Πως να ξεκινήσω μια Επιχείρηση Καταστήμα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

πως να ξεκινησω επιχειρηση ΚΥΕ

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται στο site είναι το πως να κάνω ένα μαγαζί . Από που να ξεκινήσω , τι πρέπει να προσέξω . Σίγουρα , μια επιχείρηση που έχει να κάνει με αυτό που λέμε Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους και είναι πολλά αυτά που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του . Οπότε , για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισα να γράψω το παρακάτω άρθρο . Ξεκινήστε , λοιπόν , με το να πατήσετε το συνέχεια .

Πριν αρχίσω θα ήθελα να τονίσω , και ελπίζω να το καταλαβαίνετε και εσείς , ότι το θέμα δεν καλύπτεται μέ ένα άρθρο . Μάλλον ένα βιβλίο θα ήταν πιο κατάλληλο . Αλλά , κάθε πράμα στον καιρό του . Επίσης , αυτά που θα γράψω είναι μία προσέγγιση και θα προσπαθήσω να το κάνω όσο πιο γενικό γίνεται για να καλύψω όσους περισσότερους γίνεται .

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Όλα ξεκινούν από το γραφείο με χαρτί , μολύβι και κομπιουτεράκι . Ή για τους πιο εξοικειωμένους με την τεχνολογία ένα ανοικτό αρχείο word και ένα excel . Θα πρέπει να καταγράψουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε και σε ποιους απευθυνόμαστε . Όσο περισσότερη λεπτομέρεια έχουμε σε αυτό το στάδιο τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει το εγχείρημα μας . Το θέλω να κάνω ένα καφέ takeaway είναι λίγο γενικό . Το θέλω να κάνω ένα ιταλικό εστιατόριο στο Μαρούσι που να απευθύνεται σε άτομα άνω των 40 ετών , με υψηλό εισόδημα είναι μία καλύτερη περιγραφή που μας βοηθάει στο να στήσουμε και να προωθήσουμε την επιχείρηση μας με πιο πολύ αποτελεσματικό τρόπο .

Τώρα ας πιάσουμε και το κομπιουτεράκι . Θα πρέπει να ξέρουμε πόσα χρήματα θα διαθέσουμε στο εγχείρημα μας και πως θα τα κατανείμουμε . Θα πρέπει να ξέρουμε πόσα θα διαθέσουμε αρχικά και πόσα θα είναι τα πάγια έξοδα μας . Στο αρχικό κόστος είναι η κατασκευή του καταστήματος , η αγορά του εξοπλισμού και των εμπορευμάτων , το κόστος των αδειοδοτήσεων και άλλα . Στα πάγια έξοδα είναι το ενοίκιο , οι λογαριασμοί , το προσωπικό , οι εισφορές , η αμοιβή μας και άλλα . Επίσης , θα πρέπει να δούμε με πόσο τζίρο και με ποιο ποσοστό κέρδους θα έχουμε κέρδος . Έστω ότι έχουμε 2000 ευρώ τον μήνα πάγια . Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τζίρο 4000 ευρώ τον μήνα με ποσοστό κέρδους 50 % , για να έρθουμε στα ίσια ( ή ανάλογο συνδιασμό ) .  Στην συνέχεια , θα πρέπει να καταλάβουμε και τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα για την επιχείρηση μας . Έστω τα 4000 ευρώ τζίρος σημαίνει 160 ευρώ την μέρα . Αν πουλάω καφέδες είναι 80 καφέδες από 2 ευρώ ή αν έχω κουρείο είναι 16 κουρέματα από 10 ευρώ . Άλλο παράδειγμα του τι μπορεί να σημαίνουν τα νούμερα . Έστω ότι θέλω να κάνω ένα μικρό hotdogάδικο που δίνει σε περαστικούς , όλη την μέρα . Βρήκα ότι για να βγαίνω χρειάζεται να πουλάω 300 hotdogs την ημέρα . Ερώτηση : πόσο όγκο πιάνουν 300 ψωμάκια και που θα τα βάζω , αν νοικιάσω ένα πολύ μικρό μέρος ;

Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να ξανασχεδιασούμε την επιχείρηση μας ή να αλλάξουμε κάποια από τα αρχικά δεδομένα . Δεν χρειάζεται , κατά την γνώμη μου , τρομερή λεπτομέρεια ή 10 σελίδες αναλυτικό business plan , απλά τα νούμερα μας να έχουν λογική και να είναι εφικτά . Άρα είναι πολυ σημαντικό να ξοδέψουμε πολύ χρόνο στον σχεδιασμό της δραστηριότητας μας , έτσι ώστε να περιορίσουμε τις εκπλήξεις στο ελάχιστο .

Και κάτι ακόμα στο θέμα των χρημάτων . Δεν βάζουμε όλα μας τα λεφτά στην επιχείρηση ( που συνήθως είναι οι οικονομίες μίας ζωής ) , κρατάμε και μία καβάντζα για να μπορούμε να περάσουμε κάποιους μήνες . Ιδίως εσείς που κάνετε πρώτη φορά επιχείρηση . Έχετε πολλά να μάθετε και θα κάνετε πολλά λάθη , τα οποία θα τα  πληρώσετε από την τσέπη σας . Μην ξοδέψετε όλα σας τα λεφτά για να κάνετε την επιχείρηση , κρατήστε και ένα ποσό για να μπορείτε να περάσετε τους πρώτους δυσκολούς μήνες .

Οπότε έχοντας μια καλή ιδέα για τι θέλουμε μπορούμε να βγούμε έξω να ψάξουμε τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρηση μας .

τι ειναι επιχειρηματιας 

ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα έχει να κάνει και με το να βρούμε τον κατάλληλο χώρο , αλλά και με τον ανταγωνισμό στην περιοχή . Ο χώρος που θα στεγάσει την επιχείρηση μας θα πρέπει να έχει ενοίκιο μέσα στα όρια που θέσαμε στο κομμάτι του σχεδιασμού και να πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει Άδεια Λειτουργίας . Αυτές είναι επιγραμματικά το να είναι νόμιμος ο χώρος ή να νομιμοποιηθεί αν δεν είναι , να υπάρχει η συναίνεση της πολυκατοικίας και να σχεδιαστεί σύμφωνα με την υγειονομική και πυροσβεστική νομοθεσία . Περισσότερα για το τι χρειάζεται να ξέρετε μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο . Ακόμη είναι χρήσιμο να ξέρουμε πόσος κόσμος περνάει κάθε μέρα έξω από το κατάστημα . Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάτσουμε σε μια γωνία και να τους μετρήσουμε για διάφορες ώρες τις ημέρας .

Επίσης , θα πρέπει να δούμε και τον ανταγωνισμό . Να περπατήσουμε την περιοχή και να βρούμε πόσες παρόμοιες επιχειρήσεις υπάρχουν , πόσο πουλάνε , πόσο παλιές ή γνωστές είναι στην περιοχή και γενικά οποιαδήποτε πληροφορία μπορούμε να συγκεντρώσουμε , Αν μπορούμε να μπούμε και μέσα στα καταστήματα των ανταγωνιστών μας για να δούμε πως εξυπηρετούν τους πελάτες τους ακόμα καλύτερα . Επίσης , μπορούμε και ερευνήσουμε αν οι ανταγωνιστές μας έχουν παρουσία στο διαδίκτυο και ποια . Με αυτά τα στοιχεία κάνουμε ένα πίνακα με όλα τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε , καθώς ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα τους σημεία . Έτσι θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε το πως θα διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό και ποια τιμολογιακή πολιτική θα ακολουθήσουμε .

Οπότε , έχουμε καταλλήξει σε μερικούς υποψήφιους χώρους και ήρθε η ώρα να κάνουμε μία πιο λεπτομερή έρευνα . Ερχόμαστε σε συνενόηση με τους ιδιοκτήτες και ζητάμε να μάθουμε το ενοίκιο και γενικά τους όρους του ιδιοκτήτη , ενώ ζητάμε να μάθουμε αν υπάρχει κανονισμός οικοδομής ή γενικά συναίνεση από τους ενοίκους . Επίσης ζητάμε τα σχέδια της πολεοδομίας ή τον αριθμό οικοδομικής άδειας για να τα πάρουμε εμείς . Στην συνέχεια κλείνουμε ένα ραντεβού με τον μηχανικό μας , έτσι ώστε να δούμε τον χώρο για την νομιμότητα του και αν μπορεί να βγάλει Άδεια Λειτουργίας για την δραστηριότητα που θέλουμε .

Κάπου εδώ τελειώνει η φάση της έρευνας . Αφού γνωρίζουμε τα δεδομένα του κάθε χώρου , δηλαδή το ενοίκιο , το αν είναι νόμιμος ή τι χρειάζεται για να νομιμοποιηθεί , το τι χρειάζεται για να βγάλει Άδεια Λειτουργίας και πόσο στοιχίζει ( για αυτά μας έχει ενημερώσει αναλυτικά ο μηχανικός μας ) , το ποσός κόσμος περνάει και ποιος είναι ο ανταγωνισμός , λαμβάνουμε την απόφαση να νοικιάσουμε τον χώρο που συγκεντρώνει τα περισσότερα θετικά στοιχεία .

Έτσι , υπογράψαμε το μισθωτήριο συμβόλαιο και περνάμε στην φάση της υλοποίησης της επιχείρησης που έχουμε σχεδιάσει και ερευνήσει στα προηγούμενα βήματα .

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η υλοποίηση είναι το πιο κουραστικό , αγχωτικό και ψυχοφθόρο κομμάτι της διαδικασίας . Οπλιστείτε με κουράγιο και υπομονή και προχωρήστε στο να κάνετε πραγματικότητα την επιχείρηση σας . Η πρώτη απόφαση είναι ποια μορφή θα έχει η επιχείρηση . Θα είναι ατομική επιχείρηση ή θα είναι κάποια εταιρία ; Αν είναι εταιρία θα πρέπει να αρχίσετε τις διαδικασίες για να γίνει και να κατατεθεί το εταιρικό . Στην συνέχεια καταθέτουμε τον φάκελο για προέγκριση Άδειας Λειτουργίας . Με το που βγει η προέγκριση , συνήθως κάνει δύο βδομάδες , μπορούμε να κάνουμε έναρξη στην εφορία και να αρχίσουμε εργασίες στο κατάστημα . Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη καταλήξει στην διαρύθμιση/διακόσμηση και έχουμε βρει αυτόν που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου . Παράλληλα πρέπει να μεριμνήσουμε για τον εξοπλισμό , να βρούμε τους κατάλληλους προμηθευτές για τα προϊόντα που θα προσφέρουμε στην επιχείρηση μας και αν θα έχουμε προσωπικό να το προσλάβουμε . Ακόμη , δεν πρέπει να λησμονήσουμε την εγγραφή στο αρμόδιο επιμελητήριο και τον ασφαλιστικό φορέα .

Όσο κατασκευάζεται το κατάστημα θα πρέπει σε συνεργασία με τον μηχανικό μας που έχει αναλάβει την διαδικασία της αδειοδότησης , να είμαστε σίγουροι ότι θα πληρούνται όλες οι προδιαγραφες της πολεοδομικής , υγειονομικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας .

Κάποια στιγμή το κατάστημα είναι έτοιμο και είμαστε σε θέση να καταθέσουμε τον φάκελο για την Β Φάση της Αδειοδότησης . Περισσότερα για την διαδικασία της Άδειας Λειτουργίας σε αυτό το άρθρο . Ανάλογα με την περίπτωση , γίνεται η αυτοψία του υγειονομικού και εκδίδεται η πολυπόθητη Άδεια Λειτουργίας . Αυτή μαζί με ότι άλλα έγγραφα έχουμε συγκεντρώσει ή απαιτούνται απο την νομοθεσία , τα κρατάμε στο κατάστημα , είναι τα λεγόμενα αρχεία τήρησης .

Κάπως έτσι θα πρέπει να κινηθείτε για να κάνετε μία επιχείρηση Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος . Αν έχετε απορίες μπορείτε να τις γράψετε στα σχόλια από κάτω .

πως κανω επιχειρηση ΚΥΕ 

Αντί άλλου επιλόγου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε έναν τομέα που ελάχιστοι δίνουν σημασία , αλλά είναι ίσως ο πιο σημαντικός . Είναι ο τομέας της νοοτροπίας , ένας τομέας που και γω πρέπει να δουλέψω πολύ ακόμα . Πρέπει να κατανοήσουμε ότι κτίζουμε επιχειρήσεις και δεν αγοράζουμε μία δουλεία . Είναι διαφορετικό να είσαι εργαζόμενος και διαφορετικό να είσαι επιχειρηματίας . Πρέπει να σκεφτόμαστε ως επιχειρηματίες και όχι ως εργαζόμενοι , γιατί αν αντιμετωπίσουμε την επιχείρηση μας όπως και την δουλειά μας , τότε αποκτήσαμε την χειρότερη δουλειά του κόσμου . Σίγουρα το θέμα επιχειρηματική νοοτροπία είναι τεράστιο , απλά το αναφέρω σαν τροφή για σκέψη και περαιτέρω συζητηση .

Αν σας άρεσε το άρθρο και σας βοήθησε να βάλετε σε μία σειρά τις σκέψεις σας , μπορείτε να το μοιραστείτε με φίλους και γνωστούς . Θα χαρώ να απαντήσω σε όποια απορία μπορώ ή ακόμα καλύτερα να το συζητήσουμε από κοντά μιας και το επιχειρήν είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει ιδιαιτέρα .

ΥΓ : Μπορούμε να αναλάβουμε την Αδειοδότηση της επιχείρησής σας . Περισσότερες πληροφορίες εδώ .

 

Recommended Posts
Showing 251 comments
 • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

  Μπορειτε να υποβαλετε τα σχολια και τις αποριες σας εδω.

 • Χρήστος

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε!.Για να ανοίξω κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που στο οίκημα πριν ήταν κάτι άλλο άσχετο πχ (κατάστημα ρούχων)χρειάζεται αλλαγή χρήσης από πολεοδομία κλπ; και αν ναι πόσο χρόνο περίπου περνη ;Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι. Οσον αφορα τον χρονο εξαρταται την περιπτωση, δε νομιζω οτι μπορει να απαντηθει αυτο εδω.

 • μαγδα

  καλημερα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση , θα ηθελα να ρωτησω εχω πτυχιο επαγγελματικου μακιγιαζ απο ιδιωτικη σχολη , και σκευτομαι να κανω εναρξη νεας επιχειρησης καλλυντικων ευρειας καταναλωσης στην περιοχη μου ,παραλληλα θα ηθελα οτι αγοραζουν οι πελατες μου να τους το εφαρμοζω, μπορειτε να με κατευθεινετε περιπου , με τι θα αρχιζω πρωτα ,,και γενικως την διαδικασια γιατι εχω πελαγωσει Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση για να απαντηθει εδω. Θα μπορουσαμε να κανονισουμε μια συναντηση για να σας κατευθυνω.

   • Μαγδα

    Ωραία εγώ μένω στην Αθήνα
    Πείτε μου πως μπορώ να σας βρω,

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Καλεστε με στο 6972230024.

 • Μαρία

  Καλησπέρα σας ενδιαφέρομαι να ανοίξω μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με ρούχα και καλλυντικά αλλά δεν γνωρίζω τίποτα από επιχειρήσεις μήπως μπορείτε να βοηθήσετε;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση σας για να απαντηθει εδω.

 • Δημητρα

  Καλησπερα σας! Ειμαι πτυχιούχος αισθητικής και κοσμητολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με ήδη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το ερώτημα μου είναι το εξης : Μπορώ να ανοίξω ένα κέντρο αισθητικής και μέσα σε αυτο να εχω και την υπηρεσία των άκρων νυχιών;;; Χρειάζεται μήπως κάποιο έξτρα χαρτί για να βάλεις μέσα την παροχή περιποίησης άκρων;;; Εχω επισης κανει σεμινάρια πάνω στην ονυχοπλαστική με πιστοποιητικό απλώς δεν εχω 24 μήνες προϋπηρεσία σε αντίστοιχο κέντρο και κάποια Α εμπειρία . Μόνο πήρα το πιστοποιητικό και απο κει και πέρα δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά με τον τομέα αυτο. Επομένως η ερώτηση εν συντομία είναι αν μπορώ να ανοίξω μαγαζί με τα ήδη χαρτιά που εχω και να βαλω μέσα και περιποίηση άκρων χωρίς κάτι έξτρα πχ έγραφα, εξετάσεις εοππεπ προϋπηρεσία κλπ. Εννοείται με προσωπικό που ασχολείται αποκλειστικά με την ονυχοπλαστικη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αν δεν εχετε αδεια ασκησεως επαγγελματος για περιποιηση ακρων , θα πρεπει να προσλαβετε καποιον/α που να εχει.

   • Δήμητρα

    Γνωρίζετε πως και που βγαίνει η άδεια αυτή? Ή που πρέπει να απευθυνθώ?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Στον δημο που ανηκετε.

     • ΔΗΜΗΤΡΑ

      Ευχαριστώ πολύ!

 • Α

  Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι για την δημιουργία ενός χώρου που θα σερβίρει καφε-ποτό, σε οικόπεδο (χωρίς οίκημα). Ο χώρος θα βρίσκεται σε αστικό κέντρο, και για την παραγωγή των αγαθών προβλέπεται προκατ κατασκευή. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:
  1. Τι είδους άδεια θα πρέπει να αναζητήσω (αναψυκτήριο, καντίνα… κλπ);
  2. Υπάρχουν ελάχιστα τετραγωνικά του χώρου στον οποίο θα γίνεται η παρασκευή;
  3. Στην μελέτη προβλέπονται επίσης τραπεζοκαθίσματα. Θα πρέπει να υπάρχει (να χτιστεί στην προκειμένη) τουαλέτα, ή υπάρχει απαλλαγή αν δηλωθεί ως καντίνα για παράδειγμα.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημερα.
   1. πιο πολυ θα πρεπει να δειτε αν βγαινει αδεια απο την πολεοδομια και μετα την αδεια λειτουργιας
   2. δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωγικα, ειναι αναλογα με τις παρασκευες και την δυναμικοτητα
   3. πρεπει να υπαρχει τουαλετα

 • Χαρης Παπας

  Καλημέρα.Ξεκινάμε έναν χώρο,που θα προσφέρει μουσική , events βραδινές ώρες κυριως Παρασκευη και σαββατο και κάποια live μεσοβδομαδα σε δευτερο επιπεδο ,Μονο ποτα θα πουλαμε.
  Ποιος ΚΑΔ μας καλυπτει?

  Επισης η σκέψη μας είναι να λειτουργήσει σαν κλειστό – private μονο για μέλη δηλαδη για κάποια εβεντ ..Υπάρχει ΚΑΔ για αυτο

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Η ερωτηση για ΚΑΔ θα πρεπει να απευθυνεται σε λογιστη και οχι σε Πολιτικο Μηχανικο. Ο καθενας στο πεδιο του.

 • savvas panagiotidis

  καλησπερα θελω την αποψη σας παρακαλω θελω να νοικιασω και να μεταφοερω εκει στην εταιρια μου ικε ο χωρος ειναι ημιηπογια αποθηκη μπορω εκει να κανω την δραστηριοτητα μου με γραφιστικες υπηρεσιες και πωλησει φυλλαδιων δεν εχω παραγωγη μονο μεταπωλησει
  η εφοριες αλλη λενε μπορω αλλη λενε οχι
  εγω ρωταω γιατι να μην μπορω ??

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν μπορω να εκφερω αποψη γιατι δεν εμπιπτει σε καποια αδειοδοτικη διαδικασια που ασχολουμαι.

 • Μιχαήλ

  Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι για επιχείρηση εκμίσθωσης Ι.Χ. (mini van 9-θέσιο) με οδηγό. Υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις; Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν γνωριζω κατι για αυτο.

 • Γιώργος Κιστογλίδης

  Καλησπέρα σας, ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα parking (σε λειτουργία) και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Η επιχείρηση έχει άδεια στάθμευσης 18 αυτοκινήτων , ωστόσο ο τωρινός ιδιοκτήτης σταθμεύει περισσότερα. Υπάρχει περίπτωση ελέγχου και αν ναι από ποια/ ες υπηρεσίες και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις του;
  Επιπλέον μήπως γνωρίζετε σε περίπτωση ασφάλισης αστικής ευθύνης και εφόσον προκληθεί πυρκαγιά , τι γίνεται εάν τα αυτοκίνητα είναι περισσότερα; αποζημιώνονται τα 18 της άδειας λειτουργίας ή κανένα επειδή υπερβάλουν σε αριθμό αυτά της άδειας;
  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημερα.

   Δεν γνωριζω κατι για αυτη την δραστηριοτητα.

   • Γιώργος Κιστογλίδης

    Σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

 • Φιλιππος Καραμπαλης

  καλη σας μερα
  Για καταστημα χονδρικης πωλησης συσκευασμενου καφε, σοκολατας,μιγματος βαφλας και περιφερειακα αντικειμενα και προιοντα για καφετεριες , παντα συσκευασμενα και τυποποιημενα χωρις καμια επεξεργασια απο μερους μου .
  Τι ακριβως κατηγορεια αδειας υγειονομικου χρειαζεται ,αν χρειαζεται.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημέρα,
   Η άδεια που απαιτείται σε αυτή την περίπτωση είναι “αποθήκη χονδρικού εμπορίου”.

 • αλεξαβνδρος δεληδακης

  θΕ;ΛΩ Να ανοιξω ε;να μαγαζ ομελεταδικο.. Δηλαδη θα προσφερω 50 ειδων ομελετες απο 15 χωρες του κοσμου,,το μαγαζι θα εχει στην μεση κυκλικη υτην κουζινα παρασκευης ωστε ο πελατης να βλεπει την κοπελα που θΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΕΛΕΤΑ !!!ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΡΙΣΜΕΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΟΥΑΛΕΤΕς τΟ ΜΑΓΑΖΙ Σιγουρα θα εχει τραπεζακια 15 για να καθησει καπιος .. να φαει αλλα θα ειναι και για το χερι ,και να φυγεαι ο πελατης ,,μονο ομελετες κανενα αλλο φαγητο εχει καοιες απαιτησεις ο νομος?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αν και σύμφωνα με την ισχύουσα υγιεινομική διάταξη δεν υπάρχουν ελάχιστα τετραγωνικά , θα έβλεπα ένα χώρο παρασκευής και πλύσης συσκευών στα 20 τμ και σίγουρα δύο τουαλέτες. Από κει και πέρα για περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορούσαμε να κανονίσουμε μια κατ’ δίαν συνάντηση.

 • Κατερινα

  Καλησπερα!ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα μικρο καφε οπου εκτος απο καφε και καποια γλυκα,θα πωλουνται μεταχειρισμενα βιβλια και χειροποιητα κερια.Τι αδειες χρειαζονται,και αν ειναι εφικτο να γινει ενας τετοιος χωρος.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ενα καφε μπορει να συνυπαρχει με μια εμπορικη δραστηριοτητα χωρις καποια επιπλεον αδειοδοτικη διαδικασια.

   • Anne Wenz Dourou

    Η ερώτηση μου για ..το αντίθετο ακριβώς της πρώτης ερώτησης! σκέφτομαι να ανοίξω ενα μικρο βιβλιοπωλειο στην επαρχια, σε χωριο στην Κέρκυρα . Για μεταχειρισμένα βιβλία και να πωλουνται και δικά μου βιβλια ( τίτλοι- εκδόσεις δικές μου). Αυτό μπορει να συνδυαστεί με πώληση χειροποιητων σπιτισιων γλυκων και καφε για τους πελατες? Χωρίς καθισματα και τραπεζια. Σας ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Εμπορικη δραστηριοτητα μπορει να συνδιαστει με Καταστημα Υγειονομικου Ενδιαφεροντος και θα πρεπει αυτο να εχει την καταλληλη συγκροτηση και να προμηθευεται τα προιοντα που θα πουλαει απο νομιμως λειτουργουσες επιχειρησεις.

 • Αθανασία

  Καλησπέρα σας παρακαλώ θα ήθελα την βοήθεια σας.

  Σκέφτομαι να νοικιάσω ένα κατάστημα και να βάλω μέσα καντίνα η οποία θα λειτουργεί για παρασκευή καφέ κ σνακ.
  Από ότι έχω ψάξει αν βάλεις καντίνα σε ιδιόκτητο χώρο δεν χρειάζεται άδεια λειτουργίας καντίνας.Ο χώρος που θέλω να νοικιάσω μου είπε ο ιδιοκτήτης ότι έχει άδεια αποθήκης.Μπορεί να γίνει μετατροπή?Και επίσης θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι η άδεια που θα πρέπει να βγάλω θα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος?
  Γενικώς θα αντιμετωπίσω κάποιο σοβαρό πρόβλημα?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν ειμαι οτι εχω καταλαβει ακριβως τι θελετε να κανετε για να απαντησω.

 • Γιωργος

  Καλησπερα σας θα ηθελα να σας κανω τις εξης 3 ερωτησεις. Πρωτη ερωτηση σε ενα μαγαζι 69 τετραγικων θελω να ανοιξω αναψυκτιριο- μπουγατσα μικτο χωρις παρασκευαστιριο.. Μεχρι 50 καθισματα. Ποσα τετραγωνικα χρειαζομαι συνολικα για πλυσεις σκευων ψυγεια βιτρινες μπουφε ταμειο? Δευτερη ερωτηση τα ερμαρια ντουλαπια και το ερμαριο της ανοξειδωτης λαντζας ειναι υποχρεωτικο να ειναι ολα ανοξειδωτα η μπορει να ειναι απο μελαμινη η βακελιτη με ενα καλο ποιοτικα παγκο εργασιας? Τριτη ερωτηση αν υποθεσουμε τελικα οτι χρειαζομαι 16 τετραγωνικα κουζινα μπουφε ταμειο.. Και θελω να παρασκευαζω και λουκουμαδες με οτι αυτο αρμοζει.. Αυτα τα 6 τετραγωνικα κλειστου χωρου για τη παρασκευη λουκουμαδων προστεθονται στα υποτιθεμενα 16 δηλαδη συνολικα 22. Η απο τα 16 θα μπορουσα κλεισω τα 6?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   1. Συμφωνα με την ισχυουσα υγειονομικη διαταξη δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα. Αν κρατησετε ομως τα τετραγωνικα της προηγουμενης ειστε ασφαλης.
   2. Το υλικο θα πρεπει να ειναι αδιαποτιστο και αδιαπεραστο απο το νερο.
   3. Δειτε απαντηση 1.

 • ΜΑΡΙΑ

  Καλησπέρα. Σκέφτομαι να ανοίξω Στούντιο νυχιών μαζί με υπηρεσίες μασάζ. Πρέπει να έχω και 1 άτομο με άδεια ασκήσεως? Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημερα.
   Θα πρεπει να γινει συστεγαση Κεντρου Αισθητικης με Καταστημα περιποιησης χεριων-ποδιων με οτι προδιαγραφες υπαρχουν στη κειμενη νομοθεσια μεχρι σημερα. Για το Κεντρο Αισθητικης απαιτειται ατομο με πτυχιο ΤΕΙ ενω για το καταστημα ατομο με αδεια ασκησεως επαγγελματος πανω στο συγκεκριμενο αντικειμενο.
   Καλη συνεχεια!

 • Μαρκος

  Καλησπερα και συγχαρητήρια για την εξυπηρέτηση που δίνεται.
  Εχω βρει ενα χωρο στο Αιγάλεω και θέλω να το κάνω καφε σνακ στο χέρι διότι μου είπαν στο Δήμο οτι το μαγαζί βρίσκεται σε πράσινη περιοχή και δεν μπορουν να το εντάξουν σαν καφε σαν κύρια δραστηριότητα μόνο αμ το κάνω συνδυαστικά να το ανοίξω σαν φούρνο και να βάλω και καφε μέσα, και επίσης απαγορεύεται να βγάλω τραπεζοκαθισματα εντός και εκτος του μαγαζιού κατα πόσο ισχύει κατι τέτοιο?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημερα σας. Ισχυουν και τα δυο. Καλη συνεχεια.

 • Νίκος

  Καλημέρα.
  Θέλουμε να ανοίξουμε ενα καφε ( “σνακ-μπαρ” ) για να ξεκινησουμε να διαμορφωνουμε τον χωρο που εχουμε ενοικιασει θα πρεπει να εχουμε πρωτα τις αδειες για το καταστημα ή μπορουμε να νοικιασουμε εναν χωρο να τον διαμορφωσουμε οπως θελουμε και να βγαλουμε μετα τις άδειες?
  Ευχαριστώ πολυ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Πρωτα γινεται η διαμορφωση του χωρου και μετα βγαινει η αδεια λειτουργιας.
   Αυτο που θα πρεπει να γινει ειναι πριν την διαμορφωση ειναι να βγαλετε μια πολεοδομικη αδεια για τις εργασιες.

 • Ελένη

  Καλησπέρα σας!θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα μπορούσα να ”ανοίξω” ένα κατάστημα είτε φυσικό είτε ηλεκτρονικό με χειροποίητα είδη (διακόσμησης κυρίως) εάν δεν έχω σπουδάσει κάτι ανάλογο όπως διακοσμήτρια.Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημερα.
   Μπορειτε να ανοιξετε αυτο το καταστημα χωρις να εχετε σπουδασει κατι αναλογο.

   • Ελένη

    Σας ευχαριστώ παρα πολυ! Να ‘στε καλα!

 • Βερα

  Καλησπέρα
  Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα χώρο όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής (ιδιαίτερα ή σε μικρά γκρουπάκια 4-5 ατόμων) όπου θα παρασκευάζονται 2-3 συνταγές και στη συνέχεια θα καταναλώνονται από τους μαθητές. Γνωρίζετε αν απαιτείται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος για κάτι τέτοιο;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Τα μαθηματα εντασονται στα Κεντρα Δια Βιου Μαθησης.

   Μπορειτε να διαβασετετε εδω : https://www.adeiesleitourgias.gr/adeia-kdvm

   Ο χωρος παρασκευης σιγουρα πρεπει να πληροι καποιες προδιαγραφες υγειονομικου και πυρασφαλειας.

   • Βερα

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας!

 • Δημήτρης

  Καλημέρα έχω ένα εστιατόριο και Θέλω νάτο κάνω εταιρία. Μπορώ? Θα έχω κάποιο κέρδος σε ΕΦΟΡΙΑ ΦΠΑ κλπ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Μπορει ενα νομικο προσωπο να εχει αδεια λειτουργιας ΚΥΕ. Τα υπολοιπα ειναι ερωτησεις για λογιστη.

 • Γιώργος

  Καλησπέρα, έχω τελειώσει ΙΕΚ κομμωτικής, έκανα πρακτική κ μου μένει μόνο να δώσω πιστοποίηση για να μπορώ να βγάλω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αλλά μάλλον θα αργήσει 9-10 μήνες η εξέταση. Απαντήσατε σε κάποιους ότι μπορούν να προσλάβουν έναν άλλο που έχει ήδη άδεια κ πάνω σε αυτήν να λειτουργήσει ένα νεο μαγαζί. Στον δήμο μου που ρώτησα μου είπαν ότι ναι μεν γίνεται αυτό αλλά αν το κατάστημα είναι στο όνομα μου εγώ δεν μπορώ να κουρευω! Μπορεί μόνο αυτός με την άδεια και αν με πιάσουν να κουρευω υπάρχει πρόστιμο. Μπορείτε να μου δώσετε κάποια λύση σε όλο αυτό;
  ΥΓ Το ΒΕΚ που έχω από το ιεκ βεβαιώνει ότι μπορώ να εργαστώ σαν κουρέας-κομμωτής

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   To νομιμο και το τυπικο ειναι αυτο που σας ειπαν στον Δημο.

 • Ασημένια

  Καλησπέρα σας. Θέλω να ανοίξω ένα τυροπιταδικο που θα φτιαχνω εγώ τα προϊόντα. Για το παρασκευαστηριο πόσα τετραγωνικά χρειάζεται. Γιατί μου λένε στην άδεια ότι δεν μπορώ να τα φτιάχνω εγώ εάν δεν κάνω άδεια βιοτεχνιας με 120 τετραγωνικά για παρασκευαστηριο.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θεωρω οτι εχετε χαθει καπου στην μεταφραση. Τι εννοειτε τυροπιταδικο? Ενα αναψυκτηριο που φτιαχνει το ιδιο τις τυροπιτες ? Ενα παρασκευαστηριο που πουλαει λιανικως προιοντα ή ενα εργαστηριο τυροπιτων που πουλαει χονδρικη ?
   Και τα τρια ειναι μεν “τυροπιταδικα” αλλα εχουν εντελως διαφορετικες προδιαγραφες.

   • Ασημένια

    Συγνώμη έχετε δίκιο. θα φτιαχνω εγώ τα προϊόντα στο παρασκευαστηριο μου για να τα πουλάω λιανική.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Ενα παρασκευαστηριο που πουλαει λιανικως, δεν θελει 120 μ2. Με την τελευταια υγειονομικη διαταξη δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα, πρεπει να υπαρχει αρκετος χωρος για να γινονται σωστα ολες οι εργασιες αναλογα με τα προιοντα και την παραγωγη.

     • Ασημένια

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο μπράβο για την άμεση απαντηση σας και που βοηθάτε τον κόσμο.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Να ειστε καλα . 🙂

 • Στελιος

  Καλησπέρα σας. Τρομερό ότι απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις. Συγχαρητήρια.
  Θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα με είδη καλλυντικών. Δεν έχω κάποια εξειδίκευση στον κλάδο αυτό. Απλά η περιοχή μου δεν έχει κανένα τέτοιο κατάστημα.
  Μπορεί να είναι ατομική επιχείρηση?
  Πρέπει να έχω κάποιο δίπλωμα αισθητικού ή απλά να έχω εξειδικευμένο υπάλληλο?
  Ποιος μπορεί να αναλάβει τις διαδικασίες αδειοδότησης κτλπ? Μπορεί απλά ένας λογιστής?

  Σας ευχαριστώ πολυ

 • AC

  Γεια σας, Εχω εστιατοριο με μπεργκερ και θελω να αλλαξω το ειδος και να βαλω σουβλάκια (οχι γύρο). Χρειαζεται τροποποιηση στην ‘αδεια ή μπορω με την υπάρχουσα?
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Τι ακριβως γραφει η αδεια ?

 • Δημήτρης

  Καλησπέρα, σε χώρο 20 τ.μ, θέλω να δημιουργήσω κατάστημα υγιειονομικου ενδιαφέροντος, πουλώντας είδη αρτοποιειου, ξηρούς καρπούς, καφέ κυρίως στο χέρι, αλλά και σε καθιμενους σε κάποια τραπεζοκαθισματα. Θα πρέπει να έχω τουαλέτες ΑΜΕΑ και αν ναι, αν έχω μόνο τουαλέτες ΑΜΕΑ για όλο το πελατολόγιο υπάρχει πρόβλημα με την χορήγηση της άδειας ? Χρειάζεται αποδυτήρια προσωπικού ? Τουαλέτα προσωπικού ?Αποθήκη ? Επειδή ο χώρος είναι ψιλοταβανος μπορώ να δημιουργήσω πατάρι και να κάνω κάποια πράγματα ( τουαλέτα, αποθήκη, αποδυτήρια κτλ) εκεί με εσωτερική σκάλα ? Τέλος θα ήθελα να με ενημερώσετε για την άδεια μουσικών οργάνων. Αν δεν ακούγεται – παίζω μουσική με κανένα τρόπο μέσα από το κατάστημα, πρέπει να βγάλω άδεια μουσικών οργάνων υποχρεωτικά. Αν πρέπει να βγάλω ποιον από όλους θα πρέπει να πληρώσω από όλους αυτούς που κατά καιρούς εμφανίζονται έχοντας αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών ? Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλημερα.

   Ευχαριστω για το εκτενες σχολιο. Ελπιζω να ειναι κατανοητο οτι ολες αυτες οι ερωτησεις δεν γινεται να απαντηθουν εδω. Θα προτεινα ενα προσωπικο ραντεβου.
   Οπως και να εχει αυτα που θελετε να κανετε σε 20τμ ειναι λιγο δυσκολο.

   Καλη συνεχεια.

  • AC

   Γεια σας,
   Η άδεια γράφει ‘Επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος (εστιατόριο)’. Αναρωτιέμαι αν για τα σουβλακια χρειαζεται κατι διαφορετικό ή καλύπτεται απο αυτή την περιγραφή.
   Ευχαριστώ πολύ.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

    Το “εστιατοριο” σας καλυπτει

    • AC

     Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα μπορώ να πουλαώ και καφέ, ή ο συνδυασμός χρειαζεται ειδική αδεια? Αυτη τη στιγμη εχω μπεργκερ και καφέ.
     Ευχαριστώ και πάλι

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αν πχ το πρωι δινετε αρκετους καφεδες θα πρεπει να γινει προσθηκη αδειας “καφετερια”. Αν δινετε καφεδες περιστασιακα τοτε δεν χρειαζεται κατι αλλο.

 • Δημήτριος

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις πληροφορίες που δίνεται.
  Σε περίπτωση επιχείρησης Βιβλιοπωλείου-Καφέ οι διαδικασίες σαν ΚΥΕ (Δήμος) και ΔΟΥ αναφέρονται στην ίδια επιχείρηση; Δηλαδή γίνονται σαν 2 ξεχωριστές αδειοδοτήσης του ίδιου εγχειρήματος;
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   To βιβλιοπωλειο δεν εχει αδεια οποτε βγαζετε μονο για το καφε.

 • Stam

  Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω για να ξεκινήσω εταιρία για πώληση χονδρικής ακουστικών, φορτιστών και τέτοια σε καταστήματα τι χρειάζεται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αποσο γνωριζω, εναρξη στην εφορια.

 • mark

  Καλησπέρα,θέλω να ανοίξω ένα μαγειριο,γνωρίζεται εάν χρειάζεται κάποιο δίπλωμα;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Οχι, δεν χρειαζεται.

 • Kαλλιοπη

  Καλησπερα! Θα ηθελα να ρωτησω τι δικαιολογιτικα και πιστωποιιτικα χρειαζονται για να ανοιξω παντοπωλειο- καταστημα παροδιασιακων προοιοντων ?

 • Πανος

  Καλησπέρα, για να ανοιξει καποιος καποιο κεντρο μασαζ (ΜΗ θεραπευτικο) όπως τα πιο πολλα που γνωρίζουμε που εχουν ανοιξει στην Αθηνα, τι χρειαζεται καποιο πτυχιο από ΤΕΙ ή μπορει και καποιος απλος ανθρωπος που εχει κανει μονο σεμινάρια και απλα κανει εναρξη στην εφορια για μη θεραπευτικο μασαζ σε καποιο χωρο που μπορει να βρει η εχει…Εγω π.χ εχω πτυχιο κολεγιου Φυσικοθεραπείας και αγγλικη αδεια εξασκήσεως επαγγελματος. Επισης είναι υγειονομικου ενδιαφέροντος?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Το μασαζ ( συμφωνα με αυτα που ισχυουν μεχρι σημερα ) εντασσεται στα εργαστηρια αισθητικης.
   Απο κει και περα ο καθενας αναλαμβανει τις ευθυνες του.

 • Νικολαος

  Καλησπερα. Θελω να ανοιξω ενα σουβλατζιδικο και μου ειπε καποιος γνωστος οτι για να το λειτουργησω πρεπει να κανω σεμιναρια στον ΕΦΕΤ και να παρω το χαρτι που δινει. Ας ειμαι επιχειρηματιας λεει οτι μου χρειαζεται. Ακομα οτι θα πρεπει και ολοι οι υπαλληλοι μου θα πρεπει να εχουν κι αυτοι το χαρτι του εφετ.ειναι διημερο σεμιναριο 10 ωρων που σου μαθαινει διαψειριση τροφιμων. Ειναι πραγματι ετσι; Κι αν μου φυγει καποιος υπαλληλος κι ερθει αλλος θα τον στειλω κι εκεινον με δικα μου εξοδα να βγαλει το χαρτι; Και παει λεγοντας…

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι, ισχυει.

 • Efi

  Γεια σας .Θελω να ανοιξω καταστημα με γυναικεια αξεσουαρ ,τσαντες κλπ .Χρειαζεται απλα εναρξη στην εφορια?Για να γινει εναρξη θα πρεπει να υπαρχει ηδη ο χωρος ?Σας ευχαριστω εκ των προταιρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ναι. ( και στα δυο )

 • ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΧΑΤΖΗ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΑΣ. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΠΩΛΕΙΟ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΕΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ? ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΡΤΟΠΟΙΟΥ? Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν χρειαζεται καποια διπλωμα.

 • ΜΑΡΙΑ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. Ηθελα να ρωτησω ποια ειναι η πιο προσφατη Υγειονομικη Διαταξη για αναψυκτηριο ή καφε και ποια η αντιστοιχη Πυρασφαλειας. ? προσπαθω να βρω τις προυποθεσεις των χωρων κλπ για να οργανωσω το χωρο και τα αντιστοιχα WC. χρειαζεται να εχω ΑΜΕΑ WC. ?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Καλησπέρα,

   το τελευταίο ΦΕΚ που αφορά τους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων είναι το ΦΕΚ 2161Β/23-06-2017.
   Η νομοθεσία της Πυροσβεστικής που σας αφορά εξαρτάται κυρίως από την χρονολογία κατασκευής του ακινήτου αλλά και από άλλους παράγοντες (ρυθμίσεις χώρων, αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών, χρήση υγραερίου κτλ)
   Η απαίτηση για ΑΜΕΑ εξαρτάται από το μέγεθος του καταστήματος και την δυναμικότητα του καταστήματος

 • Δημητρης

  Καλησπέρα σας..
  Έχω βρει ένα κατάστημα 30 τμ στα Πετράλωνα Αθήνα και θέλω να ανοίξω καφε ντελιβερι…
  Δεν έχει άδεια υγειονομικού…
  Ποιο είναι το κόστος για όλη την διαδικασία και ποιος το χρεώνεται;;;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου

   Καλημέρα,
   Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το κόστος μέσω του μπλογκ. Όσον αφορά το ποιος το πληρώνει, είναι προφανές ότι το κόστος το επωμίζεστε εσείς σαν επιχειρηματίας και όχι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου

 • Σοφία

  Καλησπέρα θέλω να ανοίξω επιχείρηση internet cafe με τραπεζοκαθίσματα, υπάρχει κάποια απαγόρευση απόστασης από σχολείο ή εκκλησία?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Η πρακτικη τον τελευταιο καιρο ειναι να μην ασχολουνται με την αποσταση.

 • ΜΑΡΙΑ

  καλησπερα σας , θα ηθελα να σας ρωτησω για να ανοιξω ενα ηλεκτρονικο καταστημα με βιολογικα προιοντα σωματος τι χαρτια πρεπει να εχω?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν γνωριζω.

 • τασος

  καλησπέρα Θέλω να ανοίξω ενα μαγαζί 20 με 50 τμ περίπου που να πουλάω προϊόντα κάνναβη νόμιμα ενίοτε με άδειες κ Τ λιπα κάτι σαν περίπτερο Όχι.
  Τ ακριβός πρέπει να κάνω και πος μπορώ να κινηθώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν γνωριζω

 • Μαρια

  καλησπερα σας!θελω να ανοιξω ενα καταστημα με απορρυπαντικα χαρτικα σαμπουαν κτλ.χρειαζεται αδεια υγειονομικου.?Μηπως γνωριζετε?ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Οχι, μονο αν βαλετε τροφιμα/ποτα.

 • Γιωργος

  Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω για μια επιχείρηση πχ με ειδη ρουχισμού χρειάζεται να έχει κάποιος πτυχίο στις επιχειρήσεις;!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν ειναι απαραιτητο , αν και πιστευω οτι θα βοηθουσε.

   • Nikos

    Έχω ανοίξει ένα αναψηκτιριο στο οποίο πουλάω μόνο πίτσα με το κομμάτι από την αρχαιολογία δεν μου δίνουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου ( ο κοινοχριστος χωρος δεν εμποδίζει την κυκλοφορία απλά το κατάστημα βρίσκεται σε έκκλησακι δίπλα το οποίο είναι μονημως κλειστό γιατι ειναι ερείπιο από μέσα )και τους έχω δηλώσει πριν μου δώσουν την άδεια οτι δεν θα έχω καθήμενους πελάτες . Το κατάστημα διαθέτει w.c αλλά είναι για προσωπική χρήση . Δεν μπορώ τώρα να διαμορφώσω τον χώρο ώστε να δημιουργήσω συνθήκες κατάλληλες ( w.c με προθάλαμο ) . Υπάρχει τρόπος να βάλω τραπεζάκια η σταντ χωρίς να αλλάξω κατι ;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

     Οχι.

 • θεοφιλος

  σε ποια ηλικια με βαση τους νομους μπορει καποιος να ανοιξει μια επειχηριση ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   ρωτηστε λογιστη.

 • Dionisis

  Γειά σας,
  Θέλω να ανοίξω καφέ take away στην Αθήνα(Πατησια) ατομική επιχείρηση με καθίσματα μέσα και έξω. Τι άδειες θέλει, πόσο κοστίζουν και σε πόσο χρόνο βγαίνουν για να ανοίξει το μαγαζί;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αυτες οι πληροφοριες δινονται μετα απο προσωπικη επικοινωνια.

 • Χρυσή

  Γεια σας..για να ανοιξω ενα μπακάλικο ποσα χρονικό διάστημα θε λω για τα χαρτιά?
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Ρεαλιστικα χρειαζεται 3-4 βδομαδες

 • Ιωάννης

  Καλησπέρα.

  Θελω να χρησιμοποιησω το υπογειο του σπιτιου μου σαν εργαστηριο επιπλοποιιας, με σκοπο την πωληση μεσω eshop.

  1) ειναι μονοκατοικια, ειναι 1.5 μετρο χαμηλα απο το υψος του δρομου διαθετει 4 παραθυρα και μια διπλη πορτα. 140τμ. ενιαιος χωρος. Θεωρειται υπογειο; χρειαζεται τουαλετα;
  2) Τι μπορει να ζητηθει οσον αφορα την εγκατασταση ωστε να κανω εναρξη και να βγαλω αδεια;
  3) Το τριφασικο ρευμα ειναι απαραιτητο; (σε εμενα οχι, οσον αφορα την αδεια λεω)
  4) Μελοντικά θα μπορουσα στον ιδιο χωρο να εχω εκθεση;

  Ευχαριστω προκαταβολικα.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δε μπορω να απαντησω χωρις να εχω εικονα.

   • Δημητρης

    Καλησπερα Κ.Διαμαντη.να ρωτησω κατι περα απο τη διακοσμηση και περα απο τα μηχανηματα για ενα ντελιβεραδικο ποσο κοστιζει ο μηχανικος η αδεια κτλ?

 • Fay

  ….ευχαριστούμε τόοοσο πολύ για τις πολύτιμες και διαφωτιστικές σας απαντήσεις!
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω κινητή μονάδα περιποίησης νυχιών (αυτοκινούμενο όχημα), η οποία όμως δε θα βρίσκεται σε σταθερό σημείο και καθημερινά θα αλλάζει θέση για να παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.
  Δεν έχω προϋπηρεσία ή εμπειρία στον χώρο, σκοπεύω όμως να εκπαιδευτώ και να λάβω την απαιτούμενη πιστοποίηση. Εν τω μεταξύ, θα λειτουργώ την επιχείρηση χρησιμοποιώντας την άδεια τεχνίτριας που θα προσληφθεί πλήρως και νόμιμα. Θα γίνει έναρξη θα υπάρχει κανονικά ταμειακή για αποδείξεις κλπ. Όλα θα ήθελα να γίνονται σε νόμιμο πλαίσιο και μόνο.

  Βρίσκω μόνο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στη διαδικασία ίδρυσης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (με κάτοψη, τοποθεσία, οίκημα, διάγραμμα, πρόβλεψη πυρόσβεσης, υγειονομικό κλπ). Αυτό όπως που σκέφτομαι όμως εγώ, δεν είναι σταθερό κατάστημα, αλλά κινητή μονάδα (mobile business)!

  Το ερώτημα είναι:
  1.Aδειοδοτείται μια τέτοια επιχείρηση?
  2.Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο?
  3.Εμπίπτει σε κάποια κατηγορία?
  4.Eάν όχι, θεωρείται παράνομη η λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλεψη νομοθετική που να τη χαρακτηρίζει με σαφήνεια σε συγκεκριμένη κατηγορία?
  5. Υγειονομικά, μπορεί να λάβει άδεια?

  Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας, είστε ένα φως στο μαύρο τούνελ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια, οποτε κατα την γνωμη μου η δραστηριοτητα δεν μπορει να υφισταται.
   Βεβαια, μπορειτε να ρωτησετε και νομικο για αυτο.

 • ΑΙΜΙΛΙΑ

  Καλησπέρα σας.

  Θα ήθελα να ανοίξω ένα μαγαζί με κρητικά παραδοσιακά προϊόντα και σκέφτομαι να πουλάω και φαγώσιμα ήδη πχ σάντουιτς φτιαγμένο απο τα προϊόντα που πουλάει το κατάστημα. Τί κεφάλαιο αρχικά πιστεύεται οτι χρειάζομαι για κάτι τέτοιο?

  Γίνονται πλέον χρηματοδοτήσεις?

  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλυτερα να ρωτησετε εναν συμβουλο επιχειρησεων.

 • dimitris

  καλημέρα σας. θελω να ανοιξω ενα καταστημα ανατολικη θεσσαλονικη με ποδοσφαιρακια πινγκ πονγκ και επιτραπεζια που να απευθυνεται σε ανηλικους και γενικα νεους εως 20 ετων κατα προτιμηση. Εννοειται απαγορευτικά για το καπνισμα και το ηλεκτρονικο στον κλειστο χωρο και το αλκοολ. Στο θεμα με προχειρο φαγητο(τοστ-πιτοειδη) δεν ξερω ακομα. Καφεδες κλπ ναι. ίσως και αυτοματος πωλητης για αναψυκτικα και συσκευασμενα σνακς. Ισως καποια λιγα σταντ ή τραπεζοκαθισματα και πακετο. Θελει καποια ιδιαιτερη αδεια;Εμπιπτει στα υγειονομικα; Εχει καποια ιδιαιτεροτητα που πρεπει να προσεξω; Ευχαριστω εκ των προτερω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα σας προτεινα να επικοινωνησετε με τον κ. Ελεμινογλου.

 • Ρένος Χαμπιπης

  Καλησπέρα σας,σε 25τ.μ χώρου εσωτερικού και 30τ.μ αυλησ για τραπεζάκια,μπορώ να ανοίξω πιτσαρία ;;! Προϋπάρχει άδεια καφενείου . Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων !
  Με εκτίμηση ,

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα μπορουσε να γινει αλλα χρειαζεται μελετη.

 • Κώστας

  Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω, καταστημα κομμωτηρίου μικρών ζώων χρειάζεται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος η απλά έναρξη στην εφορία;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   μεχρι σημερα, δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτην την δραστηριοτητα.

 • Ανδριανα

  Θέλω να ανοίξω καφετέρια αλλά δεν γνωρίζω τίποτα όσον αφορά τις διαδικασίες γενικα(άδεια, έναρξη επαγγελματος κ. α) … Μπορείτε να με κατευθύνεται;;; αν μπορείτε να μου απαντήσετε ιδιωτικά…

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Μπορειτε να με καλεσετε στο τηλεφωνο και να κλεισουμε καποιο ραντεβου.

 • Δωρα

  Καλησπερα σας! Σκεφτομαι μαζι με ενα συγγενικο μου προσωπο να ανοίξουμε ενα κατάστημα take away με καφε και ελαχιστα σνακ(οπως τοστ και σάντουιτς) και θα ηθελα να με βοηθήσετε σε καποια ερωτήματα μας..
  1.τι αδεια χρειαζόμαστε?
  2.το πρωτο βημα που πρεπει να κανουμε ειναι να παμε στη νομαρχια?
  3.ποσα τ.μ. πρέπει να ειναι το καταστημα?
  4.και χρειαζεται καθισματα ας πουμε κάποια μπροστα απο το παγκο Παρασκευής?
  Σας ευχαριστω εκ των προτέρων!!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   1. Αδεια “καφε”
   2. Τα ΚΥΕ ανηκουν στους Δημους.
   3. Με τις τελευταιες Υγειονομικες Διαταξεις δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα. Θα πρεπει να εχει μια λογικη συγκροτηση για να μπορειτε να φτιαχνετε αυτα που προσφερετε.
   4. Αν θελετε μπορειτε να εχετε και καθισματα.

 • Αναστάσιος Μιχαηλίδης

  Καλήμερα σας
  Μελετώ την έναρξη καταστήματος που θα διαθέτει κατηγορίες προϊόντων ρουχισμού, σπιτιού, καλλυντικών, είδη δώρου αλλά και μια κατηγορία με συσκευασμένα προϊόντα τροφίμων κυρίως snacks, σοκολάτες κλπ.
  Οι πρώτες κατηγορίες όπως ήδη διαβάζω στις απαντήσεις σας δεν χρειάζονται άδεια, όμως τι γίνεται με την προσθήκη των snacks-τροφίμων που θα είναι βέβαια περιορισμένα σε αριθμό κωδικών ?
  Με 300τμ χώρου πώλησης, πως πρέπει να οριστεί το κατάστημα για να λειτουργεί 9 το πρωί με 8 το βράδυ τις καθημερινές ?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Θα πρεπει να βγει μια αδεια “παντοπωλειου” και να ειναι νοητα διαχωρισμενο απο τα υπολοιπα ειδη.

 • Μαριλενα

  Καλησπέρα είμαι διαιτολόγος εχω κάνει κανονικά έναρξη στην εφορία και ο άντρας μου θέλει να ανοίξει ένα μαγαζί Με ξηρούς καρπούς και τσάι (χύμα συσκευασμενα) και να φτιάχνει και καφέ στο χέρι αλλά και πολύ λίγα τραπεζάκια! Θα ήθελα να ρωτήσω τι άδεια χρειάζεται αλλά κι αν θα μας συμφέρει η επιχείρηση να μπει στο δικό μου όνομα που ήδη έχω έναρξη.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Η αδεια ειναι καφετερια – παντοπωλειο. Η αλλη ερωτηση ειναι για λογοστη.

 • ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

  Καλησπέρα σας.
  Συγχαρητήρια για την σελίδα και για την σωστή ενημέρωση που δίνετε σε όσους σας απευθύνονται.
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν για βιβλιοπωλείο χρειάζεται άδεια ή απλά δήλωση στην εφορία. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει διαφοροποίηση στην περίπτωση καφέ-βιβλιοπωλείου.
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   To βιβλιοπωλειο θελει εναρξη στην εφορια. Το καφε-βιβλιοπωλειο θελει αδεια ΚΥΕ.

   • ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

    Σας ευχαριστώ πολύ.

 • Βασίλης

  Καλησπέρα θέλω να κάνω ένα απλό παραδοσιακό καφενείο.. Έχω μελετήσει όλα τα γύρω αλλά δεν μπορώ να υπολογίσω τα λειτουργικά έξοδα και πάγια ώστε να βγάλω την ισορροπία τζίρου που πρέπει να κάνω την μέρα… Ενοίκιο 270 σε 75τμ συνοικιακο κατάστημα

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Καλυτερα να ρωτησετε εναν λογιστη ή εναν συμβουλο επιχειρησεων.

 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

  Kαλησπέρα σας. Σκέφτομαι να ανοίξω μαγαζί με παιδικά και εφηβικά ρούχα.
  1) Χρειάζεται άδεια από υγειονομική υπηρεσία?
  2) Απαιτείται χώρος για τουαλέτα?
  3) Αν υποθέσουμε πως ο χώρος που θα στεγαστεί το μαγαζί είναι έτοιμος, πόσο χρόνο θα μου πάρει ώστε να συγκεντρώσω όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια και κάθε είδους χαρτιά) για να ξεκινήσει να δουλεύει η επιχείρηση?
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Αυτη η δραστηριοτητα απαιτει μονο εναρξη στην εφορια.

 • Ελενα

  Καλησπέρα σας ! Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα με νύχια. Εάν παρακολουθήσω τα 6 μήνα σεμινάρια που χωρίς την προϋπηρεσία δεν μπορείς να πάρεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος θα πρέπει να νοικιασω άδεια ή να απασχόλησω κάποιον εργαζόμενο με άδεια ; Επίσης μπορώ κάπως να απασχολώ τον εαυτό μου για να αποκτήσω την προϋπηρεσία ; Είναι καλύτερο πιστεύετε να παρακολουθήσω το διετές προγραμμα που σου δίνει τη δυνατότητα για άδεια ; στο μεσοδιάστημα μέχρι να το τελειώσω μπορώ να κινηθώ με τον παραπάνω τρόπο δλδ να απασχολώ ατόμο με άδεια ; Αναλαμβάνετε πελάτες στην Αθήνα ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

   Δεν υπαρχει “νοικιαζω” αδεια , υπαρχει προσλαμβανω καποιον που εχει την αδεια ασκησεως επαγγελματος.
   Για τα υπολοιπα δεν γνωριζω να σας κατευθυνω.
   Ναι, αναλαμβανουμε πελατες στην Αθηνα.

 • κ.

  κλησπερα…θελω να ανοιξω εργαστηριο ξυλογλυπτικης.θα εχει μικρα κομματια για λιανικο εμποριο.τι αδεια χρειαζομαι.?σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αποσο γνωριζω χρειαζεται μονο εναρξη στην εφορια.

 • ΒΑΣΙΛΗΣ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΝΩΠΑ-ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ,ΚΑΤΕΞΥΓΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ,ΖΥΜΑΡΙΚΑ,ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟ’Ι’ΟΝΤΑ?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ειναι η διαδικασια αδειας λιανικης διαθεσης τροφιμων και ποτων.
   Μπορειτε να διαβασετε το αναλογο αρθρο μας.

 • ΘΑΝΑΣΗΣ

  Καλησπέρα σας,
  έχω πρατήριο άρτου και θα ήθελα να βάλω και χαρτικά, χρειάζεται άδεια απο το Υγειονομείο? χρειάζεται επέκταση δραστηριότητας στη ΔΟΥ? χρειάζεται το Κατάστημα να πληροί κάποιες προϋποθέσεις? (π.χ. τετραγωνικά, ή ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τα χαρτικά?)
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Θα χρειαστει τροποποιηση της εναρξης και να ειναι σαφως διαχωρισμενα τα καταστηματα .

   Καλη συνεχεια.

 • Maria

  Kalispera polite ena kafeneio kai tha hthela na to agorasw den kserw omws ti prepei na ginei gia na to parw sto onoma mou kai poso tha vgei xrhmatika olo auto p.x ti thelei ; logika kainourgia tameiaki kai na ti dilwsw kapou kai poso tha einai peripou to kostos ths genika poso tha vgei olo auto .. euxaristw ek ton proterwn.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Επι οικονομικων θεματων δεν απανταω εδω.
   Ευχαριστω για την κατανοηση.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ

  Γεια σας, θελουμε να ανοιξουμε ενα καταστημα με αυτοματους πωλητες ενα 24hour robotic store. Σαν μινι μαρκετ αλλα αυτοματο, τι αδεια χρειαζεται; Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα τι θελετε να κανετε.
   Αν θελετε να ανοιξετε “μινι μαρκετ” η αδεια ειναι παντοπωλειο.
   Αν θελετε αυτοματους πωλητες τοτε για καθε εναν χρειαζεται ξεχωριστη αδεια.

   Ελπιζω να βοηθησα.

 • Νικολεττα

  Καλησπερα, ενδιαφερομαι να νοικιασω ενα σουβλατζιδικο μαζι με τον εδελφο μου (οικογενειακη επιχειρηση) λεμε να δοκιμασουμε απο αναγκη πλεον. ο αδελφος μου απο μικρος δουλευε στα σουβλατζιδικα σαν ψηστης-τυλιχτης και εχει πειρα ..το θεμα ειναι πως δεν εχουμε ιδεα σχετικα με τη διαδικασια της ενοικιασης του χωρου.. ποια ειναι ακριβως τα βηματα που πρεπει να ακολουθησουμε?? που πρεπει να απευθυνθουμε για αρχη? ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ειμαι σιγουρος πως κατανοητε οτι η απαντηση ειναι εκτεταμενη και δεν μπορει να δωθει εδω.
   Θα μπορουσαμε ομως να τα πουμε τηλεφωνικως.

   Καλη συνεχεια.

   • Giannis

    Ek ton proteron sugxarithria gia thn selida kai sugnwmh gia thn grafh “greeklish” (exw germaniko plhktrologio).
    Skeftomai gia epistrwfh kai kataskeuh idiou katasthmatos “σουβλατζιδικο” . O xoros exei vre8ei 55m^2, einai eniaios me mia toualeta. Skopevw na kanw monos hmimonimh kataskeuh me gupsosanides gia kouzina-plhstario, xreiazete sxetikh adeia?? Mporei na leitourgisei me mia toualeta??

    • Ηλίας Διαμάντης

     Πρεπει να βγει αδεια απο την πολεοδομια για τις εργασιες.
     Με μια τουαλετα εχετε δικαιωμα εως 40 καθισματα.

 • anastasia

  Καλημέρα. Πολύ βοηθητικές οι πληροφορίες σας ,συγχαρητήρια. Θα ΄θελα να ρωτήσω τα καταστήματα τύπου καφέ-αναψυκτήριο πρέπει να έχουν οπωσδήποτε 2 wc (ανδρών+γυναικών) και 1 για ΑΜΕΑ? Και για ΑΜΕΑ η απαιτείται είσοδος ράμπα ?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Τουαλετα για ΑΜΕΑ ακομη δεν ειναι απαραιτητη.
   Δυο τουαλετες πρεπει να υπαρχουν για 40 καθισματα και παραπανω.

 • ελινα

  Καλημερα σας.μπορει ενα καταστημα να χωριστει κ να γινει η μια πλευρα με ρουχα κ η αλλη με μανικιουρ πεντικιουρ αλλα να ενωνονται με μια πορτα ενδιαμεσα?θα μου εκδοσει αδεια το υγιονομικο?ή σε μια αλλη περιπτωση ο ενας οροφος με ρουχα κ ο απο κατω με μανικιουρ πεντικιουρ γινεται?θα ενωνονται με εσωτερικη σκαλα

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αυτες οι δυο δραστηριοτητες μπορουν να συστεγαζονται χωρις να ειναι απαραιτητος ο φυσικος διαχωρισμος τους.

 • Γ. μεγαλοκονομος

  καλησπερα σας.καλη χρονια . θελω να κανω ενα μαγειριο χωρις καθισματα , σε πακετο για το σπιτι , τι αδεια πρεπει να βγαλω , ποσα τ.μ. μαγαζι χρειαζομαι , ποσες τουαλετες.ευχαριστω!!!!!!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   1. Εστιατοριο για περαστικους με σκευη μιας χρησης.
   2. Θα ελεγα απο 30 τμ και πανω.
   3. Μια τουαλεττα

 • Διονυσης

  Καλησπέρα σας , σκεφτομαι να ανοίξω στο Ρέθυμνο ένα κατάστημα πώλησης χύμα προιόντων ( κρασί – ρακί-τσίπουρο ) αρχικά και ίσως αργότερα σε ξηρούς καρπούς και όσπρια, σε χώρο 15 τετραγωνικών με κύρια χρήση και ύπαρξη τουαλέτας. Από επάνω είναι και το σπίτι το οποίο έχει και αυτό άδεια κύριας χρήσης. 3 ερωτήματα
  α. με καλύπτει ο χώρος έναντι του δήμου και του υγειονομικού ?
  β. μπορώ να πουλάω και χύμα λάδι ή είναι προιόν που γενικά απαγορεύεται να πωλείται χύμα?
  γ. Θεωρείτε ότι θα καλυφθώ για τα παραπάνω με άδεια παντοπωλείου ?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλές γιορτές.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   α. γ. ναι
   β. θα ελεγα ναι , αλλα επειδη εχω λαβει καπως διαφορετικες απαντησεις απο διαφορετικα υγειονομικα θα σας προτεινα να το συζητησετε και το υγειονομικο της περιοχης σας.

   Καλες γιορτες.

 • Δημήτρης

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την βοήθεια που δίνετε.
  Ενδιαφέρομαι για έναρξη επιχείρησης λιανικής πώλησης καλλυντικών και “χύμα” αρωμάτων.
  Ίσως να επεκταθώ και σε γυναικεία αξεσουάρ (τσάντες-χειροποίητα κοσμήματα).
  Χρειάζομαι άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή απλά έναρξη στην εφορία?
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Απλα εναρξη στην εφορια.

 • Λέων

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε! Για να αρχίσει κάποιος μία ατομική επιχείρηση που θα παρασκευάζει επιτραπέζια παιχνίδια (με υλικά από ξύλο, χαρτί και πλαστικά προϊόντα μέσω 3d printing), έντυπες εκδόσεις και ψηφιακό λογισμικό, πουλώντας τα προϊόντα μέσω e-shop, ποιες άδειες χρειάζεται; Και αν τα πουλάει στον ίδιο χώρο που παρασκευάζονται απευθείας, χρειάζεται κάτι επιπλέον για αυτό; Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αυτα δεν ειναι “υγειονομικου ενδιαφεροντος”, οποτε δεν γνωριζω κατι να σας κατευθυνω.

 • Κορινα Μυλωνα

  Καλημερα θελω να ανοιξω μαγαζι με μασαζ κ κομμωτήριο(αδεια εξασκησεως για κομμωτήριο εχω) χρειαζομαι κ αισθητικης;το κατάστημα που θα βρω πρέπει να βαλω ντουζιερα;κ απο που ξεκιναω;ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ναι , πρεπει να βγαλετε αδεια αισθητικης και να προσλαβετε καποια που να εχει αδεια ασκησεως επαγγελματος.
   Προσοχη, αυτοι οι δυο χωροι δεν μπορουν να συστεγαζονται.
   Αν θελετε να συζητησουμε περαιτερω για την διαμορφωση των χωρων μπορουμε να το κανουμε κατιδιαν.

   Καλη συνεχεια.

 • Τάσος

  Γειά σας. Έχω νοικιάσει εναν χώρο στον οποίο θέλω να προσφέρω, καφέ, χυμούς, ποτά, αναψυκτικα, μπυρες αλλά και να διαμορφώσω κουζίνα για παρασκευή διαφόρων τροφίμων όπως μπέργκερ, pancakes, σαλάτες, ομελέτες, ποικιλίες για μπύρα κ.α.
  Θα χρησιμοποιηθούν δηλαδή πλατώ και εστίες υγραερίου και φούρνος. Μπορείτε να μου πείτε τι είδους άδεια θέλω; Σνακ μπαρ, αναψυκτήριο, εστιατόριο, μπαρ εστιατόριο ή άλλο; Επίσης τι κόστος εχει η διαδικασία αδειοδότησης άνευ των εργασιών; όσον αφορά την τιμή πολύ γενικά και κατα προσέγγιση. Σας ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Αδεια “καφε – σνακ μπαρ”.
   Θα μου επιτρεψετε να μην σχολιασω οικονομικο εδω.

   Καλη συνεχεια.

 • γιωργος

  καλημερα σας..
  ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα παντοπωλειο-οπωροπωλειο, μα θελω και τσιγαρα να μπορω να πουλω… γινεται;;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Γινεται .

   Καλη σας ημερα.

   • Ζωή

    Καλημερα!!! Χρειαζομαι την βοηθεια σας… Ανοιξα ενα καλλιτεχνικο εργαστηριο και περα απο τα απογευματινα τμηματα που εχω ηλικιες απο 2,5 χρονων εως 7χρονων ανοιξα και ενα τμημα πρωινο τεσσαρων ωρων… Που ασχολουμασταν με κουκλοθατρο,πηλο,ζωγραφικη και μουσικοτεχνικη! Ομως ο συλλογος παιδικων σταθμων Θεσσαλονίκης μας εκανε καταγγελια και ετσι πλεον δεν με αφηνουν να λειτουργω το πρωινο τμημα… Πως μπορω ομως το λειτουργω και να τους αποδειξω πως δεν ειμαι παιδικος σταθμος και ειμαστε καλλιτεχνικο εργαστηρι?

    • Ηλίας Διαμάντης

     Απο αποψη αδειας δεν υπαρχει η εννοια καλλιτεχνικου εργαστηριου. Αν θελετε να λειτουργειτε νομιμα θα πρεπει να βγαλετε την αναλογη αδεια ( παιδικος σταθμος ).

 • Πάνος

  Καλησπερα θα ηθελα να βγαλω μια αδεια για στουντιο προσωπικου γυμναστη..πληρη καποια προυποθεση με τετραγωνικά;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Δεν ειμαι σιγουρος τι εννοειτε με το “στουντιο προσωπικου γυμναστη” , αλλα για η εκγυμναση με οποιοδηποτε τροπο εντασεται στα γυμναστηρια . Προυποθεσεις μπορειτε να βρειτε στο ΠΔ 219 / 2006.

   Καλη συνεχεια.

 • Χρυσοχόου Δημήτριος

  Σε κεντρική Λεωφόρο στη Θεσσαλονίκη με χρήση γης αυτή της ”αμιγούς κατοικίας” επιτρέπεται Άδεια Λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος παροχής υπηρεσιών περιποίησης ποδιών – νυχιών?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Πολλες θα θεωρησουν αυτο το καταστημα ως καθημερινο ειδος πρωτης αναγκης. Πιστευω οτι γινεται.
   Για σιγουρα καλο θα ηταν να το επιβεβαιωσετε με το τμημα αδειων του Δημου Θεσσαλονικης.

   Καλη συνεχεια.

 • θανος

  Καλησπέρα Ηλία,

  Εχω ηδη μια ατομικη επιχειρηση επεξεργασιας καφε και θελω να ανοιξω ενα υποκαταστημα καφεκοπτειου και καφε ροφημα για take away, καλυπτομαι απο την αδεια μου η θα πρεπει να κανω κατι αλλο;

  Σε ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Θα πρεπει να βγαλετε απο την αρχη αδεια “καφετερια-καφεκοπτειο”.

   Καλη συνεχεια.

 • Διονυσία

  Χαίρεται,
  Ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια έτοιμη επιχείρηση, που απευθύνομαι ή με ποιον τρόπο ερευνώ για να σιγουρευτώ ότι είναι μια υγιής επιχείρηση, και η διαδικασιες μεταβίβασης και άδειας γίνονται εξ αρχής ;
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα.

   Θα πρεπει να ρωτησετε στον Δημο, εφορια , ΔΕΗ κτλ αν χρωσταει η επιχειρηση.
   Αν χρωσταει στον Δημο πχ δεν γινεται μεταβιβαση αδειας μεχρι να πληρωθουν/ρυθμιστουν τα χρεη.
   Αφου κανετε την ερευνα σας ξεκινατε τις διαδικασιες για μεταβιβαση της αδειας.

   Καλη συνεχεια.

 • AND

  Kαλησπερα ηθελα να σας ρωτησω η μητερα μ θελει να ανοιξουμε ταβερνα ως οικογενειακη επιχειρηση καθως ειναι πολυ καλη γνωστης μαγειρικης !θα πρεπει να χει καποιο χαρτι συγκεκριμενο διοτι αυτη θα μαγειρευει(πχ απο καποιο voucher) η θα πρεπει να υπαρχει καποιος chef πιστοποημενος? ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης

   Οχι, δεν χρειαζεται.

 • Panos

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την βοηθειά σας.
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ενα κατάστημα με χρώματα αυτοκινήτου και εμφιάλωση χρωμάτων σε Spray.
  Τι χρειάζομαι για την άδεια λειτουργίας καταστήματος και τι να προσέξω ???
  Σας ευχαριστώ !!!!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αποσο ξερω δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας, μονο εναρξη στην εφορια.

 • μαξιμος

  καλησπερα σας και μπραβο γι αυτο που κανετε.
  ηθελα να ρωτησω.
  εχω ενα οικοπεδο και θελω να στησω μια ξυλινη κατασκευη στην οποια να βαλω μια ψησταρια και να πουλαω καλαμακια και καμια σαλατα.
  τι αδεια χρειαζεται και που να ρωτησω.
  ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα πρεπει αυτη η κατασκευη να εχει νομιμη αδεια δομησης απο την πολεοδομια και να πληροι τις προδιαγραφες του υγειονομικου. Αρχιστε απο πολεοδομια και μετα ρωτηστε υγειονομικο.

  • giorgos ntinas

   καλησπέρα θέλω να ανοίξω ένα καφέ ντελιβερι… αλλά θέλω να μάθω πως μπορώ να χρηματοδοτήθω;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

    Εγω προσωπικα δεν γνωριζω.

 • ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΙΚΟΜΙΑ , ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΣΑΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ
  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ , ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ , ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ & ΝΑ ΕΜΦΙΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ , ΚΑΙ ΣΤΗΝ
  ΠΟΡΕΙΑ ΙΣΩΣ & ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΩΡΟ , ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ , ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ειναι μεγαλη συζητηση. Καλυτερα να την κανουμε κατιδιαν.

   Καλη συνεχεια.

 • kyriaki

  Kalispera thelo na anoixo ena mikro kafe gia take away kai keik kai me liga trapezakia. Thelo sugxronos na poulao kafe filtrou. Ti adeia xreiazetai?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα βγαλετε μια αδεια “καφετερια-καφεκοπτειο”

   Καλη συνεχεια.

 • Μυρσινη Μαγλογιαννη

  Καλημέρα σας ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα σουβλατζίδικο σε νησί ποσά τετραγωνικά χρειάζονται να είναι ο χώρος

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αν και δεν υπαρχουν πλεον ελαχιστα τετραγωνικα θα ελεγα οτι απο 20 τμ και πανω ειστε καλυμενη. Βεβαια, θα πρεπει να εξεταστει ο καθε χωρος ξεχωριστα, καθως το παραπανω ειναι απλα μια εκτιμηση.

 • Δούκα Κατερίνα

  Κύριε Διαμάντη καλημέρα
  Ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω μια επιχείρηση αναψυχής παιδιών για τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλ. ένα camp όπως τα λένε που απασχολούν δημιουργικά παιδιά σε χώρους εξοχής με διάφορες δραστηριότητες. Στην περιοχή που μένω δεν υπάρχει κοντά θάλασσα και οι υποδομές είναι ελάχιστες, αλλά από φύση και ομορφιά αυτά υπάρχουν σε αφθονία (ζω μόνιμα εδώ και 25 χρόνια στην Καστοριά).Σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία η υλοποίηση αυτής της ιδέας θα είναι ακόμη πιο δύσκολη απ’ ότι αν ξεκινούσα ένα άλλου είδους κατάστημα; Από πλευράς αδειοδοτήσεων πιστεύετε ότι θα συναντήσω σκοπέλους; Μήπως πρέπει να απευθυνθώ σε ένα γραφείο συμβούλων επιχειρήσεων;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Οι απαντησεις θα πρεπει να ειναι εκτενεις και ελπιζω να καταλαβαινετε ξεφευγει απο το νοημα μια απαντησης σε ενα σχολιο.
   Αν θελετε μπορουμε να τα πουμε τηλεφωνικως.

   Καλη συνεχεια.

 • πουρσανιδης κωστας

  καλησπερα συνχαριτιρια για το εργο σας.. εχω μια αδεια απο το 1980 ψητοπολειου κ επειδη εχω κ παγοτο πριν δυο μερες με εγραψε η αστυνομια μπορο να κανο επεκταση αδειασ να περιλαμωανει κ το παγοτο μεσα , ειναι πολλη χρονοβορο η δεν εχει μεγαλη διαδικασια… το καταστημα ειναι πανω απο 250 τετραγονικα.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Επειδη η αδεια ειναι πολυ παλια. θα ζητησουν να βγαλετε καινουργια.
   Μπορει να βγει μια αδεια που να καλυπτει και το ψητοπωλειο και το παγωτο.

   Καλη συνεχεια.

 • Αναστασια

  καλησπερα σας…συγχαρητηρια πρωτα απο ολα για το εργο σας..ειναι πολυ σημαντικο αυτο που κανετε βοηθατε ανθρωπους που θελουν να κανουν επαγγελματικα βηματα και δεν ξερουν απο που να ξεκινησουν…μια απο αυτους ειμαι και εγω…μενω στον πυργο ηλειας σε ενα χωριο 3 χλμ εξω απο την πολη…σκεφτομαι πολυ καιρο τωρα να κανω κατι για να εχω ενα εισοδημα ..ειμαι ανεργη αρκετα χρονια και εγω και η κορη μου..επειδη λοιπον εχω την ικανοτητα να φτιαχνω γλυκα του κουταλιου μαρμελαδες παστα και τουρσια θα ηθελα να ξεκινησω κατι τετοιο..με γλυκα του κουταλιου και μαρμελαδες για αρχη…ομως επειδη δεν ξερω που να απευθυνθω θα ηθελα να μου πειτε τι χρειαζεται να κανω για να ξεκινησω και να ειναι νομιμο και για εμενα και για τους επαγγελματιες που θα θελουν να τα ενταξουν στα μαγαζια τους…σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων για τον χρονο σας..!!!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ευχαριστω για τα καλα σας λογια.
   Το πιο βατο για αρχη ειναι μια αδεια ζαχαροπλαστειου.
   Επειδη η επεξηγηση του “μια αδεια ζαχαροπλαστειου” απαιτει σελιδες επι σελιδων, μπορουμε να τα πουμε τηλεφωνικως.

   Να ειστε καλα και καλη συνεχεια.

   • Αναστασια

    σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας ..θα επικοινωνησω μαζι σας μεσα στην επομενη εβδομαδα…!!! καλη συνεχεια και σε εσας..!!!

 • Ορέστης

  Καλημέρα,

  ενδιαφέρομαι να ανοίξω επιχείρηση χονδρικής πώλησης αναψυκτικών από εξωτερικό.
  Έχω πάρει τις σχετικές εγκρισεις από χημείο κρατους, υγειονομικό κτλ.(όσον αφορά το αναψυκτικό)
  Για την επιχείρηση τώρα και πιο συγκεκριμένα για την αποθήκη που θα λειτουργώ, τί άδεια ακριβώς χρειάζεται και ποιά είναι τα πρώτα βήματα για να αποκτήσω την έναρξη? Επίσης, εάν είμαι μόνος μου, η μορφή της επιχείρησης θα είναιι ατομική;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Ορέστης

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Θα πρεπει να βγαλετε αδεια αποθηκης χονδρικου εμποριου. Εναρξη θα μπορετε να κανετε αφου παρετε προεγκριση.
   Για την μορφη της επιχειρησης καλυτερα να ρωτησετε λογιστη.

   Καλη συνεχεια.

   • Ορέστης

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

    • Ορέστης

     Επίσης,
     η αποθήκη που θα χρησιμοποιώ θα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος;
     Το προιόν που εισάγω είναι αναψυκτικό μη αλκοολούχο, σφραγισμένο, μακράς διαρκείας και χωρίς ειδικές συνθήκες διατήρησης.
     Έχω ενημερωθεί από κάβες ότι δεν έχουν σχετική άδεια.
     Κι αν δεν γνωρίζετε, σε ποιόν θα πρέπει να απευθυνθώ; Στην εφορία ή το υγειονομικό (το οποίο δεν σηκώνει τα τηλέφωνα ποτέ);
     Ευχαριστώ και πάλι.

     • Ηλίας Διαμάντης

      Ναι η αποθηκη θα ειναι υγειονομικου ενδιαφεροντος.
      Οι καβες θα επρεπε να εχουν αδεια.
      Στην εφορια πατε για εναρξη, στο υγειονομικο πατε για τις προδιαγραφες και στον δημο για την αδεια. Και εννοειται οτι αυτες οι δουλειες δεν γινονται απο το τηλεφωνο.

      Καλη συνεχεια.

 • fk

  καλησπέρα .σε κατάστημα 85 τμ που έχει χωριστεί στα δύο θέλω να νοικιάσω το μισο (42 τμ) για να πουλάω παγωτά σε καθήμενους και μη καθώς και καφέ.σε τι κατηγορία εντάσσεται.εντός του καταστήματος υπάρχει πατάρι 2.40 μέτρα.με τι νέα υγειονομική διάταξη πρέπει να έχω αποθήκη,αποδυτήρια προσωπικού και wc αμέα?μπορώ κάποιους χώρους πχ αποθήκη να τους βάλω στο πατάρι.?σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης

   1. Καφε – αναψυκτηριο
   2. Θα πρεπει να φτιαξετε WC για ΑΜΕΑ μεχρι το 2020
   3. Πρεπει να εχετε αποθηκη, αποδυτηρια και μπορειτε να τα βαλετε στο παταρι.

  • fk

   σας ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας.Είναι νέο κτίριο και από οτι μου είπαν πρέπει να κάνω wc αμεα.κάτι άλλο τις τουαλέτες για το υπόλοιπο κοινό μπορώ να τις έχω στο πατάρι εφόσον το καθαρό του ύψος είναι 2.40?σας ευχαριστώ.

   • Ηλίας Διαμάντης

    Ναι, μπορειτε.

 • κωστας

  καλησπερα σας,εχω ενα οικημα 42 τμ κ θελω να νοικιασω κ ενα διπλανο το ιδιο,εναι μια οικοδομη στα δυο χωρισμενη,συνολο 84 τμ.μπορω να παρω αδεια για σουπερ μαρκετ,με λιγα λογια να πουλαω απο λιγα κ απο ολα.σας ευχαριστω πολυ.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Εκ πρωτης οψεως φαινεται οτι γινεται , αν τακτοποιηθει πολεδομικα, αλλα προφανως θελει ψαξιμο.

 • Σισσυ

  Καλησπερα,θα νοικιασω εναν χωρο για καφενειο-μεζεδοπωλειο. Το ακινητο εχει παταρι που το υψος του ειναι 2.20.Μου ειπαν οτι δεν μπορω να βαλω τραπεζια στο παταρι εαν το υψος ειναι 2.40.Ισχυει;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Ναι, ισχυει.

   • sissu

    Μα εχω δει αρκετα μαγαζια τα οποια εχουν πολυ μικροτερα παταρια απο 2.20 να εχουν τραπεζια και μαλιστα σε κεντρικα σημεια. υπαρχει παραθυρο στη νομοθεσια;

    • Ηλίας Διαμάντης

     Οχι. Αν υπηρχε κατι θα σας το εγραφα το πρωι .

     • Σισσυ

      Ευχαριστω

 • λενα

  καλημερα σας!εχω ενα μαγαζι με αξεσουαρ και θα ηθελα να κανω και νυχια μεσα σ αυτο…εχω τελειωσει μια ιδιωτικη σχολη και ηθελα να σας ρωτησω εαν γινεται και τι πρεπει να κανω..ευχαριστω εκ των προτερων!!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Θα πρεπει να βγαλετε αδεια ασκησεως επαγγελματος ( απο τον δημο ) ή να προσλαβετε καποιον/α που να εχει.

 • ΖΩΗ

  Καλησπέρα,

  θα ήθελα να ρωτήσω αν αγρότης που πουλάει αυγά σε καταστήματα υποχρεούται να βγάλει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Πιθανως οχι ( εξαρταται απο την ποσοτητα θα ελεγα), αλλα συμβουλευτειτε και εναν λογιστη για τα παραστατικα και το πως γινεται η πωληση.

 • chara

  Καλησπέρα σας,
  τι συμβαίνει σε περίπτωση που μια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργεί χωρίς να διαθέτει άδεια χρήσης γης?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Αν εχει παρει αδεια σε περιοχη που δεν το επιτρεπουν οι χρησεις γης, τοτε μπορει ο οποιοσδηποτε να κανει καταγγελια στον Δημο για αφαιρεση της αδειας. Επισης, ειναι εκτεθιμενος και ο Δημος που εδωσε αδεια χωρις να το ψαξει.

 • pe

  καλημερα σας.Θελω να ανοιξω ενα καταστημα καφενειο-παντοπωλειο-σνακ μπαρ. (το σνακ μπαρ για περισσοτερες επιλογες στα μεζεδακια ) θα σερβιρω κυριως ουζο-μπυρα-καφε-τσιπουρο,ρακομελο ,και στον ιδιο καταστημα σε χωρο 15τμ θα ειναι το παντοπωλειο.ερωτηση:μπορω καποια τροφιμα που φτιαχνω στην κουζινα μου να τα πουλαω στο παντοπωλειο?οπως παξιμαδια ,γλυκο κουταλιου,κτλ?νομιζω οτι ειναι χαμηλης οχλησης ολα αυτα και δεν χρειαζομαι καποια αδεια.τι λετε?

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα.

   Μπερδευετε τα εργαστηρια τροφιμων με τα καταστηματα υγειονομικου ενδιαφεροντος.
   Αλλα παρολα αυτα , θεωρω οτι μπορειτε να πουλατε καποια πραγματα που φτιαχνετε στο παρασκευαστηριο σας , αρκει βεβαια να πληρουνται οι γενικες προυποθεσεις της υγειονομικης διαταξης.

   Ελπιζω να βοηθησα. Αν θελετε περισσοτερες διευκρινησεις μπορουμε να τα πουμε και κατιδιαν.

   Καλη συνεχεια.

   • pe

    Βοηθησατε και σας ευχαριστω πολυ!

   • pe

    κατι ακομη εξισου σημαντικο που ξεχασα να σας ρωτησω..εαν γνωριζετε αυτα τα τροφιμα που μπαινουν απο την κουζινα στο ραφι,χρειαζονται ετικετα με ημ.ληξης ,παρασκευης κτλ?σας ευχαριστω εκ τον προτερων!

    • Ηλίας Διαμάντης

     Καλυτερα να συνενοηθειτε με τον ΕΦΕΤ.

 • ΝΙΚΟΛΑΣ

  καλησπέρα θέλω ανοίξω ένα κατάστημα με μουσική . τι άδεια απαιτείτε, οι γυναίκες μέσα που θα δουλεύουν θέλουν ΊΚΑ πλήρη απασχόληση;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Η αδεια ειναι καφε μπαρ .
   To πως θα δουλευουν οι εργαζομενοι ειναι ερωτηση για λογιστη .

 • Βαγγέλης

  Καλησπέρα. Σε ήδη υπάρχουσα άδεια οπωροπωλείου, μπορεί να γίνει προσθήκη δραστηριότητας που θα αφορά πώληση χαρτικών-απορρυπαντικών στον ίδιο χώρο;

  Αν μπορείτε πείτε μου και ένα μέσο κόστος.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Αυτα θεωρουνται εμπορικο καταστημα και ενα εμπορικο καταστημα μπορει να συνυπαρχει με ενα καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος . Δεν χρειαζεται να κανετε κατι για την αδεια . Αυτο που πρεπει να κανετε ειναι να εχετε τα χαρτικα-απορυπαντικα σε ενα δικο τους ξεχωριστο χωρο , μακρυα απο τα φρουτα-λαχανικα .

 • Apostolis

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ ωραία ιστοσελίδα σας. Σκέπτομαι να ανοίξω κέντρο αισθητικής με την μορφή ατομικής επιχείρησης (ίσως κι εταιρείας). Πρέπει πρώτα να κάνω έναρξη στην εφορία ως ατομική επιχείρηση και μετά να μπω στην διαδικασία αδειοδότησης; Βασικά το ερώτημα μου είναι να πρέπει να ξεκινήσω πρώτα με τα λογιστικά ή με τα θέματα του μηχανικού; Αναλαμβάνετε έργα και στην Χαλκιδική;

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   Πρωτα θα ξεκινησετε με τον μηχανικο για να δειτε αν και πως βγαινει η αδεια . Αφου βεβαιωθειτε οτι βγαινει, μετα προχωρατε με λογιστη .
   Ναι , αναλαμβανουμε Χαλκιδικη . Επικοινωνηστε με τον κ. Ελεμινογλου .

   Καλη συνεχεια .

 • αναστασια

  γεια σας ενδιαφερομαι να ανοιξω καταστημα που να εχει μανικιουρ πετικιουρ και περιποιηση προσωπου σωματος εγω η ιδια εκτος απο καποια σεμιναρια αισθητικης δεν εχω πτυχιο τει αισθητικης . τι χρειαζεταιγια την αδεια απαιτηται πτυχιο ή οχι;
  ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα .

   Πρεπει να εχετε αδεια ασκησεως επαγγελματος ή να προσλαβετε καποιον/α που να εχει .

   Καλη συνεχεια .

 • Φωτεινή

  Καλημέρα σας.σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.πρόκειται να ανοίξω ένα εργαστήριο δερματοστιξιας.έχω πάρει το φεκ.γνωρίζω όλη τη διαδικασία γιατί είχα ίδιο κατάστημα πριν αρκετά χρόνια σε άλλο χώρο.τότε δεν χρειαζόταν κάποιο πτυχίο.απλά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εφόσον πληρω τις προϋποθέσεις μου δίνανε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τον συγκεκριμένο χώρο. Γνωρίζετε εάν χρειάζεται κάποιο πτυχίο ?και τελευταίο :το εργαστήριο έχει δικό του μπάνιο με τα πάντα. Τουαλέτα νιπτηρας έως και ντουζιέρα.ύπαρξη ζεστού νερού κ.λ.π.δεν έχει όμως προβάλλονται,πειράζει?σας ευχαριστώ και πάλι.

  • Φωτεινή

   Δεν έχει προθαλλαμο

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλησπερα .

   Δεν χρειαζεται αδεια ασκησεως επαγγελματος .
   Χρειαζεται τουλετα με προθαλαμο .

   Καλη συνεχεια .

 • loukas

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ…!
  ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΒΕΑCH BAR ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΤΗΣΜΑ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   Φυσικα . Θελει κτισμα με οικοδομικη αδεια .

   Καλη συνεχεια .

  • Φωτεινή

   Δεν έχει προθαλλαμο

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  θελω να κανω ενα ζαχαροπλαστειο με εργαστηριο σε ισογειο καταστημα με υπογειο [δεν ειναι κυριος χωρος}χωρις φυσικο φως και αερα μπορω να δουλευω και εκει σαν εργαστηριο? τι χρειαζεται για να μπορω να φτιαχνω γλυκα εκει και σαν τι αλλο μπορω να το αξιοποιησω αυτο τον χωρο 90 τμ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Καλημερα .

   Αν παμε με το γραμμα του νομου , το υπογειο μπορει να χρησιμοποιηθει μονο για αποθηκη , αποδυτηρια ή WC . Αλλα , καποιες υγειονομικες υπηρεσιες ειναι ελαστικες στο θεμα αυτο και μπορει να επιτρεψουν να γινει μερος της παρασκευης . Αρα , καλυτερα να ρωτησετε το υγειονομικο που ανηκει το καταστημα σας .

   Καλη συνεχεια .

   • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    σας ευχαριστω παρα πολυ

 • Konstantinos

  Καλησπέρα σας,

  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα πώλησης αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής σε νησί των δωδεκανήσων καθώς και πώλησης μέσω e-shop.Σε ποια ακριβώς κατηγορία ανήκει το συγκεκριμένο κατάστημα και ποια η διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Δεν ανηκει στα “υγειονομικου ενδιαφεροντος” , οποτε ξεκινατε με εναρξη στην εφορια .

   Καλη συνεχεια .

 • Nikol

  Καλησπέρα σας,

  Θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα που να φτιαχνω και να πουλάω σε περαστικούς (ίσως και καθήμενους) χαλβα σιμιγδαλενιο σε κεσεδάκια . Σε ποια κατηγορία εντάσσεται? τι άδεια χρειάζεται? ποια τα ελάχιστα τετραγωνικά που χρειάζομαι?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης

   Χαβλας απο σιμιγδαλι … Αν το ανοιξετε στην Αθηνα εχετε σιγουρα εναν πελατη … 🙂

   Θεωρω οτι εντασεται στα Ζαχαροπλαστεια . Ψαξτε χωρο καμια 30 τμ .

   Την διαδικασια Αδειας θα την βρειτε εδω .

   Νομιζω οτι ειναι πολυ καλη ιδεα , σας ευχομαι να την υλοποιησετε .

 • D

  Καλησπέρα,

  Σκέφτομαι να ανοίξω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που να ποθλάει χειροποίητα
  δώρα (ρούχα αξεσουάρ) όπως επίσης και καλάθια δώρων που θα περιέχουν ποτά, μπισκότα, μαρμελάδες κτλ..
  Χρειάζομαι άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος? Εαν ναι πού πρέπει να απευθυνθώ και πόσος χρόνος και χρήμα χρειάζεται?

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης

   Τα τροφιμα πως θα τα προμηθευεστε ?

   • D

    Θα τα αγοράζω έτοιμα…

    • Ηλίας Διαμάντης

     Για να πουλατε μεσω ιντερνετ χρειαζεστε μια αδεια καταστηματος υγειονομικου ενδιαφεροντος . Η πιο ευκολη ειναι ενα παντοπωλειο , που καλυπτει και αυτα που θελετε να πουλατε .

Επικονωνήσετε μαζί μας

Στείλτε μας την απορία σας ή το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
αδεια ξενοδοχειου και ΚΥΕ ξενοδοχειου