πληροι τις καταλληλες προυποθεσεις .

 • Παναγιώτης

  Γειά σας, έχω ένα μικρό συνοικιακό κρεοπωλείο αποκλειστικής πώλησης νωπού κρέατος. Μπορώ να πουλήσω και συσκευασμένα γαλακτοκομικά, όπως συσκευασμένη φέτα; Δεν θέλω να αγοράσω μηχανήματα κοπής αλλαντικών και τυριών, οπότε επιθυμώ να προσθέσω στο μαγαζί μου μόνο συσκευασμένα τυριά. Με καλύπτει η ήδη υπάρχουσα άδεια του μαγαζιού μου; Υπάρχει περιορισμός στα τετραγωνικά του μαγαζιού μου; Που πρέπει να απευθυνθώ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   Αν τα εχετε σε ενα ξεχωριστο ψυγειο , μονα τους , θεωρω οτι δεν θα εχετε προβλημα .

   Καλη συνεχεια .

 • ΕΦΗ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΣΕ ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ (ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΟ) ΜΕ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ?Η΄ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλη σπερα .

   Δεν μπορειτε να βγαλετε τραπεζοκαθισματα ανεξαρτητα απο τις χρησεις γης . Πρεπει να αλλαξετε την αδεια .

   Καλη συνεχεια .

 • Δήμητρα

  Εξαιρετικά χρήσιμο το site σας. Συγχαρητήρια! Νέα δικηγόρος ούσα, θα ήμουν ευγνώμων αν μπορείτε να με βοηθήσετε στο εξής: Υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης και διόρθωση πολεοδομικών παραβάσεων (καθ’ υπόδειξη της πολεοδομίας κατόπιν σχετικής αυτοψίας), προκειμένου να αποφευχθεί η ανάκληση της ήδη (κατά την αυτοψία της πολεοδομίας) εκδοθείσας Βεβαίωσης για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων (κρεοπωλείο)? Και αν ναι, από ποια διάταξη προκύπτει αυτό? Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3402, η τρίμηνη προθεσμία (+2) αφορά στο μετά την έκδοση προέγκρισης στάδιο και προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωση γνωστοποίησης, αλλά τι γίνεται μετά ή κάνω λάθος? Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα σας πω τι γινετε σε αυτες τις περιπτωσεις . Στο ακριβως απο ποια διαταξη προκυπτει , δεν μπορω να βοηθησω . Λοιπον , η εκθεση αυτοψιας κοινοποιηται σε εσας και τον Δημο . Απο την στιγμη που εχετε την εκθεση τις πολεοδομιας πρεπει να κανετε τακτοποιηση των αυθαιρεσιων . Αφου παρει την αυτοψια ο Δημος , σας προσκαλει εντος 5 ημερων να πατε να πειτε τι εχετε κανει για τις αυθαιρεσιες . Μετα ειτε μπορειτε να παρετε καποια παραταση , ειτε γινεται ανακληση αδειας και σφραγιση . Το ποσο χρονο περνουν ολα αυτα εξαρταται απο τον Δημο , δηλαδη το ποσο γρηγορα κινει τις διαδικασιες .

   Ελπιζω να βοηθησα .

   Καλη συνεχεια .

 • REA

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ . ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΥΠΟΘΕΤΩ . ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ 1400 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΣ ΚΑΙ ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΩΛΛΟΥΝΤΑΙ. ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΦΕΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ . ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΙΛΑΜΕ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ειναι εφικτο , αρκει να βρειτε τον καταλληλο χωρο .
   Μιλαμε για μια αδεια με … πολλαπλα αντικειμενα . 🙂

 • Χαράλαμπος

  Χαίρετε, ετοιμάζουμε κατάστημα με άδεια παντοπωλείου.Πέραν των συσκευασμένων τροφίμων-σοκολατοειδή, γλυκάκια,κουλούρια, ξηροί καρποί κ.α-, μπορούμε να πουλάμε χύμα ξηρούς καρπούς ή κουλούρια με το κιλό;Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   καλυτερα στην αιτηση να συμπληρωσετε και “καταστημα πωλησης ξηρων καρπων” και “πρατηριο ειδων ζαχαροπλαστικης” .

 • Γεωργίου

  Κύριε Διαμαντή καλησπέρα σας
  Εχω mini market σε νησί το οποίο έχω πάρει τη γνωστοποίηση αλλά έχω έναν (καλό) γείτονα ο οποίος έχει κάνει καταγγελία στο υγειονομικό για το ψυγείο αναψυκτικών που έχω έξω (είναι στεγασμένο εχει βεράντα απο επάνω).
  Το ερώτημα μου είναι αν γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια διάταξη πού να επιτρέπει τη χρήση.
  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
  ΥΓ. Είμαι έτοιμος να πάθω εγκεφαλικό.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Απαγορευεται να εχετε ψυγειο εκτος καταστηματος . Θα πρεπει να απομακρυνετε το ψυγειο .

 • Σοφία

  Χαίρετε, απλά συγχαρητήρια, γιατί μέσα απο τις ερωτοαπαντήσεις, μου λύθηκαν απορίες για το κατάστημα που ετοιμάζουμε

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα .

   Δηλαδη , εσεις δεν εχετε καμια απορια ??? Κατι … Για την τιμη των οπλων …
   Μας χαλατε την διασκεδαση , να ξερετε . 🙂

   Οπως και να εχει , καλες δουλειες .

 • Διαμαντης Μπ

  Καλημέρα συγχαρητήρια για την σελίδα !!! Θα ανοιξω παντοπωλείο. Θα ήθελα να ρωτησω με το χαρτί της προ έγκρισης οταν παω στη ΔΟΥ τι χαρτια χρειάζεται να εχω μαζί μου? Ευχαριστω πολλη

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δεν γνωριζω . Ρωτηστε λογιστη .

 • Διαμαντης Μπ

  Καλημερα και συγχαρητήρια για την σελιδα!!! θ’ανοιξω παντοπωλείο.Τι αλλα χαρτιά θα χρειαστώ για την ΔΟΥ, εκτος απο την προ έγκρισή. Ευχαριστω πολλη

 • ΔΩΡΟΘΕΑ

  Καλησπέρα και μπράβο για τη βοήθεια και τις γνώσεις που παρέχετε!!
  Ασχολούμαι με τη λιανική-χονδρική πώληση χύμα κρασιών,συσκευασμένα σε ασκούς ή από δεξαμενές έως 150 λίτρα.Θα αλλάξω έδρα,οπότε θα στήσω το μαγαζί από την αρχή και θα ήθελα να με ενημερώσετε παρακαλώ τι είναι νόμιμο και τι όχι όσον αφορά το “χύμα κρασί” και τη μεταπώληση του. ¨Εχω ψάξει στο ίντερνετ αρκετά αλλά δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για την πώληση “χύμα κρασιού” παρά μόνο για τις κάβες.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλό Σαββατοκύριακο!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Γιατι δεν βγαζετε αδεια καβας ? Αποσο ξερω σε παντοπωλειο μπορει να πωλειται χυμα κρασι , αλλα σε σαφως πολυ πιο μικρες ποσοτητες .

   Καλη συνεχεια .

 • Σπυρος.Γ

  Καλημέρα.Υπάρχει κατάστημα με το καινούργιο καθεστώς αλλά εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει ελεγχθεί υγειονομικά.Είναι 30 τετραγωνικά και μέσα έχει κρεοπωλείο,κατεψυγμένα,και ολα τα είδη π[αντοπωλείου.Εξω δε έχει καλύψει με τέντα σε δημόσιο δρόμο 80 τετραγωνικά και έχει φρούτα οπως επίσης και ψυγείο βιτρίνα έξω απο το κατάστημα.Κανένας έλεγχος δυστυχώς μέχρι τώρα.Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν κυρώσεις η όχι.Και αν υπάρχουν ποιες είναι .Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα .

   Επειδη ο ελεγχος ειναι δειγματοληπτικος , μπορει το συγκεκριμενο καταστημα να ειναι τυχερο . ( εντος ή εκτος εισαγωγικων ) . Οπως και να εχει αν γινει καταγγελια , το υγειονομικο ειναι υποχρεωμενο να κανει ελεγχο . Αν δεν πληροι τους ορους λειτουργιας , μπορει να ανακληθει η Αδεια Λειτουργιας .

   Καλη συνεχεια .

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  καλησπέρα και συγκαρητηρια
  σε ληγες μερες ανωηγω κρεοπωλειο το μαγαζη εινα 48 τμ, και θα ηθελα να βαλω μια κοτωπουλιερα ψυσιματως ,δεν ξερω ανν μου το επιτρεπη ο νωμος,
  ΕΦΚΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Το επιτρεπει . Θα πρεπει ομως να βγαλετε μια αδεια για οβελιστηριο .

 • ΡΟΥΛΑ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !ΕΧΩ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΧΑΡΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ,ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΑΝΑΒΙΚΗ.Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ 80τμ ΠΕΡΙΠΟΥ.ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΔΕΙΑΣ?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα πατε στον Δημο και θα κανετε μια γνωστοποιηση και προσθηκη δραστηριοτητας . Εννοειται οτι πρεπει να πληρειται τις προδιαφες υγειονομικου ( WC , αποδυτηρια κτλ ) .

   Καλη συνεχεια .

 • Νικόλας

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.

  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα για πώληση τοπικών προϊόντων όπως λάδι, λικέρ, μέλι αλλά και χειροποίητα σαπούνια και κεριά.
  Όλα τα παραπάνω παράγονται από την οικογένεια μου εκτός από το λάδι που παράγεται από τις δικές μας ελιές σε ελαιοτριβείο.
  Έχω σκοπό να επενδύσω σε εξοπλισμό εμφιάλωσης ώστε να κάνω μόνος μου τη διαδικασία αυτή σε εργαστήριο.
  Είναι εφικτό αυτό σαν ιδέα; Τι άδειες απαιτούνται τόσο για το κατάστημα πώλησης όσο και για το εργαστήριο που θα γίνεται η παραγωγή και εμφιάλωση των πιο πάνω προϊόντων;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης

   To αν ειναι εφικτο δεν μπορω να απαντησω με ακριβεια . Θεωρητικα ειναι . Χρειαζεστε μια αδεια παντοπωλειου για να πουλατε τα προιοντα ( ευκολο ) και αδεια εργαστηριου τροφιμων για την παρασκευη τους ( αυτο ειναι πιο δυσκολο ) .

   Καλη συνεχεια .

 • Aikaterini Ag.

  Καλησπέρα και καλή χρονιά!

  Αρχικά συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά και την παροχή βοήθειας.

  Θα ήθελα να με πληροφορήσετε παρακαλώ, αν στο κατάστημα πώλησης βιολογικών προϊόντων (τροφίμων) που σκοπεύω να ανοίξω διακαιούμαι ταυτόχρονα να ετοιμάζω και πουλάω χυμούς, καφέδες και κρύα γεύματα(σαλάτες, σνακ, sandwich) για κατανάλωση εκτός (take away ή delivery).

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αν βγαλετε μονο Αδεια πωλησης βιολογικων τροφιμων , μπορειτε μονο να δινετε χυμους . Για ολα ταλλα πρεπει να βγαλετε και αδεια μαζικης εστιασης .

   Καλη συνεχεια .

 • γιαννης

  Καλησπέρα σας και πολλά συγχαρητήρια για τις πολύτιμες πληροφορίες σας. Έχουμε ανοίξει παντοπωλείο. Μέχρι τώρα δεν είχαμε ψυγείο. Μπορούμε να βάλουμε έχοντας τυποποιημενα γαλακτοκομικά προϊόντα ή χρειάζεται ειδική άδεια?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Με εκτίμηση,
  Γιαννης

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δεν χρειαζεστε κατι παραπανω . Σας καλυπτει η αδεια του παντοπωλειου .

   Καλη συνεχεια .

 • Γιωργος

  Καλημερα σας, αρχικά συγχαρητήρια για την ενημέρωση που παρεχετε. Θελω να ανοιξω μινι μαρκετ σε χωρο 60τμ. 1) Για τουαλετα τι προβλεπεται οτι θα πρεπει να εχει (μια η δυο? Με προθαλαμο η χωρις?) Και επιπλεον 2) στη ΔΟΥ ποτε παω? Μετα την αδεια ή κατα την διάρκεια? Αν μπορείτε να μου πείτε και τι θα χρειαστώ εκεί απο χαρτιά. Σας ευχαριστώ πολύ η βοήθεια σας ειναι απίστευτη.

  • Ηλίας Διαμάντης

   καλησπερα .

   ευχαριστω για τα καλα σας λογια .

   1. μια τουαλετα με προθαλαμο
   2. μετα την προεγκριση
   3. κανονισμο οικοδομης και αδεια οικοδομης

   Αν χρειάζεστε οτιδήποτε άλλο στην διάθεση σας .

   Καλή συνέχεια .

 • Νατασα Τσ

  Kαλησπερα
  Θα ηθελα να νοιξω μινι μαρκετ σε ορεινο χωριο 220 κατοικων που υπαρχει ηδη καποιο μπακαλικο.1)Πρεπει να υπαρχει συγκεκριμενη αποσταση για αδεια λειτουργιας? 2)Θα ηθελα να εχω μεσα και καποια γλυκα σε ψυγειο επιτρεπεται? 3)Επειδη δεν εχει κτιρια σκοπευω να παρω πρωην αχυρωνα που δεν χρησιμοποιειται πια και δεν ειχε ποτε ρευμα και να δω τι διαδικασιες πρεπει να ακολουθησω για να γινει καταλληλο.Ξερετε να με κατευθεινετε μηπως?
  Ευχαριστω εκ των προτερων Νατασα Τσ

  • Ηλίας Διαμάντης

   1. οχι
   2. ναι
   3. πρεπει να εχει οικοδομικη αδεια και να πληροι τις προδιαγραφες του υγειονομικου .

   Αν χρειάζεστε οτιδήποτε άλλο στην διάθεση σας .

   Καλή συνέχεια .

 • ioanna

  καλημέρα σας μπορεί στον ίδιο χώρο να λειτουργήσει κάβα ποτών και πώληση ξηρών καρπών και μπαχαρικών?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ναι , μπορει .

   Καλη συνεχεια .

   • ioanna

    στον ίδιο χώρα θα μπορούσε κάποιος να πιεί αυτό που θα αγοράσει χωρίς το κατάστημα να είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος φυσικά χωρίς καθήσματα

    • Ηλίας Διαμάντης

     οχι .

 • Θωμάς

  Για ιδρυση παντοπωλίου σε κτηριο που έχει χαρακτηρισμό “κατάστημα” στην άδεια, χρειάζεται άδεια αλλαγής χρήσης σε “κατάστημα υγιειονομικού ενδιαφέροντος” για την έκδοση της άδειας λειτουργίας ;

  PS: έκανα εγγραφή αλλά δεν μπορώ να κατεβάσω το βιβλίο

  • Ηλίας Διαμάντης

   Οχι δεν χρειαζεται αλλαγη χρησης .
   Αν σας εχει ερθει mail και δεν μπορειτε να κατεβασετε τον οδηγο , ενημερωστε να σας το στειλω κατευθειαν .

   Αν χρειάζεστε οτιδήποτε άλλο στην διάθεση σας .

   Καλή συνέχεια .

 • καλλιόπη προκοπίου

  καλησπέρα σας. Να σας συγχαρώ για όλες αυτές τις συμβουλές που δίνετε.
  θα ήθελα να με βοηθήσετε και να μου πείτε τι πρέπει να κάνω για να ανοίξω ένα κατάστημα με μπαχαρικά και βότανα. Χρειάζεται υγειονομική άδεια ? είναι μακροχρόνια η διαδικασία? τι πρέπει να αποφύγω ώστε να μην έχω καθυστερήσεις για το άνοιγμα του καταστήματος? τι πρέπει να προσέξω?

  ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   1. ναι .
   2. οχι ιδιαιτερα αποτι βλεπετε στο αρθρο .
   3. θα πρεπει να προσεξετε να μην έχει πολεοδομικες αυθαιρεσιες ο χωρος που θα επιλεξετε .

   αν μπορουμε να βοηθησουμε σε κατι αλλο ατην διαθεση σας

   καλη συνεχεια .

Επικονωνήσετε μαζί μας

Στείλτε μας την απορία σας ή το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
Διαδικασια για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος