Άδεια Λειτουργίας για Εργαστήριο Αισθητικής και Φυσικοθεραπευτήριο

Στο παρόν άρθρο θα δούμε την διαδικασία έκδοσης Άδειας Λειτουργίας για Εργαστήριo Αισθητικής και Φυσικοθεραπευτήριo.

Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν κατά τον χρόνο συγγραφής του άρθρου ( Ιανουάριος 2019 ), οι υπηρεσίες αισθητικής και καλλωπισμού εντάσσονται στα Εργαστήρια Αισθητικής με την διαδικασία και τα δικαιολογητικά που περιγράφονται παρακάτω. Η ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που καλύπτει ο όρος «υπηρεσίες αισθητικής» έχει οδηγήσει κάποιους να θεωρούν ότι η δραστηριότητα τους δεν εντάσσεται στην αισθητική και να την βαφτίζουν αλλιώς, αλλά μέχρι να αλλάξει η νομοθεσία ισχύει αυτό που γράψαμε στην αρχή και από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες των επιλογών του.  Μόνη εξαίρεση είναι τα καταστήματα περιποίησης άκρων και τα κομμωτήρια που αδειοδοτούνται από τους κατά τόπου Δήμους.

Εργαστήρια Αισθητικής

Η νομοθεσία που διέπει τα Εργαστήρια Αισθητικής βρίσκεται στο ΦΕΚ 426Β / 1970 και είναι η πιο παλιά νομοθεσία που υπάρχει εν ισχύ για Άδειες Λειτουργίας. Αυτό που στην ουσία κρατάμε από αυτόν το νόμο είναι η υποχρέωση να υπάρχουν οι ακόλουθοι χώροι : χώρος αναμονής, χώρος εργαστηρίου, χώρος αποστείρωσης εργαλείων, αποδυτήρια και WC με ντουζ. Αυτοί οι χώροι θα πρέπει να χωρίζονται φυσικά και γενικά δεν γίνεται αποδεκτό εργαστήριο αισθητικής που στο σύνολο του είναι μικρότερο από 40 τετραγωνικά μέτρα.

Στη συνηθισμένη περίπτωση να συστεγάζεται με κατάστημα περιποίησης χεριών – ποδιών, τότε χρειάζεται ο χώρος του παραπάνω καταστήματος να είναι φυσικά διαχωρισμένος και να υπάρχει μία ακόμα τουαλέτα με προθάλαμο.

 

Δικαιολογητικά και Διαδικασία έκδοσης Άδειας Λειτουργίας

Καταθέτουμε στην Δ/ση Δημόσιας Υγείας που ανήκει στην Περιφέρεια έναν φάκελο που περιέχει αίτηση, φωτοτυπία ταυτότητας του αιτούντα, μισθωτήριο συμβόλαιο και υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής που να δηλώνει οτι πληρούνται οι νόμιμες  προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του αισθητικού απο τον επιστημονικά υπεύθυνο. Σε περίπτωση νομικού προσώπου ( εταιρίας ) χρειάζεται το τελευταίο καταστατικό, πιστοποιητικό ΓΕΜΗ περί μη μεταβολών και πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη πτώχευσης και μη κατάθεσης αίτησης για πτώχευση.

Άδεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Αισθητικής μπορεί να βγάλει ο οποιοσδήποτε, αλλά θα πρέπει να προσληφθεί ως επιστημονικά υπεύθυνος πτυχιούχος ΤΕΙ Αισθητικής και χρειάζεται να υπάρχει στον φάκελο φωτοτυπία ταυτότητας, φωτοτυπία του πτυχίου και υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής που να γράφει ότι θα βρίσκεται στο εργαστήριο καθόλη την διάρκεια του ωραρίου.

Αυτό σημαίνει ότι ως επιστημονικά υπεύθυνοι αναγνωρίζονται μόνο οι πτυχιούχοι του ΤΕΙ Αισθητικής και κανένα άλλο πτυχίο ή σχολή και ότι όσες ώρες έχει γίνει η πρόσληψη, τόσες ώρες μπορει το εργαστήριο να παράσχει υπηρεσίες αισθητικής. Οτιδήποτε άλλο διαφημίζεται εκεί έξω είναι προφανώς παράνομο.

Επίσης, στον φάκελο θα πρέπει να υπάρχει αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής άδειας , κάτοψη υπογεγραμμένη από μηχανικό μέλος του ΤΕΕ που θα φαίνονται οι διάφοροι χώροι και πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Τέλος , ποτέ δεν ξεχνάμε παράβολο που ανέρχεται στα 38 Ευρώ.

Αφού καταθέσουμε τον φάκελο στην Διεύθυνση Υγείας , οι κατόψεις στέλνονται στους μηχανικούς της περιφέρειας , οι οποίες ελέγχονται και θεωρούνται απο λειτουργικής απόψεως , επιστρέφουν πίσω και μετά απο αυτοψία της αρμόδιας επιτροπής εκδίδεται η Άδεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Αισθητικής.

 

Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας

Η νομοθεσία που διέπει τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπειας βρίσκεται στο ΦΕΚ 8Α / 1987, θα πρέπει να ειναι κατ’ελάχιστο 70 τετραγωνικά μέτρα και να υπάρχουν τα μηχανήματα που αναγράφονται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ. Ομοίως θα πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο πτυχίο Πανεπιστημίου και η διαδικασια ειναι παρόμοια με τα εργαστήρια αισθητικής .

 

Αυτή είναι η διαδικασία αδειοδότησης Εργαστηρίων Αισθητικής και Φυσικοθεραπειας. Για οποιαδήποτε τροποποίηση μείνετε συντονισμένοι στο www.adeiesleitourgias.gr , το παρόν άρθρο θα ανανεώνεται όταν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

 

Αν έχετε κάποια απορία μπορείτε να την γράψετε στα σχόλια και θα σας απαντήσουμε.

Και καθώς φτάσαμε στο τέλος αυτού του άρθρου και θέλετε να κάνετε ένα Εργαστήριο Αισθητικής ή Φυσικοθεραπειας μπορείτε να μας αναθέσετε όλη την παραπάνω διαδικασία. Το μόνο που χρειαστεί να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας. Για αυτόν τον λόγο μπορείτε να καλέσετε στο 6972200024 τον Ηλία Διαμάντη για Αθήνα και Νότια Ελλάδα και στο 6977649011 τον Αριστομένη Ελεμίνογλου για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.

ΥΓ: Ευχαριστούμε το Εργαστήριο Αισθητικής Empyrean , που βρίσκεται Πανόρμου 1 , Αιγάλεω του κ. Γιώργου Μπαριάμη για τις φωτογραφίες.

 

Recommended Posts
Showing 25 comments
 • Ιωαννα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, έχω τελειώσει ονυχοπλαστικη σε ένα ΚΔΒΜ και θα ήθελα να ανοίξω έναν δικό μου χώρο είτε μαγαζί είτε στο σπίτι αλλά νόμιμα! Θα μπορούσατε παρακαλώ να μου πείτε άμα με χαρτί μου από το ΚΔΒΜ μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο;; Σας ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Μπορειτε να ανοιξετε επιχειρηση και να εχετε αδεια στο ονομα σας. Για να δουλεψετε εσεις μεσα στο μαγαζι, θα πρεπει να εχετε αδεια ασκησεως επαγγελματος. Φυσικα αυτο δε μπορει να γινει σε σπιτι και θα πρεπει να βρειτε καταστημα.

 • Anna
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.

  Βλέπω παντού πληροφορίες για το πως να ανοιξεις κέντρο αισθητικής εαν είσαι αισθητικός. Τι γίνεται εαν είσαι επιχειρηματίας που θέλει να ανοίξει κέντρο αισθητικής χωρίς φυσικά να έχεις ο ίδιος πτυχίο?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Προσλαμβανεις καποιον/α που να εχει το καταλληλο πτυχιο.

 • ΒΑΣΙΛΗΣ
  Απάντηση

  Γεια σας, έχουμε νόμιμο κέντρο αισθητικής και θέλουμε να το μεταβιβάσουμε στην κόρη μας που είναι απόφοιτος πανεπιστημίου αισθητικής. Η υπάρχουσα άδεια λειτουργίας πρέπει να αλλάξει ή ισχύει η ίδια ? αν μπει σαν συνέταιρος και μετά φύγει η μητέρα που είχε την άδεια τι γίνεται με αυτήν ? Σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια γενικα μπορει να μεταβιβαστει. Αποκει και περα αν θελετε παραπανω λεπτομερειες και για να μην δωσω λάθος πληροφοριες καλο θα ηταν να το συζητησουμε τηλεφωνικως

 • Greta
  Απάντηση

  Αυτό ρωταω ποιο πτυχίο πρέπει να πάρω από ποια σχολη για να ανοίξω δικό μου μαγαζί για νυχια..από ποια σχολη δηλαδή αναγνωριζεται το χαρτί για το συγκεκριμένο επαγγελμα για να μπορέσω να βγαλω κ την άδεια μετά;☺️
  Ευχαριστω.

 • Greta
  Απάντηση

  Καλησπερα σας, ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που πάω σε κάποιο ιεκ ως τεχνητρια νυχιων και ύστερα κάμω κ κάποια σεμινάρια για αισθητικη και βλεφαριδων μπορώ να ανοίξω δικό μου μαγαζί με το χαρτί του ΙΕΚ? Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να βγαλετε αδεια λειτουργιας στο ονομα σας.
   Αν θελετε να δουλεψετε σε αυτο θα πρεπει να εχετε την καταλληλη αδεια ασκησεως επαγγελματος ή πτυχιο αναλογα την περιπτωση.

 • Αντιγόνη
  Απάντηση

  Θα ήθελα να ξέρω άμα μπορώ να ξεκινήσω να κάνω στο σπίτι μου περιποιησεις νυχιών – ποδιών, έχω πιστοποίηση ιεκ ως τεχνικός αισθητικός ποδολογος και το σπίτι μου είναι 60 τετραγωνικά

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει αλλαγη χρησης σε καταστημα.

 • Γιωργος
  Απάντηση

  Καλημερα.
  Η ατομικη επιχειρηση υπηρεσθων ρεφλεξολογιας απαιτει αδεια λειτουργιας;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Παντελής
  Απάντηση

  Καλησπέρα, μήπως γνωρίζετε τον κωδικό του e – παραβόλου για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ινστιτούτου αισθητικής?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι εχει ενταχθει στη συγκεκριμενη πλατφορμα.

 • Βασιλική
  Απάντηση

  Καλημέρα.
  Θα μπορούσατε παρακαλώ να μου πείτε εάν ο ΚΑΔ 96.02.13.03 Μακιγιάζ-Αισθητική χρειάζεται πτυχίο ΤΕΙ??
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εντασεται στα εργαστηρια αισθητικης με οτι συνεπαγεται αυτο.

 • Γιάννα Παντελάκη
  Απάντηση

  Καλησπέρα!! Γνωρίζετε εάν στις προϋποθέσεις για την έναρξη λειτουργίας εργαστηρίου αισθητικής, είναι οι εγκαταστάσεις για πρόσβαση ΑΜΕΑ; Είτε στον χώρο του εργαστηρίου είστε στην πολυκατοικία; Ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εξαρταται την περιπτωση , αν και συνηθως δεν χρειαζεται.

 • Κωνσταντίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  θα ήθελα να ενημερωθώ σχετικά με το πώς μπορώ να ξεκινήσω μία οικοτεχνία κατασκευής κοσμημάτων.
  Μία διευκρίνηαση: εργάζομαι σε κατάστημα με πλήρες ωράριο.Αυτό θα με εμποδίσει νομικά με το άνοιγμα μίας οικοτεχνίας;

  Ευχαριστώ πολύ!!
  Με εκτίμηση,
  Κωνσταντίνα

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Μαργαρίτα
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Είμαι αισθητικός από ΤΕΙ και ιδιοκτήτρια ινστιτούτου αισθητικής. Επιθυμώ να νοικιάσω τον χώρο κάτω από το υπάρχον
  ινστιτούτο για λόγους επέκτασης. Oι δύο χώροι επικοινωνούν μέσω κλιμακοστασίου. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την δική μου άδεια καθώς οι δύο χώροι βρίσκονται στο ίδιο κτίριο;

  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει τροποποιηση της αδειας για να φαινονται και οι δυο χωροι.

 • Γαρυφαλλια
  Απάντηση

  Καλημέρα σας θα ήθελα να μάθω τι χρειάζεται για να ανοίξουμε ένα κέντρο μασάζ….

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να διαβασετε το παραπανω αρθρο και αν εχετε καποια συγκεκριμενη απορια να με καλεσετε.

Leave a Comment

Επικονωνήσετε μαζί μας

Στείλτε μας την απορία σας ή το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt