Πυροπροστασία για Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Hellenic Fire Service

 

Ο Ν. 4442/2016 ( ΦΕΚ 230Α 07-12-2016 ) μαζί με την Υπουργική Απόφαση Υ.Α. Αριθμ. Οικ. 16228/2017 ( ΦΕΚ 1723/Β 18-05-2017 ) εκσυχρονίζουν τον τρόπο έκδοσης Αδειών Λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Η συγκεκριμένη νομοθεσία ορίζει και κάποια διαφορετικά με αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα στον τομέα της πυρασφάλειας και τα οποία θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

 

Από δω και πέρα, όσον αφόρα την πυροπροστασία τα καταστήματα χωρίζονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες :

Κατηγορία Α – Χαμηλού Κινδύνου

Σε αυτή ανήκουν :

i) χώροι συνάθροισης κοινού με θεωρητικό πληθυσμό ( όπως υπολογίζεται με βάση την ισχύουσα σε κάθε περίπτωση πυροσβεστική νομοθεσία ) μικρότερο ή ίσο των 150 ατόμων που δεν χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες υγραέριο (φιάλες ή δεξαμενές),

ii) καταστήματα ( λιανικής διάθεσης τροφίμων ή καταστήματα υπηρεσιών ) με εμβαδό μικρότερο ή ίσο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

iii) Γραφεία τελετών

Οι φορείς των δραστηριοτήτων που υπάγονται στην κατηγορία Α και που στεγάζονται σε υφιστάμενα κτίρια ( οικοδομική άδεια πριν 02/1989 ) , απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύνταξης μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας – σχεδίων κατόψεων και σύνταξης συνοπτικής μελέτης αποθήκευσης υγραερίου. Εξαίρεση γίνεται στις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η συμμόρφωσή με τους όρους των διατάξεων και αιτούνται αποκλίσεις. Τότε ακολουθείται η διαδικασία του ορισμού Α/βάθμιας επιτροπής αποκλίσεων και λαμβάνεται θεωρημένη κάτοψη από την πυροσβεστική και τεχνικές περιγραφές μονίμων συστηματων πυροπροστασίας αν απαιτούνται.


Σε νέα κτίρια ( οικοδομικη αδεια μετά 02/1989 ) εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση σύνταξης και υποβολής μελέτης παθητικής ή/και ενεργητικής πυροπροστασίας όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 15 του Π.Δ. 71/1988 (ΦΕΚ 32Α) όπως ισχύει.

Οι φορείς των δραστηριοτήτων που υπάγονται στην κατηγορία Α απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, αλλά οφείλουν να τηρούν και να συντηρούν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία, τα οποία θα αποτυπώνονται σε σχέδια κάτοψης που υπάρχουν στον φάκελο που θα τηρείται στην επιχείρηση.

 

αναγγελια πυρκαγιας - πιστοποιητικό πυροπροστασίας

Κομβίο χειροκίνητης αναγγελίας πυρκαγιάς μετά φαροσειρήνας .

 

Κατηγορία Β – Μεσαίου Κίνδυνου

Σε αυτή ανήκουν :

i) χώροι συνάθροισης κοινού με θεωρητικό πληθυσμό ( όπως υπολογίζεται με βάση την ισχύουσα σε κάθε περίπτωση πυροσβεστική νομοθεσία ) μεγαλύτερο των 150 ατόμων καθώς και χώροι συνάθροισης κοινού ανεξαρτήτως δυναμικότητας που χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες υγραέριο (φιάλες ή δεξαμενές)

και

ii) καταστήματα ( λιανικής διάθεσης τροφιμων ή καταστήματα υπηρεσιών ) πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα καθώς και καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων με αποθήκευση φιαλών υγραερίου άνω των 200kg.

Στην κατηγορία Β, οι φορείς των δραστηριοτήτων, οφείλουν εντός πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της γνωστοποίησης, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εφοδιασθούν από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, το οποίο θα τηρείται στο φάκελο της επιχείρησης.


Κατηγορία Γ – Υψηλού Κινδύνου

Σε αυτή ανήκουν :
Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι.
Στην κατηγορία Γ οι φορείς των δραστηριοτήτων οφείλουν πριν την ημερομηνία υποβολής της γνωστοποίησης να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να έχουν εφοδιασθεί από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας το οποίο θα τηρείται στο φάκελο της εγκατάστασης.

 

Όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου κατηγορίας πρέπει να εφοδιάζονται με βιβλίο ελέγχου, συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, να ενημερώνουν και εκπαιδεύουν το προσωπικό της δραστηριότητας και κυριως να τηρούν και να συντηρούν στην εγκατάστασή τους όλα τα απαιτούμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα και μέσα πυροπροστασίας , καθώς και τις προδιαγραφές αυτών.

Μιας και κάπου εδώ φτάνει στο τέλος του αυτό το άρθρο για την πυρασφάλεια στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορούσατε να το μοιραστείτε με γνωστούς και φίλους.
Φυσικά απαντάμε σε κάθε απορία στα σχόλια από κάτω.

Είμαστε Πολιτικοί Μηχανικοί με πολυετή πείρα στην αδειοδότηση καταστημάτων και σαφώς μπορείτε να μας προσλάβετε να κάνουμε εμείς όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης και να είστε σίγουροι ότι η επιχείρηση σας θα πληροί όλες τις προδιαγραφές  της νομοθεσίας και η επένδυση σας θα είναι ασφαλής και τώρα και στο μέλλον.

Recommended Posts
Showing 178 comments
 • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

  Μπορειτε να υποβαλετε τα σχολια και τις αποριες σας εδω.

 • Χάρης

  Καλημέρα σας για κουρειο 13 Τ.Μ τι ισχύει για την πυρασφάλεια ; Βάζω πυροσβεστήρες και έξοδο κινδύνου ; Χρειάζεται άδεια από την πυροσβεστική;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Πρεπει να υπαρχει κατοψη πυρασφαλειας υπογεγραμενη απο μηχανικο και να πληρουνται τα μετρα και μεσα της κειμενης νομοθεσιας.

  • Χάρης

   Υπάρχει κάποιο κόστος σε αυτό ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

    Αμοιβη μηχανικου.

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  Καλησπερα,σε προς αδειοδοτηση ΚΥΕ (μανικιουρ-πεντικιουρ) σε οροφο 120τ.μ διατηρητεου κτιριου (ΟΑ του 1922) ειναι απαραιτητη η μελετη πυροπροστασιας η εξαιρειται και θα πρεπει να τηρει στον φακελο αντιγραφο κατοψης με ενδειξεις των μεσων πυροπροστασιας;

  Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να υπαρχει κατοψη πυροπροστασιας υπογεγραμενη απο μηνχανικο συμφωνα με την κειμενη νομοθεσια και να εχει υλοποιηθει.

 • Αγγελική

  Καλησπέρα σας, για κομμωτήριο κάτω των 50τ.μ. Χρειάζεται κάποια μελέτη για πυρασφάλεια η βάζω από μόνη μου κάποιους πυροσβεστήρες? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να γινει μελετη πυρασφαλειας με βαση την κειμενη νομοθεσια.

 • Άννα-Μαρία

  Καλημερα σας,
  προκειται για γραφεία εταιρειών που συσκεγάζονται σε 240τμ και απασχολούν περίπου 45 άτομα.
  γνωρίζετε αν απαιτείται πιστοποιητικό πυρασφάλειας?Αν ναι που πρέπει να αποταθώ?
  το μόνο που έχω στα χέρια μου είναι κάτοψη μελέτης πυρασφάλειας από τον τεχνικό που τοποθέτησε τους ασύρματους ανιχνευτές στο χώρο.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Συνηθως το αν απαιτειται πιστοποποιητικο πυρασφαλειας οριζεται απο καποια αδειοδοτουσα αρχη ή απο συγκεκριμενο ορο σε καποιο συμβολαιο.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ

  καλησπερα σας! εχω πολιτιστικο συλλογο χορου οπου μπαινουν περιπου 100 ατομα χρειαζεται αδεια πυροσβεσης?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αυτο συνηθως καθοριζεται απο την αδειοδοτουσα αρχη, αν υπαρχει.

 • Ιωαννης Κουγιουμτζόγλου

  Καλημέρα, μια ερώτηση…Σε κτήριο με άδεια οικοδ. 1981 με χρήση κατάστημα ως σήμερα θα γίνει ΚΔΑΠ. 1)Χρειάζεται αλλαγή χρήσης? 2)Με ποιο Πδ θα κάνω τη μελέτη πυρασφάλειας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημερα.

   1. ναι
   2. εξαρταται γιατι πρεπει να δουμε τα στοιχεια του κτιριου και της αλλαγης χρησης, αλλα πιο πιθανο ειναι με την ΠΔ 41/18.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ Π.Δ. 41/18 ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΗΡΙΑ. Π.Χ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΛΩΔΙΑ. ΕΚΕΙ ΤΩΡΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ. ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΟΜΩΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ. ΘΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΜΕ ΠΕΛΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Στο επαγγελμα μας η βοηθεια μιας ανωτερης δυναμης παντα βοηθα . 🙂

     • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ

      1)ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (ΦΕΚ 1514Β/2019) ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΗΡΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΚΕΙ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΤΟΥ ΠΔ 41/2018. ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΛΕΚΕΙΣ ΜΕ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΚΑΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΥΛΙΚΩΝ (A, D, S) κλπ . Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΛΗ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΟ ΣΤΟ ‘ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΞΗ ΕΝΕΡΓΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ (+ ΣΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΑ).
      2) ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ….ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ. ΣΕ ΚΔΑΠ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΙΠΤΗΡΕΣ ΓΙΑ 15 ΠΑΙΔΙΑ. ΕΝΝΟΟΥΝ 15 ΝΙΠΤΗΡΕΣ Ή 3-4 ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΒΟΥΝ ΤΑ 15 ΠΑΙΔΙΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΝΙΠΤΗΡΩΝ-ΠΑΙΔΙΩΝ? ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΕ ΦΕΚ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΜ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΡΙΚΑ ΚΑΤΙ. ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΙΜΠΑΚΗΣ

  ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΩ ΤΜΗΜΑ ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ(ΑΡΙΘ.ΑΔΕΙΑΣ 325/2008)ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.Η ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ Η ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ ΔΗΛ.ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ?ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΚΑ ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Η εκδοση του πιστοποιητικου πυρασφαλειας ειναι ευθυνη του ιδιοκτητη της επιχειρησης.

 • γιαννης

  καλησπερα,

  εχω εχω 6 ενοικιαζομενα δωματια με 24 κλινες δηλωμενα στον ΕΟΤ ,Εχει κανει κανει ο μηχανικος μου τα απαραιτητα και τα εχει καταθεσει στην πυροσβεστικη. Πιστοποιητικο πυρασφαλειας δεν χρειαζεται γιατι ειναι κατω των 51 κλινων. Χρειαζεται να εχω το κοκκινο βιβλιο πυροπροστασιας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αν εχετε ενεργητικα μεσα και μετρα πυροπροστασιας , ναι.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ! ΑΝΟΙΓΩ ΕΝΑ ΜΑΝΑΒΙΚΟ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΣΟΓΕΙΟ 25 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αν η οικοδομικη αδεια ειναι μετα τον 02/1989, ναι.

   Αλλιως πρεπει να υπαρχει σχεδιο πυρασφαλειας και εγκατεστημενα τα καταλληλα μετρα που οριζει η νομοθεσια.

 • ΚΡΙΣ

  Καλημέρα,
  για αδεια λειτουργιας escape room (καταστημα παροχης προσωπικων υπηρεσιων) σε κτιριο προυφισταμενο του 1987 απαιτειται πυρασφαλεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν μπορω να σχολιασω δραστηριοτητα που δεν εχει αδειοδοτικη διαδικασια.

 • Κωστας

  Για γεωπονικό κατάστημα χρειάζεται κάτι; το κτίριο έχει άδεια πριν το 1989 πέτρινο ισόγειο 55 τετραγωνικά

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αποσο γνωριζω δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας ή πιστοποιητικο πυρασφαλειας.

 • Χαράλαμπος Πετροπουλος

  Καλησπέρα ετοιμάζω ένα εστιατόριο 60 ατόμων με αίθουσα 60 τετραγωνικά ισόγειο.εχω βάλει προπάνιο με δύο φιάλες και έχω 5 συσκευές αερίου σε σειρά.τι σύστημα πυρανίχνευσης πρέπει να βάλω?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Για να απαντηθει αυτο το ερωτημα θα πρεπει να γινει η μελετη πυρασφαλειας του χωρου.

 • Νικολεττα

  Καλησπερα σας προσπαθω να κανω ανανεωση φακελου οικοδομικης αδειας ηλεκτρονικα προκειτε για ενοικαζομενα δωματια και μου ζητανε πιστοποιητικο πυρασφαλειας ξερετε αν ισχυει αυτο και αν ναι βγαζω το πιστοποιητικο συμφωνα με την παλια μου αδεια,Ευχαριστω

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Kαλησπέρα,
   θα πρέπει πρώτα απ’όλα να ελέγξετε αν απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού πυραασφάλειας. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο αριθμός των δωματίων, η χρονολογία ανέγερσης του κτιρίου και οι όποιες αναθεωρήσεις και νομιμοποιήσεις της οικοδομικής άδειας. Δεν γνωρίζω για την παλιά άδεια σας, αλλά σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος για την απαίτηση έκδοσης πιστοποιητικού πυρασφάλειας, θα πρέπει να γίνεται βάσει της υφιστάμενης κατάστασης.

 • θωμάς

  Καλησπέρα σας, για άδεια λειτουργίας αναψυκτηρίου στο ισόγειο 35 τ.μ. σε κτήριο του 1979, χρειάζομαι πιστοποιητικό πυρασφάλειας? Μπορείτε να μου αναφέρετε τον αντίστοιχο νόμο, ευχαριστώ για το χρόνο σας, καλές γιορτές!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Χρειαζονται και αλλα δεδομενα για να σας απαντησω ( αλλα το πιο πιθανο ειναι πως οχι ). Δειτε ΦΕΚ 1723Β / 2017 αρθρο 9.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

  Καλημέρα σας. Είμαι διαχειριστής σε συγκρότημα κατοικιών (5 κτίρια), όπου έχει εγκατασταθεί σύστημα πυρόσβεσης (πυροσβεστήρες, sprinklers, πυροσβεστικές φωλιές, κλπ). Χρειάζεται πιστοποιητικό πυρασφάλειας; Σας ρωτάω, επειδή εδώ βλέπω αναφορά σε επιχειρήσεις μόνο.
  Ευχαριστώ και καλές γιορτές.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αποσο γνωριζω, οχι.

 • Στρατης

  Καλησπέρα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικού καταλύματος έχω μια φούσκα 1 μέτρου, τι σύστημα πυρόσβεσης χρειάζεται;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Τι εχει απο κατω ?

   • Στρατης

    Ένα ηλεκτρικό πλατό 1m

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Συστημα κατασβεσης τοπικης εφαρμογης.

     • Στρατης

      Συγνώμη που γίνομαι κουραστικός, όταν λέτε σύστημα πυρόσβεσης τοπικής εφαρμογής εννοείτε τον πυροσβεστήρα με τις βανες και τα σπριγκλερ;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      ναι

 • Ελενη

  Γειά σας κ ευχαριστώ εκ των προτέρων.. Σκοπεύω να ανοίξω σχολή χορού σε χώρο 200 τμ στον 3ο όροφο. Τι προϋποθέσεις χρειάζεται το κτίριο ως προς την έξοδο κινδύνου; χρειάζεται εξωτερική σκάλα; και αν ναι τι μορφής;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αυτη η ερωτηση δεν μπορει να απαντηθει χωρις να εχω μια πληρη εικονα του χωρου,

 • ΔΗΜΗΤΡΑ

  για την αιθουσα συναθροίσεων πολιτιστικού συλλόγου χρειάζεται πιστοποιητικο πυρασφάλειας ή ασφάλειας χώρου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν εχω υποψη μου κατι που να σας υποχρεωνει , αν και θεωρω οτι καλο θα ηταν να υπαρχει.

 • konstantinos

  Καλημέρα, διαθέτω ένα λογοθεραπευτήριο το οποίο διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας αλλά έχει λήξει. Θα χρειαστεί να το ανανεώσω; και αν ναι μπορώ να απευθυνθώ σε εσάς για την περαίωση της διαδικασίας; Τι θα χρειαστεί να σας προσκομίσω από δικαιολογητικά εκτός από το παλαιό πιστοποιητικό και την κάτοψη του χώρου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Περιοχη ?

   Απο δω και περα καλο θα ηταν να χρησιμοποιησετε την φορμα επικοινωνιας του site.

 • georgek

  καλησπέρα σας μια διευκρίνιση για γραφειο ασφαλιστικής 300 τμ. και πληθυσμό (θεωρητικό) περίπου 60 άτομα με αδεια οικοδομης μετα την 02/1989
  χρειαζεται έκδοση πιστοποιητικού με παθητική και ενεργητική ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν εχω υποψη μου καποια αρχη που να απαιτει πιστοποιητικο πυρασφαλειας.
   Θα μπορουσατε αν θελετε να παρετε ενα κανοντας την διαδικασια που προβλεπεται.

 • Παπανικολαου Αρης

  Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Για άδεια πυροπροστασιας φροντιστήριου σε πρώτο όροφο, τα σκαλοπάτια μπορούν να χουν σφηνοειδή μορφή?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι, αν η οικοδομικη αδεια ειναι πριν τον Φεβρουαριο του 1989.

 • π.δημητριου

  καλησπερα σας!
  για μια νεα επιχειρηση ωπου θα γινει καφε-κρεπα-τοστ με μια φιαλη υγραεριου για την κρεπιερα και αδεια οικοδομης προ του ’80 χρειαζεται κανονικα πιστοιποιητικο πυρασφαλειας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι.

 • Θοδώρης

  Καλημέρα.

  Σε περίπτωση απώλειας του κόκκινου βιβλίου από επιχείρηση συνεργείου αυτοκινήτων ποια είναι η διαδικασία και ποιο το κόστος?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα κανετε μια δηλωση απωλειας στην Πυροσβεστικη και θα παρετε το απαιτουμενο παραβολο των 10 ευρω.

 • ΜΑΡΙΑ ΓΚΕΚΑ

  Καλησπέρα,
  Έχω ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και θέλω να βγάλω άδεια καφέ που θα στεγάζεται στο ισόγειο μαζί με την ρεσεψιόν.Διάβασα ότι δεν χρειάζεται γνωστοποίηση στον δήμο.Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά θα τα συγκεντρώσω σε έναν φάκελο και θα γνωστοποιήσω με τους κωδικούς του taxis στην ειδική πλατφόρμα την λειτουργία του ή θα πρέπει πρώτα να πάρω την άδεια από τον ΕΟΤ για να λειτουργήσει ;Έχω απλά μπερδευτεί.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει πρωτα να γινει η διαδικασια για τα διαμερισματα και μετα για το ΚΥΕ.

 • Ευάγγελος

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα να θέσω την παρακάτω ερώτηση καθότι η νομοθεσία είναι λίγο δαιδαλώδης.

  Σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών (συνάθροισης κοινού) η οποία στεγάζεται σε κτίριο το οποίο κτίστηκε το 2004, απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας;;; Επίσης απαιτείται η σύνταξη μελέτης πυροπροστασίας;;; Αν έχετε την καλοσύνη και για μία σύντομη αναφορά στα εκάστοτε άρθρα των νόμων ή ΦΕΚ από τα οποία προκύπτουν οι οποιεσδήποτε σχετικές απαιτήσεις.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αν εχει υγραεριο πρεπει να εκδοθει πιστοποιητικο πυροπροστασιας.
   Αν δεν εχει πρεπει να γινει μελετη ενεργητικης/παθητικης αλλα δεν εκδιδεται πιστοποιητικο.
   ΦΕΚ 1723Β/2017 αρθρο 9 , παραγραφος 2α .

   • Ευαγγελος

    Καταρχήν ευχαριστώ για την άμεση απάντηση (κάτι σπάνιο στις μέρες μας). Δεύτερον τονίζω οτι είναι υπερπολύτιμη η βοήθειά σας. Τρίτον (και τελευταίο επειδή σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνω φορτικός και να κάνω κατάχρηση της ευγένειάς σας) θα ήθελα να θέσω ένα τελευταίο ερώτημα καθότι διαβάζοντας την απάντησή σας και συγκεκριμένα την παράγραφο 2α του άρθρου 9, πρόσεξα οτι στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται αναφορά στο Παράρτημα Γ το οποίο όμως στην υποσημείωση 1 (με μικρά γράμματα κάτω) αναφέρει οτι το πεδίο εφαρμογής δεν αφορά μεταξύ άλλων και σε Γραφεία, γραφεία εταιρειών κλπ κλπ. Όπως λοιπόν είχα προαναφέρει στο ερώτημά μου και στην δική μου περίπτωση, πρόκειται όντως για Γραφεία εταιρείας (επιχείρηση παροχής υπηρεσιών) (δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω). Άρα λοιπόν εμπίπτει το παράδειγμά μου στο συγκεκριμένο ΦΕΚ;;;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Γραφετε “επιχείρηση παροχής υπηρεσιών (συνάθροισης κοινού)” οπου ο ορος συναθροιση κοινου για εμας παραπεμπτει σε καφε-εστιατορια κτλ . Η λεξη γραφειο δεν αναφερετε καπου.
     Μετα την διευκρινηση οντως η δραστηριοτητα σας δεν εμπιπτει σε αυτη την κατηγορια.
     Γενικως αν καποια αδειοδοτουσα αρχη δεν ζηταει πιστοποιητικο πυρασφαλειας δεν βγαζουμε.

 • Κωστας

  καλησπερα….εχουμε ταβερνα με αδεια 1992 το κτηριο ειναι πριν του 70 .Εχει 2 εισοδους και μεγιστα τμ 70 με 80.Μεγιστα ατομα που περνει ο χωρος ειναι 60.Χρειαζεται αδεια πυροπροστασιας;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι.

 • Θεοδότη

  Καλησπέρα,
  θα ήθελα να ρωτήσω αν απαιτείται νέο πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας σε κατάστημα υγ. ενδ. που έχει ήδη πιστοποιητικό και λήγει το 2020 αλλά άλλαξε επωνυμία η εταιρεία.
  ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αν εχει αλλαξει μονο η επωνυμια, οχι.

 • Νίκος

  Καλησπέρα σας, υπάρχει κάποια αναλογία προαυλίου χώρου με στεγασμένου που πρέπει να έχει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με την πυροσβεστική;
  Δηλαδή έχω Ψ μ2 στεγασμένο χώρο τότε πρέπει να έχω 0.2xΨ προαύλιο χώρο για να είμαι οκ με την πυροσβεστική

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν υπαρχει τετοια πυροσβεστικη διαταξη.

 • Μαράκι

  Γεια σας και από μένα και πάλι συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθειά σας σχετικά με τον κικαιώνα των αδειών!Η ερώτησή μου είναι για ΚΥΕ μανικούρ-πεντικιούρ το οποίο θα συστεγάζεται με κέντρο δια βίου μάθησης επιφάνειας 50τ.μ συνολικά τι ενέργειες απαιτούνται στην πυροσβεστική; (παθητική και ενεργητική) και τι γίνεται αν υπάρχουν 6 σκαλιά από το πεζοδρόμιο για να μπεις στο κατάστημα;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να γινει μελετη με την κειμενη νομοθεσια και να εκδοθει πιστοποιητικο πυροπροστασιας.

 • Ελένη

  Καλησπέρα

  Για άδεια λειτουργίας ΚΔΑΠ σε χώρο με άδεια καταστήματος απαιτείται νέα μελέτη πυροπροστασίας λόγω των ειδικών προδιαγραφών πυρασφάλειας ΚΔΑΠ; Και αν ναι, αυτός είναι ο λόγος που θα εμποδίσει τον ιδρυτή ΚΔΑΠ να προβεί σε εσωτερικές διαρρυθμίσεις (οι οποίες δεν επιφέρουν αλλαγή σε δόμηση ή υδραυλικά ή η/μ) με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (θα χρειαστεί δηλαδή άδεια εσωτερικών διαρρυθμίσεων);

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   1. Nαι
   2. Δεν βλεπω πως το ενα μπορει να συσχετιστει με το αλλο. Βεβαια , αν δεν εχω υποψη μου την μελετη πυρασφαλειας, δεν μπορω να δωσω σαφη απαντηση.

   • Ελένη

    Σας ευχαριστώ για την έγκαιρη απάντηση. Ανέφερα τη συσχέτιση εξαιτίας του άρθρου 2, παράγραφος ιθ του ΦΕΚ 2605/2013.

    Σας ευχαριστώ και πάλι.

 • Δαμβουνελη

  Καλημέρα αναλαμβάνετε μελέτη πυρασφάλειας που μου ζήτησε η πυροσβεστική για διαιτολογικο Γραφειο 35μ2

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι. Καλεστε με, σε ωρες γραφειου.

 • stratigopoulos

  Καλησπέρα σας,με την καινούργια υγειονομική διάταξη σημειώνεται οτι το διάγραμμα ροής (ανάλογα και σε ποιά κατηγορία ανήκει ενα κατάστημα υγειονομικου ενδιαφέροντος) υπογράφεται απο υγειονολόγο ,τεχνολόγο τροφίμων ή επιστήμονα ειδικότητας.Πολιτικοί μηχανικοί εξαιρούνται πλέον ή έχουμε ακόμη το δικαίωμα υπογραφής;;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δυστυχως, δε νομιζω οτι ειμαστε επιστημονες συναφους ειδικοτητας.

 • ΒΛΑΧΟΣ ΜΙΛΤΟΣ

  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 50 ΤΜ ΣΕ ΙΣΟΓΕΙΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;
  ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δε νομιζω οτι υπαρχει καποια αδειοδοτουσα αρχη που να ζηταει πιστοποιητικο πυρασφαλειας.

 • ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΟΡΦΑΝΟΥ

  ΧΑΙΡΕΤΕ, θα ηθελα να μου πειτε για φροντηστηριο < 75 μαθητων . Στεγαζεται σε Α και Β οροφο (ολοκληρος ο οροφος). Το κτιριο ειναι παλιο πριν το 80. Καθε οροφος (τυπικος) ειναι 145 τ.μ. Εχει 7 αιθουσες των 15 τ.μ.και γραφεια. Η σκαλα ειναι 2,40 τ.μ. και εχει αλλη μια σιδερενια απο μπαλκονι στρογγυλη 60 εκ. μεχρι τον ακαλυπτο.
  Μπαινει απο το ισογειο με ανεξαρτητο χωλ. ηταν φροντηστηριο και πριν και τωρα θα το παρουμε εμεις (νεα επιχειριση). Εχω αναθεσει την αδεια λειτουργιας σε γνωστο μου αρχιτεκτονα, αλλα μου λεει οτι μαλλον χρειαζεται πια και πιστοποιητικο πυροσβεστικης με μελετη πυρασφαλειας. Συμφωνειτε ? και αν ναι μπορειτε να μου προσδιορισετε κοστος για το γραφειο σας.
  (οι προηγουμενοι δεν ειχαν πιστοποιητικο)

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Εννοειται οτι χρειαζεται μελετη και πιστοποιητικο πυρασφαλειας.
   Για το κοστος καλυτερα να επικοινωνεσετε για να τα πουμε κατιδιαν.

   Καλη συνεχεια.

 • ΒΑΣΙΛΗΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΑΡΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΙΜΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 1,2,3 ΜΟΥ ΖΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 • Εύα

  Καλησπέρα,

  θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεται την αμοιβή του μηχανικού για την εκπόνηση μελέτης ενεργητικής καθώς και μελέτης παθητικής πυροπροστασίας.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ειναι αναλογα την περιπτωση.
   Αν θελετε να μαθετε την δικη μας αμοιβη, θα πρεπει να επικοινωνησετε μαζι μας κατιδιαν.

 • Δημήτρης Ριμπάς

  Καλησπέρα και μπράβο για την δουλειά σας

  Ξέρετε αν μπορεί Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε να κάνει μελέτη πυρασφάλειας?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αποσο ξερω , ναι.

 • Ξανθή

  καλησπέρα σας, τι ειδικοτητες μηχανικων μπορουν να α υπογραψουν υπευθυνη δηλωση για ανανεωση πιστοποιητικου πυρασφαλειας;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αυτοι που εχουν δικαιωμα να υπογραφουν μελετες πυρασφαλειας.
   Κανονικα, οι μηχανολογοι, αλλα πιθανως να υποψιαζεστε τι γινεται στην πραγματικοτητα.

 • Δημήτρης Σιδερής

  Καλησπέρα σας.
  Συγχαρητήρια για την καλή σας δουλειά.
  ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ισχύει ότι καταργείται πλέον η έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Καλημέρα κ.Σιδέρη,

   καταργειται όσον αφορά ποιές επιχειρήσεις? Προς το παρόν πάντως εκδίδονται κανονικά πιστοποιητικά πυρασφάλειας για τις περισσότερες επιχειρήσεις

   • Δημήτρης Σιδερής

    Αν έχετε την καλοσύνη και τον χρόνο ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο:
    http://www.agronews.gr/news/companies/arthro/122627/horis-pistopoiitiko-puroprostasias-oi-metapoiitikes-epiheiriseis/

    απλά ήθελα να ξέρω αν όντως έχει εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

    • Αριστομένης Ελεμίνογλου

     Καλησπέρα,
     Για τις δραστηριότητες που αδειοδοτούνται από την Διέυθυνση Ανάπτυξης ΣΥΝΗΘΩΣ συντάσσεται κανονικά μελέτη πυρασφάλειας και λαμβάβνονται τα αντίστοιχα μέτρα, χωρίς την υποχρέωση κατάθεσης φακέλου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας.Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις γιαυτό καλό είναι η κάθε άδεια να εξετάζεται ξεχωριστά

     Καλή συνέχεια

     • Δημήτρης Σιδερής

      Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.
      Θα μπορούσα σας παρακαλώ να ρωτήσω και κάτι άλλο.
      Σε περίπτωση που μία επιχείρηση σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία δεν υποχρεούται στην κατάθεση φακέλου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην έκδοση Πιστοποιητικού, όμως είχε Πιστοποιητικό από πριν, θα πρέπει να το ανανεώσει ή το αφήνει ακόμη κι αν λήξει, αφού έχει την μελέτη??

     • Αριστομένης Ελεμίνογλου

      kαλησπέρα,

      εξαρτάται απο την είδος της αδειοδότησης που έχει η επιχείρηση και την αδειοδοτούσα αρχή. Δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι πιο συγκεκριμένο χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

 • Γιώργος

  Καλησπέρα σας,

  Επιχείρηση με κύρια δραστηριότητα – Λιανικό και Χονδρικό εμπόριο προϊόντων καπνού στεγάζεται σε κατάστημα 40 τετραγωνικών μέτρων. Καταθέτει χαρτιά για την έναρξη φορολογικής αποθήκης και της ζητείται μεταξύ άλλων :

  -Βεβαίωση ότι πληρεί τους όρους σχετικά με την πυρασφάλεια από την Πυροσβετική ή υπεύθυνη δήλωση από τον ενδιαφερόμενο ότι απαλλάσεται βάση νόμου από την υποχρέωση υποβολής βεβαίωσης αλλά τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας.

  Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτει βάση νόμου εάν είναι απαραίτητη η βεβαίωση πυρασφάλειας ή αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση;

  Ευχαριστώ,

  Γιώργος

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Καλησπέρα,

   λυπάμαι,δεν γνωρίζω κάτι σχετικό για εμπόριο καπνού

   Καλή συνέχεια

 • Γιωργος Ζ.

  Καλη σας μέρα, μια ερωτηση ηθελα να κανω.
  πιστοποιητικο που ληγει 20/4/17, εχει θεμα αν ανανεωθει πχ ιουνιο – ιουλιο?
  υπαρχει μελετη, θα χρειαστουν 2 υπευθυνες δηλωσεις και 1 υπευθυνη δηλωση απο την επιχειρηση που αναγωμωθηκαν οι πυροσβεστηρες. υπαγομαστε στο αρθρο 1.

  • Ηλίας Διαμάντης

   1. Αναρωριεμαι τι απαντηση περιμενετε να σας δωσω …
   2. υπεθυνη δηλωση του ιδιοκτητη , υπευθυνη δηλωση μηχανικου ( αν χρειαζεται ) , υπεθυνη δηλωση για τους πυροσβεστηρες και το κοκκινο βιβλιο ή το παραβολο για αυτο αν δεν εχετε/το χασατε.

   • Γιωργος Ζ.

    ευχαριστω! και κατι ακομη, πρεπει να ανανεωθει μεχρι και τις 20/4 ή πρεπει να γινει αναγκαστικα τωρα το φεβρουαριο ενα διμηνο πριν οπως γραφει το χαρτι;

    • Ηλίας Διαμάντης

     Το καταστημα δεν πρεπει να μεινει χωρις πιστοποιητικο πυρασφαλειας.
     Αυτο το νοημα εχει το ενα διμηνο πριν.

 • Θοδωρής

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά και την διαφώτιση πολιτών και συναδέλφων.

  Σε προηγούμενη απάντησή σας αναφέρετε ότι η ανανέωση πιστοποιητικού (το οποίο ενδεχομένως να έχει λήξει πριν από χρόνια) και εφόσον δεν έχει αλλάξει η κάτοψη, γίνεται μόνο με δικαιολογητικά. Να υποθέσω ότι τα δικαιολογητικά είναι οι υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτήτη και μηχανικού;

  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ανανεωση πιστοποιητικου εφοσον δεν εχουν αλλαξει τα μετρα και μεσα ενεργητικης πυροπροστασιας ή/και η κειμενη νομοθεσια.
   Σε αυτη την περιπτωση καταθετουμε :
   – ΥΔ ιδιοκτητη
   – ΥΔ καλη λειτουργιας πυροσβεστηρων
   – ΥΔ μηχανικου ( αν απαιτειται )
   – Παραβολο ( αν δεν εχετε το κοκκινο βιβλιο )

 • αγαπιτος

  καλημερα σας ,θελω να κανω ενοικιαστηριο απο τον πατερα μου σε μενα ενος εστιατοριου.το μαγαζι ειχε πιστοποιητικο πυρασφαλειας αλλα ο πατερας μου το εχει χασει .μπορω με την μελετη που κατεθεσε τοτε να το ανανεωσω τωρα ,φυσικα να ανανεωσω και τους πυροσβεστηρες και να κανει παλι ολες τισ υπευθυνες δηλωσεις απο την αρχη? η τι μπορω να κανω τωρα?ευχαριστω πολυ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ναι μπορειτε, αρκει να μην εχουν αλλαξει πραγματα στο εστιατοριο ή κομματια της νομοθεσιας που ειναι βασισμενη η υπαρχουσα μελετη. Σε αυτες τις περιπτωσεις κανετε καινουργια μελετη.

 • Στέλιος

  Καλησπέρα, υπάρχει νομοθεσία που να εξαιρεί, υπό ανακατασκευή χαρακτηρισμένο διατηρητέο κτίριο (με νέα οικ.άδεια του 2011) από την πυροσβεστική διάταξη 16/2015;
  Αν ναι χρειάζεται να συνταχθεί μελέτη πυροπροστασίας που να αναφέρει τους λόγους αποκλίσεων;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δεν ειμαι σιγουρος τι εννοειτε με το εξαιρει, παντως η ΠΔ 16/2016 αφορα ολα τα κτιρια που η αρχικη τους οικοδομικη αδεια ειναι πριν 02/1989.

 • Γιάννης

  Καλησπέρα.
  Για άδεια αναψυκτήριο για ορθίους και διερχομένους με ηλεκτρικό φούρνο ψησίματος για τυρόπιτες και συναφή συν για θέρμανση μανιτάρι με υγραέριο. Ο χώρος είναι 120 τμ τι μέτρα πυρόσβεσης χρειάζεται. Το κατάστημα ειναι ισόγειο με δύο ορόφους. Ευχαριστώ..

  • Ηλίας Διαμάντης

   Προφανως, δεν μπορω να σας πω τι μετρα πυροπροστασιας απαιτουνται.
   Πρεπει να προηγηθει εκπονηση μελετης πυροπροστασιας με την κειμενη νομοθεσια.

 • Μαρίνα

  Καλημέρα, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έγινε μεταβίβαση ενός κέντρου ξένων γλωσσών που είχε ήδη πιστοποίηση στην πυρασφάλεια για μέχρι το 2019. Είναι απαραίτητο να γίνει όλη η διαδικασία ξανά μόνο για την αλλαγή ονομάτων ιδιοκτησίας ή μπορεί η διαδικασία να προσπελαστεί με κάτι πιο απλό; Δεν έχει αλλάξει τίποτε κτιριακά ούτε στον αριθμό των μαθητών, παρα μόνο οι ιδιοκτήτες του κέντρου. Απλά έμεινε ως εκκρεμότητα τελικά από τον ΕΟΠΠΕΠ…

  • Ηλίας Διαμάντης

   Σε αυτες τις περιπτωσεις συνηθως κραταν τα κτιριακα και ζηταν τα υπολοιπα ( δηλωσεις , ενημεροτητες κτλ ).

  • Στέλλα

   Καλησπέρα σας, εάν ανοίξεις ένα κατάστημα που είναι ήδη έτοιμο από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη (υπάρχει και θέρμανση και πυροσβεστηρες και όλα έτοιμα) πόσο καιρό θα κάνει να εγκριθεί η άδεια;
   Και δεύτερον, δίνουν ακόμα επίδομα;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

    Για την ερωτηση 1 δεν υπαρχουν αρκετα δεδομενα για να απαντηθει και για την ερωτηση 2 δεν γνωριζω.

 • ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ ΚΡΥΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ,ΚΑΦΕ,Κ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.Η ΑΔΕΙΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ?ΣΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΕΤΟΙΜΗ?TI ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ?Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΤΑΝΕ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ειναι πολυ γενικες οι ερωτησεις σας και ελπιζω να κατανοειτε οτι δεν μπορουν να απαντηθουν. Διαβαστε το site και θα εχετε μια αρκετα καλη εικονα.

 • παναγιωτης

  ξεχασα να αναφερω οτι ειμαι Ηλεκτρολογος Μηχανικος απο τα Τει Πατρας

 • παναγιωτης

  θελω να ανοιξω 1) καταστημα αποκλειστικα για πωληση και μεταφορα πυροσβεστηρων.

  2) τεχνικο γραφειο μονο για αδειες λειτουργιας.

  τι χρειαζομαι για να τα κανω??

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   1. Λογικα δεν θελει καποια αδεια , παρα μονο εναρξη στην εφορια.
   2. Ουτε το τεχνικο γραφειο γραφειο θελει κατι ιδιαιτερο, περα απο την εναρξη.

   Αν στην πορεια εχετε καποια απορια για αδειες λειτουργιας, μη διστασετε να επικοινωνησετε μαζι μας.
   Δεν εχουμε κανενα προβλημα να βοηθαμε συναδελφους ( το κανουμε κατα κορον ), ακομα και αν ειναι αμεσοι ανταγωνιστες μας. Το θεμα ειναι να κανουμε σωστη δουλεια ως μηχανικοι και να εχουμε καλο ονομα σαν κλαδος.

   Σας ευχομαι ολοψυχα καλη επιτυχια στην προσπαθεια σας. 🙂

 • Γιάννης

  Καλημέρα. Για να πάρω πιστοποιητικό πυρασφάλειας για φροντιστήριο με δυναμικότητα <75, σε κτήριο με άδεια του 1995, πρέπει η να γίνει αλλαγή χρήσης του χώρου σε Φροντιστήριο;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ναι, πρεπει να γινει αλλαγη χρησης και να κανετε ενεργητικη/παθητικη μελετη πυρασφαλειας ως εκπαιδευτηριο.

 • Κατερινα

  Γειά σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Θέλω να ανοίξω Escape room σαν άδεια( λόγω του ότι είναι κάτι πολυ καινούργιο) οι δήμοι δεν εκδίδουν άρα χωρίς άδεια επίσημη από τον Δήμο της περιοχής ή έστω τον αρμόδιο φορέα πώς θα πάρω άδεια από την πυροσβεστική ;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αν θελετε να βγαλετε πιστοποιητικο πυροπροστασιας θα πρεπει να κανετε μελετη με την καταλληλη νομοθεσια και να καταθεσετε δικαιολογητικα.

 • Γιάννης

  Για κατάστημα εστιατόριο-καφε (114τ.μ καθαρός χώρος) με οικοδομικη άδεια του 1995 το οποίο θα έχει το πολύ 40 καθίσματα υποχρεούται να έχει αποχωρητήριο για ΑΜΕΑ? Προκειται για έκδοση νέας άδειας λειτουργίας.
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Τωρα οχι , αλλα υποχρεουται να κανει τις απαραιτητες ενεργειες μεχρι το 2020.

 • γιωργος

  καλησπερα…θα ηθελα να ρωτησω για ανοιγμα καθαρισμου αυτοκινητων με ατμο χρειαζεται αδεια πυρασφαλειας?επειδη εχω ακουσει οτι δεν χρησιμοποιουν.ευχαριστω!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δεν γνωριζω.

 • νικος

  καλησπερα σας και παλι ξεχασα να ρωτησω για κρεπερι θελει φουσκα? και επιτρεπετε στο δημο αθηναιων αντι για ερμαριο παγκοι κουζινας?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Γενικα πρεπει να υπαρχει επαρκες απαγωγικο συστημα και οι επιφανειες να ειναι αδιαποτιστες και αδιαπεραστες απο το νερο .

 • νικος

  καλησπερα. ανοιγω ενα καταστημα υγειονομικου εχει αδει της πυροσβεστικης μεχρι το 2020 απο τον προηγουμενο πρεπει να σλλαξω το ονομα?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αν ειναι νεα αδεια ναι , αν ειναι αντικατασταση οχι.

   • νικος

    η αδεια θα βγει στο ονομα μου ηταν ντονατς και τωρα λουκουματζιδικο κρεπερι. νομιζω αντικατασταση αδειας γινετε. και κατι αλλο χρειαζομαι χασπ?

    • Ηλίας Διαμάντης

     Οχι.

 • Γρατσίας Δημήτριος-πολιτικός μηχανικός

  έχω ενα κεντρο διασκέδασης(νέο -ισχύει η 71/88) που έχει λήξει το πιστοποιητικό πυροπροστασίας . θα γίνει νέα μελέτη με νέες κατόψεις. επειδή εν τω μεταξύ εκτός του νομίμου κτίσματος έχει κατασκευαστεί και αυθαίρετο τμήμα χρειάζεται να το τακτοποιήσω? πάνω στις κατόψεις που υποβάλονται χρειάζεται δήλωση μηχανικού για την νομιμότητα του κτίσματος?

  • Ηλίας Διαμάντης

   1. ναι, χρειαζεται να το τακτοποιησετε.
   2. οχι. κατα πασα πιθανοτητα θα σας ζητησουν την υπαγωγη και να γραμμοσκιασετε τον τακτοποιημενο χωρο.

 • Γαβριηλ

  καλησπερα.θα ηθελα να ρωτησω για καταστημα 11m2 που προοριζεται για χρηση ενοικιασης δικυκλων των αριθμο 5 συνολικα,ποσο θα κοστισει μια αδεια πυρασφαλειας?Ευχαριστω

 • Βελούδος Μάνθος

  Καλησπέρα σας,
  Για οπωρολαχανοπαντοπωλείο 75 τ.μ. λιανική πώλησης με οικοδομική άδεια το 1987 απαιτείται υποβολή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας (?) Εκδίδεται πιστοποιητικό πυροπροστασίας (?)

  • Ηλίας Διαμάντης

   Για την Αδεια λειτουργιας, οχι . Εσεις και ο μηχανικος σας υπογραφετε υπευθυνη δηλωση οτι εχετε λαβει και υλοποιησει τα απαιτουμενα μετρα πυροπροστασιας. ( και τα υλοποιειτε )

 • Γιωργος

  Σχετικα με την αδειοδοτηση κεντρου ξενων γλωσσων χρειαζετε Πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Το κοστος ομως αυτου ανερχετε στα 500 ευρω με οσο εχω ψαξει. Υπαρχει τροπος εκδοσης αυτου του πιστοπιητικου με λιγοτερο κοστος?
  Το ρωταω γιατι το φροντιστηριο δεν εχει πανω απο 10 μαθητες , ειναι σε χωριο παλιοτερα ειχε αδεια λειτουργειας απο την δευτεροβαθμια ενω τωρα ο ΕΟΠΠΕΠ ζητα πυροπροστασιες που για να εκδοθει εχει κοστος. Ειναι δυο αιθουσες με ξεχωριστη εξοδο η καθε μια αλλα η μελετη για την αδεια μου εχουν πει θα στοιχισει 400+ ευρω. Δεν αξιζει για ενα φροντιστηριο με τοσα λιγα παιδια και σκεφτομαι να κλεισω. Εχετε κατι να προτεινετε κατι?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ναι, οντως ειναι απαραιτητη η εκδοση πιστοποιητικου πυροπροστασιας.
   Το κοστος θα μου επιτρεψετε να μην το σχολιασω.

 • Φανή

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλεία. Είμαι έτοιμη να ανοίξω μια μπυραρία με κάποια
  πιάτα,η κουζίνα θα είναι μικρή με μια ηλεκτρική φριτέζα 4+4 λίτρα,
  μια μικρή ηλεκτρική σχάρα και μια επαγωγική εστία.
  Το ερώτημα μου είναι αν πρέπει να τοποθετηθεί σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής.
  Έχω ρωτήσει 3 μηχανικούς οι δυο μου είπαν ότι δεν πρέπει και ο ένας ότι πρέπει.
  Μπορώ να απευθυνθώ στην πυροσβεστική για κάποιες πληροφορίες για να είμαι
  σίγουρη?
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   Πρεπει να βαλετε τοπικης εφαρμογης . Οποτε τωρα ειμαστε 2-2 και θα χρειαστει να ρωτησετε την πυροσβεστικη για το tie-break . 🙂
   ( αν και εμεις εχουμε δικιο , να ξερετε … )

   Καλη συνεχεια .

 • Αργύρης

  Καλησπέρα.Ήθελα να ρωτήσω αν σε κουζίνα που όλα τα μηχανήματα (μάτια,φριτέζα,σχάρα) θα είναι ηλεκτρικά
  δηλαδή δεν θα υπάρχει φλόγα (εστία φωτιάς) χρειάζεται να τοποθετηθεί σύστημα πυρόσβεσης στο καπέλο του εξαερισμού.Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Φυσικα πρεπει να τοποθετειθει συστημα κατασβεσης τοπικης εφαρμογης .

 • xrisa

  Έχουμε καταθέσει 5 μήνες για πιστοποιητικό πυρασφάλεια πόσο καιρό κάνει

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα επρεπε να το εχετε παρει . Υποθετω οτι θα υπαρχουν παρατηρησεις .

 • Γιάννης Μανωλιτσάκης

  Καλησπέρα κι ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας..
  πρόκειται να πάρω ένα καφενείο με παροχή υπηρεσιών διαδικτύου του οποίου ο ιδιοκτήτης έχει άδεια λειτουργίας σε ισχύ και βγαίνει στη σύνταξη. Έχω ξεκινήσει τις διαδικασίες για έκδοση νέας άδειας λειτουργίας.Πως μπορώ να μάθω αν υπάρχει μελέτη πυρασφάλειας,ώστε να ζητήσω πιστοποιητικό πυροπροστασίας?Μπορώ με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιήσω(κι αν ναι,που θα τα βρω) τα υπόλοιπα χαρτιά,σχέδια μηχανικού κλπ που λογικά υπάρχουν μιας και το κατάστημα λειτουργεί με νόμιμη άδεια και δεν έχει γίνει καμία αλλαγή?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   Μπορειτε να πατε στην πυροσβεστικη που ανηκει το καταστημα , να παρετε αντιγραφα της μελετης/σχεδιων και οι πυροσβεστες θα σας πουν πως θα βγαλετε νεο πιστοποιητικο πυρασφαλειας .

   Καλη συνεχεια .

 • Λιάνα

  Καλησπέρα σας,
  θέλω να ανοίξω ένα μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφε-μπαρ) σε χώρο που έχει πατάρι και υπάρχει ελικοειδής σκάλα για να ανεβαίνεις εκεί. Θα ήθελα το πατάρι να είναι χώρος κύριας χρήσης. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα με την πυροσβεστική λόγω της ελικοειδής σκάλας?

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   Καταρχην για να ειναι το παταρι κυριας χρησης , πρεπει να υπαρχουν καποιες προυποθεσεις . Απο κει και περα για την σκαλα , αν η οικοδομικη αδεια ειναι πριν τις 02/1989 μπορειτε να ζητησετε αποκλιση . Αν ειναι μετα εχετε ενα θεμα .

   Καλη συνεχεια .

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΜΑΤAKHS

  KALHSPERA GIA ADEIA LEITOYRGIAS SE FYSIKOTHERAPEYTHRIO (100t.m)XREIAZETAI MELETH ENERGHTIKHS PYROPROSTASIAS

  • Ηλίας Διαμάντης

   Πιθανως ναι . Εξαρταται απο την ημερομηνια εκδοσης της οικοδομικης αδειας .

   Καλη συνεχεια .

 • gio

  καλησπέρα. Μπορείτε να μου πείτε αν τα δημόσια σχολεία είναι υποχρεωτικό να έχουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυρασφάλειας?
  ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δεν γνωριζω , αλλα εχω την εντυπωση οτι τα περισσοτερα δεν εχουν .

 • NIKOS

  Καλησπέρα ..
  θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το ΑΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Πιστοποιητικό πυροπροστασίας για τουριστικό γραφείο (150μ2 ) , < 30 άτομα.
  • Αν απαιτείται (υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος νόμος που το αναφέρει )

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αποσο ξερω δεν απαιτειται .

 • xrysa

  geia sas skopeuo na anoikso kommotirio.to katastima periexei isogeio kai patari.sto patari vrisketai to mpanio gia tous pelates kai den ksero an i skala plirei tis proipotheseis.einai stroggili kai oxi perasmeni me akausto iliko.akousa oti xreiazetai skales me gonies ki oxi stroggili kai perasmeni me akausto iliko.ti prepei na kano?

  • Ηλίας Διαμάντης

   αν εχει διαμετρο 90 cm ειναι οκ . για το αν πρεπει να να βαφει , εξαρταται απο το υλικο κατασκευης .

 • Νίκος

  Καλησπέρα θα θελα να ρωτήσω για παντοπωλείο – Αναψυκτιριο τραπεζοκαθίσματα δεν θα υπάρχουν μεσα στο καταστημα μονο έξω για το καλοκαιρι. Θελω πυροπροστασία ;;;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ναι . Πρεπει να εχετε πιστοποιητικο πυρασφαλειας .

   Καλη συνεχεια .

 • gr

  Σε κτήριο με άδεια προ του 1955 (δεν υπάρχουν μελέτες λόγω παλαιότητας) και για ΚΔΒΜ 1, τι χρειάζεται σχετικά με την αδειοδότηση απο ΕΟΠΠΕΠ, σε ότι αφορά το πιστοποιητικό πυροπροστασίας (εσωτερική ξύλινη σκάλα-διατηρητέο κτήριο) αλλά και την στατική επάρκεια (<75 ατόμων)

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   Παρολο που μιλησαμε και κατιδιαν , θα απαντησω για να υπαρχει για οποιον ενδιαφερετε .
   Στα εκπαιδευτηρια με οικοδομικη αδεια πριν το 89 , πρεπει να γινει Εκθεση Επιθεωρησης συμφωνα με την Α Π.Σ. 7600 / 700 Φ.51 / 01 / 06-07-1960 , οποτε ειναι λιγο δυσκολο εκ των προτερων να ξερουμε τι χρειαζεται πλεον των κλασικων μετρων φωλια,πυροσβεστηρες,φωτιστικα .

   Καλη συνεχεια .

 • ΜΙΧΑΛΗΣ

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με χορήγηση πιστοποιητικού πυροπροστασίας σε μαρίνες.

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ειναι πολυ γενικο το ερωτημα σας . Παρακαλω γινετε πιο συγκεκριμενος .

 • Γεώργιος Σπυρόπουλος

  Για άδεια λειτουργίας καφενείου σε κτίριο με οικοδομική άδεια του 1979 τι θα απαιτηθεί για το πιστοποιητικό πυροπροστασίας?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση . Πρεπει να γινει μελετη για να ξερουμε τι χρειαζεται .

   Καλη συνεχεια .

 • Sts

  Σε χώρο δημοτικό όπου έχει εγκατασταθεί παιχνίδια για παιδιά (κούνιες – τσουλύθρα) και δεν υπάρχει για κάτι οικοδομική άδεια. Με ποια εγκύκλιο πρέπει να συνταχθεί η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας?

  • Ηλίας Διαμάντης

   θα μπορουσατε να χρησιμοποιησετε την παρακατω αποφαση :

   Α Π.Σ. 7600 / 700 Φ.51 / 01 / 06-07-1960

   ειναι υποδειξη μετρων απο την πυροσβεστικη υπηρεσια .

   καλη συνεχεια .

 • ΠΑΥΛΟΣ

  Καλησπέρα.
  Θέλω να φτιάξω ένα καφεταιρια με ετοιμο φαγητο (σαντουιτσ τυροπιτες κλπ ) τραπεζάκια έξω (χρήση μόνο το καλοκαίρι περισσότερο γιατί είναι στα Κύθηρα) θέλω να βάλω και πισίνα 1,70 -1,80 βάθος.
  Τι ακριβώς χρειάζομαι εκτός απο το κτήριο 40 με 50 μ2

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   Απο μετρα πυροσβεσης λογικα χρειαζεστε μια φωλια , 2 πυροσβεστηρες και ενα φωτικστικο ασφαλειας .

   Καλή συνέχεια .

 • daisy

  Καλησπερα! Παιρνω μαγαζι απο μεταβιβαση μου ειπαν να ανανεωσω την αδεια πυροπροστασιας τι πρεπει να κανω? Εχει ο πρωην ιδιοκτητης κατοψη πυρασφάλειας…

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα .

   Αν ειναι σε ισχυ το πιστοποιητικό πυροπροστασίας δεν χρειαζεται να κανετε τιποτα .
   Αν δεν ειναι θα πρεπει να δειτε αν η μελετη/κατοψη που υπαρχει ειναι συμφωνη με αυτο που υπαρχει ή θελετε να κανετε . Αν δεν αλλαζει ουσιαστικα βγαζετε ενα πιστοποιητικό πυροπροστασίας στο ονομα σας με δικαιολογητικα . Αν αλλαζει κατι ουσιαστικο τοτε κανετε νεα μελετη και μετα βγαζετε πιστοποιητικό πυροπροστασίας με δικαιολογητικα .

   Αν χρειάζεστε οτιδήποτε άλλο στην διάθεση σας .

   Καλή συνέχεια .

 • Ioanna

  Καλησπέρα ..
  θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το Πιστοποιητικό πυροπροστασίας που χρειάζομαι για την νέα έκδοση άδειας σε κέντρο ξένων γλωσσών ..Ο χώρος μου είναι 119 τμ. και το κτίριο καινούργιο (2010) και είναι ισόγειο .Χρειάζεται να αλλαχθεί η άδεια χρήσης που είναι κατάστημα σε εκπαιδευτήριο ? Μου είπαν από την πυροσβεστική πως σε περίπτωση που ξεπερνάω τα 100 τμ. χρειάζεται να γίνει αυτή η αλλαγή (χρήσης) πράγμα που θα είναι πολύ χρονοβόρο και ακριβό .Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας .

  • Ηλίας Διαμάντης

   Η αλλαγη χρησης πρεπει να γινει . Δεν υπαρχει αλλη εναλλακτικη λυση .

   Καλη συνεχεια .

   • Ioanna

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση …
    Διάβασα μέσα στο Site του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ότι σε μικρότερα φροντιστήρια θέλει το εξής :
    Για τη χορήγηση άδειας έως 75 μαθητών ανά ώρα ,σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών,
    υποβάλλεται :
     Ισχύουσα οικοδομική άδεια και κατόψεις με χαρακτηρισμό χρήσης των
    χώρων
     Πιστοποιητικό πυροπροστασίας για την αιτηθείσα προς αδειοδότηση χρήση
     Βεβαίωση δύο μηχανικών περί της στατικής επάρκειας της κτηριολογικής
    μονάδας (όροφος ή αυτοτελές κτήριο) ως προς το μέγιστο προβλεπόμενο
    πληθυσμό.
    Αυτό έχει κάποια βάση άραγε?
    Σας ευχαριστώ και πάλι για την εξυπηρέτηση

    • Ηλίας Διαμάντης

     Δεν υπαρχει καπου αντιφαση . Στο site του ΕΟΠΠΕΠ βλεπετε τα δικαιολογητικα . Χρειαζεστε πιστοποιητικό πυροπροστασίας . Για να παρετε πιστοποιητικό πυροπροστασίας πρεπει να υπαρχει παθητικη/ενεργητικη μελετη πυροπροστασιας με χρηση εκπαιδευτηριο . Αν η ενεργητικη/παθητικη δεν λεει εκπαιδευτηριο πρεπει να γινει αλλαγη χρησης σε εκπαιδευτηριο . Αν η οικοδομικη αδεια ηταν πριν το 1989 πιθανως να μην χρειαζοταν αλλαγη χρησης .
     Τελος παντων τα πραματα ειναι ξεκαθαρα . Ή κανετε αλλαγη χρησης ή βρισκετε αλλο χωρο .
     Καλη συνεχεια .

 • MARA

  KALISPERA.SE KATASTHMA ISOGEIO 32 TM KAI PATARI 15TM XREIAZETE PYRASFALEIA?

  KAI AN NAI MIA MELETH POSO PERIPOU KOSTIZEI?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Τι ειδους καταστημα ειναι ?
   Επισης δεν δινω προσφορες σε απαντησεις σε σχολια . Αν θελετε μια εκτιμηση καλυτερα να μιλησουμε κατιδιαν .

   Καλη συνεχεια .

   • ΚΩΝ ΝΤΙΝΟΣ

    καλησπερα Για καταστημα καφε ουζερι χωρις γκαζι και ψησταρια 50 τετρ εσωτερικος κ 50 εξωτερικος χωρος, θα υπαρχει κουζινα σπιτιου ρευματος δηλαδη για προχειρα τηγανιτα η μαγειρευτα μεζεδακια και κρυα πιατα τι πυρασφαλεια απετειται?? σχετικα με τη φουσκα μπεκ κ τ λ. ευχαριστω

pingbacks / trackbacks
Επικονωνήσετε μαζί μας

Στείλτε μας την απορία σας ή το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
αδεια ξενοδοχειου και ΚΥΕ ξενοδοχειου