Άδεια Λειτουργίας για Εργαστήριο Αισθητικής και Φυσικοθεραπευτήριο

Στο παρόν άρθρο θα δούμε την διαδικασία έκδοσης Άδειας Λειτουργίας για Εργαστήριo Αισθητικής και Φυσικοθεραπευτήριo.

Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν κατά τον χρόνο συγγραφής του άρθρου ( Ιανουάριος 2019 ), οι υπηρεσίες αισθητικής και καλλωπισμού εντάσσονται στα Εργαστήρια Αισθητικής με την διαδικασία και τα δικαιολογητικά που περιγράφονται παρακάτω. Η ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που καλύπτει ο όρος «υπηρεσίες αισθητικής» έχει οδηγήσει κάποιους να θεωρούν ότι η δραστηριότητα τους δεν εντάσσεται στην αισθητική και να την βαφτίζουν αλλιώς, αλλά μέχρι να αλλάξει η νομοθεσία ισχύει αυτό που γράψαμε στην αρχή και από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες των επιλογών του.  Μόνη εξαίρεση είναι τα καταστήματα περιποίησης άκρων και τα κομμωτήρια που αδειοδοτούνται από τους κατά τόπου Δήμους.

Εργαστήρια Αισθητικής

Η νομοθεσία που διέπει τα Εργαστήρια Αισθητικής βρίσκεται στο ΦΕΚ 426Β / 1970 και είναι η πιο παλιά νομοθεσία που υπάρχει εν ισχύ για Άδειες Λειτουργίας. Αυτό που στην ουσία κρατάμε από αυτόν το νόμο είναι η υποχρέωση να υπάρχουν οι ακόλουθοι χώροι : χώρος αναμονής, χώρος εργαστηρίου, χώρος αποστείρωσης εργαλείων, αποδυτήρια και WC με ντουζ. Αυτοί οι χώροι θα πρέπει να χωρίζονται φυσικά και γενικά δεν γίνεται αποδεκτό εργαστήριο αισθητικής που στο σύνολο του είναι μικρότερο από 40 τετραγωνικά μέτρα.

Στη συνηθισμένη περίπτωση να συστεγάζεται με κατάστημα περιποίησης χεριών – ποδιών, τότε χρειάζεται ο χώρος του παραπάνω καταστήματος να είναι φυσικά διαχωρισμένος και να υπάρχει μία ακόμα τουαλέτα με προθάλαμο.

 

Δικαιολογητικά και Διαδικασία έκδοσης Άδειας Λειτουργίας

Καταθέτουμε στην Δ/ση Δημόσιας Υγείας που ανήκει στην Περιφέρεια έναν φάκελο που περιέχει αίτηση, φωτοτυπία ταυτότητας του αιτούντα, μισθωτήριο συμβόλαιο και υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής που να δηλώνει οτι πληρούνται οι νόμιμες  προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του αισθητικού απο τον επιστημονικά υπεύθυνο. Σε περίπτωση νομικού προσώπου ( εταιρίας ) χρειάζεται το τελευταίο καταστατικό, πιστοποιητικό ΓΕΜΗ περί μη μεταβολών και πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη πτώχευσης και μη κατάθεσης αίτησης για πτώχευση.

Άδεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Αισθητικής μπορεί να βγάλει ο οποιοσδήποτε, αλλά θα πρέπει να προσληφθεί ως επιστημονικά υπεύθυνος πτυχιούχος ΤΕΙ Αισθητικής και χρειάζεται να υπάρχει στον φάκελο φωτοτυπία ταυτότητας, φωτοτυπία του πτυχίου και υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής που να γράφει ότι θα βρίσκεται στο εργαστήριο καθόλη την διάρκεια του ωραρίου.

Αυτό σημαίνει ότι ως επιστημονικά υπεύθυνοι αναγνωρίζονται μόνο οι πτυχιούχοι του ΤΕΙ Αισθητικής και κανένα άλλο πτυχίο ή σχολή και ότι όσες ώρες έχει γίνει η πρόσληψη, τόσες ώρες μπορει το εργαστήριο να παράσχει υπηρεσίες αισθητικής. Οτιδήποτε άλλο διαφημίζεται εκεί έξω είναι προφανώς παράνομο.

Επίσης, στον φάκελο θα πρέπει να υπάρχει αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής άδειας , κάτοψη υπογεγραμμένη από μηχανικό μέλος του ΤΕΕ που θα φαίνονται οι διάφοροι χώροι και πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Τέλος , ποτέ δεν ξεχνάμε παράβολο που ανέρχεται στα 38 Ευρώ.

Αφού καταθέσουμε τον φάκελο στην Διεύθυνση Υγείας , οι κατόψεις στέλνονται στους μηχανικούς της περιφέρειας , οι οποίες ελέγχονται και θεωρούνται απο λειτουργικής απόψεως , επιστρέφουν πίσω και μετά απο αυτοψία της αρμόδιας επιτροπής εκδίδεται η Άδεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Αισθητικής.

 

Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας

Η νομοθεσία που διέπει τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπειας βρίσκεται στο ΦΕΚ 8Α / 1987, θα πρέπει να ειναι κατ’ελάχιστο 70 τετραγωνικά μέτρα και να υπάρχουν τα μηχανήματα που αναγράφονται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ. Ομοίως θα πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο πτυχίο Πανεπιστημίου και η διαδικασια ειναι παρόμοια με τα εργαστήρια αισθητικής .

 

Αυτή είναι η διαδικασία αδειοδότησης Εργαστηρίων Αισθητικής και Φυσικοθεραπειας. Για οποιαδήποτε τροποποίηση μείνετε συντονισμένοι στο www.adeiesleitourgias.gr , το παρόν άρθρο θα ανανεώνεται όταν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

 

Αν έχετε κάποια απορία μπορείτε να την γράψετε στα σχόλια και θα σας απαντήσουμε.

Και καθώς φτάσαμε στο τέλος αυτού του άρθρου και θέλετε να κάνετε ένα Εργαστήριο Αισθητικής ή Φυσικοθεραπειας μπορείτε να μας αναθέσετε όλη την παραπάνω διαδικασία. Το μόνο που χρειαστεί να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας. Για αυτόν τον λόγο μπορείτε να καλέσετε στο 6972200024 τον Ηλία Διαμάντη για Αθήνα και Νότια Ελλάδα και στο 6977649011 τον Αριστομένη Ελεμίνογλου για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.

ΥΓ: Ευχαριστούμε το Εργαστήριο Αισθητικής Empyrean , που βρίσκεται Πανόρμου 1 , Αιγάλεω του κ. Γιώργου Μπαριάμη για τις φωτογραφίες.

 

Recommended Posts
Showing 177 comments
 • Γιάννης
  Απάντηση

  Καλημέρα. Σε χώρο περίπου 70τ.μ., οικοδομής του 1978, με χρήση γραφείο μπορεί να βγει άδεια λειτουργίας εργαστηρίου αισθητικής ή πρέπει πρώτα να γίνει αλλαγή χρήσης σε κατάστημα; Το ότι το γραφείο βρίσκεται στον 4ο όροφο παίζει ρόλο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν θα το προτεινα σε 4ο οροφο.

   • δεσποινα
    Απάντηση

    το γραφείο θέλει αλλαγή χρήσης για εργαστήριο αισθητικής?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     ναι

 • Βούλα Μητόγλου
  Απάντηση

  Καλησπέρα, ξέρετε τι χρειάζεται για άδεια λειτουργίας personal training;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση την ισχυουσα νομοθεσια , ειναι αδεια γυμναστηριου.

   • ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας
    Θέλω να ανοίξω εργαστήριο αισθητικής και θέλω να βάλω τους έξης καδ
    86901908
    86901914
    96041006
    Μπορώ να τους έχω μαζί;
    Εν ναι τι ΠΡΩΣΟΠΙΚΟ πρέπει να υπάρχει;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα εκλεινα προς το οχι.

     • Φιλάρετος

      Μπορείτε να γίνετε ποιο συγκεκριμένος γιατί όχι

     • Φιλάρετος

      Ένα τηλέφωνο σας

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      6972230024

 • maria
  Απάντηση

  Καλησπέρα, ενα studio massage πως αντιμετωπιζεται ως προς την αδεια λειτουργειας Υπαρχει καποια νομοθεσιαγια τις προδιαγραφές του χώρου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Συμφωνα με την ισχυουσα νομοθεσια το μασαζ εντασσεται στα Εργαστηρια Αισθητικης με οτι συνεπαγεται αυτο.

 • Konstantinos
  Απάντηση

  Πρόκειται να ανοίξω Κατάστημα με υπηρεσίες Μανικιούρ – Πεντικιούρ καθώς και υπηρεσίες Μακιγιέρ – Αισθητικού. Τι άδεια λειτουργίας πρέπει να βγει; Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος; Επιπλέον το παράβολο που το πληρώνω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. Υπηρησιες περιποιησης χεριων – ποδιων / Εργαστηριο αισθητικης
   2. ναι
   3. στον δημο / στην περιφερεια σε ειδικους λογαριασμους ανα περιοχη

 • Παναγιώτα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, έχω τελειώσει τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ και τώρα τελειώνω και τεχνικός αισθητικός ποδολογίας καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής. Μπορώ να βγάλω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και για τα δύο; η πιστοποίηση του εοππεπ σε τι ακριβώς χρησιμεύει;

 • Μάριος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.

  Έχω πτυχίο ΑΤΕΙ Φυσιοθεραρπευτή είμαι εγγεγραμμένος στο σύλλογο φυσιοθεραπευτών και θα ήθελα να ξεκίνησω να εργάζομαι ώς ελεύθερος επαγγελματίας φυσιοθεραπευτής με συστέγαση στον ίδιο χώρο (θα έχουμε κοινή έδρα) όπου εργάζεται ο αδερφός μου ως σύμβουλος ψυχολογίας (έχει τελειώσει ψυχολογία).
  Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω εάν χρείαζονται κάποιες απαιτούμενες προδιαγραφές ή εαν θα πρέπει να έρθει υγειονομική υπηρεσία για να ελέγξει το χώρο.

  Ρωτάω εαν μπορείτε να με βοηθήσετε ώστε να μην ξεκινήσω διαδικασίες και τελικά δεν μπορέσω για διάφορους λόγους.

  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι μεγαλο θεμα για να απαντηθει εδω. Πιστευω οτι θα ηταν καλυτερα να κλειναμε ενα ραντεβου.

   • Μάριος
    Απάντηση

    Καλημέρα ας.

    Ευχαριστώ για την απάντηση θα σας καλέσω το συντομότερο.

    • Γεωργία
     Απάντηση

     Καλησπέρα, μπορώ με πτυχίο νοσηλευτή από ελληνικό πανεπιστήμιο να ανοίξω κάτι δικό μου όπου θα εκτελούνται και πράξεις αισθητικής;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Μπορειτε να ανοιξετε και θα πρεπει να προσλαβετε ατομο με πτυχιο ΤΕΙ.

 • Σιναν
  Απάντηση

  Από που προκύπτει η ελάχιστη επιφάνεια των 40τ.μ. που αναφέρατε? Αναφέρεται κάπου στην Νομοθεσία?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι οδηγια της Δ/σης Υγειας.

 • ARETI architect NTUA
  Απάντηση

  καλησπέρα σας,

  υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις – ειδικές διατάξεις για να ανοίξει κάποιος έναν χώρο που θα προσφέρει μόνο υπηρεσίες μη θεραπευτικού μασάζ? Μιλάμε συνολικά για ένα ή δύο κρεβάτια μασάζ. θέλει συγκεκριμένα μ2, προθάλαμο, wc και ντουζ ή κάτι άλλο?
  σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση την κειμενη νομοθεσια που ισχυει σημερα , αυτο εντασσεται στα Εργαστηρια Αισθητικης με οτι συνεπαγεται.

 • 'Αγγελος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν πιστεύετε πως χρειάζεται αναθεώρηση της άδειας λειτουργίας του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας όπου είμαι ιδιοκτήτης, με μόνη αλλαγή το καθεστώς της ιδιοκτησίας. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για μια ΟΕ η οποία θα λυθεί και της οποίας ήμουν ο κύριος έταιρος και επιστημονικός υπεύθυνος, και τη θέση της θα πάρει μία ατομική επιχείρηση εμού του ιδίου. Να συμπληρώσω πως στον χώρο δεν επρόκειτο να λάβει χώρα κάποια αλλαγή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Επειδη αλλαζει το ΑΦΜ θα προτεινα τροποποιηση της αδειας.

  • Elena
   Απάντηση

   Καλησπέρα έχω τελειώσει ΙΕΚ αισθητικής πως μπορω να ανοίξω κέντρο με σολάριουμ ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Συμφωνα με την ισχυουσα νομοθεσια αυτο εντασσεται στα Εργαστηρια Αισθητικης με οτι συνεπαγεται αυτο. Μπορειτε να βγαλετε αδεια στο ονομα σας και θα πρεπει να προσλαβετε ατομο με Πτυχιο ΤΕΙ.

    • Harikleia
     Απάντηση

     Καλησπέρα! Ενδιαφέρομαι να ανοίξω επιχείρηση με Καδ 93131001 (υπηρεσιες γυμναστηρίου ειδικών γυμναστικών ( pilates, yoga , αεροβική). Απαιτείται γνωστοποίηση;και αν ναι, που εντάσσεται; ευχαριστώ πολυ

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Η γιογκα εχει ειδικες διαταξεις. Τα υπολοιπα εντασσονται στα γυμναστηρια.

 • Σπυριδούλα
  Απάντηση

  Καλημέρα, πλέκω τσάντες και είδη προικος και ενδιαφέρομαι να τα πουλήσω! Τι άδεια χρειάζεται να εχω; μπορώ να κάνω έναρξη από το σπίτι μου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   ΚΑΔ ?

 • Giannis
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν στους ακόλουθους κωδικούς δραστηριοτήτων χρειάζεται άδεια λειτουργίας καταστήματος ή κάποια περαιτέρω διαδικασία για άσκηση του επαγγέλματος.

  15203201 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΝΤΟΦΛΩΝ, ΣΑΝΔΑΛΙΩΝ ΚΛΠ
  16291403 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
  20412000 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΑΠΟΥΝΙ
  20421000 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειαζεται αδεια λειτουργιας Εργαστηριου Χαμηλης Οχλησης.

 • Ιωαννης
  Απάντηση

  Καλησπερα σας. Γνωριζετε να μου πειτε αν σε χωρο που ειναι χαρακτηρισμενος στην αδεια δομησης ως αποθηκη η καταστημα μπορει να βγει αδεια λειτουργιας φυσικοθεραπευτηριου.

  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποθηκη οχι , καταστημα πιθανων ναι.

   • Στέλλα
    Απάντηση

    Καλημέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας ινστιτούτου αισθητικής ,πτυχιούχος κολλεγίου Κύπρου (4ετη φοίτησης-240 ects credits- BA ή και BSc) με αναγνώριση από ΚΥΣΑΤΣ,ΔΙΠΑΕ και ΑΤΕΕΝ. Επίσης γνωρίζεται αν απαιτούνται κάποια ένσημα?? Εάν δεν γνωρίζετε που θα μπορούσα να απευθυνθώ για να μάθω? *Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Μπορειτε να ανοιξετε Εργαστηριο Αισθητικης και θα πρεπει να προσλαβετε ατομο με πτυχιο ΤΕΙ.

 • Σταυρούλα Χατζηδέλλιου
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  Για ποδολογικό κέντρο τι απαιτείται; Οι ΚΑΔ είναι 8690 και 9602. Μου είπαν πως δεν είμαι καλυμμένη μόνο με άδεια παροχής υπηρεσιών υγειονομικού.
  Ευχαριστώ !

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Καλυτερα να το συζητουμε τηλεφωνικως.

   Ευχαριστω και καλη συνεχεια.

  • Στέλλα
   Απάντηση

   Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση αλλά έχω μια απορία..Εφόσον το πτυχίο είναι ισότιμο των ΤΕΙ και στην Κύπρο δίνεται η άδεια άσκησης επαγγέλματος για λειτουργία ινστιτούτου αισθητικής δεν μπορεί να μεταφερθούν τα δικαιώματα αυτά μέσω του ΑΤΕΕΝ (νομοθεσίας περί ΕΕ)?? Η Περιφέρεια από την μεριά της συνήθως δίνει την άδεια χωρίς κάποιο κόλλημα (από όσα έχω ρωτήσει πάντα). Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου….

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν εχω κατι παραπανω να απαντησω στο θεμα .

 • Νικολέτα Π.
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να μάθω τι προδιαγραφές χρειάζονται για να θεωρειται καταλληλη η τουαλέτα σε ενα χωρο αισθητικης!Ευχαριστω!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Διαστασεις τουαλετας και προθαλαμου 1.00*1.20 m το καθενα , πλακακι γυρω γυρω μεχρι το 1.80 m , εξαερισμος και νιπτηρας στον προθαλαμο. Και πορτες που να κλεινουν σταθερα.

 • Ελένη Φ.
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Θέλω να ανοίξω ένα κέντρο αισθητικής (οχι περιποιηση νυχιων).Το μπάνιο , διαθέτει ντους (χωρις καμπινα) ενα νιπτήρα και την τουαλετα. Θα πρεπει να κατασκευαστει προθαλαμος για να εχει νιπτηρα εξωτερικα? Το ντους θα πρεπει να εχει καμπίνα?
  Οσον αφορα το χωρο αποστειρωσης , πρεπει να ειναι σε ξεχωριστο δωματιο? Το καταστημα διαθετει 3 χωρους. Υποδοχη και 2 δωματια που θα κανω παροχη υπηρεσιων. Το ενα εξ αυτων διαθετει νηπτιρα και ντουλαπια. Αραγε αυτο μπορει να θεωρηθει χωρος αποστειρωσης?
  Και μια τελευταια ερωτηση, για τα αποδυτηρια. Στα δυο δωματια εχει ντουλαπες και χωρο να μπει ενα παραβαν. Θεωρειται αποδυτηριο?
  Ευχαριστω για το χρόνο σας!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιστευω οτι για τοσες πολλες αποριες θα ηταν καλυτερο να κανονισουμε ενα κατιδιαν ραντεβου στο γραφειο.

   Ευχαριστω και καλη συνεχεια.

 • Στεφανος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.
  Προσπαθώ να ολοκληρώσω τη διαδικασία γνωστοποίησης για κέντρο αισθητικής και δεν μπορώ να εκδοσω το παράβολο που απαιτείται στο τελευταίο βήμα. Μήπως γνωρίζετε τον κωδικό του Παραβόλου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το παραβολο , με βαση αυτα που ισχυουν σημερα, “χωριζεται” σε δυο μερη. Μια καταθεση σε λογαριασμο της περιφερειας και εκδοση ενος διλποτυπου απο εφορια. Θα πρεπει να επικοινωνησετε με την Δ/ση Υγειας που ανηκετε να σας δωσουν τα παραπανω στοιχεια.

 • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Διάβασα ότι εάν δεν έχει κάποιος πτυχίο αισθητικής και θέλει να ανοίξει ένα ινστιτούτο λέιζερ αποτρίχωσης χρειάζεται να προσλάβει άτομα με πτυχίο ΤΕΙ αισθητικού και να τα δηλώσει ως επιστημονικά υπεύθυνους. Τι δικαιώματα θα έχουν τα άτομα αυτά πάνω στην επιχείρηση και τη διοίκηση της;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα εχουν τα δικαιωματα και τις υποχρεωσεις των εργαζομενων.

 • Αμαλια Τ.
  Απάντηση

  Καλησπερα σας, για ενεσιμες θεραπειες προσωπου τι ειδους αδεια χρειαζεται το μαγαζι και τι ειδικοτητα να εχει ο επιστημονικος υπευθυνος; ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν δεν κανω λαθος πρεπει να ειναι δερματολογος, δηλαδη ιατρειο.

   • Αμαλια Τ.
    Απάντηση

    Ευχαριστω για την απαντηση απλα μια γρηγορη διευκρινηση, Σε εργαστηρι αισθητικης αν προσλαβω δερματολογο θα εχει δικαιωμα να κανει ενεσιμες θεραπειες; ή πρεπει αποκλειστικα συνδιασμος δερματολογου με ιατρειο. Ευχαριστω!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Πιστευω οτι κατι τετοιο δεν γινεται.

  • Έλενα
   Απάντηση

   Καλησπέρα.ειμαι πτυχιούχος ΤΕΙ αισθητικής και θέλω να ανοίξω χώρο.ηθελα να ρωτήσω 40τ.μ πρέπει να είναι η κάτοψη του κατάστηματος ή καθαρά ο εσωτερικός χώρος?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αναφερεται σε εσωτερικες διαστασεις.

 • Ευαγγελια
  Απάντηση

  Γεια σας, σε εργαστηρι αισθητικης υπαρχει δυνατοτητα να πωλουνται προιοντα περιποιησης προσωπου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

 • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  Απάντηση

  Μπορεί να προσληφθεί παραπάνω από ένας ως επιστημονικά υπεύθυνος έτσι ώστε να καλύψουμε το ωράριο; Φαντάζομαι ότι ένας υπάλληλος δε θα απασχολείται από το πρωί έως το βράδυ κάθε μέρα..

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

   • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ!!

 • Evi
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Σπουδάζω φαρμακευτική μετά την αναγνώριση του πτυχίου μου ως φαρμακοποιος θέλω να ανοίξω εκτος τον χώρο του φαρμακειου και ένα κέντρο αισθητικής που θα περιλαμβάνει περιποιηση προσώπου , άκρων , μακιγιάζ και αποτρίχωση σωματος.
  Τι πρέπει να κάνω ωστε να έχω άδεια αυτου του κέντρου ; Πτυχία αλλά ; Και αν ναι σε τι τμήματα ;
  Έχω κάποιο πλεονέκτημα ως φαρμακοποιός λόγω του ότι ασχολούμαι και με τον τομέα των καλλυντικών ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Τι πρέπει να κάνω ωστε να έχω άδεια αυτου του κέντρου ; Πτυχία αλλά ; Και αν ναι σε τι τμήματα ;
   – Η αισθητικη θελει πτυχιο ΤΕΙ. Αν δεν εχετε θα πρεπει να προσλαβετε ενα ατομο που να εχει.

   Έχω κάποιο πλεονέκτημα ως φαρμακοποιός λόγω του ότι ασχολούμαι και με τον τομέα των καλλυντικών ;
   – Οχι.

  • Jo
   Απάντηση

   Καλησπέρα σε περίπτωση προσληψης σε spa εγω είμαι πτυχιούχος τει αισθητικής και εχω άδεια εργασίας τα οποια μου τα ζηταν στο χωρο τι ευθύνες έχω σε αυτό?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Καλυτερα να απευθυνθειτε σε νομικο για αυτο το θεμα.

 • Καλλοππη
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  Ενδιαφέρομαι να μάθω αν γίνεται να ανοίξω Beauty Room αλλά έχω δίπλωμα αισθητικής 600 ώρες είναι δυνατόν να το χρησιμοποιήσω ή χρειάζεται από ΤΕΙ ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να ανοιξετε εργαστηριο αισθητικης και θα πρεπει να προσλαβετε πτυχιουχο ΤΕΙ.

 • Μαριαννα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Κατέχω πτυχίο αισθητικής από ΙΕΚ. Επειδή, δεν μπορώ να ανοίξω εργαστήριο- κεντρο αισθητικής με αυτό το πτυχίο, θα μπορούσα να ανοίξω νόμιμα κέντρο ευεξίας, παρέχοντας παρόμοιες υπηρεσίες με την αισθητική; Αν δεν κανω λαθος οι υπηρεσιες ευεξιας δεν απαιτουν αδεια ασκησεως επαγγελματος.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οι εργασιες/υπηρεσιες αισθητικης εντασσονται εκ νομου στα εργαστηρια αισθητικης. Απο κει και περα δεν μπορω να σχολιασω κατι παραπανω.

   • Γιωτα
    Απάντηση

    Καλησπέρα, είμαι πτυχιουχος αισθητικός ΤΕΙ, θέλω ν ανοίξω κέντρο αισθητικής και να κάνω και περιποιησεις νυχιων. Το πτυχιο μ καλυπτει?! Αν θέλω ν κάνω και ατομικά σεμινάρια μπορώ? Ευχαριστώ.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Οχι, θα πρεπει να εχετε αδεια ασκησεως επαγγελματος περιποιησης ακρων.

  • Καλλιοπη
   Απάντηση

   Χρειάζεται να έχω τις άδειες κάποιο χρονικό διάστημα για να μπορέσω να ανοίξω το εργαστήριο ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να γινει προσληψη και οσο υπαρχει αυτη μπορειτε να παρεχετε τις συγκρεκριμενες υπηρεσιες.

 • Χαράλαμπος
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  Σε ένα εργαστήριο αισθητικής με προθάλαμο και wc με ντούζ , το ντούζ οφείλουμε να το διαχωρίζουμε μέσα στο χώρο με κάποια καμπίνα ή ντουζιέρα ή απλά να υπάρχει στο χώρο με κάποιο επιδαπέδιο σιφών για τα νερά;( η συνολική επιφάνεια του καταστήματος είναι 48 τετραγωνικά.Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω οτι ειναι καλυτερα να ειναι χωριστο.

   • Μαρία
    Απάντηση

    Γνωρίζετε πόσο νοικιάζεται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αισθητικού αποφοίτου ΤΕΙ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αυτη δεν ειναι συννομη διαδικασια.

 • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
  Απάντηση

  Καλημερα σας. Θελω να ανοιξω φυσικοθεραπευτηριο και να βαλω προκατ πισινα για θεραπευτικη χρηση εντος . Τι περιορισμους θα εχω στα αποδυτηρια; Σας ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για την πισινα θα χρειαστει μια οικοδομικη αδεια ΕΕΜΚ και εκ νομου δεν υπαρχει απαιτηση για εξτρα αποδυτηρια.

 • Σοφία
  Απάντηση

  αν θελω να ανοιξω κεντρο αισθητικης με θεραπειες πεοσωπου,σωματοσ, λειζερ με πτυχιο ΤΕΙ αισθητικης ειμαι οκ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

  • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
   Απάντηση

   Σας ευχαριστω πολυ .

  • Νομικού Μαρία
   Απάντηση

   Γειά σας είμαι πτυχιούχος αισθητικός απόφοιτος ΤΕΙ και μου ζητάνε να με προσλάβουν για 2 δίωρα την εβδομάδα σαν υγειονομικό υπεύθυνο.Ποιες είναι οι ευθύνες μου ,και τι θα ισχύει για τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που δεν θα είμαι δηλωμένη.Αν συμβεί κάτι, ποιος έχει την ευθύνη?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ειναι μεγαλη απαντηση για να δωθει εδω. Καλεστε με να σας πω.

 • Σερτζιο
  Απάντηση

  Γεια σας
  Ένας ξένος παντρεμένος με ελληνίδα ο οποίος έχει άδεια διαμονής και έχει πτυχίο φυσικοθεραπείας ιδιωτικού πανεπιστημίου Αγγλίας μπορεί να ανοίξει στην Ελλάδα χώρο φυσικοθεραπείας; Αν όχι ποιες λύσεις προτείνετε ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να ανοιξετε φυσικοθεραπευτηριο και θα πρεπει να προσλαβετε καποιον που να εχει πτυχιο απο Ελλαδα.

   • Σερτζιο
    Απάντηση

    Αλλά θα μπορώ να εργάζομαι και εγώ σε αυτό σωστά ;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δυστυχως, οχι. ( με βαση αυτα που ισχυουν σημερα )

     • Σερτζιο

      Στην σελίδα του κολλεγίου που προσφέρει το πτυχίο της Αγγλίας γράφει το παρακάτω. Συγγνώμη για τις συνεχής ερωτήσεις.

      Αναγνώριση σπουδών
      Η αναγνώριση του Τίτλου σπουδών πραγματοποιείται με δυο τρόπους: α. Οι απόφοιτοι του προγράμματος γίνονται δεκτοί ως μέλη του βρετανικού επιμελητηρίου επαγγελματιών Υγείας (Health and Care Professions Council-HCPC), του φορέα που παρέχει τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος στον Τομέα Υγείας στη Μεγάλη Βρετανία (International Route). β. Στην Ελλάδα η Αναγνώριση του Τίτλου Σπουδών πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία Ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄)

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν γνωριζω κατι παραπανω σε αυτο το θεμα.

   • Νομικού Μαρία
    Απάντηση

    Γειά σας είμαι πτυχιούχος αισθητικός απόφοιτος ΤΕΙ και μου ζητάνε να με προσλάβουν για 2 δίωρα την εβδομάδα σαν υγειονομικό υπεύθυνο.Ποιες είναι οι ευθύνες μου ,και τι θα ισχύει για τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που δεν θα είμαι δηλωμένη.Αν συμβεί κάτι, ποιος έχει την ευθύνη?

 • Μεγρι
  Απάντηση

  Γεια σας
  Αφού παω σε ΙΕΚ αισθητικός και αποφοιτησω μπορώ να ανοίξω δικό μου σαλόνι νυχιών ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να ανοιξετε καταστημα περιποιησης χεριων-ποδιων. Αν θελετε να δουλευετε σε αυτο θα χρειαστει να αποκτεισετε αδεια ασκησεως επαγγελματος.

   • Μεγρι
    Απάντηση

    Πως μπορώ να βγάλω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να απευθυνθειτε στον Δημο. Δεν γνωριζω κατι παραπανω για αυτο.

 • Μάρκος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, έχουμε φυσιοθεραπευτήριο που λειτουργεί κανονικά με άδεια λειτουργίας και συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Πρόσφατα η εταιρία μας μετατράπηκε από ΟΕ σε ΑΕ, χωρίς ωστόσο να αλλάξει ούτε ο χώρος, ούτε ο υπεύθυνος φυσιοθεραπευτής αλλά ούτε και το ΑΦΜ της εταιρίας. Το μόνο που άλλαξε είναι η επωνυμία, η νομική μορφή και η ΔΟΥ στην οποία ανήκουμε. Χρειάζεται να κάνουμε εκ νέου τη διαδικασία έκδοσης της άδειας του φυσιοθεραπευτηρίου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το γραμμα του νομου λεει ναι.

 • Φραντζέσκα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, ωραίο άρθρο!
  Μια συναδελφος απο ΙΕΚ θα ανοιξει δικό της χώρο, θα με προσλάβει 8ωρο για να κανω τα λειζερ (εχω αδεια ασκησεως επαγ.). Τις υπολοιπες τεσσερις ωρες θα μπορει η ίδια να κάνει θεραπειες προσωπου χωρις να είμαι εγω παρουσα? Ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που ισχυουν την μερα απαντησης, αυτες οι δραστηριοτητες εντασσονται στα εργαστηρια αισθητικης και μπορουν να εφαρμοζονται απο πτυχιουχους αισθητικους. Λειζερ μπορουν να γινουν και απο δερματολογους στα ιατρεια τους.

   • Φραντζέσκα
    Απάντηση

    Ευχαριστω για την αμεση απαντηση, αλλά μάλλον το έθεσα λάθος.
    Θα ανοιξει εργαστηριο αισθητικης με τη δική μου άδεια, αλλά θα δουλευω μονο 8 ωρες απο τις 12 που θα ειναι ανοικτή η επιχείρηση. Τις υπολοιπες θα μπορεί να κάνει η ίδια θεραπείες με πτυχιο ΙΕΚ, χωρίς να είμαι εγω παρουσα;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Απαντησα, αλλα θα το κανω πιο σαφες: οχι.

     • Φραντζέσκα

      Λυπαμαι αλλα δεν το ειχα καταλαβει. Να ‘στε καλά!

    • Βαλεντίνα
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας,
     Θέλω να ανοίξω ένα κέντρο αισθητικής και έχω βρει έναν χώρο απλά θα ηθελα να μου πείτε το μπάνιο θα πρέπει να έχει ξεχωριστά το wc και σε αυτή την περίπτωση;Ο χώρος είναι 74τ.μ και αποτελείται από χώρο υποδοχής και άλλα 2 δωμάτια.Έχει μπάνιο με μπανιέρα

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Καλο θα ηταν το WC να ειναι μαζι με το ντουζ.

 • Χρύσα
  Απάντηση

  Έχω τελειώσει ΙΕΚ ειδικός εφαρμογών αισθητικής και θέλω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να ανοίξω χώρο μακιγιάζ νύχια laser αποτρίχωση περιποίηση προσώπου !τι πρέπει να ακολουθήσω δεν θέλω να βάλω συνέταιρο στην επιχείρηση μου

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οποιοσδηποτε μπορει να ανοιξει μια τετοια δραστηριοτητα και να εχει αδεια λειτουργιας στο ονομα του και θα πρεπει να προσλαβετε ατομο με την καταλληλη αδεια ασκησεως επαγγελματος και πτυχιο.

   • Χρύσα
    Απάντηση

    Το γνωρίζω απλά θέλω να ανοίξω χωρίς να προσλάβω άτομο και ούτε άλλο άτομο με την κατάλληλη άδεια ! Μπορώ να πάω σε κάποιο ΙΕΚ ειδικότητα νύχια και να αποκτήσω άδεια λειτουργίας ?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Οχι.

     • Ελίζα

      Σε ένα κέντρο αισθητικής κανονικά με άδεια λειτουργίας μπορεί να μπει σολάριουμ; Υπάρχει κάποιος νόμος που να το απαγορεύει βάσει υγειονομικού;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι , μπορει.

 • EVANGELIA GEORGIADOU
  Απάντηση

  Οι απόφοιτοι δημοσίου ΙΕΚ στο τμήμα αισθητικής – μακιγιάζ με πιστοποιηση μπορουν να ανοιξουν δικό τους επαγγελματικό χώρο αποκλειστικά για μακιγιάζ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οποιοσδηποτε μπορει να ανοιξει μια τετοια δραστηριοτητα και να εχει αδεια λειτουργιας στο ονομα του και επειδη το μακιγιαζ ( με βαση αυτα που ισχυουν την ημερομηνια της απαντησης ) εντασσεται στα εργαστηρια αισθητικης πρεπει να προσληφθει ατομο με πτυχιο ΤΕΙ.

 • Konstantinos
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Μετά τη δημοσίευση του νόμου 4811_2021 (25_6_2021) – Άρθρο 7 τι έχει αλλάξει σχετικά με την άδεια λειτουργίας των εργαστηρίων αισθητικής; Γίνεται μέσο του Notify Business και όχι μέσο των κατά τόπου Δ/σεων Δημόσιας Υγείας;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Περιμενουμε διευκρινηστικες εγκυκλιους. Μεχρι να βγουν ισχυει η παραπανω διαδικασια.

  • Ευαγγελία Γεωργιάδου
   Απάντηση

   Σας ευχαριστώ!

   • Νικη
    Απάντηση

    Έχω κατάστημα με άδεια ινστιτούτου αισθητικής. Η υπεύθυνη αισθητικός που θελω να προσλάβω με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος δεν μπορεί να δουλεύει πολλές ώρες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει το λιγότερο;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δεν εχω υποψη κατι . Οσες ωρες απασχολειται τοσες ωρες μπορουν να παρεχονται οι υπηρεσιες.

 • Vivi Fragorapti
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Θα μπορούσατε ίσως να με κατατοπίσετε σε ο,τι αφορά τα ντουζ και τα WC σε χώρο καταστήματος 184 τ.μ που θέλω να μετατρέψω σε εργαστήριο αισθητικής;
  Οφείλω να έχω ένα ντουζ και ένα wc ή δυο αν προσθέσω παροχή περιποίησης νυχιών.
  Το ντουζ πρέπει να είναι ξέχωρα με δικό του προθάλαμο από το wc ή μπορώ να έχω κοινό προθάλαμο και για τα δυο, οπότε απλά να τα διαχωρίσω μέσα σε αυτόν τον κοινό χώρο;
  Γιατί κάτι άκουσα για εντελώς ξέχωρο χώρο του ντουζ από το wc.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το ντουζ θα πρεπει να ειναι χωριστα απο το WC.

   • Meghri
    Απάντηση

    Γεια σας,
    Σπουδάζω μάρκετινγκ στο μητροπολιτικό κολλέγιο. Θέλω επίσης όταν αποφοιτησω να ανοίξω κλινική για λέιζερ σολάριουμ νύχια. Πρέπει να σπουδάσω και κάτι παραπάνω σε κάποιο ιδιωτικό ιεκ μήπως; Επίσης θέλω στην κλινική να έχει κάποιο ξεχωριστό χώρο για φυσικοθεραπεία που θα κάνει ο σύντροφος μου (έχει άδεια διαμονης)με πτυχίο από aegean κολλέγιο σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Θέλω μα γνωρίζω πως γίνεται η διαδικασία. Ευχαριστώ πολύ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Για αισθητικη/φυσιοθεραπεια θα χρειαστει πτυχιο απο ΤΕΙ/ΑΕΙ. Για τα νυχια θα χρειαστει αδεια ασκησεως επαγγελματος.
     Εναλλακτικα μπορειτε να προσλαβετε ατομο που να εχει τα παραπανω.

 • Γιάννα
  Απάντηση

  Καλημέρα σας.
  Για παροχή υπηρεσιών μάλαξης (εκτός θεραπευτικού) σύμφωνα με τον ΚΑΔ. 96.04.10.05 της εφορίας, απαιτείται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος? Και αν ναι για τι κατάστημα.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που ισχυουν σημερα, το μη θεραπευτικο μασαζ εντασσεται στα εργαστηρια αισθητικης.

   • Γιάννα
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ! Το ίδιο ισχύει για το τεχνητό μαύρισμα? Χρειάζεται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος για ινστιτούτο αισθητικής? Ή δεν χρειάζεται άδεια υγειονομικού?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Το σολαριουμ εντασεται στα εργαστηρια αισθητικης με οτι συνεπαγεται αυτο.

     • Γιάννα

      Σας ευχαριστώ πολύ!!

   • Μάριος Παπακωνσταντινου
    Απάντηση

    καλησπέρα σας, είναι πολύ βοηθητικό το φόρουμ σας και οι απαντήσεις σας σωτήριες.

    Όμως αναρωτιόμαστε το εξής πάνω σε αυτό που ρώτησε η φίλη Γιάννα. Έχουμε πτυχίο απο ελληνικη σχολη για μασαζ που όπως μας έχουν πει απο το υπουργείου δεν αναγνωρίζεται στην ελλάδα. Καλώς .

    ο παραπάνω ΚΑΔ δεν χρίζει άδειας από το υγειονομικό σωστά;

    Και οπως αναγραφεται και εσεις μπορεί ο οποιοσδήποτε να τον ανοιξει. Γιατι λοιπόν εφόσον το υγειονομικό δεν θα μπει ποτέ στο μαγαζί να πρέπει να έχω πτυχίο αισθητικου για να ασκω υπηρεσίες μαλαξης , μιας και οι αισθητικοι η μόνη επαφή που έχουν με το αντικείμενο είναι ένα μαθημα στην ύλη τους. Αυτό είναι λίγο παράλογο απο τον νομοθετη, δεν είναι;. Για έναν νόμο που ισχύει από το 1970, και ακόμα δεν έχει αλλάξει.

    Η ερώτηση λοιπόν παραμένει. Με ΚΑΔ 96.04.10.05 ως κύρια δραστηριότητα μπορεί να ανοίξει κατάστημα που δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος;

    εαν θέλετε να μιλήσουμε επι προσωπικού για το θέμα και όχι από εδώ θα το σεβαστούμε και για το χρόνο σας και για τις γνώσεις μας και απλά πείτε μας να σας καλέσουμε.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Μπορειτε να με καλεσετε να τα πουμε.

 • Θεοδωρα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Έχω πτυχίο οικονομικών επιστημών και η αδερφή μου διοίκηση επιχειρήσεων και θελουμε
  να ανοίξουμε ένα κέντρο αισθητικής, όμως δεν έχουμε κανένα πτυχίο αισθητικής,θελουμε
  απλά να ανοίξουμε την δίκη μας επιχείρηση. Γίνεται να προβούμε στο άνοιγμα της επιχείρησης και μετά να βρούμε τα άτομα τα οποία θα εργάζονται και θα έχουν τα απαραίτητα πτυχία;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι γινεται. Θα πρεπει να προσλαβεται ατομα με το καταλληλο πτυχιο.

 • Ελένη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Είμαι πτυχιούχος αισθητικός από ΤΕΙ με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κ θα ήθελα να ανοίξω δικό μου χώρο. Μπορώ να στεγασω την επιχείρηση μου σε διαμέρισμα ή θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης; Το υγειονομικό δεν δίνει άδεια σε όλους τους επαγγελματικους χώρους κ αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει κάποιο παραθυράκι που θα μπορούσα να πάρω άδεια λειτουργίας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βρειτε χωρο που να εχει τη χρηση καταστηματος ή να κανετε αλλαγη χρησης.

 • Ελένη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας θα ηθελα να Ρωτησω εάν μπορώ να ανοίξω το δικό μου κέντρο ΟΜΟΡΦΙΑΣ;Έχω πτυχίο ΙΕΚ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΓΙΑΖ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΉ ΜΟΥ ΤΗΝ ΒΕΒΑΊΩΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΠΈΔΟΥ 5 ΕΊΜΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΟΠΠΕΠ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να ανοιξετε την συγκεκριμενη επιχειρηση και θα πρεπει να εχετε ή να προσλαβετε ατομο με το καταλληλο πτυχιο ή/και αδεια ασκησεως επαγγελματος.

   • Ελένη
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση σας!Πως μπορώ να αποκτήσω την άδεια ασκήσεως επαγγελματος για να ανοίξω είναι εφικτό με το πτυχίο μου;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δε γνωριζω για αδεια ασκησεως επαγγελματος. Καλυτερα να απευθυνθειτε στον Δημο.

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα , θέλω να ανοίξω μία ατομική επιχείρηση για μακιγιάζ , όμως,
  με έδρα το σπίτι μου, μπορώ ;
  κάπου διάβασα ότι δεν χρειάζεται πτυχίο ή έλεγχο υγειονομικό. Εσείς τι λέτε ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι, με τιποτα. Πρεπει να υπαρχει αδειοδοτημενος χωρος με ολες τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

 • Xristina
  Απάντηση

  Καλησπερα και συγχαρητηρια για το site. Ηθελα να ρωτησω, σε χωρο που φαινεται στην οικοδομική αδεια ως γραφειο, μπορουμε να κανουμε επιχειρηση περιποιησης άκρων (νυχιων κτλ) ή πρεπει να γινει αλλαγη χρήσης ? Σύμφωνα με ΝΟΚ κτλ , εαν δεν πας σε δυσμενέστερη κατηγορία όπου χρειαζονται επιπελον μελέτες, δεν χρειαζεται , ειναι σωστό ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειαζεται αλλαγη χρησης.

  • Αργυρώ Κοντού
   Απάντηση

   Καλησπερα θα ηθελα την βοήθεια σας σχετικα με ενα ερώτημα.
   Εχω τελειωσει Διοίκηση οικονομίας στο τμημα διοικηση μονάδων υγείας και πρόνοιας ΤΕΙ.τι μαγαζι μπορώ να ανοίξω ;
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Μπορειτε να βγαλετε αδεια λειτουργιας και θα χρειαστει να προσλαβετε ενα ατομο με το καταλληλο πτυχιο.

 • Μαρια
  Απάντηση

  Καλησπέρα με πτυχίο αισθητικής -κομμωτικής
  Μπορώ να ανοίξω χώρο ινστιτούτο ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για εργαστηριο αισθητικης θα πρεπει να υπαρχει πτυχιο ΤΕΙ και για κομμωτηριο αδεια ασκησεως επαγγελματος κομμωτριας.

 • theofilos
  Απάντηση

  Καλησπέρα
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις πρυποθέσεις για το εργαστήριο Φυσικοθεραπείας, τα 70 τ.μ. εννοείται ο ωφέλιμος χώρος(δηλαδή εσωτερικά) ή του κτίσματος;
  Ευχαριστώ πολύ

 • Κυριακή
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ανοίξω ένα ινστιτούτο ομορφιάς με μασάζ μακιγιάζ αποτρίχωση (κερί) βλεφαρίδες και τατοο φρυδιών. Έχω βεβαίωση σεμιναρίων από ΚΔΒ. Μπορείτε να μου πείτε τι χρειάζεται για να ανοίξω?

 • Ελευθερία
  Απάντηση

  Καλησπέρα,εχω πτυχίο ΤΕΙ αισθητικής και θέλει κάποιος να ανοίξει ινστιτούτο,να με προσλάβει και να χρησιμοποιήσει το πτυχίο μου.Μπορει να έχω κάποιες επιπτώσεις στο μέλλον απ’ αυτό? παράδειγμα κάποιες κυρώσεις αν δημιουργηθεί κάποιο θέμα με το ινστιτούτο ή αν χρωστάει στο μέλλον αυτός που θ με προσλάβει?

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας αν ενδιαφέρεστε για εργασία ψάχνω για αποφοίτο ΤΕΙ αισθητικής για πλήρη απασχόληση

 • Ιωαννα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, έχω τελειώσει ονυχοπλαστικη σε ένα ΚΔΒΜ και θα ήθελα να ανοίξω έναν δικό μου χώρο είτε μαγαζί είτε στο σπίτι αλλά νόμιμα! Θα μπορούσατε παρακαλώ να μου πείτε άμα με χαρτί μου από το ΚΔΒΜ μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο;; Σας ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Μπορειτε να ανοιξετε επιχειρηση και να εχετε αδεια στο ονομα σας. Για να δουλεψετε εσεις μεσα στο μαγαζι, θα πρεπει να εχετε αδεια ασκησεως επαγγελματος. Φυσικα αυτο δε μπορει να γινει σε σπιτι και θα πρεπει να βρειτε καταστημα.

 • Anna
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.

  Βλέπω παντού πληροφορίες για το πως να ανοιξεις κέντρο αισθητικής εαν είσαι αισθητικός. Τι γίνεται εαν είσαι επιχειρηματίας που θέλει να ανοίξει κέντρο αισθητικής χωρίς φυσικά να έχεις ο ίδιος πτυχίο?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Προσλαμβανεις καποιον/α που να εχει το καταλληλο πτυχιο.

 • ΒΑΣΙΛΗΣ
  Απάντηση

  Γεια σας, έχουμε νόμιμο κέντρο αισθητικής και θέλουμε να το μεταβιβάσουμε στην κόρη μας που είναι απόφοιτος πανεπιστημίου αισθητικής. Η υπάρχουσα άδεια λειτουργίας πρέπει να αλλάξει ή ισχύει η ίδια ? αν μπει σαν συνέταιρος και μετά φύγει η μητέρα που είχε την άδεια τι γίνεται με αυτήν ? Σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια γενικα μπορει να μεταβιβαστει. Αποκει και περα αν θελετε παραπανω λεπτομερειες και για να μην δωσω λάθος πληροφοριες καλο θα ηταν να το συζητησουμε τηλεφωνικως

 • Greta
  Απάντηση

  Αυτό ρωταω ποιο πτυχίο πρέπει να πάρω από ποια σχολη για να ανοίξω δικό μου μαγαζί για νυχια..από ποια σχολη δηλαδή αναγνωριζεται το χαρτί για το συγκεκριμένο επαγγελμα για να μπορέσω να βγαλω κ την άδεια μετά;☺️
  Ευχαριστω.

 • Greta
  Απάντηση

  Καλησπερα σας, ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που πάω σε κάποιο ιεκ ως τεχνητρια νυχιων και ύστερα κάμω κ κάποια σεμινάρια για αισθητικη και βλεφαριδων μπορώ να ανοίξω δικό μου μαγαζί με το χαρτί του ΙΕΚ? Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να βγαλετε αδεια λειτουργιας στο ονομα σας.
   Αν θελετε να δουλεψετε σε αυτο θα πρεπει να εχετε την καταλληλη αδεια ασκησεως επαγγελματος ή πτυχιο αναλογα την περιπτωση.

 • Αντιγόνη
  Απάντηση

  Θα ήθελα να ξέρω άμα μπορώ να ξεκινήσω να κάνω στο σπίτι μου περιποιησεις νυχιών – ποδιών, έχω πιστοποίηση ιεκ ως τεχνικός αισθητικός ποδολογος και το σπίτι μου είναι 60 τετραγωνικά

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει αλλαγη χρησης σε καταστημα.

 • Γιωργος
  Απάντηση

  Καλημερα.
  Η ατομικη επιχειρηση υπηρεσθων ρεφλεξολογιας απαιτει αδεια λειτουργιας;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Παντελής
  Απάντηση

  Καλησπέρα, μήπως γνωρίζετε τον κωδικό του e – παραβόλου για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ινστιτούτου αισθητικής?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι εχει ενταχθει στη συγκεκριμενη πλατφορμα.

   • Αλικη Νικοπουλου
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας! Όντως δεν έχει ενταχθεί στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά ποιος είναι ο κωδικός που το ζητάμε?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δε γνωριζω.

 • Βασιλική
  Απάντηση

  Καλημέρα.
  Θα μπορούσατε παρακαλώ να μου πείτε εάν ο ΚΑΔ 96.02.13.03 Μακιγιάζ-Αισθητική χρειάζεται πτυχίο ΤΕΙ??
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εντασεται στα εργαστηρια αισθητικης με οτι συνεπαγεται αυτο.

 • Γιάννα Παντελάκη
  Απάντηση

  Καλησπέρα!! Γνωρίζετε εάν στις προϋποθέσεις για την έναρξη λειτουργίας εργαστηρίου αισθητικής, είναι οι εγκαταστάσεις για πρόσβαση ΑΜΕΑ; Είτε στον χώρο του εργαστηρίου είστε στην πολυκατοικία; Ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εξαρταται την περιπτωση , αν και συνηθως δεν χρειαζεται.

 • Κωνσταντίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  θα ήθελα να ενημερωθώ σχετικά με το πώς μπορώ να ξεκινήσω μία οικοτεχνία κατασκευής κοσμημάτων.
  Μία διευκρίνηαση: εργάζομαι σε κατάστημα με πλήρες ωράριο.Αυτό θα με εμποδίσει νομικά με το άνοιγμα μίας οικοτεχνίας;

  Ευχαριστώ πολύ!!
  Με εκτίμηση,
  Κωνσταντίνα

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Μαργαρίτα
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Είμαι αισθητικός από ΤΕΙ και ιδιοκτήτρια ινστιτούτου αισθητικής. Επιθυμώ να νοικιάσω τον χώρο κάτω από το υπάρχον
  ινστιτούτο για λόγους επέκτασης. Oι δύο χώροι επικοινωνούν μέσω κλιμακοστασίου. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την δική μου άδεια καθώς οι δύο χώροι βρίσκονται στο ίδιο κτίριο;

  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει τροποποιηση της αδειας για να φαινονται και οι δυο χωροι.

 • Γαρυφαλλια
  Απάντηση

  Καλημέρα σας θα ήθελα να μάθω τι χρειάζεται για να ανοίξουμε ένα κέντρο μασάζ….

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να διαβασετε το παραπανω αρθρο και αν εχετε καποια συγκεκριμενη απορια να με καλεσετε.

Leave a Comment

Επικονωνήσετε μαζί μας

Στείλτε μας την απορία σας ή το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt