Άδεια Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Διαδικασία Γνωστοποίησης

logo_adeies_FINAL-02 copy

Με τον Ν. 4442/2016 ( ΦΕΚ 230Α 07-12-2016 ) και την Υπουργική Απόφαση Υ.Α. Αριθμ. Οικ. 16228/2017 ( ΦΕΚ 1723/Β 18-05-2017 ) αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος έκδοσης Αδειών Λειτουργίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Στην ουσία ο επιχειρηματίας γνωστοποιεί ( γι’ αυτό και πλέον δεν υπάρχει ο όρος Άδεια Λειτουργίας, αλλά Γνωστοποίηση Λειτουργίας ) την δραστηριότητα του στην Αδειοδοτούσα Αρχή ( Δήμος ), έχει την υποχρέωση να πληροί όλους τους όρους της κείμενης  πολεοδομικής , υγειονομικής και πυροσβεστικής νομοθεσίας, ενώ ελέγχεται εκ των υστέρων για το αν όντως τους πληροί.


Πατήστε στο συνέχεια για να δούμε πως βγαίνει πλεόν μια άδεια για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με την διαδικασία της Γνωστοποίησης.

Με αυτή την διαδικασία, οι επιχειρήσεις  απεμπλέκονται από την αναμονή των ελέγχων για να λειτουργήσουν, αλλά πλέον πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στην τήρηση των όρων λειτουργίας τους , μιας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει έλεγχος και πρόστιμο σε περίπτωση αμελείας στην τήρηση των όρων ή των εγγράφων που πρέπει να φυλάσσονται στην επιχείρηση. Περισσότερες λεπτομέρειες  γι αυτά παρακάτω.

Ας δούμε τώρα ποιους αφορά η παραπάνω νομοθεσία :

 

Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Επιχειρήσεις μαζικής Εστίασης πλήρους και πρόχειρου γεύματος και Επιχειρήσεις Αναψυχής ( εστιατόρια , ψητοπωλεία , οβελιστήρια , σνακ μπαρ , αναψυκτήρια , καφετερίες , μπαρ και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες ).

Καταστήματα Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων και Ποτών
Παντοπωλεία, κρεοπωλεία , οπωροπωλεία , ιχθυοπωλεία , κάβες ποτών , καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων , πρατήρια άρτου , πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής, καφεκοπτεία και παρόμοιες δραστηριότητες .

Καταστήματα Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Κομμωτήρια , καταστήματα περιποίησης χεριών- ποδιών, εργαστήρια  tattoo ).

Στην συγκεκριμένη διαδικασία εμπίπτουν και άλλες δραστηριότητες όπως θέατρα , κινηματογράφοι , καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  εντός τουριστικών καταλυμάτων και αυτόματοι πωλητές, αλλά αυτά θα γίνουν αντικείμενο ξεχωριστού άρθρου. Στην συγκεκριμένη διαδικασία δεν εμπίπτουν καταστήματα αμιγούς ιντερνέτ και παιδότοποι.

 

Βεβαίωση Ίδρυσης

Πριν την γνωστοποίηση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πάρει βεβαίωση από τον Δήμο ( είναι ουσιαστικά η προέγκριση με άλλο όνομα ) ότι το κατάστημα μπορεί να ιδρυθεί στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Για γίνει αυτό κατατίθεται φάκελος στον Δήμο ( η την Δημοτική Κοινότητα αν μιλάμε για μεγάλες πόλεις ) με :

 • Αίτηση : συμφώνα με το Παράρτημα Α της Υπουργικής Απόφασης
 • Εξουσιοδότηση : αν την αίτηση την κάνει άλλο πρόσωπο.
 • Απόσπασμα χάρτη ( πχ google maps ) που να φαίνεται η θέση του καταστήματος.
 • Υπεύθυνη δήλωση για κανονισμό : αν η οικοδομή έχει κανονισμό που να μην απαγορεύει την ίδρυση του καταστήματος, τότε ο επιχειρηματίας κάνει υπεύθυνη δήλωση που να αναγράφει αυτό. Αν δεν υπάρχει κανονισμός, τότε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κάνει υπεύθυνη δήλωση που να αναφέρει ότι δεν υφίσταται κανονισμός. Πλέον δεν απαιτείται η συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών της οικοδομής.

Στην συνεχεία ο Δήμος διερεύνα αρμοδίως τις υφισταμένες Χρήσεις Γης και τυχόν άλλους περιορισμούς που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία ή σε κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου, οι όποιες έχουν ημερομηνίες δημοσίευσης προγενέστερη του αιτήματος για την έκδοση της βεβαίωσης και χορηγεί, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, τη σχετική βεβαίωση. Αν το ακίνητο είναι διατηρητέο ή σε ιστορικό τοπό προσκομίζουμε και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η βεβαίωση χορηγείται εντός δέκα πέντε (15) ήμερων από την υπηρεσία του Δήμου και ισχύει για πέντε ( 5 ) μήνες εντός των οποίων θα πρέπει να έχει υποβληθεί η γνωστοποίηση. Η απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση βεβαίωσης αιτιολογείται ειδικώς. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προαναφερόμενης προθεσμίας, θεωρείται ότι η βεβαίωση έχει χορηγηθεί, εφόσον η λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας στη συγκεκριμένη θέση δεν απαγορευεται. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τη χορήγηση βεβαίωσης για την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Να τονίσω ότι η βεβαίωση ίδρυσης δεν είναι Άδεια Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , οπότε μόνο με αυτή δεν μπορεί να ανοίξει ένα κατάστημα. Είναι όμως, απαραίτητο βήμα για να γίνει έναρξη στην εφορία και κατά συνέπεια να πάρουμε ταμειακή μηχανή .

Ας δούμε , λοιπόν πως παίρνουμε , αυτή την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας . Εντός τριών μηνών από την προέγκριση ( συν δύο μήνες αν χρειαζόμαστε κάποια παράταση ) , καταθέτουμε στον Δήμο φάκελο με τα δικαιολογητικά για Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας . Αυτά είναι :

Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Στην συνεχεία, αφού ληφθεί η βεβαίωση και σε διάστημα 5 μηνών από την λήψη της, ο επιχειρηματίας έχει την υποχρέωση να κάνει την γνωστοποίηση της δραστηριότητας του. Αυτή γίνεται ηλεκτρονικά στην σελίδα notifybusiness.gov.gr . Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του από το taxis και συμπληρώνει στοιχειά για την επιχείρηση , όπως την θέση , τους ΚΑΔ , την οικοδομική αδεία , το εμβαδόν , τον θεωρητικό πληθυσμό , αν θα αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα ή όχι και αλλά. Από την στιγμή που θα γίνει η  υποβολή της γνωστοποίησης τότε παίρνει μοναδικό αριθμό και το κατάστημα μπορεί να λειτουργήσει. Σε περίπτωση μεταβολής κάποιων από τα παραπάνω στοιχειά, όπως πχ μεταβολή δραστηριότητας , προσθήκη χώρου κτλ , ο επιχειρηματίας οφείλει να κάνει μεταβολή της γνωστοποίησης και ενημερώνει τα αρχεία που τηρεί στο κατάστημα του.


Εδώ θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή! Επειδή μπορούμε σχετικά εύκολα να πάρουμε την αδεία, αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η διαδικασία θα γίνει χωρίς να είμαστε έτοιμοι, έτσι άπλα. Σαφώς, έχει απλοποιηθεί η διαδικασία, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο άπλα, γιατί όπως αναφέραμε πιο πάνω ο επιχειρηματίας, σε συνεργασία με τον μηχανικό του, θα πρέπει να βεβαιωθεί οτι η επιχείρηση του πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και να είναι σε θέση κάθε στιγμή να το αποδεικνύει. Αν η διαδικασία γίνει με λάθη ή με ελλείψεις,  ή αν δεν υπάρχουν όλα τα νομιμοποιητικά  έγγραφα και στοιχειά στην επιχείρηση , ο επιχειρηματίας  θα κληθεί να πληρώσει ή να αλλάξει το κατάστημα εν μέσω λειτουργίας και το “δεν το ήξερα η δεν μου το πάνε ” δεν θα συγκινήσει κανέναν.

Αφού  γίνει η γνωστοποίηση, τότε κοινοποιείται  στην Αρμόδια Δ/ση Υγειονομικού Έλεγχου , στην Πολεοδομία , στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Αστυνομία, ενώ ο Δήμος έχει την υποχρέωση να βεβαιωθεί ότι θα ελεγχθεί τουλάχιστον το 30% των περιπτώσεων. Είναι πιθανό να ελεχθούν και όλες οι γνωστοποιήσεις που θα γίνονται. 

αδεια λειτουργιας γνωστοποιηση

 

 

 

Τήρηση αρχείου

Όπως είδαμε αφού γίνει η γνωστοποίηση, θα γίνει έλεγχος από τις αρχές ( Υγειονομικό , Πολεοδομία , Πυροσβεστική ), για το αν το κατάστημα πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει από πριν ο επιχειρηματίας να γνωρίζει τι ζήτα η κάθε υπηρεσία και να έχει φροντίσει να συμμορφωθεί. Παραδείγματος χάρη,  να υπάρχει η σωστή συγκρότηση του καταστήματος , τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας , τακτοποιήσεις , αρχές σχεδιασμού βάση HACCP κτλ.

Επίσης θα πρέπει να έχει ένα φάκελο με νομιμοποιητικά στοιχειά και έγγραφα για να αποδεικνύει την συμμόρφωση του με τις εκάστοτε προδιαγραφές. Ο νομός ορίζει ότι : “Κατά την διάρκεια λειτουργίας της δραστηριότητας του καταστήματος, θα πρέπει να τηρούνται στον φάκελο που θα βρίσκεται στην εγκατάσταση του καταστήματος ( τα ακόλουθα ) έγγραφα, και τον οποίο ( φάκελο ) οφείλει να επιδεικνύει σε όλες τις αρμόδιες αρχές κατά τη διάρκεια του ελέγχου”.
Περιληπτικά αυτός ο φάκελος θα περιέχει όλες τις άδειες και τα ανάλογα σχεδιαγράμματα , νομιμοποιητικά στοιχεία και τα αρχεία τήρησης που απαιτεί η υγειονομική διάταξη. 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας ή ελλείψεις στην τεκμηρίωση και τα αρχεία τήρησης τότε και ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης θα υπάρξει είτε σύσταση προς συμμόρφωση είτε επιβολή προστίμου ( περισσότερα στην συνεχεία  ) είτε ακόμα ανάκληση αδείας και σφράγιση του καταστήματος.

Θεωρούμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με έναν επαγγελματία που θα μπορεί να κατευθύνει τον επιχειρηματία και να τον προφυλάξει από λάθη και παραλήψεις, τόσο στην δημιουργία όσο και κατά την λειτουργιά της επιχείρησης του.  


Αυτή ήταν η διαδικασία της Γνωστοποίησης. Στην συνεχεία θα περάσουμε σε μερικά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και ρυθμίζονται με την προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση.

Μουσική

Καταργείται η αδεία μουσικής. Αντί αυτού ο επιχειρηματίας δηλώνει αν θα κάνει χρήση μουσικής εντός ή/και έκτος του καταστήματος του. Εφόσον η χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων γίνεται σε υπαίθριο χώρο, στο χώρο της εγκατάστασης θα βρίσκεται στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών Τεχνική Έκθεση μηχανικού με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής ή άλλου επιστήμονα σχετικής ειδικότητας, η οποία θα συντάσσεται σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις.
Η άδεια της παράτασης ωραρίου εξακολουθεί να ισχύει. Για τη χορήγηση της άδειας παράτασης ωραρίου ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στο Δήμο με μόνη την προσκόμιση του αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης, χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό.
Υποχρεώσεις ή άδειες σχετιζόμενες με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θίγονται. Θα πρέπει να υπάρχουν στον φάκελο αποδεικτικά ότι έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις της σχετικής νομοθεσίας.

 

Χρήση κοινοχρήστου

Μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης στην παρ. 3 του αρ. 30 του ν. 4442/2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου παραμένουν ως έχουν, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνωμοδότηση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας της οικείας περιφερειακής ενότητας ( άλλα απαιτείται γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου ή/και της τροχαίας).


Σε περίπτωση μεταβολής της γνωστοποίησης λειτουργίας Κ.Υ.Ε. με αλλαγή φορέα είναι δυνατή και η αντικατάσταση της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου χωρίς την τήρηση της διαδικασίας για την έκδοση νέας άδειας. Για την αντικατάσταση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου, υποβάλλεται αίτηση αφού προηγουμένως καταβληθεί το ποσό του ετήσιου τέλους που τυχόν υπολείπεται εκτός κι αν έχει πλήρως εξοφληθεί από τον προηγούμενο φορέα. Η αντικατάσταση γίνεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Αν η προαναφερόμενη προθεσμία παρέλθει άπρακτη, λογίζεται ότι η άδεια έχει αντικατασταθεί. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από το δήμο.

 

 

Πυροπροστασία

Όσον αφόρα την πυροπροστασία τα καταστήματα χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες.

Στην Κατηγορία Α Χαμηλού Κινδύνου , στην Κατηγορία Β Μεσαίου Κινδύνου και την Κατηγορία Γ Υψηλού Κινδύνου.

Στην Κατηγορία Α ανήκουν τα περισσότερα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος όπως χώροι συνάθροισης κοινού με θεωρητικό πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 150 ατόμων και καταστήματα ( λιανικής διάθεσης τροφίμων ή καταστήματα υπηρεσιών ) με εμβαδό μικρότερο ή ίσο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι φορείς των δραστηριοτήτων που υπάγονται στην κατηγορία Α και που στεγάζονται σε υφιστάμενα κτίρια ( οικοδομική άδεια πριν 02/1989 ) , απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύνταξης μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας – σχεδίων κατόψεων και σύνταξης συνοπτικής μελέτης αποθήκευσης υγραερίου. Εξαίρεση γίνεται γιατί περιπτώσεις που είναι αδύνατη η συμμόρφωσή με τους όρους των διατάξεων και αιτούνται αποκλίσεις, ενώ επίσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας.

Όμως, οφείλουν να εφοδιάζονται με βιβλίο ελέγχου, συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, να τηρούν και να συντηρούν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία, τα οποία θα αποτυπώνονται σε σχέδια κάτοψης που υπάρχουν στον φάκελο που θα τηρείται στην επιχείρηση.

 Πρόστιμο

Όπως είπαμε σε περίπτωση που μια επιχείρηση δεν πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας ή έχει παραλείψεις σε ότι αφορά τα έγγραφα και τα στοιχειά που θα πρέπει να έχει στον φάκελο της τότε επιβάλλεται πρόστιμο που για πρώτη φορά μπορεί να υπολογιστεί από τον καθένα.

Το πρόστιμο ισούται με :
ΠΡΟΣΤΙΜΟ = ΤΙΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 1 ή 2 + ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 3 – ΜΕΙΩΣΗ 1
Η τιμή υπολογισμού ισούται με :
ΤΙΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ = τιμή βάσης *συντελεστής  επιπέδου παράβασης *συντελεστής μεγέθους
Η τιμή βάσης ισούται με 100 ευρώ.

Ο συντελεστής επιπέδου παράβασης έχει να κάνει με τη σπουδαιότητα των στοιχείων τα οποία δεν γνωστοποιήθηκαν ή γνωστοποιήθηκαν αναληθώς ή των στοιχείων για τα οποία δεν γνωστοποιήθηκε η μεταβολή και εχει τιμή από 3 εως και 6.   

Ο συντελεστής μεγέθους έχει τιμές απο το 1 εως το 8, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης.

Η τιμή που υπολογίζεται από το γινόμενο των παραπάνω συντελεστών μπορεί να προσαυξηθεί έως 50% ή μειωθεί έως 20% ανάλογα με σοβαρότητα της παράβασης , το αν γίνεται κατ εξακολούθηση ή με το κατά πόσο συνεργάζεται ο φορέας.

 

Εάν η παράβαση κρίνεται ήσσονος σημασίας, η αρμόδια αρχή δύναται να προβαίνει σε σύσταση και να τάσσει προθεσμία για συμμόρφωση εντός της οποίας εάν ο ελεγχόμενος συμμορφωθεί δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

 

Η αρμόδια αρχή, συνεκτιμώντας τις περιστάσεις που έχουν να κάνουν με τις παραβάσεις, μπορει να προβαίνει σε πράξη προσωρινής ή οριστικής διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης, που υλοποιείται με σφράγιση του καταστήματος.

 

Ας δουμε και ένα παράδειγμα, όπως ελλιπή στοιχειά της δραστηριότητας σε μια σχετικά μικρή επιχείρηση με 30 εξυπηρετούμενους πελάτες.

Το προστιμο είναι : 100*3*2 = 600 ευρώ.
Πήραμε ως παράδειγμα ένα μικρό κατάστημα και το πρόστιμο είναι σημαντικό. Όσο πιο μεγάλη είναι η επιχείρηση ή πιο σοβαρές είναι οι ελλείψεις τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόστιμο, οπότε θα πρέπει να δίνεται εξαιρετική βαρύτητα στην συμπλήρωση των διαφόρων αιτήσεων ηλεκτρονικών και μη και στην συμπλήρωση του φακέλου τεκμηρίωσης της επιχείρησης, γιατί έγινε φανερό πως τα λάθη , πλέον , πληρώνονται.

Και καθώς κάπου εδώ φτάνει στο τέλος του αυτό το  άρθρο για την νομοθεσία αδειοδότησης των καταστημάτων θα μπορούσατε να το μοιραστείτε με γνωστούς και φίλους.
Φυσικά απαντάμε σε κάθε απορία στα σχόλια από κάτω.

Είμαστε Πολιτικοί Μηχανικοί με πολυετή πείρα στην αδειοδότηση καταστημάτων και σαφώς μπορείτε να μας προσλάβετε να κάνουμε εμείς όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης και να είστε σίγουροι ότι η επιχείρηση σας θα πληροί όλες τις προδιαγραφές  της νομοθεσίας και η επένδυση σας θα είναι ασφαλής και τώρα και στο μέλλον.

 

Recommended Posts
Showing 1.314 comments
 • ΑΧΙΛΛΕΑΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να ανοίξω κατάστημα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών και να καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς εντός του καταστήματος. Αυτό θα θεωρηθεί μεταποιητική επιχείρηση και θα χρειαστεί άδεια εργαστηρίου χαμηλής όχλησης ή όχι; Σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι , θεωρω οτι ειναι σαν τα καφεκοπτεια με φρυξη.

  • Γεωργία
   Απάντηση

   Σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να ρωτήσω εάν σε έναβκαταστημα με άδεια αρτοποιείου καθαρά, μπορεί να κάνει γνωστοποίηση άδειας για καφέ σνακ.
   Ευχαριστώ πολύ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    H γνωμη μου ειναι ναι , αλλα η Δ/ση Αναπτυξης συνηθως δεν το δεχεται .

 • Georgios
  Απάντηση

  Τοποθέτηση κουτιού box now σε πράσινα δικιά μου επιτρέπεται.`Το διπλανό μαγαζί διαμαρτύρεται ότι τον κλείνω.Η απόσταση είναι 4 μέτρα από το διπλανό μαγαζί.`Μπορεί να κάνει κάτι?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • ΕΛΕΝΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, θέλω να ανοίξω mini market μαζί με take away καφέ. Χρειάζεται άδεια λειτουργίας για το μινι μαρκετ ; ή θελει υγειονομικού ενδιαφέροντος ;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειαζεται αδεια λειτουργιας ΚΥΕ.

  • Νίκος
   Απάντηση

   καλημέρα. θέλω να ρωτήσω αν είναι όλα τα χαρτιά έτοιμα σε πόσο χρονικό διάστημα βγαίνει η άδεια λειτουργίας του σούπερ μάρκετ 1000 τ.μ. καί αν αργεί πολύ γίνεται να λειτουργήσει με βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών; ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    1. Δεν θα ελεγα οτι καθυστερει σε αυτο το σταδιο.
    2. Οχι.

   • Anestis k
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο σας!
    Σε εργαστήριο δερματοστιξίας κάτω των 100τμ( είναι 80τμ) είναι υποχρεωτική από το νόμο η ύπαρξη WC ΑΜΕΑ?

    Ευχαριστώ πολυ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Με βαση αυτα που εχω υποψη σημερα, θα ελεγα πως οχι.

 • Sandy
  Απάντηση

  Καλησπέρα , έχω κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος “αναψυκτήριο ” χωρίς τραπεζοκαθίσματα στην άδεια που έχω δεν αναφέρει για τραπέζια πρέπει να κάνω γνωστοποίηση άδειας για τραπεζοκαθίσματα ;η μπορώ να βάλω τραπέζια χωρίς γνωστοποίηση ; καδ 56.30.10.03

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πρεπει να γινει γνωστοποιηση για να δηλωθει η αναπτυξη τραπεζοκαθισματων.

  • Αρης
   Απάντηση

   καλησπέρα. θα μπορούσατε να μου πείτε στο περίπου πόσο κάνει μελέτη καί πυρασφάλεια για ένα κατάστημα σουπερμάρκετ 1080 τ.μ ισόγειο εκτός πόλης σε οικόπεδο 5000 τ.μ; από πάνω δεν υπάρχει προσθήκη, εννοώ είναι ταράτσα, δεν έχει όροφο με διαμέρισματα. ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αν θελετε εκτιμηση του κοστους των υπηρεσιων μου θα χρειαστει κατιδιαν επικοινωνια.

 • Mary Ann
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Έχουμε εστιατόριο, παιζουμε μουσική χωρις λόγια, lofi μέσω συνδρομή Spotify. Χρειάζεται να πληρωσουμε Autodia, ΕΔΕΜ, ΓΑΙΑ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Μιχαλης
  Απάντηση

  Ενδιαφέρομαι για άδεια λειτουργίας παιδότοπου και να έχω και καφέ για τους γονεις και να προσφέρω και σνακ. Εχω τακτοποιήση πατάριου με τον 3843/2010 και υψος 2.45μ. Πρεπει να βγει αδεια παιδοτοπου και υγειονομικού ενδιαφέροντος(αναψυκτηριο)?
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι

 • Χρηστος
  Απάντηση

  Καλησπερα σας.Εχω οικοπεδο 1200τμ που υπαρχει το σπιτι μου,αλλα υπαρχει και χωρος δομησης για καταστημα υγ.ενδιαφεροντος.Θελω να κτισω μικρο καταστημα 32-35τμ για διαθεση προχειρου γευματος η σουβλακια σε περαστικους με 7-8 σκαμπο σε ενα τοιχο.Γνωριζετε αν πρεπει να ειναι προσβασιμο απο αμεα η να εχει τουαλετα αμεα δεδομενου οτι και το μαγαζι θα ειναι μικρο,και ο δρομος ειναι 1 μετρο ψηλοτερα απο τα ορια του οικοπεδου. Ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Γεράσιμος
  Απάντηση

  Καλησπέρα και από εμένα! Θα ήθελα να μάθω τι ισχύει για την επέκταση καταστήματος (ιχθυοπωλείου) με τζαμαρίες στον προαύλιο χώρο (πρασιά)της άδειας του. Πρέπει να πάρω άδεια από την οικόδόμη ; Και σε περίπτωση που γίνεται, μπορώ να βγάλω άδεια για να φτιάχνω σε αυτόν τον χώρο sushι;

  Ευχαριστώ πολύ!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν επιτρεπεται κατι τετοιο.

 • Χρήστος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση εαν γνωρίζετε να μου πείτε τι ισχύει.
  Έχω κατάστημα Fast Food το οποίο πριν από λίγες μέρες μπήκε σε εκκαθάριση. Η άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει πάψει να ίσχύει ή μπορώ ακόμα σε αυτή τη φάση να την μεταβιβάσω;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω. Καλυτερα να ρωτησετε στον Δημο.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ Φωτιάδης
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε το εξής:Έχω στην κατοχή μου μια ισόγειο οριζόντιο ιδιοκτησία και κατάθεση του δρόμου, και ο ιδιοκτήτης της 1ορόφου οριζοντιου ιδιοκτησίας άνωθεν του δρόμου θέλει να αλλάξει χρειση από κατοικια σε υγειονομικό ενδιαφέρον κατάστημα μπορεί?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι.

    • ΓΙΑΝΝΗΣ Φωτιάδης
     Απάντηση

     Δεν χρειάζεται την υπογραφή του συνιδιοκτήτη γιατί δεν υπάρχει καταστατικό στο ακίνητο και επίσης δεν θέλει και στατικη επάρκεια από 200κιλα που είναι τώρα το ακίνητο για να αλλάξει σε εστιατόριο σε όροφο θέλει 500κιλα το τετραγωνικό?

 • Andreas
  Απάντηση

  Καλημέρα κ. Διαμάντη,

  Σε ξενοδοχείο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην οποία θα γίνονται συνέδρια και θα προσφέρεται και φαγητό/καφές από ΚΥΕ εντός του ξενοδοχείου, απαιτείται κάποια αδειοδότηση;
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν το ΚΥΕ εχει αδεια λειτουργιας , οχι.

   • Andreas
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
    Θα πρέπει απλά ο χώρος να συμπεριληφθεί στην άδεια του ΚΥΕ στα τετραγωνικά και στις κατόψεις;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δεν μπορω να απαντησω σε μια τοσο λεπτομερη ερωτηση χωρις να εχω εικονα της υποθεσης.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για καλή σας δουλειά. Έψαξα στα σχόλια αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό με την περίπτωση μου και υα ήθελα να σας ρωτήσω. Θα ανοίξω καφέ-take away και θα ήθελα επίσης να πουλάω καφέ συσκευασμένο, μπλούζες κούπες κτλπ. Η βεβαίωση εγκατάστασης που έχω βγάλει είναι “αναψυκτήριο χωρίς παροχή καθίσματος” και δεν έχω κάνει ακόμη έναρξη στο notifybussines. Θα “ανοίξω” σε 2 μήνες και είμαι εντός του χρόνου για την βεβαίωση. Χρειάζεται να βγάλω κ άλλη άδεια για να πουλάω αυτά που ανέφερα παραπάνω και αν ναι τι άδεια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ο συσκευασμενος καφες – σκονη – εντασσεται στα καφεκοπτεια , οποτε πρεπει να βγαλετε ξανα βεβαιωση εγκατστασης.
   Ο καφες συσκευασμενος – ροφημα – δεν θελει κατι αλλο.
   Οι κουπες θελουν μονο εναρξη στην εφορια.

  • Emmanouil Topouzoglou
   Απάντηση

   Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για την καλή δουλειά. Για κατάστημα με ΚΑΔ 9404100(υπηρεσίες σωματικής ευεξίας), δραστηριότητες σχετικές με φυσική ευεξία (96040000), υπηρεσίες μασέρ (86901302) χρειάζεται η ύπαρξη τουαλέτας ΑΜΕΑ; ο χώρος είναι 65τμ με μια υπάρχουσα τουαλέτα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
   ΥΓ: Κατασκευή κτηρίου πριν το 2012

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Οχι.

    • Emmanouil
     Απάντηση

     Ευχαριστώ για την απάντηση σας. Θεωρούνται κάποιοι από αυτους τους ΚΑΔ Κ.Υ.Ε ;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Με βαση την ισχυουσα νομοθεσια εντασσονται στα Εργαστηρια Αισθητικης.

  • NIKIFOROS
   Απάντηση

   Καλημέρα σας κ. Διαμαντή και ευχαριστούμε για τις γνώσεις και πληροφορίες που μας παρέχετε.

   Ενδιαφέρομαι να ανοίξω χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος (και με καθήμενους) και θέλω να παρασκευάζω συγκεκριμένα τρόφιμα, γλυκά και χυμούς προς κατανάλωση και στα ράφια του καταστήματος (πχ βούτυρα ξηρών καρπών)

   Μπορείτε σας παρακαλώ να μου υποδείξειτε που πρέπει να απευθυνθώ για κανονισμούς, τετραγωνικά κλπ;

   Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα ανατρεξετε στην Υγειονομικη Νομοθεσια. Εναλλακτικα, μπορουμε να κλεισουμε ενα ραντεβου να σας ενημερωσω.

    • Nikiforos
     Απάντηση

     Σας ευχαριστώ πολύ.
     Δυστυχώς είμαι μακριά, αλλά αν χρειαστεί θα επικοινωνήσω ξανά για τηλεφωνικό ραντεβού.
     Ευχαριστώ πολύ και πάλι

 • ΤΗ.Μ
  Απάντηση

  Γεια σας πήρα άδεια προέγκρισης για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (σουπερ μαρκετ) από τον Δήμο αλλά δεν έβγαλα άδεια γνωστοποίησης και παρήλθε το χρόνικό διάστημα των 5 μηνών γιατί έπρεπε να προβώ πρεώτα σε κάποιες νομιμοποιήσες. Τώρα αν κάνω γνωστοποίηση λειτυργίας θα έχω πρόστιμο και πως υπολογίζονται αυτά ; Σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Να βγαλετε καινουργια βεβαιωση εγκαταστασης και μετα να κανετε τη γνωστοποιηση.

 • ΓΕΩΡΓΙΑ
  Απάντηση

  καλημέρα σας
  ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ 10 ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΕ ΜΕΟΓΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑΝ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ) ΜΕ CATERING ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Γεωργία
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, επρόκειτο να ανοίξω ένα eshop με προϊόντα καλλυντικών, τα οποία δεν θα φτιάχνω η ίδια, θα είμαι μεταπωλητής κάποιων εταιριών. Η αποθήκη που θα ενοικιάσω χρειάζεται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένες προυποθέσεις;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  Απάντηση

  Μπορω να ανοιξω γραφειο υπηρεσιων ψυχικης υγειας ή ψυχολογου βαζοντας επιστημονικα υπευθυνο ψυχολογο που τηρει ολες τις προυποθεσεις?μπορει να εργαζεται με μπλοκακι?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Ιωάννης Μπιτζαράκης
  Απάντηση

  Μπορεί μια ταβέρνα που λειτουργεί σε πόλη που δεν έχει δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά διαθέτει προαύλιο χώρο να εγκαταστήσει μια υπόγεια εντός εδάφους δεξαμενή και να προμηθεύεται για τις ανάγκες της υγροποιημένο αέριο χύμα …? επιτρέπεται νομικά μπορεί να αδειοδοτηθεί και με ποιους όρους ?
  Σας ευχαριστώ.!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω ακριβως, αν και πιστευω οτι ειναι κυριως θεμα πυρασφαλειας και μπορειτε να ρωτησετε την πυροσβεστικη.

 • Ιωάννης Μπιτζαράκης
  Απάντηση

  μπορεί μια ταβέρνα που λειτουργεί σε μία κωμόπολη που δεν έχει δίκτυο φυσικού αερίου, να εγκαταστήσει μια υπόγεια εντός εδάφους δεξαμενή και να προμηθεύεται για τις ανάγκες της υγροποιημένο αέριο χύμα …? επιτρέπεται νομικά μπορεί να αδειοδοτηθεί και με ποιους όρους ?
  Σας ευχαριστώ.!

 • Leda Papadouri
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Για μεταβίβαση επιχείρησης περιποίησης άκρων (μανικιούρ-πεντικιούρ) του 2016, απαιτείται πληρωμή παραβόλου στον Δήμο? Πως υπολογίζουμε τον θεωρητικό πληθυσμό σε έναν τέτοιο χώρο? Και αν είχε χειρόγραφη άδεια από τον Δήμο (το 2016) μπορεί να κάνει γνωστοποίηση τώρα μέσω notifybusiness και αίτηση για μεταβολή στοιχείων ηλεκτρονικά ή πρέπει να πάει από το Δήμο με όλα τα δικαιολογητικά?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορει να γινει μεταβιβαση της αδειας αφου γινει εγγραφη στο notifybusiness και ο καινουργιος ιδιοκτητης παρει βεβαιωση εγκαταστασης . Δεν χρειαζεται παραβολο.

  • Blady
   Απάντηση

   Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω πόσο κοστίζει μια άδεια για ένα πρατήριο

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αν θελετε να μαθετε την αμοιβη μου για Αδεια Λειτουργιας θα χρειαστει να με καλεσετε .

    Ευχαριστω και καλη συνεχεια.

 • ΕΦΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑΘΕΣΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΦΤΑΞΕΙ ΦΑΚΕΛΟ .ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   να φτιαξετε τον φακελο.

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ( ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ) ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΓΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΟ ΝOTIFYBUSINESS ΣΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ . ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ? ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Να βγαλει ξανα βεβαιωση εγκαταστασης και μετα να κανει την γνωστοποιηση.

 • NTINA
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  έχει γίνει γνωστοποίηση λειτουργίας παντοπωλείου στο όποιο πωλούνται επίσης οπωροκηπευτικά, είδη αρτοποιίας, τυροκομικά, αλλαντικά και καφές με τους ΚΑΔ 47.11, 47.21, 47.24, 47.29. Μετά τον έλεγχο το υγειονομικό ζήτησε να προστεθούν στις δραστηριότητες το καφεκοπτείο και η κοπή αλλαντικών, καθώς δεν αναγράφονταν στη γνωστοποίηση. Μια μέρα μετά τη μεταβολή της γνωστοποίησης (02/05/2023)(προστέθηκε στον ΚΑΔ 47.11 η κοπή αλλαντικών και στον ΚΑΔ 47.29 το καφεκοπτείο) επιβλήθηκε πρόστιμο από το Δήμο (600€) με τον ισχυρισμό ότι έπρεπε να ξαναγίνει η διαδικασία της βεβαίωσης με χρήση γης και παράβολο για προσθήκη δραστηριότητας. Γνώρίζετε αν θα μπορούσε και με ποια διαδικασία να διαγραφεί το πρόστιμο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα θεωρουσα την επιβολη προστιμου εξαιρετικα αυστηρη. Νομιζω οτι μπορειτε να κανετε καποιο διακανονισμο και να το πληρωσετε σε δοσεις.

   • Διονύσης
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε λειτουργία κινητής καντινας σε ιδιωτικό χώρο, είναι οκ επιτρεπτή η χρήση τραπεζοκαθίσματων με χρήση σκευών μιας χρήσης η απαγορεύεται. Θα πρέπει να γνωστοποιηθει επίσης η χρήση τραπεζοκαθίσματων;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δυστυχως, δε γνωριζω.

  • Michos
   Απάντηση

   Καλημέρα και συγνώμη για την ενόχληση, μια ερώτηση θέλω να κάνω κι εγώ,μπορώ να βάλω ηλεκτρικό φούρνο και να ψήνω σφολιατοειδη? Αν ναι υπάρχουν προϋποθέσεις για το που θα τοποθετηθεί ο φούρνος και μήπως χρειάζεται εξαερισμό?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να γινει η καταλληλη τροποποιηση της αδειας και τοποθετηση απαγωγικου συστηματος οσμων.

 • Ανδρέας
  Απάντηση

  Καλησπέρα η άδεια μου είναι για εργαστήριο ζαχαροπλαστικής-πρατήριο άρτου και διάθεση καφε σε διερχόμενους.Στο κατάστημα κάνω και έμψηση άρτου.Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περιορισμός στην ώρα έναρξης λειτουργίας όπως με τα αρτοποιεία που επιτρέπεται να ξεκινούν απο τις 4 το πρωί και μετά.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω ακολουθειτε ωραριο καταστηματων.

 • ΙΩΣΗΦ
  Απάντηση

  Καλησπέρα , και σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράζεστε .
  Θέλω να ανοίξω καφέ take-away (μονο) , η χρήση γης λέει γενική κατοικία εξερευνώμενων αναψυκτηρίων και εστιατορίων , μπορώ να ανοίξω ως πρατήριο άρτου ή παντοπωλείο και να πουλάω καφέ ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να το δουμε με λεπτομερεια καθως μια γενικη απαντηση πιθανως να μην απολυτα σωστη.

  • Βασα
   Απάντηση

   Τα ήθελα να ρωτήσω εάν ένα μικρό μαγαζί , μόνο πακέτο πρόχειρο,τα μπορούσε να έχει καί τουριστικά στο πλάι όπου δεν χρησιμοποιείται,και είναι σε τουριστική περιοχή,και εάν δεν είναι υποχρεωτικό τουαλέτα για πελάτες

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    1. ναι
    2. θα μπορουσε υπο προυποθεσεις

 • Γεωργιος Σαμαρας
  Απάντηση

  Καλησπερα σας και συχαρητηρια για τη δουλεια σας,
  Ηθελα να ρωτησω τι γινεται σε περιπτωση που μια αδεια για καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος εχει εκδοθει και σε μετεπειτα χρονο η περιοχη χαρακτηριζεται ως “ειδικης ρυθμισης” και θελουμε να μεταβιβαστει σε συγγενικο προσωπο;
  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν παρετε βεβαιωση χρησεων γης θα μεταβιβαστει , αν οχι το βλεπω δυσκολο.

 • Γιάννης Διαμαντίδης
  Απάντηση

  Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων. Με έχεις ήδη βοηθήσει πάρα πολύ 🙂 Έχω όμως μια ερώτηση.

  Έχουμε συμφωνήσει για ενοικίαση καταστήματος με σκοπό τη δημιουργία καβας (ΚΥΕ). Ο κανονισμός της πολυκατοικίας έπιτρέπει τη δημιουργία του μαγαζιού, αλλά απαγορεύει τη χρήση του χώρου μπροστά από το κατάστημα. Μιλάμε για πλάτος πεζοδρομίου 5μ. οπότε δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού χώρου για διάβαση, δύο ψυγεία θέλουμε να βάλουμε απέξω. Έχει νόημα να απευθυνθώ στον Δήμο ή ο κανονισμός της πολυκατοικίας είναι πάνω απ’ όλα?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ψυγεια εκτος οικοδομικης γραμμης απαγορευονται δια ροπαλου.

 • ΓΙΩΤΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΉΜΕΡΑ ΣΑΣ, ΚΎΡΙΕ ΔΑΜΑΝΤΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΆΡΑ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΊΝΕΤΑΙ. ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΆ ΜΟΥ ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΕΥΘΎΝΩ ΚΑΙ ΕΓΏ ΜΙΑ ΕΡΏΤΗΣΗ ΈΧΩ ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΎ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΈΧΩ ΓΝΩΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟ 2017 ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΉ ΈΧΩ ΚΆΝΕΙ ΑΊΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΌ ΤΑΜΕΊΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΧΏΡΟ ΠΟΥ ΘΈΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΎΞΩ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ. ΈΧΩ ΕΊΔΗ ΦΤΙΆΞΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΎΤΕΡΗ ΤΟΥΑΛΈΤΑ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟ ΧΏΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ. ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΊΤΕ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΆΝΩ ΜΕΤΑΒΟΛΉ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΈΤΑ ΠΟΥ ΈΦΤΙΑΞΑ ΜΈΣΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΊ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΆΝΩ ΚΑΙ ΔΕΎΤΕΡΗ ΤΡΟΠΟΠΟΊΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΓΙΑ ΌΤΑΝ ΜΟΥ ΔΟΘΕΊ Η ΆΔΕΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΌ ΤΑΜΕΊΟ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Να κανετε τροποποιηση για την αδεια του λιμενικου.

 • Eleni
  Απάντηση

  Καλημέρα σας κι ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!
  Διαθέτουμε μία δυόροφη κατοικία κι αναρωτιέμαι αν μπορεί το ισόγειο τμήμα της να λειτουργήσει ως καφέ – εστιατόριο, φυσικά με την αλλαγή άδειας χρήσης της οικίας – αφορά όμως μόνο το ισόγειο τμήμα, ο όροφος θα παραμείνει κατοικία.
  Σας ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν μπορει να γινει αλλαγη χρησης , ναι.

   • Eleni
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

 • ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα και μπράβο για τον χρόνο που διαθέτεις και τις γνώσεις σου. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για υπηρεσία δερματοστιξίας σε χώρο (διαμέρισμα) σε όροφο πολυκατοικίας (ιδιόκτητη). Επιτρέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας, αλλά και η χρήση λόγω υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το ασανσερ (οπότε δεν λειτουργεί) και ότι τα σκαλοπάτια του κλιμακοστασίου δεν είναι με πλακάκια ή μάρμαρα ακόμα. Δημιουργείται πρόβλημα από άποψη πρόσβασης ΑΜΕΑ και υγειονομικού ή δεν μας ενοχλεί;
  Ευχαριστώ εκ τω προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω οτι θα πρεπει να ληφθει υποψη η προσβασιμοτητα ΑΜΕΑ .

  • Νίκος Φαρμακας
   Απάντηση

   Γεια σας κύριε Διαμαντή.
   Θέλω να ανοίξω εστιατόριο και ο μηχανικός μου ζητάει 2.500 ευρώ. Όπου και να ρωτήσω μου λένε διαφορετικές τιμές και διαφορετικά πράγματα. Εφορία αρχαιοτήτων ο ένας, δεν έχει δουλειά η εφορία αρχαιοτήτων ο άλλος. 2.500 ευρώ ο ένας, 2.000 και βλέπουμε ο άλλος. Τι λέτε εσείς για μια άδεια απλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα που δεν θα ανέβαζαν το κόστος της άδειας;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν θελω να σχολιασω αμοιβες συναδελφων ουτε και την δικη μου στις απαντησεις των σχολιων.

  • Εύα Μάργα
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Να ρωτησω αν σε χώρο ξενοδοχείου οπου υπάρχουν αρκετές κτιριακές εγκαταστάεις ανεκμετάλλευτες μπορούν να μισθωθούν σε γιατρο/δικηγόρο/λογιστή για το γραφείο τους ή για να ανοιξει κάποιο ΚΔΑΠ (κέντρο δημιουργικης απασχολησης)?
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θεωρητικα θα μπορουσε αν πληρουνται οι προδιαγραφες της νομοθεσιας.

 • ΓΙΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Έχω ένα πρατήριο άρτου και στην απόδειξη μου γράφει αρτοποιείο. Σκέφτομαι να αγοράσω μια μηχανή για να φτιάχνω και να πουλάω διάφορους καφέδες χωρίς να έχω τραπέζια με καθήμενους πελάτες παρά μόνο θα βάλω 3-4 σκαμπό έξω από την είσοδο. Μπορώ με την άδεια αρτοποιείου που ήδη έχω ή πρέπει να βγάλω κάποια διαφορετική άδεια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ενα πρατηριο αρτου δικαιουται να δινει καφε take away. Το take away σημαινει περνω-φευγω. Οτιδηποτε διαφορετικο και σε οποιαδηποτε μορφη θεωρειται αναπτυξη τραπεζοκαθισματων και δεν επιτρεπεται.

   • Manos
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας.εχψ μαγαζί αναψυκτήριο κ θέλω ν κάνω κάποιες εσωτερικές αλλαγές όπως προσθήκη μια γυψοσανίδας και μεταφορά τ παρασκευαστηριου λίγο πιο πέρα.πρεπει ν ξαναβγεί διάγραμμα ροής η δε χρειαζετε?και γενικά για να πάω ας πουμετ λατζα απεναντι από εκεί π είναι χρειαζετε κάποια αλλαγή?με τ άδεια η τι ακριβώς γίνετε?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα προτεινα εχετε μια επικαιροποιημενη κατοψη στο καταστημα.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΕΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
   Απάντηση

   Γεια σας. Για να κάνω έναρξη εταιρείας για να φτιάχνω και να πουλάω κεριά με έδρα το σπίτι μου χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη άδεια ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δυστυχως, δε γνωριζω.

   • Panagiota
    Απάντηση

    Καλησπέρα, ανοίγω έναν ήδη υπάρχων χώρο εστίασης και θέλω να κάνω προέκταση της κουζίνας γιατί είναι μικρή, μπορώ να το κάνω;τι άδεια χρειάζεται;τι να προσέξω;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να γινει τροποποιηση της αδειας και να πληρουνται οι διαταξεις σε θεματα πολεοδομιας, υγειονομικου και πυροσβεστικης.

 • Βασίλης Ζυγούρας
  Απάντηση

  Καλημέρα!
  Καταρχάς συγχαρητήρια για την δουλειά σου!
  Είμαι συνάδελφος και θα ήθελα τη γνώμη σου για το εξής, επειδή μου τυχαίνει πρώτη φορά. Πελάτης μου θέλει να ανοίξει e-shop λιανικής πώλησης συσκευασμένων τροφίμων, άρα θα το πάω σαν παντοπωλείο. Το θέμα είναι, ότι ο χώρος που θέλει να χρησιμοποιήσει, είναι στον 4ο όροφο μίας πολυκατοικίας. Επομένως υπάρχει μεν φυσικός χώρος, αλλά όχι κατάστημα με την κλασσική έννοια.
  Αν τηρούνται οι κτιριολογικές απαιτήσεις, οι απαιτήσεις πυροπροστασίας, προσβασιμότητας κλπ και σίγουρα δεν απαγορεύεται από χρήσεις γης και τον κανονισμό της οικοδομής και αφού αλλάξουμε την χρήση του διαμερίσματος, θεωρείς ότι μπορεί να λειτουργήσει το κατάστημα. Όσες φορές είχα περίπτωση e-shop, ήταν σε κάποιο ισόγειο ή υπόγειο επαγγελματικό χώρο και πάντα υπήρχε και το φυσικό κατάστημα, που πουλούσε προϊόντα σε περαστικούς πελάτες και τώρα έχω αμφιβολία, ότι μπορεί να λειτουργήσει το συγκεκριμένο.
  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν μπορει να γινει αυτο που περιγραφετε .

  • Manos
   Απάντηση

   Σας ευχαριστώ για τ γρήγορη απάντηση.δηλαδη πρέπει ν υπογράφει από μηχανικό?η άδεια όμως παραμένει όπως έχει?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι και στα δυο.

 • Efthymios Vasileiou
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, θέλω να λειτουργήσω κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παραδοσιακό οικισμό και συνεπώς θέλω σύμφωνη γνώμη από την εφορεία αρχαιοτήτων. Ο δήμαρχος του νησιού μου είπε ότι μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών και εφόσον περάσουν 15 εργάσιμες θα μου δώσει εκείνος μια βεβαίωση περί άπρακτης προθεσμίας. Μπορώ να ξεκινήσω την λειτουργία του καταστήματος με αυτή την βεβαίωση μέχρι να πάρω σύμφωνη γνώμη από την εφορεία αρχαιοτήτων;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορει να γινει η γνωστοποιηση με αυτη τη βεβαιωση.

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.ΕΝΩ Ο ΚΑΔ ΕΙΝΑΙ 4776(Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα) ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ(πώλησης κατοικίδιων ζώων ή ωδικών και παραδείσιων πτηνών).
  ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΓΙΑ ΚΑΔ 4776 ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα ελεγα οχι για βιβλιο και ναι για σημανση.

   • ΜΑΡΙΑ
    Απάντηση

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

   • Manos
    Απάντηση

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας.θα ήθελα να ρωτήσω σε αναψυκτήριο σνακ μπαραντι για φουσκα μπορεί ν μπει απορρόφητηρας επαγγελματικός η χρειάζεται οπωσδήποτε Φούσκα?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Πρεπει να υπαρχει επαρκες απαγωγικο συστημα αναλογα τις παρασκευες.

 • ΙΟΥΛΙΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, Για κατ/τα πώλησης κατοικίδιων ζώων ή ωδικών και παραδείσιων πτηνών ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

  • ΜΑΡΙΑ
   Απάντηση

   ΝΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

 • ΙΟΥΛΙΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ PETSHOP ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ;

 • ΙΟΥΛΙΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ PET SHOP ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ;

 • Χάρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα, εχω ένα ακίνητό εντός παλαιού και νέου αιγιαλού, δεν υπάρχει οικοδομική άδεια λόγω παλαιότητας ( είναι χτισμένο πριν κοντά 100 χρόνια). Έχω δικαίωμα δημιουργίας επιχείρησης λιανικής πώλησης τοπικών προϊόντων?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε θεωρω οτι ειναι εφικτο.

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα
  Διατηρώ καφετέρια και έχω δύο τραπέζια που παίζουν χαρτιά οι πελάτες. Πρέπει να τα δηλώσω?
  Αν πρέπει, ποια είναι η διαδικασία?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Α
  Απάντηση

  Καλησπερα.
  Εχω νοικιασει ενα ακινητο και θα ξεκινησω καταστημα υγειονομικου στην Κερκυρα. Εχω καταθεσει χαρτια στην αρχαιολογια και περιμενω εγκριση. Επίσης πριν κανω οτιδηποτε πηγα απο την πολεοδομια για αδεια χρησης γης για την συγκεκριμενη τοποθεσια και επιτρεπεται η συγκεκριμενη χρηση. Επίσης μιλησα με τον Δημο και μου είπαν οτι στη συγκεκριμενη περιοχη υπαρχουν ηδη αναλογα μαγαζια οποτε δεν υπαρχει θεμα με την αδεια. Εκει που θελω να καταληξω ειναι, υπαρχει λογος ανησυχιας για την αδεια υγειονομικου? Πρεπει να συνταξω απο τωρα εταιρεια και να κανω αιτηση χορηγησης για την εγκατασταση?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. πιθανως, οχι.
   2. ναι

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Οι ΚΑΔ είναι:
  479176 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
  479184 Λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού
  479186 Λιανικό εμπόριο άλλων μη εδώδιμων καταναλωτικών προϊόντων (όλα μέσω διαδικτύου).
  Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με το εάν χρειάζεται κάποια άδεια λειτουργίας πέρα από τη διαδικασία της εφορίας. Σας ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω οτι δεν χρειαζεται.

   • Αγγελική
    Απάντηση

    Γεια σας κ Διαμαντή
    Μένω σε παραλιακή περιοχή με αρκετές ταβέρνες ..ψαροταβέρνες για την ακρίβεια οι οποίες είναι χαμηλά και η οικοδομή μας σε ύψωμα ωστόσο κάθε χρόνο αυτή την εποχή μέχρι και τον Οκτώβριο δεν τολμάμε να καθίσουμε στο μπαλκόνι μας από τις οσμές (τηγανιτή ψαρίλα)
    Προφανώς οφείλεται στο μη καθάρισμα των καμινάδων τους Μήπως γνωρίζετε εσείς σε ποια υπηρεσία πρέπει να απευθυνθούμε ώστε να τους γίνει ο έλεγχος αν τηρούν σωστά τις προϋποθέσεις καθαριότητας των καμινάδων τους;;
    Ευχαριστώ πολύ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Στο υγειονομικο.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  ΘΕΛΩ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΩ ΤΙΣ ΤΟΥΡΤΕΣ ΣΕ ΚΕΙΤΕΡΙΝΓΚ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΩΡΟΦΗ ΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (ΙΣΟΓΕΙΟ) ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥ.ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

 • Φωτης
  Απάντηση

  Καλησπέρα
  Έχω ΚΥΕ με άδεια αναψυκτηρίου. Μπορώ να βάλω ηλεκτρικό φούρνο και να ψήνω σφολιατοειδη? Αν ναι υπάρχουν προϋποθέσεις για το που θα τοποθετηθεί ο φούρνος και μήπως χρειάζεται εξαερισμό? Το κατάστημα είναι 40τμ και έχει ένα μικρό ξεχωριστό χώρο σαν αποθήκη με ψυγεία κτλ όπου και θα ήθελα να τοποθετηθεί ο φούρνος αν γίνεται..

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορει να μπει φουρνος , αρκει να υπαρχει καταλληλο επαγωγικο συστημα και να ειναι εντος χωρου κυριας χρησης στον χωρο παρασκευης και επεξεργασιας.

 • Βαγγελης
  Απάντηση

  Καλησπερα σας,

  Εχω βρει μια επιχείρηση φαγητού( πιτσαρια και με κομματι στο χερι) που ειναι προς πώληση. τι χρειαζεται να κανω για να προβώ στην αγορα της και στην λειτουργιά της?

  • Βαγγελης
   Απάντηση

   *Δεν διαθέτει τραπεζοκαθισματα, ειναι βιτρινα και πακετο.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Οσον αφορα το αδειοδοτικο κομματι θα μπορουσε να γινει μεταβιβαση της αδειας και ελεγχος για συμμορφωση με αυτα που ισχυουν τωρα.
    Τα υπολοιπα δεν ειναι του αντικειμενοιυ μου.

  • Σαπουντζάκη
   Απάντηση

   Καλησπέρα. Έχω εδώ και 2 μήνες επιχείρηση εστίασης και περιμένω έγκριση από το κεσαμαθ μιας και το κατάστημα βρίσκεται στην παλιά πόλη. Γνωρίζετε την διαδικασία και τον χρόνο αναμονής;; ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δυστυχως , αυτα ειναι της υπομονης…

 • Alex
  Απάντηση

  Καλησπέρα, σε περίπτωση άδειας λειτουργίας καταστήματος με ξηρούς καρπούς ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει και χονδρική πώληση πέρα από λιανική, χρειάζεται να βγει άδεια και από την διεύθυνση ανάπτυξης ή υπάρχει κάποιος τρόπος να το προσπεράσουμε (να σημειώσω ότι στην περιοχή απαγορεύεται το χονδρεμπόριο από τις χρήσεις γης ωστόσο τα ΚΑΔ χονδρικής αντοιστοιχίζονται σαν δραστηριότητα με εκείνα της λιανικής). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιστευω οτι γινεται κατανοητο το προφανες της απαντησης.

  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας κύριε Διαμαντή και ευχαριστώ εκ των προτέρων. Θέλω να ανοίξω φυσικοθεραπευτηριο και ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι το οίκημα βρίσκεται σε περιοχή αμιγης κατοικίας για να το ψαξω μηπως δεν επιτρέπεται η ίδρυση του σε αυτην την περιοχή. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με την αδειοδότηση για τέτοιου είδους καταστήματος?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν επιτρεπεται σε αμιγη κατοικια . Βρειτε αλλο ακινητο.

 • Φωτεινή Τηλιακού
  Απάντηση

  καλησπέρα σας. Υπάρχει κάποιος περιορισμός απόστασης ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και κοιμητηρίου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω οχι.

 • ΕΛΕΝΑ ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ
  Απάντηση

  Για να κάνω γνωστοποίηση για άδεια μουσικής εντός καταστήματος πρέπει να βάλω παράβολο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

 • effiesak
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, έχω άδεια αρτοποιείου και θέλω να προσθέσω και κωδικό δραστηριότητας για υπηρεσίες “56.10.19.11 – Υπηρεσίες που παρέχονται από εστιατόρια, που πωλούν μερίδες φαγητού σε πακέτα” σε τι διαδικασία πρέπει να προβώ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτες οι δραστηριοτητες δεν μπορουν να συστεγαστουν.

   • effiesak
    Απάντηση

    ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας

 • ΔΩΡΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω , θελει ανακοινωση δραστηριοτητας στην περιφερεια.

  • EVANGELOS KARAMOLEGKOS
   Απάντηση

   Καλησπερα. Κατάστημα 22 τετραγωνικών χωρίς τουαλέτα παίρνει άδεια υγειονομικού ΜΟΝΟ take away.μόνο καφέ θα πουλαει

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Εξαιρετικα δυσκολα.

  • ΣΟΥΕΛΑ
   Απάντηση

   Καλημέρα έχω ένα καφέ μπαρ σε ησογιω κατοικίας ομος οι ενικι πού διαμένουν από πανό παραπονιέστε για το θόρυβο των οπιν ακούγετε μέσα στο σπίτι τους τι κάνω σε αυτήν τη περίπτωση και επίσης εχο βάλει τον εξαερισμό κατο από το μπαλκόνι τούς θα ειθελα τη γνώμη σας ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πιστευω οτι πρεπει να σεβομαστε τους ενοικους.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να κάνω κι εγώ μία ερώτηση με τη σειρά μου, έχω ανοίξει ένα καφέ/take away, θέλω όμως να πουλάω λιανική συσκευασμένο καφέ σε σακουλάκι. Οι διεύθυνση τοπικής οικονομίας μου είπε πως η άδεια που έχω σαν αναψυκτήριο με καλύπτει για κάτι τέτοιο, τους είπα όμως ότι ενδιαφέρομαι να επεξεργάζομαι τον καφέ και με αυτό εννοώ ότι, θέλω να μπορώ να κόψω τον καφέ κατά παραγγελία πελάτη που μπορεί να χρειάζεται λιγότερα γραμμάρια καφέ από αυτά που έχει ήδη το σακουλάκι που μου προμηθεύει η εταιρία μου και να τον συσκευάζω πάλι. Γι αυτό μου είπαν πως δεν μπορώ και πλέον είναι θέμα καφεκοπτείου και άρα έχει δικαιοδοσία η διεύθυνση ανάπτυξης στην περιφέρεια. Έκανα αίτηση για χρήσεις γης για το συγκεκριμένο θέμα στο δήμο, αναφέροντας το χονδρεμπόριο καφέ χύμα συσκευασμένου και επεξεργασία καφέ και η απάντηση από το δήμο ήταν ότι <>. Εγώ δεν θα κάνω μαζική επεξεργασία καφέ για να έχω όχληση, παρά μόνο επεξεργασία καφέ κατά παραγγελία. Γενικά με έχουν μπερδέψει πολύ, γιατί η μία υπηρεσία το επιτρέπει, ή χρήσεις γης όπως λένε δεν επιτρέπεται ….

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

  • Γιώργος
   Απάντηση

   Σας αφήνω την απάντηση του δήμου εδώ γιατί δεν γράφτηκε:

   δεν επιτρέπεται το επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλής όχλησης καφεκοπτείο και το χονδρικό εμπόριο

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ευχαριστω για τον χρονο πυο διαθεσατε για να γραψετε το σχολιο. Η απαντηση ειναι ακομα πιο εκτενης και θα ηταν καλυτερο να με καλεσετε να σας τα εξηγησω.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Μπορω να βγαλω αδεια για καφε takeaway με 3-4 τραπεζακια έξψ με ΚΑΔ 56,10.11,13 στο Δήμο Θεσσαλονίκης

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιστευω πως ναι.

  • Γιωργος
   Απάντηση

   Γειά σας έχω μια εταιρία υπηρεσίες διοργάνωσης εκδηλώσεων και δυσκολεύομαι στις εκδηλώσεις μου να δουλεύω το μπαρ διότι δεν υπάρχει άδεια υγειονομικου ενδιαφέροντος,είμαι σε μια φάση που θα αλλάξω έδρα η έδρα που θα νοικιάσω τι προϋποθέσεις θελει για να βγάλω αυτήν την άδεια υγειονομικου ενδιαφέροντος. ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Το ακινητο θα πρεπει να ειναι σε περιοχη που οι χρησεις γης να επιτρεπουν αυτη τη δραστηριοτητα, να υφισταται νομιμα και να μπορει να διαμορφωθει καταλληλα, ετσι ωστε να πληρουνται οι προδιαγραφες της νομοθεσιας.

 • Γιάννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Εχω ενοικιασμένο κατάστημα αναψυκτήριο 150 τμ για όρθιους και διερχομένους και απο 2019 έχω αλλάξει το ενοικιαστήριο στην ΔΟΥ 50% .Λόγω ιδιοκτησιακών προβλημάτων αλλά κάνω χρήση
  σε όλο το κατάστημα όπως αρχικά ,πρέπει να κάνω ενημέρωση σε πχ (Δήμο,Υγειονομικό,Πυροσβεστική).
  Ανήκει σε δύο ιδιοκτήτες πληρώνω στον ένα το 50% του ενοικίου .
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι εχω ολα τα δεδομενα για να δωσω σαφη απαντηση.

 • Γεωργία Παπακώστα
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  θα ήθελα να ρωτήσω τι είδους κατάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περιοχή αμιγούς κατοικίας; Όταν αναφέρονται “εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών για καθημερινές ανάγκες των κατοίκων” τι εννούμε;
  π.χ. φαρμακείο; κρεοπωελείο; κομμωτήριο; περιποίηση νυχιών; γραφείο λογιστή; ιατρείο;

  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Λιανικη διαθεση τροφιμων ( παντοπωλειο , κρεοπωλειο κτλ ) ->ναι
   Γραφεια , ιατρεια κτλ -> ναι
   κουρειο -> ναι
   κομμωτηριο -> οχι
   περιποιηση νυχιων , αισθητικη κτλ -> οχι

   • Γεωργία
    Απάντηση

    Για ανθοπωλείο το οποίο λειτουργεί νόμιμα τα τελευταία 5 χρόνια και το αγοράζω λόγω συνταξιοδότησης των προηγούμενων ιδιοκτητών τι οφείλω να κάνω; Μεταβίβαση του ηδη υπαρχον φακέλου του δήμου;
    Σε ποιον νόμο αναφέρει τι χρειάζεται για ανθοπωλείο;
    Είναι το ίδιο με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δε νομιζω οτι αυτα εχουν αδεια λειτουργιας.

 • GEORGIADIS ALEKSANDROS
  Απάντηση

  κ. Διαμαντή, θέλω να νοικιάσω ενα ΚΥΕ απεναντι απο πλατεία (καταστημα μου – δρομος ο οποιος λογω covid εχει χαρακτηρισθεί πεζόδρομος ως το τελος του 2022 – πλατεια) αλλα το διπλανό κατάστημα ήδη έχει αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα μπροστά από την δική μου προβολή του καταστήματος και έχει πληρώσει τον Δήμο για το 2022.
  Τι γινεται σε αυτή την περίπτωση; Ανακαλείται η αδεια του οταν παω εγω να ζητησω αδεια αναπτυξης τραπεζοκαθισματων ή επειδή εχει πληρώσει για το 2022 δεν μπορώ υπάρχει καποια διαδικασια (αν κ μου φαίνεται παραλογο κατι τετοιο); Επίσης ειχε το δικαιωμα να αναπτυξει τραπεζοκαθισματα μπροστα απο το δικο μου καταστημα (το οποιο ηταν κενό για 1,5 χρόνο); Και αν ειχε το δικαιωμα δεν επρεπε να παρει συναινεση απο την δικη μου ιδιοκτήτρια η οποία μου ειπε οτι δεν της ζητηθηκε ποτε κατι τετοιο; Αν ηταν ετσι θα πηγαινε ο καθε ενας σε πλατειες κτλ να “πιανει” ολο το μερος για ενα χρόνο.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για να εκδοθει αδεια καταληψης κοινοχρηστου σε χωρο αλλου καταστηματος πρεπει να υπαρχει η συναινεση του ιδιοκτητη του.

   Απο κει και περα ειναι περισσοτερο θεμα νομικο και καλο θα ηταν να απευθυνειτε σε δικηγορο.

 • ΜΕΡΟΠΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΕ ΗΜΙΥΠΟΓΕΙΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ME TON N.4495/17 ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΘΚΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ(ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΠΕΤΙΚΙΟΥΡ).ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

   • Χρήστος
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας,
    Σε υπόγειο 70 τετραγωνικά, χαρακτηρισμένο κατάστημα κυρίας χρήσης, αλλά με ύψος 2.37 μπορεί να λειτουργήσει κατάστημα καφέ σνακ μπαρ; Υπάρχει η δυνατότητα να σπάσει το πάτωμα και να αφαιρεθεί ο σοβάς της οροφής ώστε το ύψος να φτάσει το 2.40. Είναι εφικτό πολεοδομικά;
    Ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Υπαρχει συνηθως ενα περιθωριο 2%-5% στις διαστασεις οποτε θεωρω οτι δεν ειναι απαραιτητο να κανετε παρεμβασεις στο ακινητο.

     • Χρήστος

      Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας.

 • Κώστας
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  Για ΚΥΕ κατηγορίας Α, <150 ατόμων , με Οικοδομική Άδεια του 2015, απαιτείται Πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας?
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν χρησιμοποιειτε υγραεριο , ναι.

 • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Είμαι συνιδιοκτήτης σε συγκρότημα θερινών κατοικιών σε παραλία περίπου 20-30μ από τον αιγιαλό. Το συγκρότημα έχει 74 διαμερίσματα και μία επιχείρηση εστίασης που διατηρεί beach bar το οποίο δέχεται πλήθος επισκεπτών. Λειτουργεί πλήρως από Μάιο έως Οκτώβριο ετησίως, αλλά υπάρχουν αρκετοί συνιδιοκτήτες που μένουν στο συγκρότημα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου όπως και η ταβέρνα που λειτουργεί όλον τον χρόνο.

  Το αποχετευτικό σύστημα του συγκροτήματος αποτελείται από ένα πολύ μικρό στεγανό βόθρο, ένα δεύτερο πολύ μικρό απορροφητικό βόθρο και ένα μεγάλο ( κύριο ) επίσης απορροφητικό βόθρο, όλα σε σειρά που κατασκευάστηκαν περί την δεκαετία του 1980, γαιτί δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό σύστημα από τον Δήμο. Πρίν από 5 μήνες ο μεγάλος – κύριος απορροφητικός ( κατασκευασμένος με κροκάλες ) βόθρος καταστράφηκε λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων. Τα ερωτήματα που θέλω να σας θέσω είναι τα εξής:

  Α) Τι είδους βόθρος θα πρέπει να κατασκευαστεί ( απορροφητικός ή στεγανός) μιας και ο υπάρχων είναι περίπου 30 μέτρα από την θάλασσα?

  Β) Επίσης μπορεί να κατασκευαστεί ένας βόθρος ή επιβάλλεται να είναι βόθρος που θα έχει βιολογικό καθαρισμό καθώς οι διαμένοντες είναι άνω των 180 ατόμων συνολικά τους θερινούς μήνες και η ταβέρνα έχει περίπου 150-200 καθίσματα με επιπλέον ξαπλώστρες για τους καλοκαιρινούς μήνες?
  Γ) Τα λύματα της ταβέρνας που επιβάλλεται να τρέχουν, σε απορροφητικό ή στεγανό βόθρο. Υπάρχει κάποια νομολογία για την άδεια λειτουργίας και τί προβλέπει για τα λύματα τους?

  Υπάρχει κάποια νομολογία στην οποία μπορούμε να ανατρέξουμε, καθώς στον Γ.Ο.Κ. δεν βρήκαμε κάτι να μας βοηθήσει.

  Με εκτίμηση

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ευχαριστω για το σχολιο σας, αλλα δε γνωριζω.

  • Πολυτίμη Ντούμα
   Απάντηση

   Γεια σας κυριες Διαμαντή

   Θα ήθελα να ρωτήσω αν κατάστημα 21 τμ ισόγειο μπορεί να γίνει ΚΥΕ με αντικείμενο τυροπιτα και γενικά σφολιάτας,ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δυσκολο.

 • Sophia
  Απάντηση

  Καλησπέρα, μπορειτε να μου πειτε ποιο ειναι το παραβολο που πρεπει να πληρωσω για την γνωστοποιηση εναρξης λειτουργιας διαιτολογικου γραφειου? δεν μπορω να το βρω πουθενα στο e paravolo. Σας ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Επειδη προσφατα εχει αλλαξει η νομοθεσια ( ΦΕΚ 5027Β / 2021 ) θα πρεπει να περιμενετε να ενημερωθουν τα συστηματα και να ρωτησετε την αδειοδοτουσα αρχη για περαιτερω οδηγιες.

   • Μανώλης
    Απάντηση

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τ δουλειά σας.προκειται ν πάρω ένα μαγαζί με άδεια καφενείου.μπορω να παρασκευάζω μέσα πανκεικ βάφλες κ.τ όμοια τους? επίσης τ μεζέδες με ελάχιστη επεξεργασία μπορώ ν βγάζω?και γίνετε να πάρω κ άδεια σνακ μπαρ?τ πρέπει να έχει τ μαγαζί? ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να γινει τροποποιηση της αδειας σε αναψυκτηριο ή/και σνακ μπαρ με αναλογη συγκροτηση αναλογα τις παρασκευες που θα εχετε.

     • Πέτρος

      Καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω σε 50 μ2 ημιυπόγειο κατάστημα μπορεί να βγεί άδεια κρεοπωλείου?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα πρεπει να ειναι χωρος κυριας χρησης και να διαμορφωθει καταλληλα .

   • Δημήτρης
    Απάντηση

    Καλημέρα
    Για ζαχαροπλαστείο με εργαστήριο μέχρι ποιο ύψος πρέπει να βάλω πλακάκια στο εργαστήριο; Και τι λάντζα πρέπει να βάλω εννοώ τον αριθμό από των λακουβων

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα εβαζα πλακακια 60-80 εκ. πανω απο τις επιφανειες εργασιας και σιγουρα τρεις λαντζες συν μια επιπροσθετη ποδοκινητη.

 • Ειρήνη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Σε κατάστημα υγειονομικου ενδιαφέροντος η άδεια μουσικής απο το Δήμο αναφέρει οτι μπορούμε να έχουμε ηχεία μόνο στον εσωτερικό χώρο του μαγαζιου μέχρι 80d. Εμεις εχουμε ηχεία και στις βεράντες , οι οποίες μέχρι πριν λίγο ήταν κλεισμένες με τζαμαρία αλλά πλέον ειπναι απλά βεράντες. Μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημανκαι να έχουμε χαμηλή μουσική κι στις βεράντες;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω δεν επιτρεπεται η μουσικη σε εξωτερικο χωρο.

 • STELLA
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Γίνεται ίδρυση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο υπόγειο ξενοδοχείων, που δεν μετρα στη δόμηση
  Και αν επιτρέπονται και τα wc κοινοχρηστων στο υπογειο ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν δεν ειναι χωρος κυριας χρησης, οχι.

   • STELLA
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση!

 • Αγγελική
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Σε υφιστάμενη επιχείρηση (κρεοπωλείο) που θέλει να αλλάξει χώρο (μετεγκατάσταη) ποιά είναι η διαδικασία με την άδεια λειτουργίας? Ισχύει ή πρέπει να εκδοθεί νέα?

  • Γεωργια
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. η κατασκευή πτυσσόμενα τζαμαριας στα όρια της άδειας του χώρου είναι νόμιμη κατασκευή; Ευχριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πρεπει να βγει αδεια δομησης, με οτι αυτο συνεπαγεται.

    • Μαρία
     Απάντηση

     Καλημέρα σας
     Σας παρακαλώ πείτε μου αν μια επιχείρηση πχ καφέ οφείλει να έχει θέρμανση και ψύξη.
     Ευχαριστώ

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αποσο γνωριζω δεν ειναι στα απαιτουμενα , αλλα πιστευω οτι πλεον αυτα θα πρεπει να θεωρουνται δεδομενα.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πρεπει να εκδοθει νεα αδεια λειτουργιας .

 • Βαγγέλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Σε ΚΥΕ καφε-μπαρ, για να μπεί ψησταριά πλησίον/έξω του καταστήματος σε ιδιόκτητο χώρο, πέρα από προσθήκη ΚΑΔ, τι αλλο απαιτείται; χρειάζεται η δημιουργία ειδικού κλειστού χωρου με παγκους, λαντζες, ψυγεια κλπ ή μπορεί να ενταχτεί κάπως στο ήδη υπάρχον και απλά να είναι η ψησταριά εκτός?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Απαγορευεται η ψησταρια εκτος οικοδομικης γραμμης.

   • Βαγγέλης
    Απάντηση

    Απαιτείται δηλαδή να είναι σε εσωτερικό χώρο καταστήματος με τις ανάλογες προδιαγραφές σνακ-μπαρ ή ψητοπωλείου;

    Ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι.

  • Κώστας
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας.Γνωρίζεται σε 40 τετραγωνικά κομμωτήριο αν μπορώ να έχω 3 καθίσματα.ενα παιδικό και 2 κανονικά;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι, μπορειτε.

 • Αντώνης Κακλαμάνης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα αν μπορείτε να διευκρινιστεί η διαφορά ανάμεσα σε μπαρ και κέντρου διασκέδασης καθώς η κείμενη νομοθεσία είναι κάπως ασαφής. Πως ορίζεται ένα κέντρο διασκέδασης και εάν ένα μπαρ χωρητικότητας άνω των 200 ατόμων, με τραπεζοκαθίσματα (90 καθίσματα και 20 σκαμπό) με μουσική άνω των 100 db παρότι έχει δηλωμένα στην γνωστοποίηση εώς 80 db, μπορεί να λειτουργεί με την υπάρχουσα γνωστοποίηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για να απαντηθει επαρκως αυτη η ερωτηση καλυτερα να εχουμε μια κατιδιαν επικοινωνια.

 • Nikos
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Εχω δυο ερωτήσεις.

  1. Για να βγάλει κάποιος αδεια λειτουργίας καταστήματος χρειάζεται μηχανικός ή μπορεί να την βγάλει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης από μόνος του?

  2. Για άδεια λειτουργίας καταστήματος στην Αθήνα (Δήμος) χρειάζεται πρώτα βεβαίωση εγκατάστασης η οποία γίνεται μόνο με φυσική παρουσία στο Δήμο?

  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Σας απαντησα διπλα 🙂

 • Κωνσταντίνος
  Απάντηση

  Βγαίνουν στην δημοσιότητα οι αιτήσεις π.χ. για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;

  Αν ναι σε ποια πλατφόρμα;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω, οχι.

  • Νίκος
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας,

   Σε περίπτωση που έχουμε άδεια λειτουργίας, και θέλουμε να αλλάξουμε δραστηριότητα;
   πχ. από αναψυκτήριο σε εστιατόριο.
   Τότε γίνεται μεταβολή της παλαιάς άδειας ή πρέπει να εκδώσουμε από την αρχή νέα;

   Ευχαριστώ!

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Μπορει να γινει τροποποιηση της αδειας.

    • Άννα Καραγιαννιδου
     Απάντηση

     Καλημέρα σας. Υπάρχει τρόπος από πιτσαρία (έστω με αλλαγή αδείας) να παραχθούν γλυκά; Παραγωγή κανονική. Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή ως εργαστήριο και η πώληση να γίνεται σε πρατήριο ; Θα εκτιμούσα κάθε απάντηση. Ευχαριστώ.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Οντως θα πρεπει να αλλαξει η αδεια. Αν θελετε να δουμε με λεπτομερεια μπορειτε να με καλεσετε.

    • Χριστίνα
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα με χυμούς καφέδες κ ίσως κ κρυα σάντουιτς στο χέρι. Take away . Το κατάστημα που βρήκα είναι 15τμ . Κ στο πατάρι έχει ένα wc. Μπορεί να βγει άδεια υγειονομικού ; Διότι το κατάστημα πριν ηταν με φυτά κ δεν έχει.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δυσκολο το βλεπω.

 • EFFIE
  Απάντηση

  ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ Η ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ? ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ?
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ολες αυτες οι κατασκευες δεν ειναι συμφωνες με την ισχυουσα πολεοδομικη νομοθεσια και δεν νομιμοποιουνται.

 • Georgia
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, όσων αφορά κέντρο αισθητικής :
  1) Ο ΚΑΔ 96.02.13.03 ( υπηρεσίες μακιγιέρ/αισθητικού) και ο ΚΑΔ 96.02.13.02 (υπηρεσίες αισθητικής προσώπου και σώματος ) μπορούν να υπάρξουν στον ίδιο χώρο ; Αν ναι , ποιο το ελάχιστο όριο τετραγωνικών;

  Επίσης, ο ΚΑΔ 96.02.13.01 (υπηρεσίες αισθητικής αρωματοθεραπειας) μπορεί να μπει πάλι στον ίδιο χώρο με τους παραπάνω ή χρειάζεται ξεχωριστό δωμάτιο;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ολες αυτες οι δραστηριοτητες εντασσονται στα εργαστηρια αισθητικης. Με βαση την μεχρι στιγμης νομοθεσια το ελαχιστο εμβαδον για εργαστηριο αισθητικης ειναι 40 τμ.

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΜΥΛΩΝΑΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα κύριε Διαμάντη
  για χώρο ευεξίας με ΚΑΔ
  1) Υπηρεσίες εναλλακτικών θεραπειών
  2) Υπηρεσίες συμβούλου ψυχικής υγείας
  3) Υπηρεσίες ρεφλεξολογίας
  4) Υπηρεσίες μαλάκτη (μασέρ)
  5) Υπηρεσίες διοργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων
  χρειάζεται άδεια λειτουργίας??? υπάγονται αυτές οι ΚΑΔ στο Καταστήματα Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος??? σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η απαντηση ειναι εκτενης και δεν μπορει να δωθει εδω. Αν θελετε μια εκτεταμενη και λεπτομερη ενημερωση μπορειτε να κανονισετε ενα ραντεβου στο γραφειο μου.

 • Κωνσταντίνος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιτρέπει η νομοθεσία το δάπεδο να είναι από πλακίδια, δεδομένου του ότι αυτά έχουν αρμούς; Και τι είδους πλακίδια, κεραμικά η πορσελάνης; Επίσης, εάν απαγορεύονται τα πλακίδια, επιτρέπει επιφάνεια δαπέδου από βινύλιο ή πλαστικό/pvc; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η επικαλυψη του δαπεδου θα πρεπει να ειναι απο υλικο αδιαπεραστο και αδιαποτιστο απο το νερο. Σε περιπτωση υπαρξης αρμων θα πρεπει αυτοι να καλυπτονται με κατι αντιστοιχο.

   • Γεώργιος Γκουλγκουντινας
    Απάντηση

    Γειά σας. Για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που γειτνιάζει με κηρυγμενο αρχαιολογικό χώρο αλλά ιδιοκτησίας του ιδίου, υπάρχει κάποια γενική διάταξη που να απαγορεύει το άνοιγμα πόρτας προς τον χώρο αυτό? Να σημειωθεί ότι υπάρχει απόφαση της εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων που απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση του χώρου αυτού. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Το ανοιγμα πορτας σημαινει αλλαγη στην οψη που απαιτει αδεια οικοδομης και η αδεια οικοδομης χρειαζεται εγκριση απο την Εφορεια Β.Α. .
     Και συνηθως αλλαγες στις οψεις δεν εγκρινονται.

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Απάντηση

  Για eshop τυπου delicatessen τι αδεια χρειαζεται?Θα υπαρχει μονο αποθηκη με το εμπορευμα..
  Θελει και αδεια υγειονομικου χαρακτηρα?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να υπαρχει αδεια λειτουργιας φυσικου καταστηματος. Η πιο βατη αδεια που μπορειτε να βγαλετε ειναι κατι σε “παντοπωλειο”.

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝ Η ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΜΥΑΝΤΟΛΑΜΑΡΙΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΔΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ???

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χωρις να εχω ακριβη εικονα, θα εκλεινα προς το οχι.

   • Μανώλης
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας! ενδιαφέρομαι να κάνω μια καντίνα σε λιμάνι νησιού βορείων Σποράδων.δεδομενου ότι ο χώρος ανήκει στο λιμενικό ταμείο το οποίο δεν εκδίδει άδειες αλλά μόνο αποφασίζει για την θέση και στον δήμο που απευθύνθηκα μου δήλωσε πώς δεν είναι αρμόδιοι για αδειοδότηση διότι δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα τους που θα απευθυνθώ για να βγάλω άδεια;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Οι καντινες ειναι πολυ μπερδεμενες και δεν ασχολουμαι καθολου.

 • ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
  Εχω βρει να ανοίξω ένα μαγαζί με καδ λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου.
  Το μαγαζί βρίσκεται σε περιοχή αμιγούς κατοικίας και από την πολεοδομία μου είπαν ότι επιτρέπεται να βγάλω άδεια λειουργίας.
  Το μαγαζί είναι 98τμ στο ισόγειο και 100τμ μέτρα στο πατάρι.
  Η τουαλέτα βρίσκεται επάνω στο πατάρι προς την μέση του και έχει και ένα χώρο και για γραφείο.
  Η ερώτηση μου είναι ενοχλεί το υγειονομικό ότι η τουαλέτα βρίσκεται επάνω?
  Και επίσης η ιδιοκτήτρια ισχυρίζεται ότι είναι καθόλα νόμιμο το οίκημα εγώ όμως θέλω να ρωτήσω το πατάρι υπάρχει περίπτωση να είναι και αυθαίρετο?
  Και αν είναι και απλά το πληρώνει η ιδιοκτήτρια έχω εγώ κάποιο θέμα?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Περιμένω την άμεση απάντηση σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η τουαλετα μπορει να ειναι στο παταρι αρκει αυτο να υφισταται νομιμα και να εχει τις καταλληλες διαστασεις. Ο ελεγχος νομιμοτητας μπορει να γινει απο εναν μηχανικο.

 • Kon G
  Απάντηση

  Γεια σας. Θέλω να κάνω μεταβίβαση το ΚΔΑΠ σε άλλο άτομο. Ρώτησα Περιφέρειας Θες/νίκης που εγκρίνουν τις άδειες αλλά δεν γνωρίζουν. Μήπως έχετε ανάλογη εμπειρία σε αυτό το θέμα. Το ΚΔΑΠ λειτουργεί 7 χρόνια θέλω να το πουλήσω μεταβιβάζοντας την άδεια.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω θα πρεπει να γινει η διαδικασια απο την αρχη.

   • KonG
    Απάντηση

    Καλησπέρα, ευχαριστώ για την απάντηση, τελικά κατεβάσαμε το νομοσχέδιο με τους συνεργάτες μου γιατί άκρη από τις δημόσιες υπηρεσίες δεν βρίσκαμε. Με αίτηση στην περιφέρεια γίνεται , αλλάζει απλώς η ιδιοκτησία. Δηλαδή ιδιοκτησιακό καθεστώς. 10 μέρες γραφειοκρατία και 10 μέρες μέχρι να βρω τη λύση πώς θα γίνει. 20 μέρες καθυστέρηση. Το λες και βελτίωση από τη δεκαετία του ΄80 που ήθελε 3-5 μέρες παραπάνω.:) Καλή συνέχεια.

    • Χριστίνα
     Απάντηση

     Καλησπέρα, βρίσκομαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση με βρεφονηπιακό. 6 μήνες δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. θέλουν να τον κλείσουν και να ανοίξει από την αρχή. Στην περιφέρεια πρέπει να γίνει η αίτηση και όχι στην πρόνοια του Δήμου? Αν μπορείς να με βοηθήσεις θα το εκτιμούσα αφάνταστα. Την διαδικασία χρειάζομαι σε παρακαλώ. Ευχαριστώ

     • Ευσταθία

      Σε καφενείο χρειάζεται αδεια μουσικής

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Πρεπει να συμπληρωθει το αντιστοιχο πεδιο στο notifybusiness και να φροντισετε τα πνευματικα δικαιωματα .

 • Ματίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Είμαι χομπίστρια κηροπλαστης και θέλω να ανοίξω επιχείρηση. Μπορώ απο το σπίτι? Και αν όχι, τί είδους χώρο πρέπει να βρω? Μπορώ κατάστημα ή αποθήκη που να λειτουργεί και ως εργαστήριο και ως showroom? Να σημειώσω ότι δεν χρησιμοποιώ μηχανήματα, όλα γίνονται στο χέρι, και μόνο φυτικά υλικά. Σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν μπορει να γινει σε σπιτι ή αποθηκη , θα πρεπει να ειναι χωρος κυριας χρησης.

  • Γλαβάς Γεώργιος
   Απάντηση

   Καλησπέρα έχω κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ισόγειο η καμινάδα διατρέχει κ τον από πάνω όροφο σε κοινόχρηστο διάδρομο
   Ο ιδιοκτήτης μου λέει να την βγάλω ότι είναι παράνομη.
   Η καμινάδα υπάρχει από το 1990
   Το κάνω
   Ευχαριστώ

   • Τασος
    Απάντηση

    Χαίρεται!Διατηρώ κατάστημα υγειον.ενδιαφεροντος το οποίο θέλω να μεταπουλησω και να μεταβιβάσω και την άδεια λειτουργίας,ο διαχειριστής της πολυκατοικίας όμως αρνείται να υπογράψει για την μεταβίβαση της.Υπαρχει κάποιος τρόπος να γίνει η μεταβίβαση και να υπάρξει αίσιο τέλος;Ευχαριστώ.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αποσο ξερω, ο διαχειστης της πολυκατοικιας δεν χρειαζεται να υπογραψει για να γινει μεταβιβαση αδειας.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Κατα πασα πιθανοτητα ειναι παρανομη.

  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΡΑΣ
   Απάντηση

   Καλησπέρα, κατάστημα εστίασης κατω απο διαμέρισμα το οποιο εχει και μουσικη. Ειναι αναγκαιο να υπαρχει ηχομόνωση στο ταβάνι του καταστήματος;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να τηρειται το ωραριο και τα νομιμα επιπεδα θορυβου.

 • Μήνας Καλλιγερος
  Απάντηση

  καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να νοικιάσω ένα χώρο για αναψυκτήριο 35τ.μ., 27τ.μ. καθαρό εμβαδό (περίπου, τα μέτρησα μόνος μου). Πόσα καθίσματα μπορώ να έχω? θέλω να ξέρω αν αξίζει ή να βρω μεγαλύτερο χώρο.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυσκολα θα βγουν πανω απο 10 καθισματα. Για το αν αξιζει θα πρεπει να απευθυνθειτε σε συμβουλο επιχειρησεων ή λογιστη.

 • Kristia
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  Για καφετέρεια drive-thru χρειάεζεται κάποια ειδική άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να δειτε την κυκλοφοριακη συνδεση.

 • Βίκυ
  Απάντηση

  Κύριε Διαμαντη καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις σας!

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Προσφατα άνοιξε στο ισόγειο της πολυκατοικίας μας κατάστημα υγεινομικού ενδιαφέροντος (γρήγορο φαγητό) και έβγαλε μια καμινάδα σε ακάλυπτο χώρο, μέχρι την ταράτσα. Η καμινάδα αυτή κάνει όμως τόσο θόρυβο (από την ροή του αέρα) που ακούγεται σε όλα τα διαμερίσματα που ειναι κοντά του, ακόμα και με κλειστά παράθυρα.

  Υπάρχουν κάποιοι νόμοι σχετικά με τις καμινάδες και το θόρυβο. Να σημειώσωω ότι δεν έγινε Γ.Σ και δεν μας ζητήθκε άδεια. Ισως, παρανόμως σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, να πήρε την υπογραφή από κάποιους μόνο ιδιοκτήτες.

  Τι μπορούμε να κάνουμε και που να απευθυνθούμε;

  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να κανετε καταγγελια στην πολεοδομια, στον Δημο και να βρειτε και εναν δικηγορο.

   • ΕΛΕΝΗ
    Απάντηση

    πολύ επαγγελματικο να κάνετε αναφορα για καταγγελία και αυτή να είναι η πρώτη και μοναδικη λύση σας μπράβο

 • Sokratidis Avraam
  Απάντηση

  Καλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας σε μια περίπτωση.
  Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια) λειτουργεί κανονικά σε ισόγειο χώρο. Σε απέναντι οικόπεδο υπάρχει ισόγεια κατοικία με αυλή την οποία θέλει να νοικιάσει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος με σκοπό να την χρησιμοποιήσει ως αποθηκευτικό χώρο για το κατάστημα και να απλώσει τραπέζια στην αυλή. Ο κόσμος θα χρησιμοποιεί τους χώρους υγιεινής του κυρίου καταστήματος. (Μέσα στο οικόπεδο υπάρχουν κι άλλα κτίσματα τα οποία δε θα νοικιάσουν)
  1) Πρέπει να ζητηθεί καινούργια βεβαίωση από το δήμο με νέο παράβολο ή αρκεί να ανοίξει η ήδη υπάρχουσα γνωστοποίηση και να δηλωθει ο καινούργιος αριθμός εξυπηρετούμενων ατόμων;
  2)Ο εξωτερικός χώρος που θα αναπτυχθούν τα καθίσματα χρειάζεται μελέτη πυρασφάλειας; (Το κτίσμα του κυρίου καταστήματος είναι του 2000, ενώ η κατοικία που θα νοικιάσει στο άλλο οικόπεδο και θα χρησιμοποιήσει ως κατοικία είναι προϋφιστάμενη του 1955)
  3)θεωρείτε πως χρειάζεται αλλαγή χρήσης της κατοικίας σε κατάστημα υε ή αποθήκη; ή μπορεί να λειτουργήσει και ως κατοικία χωρίς πρόβλημα από τη στιγμή που δε θα τοποθετηθούν μέσα καθίσματα;
  4)Σε περίπτωση που δε νοικιαστεί η κατοικία αλλά μόνο ο χώρος της αυλής, θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο να αδειοδοτηθεί και να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα από τα παραπάνω;

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ευχαριστω για το σχολιο. Για να απαντηθουν ολες αυτες οι ερωτησεις καλο θα ηταν να γινει ενα κατιδιαν ραντεβου στο γραφειο μου.

   • Sofia Toska
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας ένα τηλέφωνο επικοινωνίας..θα ηθελα

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Το τηλεφωνο μου ειναι 6972230024.

 • ΤΑΣΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας….

  Θα ήθελα εάν μπορείτε να με πληροφορήσετε σχετικά με τις άδειες που είχαν τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. εστιατόρια, καφέ κλπ) προ Notify business εάν εξακολουθούν να ισχύουν ή πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο….

  Σας ευχαριστώ..

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ισχυουν , αλλα καλο θα ηταν να τις περασετε στο notifybusiness .

 • Βαγγελης
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  Σε ιδιόκτητο οικόπεδο θέλω να τοποθετήσω ρυμουλκούμενη καντίνα. Για να πάρω ρεύμα θα χρειαστεί οικοδομική άδεια ή μονο ή άδεια για την καντίνα; επίσης μπορώ να έχω τραπεζάκια ; Σας Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα χρειαστει οικοδομικη αδεια.

   Δεν μπορειτε να εχετε τραπεζοκαθισματα.

   • Βαγγελης
    Απάντηση

    ΣΑς ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Η οικοδομική άδεις είναι υποχρεωτική και την περίπτωση που που θα έχω γεννήτρια? Η την οικοδομική άδεια την γλιτώνω μόνο με την αυτοκινούμενη καντίνα;
    Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αποσο γνωριζω πρεπει να υπαρχει οικοδομικη αδεια.

 • Κωστας
  Απάντηση

  Καλησπερα κ. Διαμαντη,θα σας παρακαλουσα να με βοηθησετε και να μου πειτε παρακαλω αν χρειαζεται καποια “ειδικη” αδεια στο να κανεις κρεπερι(εχω μαγαζι 55τμ2 στην Κηφισια),παλια θυμαμαι πως για κρεπερι επαιρνες ειδικη αδεια απο τον Δημο. Ειναι κατι που εχει αλλαξει?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν χρειαζεται καποια ειδικη αδεια , απλα πρεπει να τσεκαρετε τις χρησεις γης.

 • Paraskevas
  Απάντηση

  Καλησπερα και ευχαριστω εκ των προτερων.
  Θα ηθελα να ρωτησω αν για την καλλιεργεια μικρολαχανικων σε εσωτερικο χωρο και τη διανομη τους σε εστιατορια χρειαζεται αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν εχω υποψη μου αδειοδοτικη διαδικασια για αυτη τη δραστηριοτητα.

  • Tas
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας. Περίπτωση καφενείου εντός ιδιωτικής στοάς κτιρίου, μπορεί να βγάλει τραπεζοκαθίσματα σ αυτή κ χρειάζεται άδεια από το Δήμο; Υπάρχει σχετική νομοθεσια σχετικά με τις προδιαγραφές κ ποια είναι αυτή;Ευχαριστώ.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Μπορει να βγαλει τραπεζοκαθισματα και θα πρεπει να δηλωθει στο notifybusiness.

  • Ελενα
   Απάντηση

   Καλησπερα σας θα ηθελα σας παρακαλω να με βοηθησετε,εχω βρει ενα μαγαζι και θελω να ανοιξω κουρειο αλλα δεν μου δινει αδεια ο δημος γιατι λεει ειναι αμιγως κατοικια τι μπορω να κανω και που μπορω να απευθυνθω ωστε να μου δωσουν την αδεια λειτουργειας?Να συμπληρωσω οτι εχουν κανει αιτηση να μπορουν να ανοιξουν οποιαδηποτε δραστηριοτητα στο οικοδομικο τετραγωνο

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Σε αμιγη κατοικια επιτρεπεται κουρειο, εκτος αν ισχυουν ειδικες διαταξεις στην περιοχη σας. Σε αυτες τις περιπτωσεις θα πρεπει να λαμβανετε τις απαντησεις γραπτως για να ξερετε που στηριζουν την αποριψη και να προχωρησετε αναλογα.

 • αγγελος
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Για αποθήκη που κάνει χονδρικό εμπόριο και πουλάει και κονσερβοειδή και χαλβά συσκευασμένο χρειάζεται άδεια λουτουργίας ή άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει γνωστοποιηση λειτουργιας ως αποθηκη χονδρικης μεσω Δ/ση Αναπτυξης.

 • νικολαος γουρδομιχαλης
  Απάντηση

  γεια σας..εχω κανονικα αδεια λειτουργιας καφε-σνακ μπαρ σε μικρο χωριο απ οτο 2011…σε προσφατο ελεγχο το 2020 το υγειονομικο μου ζηταει να φτιαξω αποθηκη πρωτων υλων και ποδοκινητο νιπτηρα επισης να τηρω αρχειο θερμοκρασιων,νερου κτλ…μπορει να μου τα ζηταει αυτα σε χωριο και υστερα απο 10 χρονια?εχετε καποιο λινκ να ενημερωθω σχετικα με αυτα? ευχαριστω εκ των προτερων….

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, μπορει. Ειναι απο την υγειονομικη διαταξη ΦΕΚ 2161Β / 2017 .

 • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΔΑΛΟΣ
  Απάντηση

  Κ.Διαμαντη καλησπερα σας.Εχω απο το 2016 ενα καφε μπαρ συνολικου εμβαδου 85,00τ.μ και θελω να νοικιασω το διπλανο μαγαζι 30,00τ.μ να το συνενωσω συνολο 115,00τ.μ. Απαιτειται w.c. αμεα?Με την αδεια λειτουργιας τι πρεπει να κανω?Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πρεπει να γινει τροποποιηση της αδειας για προσθηκη χωρου. Και μια πολεοδομικη αδεια για την συνενωση.
   Οι απαραιτητες εργασιες για τα ΑΜΕΑ πρεπει να ολοκληρωθουν μεχρι 31/12/2022.

 • Marios
  Απάντηση

  Καλημέρα,

  Θα ήθελα να ρωτήσω έαν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης μικρού ψυγείου οπωροπαντοπωλέείου σε ιδιωτικό χώρο για οικιστική περιοχή κάτω των 1000 κατοίκων που δεν υφίσταται οικοδομική γραμμή.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν επιτρεπονται ψυγεια σε μη στεγασμενους χωρους εκτος οικοδομικης γραμμης.

   • ΣΠΥΡΟΣ
    Απάντηση

    εχω νοικιάσει μια αποθηκη η οποια δεν εχει ρευμα και εκανα Ε.Ε. με δραστηριοτητα χονδρικη πωληση οινων νερων αναψυκτικων ποτων χαρτικων κλπ . Η ΔΟΥ μου ειπε δεν υπαρχει προβλημα το οτι ειναι σε αποθηκη χωρις ρευμα. Κανω καποιες εργασιες για τουαλετα (δεν ειχε) με γυψοσανιδα και θελω να βαλω και αντιστοιχα ΚΑΔ για λιανικης . Χρειαζεται αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι, χρειαζεται αδεια λιανικης διαθεσης τροφιμων και ποτων.

     • ΣΠΥΡΟΣ

      Ευχαριστώ για την απαντηση την υποβάλω παλι συγκεκριμενα εχω νοικιάσει μια αποθηκη 90 τ.μ. η οποια δεν εχει ρευμα ουτε τουαλετα .Εκανα εναρξη Ε.Ε. με δραστηριοτητα χονδρικη πωληση οινων νερων αναψυκτικων ποτων χαρτικων κλπ . Η ΔΟΥ μου ειπε δεν υπαρχει προβλημα το οτι ειναι σε αποθηκη χωρις ρευμα και δηλωσα την εδρα στην αποθηκη. Κανω καποιες εργασιες για τουαλετα (δεν ειχε) με γυψοσανιδα και θελω να βαλω και ΚΑΔ λιανικης για νερο και χαρτικα για παραδοση στο σπιτι . Χρειαζεται αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος για χονδρικη ή λιανικη;

    • Ελένη
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας!
     Εχουμε κανει ανακατασκευή σε ένα Volkswagen t2!
     Έχουμε προς το παρον κολλήσει στο αν πρεπει να προχωρησουμε σε άδεια αναψυκτηριου η καντίνας!
     Στην δευτερη περίπτωση ζητείται σίγουρα έγκριση τυπου από το ίδιο το εργοστάσιο!κατι που δεν είναι εφικτό να γίνει δυστυχώς!Υπάρχει κάποια περιπτωση να μπορουμε να την παρουμε με άλλο τροπο, είτε να δηλωθουμε ως αναψυκτήριο?
     Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας να απαντήσετε!
     Καλη συνέχεια!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν γνωριζω.

 • Βασίλης Νιάκας
  Απάντηση

  Έχω μια περίπτωση οικοπέδου 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου που έχει μια κατοικία μέσα, ένα κιόσκι και ένα γκαράζ. Ο πελάτης θέλει να κάνει τμήμα του οικοπέδου μαζί με το κιόσκι χώρο υπαίθριων εκδηλώσεων. Βάσει άρθρου 5 του ΝΟΚ

  Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις

  Η ερώτηση μου είναι η εξής:

  Μπορώ κάνοντας μόνο αλλαγή χρήσης στο κιόσκι να γίνει η μετατροπή του χώρου ή πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης και της οικίας;

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι αρκετα περιπλοκο το θεμα για να απαντηθει εδω.

 • Dimitris
  Απάντηση

  καλησπερα. Περιπτωση σταθερης καντίνας (τροχήλατης ή μη) σε ιδιωτικο υπαιθριο χωρο, απαιτειται αδεια δομησης κτλ ωστε να βγει άδεια λειτουργιας ? Γνωρίζετε την διαδικασία αδειοδότησης για την συγκεκριμεη μόνο περίπτωση?
  Δεν θελω την κλασικη αυτοκινουμενη καντίνα οπου εχει περιορισμένο αριθμό αδειων.

  ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, θα πρεπει να υφισταται νομιμα και να υπαρχει με τα δικτυα κοινης ωφελειας.

 • Παναγιώτης
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  Έχω γνωστοποίηση από το 2014 για παντοπωλείο ατομική επιχείρηση στο όνομα της συζύγου και θέλω να αποσυρθεί η σύζυγος και να βγει η καινούργια γνωστοποίηση στο όνομα μου.
  Γνωρίζετε αν η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά η’ χρειάζεται από την αρχή.
  Ευχαριστώ εκ προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η διαδικασια πλεον γινεται ηλεκτρονικα και επι της ουσιας βγαινει καινουργια αδεια απο την αρχη.

  • Νανα
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας,κατάστημα.λι;νίκης πώλησης καλλυντικών και ταυτόχρονο παροχή υπηρεσίας μακιγιάζ χρειαζεται ειδική άδεια;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι, με βαση αυτα που ισχυουν σημερα το μακιγιαζ εντασσεται στα εργαστηρια αισθητικης και πρεπει να υπαρχει η συγκεκριμενη αδεια λειτουργιας.

    • Νανα
     Απάντηση

     ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση σας

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!

  Ενδιαφέρομαι να κάνω μαθήματα μαγειρικής σε τουρίστες σε ιδιόκτητο χώρο. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιος ΚΑΔ που να μπορεί να καλύψει τη δραστηριότητα αυτή;
  Επίσης ο ΚΑΔ 96091904 Υπηρεσίες Γευσιγνωσίας περιλαμβάνεται στους κωδικούς που χρήζουν υγειονομική αδειοδότητηση;

  Ευχαριστώ πάρα πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ta μαθηματα/σεμιναρια σε ενηλικες , με βαση αυτα που ισχυουν σημερα, εντασσονται στα Κεντρα Δια Βιου Μαθησης.

  • ερρικος
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας! Επιθυμώ να αγοράσω επιχείρηση εστίασης,το οποίο εστιατόριο βρίσκεται στον 2ρο όροφο δεν έχει ασανσέρ,ούτε πρόσβαση για να μπει ασανσέρ έχει άδεια λειτουργίας σε ισχύει από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη! Το εστιατόριο με τον προηγούμενο νόμο τηρούσε τα μέτρα για τα ΑΜΕΑ (δεν είχε τουαλέτες ΑΜΕΑ )σύμφωνα με τους νόμους του 2015 τώρα με την αλλαγή του νόμου τι γίνετε ; Δεν υπάρχει ασανσέρ στο οίκημα πως μπορεί να γίνει η μεταβίβαση και να τηρήσω τα μέτρα για τα ΑΜΕΑ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Υπαρχουν αρκετα σημεια που πρεπει να εξεταστουν και δεν μπορει να απαντηθει εδω.

    • T-A
     Απάντηση

     Καλησπερα σας.οι μικροεπισκευες σε οικιες που καλυπτονται με εργοσημο αφορουν εναν εργοδοτη μονο?ποια η διαφορα εργοσημου με μπλοκακι η τιτλο κτησης.σας ευχαριστω

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δε γνωριζω.

   • Έλενα Μανουκοβσκαγια
    Απάντηση

    Καλημέρα σας. Χρειάζομαι την άδεια λειτουργίας καταστήματος ος”Υπερισιες ποδολογιας και Καλοπισμόυ νυχιών”. Παραβαλο τον 185 ευ. έχω πληρώσει.Μπορειτε σας παρακαλώ να μου πείτε τα υπομενα βιματα. Σας ευχαριστώ.
    Με εκτίμηση, ΠΟΔΟΛΟΓΟΣ Μανουκοβσκαγια Έλενα.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να υπαρχει βεβαιωση εγκαταστασης και να γινει η διαδικασια γνωστοποιησης.

     Αν θελετε μπορουμε να αναλαβουμε το κομματι αυτο.

     Ευχαριστω και καλη συνεχεια.

 • πανος
  Απάντηση

  Μια κινητή καντίνα σε ιδιωτικό χώρο που όμως συνορεύει με αιγιαλό και εστιατόριο(που μισθώνει κοινόχρηστο χώρο παραλίας από δήμο) σε τι απόσταση μπορεί να τοποθετηθεί από το εστιατόριο?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

 • Στέλιος
  Απάντηση

  Καλησπέρα, ανοίγω ένα κατάστημα take away στην περιοχή μου, το κατάστημα βρίσκεται κοντά σε μνημείο και έχω κάνει αίτηση στην αρχαιολογία, έχω δώσει όλα τα δικαιολογητικά. Απλά πριν γίνει όλο αυτό, έχει γίνει προεργασία στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος {γυψοσανίδα στην μαρκίζα, κρυφόφωτο και ένα παράθυρο σε στρόγγυλο σχήμα} Αυτό έγινε γιατί ο δήμος δεν με ενημέρωσε ότι χρειάζεται η συγκεκριμένη άδεια. Επιπρόσθετα μου είπαν ότι πολύ πιθανόν να αφαιρεθεί ότι έχει προστεθεί στον εξωτερικό χώρο, ισχύει κάτι τέτοιο? Τι επιτρέπεται και τι όχι? Να προσθέσω ότι το παράθυρο δεν έχει οπτική επαφή με το μνημείο και η γυψοσανίδα είναι στους 60ποντους από το ταβάνι.. Ευχαριστώ πολύ με εκτίμηση!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οταν θελουμε να κανουμε εργασιες σε οψεις σε κτιρια που ανηκουν σε ιστορικους τοπους πρωτα περνουμε εγκριση και μετα κανουμε τις εργασιες, διοτι ελοχευει σοβαρος κινδυνος να μην δεχτουν αλλαγες στις οψεις.

   • Στελιος
    Απάντηση

    Μαλιστα.. Σας ευχαριστω για την αμεση απαντηση!!
    Ας ελπισω οτι θα το δεχτουν.

 • nk
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  Περίπτωση αναφορικά με άδεια λειτουργίας αρτοποιείου.
  Εκδοθείσα άδεια το 2001.
  Απεβίωσε εκείνος ο οποίος είχε την άδεια στο όνομά του (ατομική επιχείρηση).
  Μπορεί ο κληρονόμος να συνεχίσει να το λειτουργεί κανονικά και να περάσει η άδεια στο όνομά του μέσω διαθήκης;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι, πρεπει να βγει αδεια απο την αρχη.

 • Ράνια
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κ συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά. Ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν έχω καταλάβει: κατάστημα εμπορίας ζωοτροφών κ αξεσουάρ ζώων (δεν πουλάει ζώα) είναι τελικά υγειονομικού ενδιαφέροντος ή όχι; Χρειάζεται άδεια από το υγειονομικό;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εχω την εντυπωση οτι δεν ειναι.

 • betant
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, σε εργαστήριο αισθητικής με άδεια εξασκησεως επαγγελματος αισθητικου (αποτριχωσεις, λειζερ, περιποιησεις σωματος, καθαρισμο και περιποιηση προσώπου κλπ), υπάρχει και πεντικιουρ – μανικιουρ. Γνωστοποίηση χρειάζεται για το πεντικιούρ και μανικιούρ. Η ερώτησή μου είναι αν χρειάζεται και για τις υπηρεσίες τις αισθητικής που προανέφερα( αποτριχωσεις κλπ). Ευχαριστώ !

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειαζεται αδεια εργαστηριου αισθητικης.

   • betant
    Απάντηση

    Μπορεί νόμιμα να συστεγασθεί σε κέντρο αισθητικής η εφαρμογή του ημιμόνιμου μακιγιάζ φρυδιών ( microblanding). Μου χορηγήθηκε ήδη από τον Δήμο άδεια δερματοστιξίας επί του ίδιου ακινήτου όπου συστεγάζεται το κέντρο αισθητικής και πεντικιουρ – μανικιουρ. Ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Να μου επιτραπει να σας φερω στην προσοχη οτι συμφωνα με τον τροπο αδειοδοτησης που ισχυει τωρα η γνωστοποιηση εκδιδεται ηλεκτρονικα, οι ελεγχοι γινονται μετα την εκδοση της και ειναι ευθυνη του ενδιαφερομενου να πληροι τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

  • Mpampis
   Απάντηση

   Καλησπερα σας σε κατάστημα υγειονομικής ενδιαφέροντος με οικοδομική άδεια το 1997 και μικτό εμβαδόν ισογείου 86τ.μ. χρειάζεται η κατασκευή wc ΑμεΑ? Δεδομένου ότι και η νομοθεσία μέχρι και τον 07/2020 έλεγε για καταστήματα υγειονομικου ενδιαφέροντος λέει για μικρότερο από 100τετραγωνικα μικτό εμβαδό απαλλάσσονται εφόσον επιβαρύνουν οικονομικά τον ιδιοκτήτη.. Να σημειωθεί ότι τα wc τα έχει στο υπόγειο
   Ευχαριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Τον Δεκεμβριο ψηφιστηκε νεος κανονισμος ο οποιος διατηρει το οριο του μικτου συνολικου εμβαδου 100 τμ, αλλα θα χρειαστει να δουμε αν υπαρξει καποια περαιτερω διευκρινηση ή αλλαγη.

    • Mpampis
     Απάντηση

     Όταν λέμε μικτό εμβαδόν εννοουμε αυτό που συμπεριλαμβάνεται στον συντελεστή δόμησης και δεν αφορά εξωτερικό χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που μας αδειοδότηση ο δήμος έτσι? Ότι έχει να κάνει με το μαγαζί εσωτερικά.γνωριζετε ποιος είναι ο νέος αυτός κανονισμός του Δεκεμβρίου? Ευχαριστώ πολυ και καλημερα

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ειναι ο Ν4759/2020 . Περισσοτερες διευκρινησεις προσεχως …

  • Μαρία Π.
   Απάντηση

   Καλημέρα ενδιαφέρομαι για επισκευές επίπλων με περίπου 5 ίππους συνολικά. Σε ημιυπόγειο χώρο με βοηθητική χρήση χρειάζεται αλλαγή χρήσης αρχικά;Χρειαζετςι άδεια λειτουργίας μετά;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι και στα δυο.

    • Μαρία Π.
     Απάντηση

     Ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορεί να γίνει έναρξη και μετά όλη η διαδικασία;

     • Μαρία Π.

      Ξέχασα να αναφέρω ότι κυρία δραστηριότητα θα είναι το λιανικό εμπόριο επίπλων

     • Μαρία Π.

      Ξέχασα να αναφέρω ότι κυρία δραστηριότητα θα είναι το λιανικό εμπόριο επίπλων.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αυτη ειναι ερωτηση για λογιστη.

 • ΝΙΚΟΣ
  Απάντηση

  Κ. Διαμαντή καλημέρα σας.
  Μια γνωστοποίηση για ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορεί να καταργηθεί; Αν ναι από ποιόν;
  Για να γίνω πιο σαφής , μπορεί αν θέλει ο νόμιμος εκπρόσωπος ( αυτός που έχει την γνωστοποίηση στο όνομα του) να καταργήσει αν θέλει την γνωστοποίηση;

 • ARISTEIDIS RAPTIS
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Έχω κατάστημα ψιλικών. Σε έλεγχο που είχα από αστυνομία,ο ένας αστυνομικός είπε ότι την άδεια του καταστήματος (Βεβαίωση γνωστοποίησης έχω) πρέπει να την έχω αναρτημένη. Ισχύει ακόμα αυτό;

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας! Επιθυμω να ανοιξω παρασκευαστηριο ζαχαρωτών αλλά δεν εχω καμια ιδέα από που να ξεκινήσω, εννοω σε ποιες υπηρεσίες να απευθυνθώ για άδειες και γενικώς ποια ειναι η σειρά, δλδ βρίσκω καποιο χώρο, το βλεπει μηχανικός και μετα παω για τις άδειες ή πρεπει να κανω κάτι αλλο πρώτα? Επίσης, θελω να ρωτήσω αν αντί για σταθερός χώρος υπαρχει καντίνα τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση?

 • Νικολαος Δημητρακοπουλος
  Απάντηση

  Καλησπερα θελω να ανοιξω μια επιχειρηση στην οποια θα αγοραζω χονδρικης ,αποθηκευω προιοντα σε ψυγεια και στην συνεχεια θα τα διανεμω σε συσκευασιες λιανικα σε καταναλωτες. Η διαδικασια αυτη αφορα το δημο η την περιφερεια; και επιπλεον πρωτα πρεπει να ιδρυσω επιχειρηση και μετα να κανω αιτηση σε δημο η περιφερεια; ευχαριστω πολυ

 • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ
  Απάντηση

  γεια σας. προσπαθώ εδώ και λίγες ημέρες να βγάλω άκρη για το πως βγάζω άδεια για κυλικείο σε σχολείο. έκανα την αίτηση στο δήμο, πλήρωσα το παράβολο , και μου είπανε ότι από εδώ και μετά προχωράει η διαδικασία της αίτησης μόνο ηλεκτρονικά . προσπαθώ να βγάλω μια άκρη αλλά όσο και αν το γκουγκλάρω η απάντηση που βρίσκω είναι ότι όλα γίνονται με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή μαζεύεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα καταθέτεις στην αρμόδια υπηρεσία. ποιά είναι η συμβουλή σας? να απευθυνθώ στον λογιστή μου? στον μηχανικό μου?

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  σε υφιστάμενο πολύ παλαιό κατάστημα επιφανείας 30τμ υπάρχει υποχρέωση κατασκευής τουαλέτα ΑΜΕΑ? Το κατάστημα θα έχει τραπεζοκαθίσματα μόνο στο πεζοδρόμιο και η επιφάνεια που του αναλογεί για αναπτυξη τραπεζοκαθισμάτων είναι περίπου 35τμ. Νομίζω ότι όταν η κατασκευή τουαλέτας ΑΜΕΑ καταλαμβάνει μεγάλο ποσοστό της επιφάνειας τότε απαλλάσεται.
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βάση αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αυτή η απαίτηση.

 • Μαριος
  Απάντηση

  Καλησπερα σας

  Εχω ενοικιαζομενα και θελω να φτιάχνω πρωινό (ψησιμο σφολιατοειδων κυριως) και να τα δινω στα δωματια των πελατων μου (δεν εχω αιθουσα ουτε χωρο για αιθουσα πρωινου). Εχω δηλωμενο χωρο κουζινας στην πολεοδομια αλλα δεν μπορω να βρω τι αδεια χρειαζεται, τι προδιαγραφες, εγκαταστασεις κτλ. Ρωτησα δημο, υγειονομικο και ΕΟΤ και ο ενας με στελνει στον αλλον.
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια ειναι “καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος εντος τουριστικου καταλυματος” και γινεται μεσω notifybusiness.

   • ΕΛΕΝΑ ΛΩΜΗ
    Απάντηση

    Πως μπορώ να δω μια ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΦΕ – ΜΠΑΡ ΝΑ ΔΩ ΕΑΝ ΙΣΧΙΕΙ???

 • Ιωάννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας. Σε παλαιότερη απάντησή σας (2014) αναφέρετε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν ανήκουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπότε δεν βγαίνει κάποια σχετική άδεια. Εξακολουθεί να ισχύει αυτό; Είναι εφικτό δηλαδή να λειτουργήσει e-shop που θα διαθέτει αποκλειστικά συμπληρώματα διατροφής (τυποποιημένα), χωρίς άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος φυσικού καταστήματος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν τα συμπληρωματα αφορουν μπαρες, ροφηματα ή κατι αλλο παρεμφερες με αυτα, θελουν αδεια και εντασσονται στα παντοπωλεια. Αν κανετε e shop που να πουλαει τα παραπανω, πρεπει να εχετε και φυσικο καταστημα με αδεια λειτουργιας. Για οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, δε μπορω να απαντησω κατι με σαφηνεια.

   • Νικολάου Ιορδάνης
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας. Καλή χρονιά. Έχω βρει ένα κατάστημα στην Αθήνα που για τα προηγούμενα 26 χρόνια λειτουργούσε σαν πρατήριο άρτου. Είμαι στην διαδικασια επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη. Εφοσων υπάρξει συμφωνία έμαθα πως πρέπει να προβώ σε αρχαιολογία. Το ερωτημα μου είναι :
    Είναι εύκολη όλη αυτή η διαδικασία και πόσο χρόνο θα χρειαστεί περίπου αν το αναθέσω στο γραφείο σας. Το κατάστημα να σημειώσω είναι 20τμ. Ευχαριστώ

    • Νικολάου Ιορδάνης
     Απάντηση

     Στο κατάστημα θα έχω καφέ take away, και τυποποιημένα προϊόντα χωρίς τραπεζοκαθισματα

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Πριν υπογραψετε οτιδηποτε καλο θα ηταν να γινει ελεγχος αν μπορει να αδειοδοτηθει η δραστηριοτητα που θελετε στην περιοχη και στο συγκεκριμενο ακινητο.

 • λενα
  Απάντηση

  καλησπερα σας ! εχω το σπιτι μου το οποιο διαθετει 7 δωματια . θελω να το μετατρεψω σε κατι σαν πανσιον φιλοξενιας ηλικιωμενων ή μινι γηροκομειο . δλδ να ερχονται οι ηλικιωμενοι ( ή και μοναχικοι ηλικιωμενοι ) να διαβιουν ειτε για λιγο καιρο ειτε για μονιμα .τι αδεια χρειαζεται γι αυτο; πως πρεπει να το δηλωσω ;εννοω για να ειμαι νομιμη σε περιπτωση που οι συγγενεις τους μου ζητησουν αποδειξη για τα χρηματα που θα πληρωνουν και να μην εχω προβλημα να με καρφωσει καποιος στην εφορια

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κτηριολογικές και όχι μόνο που πρέπει να πληρούνται για να γίνει ένας χώρος γηροκομείο. Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό που θέλετε.

  • Μάρω Ποταμιάνου
   Απάντηση

   Έχω ισόγειο διαμέρισμα που βλέπει σε πεζόδρομο.Ενδιαφερομαι να το νοικιάσω.Διολα όμως υπάρχει καφενείο πάρα πολλών χρόνων το οποίο τώρα διαπιστώνω ότι έχει γίνει μεζεδοπωλείο,οπότε έχει απλώσει τραπέζια.Βεβαια κάνουν επίσης πάρα πολύ θορυβο.Ποιο είναι το όριο κ ο αριθμός τους;Μέχρι που μπορεί να τα έχει χωρίς να ενοχλεί;;;Υπάρχει π.χ.τραπεζι δίπλα από την μπαλκονόπορτα του ενός δωματίου.Φοβαμαι ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τους υποψήφιους ενοικιαστές καθώς εγώ ζω στην επαρχία κ έχω διαπιστώσει ότι ο κύριος έχει επαφές με το Δήμο αφού περνάει το βυτίο κ ποτίζει από κοινού με τον εργαζόμενο τα φυτά που τον εξυπηρετουν

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ειναι πολυ εξειδικευμενες ερωτησεις για να απαντηθουν σε σχολιο.

 • Γιωργος
  Απάντηση

  Χαιρεται! Είμαι chef και θέλω να κάνω κάνω private dinning στο εξοχικό μου..! Υπάρχει τρόπος να είναι νόμιμο για να μην έχω μπλεξίματα;; Τι άδεια χρειάζεται;;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βγει αδεια εστιατοριου με οτι αυτο συνεπαγεται.

 • ANTONIADOU
  Απάντηση

  καλημέρα σας, Θα ήθελα να σας ρωτήσω, για πώληση καφέ και αναψυκτικών από κινητό κατάστημα (τρέιλερ) χρειάζεται άδεια καντίνας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι

 • Minas
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Στα δικαιολογητικά για την γνωστοποίηση λειτουργίας χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικών μονάδων, απαιτούνται αρχιτεκτονικά σχέδια. Τι σχέδια απαιτούνται (κατόψεις, όψεις του χώρου)? Το 1974 που είχε βγει η οικοδομική άδεια είχαν κατατεθεί και στον ΕΟΤ αλλά πλεον χάθηκαν. Προκαλεί κάποιο κόλλημα? Η αρκούν μόνο τα βεβαιωμένα απο την πολεοδομία σχέδια? Γιατι ζητανε θεωρημένα από τον ΕΟΤ και απο την Πολεοδομία. Εφόσον ξαναξεκιναω την διαδικασία γνωστοποίησης και στον ΕΟΤ να επικυρώσουν πάλι τα σχέδια μου?
  Και τέλος, το διάγραμμα ροής πρέπει και μπορεί να το υπογράψει πολιτικός μηχανικός? Ή μπορει να υπογραψει ο αγορανομικός υπεύθυνος?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι παρα πολλες οι ερωτησεις σας για να απαντηθουν εδω. Αν θελετε μπορουμε να τα πουμε κατ’ιδιαν.

  • Αθανασιος ΤΣΕΣΜΕΛΗΣ
   Απάντηση

   Καλησπέρα γειτονικό καταστημα ψιλικων εχει βγάλει ψυγεία στην πρασια του μεσκοπο να μην βλέπουμε απο την δικιά μας πλευρά. Αυτό επιτρέπεται και αν όχι τι πρεπει να κάνω. Ευχαριστώ.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Απαγορευονται ψυγεια εκτος οικοδομικης γραμμης. Μπορειτε να κανετε καταγγελια στις αρμοδιες αρχες.

 • Σταμ
  Απάντηση

  Θά ήθελα να ανοίξω ένα καφέ take away τό οποίο θά έχει καί σφολιάτα καί σάντουιτς. Δέν θέλω τραπεζοκαθίσματα. Έχω βρεί ένα χώρο γιά ενοικίαση αλλά μέ ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης πώς το καταστατικό δέν περιλαμβάνει χώρους υγειονομικου ενδιαφέροντος. Εννοεί πως χρειαζόμαι άδεια; Η ότι ο χώρος δέν βγάζει άδεια; Από πανω υπάρχει ένα σπίτι. Πρέπει να συναινέσει; Υπάρχει επίσης καί ένα άλλο κατάστημα που μέ ενδιαφέρει τό οποίο μέ ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης πως μόνο μέ άδεια αρτοποιειου θά μπορουσα νά ξεκινήσω καί μετά νά βάλω καφέ. Τί εννοεί μέ αυτό;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Προτιμω να μην εικαζω τι σκεφτονται αλλοι ανθρωποι. Θα προτεινα να δουμε τα δεδομενα.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλησπέρα ,
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται σε μαγαζί περιποίησης άκρων να συστεγαστεί σε ξεχωριστό δωμάτιο με φυσικό φως και αερισμό αν γίνεται να βάλουμε μηχάνημα για λέιζερ αποτρίχωσης .
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

  • Πάνος
   Απάντηση

   Καλησπέρα κι ελπίζω να είστε καλά.
   Κατάστημα 24 τμ παροχής υπηρεσιών & λιανικής πώλησης θελουμε να προσθέσουμε υγειονομικού ενδιαφέροντος (νύχια). Wc έχει στο πατάρι μη δηλωμένο. Αν το ανακατασκευάσουμε κ πληρεί τις προυποθεσεις ύψους & το δηλώσουμε μπορεί να μας δωθεί η άδεια ;
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Σε ενα θεωρητικο επιπεδο θα μπορουσε να γινει αυτο που λετε, αλλα πραγματικα θα πρεπει να δουμε με περισσοτερες λεπτομερειες τα δεδομενα του χωρου σας.

 • Παύλος Μ.
  Απάντηση

  Κ. Διαμάντη καλησπέρα σας.
  Είμαι ιδιοκτήτης ενός νεοσύστατου καταστήματος Pet Shop. Στο κατάστημα θα γίνεται και λιανικό εμπόριο ωδικών πτηνών με αντίστοιχο ΚΑΔ 47767910. Γνωρίζετε αν ο συγκεκριμένος ΚΑΔ απαιτεί άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος από τον αρμόδιο Δήμο;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • nikolaos
  Απάντηση

  υπαρχει αποθηκη (μονη της οχι σε κτηριο) που μπορω να την νικιασω πολυ καλα, ειναι διπλα σε στρατιοτικο νοσοκομειο που δεν εχει αλλο καφε κοντα , μπορω να του αλλαξω χριση κανοντας μια επενδυση για takeawy cafe? περαν του κατασκευαστικου κομματιου αξιζει η θα πεσω σε γραφειοκρατια? ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρητικα μπορει να γινει αλλαγη χρησης. Το αν αξιζει ή αν τελικα γινεται θα πρεπει να εχω περισσοτερα στοιχεια για να απαντησω.

 • marina
  Απάντηση

  K.Διαμαντη καλησπερα σας.ειμαι groymer και θελω να ανοιξω ενα κομμωτηριο σκυλων αλλα δεν ξερω τι βεβαιωσεις θελουν.μου ειπαν κατι για βεβαιωση κτηνιατρου που δεν ισχυει,μπορειται να με βοηθησετε ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτη τη δραστηριοτητα.

 • Εύα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, είμαι pet groomer και ενδιαφέρομαι να ανοίξω κομμωτήριο ζώων. Θα ήθελα όμως να εντάξω σε διαφορετικό σημείο του καταστήματος (συνολικά τετραγωνικά καταστηματοσ 80) καφέ με τραπέζια ώστε να απολαμβάνουν κάποιο ρόφημα ενώ καλλωπίζεται το ζώο τους. Και φυσικά να είναι ανοιχτό και για πελάτες χωρίς ζώα εάν το επιθυμούν. Δεν γνωρίζω εάν κάτι τέτοιο επιτρέπεται, θα ήθελα να με διαφωτίσετε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, που με συμβουλεύετε να απευθυνθώ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα μπορουσε να γινει πιστευω. Ειναι θεμα συγκροτησης.
   Για σιγουρα συζητηστετο με το υγειονομικο.

 • Ελισσαβετ
  Απάντηση

  καλησπέρα,
  Είμαστε στο στάδιο κατασκευής τουριστικών καταλυμάτων και σκεφτόμαστε να ζητήσουμε άδεια για open bar διπλα από την πισίνα! Χρειάζονται τετραγωνικά δόμησης; Τροποποίηση της οικοδομικής άδειας; Τωρα εμφανίζεται ένας χώρος μπαρ αλλά χωρίς κουζίνα η άλλες εγκαταστάσεις. Στο open bar υπάρχει περιορισμός ως προς το τι θα σερβίρουμε; Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος θα πρεπει να στεγαζεται σε κτισμα με νομιμη οικοδομικη αδεια και να πληρει ολες τις προδιαγραφες της υγειονομικης υπηρεσιας.

  • Μαρία
   Απάντηση

   Θα μπορούσατε να μου πείτε τι χρειάζεται για να ανοίξω pet shop κομμωτήριο σκύλων και φιλοξενία? Ευχαριστώ πολύ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δε γνωριζω.

 • Νικολέττα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Υπάρχει κάποιος περιορισμός στα τετραγωνικά μέτρα για την ίδρυση κομμωτηρίου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μια θεση εργασιας 8 τμ , δυο θεσεις εργασιας 12 τμ και συν 3 τμ για καθε επιπλεον θεση.

   Συν βεβαια και καποιος χωρος αναμονης και WC . Γενικα προτεινω να μην πατε τσιμα τσιμα με τα τετραγωνικα.

   • CHRISTINA
    Απάντηση

    Καλησπερα σας,

    Θα ηθελα να ρωτησω σενα μαγαζι που λειτουργει ως καφετερεια, κ εχει υπογειο χωρο κ ακριβως στο πανω οροφο εχει ανεξαρτητα γραφεια. Θα μπορουσε το μαγαζι ν μετατραπει σ εστιατοριο κ να μετατραπει ο υπογειος χωρος σε κουζινα? χρειαζεται να συμφωνησουν και τ γραφεια απο πανω η καποια εξοδος για καμιναδα? ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα μπορουσε να γινει αλλαγη χρησης. Αν θελετε να βγαλετε αδεια για καμιναδα θα πρεπει να υπαρχει η συναινεση των συνιδιοκτητων.

 • Φρυνη
  Απάντηση

  Σε καταστημα 32 τμ με αδεια που αναφερεται ως καταστημα ετους 1995 μπορω να ανοιξω μανικιουρ πεντικιουρ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα μπορουσε, αρκει να πληρουνται ολες οι προδιαγραφες της κειμενης νομοθεσιας.

 • Βασιλικη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, θα ηθελα να ρωτησω καταστημα (κομμωτηριο) με δυο επιπεδα δηλαδη εχει μεσα το καταστημα και παταρι δηλωμένο και με αδεια λειτουργίας καταστηματος, αλλα στην κατοψη ειναι μονο ο κατω χωρος, αν γινει ανακαινίσει και χρησιμοποιηθει και το παταρι θα πρεπει στην κατοψη να γινει αλλαγη και να σχεδιαστεί καινούργια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την άμεση ενημέρωση. Μια ερώτηση. Σε ένα υπάρχον κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήριο) που λειτουργεί σε όροφο, για να διαμορφωθεί μέσα ένας χώρος με υπηρεσίες αισθητικής, χρειάζεται νέα άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος; Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, θα πρεπει να βγει αδεια εργαστηριου αισθητικης.

 • Mary M
  Απάντηση

  Καλημέρα σας.
  Σύμφωνα με την υπ’α ρ. 33652/27.3.2020 εγκύκλιο του Υπουργειου Ανάπτυξης τα σουπερ μαρκετ θα έπρεπε να είναι κλειστά την Κυριακή 29-3-2020. Βρίσκεται όμως σε τουριστική περιοχή σε παραλίακή περιοχη. Η άδεια λειτουργίας δεν αναφέρει κάτι σχετικό και μάλλον ουτε προβλέπεται. Ποιο δημόσιο έγγραφο το εγκρίνει; Το κατάστημα λειτουργησε καταχρηστικά εκμεταλλευόμενο τις διατάξεις περί τουριστικής περιοχής; Ποια υπηρεσία πρέπει να το ελέγξει ; Ο Δήμος ή η Αποκεντρωμένη;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Να πω την αληθεια, δεν γνωριζω.

 • Κασσάνδρα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  θα μπορούσατε παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά με την λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ μπάρ) το οποίο θα λειτουργεί ταυτόχρονα σε κλειστο και ανοιχτό χώρο (ταράτσα) με χρήση μουσικής, ποιά είναι η minimum απόσταση σύμφωνα με τον νόμο που πρέπει να έχει από κατοικίες? Το κτίριο είναι διώροφο σε κατοικημένη περιοχή με πολυκατοικίες.
  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για την ταρατσα θα χρειαστει μελετη μηχανικου με εξιδεικευση στον τομεα της ακουστικης.

  • Marinos
   Απάντηση

   Θα πρέπει στα σημεια προστασιας να μην ξεπερνας το 30db που μαλλον είναι αδύνατο σε ανοιχτό χώρο σε αστικο ιστο με μουσικη ακόμα και αν εσυ τηρεις τα 80db που ορίζει ο νομος (που δεν θα το τηρεις..). Μετα τις 11 το βραδυ θα χρειαστεις παραταση ωραριου μοθσικης απο την επιτροπη ποιοτητας ζωης του Δημου που όμως την δινουν μονο σε κλειστά καταστηματα. Άρα αν το ανοιξεις ετοιμασου για περιπετεις με όλους του γειτονες και την αστυνομια και τον Δημο με μηνυσεις.

 • Maria
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Σε κατάστημα που παρέχει υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος θέλει ο ιδιοκτήτης να χρησιμοποιήσει και 2ο όροφο που είναι δηλωμένος ως αποθήκη στην Ο.Α. Θα πρέπει πρώτα να γίνει αλλαγή στην πολεοδομία και μετά να εντάξει τα τετραγωνικά στην επιχείρησή του ( αφού πάρει τη σχετική βεβαίωση από το Δήμο)?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πρεπει να γινει αλλαγη χρησης και να πληρουνται οι προδιαγραφες της νομοθεσιας.

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  θα ήθελα να ρωτήσω , χώρος εστίασης με προσωρινή άδεια λειτουργίας, μπορεί να ασφαλίσει προσωπικό;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει προσωρινη αδεια λειτουργιας.

 • Μάνος Χ.
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  για ήδη αδειοδοτημένη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο), χρειάζεται να πάρει κάποια άδεια (πχ υγειονομικό) για να βγάλει έξω ψησταριά για ένα δύο ημέρες (τις ημέρες του καρναβαλιού συγκεκριμένα);
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν επιτρεπεται κατι τετοιο.

   • Μάριος Τ
    Απάντηση

    Σε συνέχεια της ερώτησης του Μάνου Χ, έστω ΚΥΕ Καφέ- Ψητοπωλείο και θέλει ο κάτοχος της άδειας να βγάλει έξω σε κοινόχρηστο χώρο ψησταριά για να ψήνει σουβλάκια, για ένα με δύο μήνες. Με την υφιστάμενη άδεια, προφανώς δεν μπορεί. Θα πρέπει να βγάλει κάποια άλλη άδεια; Εαν ναι τι άδεια χρειάζεται; Ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Απαγορευεται ψησταρια/ψυγεια κτλ σε μη στεγασμενο χωρο εκτος οικοδομικης γραμμης.

 • Μιχαλης
  Απάντηση

  Kαλησπερα σας!
  Θελω να σας ρωτησω το εξης:
  εχω ενα ανψυκτηριο καφε,με ολες του τις αδειες..
  Θελω ομως μεσα σ αυτο,να πουλαω και ηδη ρουχισμου με καποιες εκθεσεις που θα κανω και μεσω ιντερνετ..
  Χρειαζεται καποια περαιτερω αδεια γι αυτο ή απλα μια εναρξη στην εφορια για την προσθετη δραστηριοτητα της πωλησης ρουχισμου;
  Eπισης μπορουν και οι 2 δραστηριοτητες να εχουν την ιδια εδρα;
  Σας ευχαριστω πολυ προκαταβολικα!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη η δραστηριοτητα θελει εναρξη στην εφορια. Για τα υπολοιπα ρωτηστε τον λογιστη σας.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Έχω δύο καταστήματα το ένα ήταν ιντερνέτ καφέ και το άλλο κομμωτήριο και θέλω να τα κάνω ΚΔΑΠ. Χρειάζεται αλλαγή Άδειας Χρήσης από υγειονομικού ενδιαφέροντος σε υγείας και πρόνοιας;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

   • Γιώργος
    Απάντηση

    Ευχαριστώ για την απάντηση, έχω ακόμη μία ερώτηση. Ο χώρος θα είναι περίπου 380m^2 και είναι ισόγειο και πατάρι, θα υπάρχουν 4 αίθουσες και θα έχει δυναμικότητα 75-80 παιδιών η βάρδια, η οικοδομή είναι του ‘65 και θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεται σύστημα μόνιμης πυρόσβεσης σπρίνγκλερ ή αν καλυπτόμαστε με πυροσβεστήρες και πυροσβεστική φωλιά!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δεν γινεται να δωθει μια τετοια απαντηση χωρις να γινει μελετης πυρασφαλειας.

 • Στελιος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εγκυρη ενημέρωση που παρέχετε μέσω της σελίδα σας.

  Στο ἀρθρο 1 της Υπουργικής Απόφασης Υ.Α. Αριθμ. Οικ. 16228/2017 ( ΦΕΚ 1723/Β 18-05-2017 ) αναφέρει πως “Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας δεν εμπίπτουν τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών αμιγώς ίντερνετ και οι παιδότοποι.”

  Ένα κατάστημα πώλησης τροφίμων αποκλειστικά μέσω ίντερνετ εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση ή για καταστήματα παροχής υπηρεσιών αμιγώς ίντερνετ εννοούν καταστήματα όπως τα ιντερνετ καφέ;

  Σας ευχαριστώ,

  Στελιος

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εννοει οντως τα internet καφε. Δεν επιτρεπεται πωληση τροφιμων αποκλειστικα μεσω internet. Πρεπει να εχετε και αδεια ΚΥΕ.

 • ΜΑΙΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και να έχετε μια καλή χρονιά με υγεία. Θα ήθελα να ανοίξω μια αίθουσα αναγνωστήριο που θα προσφέρω δωρεάν ίντερνετ, χωρίσ pc καθώς επίσης και ροφήματα και μπέργκερ-κλαμπ κλπ απο διπλανό μαγαζί τα οποία θα παραγγέλνω και θα μου τα φέρνει βάσει συμφωνίας που θα κάνουμε. Εγώ προσφέρω το χώρο και ενημερώνω και τον πελάτη μου να πάρει την παραγγελία του (δεν θα σερβίρω καν). Χρειάζομαι άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω. Θα πρεπει να ψαξουμε.

 • Ειρηνη
  Απάντηση

  Γειά χαρά σας πρόκειται να αναλάβουμε ένα ξενώνα ο οποίος είναι κλειστός σχεδόν τρία χρόνια ,ο ιδιοκτήτης έχει γνωστοποιήσει την διακοπή λειτουργίας του καταλύματος οπότε υποθέτω πως πρέπει να κάνουμε εμείς γνωστοποίηση μεταβολής στοιχείων, …?το κατάλυμα έχει στον χώρο του και μια καφετέρια ,ως προς αυτό θα ήθελα να ρωτήσω την διαδικασία για την νόμιμη έναρξη λειτουργίας και του καταλύματος και της καφετέριας.Επίσης το κατάλυμα βρίσκεται στην Πιερία και εμείς ζούμε προς το παρόν στην Καλαμάτα,υπάρχει τρόπος να κινήσουμε την διαδικασία από εδώ που βρισκόμαστε ?μέχρι να έρθει η ώρα της μετάβασης μας εκεί?Θα θέλαμε επίσης να μας αναλάβει ο κύριος Αριστομένης αν είναι δυνατό.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω οτι οι διαδικασιες θα πρεπει να γινουν απο την αρχη.

  • ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
   Απάντηση

   Καλημέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω ως αν ένας απόφοιτος ΙΕΚ με ειδικότητα βοηθός φυσικοθεραπευτη μπορεί να ανοίξει δική του επιχείρηση χωρίς να χρειαστεί παρουσία φοισικοθεραπευτη από ΑΕΙ δηλ με ποια επωνυμια …ισως??

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Σε αυτο το πλαισιο συζητησης , δεν εχω κατι υποψη μου.

 • Έφη
  Απάντηση

  Θέλω να γίνει μεταβίβαση άδειας καταστηματος παντοπωλειου απο γιαγια σε εγγονη. Το κτίσμα είναι προ του 1989 ενω η αδεια ανηκε αρχικα στον παππου, ο οποιος πεθανε, και το 1993 μεταβιβαστηκε στην γιαγια. Υπαρχουν συγεκκριμενες προβλεψεις για το λουτροαποχωρητηριο, δεδομενου οτι η επιχειρηση θα ειναι ατομικη, για την πυροπροστασια η την πολεοδομια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η απαντηση ειναι εκτενης και δεν μπορει να δωθει εδω.

 • Ανδρέας
  Απάντηση

  Καλημέρα.

  Μπορεί να ανοίξει κατάστημα (η ταμπέλα θα είναι “πολυχώρος τέχνης”) με χρήση ταράτσας ως ουσιαστικά open bar -lounge, η οποία ταράτσα από τη μια εφάπτεται κυριολεκτικά με κατοικία, ενώ από την άλλη απέχει μόλις 2,4 μέτρα από άλλη κατοικία και εν γένει θα βρίσκεται πολύ κοντά τόσο σε σπίτια όσο και τουριστικά καταλύματα;

  Για να καταλάβετε, το κτίριο είναι διώροφο, αλλά σε άμεση επαφή έχει εξαώροφη πολυκατοικία, σε απόσταση 2,4-3 μέτρων άλλη μία και απέναντι, σε στενό δρόμο, άλλες κατοικίες. Επίσης από πίσω βλέπει σε σχετικά μικρή απόσταση στο ίδιο τετράγωνο κτίρια που επίσης εν μέρει κατοικούνται ή έχουν καταλύματα τύπου Airbnb.

  Η περιοχή είναι γενικής κατοικίας.

  Ευχαριστώ για την οποία απάντηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι μπορει να γινει.

   • Ανδρέας
    Απάντηση

    Ευχαριστώ. Με βάση ποιες διατάξεις, αν επιτρέπεται; Τι θα έπρεπε ενδεχομένως να τηρηθεί ή να γίνει, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο χώρος της ταράτσας;

  • Δέσποινα Δουλακη
   Απάντηση

   Σε κατάστημα με οικοδομική άδεια έκθεσης πώλησης για να ανοίξω fast food έχοντας τη βεβαίωση χρήσης γης από το δήμο μου πως προχωράω; Χρειάζεται καινούργια οικοδομικη άδεια;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πρεπει να γινει αλλαγη χρησης και η υπολοιπη διαδικασια γνωστοποιησης λειτουργιας.

 • Κωνσταντίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, γνωρίζετε μήπως κάποια ενδεικτική τιμή για την αδειοδότηση επαγγελματικού εργαστηρίου για χημικές έρευνες;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Για αλλαγή χρήσης από εστιατόριο σε κατοικία χρειάζεται οικοδομική άδεια ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, αλλα ειναι σχετικα απλη η διαδικασια.

   • ΓΙΩΡΓΟΣ
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση !!!

  • Διονύσιος
   Απάντηση

   Αγοράζω τον αέρα σε ένα ήδη υπάρχων σουβλατζιδικο ειναι πιο εύκολα να ανοίξει επιχείρηση πάλι εκεί? Τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Η απαντηση ειναι εκτενης και δεν μπορει να δωθει εδω.

 • Αντώνης Κ.
  Απάντηση

  Χαίρετε, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που αφορά στην Έκδοση Άδειας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (εστιατόριο, κωδικός ΚΑΔ 56.10).
  Είναι δυνατή/επιτρεπτή βάσει νομοθεσίας η τοποθέτηση λάντζας και πλυντηρίου σε στεγασμένο ημιυπαίθριο χώρο εστιατορίου, ο οποίος βλέπει στον ακάλυπτο χώρο?? Η θα πρέπει ο εξοπλισμός αυτός να τοποθετείται απαραιτήτως εντός του καταστήματος? Δεν έχω εντοπίσει κάποια σχετική διάταξη απαγορευτική ή μη.

  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εννοειται πως οχι. Δειτε γενικες διαταξεις της Υγειονομικης νομοθεσιας.

   • Αντώνης Κ.
    Απάντηση

    Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Η υγειονομική διάταξη αναφέρει:
    “Ο χώρος πλύσης των σκευών καθώς και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών θα είναι ανάλογος και κατάλληλος ώστε να επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση τους, ενώ η χωροθέτηση του εν λόγω χώρου θα πρέπει να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου της διασταυρούμενης επιμόλυνσης των τροφίμων”
    A.K.

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  κ. Διαμαντή Καλησπέρα και μπράβο για το έργο σας. Θα ήθελα και εγω με τη σειρά μου να σας κάνω την εξής ερώτηση. Εγώ είμαι παραγωγός (δεν φαίνεται κάπου) φυτικής καλλιέργειας . Θέλω να ρωτήσω για να γίνει πώληση του προϊόντος ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω;Θα πρέπει να γίνει δήλωση του αγροτεμαχίου οτι γίνεται καλλιέργεια; Να ενημερώσω μιλάμε για μικρή καλλιέργεια και το προϊόν αποθηκεύεται και πωλείται σε άλμη.
  Υπάρχει έναρξη στην εφορία (άλλο ΚΑΔ) .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο ειναι περισσοτερο λογιστικο θεμα.

 • Πανος
  Απάντηση

  Καλημέρα κ συγχαρητήρια για τις απαντησεις σας. Για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται τουαλέτα ΑΜΕΑ ; Το αναφέρω γιατί ενδιαφέρομαι και το κατάστημα έχει πρόσβαση μόνο από σκάλες (1ος όροφος από κάτω υπάρχουν καταστήματα, από πάνω τπτ)

  • Πάνος
   Απάντηση

   Το κατάστημα θα είναι αισθητικής & πώληση λιανικής.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Προς το παρον θα τηρουσα σταση αναμονης μεχρι του τελος του χρονου που πιθανως να βγει αποφαση για αυτο το θεμα.

  • Klajdi Maci
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας είμαι μάγειρας και ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα μαγειριο χωρίς τραπέζια μόνο πακέτο,αλλά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω?ποια είναι η διαδικασία ?πρέπει να βρω τον χώρο πρώτα?η πρώτα να πάω σε μηχανικο ,έχω μπερδευτεί. ευχαριστώ πολύ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει πρωτα να βρειτε εναν χωρο που να πληρει τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

    Αν θελετε μπορω να αναλαβω τον ελεγχο του κτιριου και την διαδικασια αδειοδοτησης.

    • klajdi
     Απάντηση

     ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση..!!

 • Φραγκίσκος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας Κ. Διαμαντη

  σε υπάρχουσα επιχείρηση ( Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα) και ενώ υπάρχει ο χώρος για την παρασκευή πρωινού (σε υμιυπόγειο) μπορείτε παρακαλώ να με συμβουλέυσετε στο ποιά βήματα πρέπει να ακολουθηθούν για την νόμιμη παρασκευή πρωινου και σερβιρίσματος του στο δωμάτιο ( όχι μπουφέ ) .

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

  Φραγκίσκος

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση σας για να απαντηθει εδω.

 • Άννα
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας κι ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Για να ανοίξω ένα e-shop αλλά και φυσικό μαγαζί μαζί που θα εμπορεύεται συσκευασμένα τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, βιολογικά προιόντα, ροφήματα ενεργειακά αλλά και αθλητικά είδη και καλλυντικά σε λιανική και χοντρική με καλύπτει ενιαίος χώρος – πόσων τετραγωνικών – και άδεια παντοπωλείου σύμφωνα με αυτά που διαβάζω στο site σας?
  Τέλος χρειάζομαι διάγραμμα ροής και υγειονολόγο για τα αρχεία τήρησης ή μπορώ η ίδια να είμαι υγειονομικά υπεύθυνη και να τα τηρώ? Χρειάζομαι κάποια πιστοποίηση?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το παντοπωλειο δεν καλυπτει χονδρικη. Θα πρεπει να τηρουνται απο εσας τα αρχεια τηρησης.

   • Άννα
    Απάντηση

    Ευχαριστώ κατ’ αρχάς. Με τι άδεια θα καλυφθώ και στη χοντρική? Και χρειάζομαι πιστοποίηση για να τηρώ τα αρχεία?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     1. αποθηκη χονδρικης
     2. οχι

     • Άννα

      Ευχαριστώ και πάλι. Μου ξεκαθαρίζεται το τοπίο . Δηλαδή άδεια αποθήκης χοντρικής αρκεί και για τη λιανική ή θα χρειαστώ 2 άδειες για μια επιχείρηση?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ειναι δυο αδειες.

 • Παναγιώτης
  Απάντηση

  Καλησπέρα ενδιαφέρομαι να ανοίξω επιχείρηση που θα σερβίρει καφέδες ροφήματα , πρωινά και brunch καθώς και burgers / sandwich και γλυκά . Η παρασκευή αυτών θα γίνεται εντός του καταστήματος δεν υπάρχει δηλαδή τίποτα τυποποιημένο . Η άδεια που χρειάζομαι είναι Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας (Καφετέρια , Σνακ Μπαρ , Αναψυκτήριο) ή θα πρέπει να είναι Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας(Καφετέρια – Εστατόριο). Τέλος θα πρέπει μετά το (Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας) να δηλώνεται και το είδος της επιχείρησης σύμφωνα με την παλιά νομοθεσία πχ εστιατόριο , σνακ μπαρ η καλύπτονται από το ανωτέρω. Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μετα το Επιχειρηση Μαζικης Εστιασης θα πρεπει να υπαρχει και το ειδος συμφωνα με την παλια νομοθεσια. Το τι ακριβως ειναι εχει να κανει με τις παρασκευες.

   Θα σας προτεινα αν θελετε να ειστε προς την μερια της ασφαλειας το “εστιατοριο”.

   • Παναγιώτης
    Απάντηση

    Ευχαριστώ . Μια τελευταία ερώτηση η προυποθέσεις για το χατακτηρισμό μιας επιχείρησης ως σνακ μπαρ, εστιατόριο κτλ γίνεται σύμφωνα με τις παρασκευές όπως διευκρινίζονται στην παλαιά νομοθεσία προφανώς για την στην νέα η κατηγοριοποίηση είναι μεταξύ Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας και μερικής και οι υπόλοιπες κατηγοριοποιούνται μέσα σε αυτές χωρίς να υπάρχει από ότι είδα στον νέο νόμο διευκρινίσεις για τον διαχωρισμό τους σε εστιατόρια – σνακ μπαρ κλπ . Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε η αδειοδότησή μου θα γίνει και αυτή με τα προαπαιτούμενα που έθετε η παλιά νομοθεσία λόγου χάρη στα εστιατόρια υποχρεώσουν να έχεις θερμοθάλαμο ενώ στην νέα δεν διευκρυνίζεται . Σας ευχαριστώ και συγγνωμη για το μακροσκελές.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Κρινεστε με αυτα που ισχυουν σημερα.

 • Βαγγέλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια για τη βοηθεια που μας προσφέρετε!!!
  Θα ήθελα να ρωτήσω σε ενα καταστημα υγεονομικου ενδιαφέροντος καφε σνακ με ντελιβερι που ειναι σε ιδιωτικό χώρο και ολα τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται μέσα σε αυτο και Οχι σε πεζοδρόμια του δήμου κλπ πρεπει να πληρώνει καθε τρίμηνο στον δήμο το ποσοστό που βγαίνει απο τον υπολογισμό του ΦΠΑ ;;; και αν Οχι πως μπορεις να το καταθεσεισ Στο δήμο για την διαγραφή του χρέους αυτού;; Ευχαριστω εκ τον προτέρων για την απάντηση σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, πρεπει.

 • Aggeliki
  Απάντηση

  Καλησπέρα, γνωρίζετε τι αδεια πρεπει να βγει για καταστημα παρασκευής ζωοτροφών και λιανικής διάθεσης αυτών?Το κατάστημα θα διαθετει παρασκευαστήριο όπου η παρασκευή θα γίνεται από μηχανήματα που θα έρθουν από το εξωτερικο. Όσο εχω ψάξει τη νομοθεσια δεν έχω βγάλει άκρη σχετικά με τι ειδους αδεια θα πρέπει να εκδοθει. Η πώληση των ζωοτροφών, από ότι εχω καταλάβει δεν απαιτει γνωστοποίηση. Όμως εδώ θα έχουμε και παρασκευή των τροφων.
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν και δεν γνωριζω πως ακριβως παρασκευαζονται οι ζωοτροφες θα πιθονολογουσα οτι εντασσονται στα “εστιατορια” ή τα “εργαστηρια τροφιμων”. Μπορειτε να επικοινωνησετε μαζι μου για να το ψαξουμε περισσοτερο.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλημέρα ! Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε γραμμοχαραγμένο πεζοδρόμιο μπροστά από ΚΥΕ πόσα τραπεζοκαθίσματα μπορούν να τοποθετηθούν και ποιος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο του αριθμού τραπεζοκαθισμάτων , Αστυνομία Δήμος ή υγειονομικό ?και ποια είναι η παράβαση και το πρόστιμο όταν τοποθετηθούν διπλάσιος αριθμός από αυτό που προβλέπετε από την άδεια ?
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Τα καθισματα υπολογιζονται με τον χωρο που σας εδωσαν δια 0.7.
   Αυτα τα ελεγχει συνηθως η δημοτικη αστυνομια και αποτι βλεπω το προστιμο ανερχεται στο 200% της τιμης της περιοχης.
   Βεβαια υπαρχουν και αλλες περιπτωσεις που δεν μπορουν να αναφερθουν εδω , λογω χωρου.

 • Ηλίας
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέτετε για την απάντηση των ερωτημάτων μας.
  Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να saw ρωτήσω, αν στην περίπτωση ίδρυσης ηλεκτρονικής κάβας διακίνησης εμφιαλωμένων ποτών, απαιτείται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, πρεπει να υπαρχει φυσικο καταστημα.

 • Μαια
  Απάντηση

  Γειά σας,θα ήθελα να ανοίξω ένα παραδοσιακό φούρνο-ζαχαροπλαστείο, τις Γεωργίας, τι χρειάζεστε πρώτα να κάνω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βρειτε ενα καταστημα που να μπορει να βγαλει την αντιστοιχη αδεια.

   Αν θελετε και πριν το νοικιασετε μπορειτε να επικοινωνησετε να το δουμε μαζι.

 • νικος
  Απάντηση

  καλησπερα θελω να ανοιξω ψητοπωλειο η μαγειριο (ψημενα κρεατα delivery) σε αμιγης κατοικια τι πρεπει να κανω?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Να βρειτε χωρο σε περιοχη που δεν ειναι αμιγης κατοικια.

 • Χρήστος Αγγελόπουλος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εγκυρη ενημέρωση που παρέχετε μέσω της σελίδα σας!
  Γνωρίζετε αν με τη νεα υγειονομική διάταξη επιτρέπεται καταστημα εστιασης καφε/μπαρ το οποιο διαθετει παρασκευαστηριο για παρασκευη πρωινού(ομελέτα,κρυα πιατα, περατωση εψησης κατεψυγμενων) μπορει να υπαχθεί στο ΕΠΙΠΕΔΟ Ι (χαμηλού κινδύνου).
  Διαβάζοντας τη διάταξη δε γινεται σαφές αν τετοιου ειδους καταστήματα μπορουν να θεωρηθουν Επιπεδου Ι ή αν υπαγονται στο Επ. ΙΙ (εστιατορια, καφενεία με παρασκευαστηριο).

  Ευχαριστω εκ των προτέρων,
  Χρήστος Αγγελόπουλος

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που ισχυουν μεχρι σημερα το καφε μπορει να κανει μονο κρυα πιατα.
   Αν θελετε κατι παραπανω θα πρεπει να πατε σε αλλο καταστημα εστιασης.

   • Χρήστος Αγγελόπουλος
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Λέγοντας οτι θα πρέπει να πάμε σε άλλο κατάστημα εστίασης εννοείτε Επιπέδου 2 (Μεσαίου κινδύνου); Η παρασκευή ομελέτας,κρύων πιάτων και περατωση εψησης κατεψυγμενων/συσκευασμένων υπάγονται στη κατηγορία “πλήρους επεξεργασίας(πλήρους γεύματος) “;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αν βγαλετε μια αδεια καφε-αναψυκτριο-σνακ μπαρ θα ειστε καλυμενος.

     Αυτη ειναι η συντομη απαντηση. Αν θελετε περισσοτερες λεπτομερειες καλυτερα να τα πουμε τηλεφωνικως.

     • Χρήστος Αγγελόπουλος

      Σας ευχαριστώ.

 • ΙΩΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα σας κ.Ηλια και μπραβο σας για της συμβουλες σας,ειναι να κανω μια νεα επιχειρηση(Επιχειρήσεις μαζικής Εστίασης πλήρους και πρόχειρου γεύματος) θα εχει σφολιατοειδη και ψωμη-γλυκα-καφε μπορω να χρησιμοποιησω στη ταμπελα του καταστηματος την ονομασια BAKERY(φουρνος)

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οσοσν αφορα την αδεια δεν υπαρχει θεμα.

 • Ζωή
  Απάντηση

  Καλημέρα σας Κύριε Διαμαντή.Θα ήθελα μια διευκρίνιση σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω και που μέχρι στιγμής κανένας δεν μπορεί να μου απαντήσει σίγουρα για το τί ισχύει με βάση τον νόμο.Είμαι σε διαδικασία ανοίγματος μιας επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος.Το διπλανό κατάστημα από εμένα που είναι ένα παντοπωλείο διαθέτει στον εξωτερικό του χώρο(στο πεζοδρόμιο,εντός των ορίων που προβλέπεται για τραπεζοκαθίσματα) ένα ψυγείο τύπου coca cola διπλό μήκους περίπου 1,36m και ύψους 2,05m τοποθετημένο κάθετα σαν διαχωριστικό ανάμεσα μας(βλέπω δηλαδή την πλάτη του).Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι ο άνθρωπος έχει ψυγείο έξω αλλά ότι το συγκεκριμένο μου κλείνει όλη την πρόσοψη του μαγαζιού ανεβαίνοντας τον δρόμο διότι η δική μου βιτρίνα είναι 1,5m και έτσι δεν φαίνεται καθόλου.Υπάρχει κάποιος νόμος που να μπορούσα να ισχυριστώ ότι αυτό είναι παράνομο όπως είναι τοποθετημένο ώστε ή να το τοποθετήσει γυρισμένο αλλιώς μπρόστα από το κατάστημά του ή έστω να βάλει ένα μικρότερων διαστάσεων ψυγείο για να μην κρύβεται όλη η πρόσοψη του καταστήματός μου;Δεν θα ήθελα να έρθω σε σύγκρουση με τους γείτονες αλλά ούτε να μπω σε διαδικασίες με καταγγελίες κλπ.Το μόνο που θέλω είναι να ξέρω σίγουρα αν με βάση τον νόμο ένα τέτοιων διαστάσεων ψυγείο τοποθετημένο με αυτό τον τρόπο είναι παράνομο ή όχι.(θα μπορούσα να σας στείλω κ φώτο εάν δεν καταλαβαίνει πώς ακριβώς εννοώ ότι είναι κάθετα τοποθετημένο)
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Στην Υγειονομικη Διαταξη ΦΕΚ 2161Β / 2017 στο αρθρο 13 το λεει ξεκαθαρα : “Απαγορεύεται η έκθεση των ανωτέρω ειδών έξω από την οικοδομική γραμμή του κτιρίου, στην πρασιά ή στο πεζοδρόμιο …”.

   • Ζωή
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση!

 • Δημητρης
  Απάντηση

  κ. Διαμαντη,
  συγχαρητηρια για τις αμεσες και εγκυρες απαντησεις (όπου φυσικα αυτες ειναι δυνατες)..
  Γνωρίζετε μηπως αν επιτρέπεται η χρήση μηχανημάτων στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού εντος παντοπωλείου;
  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι , αν ειναι οντως εντος …

 • Αλέξανδρος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.
  Ενδιαφέρομαι για λειτουργία φυσικοθεραπευτηρίου σε ισόγειο με πισίνα στο υπόγειο. Ωστόσο, επειδή ενδιαφέρομαι για παροχή υπηρεσιών και σε μη ασθενείς, σχεδιάζω κατασκευή δεύτερης πισίνας στο υπόγειο που χρειάζεται χωριστή άδεια η οποία θα είναι άδεια κολυμβητικής δεξαμενής ή πισίνα εντός γυμναστηρίου. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
  1) Υπάρχει κάτι λάθος στα παραπάνω ή σας ακούγονται/είναι νόμιμα;
  2) Επιτρέπεται η συστέγαση φυσικοθεραπευτηρίου και γυμναστηρίου; (Με δεδομένο ότι τμήμα του υπογείου θα καταληφθεί από το φυσικοθεραπευτήριο)
  3) Εάν επιτρέπεται, τι ισχύει με WC, εισόδους και αίθουσα αναμονής. Μπορούν αυτά να είναι κοινά στο ισόγειο;
  4) Εάν η πιο εύκολη και συμφέρουσα χρήση είναι η έκδοση άδειας για κολυμβητική δεξαμενή τελικά, τι είδους δραστηριότητα θεωρούνται τα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης που θα γίνονται εκεί; Θεωρείται μια δεξαμενή τελικά ένα μικρό γυμναστήριο χωρίς συμβατικά όργανα ή πρόκειται για άλλη επιχείρηση;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων ελπίζω να ήμουν σύντομος και κατατοπιστικός.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Ευχαριστω για το σχολιο σας.

   Ελπιζω να ειναι κατανοητο οτι η απαντηση σε αυτες τις ερωτησεις θα πρεπει να δωθει σε κατιδιαν συναντηση και μετα απο ερευνα.

 • ΦΙΛΙΠΠΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα κ. Ηλια θα ηθελα να σας κανω μερικες ερωτησεις σχετικα με το ανοιγμα ενος Ιντερνετ Καφε.

  1η)Υπαρχει καποιο κοστος αδειων και αν ναι ποσο περιπου.

  2η)Ποσο χρονοικο διαστημα περνει για να βγουν οι αδειες περιπου, δηλαδη αμα πω οτι ξεκιναω σημερα σε ποσο καιρο θα εχω ξεμπερδεψει και θα μπορω να το λειτουργησω.

  3η)Σαν νεος επιχειρηματιας καλυπτομαι απο καποιο προγραμμα.

  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλή σας μέρα,

   Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.
   1) Εάν θέλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την αμοιβή μας, σας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
   2) Θεωρώ ότι δεν είναι πιθανό να βγουν οι άδειες σε λιγότερο από δύο μήνες.
   3)Δεν το γνωρίζω

 • ΕλεΚατ
  Απάντηση

  Καλησπέρα κ. Ηλία.
  Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
  Έχω ένα κατάστημα 20τμ και θέλω να το κάνω εργαστήριο για μπισκότα σκύλων κατάλληλα και για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς τα υλικά θα είναι 100% φυσικά.
  Το μαγαζί όμως έχει ένα πατάρι το οποίο δεν είναι νόμιμο. Και έχει κατεβάσει το ταβάνι στα 2,48.
  Περναει στην άδεια η θα πρέπει να το γκρεμισω?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι αυτη η δραστηριοτητα εχει αδειοδοτικη διαδικασια. Οπως και να εχει εργαστηριο σε 20 τμ δεν βλεπω να περνει αδεια.

 • Ματινα
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Έχω ένα χώρο ιδιόκτητο. Με.ενδιαφερει να τοποθετήσω εντός ένα κιBo… Η να κάνω μια ξύλινη κατασκευή τύπου καλύβα και να το μετατρέψω σε αναψυκτιριο Μπορώ να ψηνω σουβλάκια εκεί? Η μόνο κρύα σάντουιτς και hot dog? Καφέδες και αναψυκτικά, επίσης πέρα απ την άδεια λειτουργίας, πρέπει να πάρω και κάποια άδεια για την κατασκευή με το kibo?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιθανως να μπορουσε να γινει. Πρωτα ομως πρεπει να δουμε αν μπορει να παρει αδεια απο την πολεοδομια.

 • Σταυρ
  Απάντηση

  Καλησπερα σας. Εχω 3 ερωτηματα, αν μπορειτε να με βοηθησετε:
  1.Για αδεια λειτουργιας παρασκευστηρίου (γλυκο παγωτο, έως 40 ατομα), απαιτείται διαγραμμα ροης κ τεχν εκθεση απο υγειονολογο;
  2. Το κτιριο ειναι πολυ παλιο και βρισκεται σε διατηρητεο οικισμο. θα γινει τακτοποιηση κ εχουν δοθει κ εγκρισεις αρχαιολογιας. Απαιτειται μελετη πυρασφαλειας απο μηχανολογο; ενεργητικη κ παθητικη;
  3. Τα εγγραφα αυτα πρεπει να προηγηθουν της γνωστοποιησης ή μπορουμε να κανουμε γνωστοποιηση κ να τα παρουμε μετα;
  Ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. ναι
   2. ναι απαιτειται μελετη πυρασφαλειας ( η οποια με βαση αυτα που ισχυουν σημερα δεν ειναι υποχρεωτικο να γινει απο μηχανολογο ).
   3. τα εγγραφα πρεπει να υπαρχουν στο καταστημα σε περιπτωση ελεγχου.

 • Κωνσταντινος
  Απάντηση

  Κ.Διαμαντη θελω να ανοιξω σταθερη καντινα σε αγροτεμαχιο ιδιοκτισιας μου σε περιοχη ζοε τι χρειαζομαι

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ειμαι σιγουρος οτι γινεται.

 • ΠΛΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  Απάντηση

  Αγαπητέ κύριε
  Έχω μια καφετερία που έχει γίνει με γνωστοποίηση και θέλω να βάλω και 3-4 υπολογιστές μπορώ να το κάνω ;
  Ευχαριστώ !

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα σας.
   Θα πρεπει να βγει αδεια για ιντερνετ καφε.

 • Βασίλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα.Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα studio γυμναστικής. Ο χώρος που έχω είναι 150 m² με ωφέλιμο 100 τμ. Όμως τα 50 τ.μ. από τα 150 τμ έχουν ύψος στα 2,30 αντί του 2,60. Στον συγκεκριμένο χώρο που είναι κάτω των 2,6 δεν προβλέπεται να κάνω γυμναστική. Ο ωφέλιμος χώρος που είναι ανω των 70 τμ έχει ύψος πολύ πάνω από το 2,6. Θα έχω πρόβλημα με την άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω πως ναι.

  • Katy
   Απάντηση

   Γειά σας, ενδιαφέρομαι να μάθω αν μπορώ να βγάλω άδεια για να λειτουργήσει ο κήπος του σπιτιού μου 1500τμ σαν χώρος εκδηλώσεων παιδικών πάρτυ.

   Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πιθανως να μπορουσε, αλλα θα πρεπει να το δουμε με περισσοτερη λεπτομερεια.

 • nikos
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Παρέχουμε υπηρεσίες διανομής φαγητού σε επιχειρήσεις (στόλο με διανομείς). Έχουμε υποχρέωση να εκδόσουμε κάποια άδεια λειτουργίας? (είτε υγειονομικού ενδιαφέροντας είτε διαφορετική?)

  Ευχαριστώ Πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.
   Θα πρεπει το καταστημα που παρασκευαζεται φαγητο να εχει αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος και παραλληλα τα οχημα διανομης να εχουν αδεια απο τη διευθυνση υγειας.
   Καλη συνεχεια.

 • ΑΝΝΥ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Βρήκα χώρο για κατάστημα καφέ μπαρ σε πολύ καλή τιμή. Παρ όλα αυτά θα ήθελα να πάρω άδεια για αδεια τραπεζοκαθισματων στο υπόγειο του. Γνωρίζετε ποσο κοστίζει η συγκεκριμένη άδεια και ποιες είναι οι προϋποθέσεις του χώρου για να εκδοθεί. π.χ συγκεκριμένο ύψος ταβανιου κλπ. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς ο ίδιος αναλαβανετε καταστήματα για έκδοση αδειών καθώς εκτιμώ πολύ τη δουλειά σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα σας.
   Θα πρεπει το υπογειο να ειναι χωρος κυριας χρησης ή να γινει αλλαγης χρησης. Για περισσοτερες λεπτομερειες καλο θα ηταν να τα πουμε και τηλεφωνικως.
   Καλη συνεχεια.

 • Γιούλη
  Απάντηση

  Κ.Διαμάντη ,
  έχω ενα διαμέρισμα σε 1 όροφο , 91τμ και θέλω να γινει χώρος παροχης υγειονομικού ενδιαφέροντος
  (κομμωτήριο) .Θα πρέπει να γίνει αλλαγη?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει αλλαγη χρησης στη πολεοδομια σε καταστημα.

 • ΓΙΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  Με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω και εγώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
  Η ερώτηση μου είναι η εξής:
  Υπάρχει η δυνατότητα σε κάβα ποτών (ποτά, ξηροί καρποί, βότανα, ζαχαρώδη) να προστεθούν τσιγάρα μαζί με είδη καπνιστού και ηλεκτρονικά τσιγάρα με όλα τα παρελκόμενά τους?(υγρά αναπλήρωσης, μπαταρίες κτλ)
  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα μπορουσε να γινει, με μια προσθηκη αδειας “παντοπωλειο” και με το να μπουν σε ειδικες κλειστες προθηκες/ραφια.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα, για να ανοίξω