Άδεια Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Διαδικασία Γνωστοποίησης

logo_adeies_FINAL-02 copy

Με τον Ν. 4442/2016 ( ΦΕΚ 230Α 07-12-2016 ) και την Υπουργική Απόφαση Υ.Α. Αριθμ. Οικ. 16228/2017 ( ΦΕΚ 1723/Β 18-05-2017 ) αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος έκδοσης Αδειών Λειτουργίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Στην ουσία ο επιχειρηματίας γνωστοποιεί ( γι’ αυτό και πλέον δεν υπάρχει ο όρος Άδεια Λειτουργίας, αλλά Γνωστοποίηση Λειτουργίας ) την δραστηριότητα του στην Αδειοδοτούσα Αρχή ( Δήμος ), έχει την υποχρέωση να πληροί όλους τους όρους της κείμενης  πολεοδομικής , υγειονομικής και πυροσβεστικής νομοθεσίας, ενώ ελέγχεται εκ των υστέρων για το αν όντως τους πληροί.


Πατήστε στο συνέχεια για να δούμε πως βγαίνει πλεόν μια άδεια για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με την διαδικασία της Γνωστοποίησης.

Με αυτή την διαδικασία, οι επιχειρήσεις  απεμπλέκονται από την αναμονή των ελέγχων για να λειτουργήσουν, αλλά πλέον πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στην τήρηση των όρων λειτουργίας τους , μιας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει έλεγχος και πρόστιμο σε περίπτωση αμελείας στην τήρηση των όρων ή των εγγράφων που πρέπει να φυλάσσονται στην επιχείρηση. Περισσότερες λεπτομέρειες  γι αυτά παρακάτω.

Ας δούμε τώρα ποιους αφορά η παραπάνω νομοθεσία :

 

Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Επιχειρήσεις μαζικής Εστίασης πλήρους και πρόχειρου γεύματος και Επιχειρήσεις Αναψυχής ( εστιατόρια , ψητοπωλεία , οβελιστήρια , σνακ μπαρ , αναψυκτήρια , καφετερίες , μπαρ και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες ).

Καταστήματα Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων και Ποτών
Παντοπωλεία, κρεοπωλεία , οπωροπωλεία , ιχθυοπωλεία , κάβες ποτών , καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων , πρατήρια άρτου , πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής, καφεκοπτεία και παρόμοιες δραστηριότητες .

Καταστήματα Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Κομμωτήρια , καταστήματα περιποίησης χεριών- ποδιών, εργαστήρια  tattoo ).

Στην συγκεκριμένη διαδικασία εμπίπτουν και άλλες δραστηριότητες όπως θέατρα , κινηματογράφοι , καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  εντός τουριστικών καταλυμάτων και αυτόματοι πωλητές, αλλά αυτά θα γίνουν αντικείμενο ξεχωριστού άρθρου. Στην συγκεκριμένη διαδικασία δεν εμπίπτουν καταστήματα αμιγούς ιντερνέτ και παιδότοποι.

 

Βεβαίωση Ίδρυσης

Πριν την γνωστοποίηση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πάρει βεβαίωση από τον Δήμο ( είναι ουσιαστικά η προέγκριση με άλλο όνομα ) ότι το κατάστημα μπορεί να ιδρυθεί στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Για γίνει αυτό κατατίθεται φάκελος στον Δήμο ( η την Δημοτική Κοινότητα αν μιλάμε για μεγάλες πόλεις ) με :

 • Αίτηση : συμφώνα με το Παράρτημα Α της Υπουργικής Απόφασης
 • Εξουσιοδότηση : αν την αίτηση την κάνει άλλο πρόσωπο.
 • Απόσπασμα χάρτη ( πχ google maps ) που να φαίνεται η θέση του καταστήματος.
 • Υπεύθυνη δήλωση για κανονισμό : αν η οικοδομή έχει κανονισμό που να μην απαγορεύει την ίδρυση του καταστήματος, τότε ο επιχειρηματίας κάνει υπεύθυνη δήλωση που να αναγράφει αυτό. Αν δεν υπάρχει κανονισμός, τότε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κάνει υπεύθυνη δήλωση που να αναφέρει ότι δεν υφίσταται κανονισμός. Πλέον δεν απαιτείται η συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών της οικοδομής.

Στην συνεχεία ο Δήμος διερεύνα αρμοδίως τις υφισταμένες Χρήσεις Γης και τυχόν άλλους περιορισμούς που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία ή σε κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου, οι όποιες έχουν ημερομηνίες δημοσίευσης προγενέστερη του αιτήματος για την έκδοση της βεβαίωσης και χορηγεί, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, τη σχετική βεβαίωση. Αν το ακίνητο είναι διατηρητέο ή σε ιστορικό τοπό προσκομίζουμε και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η βεβαίωση χορηγείται εντός δέκα πέντε (15) ήμερων από την υπηρεσία του Δήμου και ισχύει για πέντε ( 5 ) μήνες εντός των οποίων θα πρέπει να έχει υποβληθεί η γνωστοποίηση. Η απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση βεβαίωσης αιτιολογείται ειδικώς. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προαναφερόμενης προθεσμίας, θεωρείται ότι η βεβαίωση έχει χορηγηθεί, εφόσον η λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας στη συγκεκριμένη θέση δεν απαγορευεται. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τη χορήγηση βεβαίωσης για την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Να τονίσω ότι η βεβαίωση ίδρυσης δεν είναι Άδεια Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , οπότε μόνο με αυτή δεν μπορεί να ανοίξει ένα κατάστημα. Είναι όμως, απαραίτητο βήμα για να γίνει έναρξη στην εφορία και κατά συνέπεια να πάρουμε ταμειακή μηχανή .

Ας δούμε , λοιπόν πως παίρνουμε , αυτή την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας . Εντός τριών μηνών από την προέγκριση ( συν δύο μήνες αν χρειαζόμαστε κάποια παράταση ) , καταθέτουμε στον Δήμο φάκελο με τα δικαιολογητικά για Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας . Αυτά είναι :

Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Στην συνεχεία, αφού ληφθεί η βεβαίωση και σε διάστημα 5 μηνών από την λήψη της, ο επιχειρηματίας έχει την υποχρέωση να κάνει την γνωστοποίηση της δραστηριότητας του. Αυτή γίνεται ηλεκτρονικά στην σελίδα notifybusiness.gov.gr . Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του από το taxis και συμπληρώνει στοιχειά για την επιχείρηση , όπως την θέση , τους ΚΑΔ , την οικοδομική αδεία , το εμβαδόν , τον θεωρητικό πληθυσμό , αν θα αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα ή όχι και αλλά. Από την στιγμή που θα γίνει η  υποβολή της γνωστοποίησης τότε παίρνει μοναδικό αριθμό και το κατάστημα μπορεί να λειτουργήσει. Σε περίπτωση μεταβολής κάποιων από τα παραπάνω στοιχειά, όπως πχ μεταβολή δραστηριότητας , προσθήκη χώρου κτλ , ο επιχειρηματίας οφείλει να κάνει μεταβολή της γνωστοποίησης και ενημερώνει τα αρχεία που τηρεί στο κατάστημα του.


Εδώ θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή! Επειδή μπορούμε σχετικά εύκολα να πάρουμε την αδεία, αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η διαδικασία θα γίνει χωρίς να είμαστε έτοιμοι, έτσι άπλα. Σαφώς, έχει απλοποιηθεί η διαδικασία, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο άπλα, γιατί όπως αναφέραμε πιο πάνω ο επιχειρηματίας, σε συνεργασία με τον μηχανικό του, θα πρέπει να βεβαιωθεί οτι η επιχείρηση του πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και να είναι σε θέση κάθε στιγμή να το αποδεικνύει. Αν η διαδικασία γίνει με λάθη ή με ελλείψεις,  ή αν δεν υπάρχουν όλα τα νομιμοποιητικά  έγγραφα και στοιχειά στην επιχείρηση , ο επιχειρηματίας  θα κληθεί να πληρώσει ή να αλλάξει το κατάστημα εν μέσω λειτουργίας και το “δεν το ήξερα η δεν μου το πάνε ” δεν θα συγκινήσει κανέναν.

Αφού  γίνει η γνωστοποίηση, τότε κοινοποιείται  στην Αρμόδια Δ/ση Υγειονομικού Έλεγχου , στην Πολεοδομία , στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Αστυνομία, ενώ ο Δήμος έχει την υποχρέωση να βεβαιωθεί ότι θα ελεγχθεί τουλάχιστον το 30% των περιπτώσεων. Είναι πιθανό να ελεχθούν και όλες οι γνωστοποιήσεις που θα γίνονται. 

αδεια λειτουργιας γνωστοποιηση

 

 

 

Τήρηση αρχείου

Όπως είδαμε αφού γίνει η γνωστοποίηση, θα γίνει έλεγχος από τις αρχές ( Υγειονομικό , Πολεοδομία , Πυροσβεστική ), για το αν το κατάστημα πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει από πριν ο επιχειρηματίας να γνωρίζει τι ζήτα η κάθε υπηρεσία και να έχει φροντίσει να συμμορφωθεί. Παραδείγματος χάρη,  να υπάρχει η σωστή συγκρότηση του καταστήματος , τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας , τακτοποιήσεις , αρχές σχεδιασμού βάση HACCP κτλ.

Επίσης θα πρέπει να έχει ένα φάκελο με νομιμοποιητικά στοιχειά και έγγραφα για να αποδεικνύει την συμμόρφωση του με τις εκάστοτε προδιαγραφές. Ο νομός ορίζει ότι : “Κατά την διάρκεια λειτουργίας της δραστηριότητας του καταστήματος, θα πρέπει να τηρούνται στον φάκελο που θα βρίσκεται στην εγκατάσταση του καταστήματος ( τα ακόλουθα ) έγγραφα, και τον οποίο ( φάκελο ) οφείλει να επιδεικνύει σε όλες τις αρμόδιες αρχές κατά τη διάρκεια του ελέγχου”.
Περιληπτικά αυτός ο φάκελος θα περιέχει όλες τις άδειες και τα ανάλογα σχεδιαγράμματα , νομιμοποιητικά στοιχεία και τα αρχεία τήρησης που απαιτεί η υγειονομική διάταξη. 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας ή ελλείψεις στην τεκμηρίωση και τα αρχεία τήρησης τότε και ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης θα υπάρξει είτε σύσταση προς συμμόρφωση είτε επιβολή προστίμου ( περισσότερα στην συνεχεία  ) είτε ακόμα ανάκληση αδείας και σφράγιση του καταστήματος.

Θεωρούμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με έναν επαγγελματία που θα μπορεί να κατευθύνει τον επιχειρηματία και να τον προφυλάξει από λάθη και παραλήψεις, τόσο στην δημιουργία όσο και κατά την λειτουργιά της επιχείρησης του.  


Αυτή ήταν η διαδικασία της Γνωστοποίησης. Στην συνεχεία θα περάσουμε σε μερικά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και ρυθμίζονται με την προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση.

Μουσική

Καταργείται η αδεία μουσικής. Αντί αυτού ο επιχειρηματίας δηλώνει αν θα κάνει χρήση μουσικής εντός ή/και έκτος του καταστήματος του. Εφόσον η χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων γίνεται σε υπαίθριο χώρο, στο χώρο της εγκατάστασης θα βρίσκεται στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών Τεχνική Έκθεση μηχανικού με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής ή άλλου επιστήμονα σχετικής ειδικότητας, η οποία θα συντάσσεται σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις.
Η άδεια της παράτασης ωραρίου εξακολουθεί να ισχύει. Για τη χορήγηση της άδειας παράτασης ωραρίου ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στο Δήμο με μόνη την προσκόμιση του αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης, χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό.
Υποχρεώσεις ή άδειες σχετιζόμενες με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θίγονται. Θα πρέπει να υπάρχουν στον φάκελο αποδεικτικά ότι έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις της σχετικής νομοθεσίας.

 

Χρήση κοινοχρήστου

Μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης στην παρ. 3 του αρ. 30 του ν. 4442/2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου παραμένουν ως έχουν, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνωμοδότηση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας της οικείας περιφερειακής ενότητας ( άλλα απαιτείται γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου ή/και της τροχαίας).


Σε περίπτωση μεταβολής της γνωστοποίησης λειτουργίας Κ.Υ.Ε. με αλλαγή φορέα είναι δυνατή και η αντικατάσταση της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου χωρίς την τήρηση της διαδικασίας για την έκδοση νέας άδειας. Για την αντικατάσταση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου, υποβάλλεται αίτηση αφού προηγουμένως καταβληθεί το ποσό του ετήσιου τέλους που τυχόν υπολείπεται εκτός κι αν έχει πλήρως εξοφληθεί από τον προηγούμενο φορέα. Η αντικατάσταση γίνεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Αν η προαναφερόμενη προθεσμία παρέλθει άπρακτη, λογίζεται ότι η άδεια έχει αντικατασταθεί. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από το δήμο.

 

 

Πυροπροστασία

Όσον αφόρα την πυροπροστασία τα καταστήματα χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες.

Στην Κατηγορία Α Χαμηλού Κινδύνου , στην Κατηγορία Β Μεσαίου Κινδύνου και την Κατηγορία Γ Υψηλού Κινδύνου.

Στην Κατηγορία Α ανήκουν τα περισσότερα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος όπως χώροι συνάθροισης κοινού με θεωρητικό πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 150 ατόμων και καταστήματα ( λιανικής διάθεσης τροφίμων ή καταστήματα υπηρεσιών ) με εμβαδό μικρότερο ή ίσο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι φορείς των δραστηριοτήτων που υπάγονται στην κατηγορία Α και που στεγάζονται σε υφιστάμενα κτίρια ( οικοδομική άδεια πριν 02/1989 ) , απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύνταξης μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας – σχεδίων κατόψεων και σύνταξης συνοπτικής μελέτης αποθήκευσης υγραερίου. Εξαίρεση γίνεται γιατί περιπτώσεις που είναι αδύνατη η συμμόρφωσή με τους όρους των διατάξεων και αιτούνται αποκλίσεις, ενώ επίσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας.

Όμως, οφείλουν να εφοδιάζονται με βιβλίο ελέγχου, συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, να τηρούν και να συντηρούν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία, τα οποία θα αποτυπώνονται σε σχέδια κάτοψης που υπάρχουν στον φάκελο που θα τηρείται στην επιχείρηση.

 Πρόστιμο

Όπως είπαμε σε περίπτωση που μια επιχείρηση δεν πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας ή έχει παραλείψεις σε ότι αφορά τα έγγραφα και τα στοιχειά που θα πρέπει να έχει στον φάκελο της τότε επιβάλλεται πρόστιμο που για πρώτη φορά μπορεί να υπολογιστεί από τον καθένα.

Το πρόστιμο ισούται με :
ΠΡΟΣΤΙΜΟ = ΤΙΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 1 ή 2 + ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 3 – ΜΕΙΩΣΗ 1
Η τιμή υπολογισμού ισούται με :
ΤΙΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ = τιμή βάσης *συντελεστής  επιπέδου παράβασης *συντελεστής μεγέθους
Η τιμή βάσης ισούται με 100 ευρώ.

Ο συντελεστής επιπέδου παράβασης έχει να κάνει με τη σπουδαιότητα των στοιχείων τα οποία δεν γνωστοποιήθηκαν ή γνωστοποιήθηκαν αναληθώς ή των στοιχείων για τα οποία δεν γνωστοποιήθηκε η μεταβολή και εχει τιμή από 3 εως και 6.   

Ο συντελεστής μεγέθους έχει τιμές απο το 1 εως το 8, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης.

Η τιμή που υπολογίζεται από το γινόμενο των παραπάνω συντελεστών μπορεί να προσαυξηθεί έως 50% ή μειωθεί έως 20% ανάλογα με σοβαρότητα της παράβασης , το αν γίνεται κατ εξακολούθηση ή με το κατά πόσο συνεργάζεται ο φορέας.

 

Εάν η παράβαση κρίνεται ήσσονος σημασίας, η αρμόδια αρχή δύναται να προβαίνει σε σύσταση και να τάσσει προθεσμία για συμμόρφωση εντός της οποίας εάν ο ελεγχόμενος συμμορφωθεί δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

 

Η αρμόδια αρχή, συνεκτιμώντας τις περιστάσεις που έχουν να κάνουν με τις παραβάσεις, μπορει να προβαίνει σε πράξη προσωρινής ή οριστικής διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης, που υλοποιείται με σφράγιση του καταστήματος.

 

Ας δουμε και ένα παράδειγμα, όπως ελλιπή στοιχειά της δραστηριότητας σε μια σχετικά μικρή επιχείρηση με 30 εξυπηρετούμενους πελάτες.

Το προστιμο είναι : 100*3*2 = 600 ευρώ.
Πήραμε ως παράδειγμα ένα μικρό κατάστημα και το πρόστιμο είναι σημαντικό. Όσο πιο μεγάλη είναι η επιχείρηση ή πιο σοβαρές είναι οι ελλείψεις τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόστιμο, οπότε θα πρέπει να δίνεται εξαιρετική βαρύτητα στην συμπλήρωση των διαφόρων αιτήσεων ηλεκτρονικών και μη και στην συμπλήρωση του φακέλου τεκμηρίωσης της επιχείρησης, γιατί έγινε φανερό πως τα λάθη , πλέον , πληρώνονται.

Και καθώς κάπου εδώ φτάνει στο τέλος του αυτό το  άρθρο για την νομοθεσία αδειοδότησης των καταστημάτων θα μπορούσατε να το μοιραστείτε με γνωστούς και φίλους.
Φυσικά απαντάμε σε κάθε απορία στα σχόλια από κάτω.

Είμαστε Πολιτικοί Μηχανικοί με πολυετή πείρα στην αδειοδότηση καταστημάτων και σαφώς μπορείτε να μας προσλάβετε να κάνουμε εμείς όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης και να είστε σίγουροι ότι η επιχείρηση σας θα πληροί όλες τις προδιαγραφές  της νομοθεσίας και η επένδυση σας θα είναι ασφαλής και τώρα και στο μέλλον.

 

Recommended Posts
Showing 958 comments
 • Μαριος
  Απάντηση

  Καλησπερα σας

  Εχω ενοικιαζομενα και θελω να φτιάχνω πρωινό (ψησιμο σφολιατοειδων κυριως) και να τα δινω στα δωματια των πελατων μου (δεν εχω αιθουσα ουτε χωρο για αιθουσα πρωινου). Εχω δηλωμενο χωρο κουζινας στην πολεοδομια αλλα δεν μπορω να βρω τι αδεια χρειαζεται, τι προδιαγραφες, εγκαταστασεις κτλ. Ρωτησα δημο, υγειονομικο και ΕΟΤ και ο ενας με στελνει στον αλλον.
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια ειναι “καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος εντος τουριστικου καταλυματος” και γινεται μεσω notifybusiness.

 • Ιωάννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας. Σε παλαιότερη απάντησή σας (2014) αναφέρετε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν ανήκουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπότε δεν βγαίνει κάποια σχετική άδεια. Εξακολουθεί να ισχύει αυτό; Είναι εφικτό δηλαδή να λειτουργήσει e-shop που θα διαθέτει αποκλειστικά συμπληρώματα διατροφής (τυποποιημένα), χωρίς άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος φυσικού καταστήματος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν τα συμπληρωματα αφορουν μπαρες, ροφηματα ή κατι αλλο παρεμφερες με αυτα, θελουν αδεια και εντασσονται στα παντοπωλεια. Αν κανετε e shop που να πουλαει τα παραπανω, πρεπει να εχετε και φυσικο καταστημα με αδεια λειτουργιας. Για οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, δε μπορω να απαντησω κατι με σαφηνεια.

 • λενα
  Απάντηση

  καλησπερα σας ! εχω το σπιτι μου το οποιο διαθετει 7 δωματια . θελω να το μετατρεψω σε κατι σαν πανσιον φιλοξενιας ηλικιωμενων ή μινι γηροκομειο . δλδ να ερχονται οι ηλικιωμενοι ( ή και μοναχικοι ηλικιωμενοι ) να διαβιουν ειτε για λιγο καιρο ειτε για μονιμα .τι αδεια χρειαζεται γι αυτο; πως πρεπει να το δηλωσω ;εννοω για να ειμαι νομιμη σε περιπτωση που οι συγγενεις τους μου ζητησουν αποδειξη για τα χρηματα που θα πληρωνουν και να μην εχω προβλημα να με καρφωσει καποιος στην εφορια

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κτηριολογικές και όχι μόνο που πρέπει να πληρούνται για να γίνει ένας χώρος γηροκομείο. Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό που θέλετε.

 • Γιωργος
  Απάντηση

  Χαιρεται! Είμαι chef και θέλω να κάνω κάνω private dinning στο εξοχικό μου..! Υπάρχει τρόπος να είναι νόμιμο για να μην έχω μπλεξίματα;; Τι άδεια χρειάζεται;;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βγει αδεια εστιατοριου με οτι αυτο συνεπαγεται.

 • ANTONIADOU
  Απάντηση

  καλημέρα σας, Θα ήθελα να σας ρωτήσω, για πώληση καφέ και αναψυκτικών από κινητό κατάστημα (τρέιλερ) χρειάζεται άδεια καντίνας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι

 • Minas
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Στα δικαιολογητικά για την γνωστοποίηση λειτουργίας χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικών μονάδων, απαιτούνται αρχιτεκτονικά σχέδια. Τι σχέδια απαιτούνται (κατόψεις, όψεις του χώρου)? Το 1974 που είχε βγει η οικοδομική άδεια είχαν κατατεθεί και στον ΕΟΤ αλλά πλεον χάθηκαν. Προκαλεί κάποιο κόλλημα? Η αρκούν μόνο τα βεβαιωμένα απο την πολεοδομία σχέδια? Γιατι ζητανε θεωρημένα από τον ΕΟΤ και απο την Πολεοδομία. Εφόσον ξαναξεκιναω την διαδικασία γνωστοποίησης και στον ΕΟΤ να επικυρώσουν πάλι τα σχέδια μου?
  Και τέλος, το διάγραμμα ροής πρέπει και μπορεί να το υπογράψει πολιτικός μηχανικός? Ή μπορει να υπογραψει ο αγορανομικός υπεύθυνος?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι παρα πολλες οι ερωτησεις σας για να απαντηθουν εδω. Αν θελετε μπορουμε να τα πουμε κατ’ιδιαν.

 • Σταμ
  Απάντηση

  Θά ήθελα να ανοίξω ένα καφέ take away τό οποίο θά έχει καί σφολιάτα καί σάντουιτς. Δέν θέλω τραπεζοκαθίσματα. Έχω βρεί ένα χώρο γιά ενοικίαση αλλά μέ ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης πώς το καταστατικό δέν περιλαμβάνει χώρους υγειονομικου ενδιαφέροντος. Εννοεί πως χρειαζόμαι άδεια; Η ότι ο χώρος δέν βγάζει άδεια; Από πανω υπάρχει ένα σπίτι. Πρέπει να συναινέσει; Υπάρχει επίσης καί ένα άλλο κατάστημα που μέ ενδιαφέρει τό οποίο μέ ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης πως μόνο μέ άδεια αρτοποιειου θά μπορουσα νά ξεκινήσω καί μετά νά βάλω καφέ. Τί εννοεί μέ αυτό;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Προτιμω να μην εικαζω τι σκεφτονται αλλοι ανθρωποι. Θα προτεινα να δουμε τα δεδομενα.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλησπέρα ,
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται σε μαγαζί περιποίησης άκρων να συστεγαστεί σε ξεχωριστό δωμάτιο με φυσικό φως και αερισμό αν γίνεται να βάλουμε μηχάνημα για λέιζερ αποτρίχωσης .
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

  • Πάνος
   Απάντηση

   Καλησπέρα κι ελπίζω να είστε καλά.
   Κατάστημα 24 τμ παροχής υπηρεσιών & λιανικής πώλησης θελουμε να προσθέσουμε υγειονομικού ενδιαφέροντος (νύχια). Wc έχει στο πατάρι μη δηλωμένο. Αν το ανακατασκευάσουμε κ πληρεί τις προυποθεσεις ύψους & το δηλώσουμε μπορεί να μας δωθεί η άδεια ;
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Σε ενα θεωρητικο επιπεδο θα μπορουσε να γινει αυτο που λετε, αλλα πραγματικα θα πρεπει να δουμε με περισσοτερες λεπτομερειες τα δεδομενα του χωρου σας.

 • Παύλος Μ.
  Απάντηση

  Κ. Διαμάντη καλησπέρα σας.
  Είμαι ιδιοκτήτης ενός νεοσύστατου καταστήματος Pet Shop. Στο κατάστημα θα γίνεται και λιανικό εμπόριο ωδικών πτηνών με αντίστοιχο ΚΑΔ 47767910. Γνωρίζετε αν ο συγκεκριμένος ΚΑΔ απαιτεί άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος από τον αρμόδιο Δήμο;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • nikolaos
  Απάντηση

  υπαρχει αποθηκη (μονη της οχι σε κτηριο) που μπορω να την νικιασω πολυ καλα, ειναι διπλα σε στρατιοτικο νοσοκομειο που δεν εχει αλλο καφε κοντα , μπορω να του αλλαξω χριση κανοντας μια επενδυση για takeawy cafe? περαν του κατασκευαστικου κομματιου αξιζει η θα πεσω σε γραφειοκρατια? ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρητικα μπορει να γινει αλλαγη χρησης. Το αν αξιζει ή αν τελικα γινεται θα πρεπει να εχω περισσοτερα στοιχεια για να απαντησω.

 • marina
  Απάντηση

  K.Διαμαντη καλησπερα σας.ειμαι groymer και θελω να ανοιξω ενα κομμωτηριο σκυλων αλλα δεν ξερω τι βεβαιωσεις θελουν.μου ειπαν κατι για βεβαιωση κτηνιατρου που δεν ισχυει,μπορειται να με βοηθησετε ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτη τη δραστηριοτητα.

 • Εύα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, είμαι pet groomer και ενδιαφέρομαι να ανοίξω κομμωτήριο ζώων. Θα ήθελα όμως να εντάξω σε διαφορετικό σημείο του καταστήματος (συνολικά τετραγωνικά καταστηματοσ 80) καφέ με τραπέζια ώστε να απολαμβάνουν κάποιο ρόφημα ενώ καλλωπίζεται το ζώο τους. Και φυσικά να είναι ανοιχτό και για πελάτες χωρίς ζώα εάν το επιθυμούν. Δεν γνωρίζω εάν κάτι τέτοιο επιτρέπεται, θα ήθελα να με διαφωτίσετε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, που με συμβουλεύετε να απευθυνθώ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα μπορουσε να γινει πιστευω. Ειναι θεμα συγκροτησης.
   Για σιγουρα συζητηστετο με το υγειονομικο.

 • Ελισσαβετ
  Απάντηση

  καλησπέρα,
  Είμαστε στο στάδιο κατασκευής τουριστικών καταλυμάτων και σκεφτόμαστε να ζητήσουμε άδεια για open bar διπλα από την πισίνα! Χρειάζονται τετραγωνικά δόμησης; Τροποποίηση της οικοδομικής άδειας; Τωρα εμφανίζεται ένας χώρος μπαρ αλλά χωρίς κουζίνα η άλλες εγκαταστάσεις. Στο open bar υπάρχει περιορισμός ως προς το τι θα σερβίρουμε; Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος θα πρεπει να στεγαζεται σε κτισμα με νομιμη οικοδομικη αδεια και να πληρει ολες τις προδιαγραφες της υγειονομικης υπηρεσιας.

 • Νικολέττα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Υπάρχει κάποιος περιορισμός στα τετραγωνικά μέτρα για την ίδρυση κομμωτηρίου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μια θεση εργασιας 8 τμ , δυο θεσεις εργασιας 12 τμ και συν 3 τμ για καθε επιπλεον θεση.

   Συν βεβαια και καποιος χωρος αναμονης και WC . Γενικα προτεινω να μην πατε τσιμα τσιμα με τα τετραγωνικα.

   • CHRISTINA
    Απάντηση

    Καλησπερα σας,

    Θα ηθελα να ρωτησω σενα μαγαζι που λειτουργει ως καφετερεια, κ εχει υπογειο χωρο κ ακριβως στο πανω οροφο εχει ανεξαρτητα γραφεια. Θα μπορουσε το μαγαζι ν μετατραπει σ εστιατοριο κ να μετατραπει ο υπογειος χωρος σε κουζινα? χρειαζεται να συμφωνησουν και τ γραφεια απο πανω η καποια εξοδος για καμιναδα? ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα μπορουσε να γινει αλλαγη χρησης. Αν θελετε να βγαλετε αδεια για καμιναδα θα πρεπει να υπαρχει η συναινεση των συνιδιοκτητων.

 • Φρυνη
  Απάντηση

  Σε καταστημα 32 τμ με αδεια που αναφερεται ως καταστημα ετους 1995 μπορω να ανοιξω μανικιουρ πεντικιουρ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα μπορουσε, αρκει να πληρουνται ολες οι προδιαγραφες της κειμενης νομοθεσιας.

 • Βασιλικη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, θα ηθελα να ρωτησω καταστημα (κομμωτηριο) με δυο επιπεδα δηλαδη εχει μεσα το καταστημα και παταρι δηλωμένο και με αδεια λειτουργίας καταστηματος, αλλα στην κατοψη ειναι μονο ο κατω χωρος, αν γινει ανακαινίσει και χρησιμοποιηθει και το παταρι θα πρεπει στην κατοψη να γινει αλλαγη και να σχεδιαστεί καινούργια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την άμεση ενημέρωση. Μια ερώτηση. Σε ένα υπάρχον κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήριο) που λειτουργεί σε όροφο, για να διαμορφωθεί μέσα ένας χώρος με υπηρεσίες αισθητικής, χρειάζεται νέα άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος; Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, θα πρεπει να βγει αδεια εργαστηριου αισθητικης.

 • Mary M
  Απάντηση

  Καλημέρα σας.
  Σύμφωνα με την υπ’α ρ. 33652/27.3.2020 εγκύκλιο του Υπουργειου Ανάπτυξης τα σουπερ μαρκετ θα έπρεπε να είναι κλειστά την Κυριακή 29-3-2020. Βρίσκεται όμως σε τουριστική περιοχή σε παραλίακή περιοχη. Η άδεια λειτουργίας δεν αναφέρει κάτι σχετικό και μάλλον ουτε προβλέπεται. Ποιο δημόσιο έγγραφο το εγκρίνει; Το κατάστημα λειτουργησε καταχρηστικά εκμεταλλευόμενο τις διατάξεις περί τουριστικής περιοχής; Ποια υπηρεσία πρέπει να το ελέγξει ; Ο Δήμος ή η Αποκεντρωμένη;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Να πω την αληθεια, δεν γνωριζω.

 • Κασσάνδρα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  θα μπορούσατε παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά με την λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ μπάρ) το οποίο θα λειτουργεί ταυτόχρονα σε κλειστο και ανοιχτό χώρο (ταράτσα) με χρήση μουσικής, ποιά είναι η minimum απόσταση σύμφωνα με τον νόμο που πρέπει να έχει από κατοικίες? Το κτίριο είναι διώροφο σε κατοικημένη περιοχή με πολυκατοικίες.
  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για την ταρατσα θα χρειαστει μελετη μηχανικου με εξιδεικευση στον τομεα της ακουστικης.

  • Marinos
   Απάντηση

   Θα πρέπει στα σημεια προστασιας να μην ξεπερνας το 30db που μαλλον είναι αδύνατο σε ανοιχτό χώρο σε αστικο ιστο με μουσικη ακόμα και αν εσυ τηρεις τα 80db που ορίζει ο νομος (που δεν θα το τηρεις..). Μετα τις 11 το βραδυ θα χρειαστεις παραταση ωραριου μοθσικης απο την επιτροπη ποιοτητας ζωης του Δημου που όμως την δινουν μονο σε κλειστά καταστηματα. Άρα αν το ανοιξεις ετοιμασου για περιπετεις με όλους του γειτονες και την αστυνομια και τον Δημο με μηνυσεις.

 • Maria
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Σε κατάστημα που παρέχει υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος θέλει ο ιδιοκτήτης να χρησιμοποιήσει και 2ο όροφο που είναι δηλωμένος ως αποθήκη στην Ο.Α. Θα πρέπει πρώτα να γίνει αλλαγή στην πολεοδομία και μετά να εντάξει τα τετραγωνικά στην επιχείρησή του ( αφού πάρει τη σχετική βεβαίωση από το Δήμο)?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πρεπει να γινει αλλαγη χρησης και να πληρουνται οι προδιαγραφες της νομοθεσιας.

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  θα ήθελα να ρωτήσω , χώρος εστίασης με προσωρινή άδεια λειτουργίας, μπορεί να ασφαλίσει προσωπικό;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει προσωρινη αδεια λειτουργιας.

 • Μάνος Χ.
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  για ήδη αδειοδοτημένη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο), χρειάζεται να πάρει κάποια άδεια (πχ υγειονομικό) για να βγάλει έξω ψησταριά για ένα δύο ημέρες (τις ημέρες του καρναβαλιού συγκεκριμένα);
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν επιτρεπεται κατι τετοιο.

 • Μιχαλης
  Απάντηση

  Kαλησπερα σας!
  Θελω να σας ρωτησω το εξης:
  εχω ενα ανψυκτηριο καφε,με ολες του τις αδειες..
  Θελω ομως μεσα σ αυτο,να πουλαω και ηδη ρουχισμου με καποιες εκθεσεις που θα κανω και μεσω ιντερνετ..
  Χρειαζεται καποια περαιτερω αδεια γι αυτο ή απλα μια εναρξη στην εφορια για την προσθετη δραστηριοτητα της πωλησης ρουχισμου;
  Eπισης μπορουν και οι 2 δραστηριοτητες να εχουν την ιδια εδρα;
  Σας ευχαριστω πολυ προκαταβολικα!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη η δραστηριοτητα θελει εναρξη στην εφορια. Για τα υπολοιπα ρωτηστε τον λογιστη σας.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Έχω δύο καταστήματα το ένα ήταν ιντερνέτ καφέ και το άλλο κομμωτήριο και θέλω να τα κάνω ΚΔΑΠ. Χρειάζεται αλλαγή Άδειας Χρήσης από υγειονομικού ενδιαφέροντος σε υγείας και πρόνοιας;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

   • Γιώργος
    Απάντηση

    Ευχαριστώ για την απάντηση, έχω ακόμη μία ερώτηση. Ο χώρος θα είναι περίπου 380m^2 και είναι ισόγειο και πατάρι, θα υπάρχουν 4 αίθουσες και θα έχει δυναμικότητα 75-80 παιδιών η βάρδια, η οικοδομή είναι του ‘65 και θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεται σύστημα μόνιμης πυρόσβεσης σπρίνγκλερ ή αν καλυπτόμαστε με πυροσβεστήρες και πυροσβεστική φωλιά!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δεν γινεται να δωθει μια τετοια απαντηση χωρις να γινει μελετης πυρασφαλειας.

 • Στελιος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εγκυρη ενημέρωση που παρέχετε μέσω της σελίδα σας.

  Στο ἀρθρο 1 της Υπουργικής Απόφασης Υ.Α. Αριθμ. Οικ. 16228/2017 ( ΦΕΚ 1723/Β 18-05-2017 ) αναφέρει πως “Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας δεν εμπίπτουν τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών αμιγώς ίντερνετ και οι παιδότοποι.”

  Ένα κατάστημα πώλησης τροφίμων αποκλειστικά μέσω ίντερνετ εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση ή για καταστήματα παροχής υπηρεσιών αμιγώς ίντερνετ εννοούν καταστήματα όπως τα ιντερνετ καφέ;

  Σας ευχαριστώ,

  Στελιος

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εννοει οντως τα internet καφε. Δεν επιτρεπεται πωληση τροφιμων αποκλειστικα μεσω internet. Πρεπει να εχετε και αδεια ΚΥΕ.

 • ΜΑΙΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και να έχετε μια καλή χρονιά με υγεία. Θα ήθελα να ανοίξω μια αίθουσα αναγνωστήριο που θα προσφέρω δωρεάν ίντερνετ, χωρίσ pc καθώς επίσης και ροφήματα και μπέργκερ-κλαμπ κλπ απο διπλανό μαγαζί τα οποία θα παραγγέλνω και θα μου τα φέρνει βάσει συμφωνίας που θα κάνουμε. Εγώ προσφέρω το χώρο και ενημερώνω και τον πελάτη μου να πάρει την παραγγελία του (δεν θα σερβίρω καν). Χρειάζομαι άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω. Θα πρεπει να ψαξουμε.

 • Ειρηνη
  Απάντηση

  Γειά χαρά σας πρόκειται να αναλάβουμε ένα ξενώνα ο οποίος είναι κλειστός σχεδόν τρία χρόνια ,ο ιδιοκτήτης έχει γνωστοποιήσει την διακοπή λειτουργίας του καταλύματος οπότε υποθέτω πως πρέπει να κάνουμε εμείς γνωστοποίηση μεταβολής στοιχείων, …?το κατάλυμα έχει στον χώρο του και μια καφετέρια ,ως προς αυτό θα ήθελα να ρωτήσω την διαδικασία για την νόμιμη έναρξη λειτουργίας και του καταλύματος και της καφετέριας.Επίσης το κατάλυμα βρίσκεται στην Πιερία και εμείς ζούμε προς το παρόν στην Καλαμάτα,υπάρχει τρόπος να κινήσουμε την διαδικασία από εδώ που βρισκόμαστε ?μέχρι να έρθει η ώρα της μετάβασης μας εκεί?Θα θέλαμε επίσης να μας αναλάβει ο κύριος Αριστομένης αν είναι δυνατό.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω οτι οι διαδικασιες θα πρεπει να γινουν απο την αρχη.

 • Έφη
  Απάντηση

  Θέλω να γίνει μεταβίβαση άδειας καταστηματος παντοπωλειου απο γιαγια σε εγγονη. Το κτίσμα είναι προ του 1989 ενω η αδεια ανηκε αρχικα στον παππου, ο οποιος πεθανε, και το 1993 μεταβιβαστηκε στην γιαγια. Υπαρχουν συγεκκριμενες προβλεψεις για το λουτροαποχωρητηριο, δεδομενου οτι η επιχειρηση θα ειναι ατομικη, για την πυροπροστασια η την πολεοδομια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η απαντηση ειναι εκτενης και δεν μπορει να δωθει εδω.

 • Ανδρέας
  Απάντηση

  Καλημέρα.

  Μπορεί να ανοίξει κατάστημα (η ταμπέλα θα είναι “πολυχώρος τέχνης”) με χρήση ταράτσας ως ουσιαστικά open bar -lounge, η οποία ταράτσα από τη μια εφάπτεται κυριολεκτικά με κατοικία, ενώ από την άλλη απέχει μόλις 2,4 μέτρα από άλλη κατοικία και εν γένει θα βρίσκεται πολύ κοντά τόσο σε σπίτια όσο και τουριστικά καταλύματα;

  Για να καταλάβετε, το κτίριο είναι διώροφο, αλλά σε άμεση επαφή έχει εξαώροφη πολυκατοικία, σε απόσταση 2,4-3 μέτρων άλλη μία και απέναντι, σε στενό δρόμο, άλλες κατοικίες. Επίσης από πίσω βλέπει σε σχετικά μικρή απόσταση στο ίδιο τετράγωνο κτίρια που επίσης εν μέρει κατοικούνται ή έχουν καταλύματα τύπου Airbnb.

  Η περιοχή είναι γενικής κατοικίας.

  Ευχαριστώ για την οποία απάντηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι μπορει να γινει.

   • Ανδρέας
    Απάντηση

    Ευχαριστώ. Με βάση ποιες διατάξεις, αν επιτρέπεται; Τι θα έπρεπε ενδεχομένως να τηρηθεί ή να γίνει, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο χώρος της ταράτσας;

 • Κωνσταντίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, γνωρίζετε μήπως κάποια ενδεικτική τιμή για την αδειοδότηση επαγγελματικού εργαστηρίου για χημικές έρευνες;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Για αλλαγή χρήσης από εστιατόριο σε κατοικία χρειάζεται οικοδομική άδεια ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, αλλα ειναι σχετικα απλη η διαδικασια.

   • ΓΙΩΡΓΟΣ
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση !!!

  • Διονύσιος
   Απάντηση

   Αγοράζω τον αέρα σε ένα ήδη υπάρχων σουβλατζιδικο ειναι πιο εύκολα να ανοίξει επιχείρηση πάλι εκεί? Τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Η απαντηση ειναι εκτενης και δεν μπορει να δωθει εδω.

 • Αντώνης Κ.
  Απάντηση

  Χαίρετε, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που αφορά στην Έκδοση Άδειας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (εστιατόριο, κωδικός ΚΑΔ 56.10).
  Είναι δυνατή/επιτρεπτή βάσει νομοθεσίας η τοποθέτηση λάντζας και πλυντηρίου σε στεγασμένο ημιυπαίθριο χώρο εστιατορίου, ο οποίος βλέπει στον ακάλυπτο χώρο?? Η θα πρέπει ο εξοπλισμός αυτός να τοποθετείται απαραιτήτως εντός του καταστήματος? Δεν έχω εντοπίσει κάποια σχετική διάταξη απαγορευτική ή μη.

  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εννοειται πως οχι. Δειτε γενικες διαταξεις της Υγειονομικης νομοθεσιας.

   • Αντώνης Κ.
    Απάντηση

    Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Η υγειονομική διάταξη αναφέρει:
    “Ο χώρος πλύσης των σκευών καθώς και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών θα είναι ανάλογος και κατάλληλος ώστε να επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση τους, ενώ η χωροθέτηση του εν λόγω χώρου θα πρέπει να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου της διασταυρούμενης επιμόλυνσης των τροφίμων”
    A.K.

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  κ. Διαμαντή Καλησπέρα και μπράβο για το έργο σας. Θα ήθελα και εγω με τη σειρά μου να σας κάνω την εξής ερώτηση. Εγώ είμαι παραγωγός (δεν φαίνεται κάπου) φυτικής καλλιέργειας . Θέλω να ρωτήσω για να γίνει πώληση του προϊόντος ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω;Θα πρέπει να γίνει δήλωση του αγροτεμαχίου οτι γίνεται καλλιέργεια; Να ενημερώσω μιλάμε για μικρή καλλιέργεια και το προϊόν αποθηκεύεται και πωλείται σε άλμη.
  Υπάρχει έναρξη στην εφορία (άλλο ΚΑΔ) .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο ειναι περισσοτερο λογιστικο θεμα.

 • Πανος
  Απάντηση

  Καλημέρα κ συγχαρητήρια για τις απαντησεις σας. Για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται τουαλέτα ΑΜΕΑ ; Το αναφέρω γιατί ενδιαφέρομαι και το κατάστημα έχει πρόσβαση μόνο από σκάλες (1ος όροφος από κάτω υπάρχουν καταστήματα, από πάνω τπτ)

  • Πάνος
   Απάντηση

   Το κατάστημα θα είναι αισθητικής & πώληση λιανικής.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Προς το παρον θα τηρουσα σταση αναμονης μεχρι του τελος του χρονου που πιθανως να βγει αποφαση για αυτο το θεμα.

 • Φραγκίσκος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας Κ. Διαμαντη

  σε υπάρχουσα επιχείρηση ( Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα) και ενώ υπάρχει ο χώρος για την παρασκευή πρωινού (σε υμιυπόγειο) μπορείτε παρακαλώ να με συμβουλέυσετε στο ποιά βήματα πρέπει να ακολουθηθούν για την νόμιμη παρασκευή πρωινου και σερβιρίσματος του στο δωμάτιο ( όχι μπουφέ ) .

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

  Φραγκίσκος

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση σας για να απαντηθει εδω.

 • Άννα
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας κι ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Για να ανοίξω ένα e-shop αλλά και φυσικό μαγαζί μαζί που θα εμπορεύεται συσκευασμένα τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, βιολογικά προιόντα, ροφήματα ενεργειακά αλλά και αθλητικά είδη και καλλυντικά σε λιανική και χοντρική με καλύπτει ενιαίος χώρος – πόσων τετραγωνικών – και άδεια παντοπωλείου σύμφωνα με αυτά που διαβάζω στο site σας?
  Τέλος χρειάζομαι διάγραμμα ροής και υγειονολόγο για τα αρχεία τήρησης ή μπορώ η ίδια να είμαι υγειονομικά υπεύθυνη και να τα τηρώ? Χρειάζομαι κάποια πιστοποίηση?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το παντοπωλειο δεν καλυπτει χονδρικη. Θα πρεπει να τηρουνται απο εσας τα αρχεια τηρησης.

   • Άννα
    Απάντηση

    Ευχαριστώ κατ’ αρχάς. Με τι άδεια θα καλυφθώ και στη χοντρική? Και χρειάζομαι πιστοποίηση για να τηρώ τα αρχεία?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     1. αποθηκη χονδρικης
     2. οχι

     • Άννα

      Ευχαριστώ και πάλι. Μου ξεκαθαρίζεται το τοπίο . Δηλαδή άδεια αποθήκης χοντρικής αρκεί και για τη λιανική ή θα χρειαστώ 2 άδειες για μια επιχείρηση?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ειναι δυο αδειες.

 • Παναγιώτης
  Απάντηση

  Καλησπέρα ενδιαφέρομαι να ανοίξω επιχείρηση που θα σερβίρει καφέδες ροφήματα , πρωινά και brunch καθώς και burgers / sandwich και γλυκά . Η παρασκευή αυτών θα γίνεται εντός του καταστήματος δεν υπάρχει δηλαδή τίποτα τυποποιημένο . Η άδεια που χρειάζομαι είναι Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας (Καφετέρια , Σνακ Μπαρ , Αναψυκτήριο) ή θα πρέπει να είναι Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας(Καφετέρια – Εστατόριο). Τέλος θα πρέπει μετά το (Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας) να δηλώνεται και το είδος της επιχείρησης σύμφωνα με την παλιά νομοθεσία πχ εστιατόριο , σνακ μπαρ η καλύπτονται από το ανωτέρω. Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μετα το Επιχειρηση Μαζικης Εστιασης θα πρεπει να υπαρχει και το ειδος συμφωνα με την παλια νομοθεσια. Το τι ακριβως ειναι εχει να κανει με τις παρασκευες.

   Θα σας προτεινα αν θελετε να ειστε προς την μερια της ασφαλειας το “εστιατοριο”.

   • Παναγιώτης
    Απάντηση

    Ευχαριστώ . Μια τελευταία ερώτηση η προυποθέσεις για το χατακτηρισμό μιας επιχείρησης ως σνακ μπαρ, εστιατόριο κτλ γίνεται σύμφωνα με τις παρασκευές όπως διευκρινίζονται στην παλαιά νομοθεσία προφανώς για την στην νέα η κατηγοριοποίηση είναι μεταξύ Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας και μερικής και οι υπόλοιπες κατηγοριοποιούνται μέσα σε αυτές χωρίς να υπάρχει από ότι είδα στον νέο νόμο διευκρινίσεις για τον διαχωρισμό τους σε εστιατόρια – σνακ μπαρ κλπ . Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε η αδειοδότησή μου θα γίνει και αυτή με τα προαπαιτούμενα που έθετε η παλιά νομοθεσία λόγου χάρη στα εστιατόρια υποχρεώσουν να έχεις θερμοθάλαμο ενώ στην νέα δεν διευκρυνίζεται . Σας ευχαριστώ και συγγνωμη για το μακροσκελές.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Κρινεστε με αυτα που ισχυουν σημερα.

 • Βαγγέλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια για τη βοηθεια που μας προσφέρετε!!!
  Θα ήθελα να ρωτήσω σε ενα καταστημα υγεονομικου ενδιαφέροντος καφε σνακ με ντελιβερι που ειναι σε ιδιωτικό χώρο και ολα τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται μέσα σε αυτο και Οχι σε πεζοδρόμια του δήμου κλπ πρεπει να πληρώνει καθε τρίμηνο στον δήμο το ποσοστό που βγαίνει απο τον υπολογισμό του ΦΠΑ ;;; και αν Οχι πως μπορεις να το καταθεσεισ Στο δήμο για την διαγραφή του χρέους αυτού;; Ευχαριστω εκ τον προτέρων για την απάντηση σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, πρεπει.

 • Aggeliki
  Απάντηση

  Καλησπέρα, γνωρίζετε τι αδεια πρεπει να βγει για καταστημα παρασκευής ζωοτροφών και λιανικής διάθεσης αυτών?Το κατάστημα θα διαθετει παρασκευαστήριο όπου η παρασκευή θα γίνεται από μηχανήματα που θα έρθουν από το εξωτερικο. Όσο εχω ψάξει τη νομοθεσια δεν έχω βγάλει άκρη σχετικά με τι ειδους αδεια θα πρέπει να εκδοθει. Η πώληση των ζωοτροφών, από ότι εχω καταλάβει δεν απαιτει γνωστοποίηση. Όμως εδώ θα έχουμε και παρασκευή των τροφων.
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν και δεν γνωριζω πως ακριβως παρασκευαζονται οι ζωοτροφες θα πιθονολογουσα οτι εντασσονται στα “εστιατορια” ή τα “εργαστηρια τροφιμων”. Μπορειτε να επικοινωνησετε μαζι μου για να το ψαξουμε περισσοτερο.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλημέρα ! Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε γραμμοχαραγμένο πεζοδρόμιο μπροστά από ΚΥΕ πόσα τραπεζοκαθίσματα μπορούν να τοποθετηθούν και ποιος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο του αριθμού τραπεζοκαθισμάτων , Αστυνομία Δήμος ή υγειονομικό ?και ποια είναι η παράβαση και το πρόστιμο όταν τοποθετηθούν διπλάσιος αριθμός από αυτό που προβλέπετε από την άδεια ?
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Τα καθισματα υπολογιζονται με τον χωρο που σας εδωσαν δια 0.7.
   Αυτα τα ελεγχει συνηθως η δημοτικη αστυνομια και αποτι βλεπω το προστιμο ανερχεται στο 200% της τιμης της περιοχης.
   Βεβαια υπαρχουν και αλλες περιπτωσεις που δεν μπορουν να αναφερθουν εδω , λογω χωρου.

 • Ηλίας
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέτετε για την απάντηση των ερωτημάτων μας.
  Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να saw ρωτήσω, αν στην περίπτωση ίδρυσης ηλεκτρονικής κάβας διακίνησης εμφιαλωμένων ποτών, απαιτείται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, πρεπει να υπαρχει φυσικο καταστημα.

 • Μαια
  Απάντηση

  Γειά σας,θα ήθελα να ανοίξω ένα παραδοσιακό φούρνο-ζαχαροπλαστείο, τις Γεωργίας, τι χρειάζεστε πρώτα να κάνω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βρειτε ενα καταστημα που να μπορει να βγαλει την αντιστοιχη αδεια.

   Αν θελετε και πριν το νοικιασετε μπορειτε να επικοινωνησετε να το δουμε μαζι.

 • νικος
  Απάντηση

  καλησπερα θελω να ανοιξω ψητοπωλειο η μαγειριο (ψημενα κρεατα delivery) σε αμιγης κατοικια τι πρεπει να κανω?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Να βρειτε χωρο σε περιοχη που δεν ειναι αμιγης κατοικια.

 • Χρήστος Αγγελόπουλος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εγκυρη ενημέρωση που παρέχετε μέσω της σελίδα σας!
  Γνωρίζετε αν με τη νεα υγειονομική διάταξη επιτρέπεται καταστημα εστιασης καφε/μπαρ το οποιο διαθετει παρασκευαστηριο για παρασκευη πρωινού(ομελέτα,κρυα πιατα, περατωση εψησης κατεψυγμενων) μπορει να υπαχθεί στο ΕΠΙΠΕΔΟ Ι (χαμηλού κινδύνου).
  Διαβάζοντας τη διάταξη δε γινεται σαφές αν τετοιου ειδους καταστήματα μπορουν να θεωρηθουν Επιπεδου Ι ή αν υπαγονται στο Επ. ΙΙ (εστιατορια, καφενεία με παρασκευαστηριο).

  Ευχαριστω εκ των προτέρων,
  Χρήστος Αγγελόπουλος

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που ισχυουν μεχρι σημερα το καφε μπορει να κανει μονο κρυα πιατα.
   Αν θελετε κατι παραπανω θα πρεπει να πατε σε αλλο καταστημα εστιασης.

   • Χρήστος Αγγελόπουλος
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Λέγοντας οτι θα πρέπει να πάμε σε άλλο κατάστημα εστίασης εννοείτε Επιπέδου 2 (Μεσαίου κινδύνου); Η παρασκευή ομελέτας,κρύων πιάτων και περατωση εψησης κατεψυγμενων/συσκευασμένων υπάγονται στη κατηγορία “πλήρους επεξεργασίας(πλήρους γεύματος) “;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αν βγαλετε μια αδεια καφε-αναψυκτριο-σνακ μπαρ θα ειστε καλυμενος.

     Αυτη ειναι η συντομη απαντηση. Αν θελετε περισσοτερες λεπτομερειες καλυτερα να τα πουμε τηλεφωνικως.

     • Χρήστος Αγγελόπουλος

      Σας ευχαριστώ.

 • ΙΩΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα σας κ.Ηλια και μπραβο σας για της συμβουλες σας,ειναι να κανω μια νεα επιχειρηση(Επιχειρήσεις μαζικής Εστίασης πλήρους και πρόχειρου γεύματος) θα εχει σφολιατοειδη και ψωμη-γλυκα-καφε μπορω να χρησιμοποιησω στη ταμπελα του καταστηματος την ονομασια BAKERY(φουρνος)

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οσοσν αφορα την αδεια δεν υπαρχει θεμα.

 • Ζωή
  Απάντηση

  Καλημέρα σας Κύριε Διαμαντή.Θα ήθελα μια διευκρίνιση σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω και που μέχρι στιγμής κανένας δεν μπορεί να μου απαντήσει σίγουρα για το τί ισχύει με βάση τον νόμο.Είμαι σε διαδικασία ανοίγματος μιας επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος.Το διπλανό κατάστημα από εμένα που είναι ένα παντοπωλείο διαθέτει στον εξωτερικό του χώρο(στο πεζοδρόμιο,εντός των ορίων που προβλέπεται για τραπεζοκαθίσματα) ένα ψυγείο τύπου coca cola διπλό μήκους περίπου 1,36m και ύψους 2,05m τοποθετημένο κάθετα σαν διαχωριστικό ανάμεσα μας(βλέπω δηλαδή την πλάτη του).Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι ο άνθρωπος έχει ψυγείο έξω αλλά ότι το συγκεκριμένο μου κλείνει όλη την πρόσοψη του μαγαζιού ανεβαίνοντας τον δρόμο διότι η δική μου βιτρίνα είναι 1,5m και έτσι δεν φαίνεται καθόλου.Υπάρχει κάποιος νόμος που να μπορούσα να ισχυριστώ ότι αυτό είναι παράνομο όπως είναι τοποθετημένο ώστε ή να το τοποθετήσει γυρισμένο αλλιώς μπρόστα από το κατάστημά του ή έστω να βάλει ένα μικρότερων διαστάσεων ψυγείο για να μην κρύβεται όλη η πρόσοψη του καταστήματός μου;Δεν θα ήθελα να έρθω σε σύγκρουση με τους γείτονες αλλά ούτε να μπω σε διαδικασίες με καταγγελίες κλπ.Το μόνο που θέλω είναι να ξέρω σίγουρα αν με βάση τον νόμο ένα τέτοιων διαστάσεων ψυγείο τοποθετημένο με αυτό τον τρόπο είναι παράνομο ή όχι.(θα μπορούσα να σας στείλω κ φώτο εάν δεν καταλαβαίνει πώς ακριβώς εννοώ ότι είναι κάθετα τοποθετημένο)
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Στην Υγειονομικη Διαταξη ΦΕΚ 2161Β / 2017 στο αρθρο 13 το λεει ξεκαθαρα : “Απαγορεύεται η έκθεση των ανωτέρω ειδών έξω από την οικοδομική γραμμή του κτιρίου, στην πρασιά ή στο πεζοδρόμιο …”.

   • Ζωή
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση!

 • Δημητρης
  Απάντηση

  κ. Διαμαντη,
  συγχαρητηρια για τις αμεσες και εγκυρες απαντησεις (όπου φυσικα αυτες ειναι δυνατες)..
  Γνωρίζετε μηπως αν επιτρέπεται η χρήση μηχανημάτων στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού εντος παντοπωλείου;
  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι , αν ειναι οντως εντος …

 • Αλέξανδρος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.
  Ενδιαφέρομαι για λειτουργία φυσικοθεραπευτηρίου σε ισόγειο με πισίνα στο υπόγειο. Ωστόσο, επειδή ενδιαφέρομαι για παροχή υπηρεσιών και σε μη ασθενείς, σχεδιάζω κατασκευή δεύτερης πισίνας στο υπόγειο που χρειάζεται χωριστή άδεια η οποία θα είναι άδεια κολυμβητικής δεξαμενής ή πισίνα εντός γυμναστηρίου. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
  1) Υπάρχει κάτι λάθος στα παραπάνω ή σας ακούγονται/είναι νόμιμα;
  2) Επιτρέπεται η συστέγαση φυσικοθεραπευτηρίου και γυμναστηρίου; (Με δεδομένο ότι τμήμα του υπογείου θα καταληφθεί από το φυσικοθεραπευτήριο)
  3) Εάν επιτρέπεται, τι ισχύει με WC, εισόδους και αίθουσα αναμονής. Μπορούν αυτά να είναι κοινά στο ισόγειο;
  4) Εάν η πιο εύκολη και συμφέρουσα χρήση είναι η έκδοση άδειας για κολυμβητική δεξαμενή τελικά, τι είδους δραστηριότητα θεωρούνται τα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης που θα γίνονται εκεί; Θεωρείται μια δεξαμενή τελικά ένα μικρό γυμναστήριο χωρίς συμβατικά όργανα ή πρόκειται για άλλη επιχείρηση;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων ελπίζω να ήμουν σύντομος και κατατοπιστικός.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Ευχαριστω για το σχολιο σας.

   Ελπιζω να ειναι κατανοητο οτι η απαντηση σε αυτες τις ερωτησεις θα πρεπει να δωθει σε κατιδιαν συναντηση και μετα απο ερευνα.

 • ΦΙΛΙΠΠΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα κ. Ηλια θα ηθελα να σας κανω μερικες ερωτησεις σχετικα με το ανοιγμα ενος Ιντερνετ Καφε.

  1η)Υπαρχει καποιο κοστος αδειων και αν ναι ποσο περιπου.

  2η)Ποσο χρονοικο διαστημα περνει για να βγουν οι αδειες περιπου, δηλαδη αμα πω οτι ξεκιναω σημερα σε ποσο καιρο θα εχω ξεμπερδεψει και θα μπορω να το λειτουργησω.

  3η)Σαν νεος επιχειρηματιας καλυπτομαι απο καποιο προγραμμα.

  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλή σας μέρα,

   Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.
   1) Εάν θέλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την αμοιβή μας, σας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
   2) Θεωρώ ότι δεν είναι πιθανό να βγουν οι άδειες σε λιγότερο από δύο μήνες.
   3)Δεν το γνωρίζω

 • ΕλεΚατ
  Απάντηση

  Καλησπέρα κ. Ηλία.
  Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
  Έχω ένα κατάστημα 20τμ και θέλω να το κάνω εργαστήριο για μπισκότα σκύλων κατάλληλα και για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς τα υλικά θα είναι 100% φυσικά.
  Το μαγαζί όμως έχει ένα πατάρι το οποίο δεν είναι νόμιμο. Και έχει κατεβάσει το ταβάνι στα 2,48.
  Περναει στην άδεια η θα πρέπει να το γκρεμισω?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι αυτη η δραστηριοτητα εχει αδειοδοτικη διαδικασια. Οπως και να εχει εργαστηριο σε 20 τμ δεν βλεπω να περνει αδεια.

 • Ματινα
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Έχω ένα χώρο ιδιόκτητο. Με.ενδιαφερει να τοποθετήσω εντός ένα κιBo… Η να κάνω μια ξύλινη κατασκευή τύπου καλύβα και να το μετατρέψω σε αναψυκτιριο Μπορώ να ψηνω σουβλάκια εκεί? Η μόνο κρύα σάντουιτς και hot dog? Καφέδες και αναψυκτικά, επίσης πέρα απ την άδεια λειτουργίας, πρέπει να πάρω και κάποια άδεια για την κατασκευή με το kibo?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιθανως να μπορουσε να γινει. Πρωτα ομως πρεπει να δουμε αν μπορει να παρει αδεια απο την πολεοδομια.

 • Σταυρ
  Απάντηση

  Καλησπερα σας. Εχω 3 ερωτηματα, αν μπορειτε να με βοηθησετε:
  1.Για αδεια λειτουργιας παρασκευστηρίου (γλυκο παγωτο, έως 40 ατομα), απαιτείται διαγραμμα ροης κ τεχν εκθεση απο υγειονολογο;
  2. Το κτιριο ειναι πολυ παλιο και βρισκεται σε διατηρητεο οικισμο. θα γινει τακτοποιηση κ εχουν δοθει κ εγκρισεις αρχαιολογιας. Απαιτειται μελετη πυρασφαλειας απο μηχανολογο; ενεργητικη κ παθητικη;
  3. Τα εγγραφα αυτα πρεπει να προηγηθουν της γνωστοποιησης ή μπορουμε να κανουμε γνωστοποιηση κ να τα παρουμε μετα;
  Ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. ναι
   2. ναι απαιτειται μελετη πυρασφαλειας ( η οποια με βαση αυτα που ισχυουν σημερα δεν ειναι υποχρεωτικο να γινει απο μηχανολογο ).
   3. τα εγγραφα πρεπει να υπαρχουν στο καταστημα σε περιπτωση ελεγχου.

 • Κωνσταντινος
  Απάντηση

  Κ.Διαμαντη θελω να ανοιξω σταθερη καντινα σε αγροτεμαχιο ιδιοκτισιας μου σε περιοχη ζοε τι χρειαζομαι

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ειμαι σιγουρος οτι γινεται.

 • ΠΛΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  Απάντηση

  Αγαπητέ κύριε
  Έχω μια καφετερία που έχει γίνει με γνωστοποίηση και θέλω να βάλω και 3-4 υπολογιστές μπορώ να το κάνω ;
  Ευχαριστώ !

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα σας.
   Θα πρεπει να βγει αδεια για ιντερνετ καφε.

 • Βασίλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα.Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα studio γυμναστικής. Ο χώρος που έχω είναι 150 m² με ωφέλιμο 100 τμ. Όμως τα 50 τ.μ. από τα 150 τμ έχουν ύψος στα 2,30 αντί του 2,60. Στον συγκεκριμένο χώρο που είναι κάτω των 2,6 δεν προβλέπεται να κάνω γυμναστική. Ο ωφέλιμος χώρος που είναι ανω των 70 τμ έχει ύψος πολύ πάνω από το 2,6. Θα έχω πρόβλημα με την άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω πως ναι.

  • Katy
   Απάντηση

   Γειά σας, ενδιαφέρομαι να μάθω αν μπορώ να βγάλω άδεια για να λειτουργήσει ο κήπος του σπιτιού μου 1500τμ σαν χώρος εκδηλώσεων παιδικών πάρτυ.

   Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πιθανως να μπορουσε, αλλα θα πρεπει να το δουμε με περισσοτερη λεπτομερεια.

 • nikos
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Παρέχουμε υπηρεσίες διανομής φαγητού σε επιχειρήσεις (στόλο με διανομείς). Έχουμε υποχρέωση να εκδόσουμε κάποια άδεια λειτουργίας? (είτε υγειονομικού ενδιαφέροντας είτε διαφορετική?)

  Ευχαριστώ Πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.
   Θα πρεπει το καταστημα που παρασκευαζεται φαγητο να εχει αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος και παραλληλα τα οχημα διανομης να εχουν αδεια απο τη διευθυνση υγειας.
   Καλη συνεχεια.

 • ΑΝΝΥ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Βρήκα χώρο για κατάστημα καφέ μπαρ σε πολύ καλή τιμή. Παρ όλα αυτά θα ήθελα να πάρω άδεια για αδεια τραπεζοκαθισματων στο υπόγειο του. Γνωρίζετε ποσο κοστίζει η συγκεκριμένη άδεια και ποιες είναι οι προϋποθέσεις του χώρου για να εκδοθεί. π.χ συγκεκριμένο ύψος ταβανιου κλπ. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς ο ίδιος αναλαβανετε καταστήματα για έκδοση αδειών καθώς εκτιμώ πολύ τη δουλειά σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα σας.
   Θα πρεπει το υπογειο να ειναι χωρος κυριας χρησης ή να γινει αλλαγης χρησης. Για περισσοτερες λεπτομερειες καλο θα ηταν να τα πουμε και τηλεφωνικως.
   Καλη συνεχεια.

 • Γιούλη
  Απάντηση

  Κ.Διαμάντη ,
  έχω ενα διαμέρισμα σε 1 όροφο , 91τμ και θέλω να γινει χώρος παροχης υγειονομικού ενδιαφέροντος
  (κομμωτήριο) .Θα πρέπει να γίνει αλλαγη?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει αλλαγη χρησης στη πολεοδομια σε καταστημα.

 • ΓΙΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  Με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω και εγώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
  Η ερώτηση μου είναι η εξής:
  Υπάρχει η δυνατότητα σε κάβα ποτών (ποτά, ξηροί καρποί, βότανα, ζαχαρώδη) να προστεθούν τσιγάρα μαζί με είδη καπνιστού και ηλεκτρονικά τσιγάρα με όλα τα παρελκόμενά τους?(υγρά αναπλήρωσης, μπαταρίες κτλ)
  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα μπορουσε να γινει, με μια προσθηκη αδειας “παντοπωλειο” και με το να μπουν σε ειδικες κλειστες προθηκες/ραφια.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα, για να ανοίξω ένα e-shop που θα εμπορεύεται συσκευασμένα τρόφιμα(λάδι, τυρί, όσπρια κ.α.) χρειάζεται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος? Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, χρειαζεται φυσικο χωρο και αδεια λειτουργιας.

 • Nikolas
  Απάντηση

  Γεια σας και συγχαρτηρια για την πολυτιμη βοηθεια σας Κε Διαμαντη.Θα ηθελα να σας ρωτησω εχει ο αδελφος μου ενα μαγαζι (αναψυκτυριο-καφετερια) με αδεια κανονικα και σκεφτομαι να το παρω στο ονομα μου σε λιγο διαστημα. Ηθελα να μου πειτε ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ την διαδικασια που απαιτειται για να γινει η αλλαγη του ονοματος, δηλαδη σε ποιο ΦΟΡΕΑ παω πρωτα(δημος,εφορια,εφκα και επιμελητηριο) και τι ακριβως δικαιολογητικα χρειαζονται στο καθε φορεα? και ποσο καιρο ΠΕΡΙΠΟΥ θα παρει η ολη διαδικασια?
  Ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ελπιζω να γινεται κατανοητο οτι οι απαντησεις στα σχολια δεν μπορουν να ειναι εκτενεις και λεπτομερεις.

 • Κωστας
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και πραγματικά συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας. Έχω ήδη ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε λειτουργία και θέλω να το μεταβιβάσω. Η άδεια είναι παλαιού τύπου και είχε εκδοθεί το 2012. Για να γίνει η διαδικασία μεσω του notify business θα πρέπει να γνωστοποιήσω στο σύστημα πρώτα την υπάρχουσα επιχείρηση, για να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση. Αφού η επιχείρηση είναι ήδη σε λειτουργία και η άδεια νόμιμη, χρειάζομαι βεβαίωση από τον Δήμο για να κάνω γνωστοποίηση υπάρχουσας επιχείρησης;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Σε αυτες τις περιπτωσεις, συνηθως οι Δημοι ζηταν νεες βεβαιωσεις.

   • Φωτεινή μηλιωνη
    Απάντηση

    καλησπέρα έχω ίδια περιπτωσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που από τη μαμά μεταβιβάστηκε στον υιο και πήρα βεβαίωση γνωστοποίησης από δήμο.τωρα στο notifybusnisess κανω γνωστοποίηση ως νέα επιχείρηση με τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη; ή μεταβολή φορέα;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Μεταβολη φορεα.

     • Φωτεινή μηλιωνη

      ευχαριστώ αλλά πρώτα μπαίνω με τα στοιχεία τησ παλιάς επιχειρήσης;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      ναι

 • ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κε Διαμαντή. Κατά το Προεδρικό Διάταγμα 59/2018 – ΦΕΚ 114/Α/29-6-2018
  Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης, η περιοχή μου εμπίπτει στο Άρθρο 8 (Παραγωγικές δραστηριότητες χαµηλής και µέσης όχλησης), όπως μου επισήμαναν από την Πολεοδομία και δεν μπορώ να ανοίξω Παντοπωλείο. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο ή να το ονομάσω αλλιώς;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν μπορει να απαντηθει αυτο εδω.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Καλημερα,οι αδειες λειτουργιας εχουν καποια περιοριστικη χρονικη διαρκεια ή ισχυουν για παντα?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν εχουν καποια χρονικη διαρκεια.

 • Γιαννης Π
  Απάντηση

  Καλημερα σας θα ηθελα να φτιαξω μια καβα ποτων με περιπου 30 τραπεζοκαθισματα. Τι αδεια χρειαζομαι;;;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα σας. Θα πρέπει να συνδυάσετε μία άδεια Καβας και Καφέ-Μπαρ

 • George Choutzoumis
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Θέλω να ανοίξω ένα κα΄ταστημα που να πουλάει έτοιμα τυποποιημένα Κυπριακά προιόντα, να φτιάχνω σάντουιτς και να προσφέρω καφέ. Τι άδεια απαιτείται;
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Παντοπωλειο – καφε.

 • andreas
  Απάντηση

  καλησπερα,καταρχην ευχαριστώ για την χθεσινή τηλεφωνική σας απάντηση.έχω κι άλλη μια ερώτηση και θα σας παρακαλούσα αν μπορείτε να μου την απαντησετε.Γινεται καποιος να κάνει catering με υπεκμίσθωση χώρου σε υφιστάμενο catering που έχει άδεια λειτουργίας?από πλευράς εφορίας επιτρέπεται.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

  • George Choutzoumis
   Απάντηση

   Ευχαριστώ

 • andreas
  Απάντηση

  καλησπέρα σας,αν έχετε την καλοσύνη απαντήστε μου.α)με μόνο καδ 56210000 υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων μπορεί να λειτουργήσει επιχείρηση χωρίς να απαιτείτε αδεια κυα και να έχουμε έδρα γραφείο? (με τη λογική του μεσάζοντα,δεν θα υπαρχει καδ παραγωγής γευμάτων).β)γίνεται υπεκμίσθωση από άλλο catering του χώρου του για να μαγειρεύουμε εκεί έχοντας αυτούς ως υποκατάτημα και έδρα μας γραφείο.μια υπαλληλος του υγειονομικού μου είπε δεν προβλέπεται αλλά δεν υπάρχει κι απαγόρευση στη διάταξη,αλλά να μην το κάνουμε.επίσης μου είπε ότι κατά τον έλεγχο ελέγχεται το catering που έχει το χώρο.ευχαριστώ πολυ

 • Katerina M.
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Το αντικείμενο πώλησης είναι παιχνίδια, βιβλία και γραφική ύλη. Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με το εάν χρειάζεται κάποια άδεια λειτουργίας πέρα από τη διαδικασία της εφορίας. Σας ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν χρειαζεται καποια αδεια λειτουργιας, μονο εναρξη στην εφορια.

   • Katerina M.
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

 • Michalakis
  Απάντηση

  καλησπερα και ευχαριστουμε πολυ για ολη τη βοηθεια σας. Εχω αδεια παραδοσιακου καφενειου εδω και 10 χρονια . μολις εληξε η 3ετης αδεια μουσικης που ειχα απο το δημο (με παραβολα,πληρωμες αεπι,κλπ) και μου ειπαν οτι πρεπει τωρα να κανω γνωστοποιηση στο notifybusiness..

  εκει ξεκιναω τη διαδικασια απο την αρχη?? δλδ παταω νεα γνωστοποιηση, συμπληρωνω τα παντα απο το μηδεν και μετα κανω μεταβολη για την αδεια μουσικης?? ποια ειναι τα ακριβη βηματα μιας και με τις παλιες αδειες δεν ειχα ασχοληθει ποτε με το εν λογω σαιτ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Προφανως δεν μπορω να παρασχω customer support για το notifybusiness εδω.

 • Σακης
  Απάντηση

  Καλησπέρα

  Με τη παρακατω άδεια:
  Ειδος : Κυρια ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ’
  Δευτερεουσα ΔΡΑΣΤΗΡΙΩΤΗΤΕς ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΣΤΑΣΗΣ
  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΦΕ-BAR

  Ποια απο τα παρακαλτω μπορω να έχω?
  ΤΟΣΤ, ΒΑΦΛΑ,CLUB, CLUB ME ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΕΤΟΙΜΗ ΖΥΜΗ ΝΑ ΒΑΖΩ ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΑ, ΠΙΤΣΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΗ, ΚΡΥΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΚΡΕΠΑ, ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΠΡΟΨΗΜΕΝΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτοι ειναι κωδικοι ΚΑΔ. Μπορειτε να μου γραψετε τι γραφει η αδεια ?

   • Σακης
    Απάντηση

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
    ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΦΟΥΡΝΟ ΕΨΗΣΗΣ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α.1).

    ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     ΝΑΙ : ΤΟΣΤ, ΒΑΦΛΑ,CLUB,ΠΙΤΣΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΗ, ΚΡΥΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΚΡΕΠΑ

     ΟΧΙ : CLUB ME ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΕΤΟΙΜΗ ΖΥΜΗ ΝΑ ΒΑΖΩ ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΑ, ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

     ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΠΡΟΨΗΜΕΝΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ( ειναι λιγο στην κριση , συνηθως ναι ).

     • Σακης

      Καλησπέρα κ Διαμάντη.

      Μια τελευταία ερωτηση είναι αν το μιγμα της κρεπας μπορω να το παρασκευαζω εγώ με αλευρι κλπ ή πρεπει να παιρνω ετοιμο μιγμα… Τελος με ποια άδεια καλυπτω ολα τα παραπάνω.
      Λογο εποχικοτητας δε προλαβάινω να κάνω τις απαραιτητες αλλαγες στο κατάστημα. Ωστόσο ήθελα να ρωτήσω αν το γραφειο σας στη θεσσαλονίκη καλυπτει και τη Καβάλα. Επίσης αν εκτός από τα θέματα που αφορουν τις άδειες αναλαμβανεται και τη σχεδιαση του καταστήματος(στήσιμο).

      Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Το περνετε ετοιμο, γιατι δεν εχετε παρασκευστηριο.
      Νομιζω οτι με σνακ μπαρ καλυπτεστε για ολα.

      Για τα υπολοιπα μπορειτε να επικοινωνησετε με το γραφειο στην Θεσσαλονικη.

 • Χάρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, σε περίπτωση μεταβολής άδειας λειτουργίας (μεταβίβαση σε νέο ιδιοκτήτη) κυλικείου που λειτουργεί ήδη εντός σχολείου, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ζητάει η μεταβίβαση της άδειας να γίνει έναντι αμοιβής προς αυτόν καθως η άδεια είναι περιουσιακό στοιχείο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω αν αυτό ισχύει και πως το αντιμετωπίζουμε συνήθως.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ειναι ασυνηθιστο. Απο κει περα ειναι προς διαπραγματευση.

 • ΤΑΚΙΣ
  Απάντηση

  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΦΨΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΓΩ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Tasos
  Απάντηση

  Καλησπερα,
  Όταν ένα κατάστημα κλείσει μπορεί στη θέση του να ανοίξει ένα άλλο ίδιου ενδιαφέροντος όμως με άλλη επωνυμία; Χρειάζεται να συναινέσει η πλειοψηφία των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας;
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. ναι
   2. δεν απαιτειται πλεον

 • Π. Δημητριου
  Απάντηση

  Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ εξαρχής.
  Θέλω να ρωτήσω το εξής.. Τα ψυγεία τύπου κόκα κόλα απαγορεύεται να είναι εκτός μαγαζιού?! Κάποια βιτρίνα παγωτού?! Μπορώ να βγάλω κάποιο χαρτί να είμαι νόμιμος?
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Κανενα ειδος ψυγειου δεν επιτρεπεται εκτος μαγαζιου ( οικοδομικης γραμμης ).

   • π.δημητριου
    Απάντηση

    ως οικοδομικη γραμμη οριζεται η γραμμη του κτιριου?στο κτιριο το οποιο εχω το καταστημα μου εχει πρασια πεζοδρομιο 4 μετρα και κτιριο..στα 4 μετρα του πεζοδρομιου μπορω να εχω τα ψυγεια μου?μπορω να βασιστω σε καποιο νομο?

    • π.δημητριου
     Απάντηση

     συγνωμη αυτο που εννοω ειναι οτι εφοσον εχω χωρο(εχω 5 μετρα εως ωτου αρχισει η πρασια),εντος οικοδομικης γραμμης μπορω να εχω τοποθετημενα τα ψυγεια μου?αλλα εκτος κτιριου?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Οικοδομικη ειναι η γραμμη που ειναι κτισμενο. Μετα ειναι η πρασια και μετα η ρυμοτομικη γραμμη.
      Δεν μπορειτε να εχετε ψυγεια εκτος καταστηματος.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλημέρα κ. Διαμαντή! Σκέφτομαι να ανοίξω κατάστημα με καφέ, τυρόπιτες κλπ σε βιομηχανική περιοχή. Ο χώρος που έχω βρει είναι περίπου 60-70 τμ εκτός πόλης και βρίσκεται σε κτήριο που είναι βιοτεχνικό. Πόσο περίπου κοστίζει η διαδικασία αλλαγής χρήσης και πόσο η άδεια λειτουργίας του καταστήματος;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν θελετε να συνεργαστουμε θα πρεπει να κλεισετε καποιο κατιδιαν ραντεβου.

 • Γιαννης
  Απάντηση

  κ. Διαμαντή
  θα ιδρυσω εταιρεια που θα εχω αυτοματους πωλητες στην κατοχή μου και θα τους ενοικιάζω σε εμπορικά κέντρα.
  Τι πρεπει να κάνω για να είμαι νόμιμος; Πρέπει να βγάλω κάποια άδεια για το κάθε μηχάνημα που εγκαθιστώ; Τι δικαιολογητικά και τι παράβολο πρέπει να πληρωσω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Υπαρχει αδεια για αυτοματους πωλητες και ειναι αρκετα για να γραφουν εδω. Δειτε ΦΕΚ 1723/2017 αρθρο 10.

 • Γιωργος
  Απάντηση

  καλησπέρα , θα ηθελα να ρωτήσω εάν σε ΚΥΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ταράτσα που η πρόσβαση σε αυτή θα ειναι από εξωτερική σκάλα σαν χώρος να σερβίρονται πελάτες χωρίς καποια νέα άδεια , εάν θέλει άδεια από ποιον ;

  Επίσης θα ηθελα να με ενημερώσετε εάν μπορούμε στον εξωτερικό χώρο ΚΥΕ να τοποθετήσουμε σταθερή η κινητή κατασκευή που θα λειτουργεί σαν μπάρα και θα υπάρχουν τα βασικά ώστε να σερβίρει ποτά .

  σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει και η σκαλα και ο σταθερος χωρος ( για κινητο δεν το συζηταμε καν ) να πληρουν τις προδιαγραφες της πολεοδομιας , της πυροσβεστικης και του υγειονομικου.

 • αγγελοσ
  Απάντηση

  καλησπερα σας εχω ενα μαγαζι 17τ.μ και θα ηθελα να κανω καφε ντελιβερι ..τι αδεια θα μπορουσα να βγαλω και με ποσα τραπεζοκαθισματα..???

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αδεια καφετεριας. Νομιζω ειστε λιγο στριμωγμενα και για τραπεζοκαθισματα.

 • Ελένη Γ.
  Απάντηση

  Γεια σας !
  Για κατάστημα πώλησης sandwich ΟΜΩΣ με χειροποίητα ψωμάκια του καταστήματος απαιτείται και άδεια ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟΥ ή μόνο αναψυκτήριο – snack bar ;

  αν απαιτείται και άδεια παρασκευαστηρίου τότε μπορεί να γίνει και χονδρική πώληση ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πρεπει να υπαρχει παρασκευστηριο , δεν επιτρεπεται η χονδρικη.

 • George Shiamtas
  Απάντηση

  Καλή σας ημέρα. Για να λειτουργήσει σνακ μπαρ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ψήνει και σουβλάκια, σε παράλια περιοχή 50m από το θαλάσσιο κύμα ,τι χρειάζεται να έχει ο ιδιοκτήτης? εφόσον ο χώρος περιβάλλεται και από δέντρα/δάσος εμπλέκεται και το δασαρχείο? ποιες οι προϋποθέσεις λειτουργίας ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Επειδη ειναι πολυ εξειδικευμενο και για να μην δωσω λαθος απαντηση καλυτερα να συμβουλευτειτε τον Δημο που ξερει την περιοχη για να σας πει τι ακριβως χρειαζεται.

 • Σταμάτης
  Απάντηση

  Κύριε Διαμάντη καλησπέρα σας,

  Θέλω να φτιάξω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης τυποποιημένων μη αλλοιώσιμων τροφίμων και ποτών. Όλες οι πωλήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά και όχι δια ζώσης. Ο χώρος θα έχει σκοπό αποκλειστικά την αποθήκευση των προϊόντων, που θα είναι ξηρού φορτίου (όχι προϊόντα ψυγείου).

  Τι άδεια χρειάζεται να βγάλω?
  Μπορεί ο συγκεκριμένος χώρος να βρίσκεται σε όροφο (γραφείο / διαμέρισμα), δεδομένου ότι πρακτικά δε χρειάζομαι ακίνητο προβολής και θα είναι φθηνότερο?

  Ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που ισχυουν σημερα θα πρεπει να βγει αδεια παντοπωλειου ή αποθηκης και αυτο δεν μπορει να γινει σε σπιτι ή γραφειο.

 • Thanos
  Απάντηση

  Κύριε Διαμάντη καλησπέρα.
  Χρείαζεται άδεια-γνωστοποίηση για pet shop που δεν θα πουλά ζωάκια παρά μόνο τροφές και αξεσουάρ!
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο ξερω οχι.

 • Βαγγέλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το όλο εγχείρημά σας…
  Διάβασα με πολλή προσοχή τόσο το κυρίως κείμενο, όσο και τα σχόλια με τις απαντήσεις τους, προσπαθώντας να μην σας απασχολήσω και εγώ με τη δική μου ερώτηση. Δυστυχώς δεν βρήκα κάτι που να αντιστοιχεί ή έστω να πλησιάζει την ερώτηση που θέλω να σας κάνω. Σκέφτομαι να ανοίξω μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος ΧΩΡΙΣ τραπεζοκαθίσματα. Ότι παρασκευάζεται θα πωλείται στο χέρι ή πακέτο και μέχρι εκεί. Τα προϊόντα που θα πωλούνται θα είναι μόνο σάντουιτς και κρέπα που στην ουσία είνια το ίδιο πράγμα. Το μόνο που θέλω να ρωτήσω αφορά τα τετραγωνικά του καταστήματος. Υπάρχει κάποιο μινιμουμ όριο; Βρήκα κατάστημα σε πλατεία απο 6 – 8 τμ και σε πολύ καλή τιμή και ήθελα να ρωτήσω αν μπορω να βγάλω άδεια ή αν θα κολλήσει κάπου η όλη διαδικασία. Προς ενημέρωσή σας, στο κατάστημα αυτό κατά το παρελθόν δεν έχει φιλοξενηθεί υγειονομικού ενδιαφέροντος άδεια. Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα, αλλα σε 6-8 τμ δεν προκειται να βγει αδεια.

 • Κώστας
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Διατηρώ ένα παραδοσιακό καφενείο και επιθυμώ να φτιάξω σε μια γωνιά κάποια ράφια για να πουλώ παραδοσιακά προϊόντα όπως μέλι κανελαδα βότανα κλπ. Έχω αυτό το δικαίωμα ή χρειάζεται μετατροπή της υπάρχουσας άδειας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει προσθηκη παντοπωλειου.

 • Κωνσταντινα
  Απάντηση

  Κ. Διαμαντη καλησπερα σας.Εχω ενα μαγαζι με αδεια πωλησης για ζαχαρωδη.μπορω να πουλαω και αλευρι,ζαχαρη,λαδι,και χαρτικα;;;αν δεν επιτρεπεται και εγω βαλω τι κινδυνευω να συμβει;;προστιμο και τι υψους;;;η και αφαιρεση υφισταμενης αδειας;;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καντε προσθηκη δραστηριοτητας “παντοπωλειο”. Την πρωτη φορα συνηθως γινεται συσταση, μετα ακουλουθουν τα προβλεπομενα στο νομο.

   • Κωνσταντινα
    Απάντηση

    Μου ειπαν οτι δεν μπορω να κανω προσθηκη και πως θα πρεπει να βγαλω νεα αδεια απο την αρχη!λαθος καταλαβα;;το θεμα ειναι οτι θα πρεπει να μου δωσει αδεια η αρχαιολογια και αυτο καθυστερει!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δεν μπορω να ξερω τι ακριβως σας ειπαν για να απαντησω.

     • Κωνσταντινα

      Μου ειπαν πως επειδη η αδεια που εχω ειναι παλια και εφοσον τοτε που την εβγαλα δεν ειχα παρει εγκριση απο την αρχαιολογια,ενω τωρα αν εβγαζα νεα αδεια θα το ζητουσαν γιατι εχει αρχαια κοντα,θα πρεπει να ζητησω αδεια απο την αρχαιολογια!

   • Αναστάσιος
    Απάντηση

    Κύριε Διαμάντη καλησπέρα,
    Ειμαι ιδιοκτήτης μπαρ με άδεια την κλασική. Θέλω να παίζω μουσική μέχρι το πρωί, να το γυρίσω σε κλαμπ. Τι άδεια απαιτείται? Μου είπαν ότι Κέντρου διασκεδάσεως δεν βγαίνει εντός Κέντρου πόλης.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     @Κωνσταντινα : θα ακουθησετε την διαδικασια που σας ειπε ο δημος.

     @Αναστασιος : η αδεια ειναι “κεντρο διασκεδασης” .

 • Μηνας
  Απάντηση

  Καλησπέρα
  Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά . Σκέφτομαι να ανοίξω ένα κατάστημα μεταπώλησης κατεψυγμένων γλυκών και μπισκοτόιδων , τι άδεια χρειαζετε και ποιο είναι το μίνιμουμ σε τετραγωνικά.
  Ευχαριστώ εκ το προτέρων!!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καταστημα λιανικης διαθεσης τροφιμων.
   Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα, αλλα προφανως να υπαρχει αρκετος χωρος για την πωληση των ειδων που θελετε.

 • ΑΘΗΝΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας

  Θα ήθελα να ρωτήσω. Θα ανοίξουμε ένα πρατηρίου άρτου με σφολιατοιδη που θα έρχονται κατεψυγμένα και θα ψήνονται στον φούρνο στον χώρο του καταστήματος και θα υπάρχει και καφέ take away. Στην περιοχή τον Σπετσών σε ένα χώρο 45τμ. Τι άδεια χρειάζεστε ακριβός για μια τέτοια χρήση και αν το υπουργείο πολιτισμού παίζει ρόλο για την άδεια λειτουργίας του. Και πότε χρειάζεται να γίνει η αίτηση για την λειτουργία του το ερχόμενο καλοκαίρι. Σας ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια ειναι “πρατηριο αρτου-αναψυκτηριο-καφε”.
   Αν ειστε σε διατηρητεο η/και ιστορικο τοπο τοτε πρεπει να λαβετε εγκριση απο τις αρμοδιες υπηρεσιες.
   Θα σας προτεινα να αρχισετε απο τωρα την διαδικασια.

   • Αθήνα
    Απάντηση

    Όταν εννοείται αρμόδιες αρχές αναφέρεστε στην αρχαιολογία?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι και οποιαδηποτε αλλη υπηρεσια ειναι αρμοδια για το συγκεκριμενο ακινητο.

 • Σπύρος
  Απάντηση

  Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την πληροφορηση. Σε καφέ μπαρ υπό λειτουργία, τι άδεια χρειάζεται για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο δώμα του κτιρίου? Αφορά ιδιόκτητο ισόγειο κτίσμα.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρητικα χρειαζεται προσθηκη χωρου τραπεζοκαθισματων, αλλα για σιγουρα θα πρεπει να εχω εικονα του κτισματος.

   • Σπύρος
    Απάντηση

    Πρόκειται για ισογειο κτιριο(όλος ο ισόγειος όροφος αφορά το αδειοδοτημένο κατάστημα) με υπόγειο και δώμα αποκλειστικής χρήσης το οποίο εξυπηρετείται από εξωτερική σκάλα. Μπορείτε να μου πείτε τι δικαιολογητικά χρειάζονται και ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία?

 • Χριστίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  συγχαρητήρια για τη ιστοσελίδα σας και για το υλικό που αυτή διαθέτει.
  Θα ήθελα να ρωτήσω, αν στην περίπτωση ελέγχου γνωστοποίησης, ο αρμόδιος υπάλληλος της Ποελοδομίας, οφείλει να ελέγξει για πολεοδομικές παραβάσεις όλο το κτίσμα (όλους τους ορόφους) στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση, ή ελέγχει μόνο τον χώρο στον οποίο στεγάζεται η επιχείρηση (ισόγειο);
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ο ελεγχος θα αφορα την επιχειρηση.

 • ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΟΥ
  Απάντηση

  Καλησπερα.
  Ηθελα να ρωτησω τι τετραγωνικα απαιτουνται για εναν πολυχωρο με κυρια δραστηριοτητα μαγειριο, με μικρο παρασκευαστηριο λιγων γευματων?? Επισης ο χωρος θα περιλαμβανει και 3 τραπεζια με 6 καρεκλες συνολικα και θα υπαρχουν και ραφια για πωληση μικρης γκαμας παραδοσιακων προιοντων. Μπορει να γινει κατι τετοιο σε χωρο 50 τετραγωνικων? Τελος τι αδειες απαιτουνται για κατι τετοιο?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια ειναι “εστιατοριο-παντοπωλειο”. Θα μπορουσε να γινει σε 50τμ, αλλα προφανως θελει παραπανω μελετη.

 • Μαριάνα
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ!
  ΕΦΌΣΟΝ ΔΕ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΠΛΈΟΝ Η ΣΥΝΑΊΝΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΊΠΩΝ ΣΥΝΙΔΙΌΚΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΙΣΌΓΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΉΜΑΤΟΣ, ΤΙ ΠΡΟΒΛΈΠΕΙ Ο ΝΌΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΉΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΌΧΡΗΣΤΩΝ ΧΏΡΩΝ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΉΜΑΤΟΣ. ΈΧΟΥΝ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΝΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΎΝ ΤΗΝ ΕΊΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΊΑΣ ΌΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ Η ΧΕΛΏΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΌΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ ΤΟΥΣ;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ισχυει ο κανονισμος της οικοδομης και το συμβολαιο που υπογραψατε.

   • Μαριάνα
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Η οικοδομή δεν έχει κανονισμό και είμαι ιδιοκτήτρια του ενός ορόφου. Οι ενοικιαστές του καταστήματος μπαινοβγαίνουν στην είσοδο, ωστόσο δε συμβάλλουν στα κοινόχρηστα. Δεν γνωρίζω τη συμβόλαιο έχουν υπογράψει, όμως δε θα έπρεπε να ζητηθεί η συναίνεση μας ως συνιδιοκτήτες για να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους;
    Ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δε νομιζω οτι εχω πληρη εικονα για να δωσω σαφη απαντηση.

 • Daniel
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας….εχω ενα καφέ μπαρ και θέλω να βάλω και ναργιλέ….εχω ρωτήσει παντού και μου λένε ότι δεν μπωρο να βάλω νόμιμα και αν το κάνω θα με γράψουν….σε αυτή Τ περίπτωση τι κάνω…. Υπάρχει καμιά λύση???Ευχαριστώ πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτοι που σας το ειπαν να σας/μας δωσουν το που ακριβως το γραφει.

  • Daniel
   Απάντηση

   Καλησπέρα, μπορώ να βάλω ναργιλέ χωρίς καμία άδεια ή χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη άδεια; Μπορούμε να μιλήσουμε καλύτερα…

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    ναι, καλυτερα να τα πουμε κατιδιαν.

  • Ελένη
   Απάντηση

   Καλημέρα! Ήθελα να σας ρωτήσω… Ετοιμάζομαι να ανοίξω ένα σαλόνι Τοποθέτηση βλεφαρίδες. Σεμινάρια για την τοποθέτηση. Και πουλάω τα προϊόντα όλα για τοποθέτηση. (Δεν δουλεύω με αιμα) χρειάζεστε Άδεια Λειτουργίας Υγειονομικού Ενδιαφέροντος; τι χαρτιά θα θελω; Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Τα σεμιναρια εντασονται στα Κεντρα Δια Βιου μαθησης ( αδεια απο ΕΟΠΠΕΠ ).
    Η πωληση προιοντων δεν χρειαζεται καποια αδεια.
    Η τοποθετηση βλεφαριδων , για να ειστε 100% σιγουρη και κατοχυρωμενη θα ελεγα οτι εντασεται στην αισθητικη.

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ,
  Θα ήθελα ν ρωτήσω αν έχουμε κάποιο σουπερ μάρκετ και εντός του μαρκετ θέλουμε να φτιάξουμε ένα παρασκευαστηριο άρτου πχ κριτσινια κουλούρια μπαγκέτα τι ακριβώς χρειαζόμαστε.
  Ευχαριστώ εκ τον υστέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι γινεται κατι τετοιο.

 • Βάνα
  Απάντηση

  Γεια σας! Έχω ένα κουρείο ανδρικό παιδικό σε ένα κεντρικό δρόμο στη γειτονιά μου 12 χρόνια τώρα. Το ενοικιάζω. Δίπλα μου που το κατάστημα είναι άδειο, το ζήτησαν και κομμωτήριο. Αυτό μόνο καλό δε θα μου κάνει. Τι μπορώ να κάνω εγώ ώστε ο ιδιοκτήτης να μην το δώσει σε συναδέλφους? Είναι 3 καταστήματα στη σειρά δηλαδή. Το κουρείο μου, το διαθέσιμο κι ένας φούρνος.
  Με προστατεύει κάποιος κανόνας?

  • Βάνα
   Απάντηση

   Eπίσης κι εάν αυτό έχει σημασία, ο δρόμος χαρακτηρίζεται ως αμειγούς κατοικίας.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Κομμωτηριο σε αμιγη κατοικια δεν γινεται, μονο κουρειο.

 • Βασιλης
  Απάντηση

  Καλησπερα !τι θα χρειαστω για να κανω ενα εργαστηριο γαλακτοκομικων προιοντων ;οχι τυροκομειο αλλα εργαστηριο.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η ερωτηση σας ειναι πολυ γενικη για να απαντηθει εδω.

 • ΑΝΔΡΕΑΣ
  Απάντηση

  Σας ευχαριστω θερμά για την απάντηση,έχω κάτι ακόμα αν μπορείτε να απαντήσετε.Μπορεί εταιρία με άλλη κύρια δραστηριότητα(άσχετη με το φαγητό) αλλά τις προαναφερθείσες σαν δευτερεύουσες να ανοίξει το catering?
  Kαι αν το ανοίξει να το κάνει τότε κύρια δραστηριότητά της?(αυτο θα γίνει από διεκδίκηση επιχορήγησης).Να είστε καλά

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι αρκετα λογιστικο θεμα. Αυτο που μπορω να πω ειναι οτι πρεπει να βγει αδεια εργαστηριου τροφιμων.

 • ΑΝΔΡΕΑΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  αν θέλετε και μπορείτε να μας λύσετε τις παρακάτω απορίες
  Α)μπορούμε να ιδρύσουμε εταιρία catering(υπηρεσιες τροφοδοσιας εκδηλωσεων)με φορολογική έδρα κάποιο γραφέιο ή οικία χωρίς να έχουμε οικονομική δραστηριότητα(αδρανής) και μετά από κάποιους μήνες να προχωρήσουμε στην ενοικίαση και λειτουργία παρασκευαστηρίου ? ‘Η η εταιρία θεωρείται κατάστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος έτσι κι αλλιώς οπότε θέλει παρασκευαστήριο με την ίδρυση της επιχείρησης?
  Β)με το παρασκευαστήριο catering θα λειτουργεί κι άλλος χώρος που θα πουλάμε προιοντα μας,είτε σνακ έιτε μεζεδοπωλείο.Είναι εφικτό?
  Γ)τι καταστήματα μπορούν να μας αφορούν ως προς ενοικίαση εκτός από παρασκευαστήρια ?Πχ. αρτοποιεία,ζαχαροπλαστεία,εστιατόρια?αφορά την Αθήνα
  ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   α. Δεν μπορειτε να εχετε εδρα γραφειο , πρεπει να ειναι ΚΥΕ.
   β. Θα μπορουσε να γινει, αν και δεν ειμαι σιγουρος τι ακριβως εχετε στο μυαλο σας.
   γ. Θα πρεπει να βρειτε χωρο που να μπορει να γινει εργαστηριο τροφιμων.

 • Βασιλικη
  Απάντηση

  Καλησπερα σας!!εχω νοικιασει ενα μαγαζι 35 τετραγωνικα για κομμωτηριο και μου ζητηθηκε απο την πολεοδομια για να δωσει βεβαιωση να κανω τακτοποιηση (αλλαγη χρησης απο καταστημα σε καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος).υπαρχει καποια εξαιρεση για την περιπτωση των κομμωτηριων???γιατι ο ιδιοκτητης εβαλε λεει εναν μηχανικο και του ειπε εκεινος οτι δεν απαιτειται αλλαγη χρησης…

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν χρειαζεται για κομμωτηρια, ο νομος για την αλλαγη χρησης αναφερεται σε χωρους συναθροισης κοινου ( καφε, εστιατορια κτλ ).

 • Δημητρα
  Απάντηση

  Καλησπερα ψαχνω να νοικιασιασω χωρο 120τετραγωνικα για καφε εστιατοριο και θελω να μαθω περιπου ποσο θα μου στοιχησει μια αδεια…Γιατι μερικοι χωροι που κοιταω δεν εχουν ξαναλειτουργησει σαν φαγαδικο…

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση για να απαντηθει εδω.

 • ΚΙΚΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Κατάστημα υγιεινομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα).Καταλαμβάνεται απο την αστυνομία ο αδερφός του ιδιοκτήτη να βοηθάει στο μαγαζί. Ασκείται μήνυση γιατί δεν είχε πιστοποιητικό υγείας (το κλητήριο θέσπισμα λέει: “”γιατί ο ιδιοκτήτης επέτρεψε να εργάζεται ως υπάλληλος χωρίς πιστοποιητικό υγείας, και γιατί ο ίδιος εργαζόταν χωρις το πιστοποιητικό αυτό”” ..και για τους δύο εγινε μήνυση) .
  1) αρχικά έχει βγάλει πιστοποιητικό υγείας σήμερα, οπότε θα το προσκομίσει.
  2) σαν αδερφός ούτως ή άλλως δεν υποχρεούται να τον έχει ασφαλισμένο ο αδερφός που ειναι ιδιοκτήτης, σωστά?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη ειναι ερωτηση για λογιστη.

 • Χρήστος
  Απάντηση

  Καλημέρα. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!!!Θέλω να ρωτήσω τι είδους άδεια απαιτείται και από πού εκδίδεται, για επιχείρηση γηπέδων 5χ5 και 8χ8 με απλή εκμίσθωση χώρου (όχι ακαδημίες και σύλλογοι). Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • γιωργος
  Απάντηση

  καλησπερα και μπραβο κανεισ εξερετικη δουλεια1εχω καποιες ερωτησεις(ειμαι ανηδεος ισως φανουν χαζες)εργαζομε σε κετερινγκ το οποιο εχει επεγκελματικη κουζινα ,χωρο κτλ..εκανα μια σηζητηση μ τ αφεντικο στο αν θα μπορουσαμε να το λειτουργουμε το πρωι με μαγιρευτα φαγητα και να κανουμε ντελιβερυ..μου πε ψαξτο κ αυτο κανω…οποτε σ αυτο ακριβως θελω τη βοηθεια σου,χρειαζετε καποια επιπλεον αδεια?(και ποια?)για το ντελιβερυ ξερω γω η αλλεσ αποδειξεισ(ταμιακη ενοος διαφορετικη απ αυτη που χρησιμοποιουν στισ εκδηλωσεισ τους)?καθως αυτοι κοβουν και δελτιο παραγκελιας για τα φαγητα των δεξιοσεων κτλ..πρεπει να φενετε αλλοσ(εγω δηλαδη)ιδιοκτητησ αν και ειναι το ιδιο μαγαζι?θα επιβαρινθει με επιπλεον φορουσ ?γινετε να λειτουργησει νε τον ιδιο ιδοκτητη κοινος?οι ερωτησεισ οπως καταλαβενεισ ειναι γενικεσ απλα να σου δωσω να καταλαβεισ την ιδεα και να μου πεισ αν γνωριζεισ τι βηματα πρπει να ακολουθησω…σ ευχαριστω παρα πολυ εκ των προτερν ελπιζω να μ βοηθησεισ να βρω τουλαχιστον ποια ειναι τα βηματα που πρεπει να κανω καθωσ οπως ειπα ειμαι 20 υπαληλακοσ και δε ξερω καθολου απο ιδριση επειχησηρεων….με εκτιμηση..

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω οτι θα μπορουσε να γινει με καταλληλη διαμορφωση του χωρου.
   Πολλες απο τις ερωτησεις σας ειναι για λογιστη.

 • Χρήστος
  Απάντηση

  Γεια σας, σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
  Θέλω να ανοίξω ένα καφενέ – αναγνωστήριο (βιβλιοθήκη) 40 καθυσμάτων, σε ένα παλιό σχολείο που ανήκει στην εκκλησία του χωριού για τρεις μήνες το χρόνο (χειμώνα δεν κατοικείται το χωριό). Τίτλοι ιδιοκτησίας όχι ισχυροί. Κάποια παλιά έγραφα παραχώρησης στην εκκλησία από παλιό κοινοτάρχη. Άδεια οικοδομής ούτε λόγος (απλό κτήριο 50 ετών και άνω). Η εκκλησιαστική επιτροπή και ο μητροπολίτης μου το νοικιάζουν έναντι μικρού ενοικίου αλλά δεν ξέρω τι θα κάνω με την πολεοδομία που δεν υπάρχουν σχέδια και άδεια οικοδομής. Υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί η μη ύπαρξη των πολεοδομικών εγγράφων ??
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Σε τετοιες περιπτωσεις συνηθως χρησιμοποιουνται αεροφωτογραφιες ή παλια συμβολαια που να αποδεικνυουν οτι το κτισμα ειναι προ του 55.

 • Αγγελής Πετρακόπουλος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μάθω αν απαιτούνται συγκεκριμένες διαστάσεις σε περίπτωση κατασκευής προθαλάμου εισόδου σε κυε όπου θα παίζει ζωντανή μουσική. Οι δύο θύρες πρέπει να έχουν συγκεκριμένη απόσταση? Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εξαρταται και απο την μελετη πυρασφαλειας ( πλατος εξοδων κινδυνου ).
   Εγω δεν θα εκανα κατι μικροτερο απο 1.10 μ.

 • Απόστολος
  Απάντηση

  Κύριε Διαμαντή συγχαρητήρια !!! πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την πληρότητα του εγχειρήματός σας
  Εκμεταλλευόμενος λοιπόν και εγώ την προσφορά σας να θέσω το ερώτημα μου
  Τοπικός πολιτιστικός σύλλογος ορεινού χωριού έχει την χρήση του πρώην δημοτικού σχολείου (αποχαρακτηρισμένο ) με παραχώρηση από τον Δήμο
  Στο σχολικό αυτό συγκρότημα ο σύλλογος με δαπάνη του διαμορφώνει χώρους μουσείου – συσκέψεων –σεμιναρίων –εστίασης –κουζίνας
  Ο σύλλογος έχει στην ιδιοκτησία του εγκατεστημένο όλον τον εξοπλισμό εστίασης μέχρι λεπτομέρειας (τραπεζοκαθισματα πιάτα μαχαιροπήρουνα κλπ)
  Επιθυμία του χωριού είναι να λειτουργεί ένα κατάστημα εστίασης όλο το χρόνο στο χωριό και όχι μόνο στις εκδηλώσεις του συλλόγου
  πρόθεση του συλλόγου είναι να αναθέσει αφιλοκερδώς σε κάποιον ιδιώτη την λειτουργία του χώρου εστίασης με την υποχρέωση να το λειτουργεί και τους 12 μήνες

  το ερώτημα
  τι είδους άδεια θα πρέπει να διαθέτει ο επιχειρηματιας ? .το παραχωρητήριο από τον Δήμο δεν προβλέπει επινοικιαση

  ευχαριστώ και πάλι μπράβο σας !

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Η αδεια θα ειναι “εστιατοριο”.
   Για τα υπολοιπα καλυτερα να ρωτησετε εναν λογιστη η/και δικηγορο.

   • Απόστολος
    Απάντηση

    Ευχαριστω πολυ για την απαντηση , κατα το νομο ποιος ειναι ο υποχρεος εκδοσης της αδειας στην περιπτωση μας ?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Η αδεια βγαινει στον ιδιοκτητη της επιχειρησης.

 • Μάκης
  Απάντηση

  Καλημέρα
  Να σας ευχαριστήσω με την σειρά μου για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχετε σε λεπτά ζήτημα – απορίες, ετσι ωστε ο καθένας μας να μπορεί να οραματιστεί σωστά το business plan του.
  Η ερώτηση μου τωρα:
  Θα ηθελα να γνωρίζω εάν για την λειτουργία ενός all day cafe-bar υπάρχει περιορισμός τετραγωνικών στην υπάρξει κουζίνας …καλύτερα, πόσα τετραγωνικά του χώρου minimum πρέπει να παραχωρηθούν;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα , ειναι αναλογα με τα ατομα που θα εξυπηρετει και το τι θα προσφερεται.
   Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση για να απαντηθει εστω και στο περιπου.

 • Γεωργιάδης Γεώργιος
  Απάντηση

  Πρόκειται να ξεκινήσω ατομική επιχείρηση πώλησης εφημερίδων, περιοδικών και ψιλικών σε ημιυπόγειο χώρο πολυκατοικίας, που λειτουργεί ήδη, αλλά με καινούργια άδεια. Για να βάλω ψυγεία και μηχανή αλέσματος κόκκινο καφέ (ελληνικός) χρειάζεται άδεια υγειονομικου ενδιαφέροντος. Και αν ΝΑΙ, και για τα δύο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αφου θα βγαλετε καινουργια αδεια ( παντοπωλειο ) θα πρεπει να μπει και το καφεκοπτειο.
   Τα ψυγεια θα ελεγα οτι καλυπτονται απο το παντοπωλειο.
   Απο την στιγμη που βγαζετε καινουργια αδεια το ημιυπογειο θα πρεπει να εξεταστει αν πληροι τις προυποθεσεις που ισχυουν σημερα.

 • Κωνσταντίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Πρόκειται να ανοίξω ένα κουρείο σε λίγο καιρό και θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να σιγουρευτώ ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για να βγει άδεια υγειονομικού και επίσης Ποια διαδικασία Πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να λειτουργήσει το κατάστημα.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα μπορουσατε να κανετε προελεγχο με το υγειονομικο ή να αναλαβει το γραφειο μας την διαδικασια αδειοδοτησης.
   Θα πρεπει πλεον να ακολουθησετε την διαδικασια της γνωστοποιησης.

   • Κωνσταντίνα
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ!

 • Makis
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Έχουμε μια περίπτωση στην οποία λειτουργεί μια καφετέρια εδώ και περίπου 9 χρόνια. Τώρα (και σύμφωνα με το λογιστή) θα γίνει διακοπή της επιχείρησης με μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας σε άλλο άτομο για να ξεκινήσει ξανά την καφετέρια. Μου είπε πως δεν κάνει τη μεταβίβαση της επιχείρησης για να μην πληρωθεί μεγάλος φόρος. Μπορείτε να μου πείτε ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και με ποια σειρά για να γίνει η μεταβίβαση της αδείας και αν αυτά που μου λένε ισχύουν;
  Επίσης, αν οι εγκρίσεις του προηγούμενου ιδιοκτήτη δεν έχουν λήξει (και ποιες είναι αυτές), μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον νέο ιδιοκτήτη (δεδομένου ότι γίνεται διακοπή-επανέναρξη της επιχείρησης και όχι μεταβίβαση);
  Τέλος, αν λόγω παλαιάς άδειας δεν έχει γίνει γνωστοποίηση στο notifybusiness του προηγούμενου ιδιοκτήτη, θα πρέπει να κάνει τώρα με την παλαιά άδεια και να την μεταφέρει στον καινούργιο ιδιοκτήτη;
  Ευχαριστώ και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καταρχην δεν μπορω να σχολιασω λογιστικα θεματα γιατι δεν ειμαι λογιστης , ειμαι πολιτικος μηχανικος.
   Γενικα για να μπορει να γινει μεταβιβαση δεν πρεπει να γινει διακοπη στην εφορια.
   Η διακοπη πρεπει να γινει μετα.
   Αν βγει αδεια απο την αρχη ολα τα χαρτια θα πρεπει να βγουν απο την αρχη.
   Για να γινει μεταβιβαση θα πρεπει ο προηγουμενος να κανει γνωστοποιηση στο notifybusiness και μετα να γινει αλλαγη φορεα.

 • Ηλιάνα
  Απάντηση

  Καλημέρα σας..Για μια υφιστάμενη αδεια λειτουργίας πρατηρίου άρτου ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να προσθέσει καφε για διερχόμενους πελάτες. Υπάρχει κάποιος περιορισμός στα τετραγωνικά?
  ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Οχι , αλλα πρεπει να υπαρχει επαρκης χωρος για να γινονται ολες οι απαραιτητες ενεργειες.

   • Ηλιάνα
    Απάντηση

    Oταν λέτε επαρκής χώρος? Μία μηχανή καφέ έχει τοποθετήσει μόνο. Χρειάζεται και λάτζα πλησίον της καφετιέρας?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Για τον χωρο προφανως δεν μπορω να απαντησω χωρις να εχω εικονα.
     Επισης θα εβαζα μια ποδοκινητη λαντζα διπλα στην καφετιερα.

 • εμμανουελα
  Απάντηση

  γεια σας,
  ενδιαφερομαι να ξανα λειτουργησω ενα καφενειο που εκανε ο παππους μου πριν 35 χρονια περιπου…
  θα πρεπει να ξανακανω χαρτια για να το λειτουργησω???

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ναι.

   • εμμανουελα
    Απάντηση

    ευχαριστω πολυ!!!

 • Γιωργος
  Απάντηση

  Κ. Διαμαντη καλησπερα σας και ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας..
  Για ενα μαγαζι στην Αττικη καφε μπαρ με ολα νομιμα και οπως ακριβως πρεπειι να ειναι για τα τραπεζοκαθισματα ειναι νομιμο απο την πλευρα του δημου να ζητανε για τρεις ζαρτινιερες μικρου μεγεθους χρηματα; το μαγαζι ειναι σε πεζοδρομο τα λουλουδια δεν εμποδιζουν την διελευση των πεζων ειναι παντα καθαρα και περιποιημενα οπως και ολος χωρος που πληρωνουμε στο δημο και εντος αυτου του χωρου…
  Ευχαριστω πολυ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν ειμαι σιγουρος τι απαντηση αναμενετε.

   • Γιωργος
    Απάντηση

    Καλησπερα…απλα αν τα καταστηματα οπως το δικο μου πληρωνουν στο δημο για τα στοιχεια φυτευσεις ξεχωριστα απο τα τραπεζοκαθισματα… Ευχαριστω.

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Συνηθως οχι , αλλα απο την αλλη ειναι θεμα Δημου.

 • Ανδρέας Τρίγκας
  Απάντηση

  Κ.Διαμαντή καλημέρα σας
  Έχω από το 2008 άδεια για καφέ – μπάρ – εστιατόριο σε ισόγειο κτίριο
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω κατάστημα και να παρέχω σε περαστικούς κυρίως παγωτό-γρανίτα-καφέ
  Με καλύπτει η άδεια??
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αν μιλαμε για αλλο κτιριο πρεπει να βγει καινουργια αδεια απο την αρχη.

   • Ανδρέας Τρίγκας
    Απάντηση

    Στο ίδιο ισόγειο κτίριο αναφέρομαι που έχω ήδη την άδεια

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Σας καλυπτει η υπαρχουσα αδεια.

 • Σταύρος
  Απάντηση

  Γεια σας. Από τον Αύγουστο του 16 Έχω πάρει άδεια από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου για λειτουργία παραδοσιακού καφέ. Εκειδη το μαγαζί είναι καλοκαιρινο σκόπευα να το ανοίξω φέτος το καλοκαίρι. Έκανα αίτηση στο δημο για απευθειας παραχώρηση αιγιαλού την οποία δικαιουμαι και μου απαντησε ο μηχανικος πως επειδη υπαρχει μια πολεοδομικη παραβαση ( για την ακριβεια περγκολα) για την οποια ομως και προστιμο εχω πληρώσει αλλα και στη διαδικασία της τακτοποίησης είναι θα ζητήσει να μου κάνουν ανάκληση άδειας. Να σημειώσω ότι η παράβαση υπήρχε πριν πάρω την άδεια. Η αρμόδια υπηρεσία το ήξερε. Έχει δικαίωμα να γίνει ανάκληση αδειας; Είναι μέσα στα καθήκοντά του μηχανικού όλα αυτα τα οποία ενεργει; Αν δεν έκανα αίτηση για τον αιγιαλό δε θα είχε γίνει τίποτα διότι την άδεια την έχω. Εξάλλου αρμόδια για σφράγισμα καταστήματος είναι η αστυνομία και όχι ο Δήμος. Πως με συμβουλευετε να το χειριστώ δεδομένου η ότι όλη η προηγούμενη χρονιά πέρασε για το φταίξιμο του μαγαζιού με παρά πολλά έξοδα βασιζόμενος στην άδεια λειτουργίας που ήδη είχα. Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Η υποθεση ειναι λεπτη και δεν μπορει να απαντηθει εδω.
   Καλυτερα να μιλησουμε κατ ιδιαν.

 • Maria
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Θέλω να πουλάω γλυκά απο το σπίτι μου νόμιμα. Πώς μπορώ να κάνω την κουζίνα μου χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν γινεται.

 • ΗΛΙΑΝΑ
  Απάντηση

  Κε Διαμάντη καλησπέρα. Για μια αδεια λειτουργίας νυχτερινού κέντρου θα γίνει έλεγχος από υγειονομικό. Τι πρέπει να προσέξω? Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ειμαι σιγουρος οτι θα συμφωνησετε πως η απαντηση παραειναι εκτενης για να απαντηθει εδω.
   Ευχαριστω.

 • Vera
  Απάντηση

  Καλησπέρα κ. Διαμάντη και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!
  Σε επιχείρηση τροφίμων -ήδη συγκροτημένη αλλά χωρίς προέλεγχο στην υγειονομική υπηρεσία- μετά την γνωστοποίηση και έναρξη λειτουργίας της, εάν σημειωθούν υποδείξεις από τον υγειονομικό έλεγχο, προχωρούν σε απευθείας κυρώσεις;
  πως μπορεί να είναι πλέον καλυμμένος ο υπεύθυνος της επιχείρησης για την ορθή λειτουργία της σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους; μόνο με διαδικασία προελέγχου στο υγειονομικο;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   1. Συνηθως και αν οι υποδειξεις δεν ειναι σοβαρες , γινεται συσταση και επιστρεφουν να δουν αν συμμορφωθηκατε.
   2. Μπορει να γινει προελεγχος γραπτως με σχεδια, διαγραμμα ροης κτλ για να εξασφαλιστειτε περισσοτερο.

   • ΗΛΙΑΝΑ
    Απάντηση

    Έχετε δίκιο..μήπως μπορείτε να με κατευθύνετε προς καποια νομοθεσία. Είμαι συνάδελφος και πρωτη φορά αναλαμβάνω αδεια λειτουργίας.

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Αρχιστε απο την Υγειονομικη Διαταξη ΦΕΚ 2718Β / 2012

  • ΗΛΙΑΝΑ
   Απάντηση

   Εχετε δίκιο..που μπορώ να βρω πληροφορίες…εστω μια check list?

 • Teo 7
  Απάντηση

  Καλησπέρα..στην πολυκατοικία μου θέλει ο ιδιοκτήτης του ισογείου να νοικιάσει το μέρος για καφετέρια.Δίπλα μένει η αδερφή της+έχει δώσει το οκ.Οι 2 κυρίες έχουν μαζί όσα τετραγωνικά έχω εγώ στον 1ο όροφο.1)Μετράει η ψήφος τησ ιδιοκτητριας του ενοικιαζομένου οικηματος….;2)Έχω μεγαλύτερη ισχύ λόγω τετραγωνικών;
  Και που τα αναγράφει ολα αυτά;1 παραπομπή σας παρακαλώ…Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Μετραει η ψηφος ολων των ιδιοκτητων των κατοικιων της πολυκατοικιας.
   Η πλειοψηφια καθοριζεται απο τα χιλιοστα.
   Δειτε ΚΥΑ 16228 ΦΕΚ 1723Β / 2017 αρθρο 2 , παραγραφος 3.

 • Tasos
  Απάντηση

  Κύριε Διαμαντή καλησπέρα σας,

  Θέλω να ανοίξω μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος . Έχω βρει ένα ισόγειο μαγαζί. Καταστατικό δεν υπάρχει, ο ιδιοκτήτης δεν έχει πρόβλημα με το είδος του μαγαζιού. Στον πρώτο όροφο υπάρχει ένα διαμέρισμα που το έχει άλλος ιδιοκτήτης (που έχει την υψηλή κυριότητα) και το δικαίωμα υψουν (μελλοντικός δεύτερος όροφος) το έχει ένας τρίτος ιδιοκτήτης.
  1. Ο τρίτος ιδιοκτήτης που έχει το δικαίωμα υψουν θα πρεπει να συμφονισει και αυτος?
  2. Στον δεύτερο ιδιοκτήτη που έχει την υψηλή κυριότητα θα πρέπει να έχω την σύμφωνη γνώμη και της μητέρας του (επικαρπωτής)?
  3. Η γνώμη του ιδιοκτήτη του μαγαζιού μετράει?
  4. Το τι απόφαση θα πάρει ο καθένας θα πρέπει να τα έχω γραπτά ή μπορούμε με τον ιδιοκτήτη με μια υπεύθυνη δήλωση δικιά του να τα αναφέρουμε?
  5. Η απόφαση βγαίνει με βάση τις ψήφους ή τα χιλιοστά που έχει ο καθένας?

  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   1. 2. καλυτερα ρωτηστε εναν δικηγορο
   3. οχι
   4. το τυπικο δικαιολογητικο ειναι η υπευθυνη δηλωση του ιδιοκτητη. για δικη σας ασφαλεια καλο να εχετε και γραπτως την συναινεση των απο πανω.
   5. τα χιλιοστα

 • μαριος
  Απάντηση

  καλησπερα κε Διαμαντη,
  νοικιαζω ενα καταστημα εμπορικο και θελω να το γυρισω σε λιανικη πωληση παγωτου..το θεμα ειναι οτι ο ιδιοκτητης εχει πεθανει και οι συγγενεις το εχουν αποποιηθει..μπορω να αλλαξω χρηση?επηρεαζει που στο συμβολαιο λεει οτι δε μπορω να αλλαξω χρηση?
  σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   1. αν δεν εχει τραπεζοκαθισματα πιθανως να μην χρειαζεται αλλαγη χρησης.
   2. για το αν μπορειτε να αλλαξετε χρηση το συμβολαιο ειναι δεσμευτικο κατα την γνωμη μου, αλλα καλυτερα να ρωτησετε δικηγορο.

   • μαριος
    Απάντηση

    δε θα εχει τραπεζοκαθισματα..take away..
    σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας,
    συνεχιστε το πολυ καλο εργο που κανετε,
    να στε καλα,
    καλη συνεχεια,
    μαριος

 • Θάνος
  Απάντηση

  Καλησπερα σας! Έχω επιχειρηση Κέντρου Διασκέδασης και θα ήθελα να κανω δύο ερωτήσεις( ο χωρος ειναι χειμερινος και θελω να δραστηριοποιηθω και το καλοκαιρι)

  Α. Θέλω να συνεργαστω με ιδιωτικές επιχειρησεις(γαμοι, βαπτισεις) η με ιδιωτες(δεξιωσεις σε κατοικιες) και με αυτοκινουμενο οχημα να προσφερω ποτα και καφε στο χωρο τους (με ιδιωτικο συμφωνητικο και κατ’ αποκoπη τιμημα φανταζομαι). Χρειαζεται προσθετη αδειοδοτηση η με καλυπτει μια εναρξη δραστηριοτητατας κειτεριγκ ποτων στην εφορια?

  Β. Σε χωρο αλλης ιδιωτικης επιχειρησεις (καλοκαιρινο μαγαζι) θελω να διοργανωσω εκδηλώσεις στις οποιες αφου νοικιαζω το χωρο να πουλαω ποτα με το δικο μου ΑΦΜ χωρις να εμπλεκεται η επιχειρηση που μου παραχωρει το χωρο (εννοειται και οι λοιπες υποχρεωσεις μου οπως ασφαλιση προσωπικου, αγορα καβας κλπ). Ειναι εφικτο?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα μπορουσαν να γινουν και τα δυο, αλλα χρειαζεται παραπανω ψαξιμο.
   Καλυτερα ρωτηστε στο υγειονομικο της περιοχης σας.

 • Βασιλης
  Απάντηση

  Καλημερα ανοιξα προσφατα ενα Μπαρ, η προσοψη του μαγαζιου ηταν με τζαμαριες και τις αφαιρεσα για να ειναι ανοιχτο με το πεζοδρομο που περναει απο μπροστα, το μαγαζι οταν κλεινει κατεβαινουν Στορια ανοιχτου τυπου ( Χ ) ειναι επιτρεπτο απο το νομο;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Πολεοδομικως, πρεπει να βγει αδεια αλλαγης οψεων.
   Υγειονομικως, συνηθως δεν το δεχονται.

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα κ. Διαμαντή,
  Πόσο είναι το χαμηλότερο αποδεκτό ύψος για μία τουαλέτα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Συνηθως ειναι 2.20μ , αναλογα και την περιπτωση.

 • Αγνή
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Να κάνω μια ερώτηση. Σε ένα κτίσμα με αδεια καταστηματος του 1967 θέλω να ανοίξω ένα μπαρ. Μου είπαν ότι για να βγάλω άδεια λειτουργίας πρεπει να κανω αλλαγή χρήσης στην πολεοδομία απο κατάστημα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ισχύει?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Γενικα, ναι , αλλα θα πρεπει να εξεταστει ανα περιπτωση.

 • Ξενοφών
  Απάντηση

  Καλησπέρα κ Διαμάντη θα θέλαμε να ανοίξουμε ενα Mini Market σε ενα κτίριο οπου το ισόγειο στο οποιο θα ανοίξουμε ο ιδιοκτήτης συναινεί ενω ο αλλος ιδιοκτήτης του απο πανω σπιτιού το αποιο εχει κριθεί μη κατοικήσιμο λογο προβλημάτων στη στέγη του δεν συναινεί αλλά και δεν το επισκευάζει. Μπορούμε να πάρουμε άδεια;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Οχι, πρεπει να εχετε την συναινεση του απο πανω.

   • Ξενοφών
    Απάντηση

    Αν δεν έχουν ορίσει οι ιδιοκτήτες οριζόντιες ιδιοκτησίες τοτε παλι ειναι απαραίτητη η συναίνεση;

 • Αλκης
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Υπάρχει ελάχιστο οριο στην επιφάνεια (εμβαδόν) καταστήματος για να και να λειτουργεί ως αρτοποιείο?
  π.χ. στον νομό Καβάλας, σε επαρχία υπάρχει χώρος καταστήματος 90μ2. Μπορεί να λειτουργήσει ως αρτοποιείο/παρασκευαστήριο άρτου κλπ?
  Ευχαριστώ
  Αλκης

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Οι επιφανειες των διαφορων χωρων υπολογιζονται απο την ημερησια παραγωγη.

 • Σωτήρης Αθανασίου
  Απάντηση

  καλημέρα σας αγαπητέ.
  σε παραλιακό χώρο που λειτουργούσε καντίνα ( με άδεια από τον δήμο της περιοχής ) θέλω να φτιάξω σταθερή καντίνα .
  ο χώρος έχει τακτοποιηθεί το 2011 αλλά σαν αποθήκες . Υπάρχει η δυνατότητα αδειοδότησης για καντίνα με τραπεζοκαθίσματα εντός του χώρου? δεν μιλάω για ομπρέλες και ξαπλώστρες που αφορούν τον δήμο.
  ο χώρος είναι 200 τμ. Θα προσλάβω πολιτικό μηχανικό για να ετοιμαστεί ο χώρος κατάλληλα για τέτοιου είδους κατάστημα και θα κάνω όλες τις απαραίτητες διαδικασίες αλλά δεν γνωρίζω αν μπορεί να αλλάξει η χρήση από αποθήκες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος .
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .
  Αν εξυπηρετείτε στην Αττική ίσως να μπορούσαμε να συνεργαστούμε.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ειναι αρκετα εξαιδικευμενη ερωτηση και δεν μπορουμε να απαντησουμε χωρις να εχουμε εικονα της περιπτωσης.

   • ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
    Απάντηση

    καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά.
    τι ακριβώς απαιτείται για για να έχετε εικόνα?
    Μήπως να κάνουμε κάποιο ραντεβού να δούμε τα στοιχεία ?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Θα μπορουσαμε να κανουμε ενα ραντεβου και θα χρειαστουν οτιδηποτε εχετε σε σχεδια, συμβολαια, τακτοποιησεις, παλιες αδειες κτλ, ετσι ωστε να εχουμε μια λεπτομερη εικονα.

 • Εύη
  Απάντηση

  Γειά σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν για την έναρξη παντοπωλείου είναι νόμιμη η λειτουργία του σε κτίριο που είναι δηλωμένο ως αποθήκη χωρίς να κάνουμε αλλαγή χρήσης.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Για να αδειοδοτηθει ο χωρος πρεπει να γινει αλλαγη χρησης σε καταστημα.

 • ΧΡΗΣΤΟΣ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΔΎΟ ΛΌΓΙΑ ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΊΤΕ ΠΟΣΟ ΠΕΡΊΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΣΤΊΣΕΙ Ή ΈΝΑΡΞΉ ΚΑΦΈ ΜΠΑΡ ΣΕ ΧΩΡΙΌ ΚΆΤΩ ΤΩΝ 700 ΚΑΤΟΊΚΩΝ….ΚΑΙ ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΤΑ ΣΤΆΝΤΑΡ ΈΞΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΈΧΩ ΤΟΝ ΜΉΝΑ ΔΊΜΗΝΟ ΣΕ ΕΦΟΡΊΕΣ ΚΤΛ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αυτη ειναι ερωτηση για λογιστη.

 • ποπη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κ.Διαμαντή,
  θέλω να κάνω έναρξη καταστήματος λιανικης πώλησης παγωμένου γιαουρτιου(παγωτό)βρήκα μαγαζί το οποίο παλιότερα λειτουρφόυσε σαν τεχνικό γραφειο και ειναι 32τμ σ ύτο υπάρχει ηδη τουαλέτα η οποια δεν ειναι συνδεδεμενη στο δυκτιο αποχευτευσης υπάρχει όμως βόθρος.Μπορώ να πάρω αδεια λειτουργειας καταστηματος υγειονομικου ενδιαφεροντος?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,

   πολυ πιθανόν να μπορείτε να πάρετε άδεια, αλλά θα πρέπει να απευθυνθείτε και στο υγειονομικο της περιοχής σας. Θα πρέπει ακόμα να πληρούνται μία σειρά απο προδιαγραφές για να μπορέσει να αδειοδοτηθεί το κατάστημα (νομιμότητα, χρησεις γης κτλ)

   Tο θέμα του βόθρου θα πρέπει και αυτό να το δείτε πιο λεπτομερώς με την τοπική υγειονονομική υπηρεσία

   Καλή σας συνέχεια

   • ποπη
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια και σ’εσάς .

 • Μάριος
  Απάντηση

  Καλημέρα
  Θέλω να ανοίξω ένα πολυχώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος (sport cafe, cafe bar,take away με εργαστήριο παγωτού).
  Για το εργαστήριο-take away έχει εγκριθεί επιχορήγηση, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βγάλω άδεια λειτουργίας για τα άλλα δύο μαζί και ξεχωριστή για το εργαστήριο; Αν όχι τι είδους άδεια λειτουργίας θα πρέπει να βγάλω;
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Τα καφε – take away αδειοδοτουνται απο τον Δημο και το εργαστηριο παγωτου αδειοδοτειται απο την περιφερεια.
   Αρα θα βγαλετε δυο αδειες.

 • Στρατης
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, αφού σας ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου για τις πολύτιμες συμβουλές σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση, Είμαι ιδιοκτητης ενός ακινήτου σε περιοχή που δεν επιτρέπεται η χρήση υγειονομικού ενδιαφέροντος και προσπαθώ 3 χρόνια να βρω μια άκρη μήπως και καταφέρω να κάνω ΚΥΕ σήμερα λοιπόν διάβασα για τον νεο νόμο (4442/2016) ο οποίος αναφέρει πως δεν χρειάζεται πλέον άδεια αλλά μια γνωστοποίηση στον δήμο αφού όμως πρώτα πάρεις μια βεβαίωση από τον δήμο ότι μπορεί να ιδρυθεί το κατάστημα. Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω εάν το δημοτικό συμβούλιο πάρει απόφαση να σωστή την βεβαίωση κατά παρέκλειση άσχετα αν επιτρέπεται η όχι η χρήση γης τότε θα μπορούσε να προχωρήσει η ίδρυση της επιχείρησης;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Συμφωνα με προσφατη εγκυκλιο του υπουργειου ( ΑΔΑ: ΩΒΩΥ465ΧΘ7-39Π ) επι της ουσιας δεν ισχυει ο Ν. 4442/2016 και ισχυει οτι ισχυε μεχρι σημερα.
   Απο κει και περα δεν θεωρω πολυ πιθανον να σας δωσουν αδεια κατα παρεκλιση των χρησεων γης, γιατι θα ειναι νομικα εκτεθειμενοι.

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  Καλημέρα

  Εκτός της άδειας λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος(δήμος-υγειονομική υπηρεσία-πυροσβεστική) για αλλαγές που θα γίνουν στο χώρο(ανακαίνιση) χρειάζομαι και κάποιο άλλο είδος αδειοδότησης πχ: πολεοδμία?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,

   ναι ανάλογα με την έκταση των αλλαγών που θα γίνουν, θα χρειαστείτε και την αντίστοιχη οικοδομική άδεια απο την Πολεοδομία

 • Βασίλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα, χώρος που προορίζεται για catering, εμπίπτει στην κατηγορία υγειονομικού ενδιαφέροντος; δλδ μπορώ να απευθυνθώ στον δήμο ή στην περιφέρεια αττικής;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ειναι εργαστηριο τροφιμων και αδειοδοτειται απο την Περιφερεια.

   • Βασίλης
    Απάντηση

    ευχαριστώ πολύ..και με χρήση γης “κατοικία”, επιτρέπεται φαντάζομαι ίδρυση εργαστηρίου.

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Σε “αμιγης κατοικια” δεν επιτρεπεται, σε “γενικη κατοικια” επιτρεπεται.

 • μιχάλης
  Απάντηση

  Γεια σας, ζητάμε βοήθεια k. Διαμάντη!!! θέλουμε να ανοίξουμε ένα μπουγατσάδικο με παρασκευαστήριο στο κέντρο της πόλης. αλλά τα μαγαζιά που βρήκαμε είναι πολύ μικρά, και δεν μπορεί να γίνει παρασκευαστήριο.
  ερώτηση:
  a) αν μπορούμε να φτιάξουμε παρασκευαστήριο στο κατάλληλο χώρο χωρίς πώληση kai να πουλάμε στο ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο στους περαστικούς πελάτες;

  b) αν μπορούμε να έχουμε 2 καταστήματα όμως παρασκευαστήριο να έχουμε μόνο στο ένα κατάστημα αλλά να πουλάμε και στα δύο σημεία.

  ευχαριστούμε εκ προτέρων!!!

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,

   α) Ναι γίνεται αυτό που λέτε
   β) Και αυτή η επιλογή είναι εφικτή, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω ψάξιμο ως προς τις αδειοδοτήσεις των χώρων, αλλα είναι κάτι που θεωρώ ότι γίνεται

   Καλή σας συνέχεια

   • μιχάλης
    Απάντηση

    ευχαριστούμε πολύ για Γρήγορη απάντηση!
    Επίσης Σε ποια κατηγορία ανήκει η επιχείρηση στην περίπτωση α) και στην περίπτωση β);
    έχουμε βρει δύο καταστήματα, και τα δύο έχουν άδεια υγειονομικού. στο ένα κατάστημα έχουμε δυνατότητες και για παρασκευαστήριο και για σημείο πώλησης. στο άλλο κατάστημα Μπορούμε μόνο να πουλάμε τα προϊόντα μας. Επίσης θέλουμε να ρωτήσουμε αν μπορεί να γίνει μεταφορά έτοιμου προϊόντος από παρασκευαστήριο στο άλλο κατάστημα με κάποιο μεταφορικό μέσο.
    Ευχαριστούμε εκ προτέρων!

    • Αριστομένης Ελεμίνογλου
     Απάντηση

     Καλησπέρα και παλι,
     στην α περίπτωση θα κάνετε λογικά ένα παρασκευαστήριο για της ανάγκες ενός συγκεκριμένου καταστήματος, το οποιο θα χρειαστει με την σειρα του αδειοδοτηση ως πρατηριο.
     την β περίπτωση θα πρεπει να την συζητήσουμε κατ’ιδίαν. Το ακριβες σχήμα αδειοδότησης εξαρτάται από το υγειονομικό στο οποίο υπάγεστε και από την γενικότερη συγκρότηση της επιχείρησης.
     Όπως και να έχει, το γεγονός ότι και τα δύο καταστήματα είχαν στο παρελθόν άδεια υγειονομικού, ειδικά έτσι γενικά όπως το λέτε, χωρίς να ξέρω τι άδειες ήταν αυτές, πότε εκδόθηκαν και για ποια περιοχή μιλάμε, δεν μας δίνει κάποια ιδιαίτερη πληροφορία για το αν πληρούν τις προδιαγραφές για την χρήση που θέλετε.
     Ναι είναι δυνατή η μεταφορά προϊόντων από μία επιχείρηση σε μία άλλη, εφόσον η μεταφορά των τροφίμων γίνεται σε κατάλληλα κυτία και με κατάλληλα οχήματα

     Καλή συνέχεια

 • κωστας
  Απάντηση

  καλησπερα. πολυ σημαντικα τα οσα γραφονται εδω μεσα..συγχαρητηρια.
  θα ηθελα να ανοιξω φαστ φοοντ σε καταστημα που ειδη λειτουργουσε επι χρονια με τετοια αδεια αλλα εκλεισε πριν δυο χρονια..στον ιδιο χωρο με την ιδια διαμορφωση πρεπει να βγει καινουργια αδεια??? υπαρχει περιπτωση να μην την εγκρινουν λογο νεας νομοθεσιας.κτλ..?(για παραδειγμα 1 τουαλετα )

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,

   απο την στιγμή που έχει γίνει παυση της επιχείρησης στην εφορία, το νέο κατάστημα θα χρειαστεί αδειοδότηση απο την αρχη. Και φυσικά εφοσον μιλαμε πλεον για νεα επιχείρηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με την τρέχουσα νομοθεσία.
   Το αν μπορεί να πάρει άδεια με την υφιστάμενη διαμόρφωση ειναι προφανώς μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω εξαποστάσεως

   Καλη συνέχεια

 • Κώστας
  Απάντηση

  Συγχαρητήρια για την δουλειά σας.

  Να σας ρωτήσω και εγώ κάτι με τη σειρά μου.
  Θέλω να ανοίξω σταθερή η κινητή καντίνα ότι είναι ποιο εφικτώ (πίτσα takeaway) σε ενοικιαζόμενο άδειο οικόπεδο εντός πόλεις μέσα σε αγορά.
  Είναι εφικτω και τη άδειες θα χρειαστώ.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Κώστας.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,

   θα χρειαστειτε ένα όχημα-καντίνα το οποίο πληρεί τις προδιαγραφές του υγειονομικου, θα πρέπει να περάσει δηλαδή το όχημα απο έλεγχο για να πάρει την άδεια του. Επίσης θα πρέπει να ρωτήσετε τον Δήμο στον οποίο απευθύνεστε για το κατα πόσον χορηγεί άδειες για καντίνα στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και για το αν πληρείτε τα κριτήρια για να σας χορηγηθεί άδεια

  • Κώστας
   Απάντηση

   Καλησπέρα,

   Σας ευχαριστώ πολύγια την άμεση απάντηση.
   Γνωρίζω τις ιδιαίτερεςπροϋποθέσεις για την αδεία καντίνας ,ήθελα να μάθω εάν ισχύει κάτι διαφορετικό όταναυτή είναι σταθερή ή μπορεί να βγει κάτι σαν υπαίθριο αναψυκτήριο για το λόγο ότιυπάρχει οικόπεδο.

   Ευχαριστώ.
   Κώστας Π

   • Αριστομένης Ελεμίνογλου
    Απάντηση

    Καλησπέρα,
    δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο στις προυποθέσεις αδειοδότησης καντίνας, ανεξαρτήτως σημείου. Για περισσότερες λεπτομέρειες καλύτερο είναι να απευθυνθείτε στον Δήμο στον οποίο σας ενδιαφέρει να εγκαταστήσετε την καντίνα.

 • asha
  Απάντηση

  Ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για όλες τις πολύτιμες συμβουλές που μας δίνετε απλόχερα και να σας ρωτήσω αν για την έναρξη κομμωτηρίου σκύλων απαιτείται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος απο το Δήμο.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει νομικο πλαισιο για αυτη την δραστηριοτητα.

   • asha
    Απάντηση

    Πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται άδεια υγ ενδ ή πρέπει να το ψάξω πηγαίνοντας στο Δήμο και ότι μου πουν? Συγχωρέστε με για την επιμονή απλά δεν ξέρω πολλά και προσπαθώ να κατανοήσω τι να κάνω.

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Το αν απαιτειται ή οχι αδεια δεν ειμαι σε θεση να το καθορισω.
     Θα μπορουσατε να κανετε ενα γραπτο ερωτημα στον Δημο και να σας απαντησει αυτος.

     Καλη συνεχεια.

     • asha

      Σας ευχαριστω!

 • Ασπα
  Απάντηση

  Καλησπερα ενδιαφερομαι να ανοιξω καταστημα με μπιλιαρδο internet cafe και να εχω αναψυκτικα και σνακ τι αδεια χρειαζεται καθως και ο χωρος τι προυποθεσεις πρεπει να πληρει ωστε να ειναι καταλληλος ευχαριστω εκ των προτερων..!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Θα βγαλετε αδεια καφετεριας – ιντερνετ.
   Προφανως κατανοειτε οτι λογω εκτασης δεν μπορω να γραψω ολες τις προυποθεσεις για να αδειοδοτηθει ο χωρος .

   Καλη συνεχεια.

   • Ασπα
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας να ειστε καλα κατανοώ απόλυτα αυτο που λέτε μονο μια λεπτομερεια θελω να μου πειτε εαν το καταστημα βρισκετε σε δευτερο οροφο αλλα η εισοδος ειναι απο κατω αγγιζει το δρομο υπαρχει προβλημα??

    • Ασπα
     Απάντηση

     Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας να ειστε καλα κατανοώ απόλυτα αυτο που λέτε μονο μια λεπτομερεια θελω να μου πειτε επειδη σε ιντερνετ καφε και μπιλιαρδο υπηρχαν καποιοι οροι εαν το καταστημα βρισκετε σε δευτερο οροφο αλλα η εισοδος ειναι απο κατω αγγιζει το δρομο υπαρχει προβλημα??

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Λιγο δυσκολο να γινει καταστημα σε δευτερο οροφο.

     • Ασπα

      Σας ευχαριστω!!

 • ΕΙΡΗΝΗ
  Απάντηση

  Καλησπερα.
  Θα ηθελα να ρωτησω αν το ΦΕΚ 230/7-12-2016 ειναι σε ισχυ και αν ναι ποιο αρθρο οριζει τι γινεται σε περιπτωση μεταβιβασης -αντικαταστασης αδειας. (δηλαδη η αντιστοιχη διευκρινηση του ΦΕΚ 3106/9-12-2013 αρθρο 3 που βρισκεται στην καινουρια νομοθεσια?)
  ευχαριστω πολυ

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα, το ΦΕΚ 230/2016 δεν έχει τεθεί ακόμα πρακτικά σε εφαρμογή.

 • Δημητρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την δουλειά σας.
  Θα ήθελα να μου πείτε για σνακ μπαρ 70 ατόμων με παρασκευαστήριο (φριτέζα,τηγάνι,σαλάτες,φούρνο)
  ισχύουν τα ελάχιστα τετραγωνικά παρασκευαστηρίου -πλυσης-ψυγειου μπουφε ταμειου στα 30 τμ ελάχιστο σύνολο ή είναι στην κρίση του υγειονομικού εφόσον τηρούντε ολες οι προυποθέσεις σε μικρότερο χώρο?

  ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ειναι στην κριση της Δ/σης Υγειας για μικροτερο χωρο, αλλα οχι πολυ μικροτερο.

 • Μαριος
  Απάντηση

  γεια σας, τωρα το 2017 λιγη το συμβολαιο ενοικιασης στεγης της επιχείρισης μου που εγινε ιουνιο 2013. μια απορια εχω.. αν δεν χρωστάω μπορει να πετάξει εξω ο ιδιοκτήτης η με καλύβει ο νομος ακομα και οταν λήξη το συμβόλαιο μου?
  εχω καταστημα υγειονομικού ενδιαφεροντος.
  Ευχαριστω

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Kαλησπέρα,
   στην περίπτωση που έχει λήξει το μισθωτήριο συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης έχει κάθε δικαίωμα να μην το ανανεώσει

 • Ανδρέας
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  Ανοίγουμε ένα αναψυκτήριο ( καφε, σφολιατοειδη και σάντουιτς) το οποίο διαθέτει δικιά του πρασιά περίπου 6 μέτρα μάκρος και 3.5 πλάτος. Η ερώτησή μου είναι εάν μπορούμε να κλείσουμε την πρασιά με μία ειδική κατασκευή πχ τζαμαρία και να τοποθετήσουμε τραπεζοκαθίσματα. Επιτρέπεται το κλείσιμο -περιφραξη του χώρου η θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτός. Επισημάνω πως έχουμε βγάλει 48ωρη άδεια από την πολεοδομία.
  Ευχαριστώ

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,
   όταν λέτε να “κλείσετε” την πρασιά, φαντάζομαι εννοείται όχι απλα να περιφράξετε τον χώρο, αλλα να τον στεγάσετε. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Η άδεια που έχετε βγάλει δεν καλύπτει αυτές τις κατασκευές και ούτε γίνεται να εκδοθεί άδεια για κτίσιμο στο προκήπιο της οικοδομής.
   Αν θέλετε απλά να “περιφράξετε” τον χώρο, υπάρχουν λύσεις αλλά όχι υπο την μορφή τζαμαρίας. Η πιο κοντινή λύση είναι οι γυάλινοι ανεμοφράκτες ύψους περίπου 1,5μ. Επίσης εμπλέκονται και θέματα αποκλειστικής χρήσης του προκηπίου. Θα πρέπει βάσει κανονισμού οικοδομής-συμβολαίου ιδιοκτησίας να σας δίνεται η αποκλειστική χρήση του προκηπίου

   Καλή συνέχεια

 • Δημητρης
  Απάντηση

  Καλησπερα…ενδιαφέρομαι να ανοιξω καφε-μπαρ στην Αθηνα! Ποιες διαδικασιες πρεπει να ακολουθησω??

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ειναι πολυ γενικη ερωτηση για να απαντηθει εδω.
   Μπορουμε να κανονισουμε μια κατιδιαν συναντηση για να σας κατατοπισω.

 • Θοδωρής
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Θέλω ανοίξω ενα κατάστημα που να πουλάει καφέ, τυροπιτοειδη, ψωμί και να βάλω και ενα μικρό χώρο για συσκευασμένα τοπικά προϊόντα (κρασί, γλυκίσματα κτλ).
  1. Βγάζω άδεια για μαζική εστίαση?

  Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού μου έδωσε τα έγγραφα του μαγαζιού. Γράφουν ότι είναι κατάστημα (δεν διευκρινίζει τι καταστημα η οικοδομική αδεια του 1992).
  2. Μπορώ εγώ να το νοικιάσω ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   1. Θα βγαλετε αδεια καφε – αναψυκτηριο – πρατηριο αρτου – παντοπωλειο.
   2. Δεν ειναι απλη η απαντηση.

   • Στεφανος
    Απάντηση

    Έχω άδεια καφέ αναψυκτήριο και θέλω να πουλάω και σουβλάκια καλαμάκια
    Με καλύπτει η άδεια μου;;;

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Οχι , πρεπει να γινει προσθηκη “οβελιστηριο”.

 • Γιαννης Χρυς
  Απάντηση

  Kαλησπερα , ευχαριστω για προηγουμενη απαντηση σας και ευχαριστω εκ των προταίρω για την επομένη.
  Εχω κλεισει ενα καταστημα το οποιο λειτουργουσε ως υγεονομικου ενδιαφεροντος πριν ( κωμοτηριο) Σκοπος μου ειναι να κανω καφε – σνακ-μπαρ . Υπηρχε παταρι στο οποιο εγινε επεκταση και χρησιμοποιουταν νομιμα ως κυριος χωρος . Η κυρια που ηταν ιδιοκτητρια απεβιωσε , και τα παιδια δεν γνωριζουν που ειναι τα χαρτια της νομιμοποιησης του παταριου. Στα σχεδια της οικοδομης που πηρα απο την πολεοδομια (1970) δεν φαινεται η προσθηκη. Το παταρι εμενα δεν με ενδιαφερει να το χρησιμοποιησω εξ ολοκληρου , παρα μου αρκει ενα μικρο μερος του , στο σημειο οπου φαινεται οτι υπαρχει στην αδεια , ως αποθηκη.
  Α) Πως ή που θα μπορουσα να βρω την πραξη νομιμοποιησης ; Β) Αν το εκλεινα ( το προσθετο παταρι) με καποιο μονιμο υλικό ετσι ωστε να μην υπαρχει προσβαση , θα μπορουα να συνεχισω χωρις προβλημα με την αδεια ;
  σας ευχαριστω πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Α. Βρειτε τον μηχανικο που εκανε την νομιμοποιηση.
   Β. Για αυθαιρεσιες ή τις τακτοποιητε ή φερνετε το ακινητο στην προηγουμενη νομιμη κατασταση.

 • Konstantinos Z
  Απάντηση

  Καλησπερα για ενα μαγαζι που πουλαει πιτσες , κρεπες , ντονατς και αλλα παρεμφερη αλλα ειναι on the go τι αδεια χρειζεται;; ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αναψυκτηριο για περαστικους.

 • Γιώργος1972
  Απάντηση

  Κ. Διαμαντή καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε για τις τόσο άμεσες απαντήσεις σας .

  Θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά η άδεια του είναι κατάστημα (γραφεία) ποιος είναι ο υπεύθυνος για την αλλαγή χρήσης ο κάτοχος του κτιρίου ή ο μισθωτής (αν είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου μπορεί ο μισθωτής με το μισθωτήριο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες αυτός για να το αλλάξει?)

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν ειμαι σιγουρος οτι κατανοω “το ποιος ειναι υπευθυνος”.
   Η αλλαγη χρησης μπορει να γινει στο ονομα του ιδιοκτητη ή του ενοικιαστη με συναινεση του ιδιοκτητη.
   Τωρα, για το ποιος πληρωνει … Ειναι μεγαλη ιστορια.
   Συνηθως πληρωνει αυτος που καιγεται περισσοτερο.

   Καλη συνεχεια.

 • Γιαννης Χρυς
  Απάντηση

  Καλησπερα σας. Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση. Προκειτε να ανοιξω ενα καφε – μεζεδοπωλειο. Μπορω μεσα στην αδεια να προσθεσω και παντοπωλειο , μιας και θα ηθελα να πουλω στο καφε και καποια παραδοσιακα προιόντα;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ναι , μπορειτε.

 • Δημητρης
  Απάντηση

  Καλησπερα,

  Θα ηθελα να ανοιξω καταστημα με κρεπες και θα ηθελα να ρωτησω τα εξης:
  1)Τι αδεια χρειαζομαι
  2)Ποια ειναι τα ελαχιστα τετραγωνικα
  3)Ποσο χρονο χρειαζεται για να βγει η αδεια

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   1. Αναψυκτηριο
   2. Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα, αλλα μην βλεπετε κατι κατω απο 20 μ2
   3. Ο πραγματικος και ρεαλιστικος χρονος εκδοσης μιας αδειας λειτουργιας ειναι στο διμηνο.

   Καλη συνεχεια.

  • Χριστίνα
   Απάντηση

   Γεια σας! Θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα που να πουλάει έτοιμο παγωτό και καφέ και ταυτόχρονα να φτιάχνω απλές παρασκευές όπως κεικ, κάποια βουτήματα, σάντουιτς κλπ στο πίσω μέρος του μαγαζιού για διάθεση μόνο σε περαστικούς. Το κατάστημα είναι περιπου 20 τμ. με wc. Τι άδεια χρειάζομαι; Επιτρέπεται να υπάρχουν στον ίδιο χώρο βιτρίνα πώλησης παγωτού και στο πίσω μέρος μικρή κουζίνα παρασκευής κεικ, βουτημάτων; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

   • Ηλίας Διαμάντης
    Απάντηση

    Η αδεια θα ειναι αναψυκτηριο-ζαχαροπλατειο.
    Λιγο δυσκολο να χωρεσουν ολα αυτα σε 20 τμ.

 • αντωνια
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι πλέον σε ισχύ ο νόμος 4442/2016 (ΦΕΚ τ. Α’, 230/7-12-2016), με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», στο Κεφάλαιο Ζ’ του οποίου περιέχονται διατάξεις που ρυθμίζουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με στόχο την απλούστευση της λειτουργίας τους. Στην ουσία με ενδιαφέρει αν ΚΥΕ, για το οποίο έχουμε πάρει προέγκριση και έχουμε καταθέσει χαρτιά στο Δήμο για την άδεια από 10-1-2017 αλλά ακόμα δεν έχει καν περάσει το υγειονομικό, μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να περιμένει τη παλιά διαδικασία( πρώτα υγειονομικό και μετά άδεια από το Δήμο).
  ευχαριστώ…

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Περιμενουμε να εκδοθουν οι Υπουργικες Αποφασεις που αφορουν τον παραπανω νομο.
   Μεχρι τοτε ισχυουν τα παλια.

   • αντωνια
    Απάντηση

    ευχαριστώ για την άμεση απάντηση…

   • ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    Απάντηση

    Καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω εάν εκδόθηκαν οι Υπουργικές αποφάσεις και εάν μπορώ να ανοίξω με την προέγκριση.

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Οχι και στα δυο.

 • Κατερινα
  Απάντηση

  Καλημέρα Κ Διαμαντη.
  Προκειται να ενοικιασω καταστημα για χρηση “καφε-μεζεδοπωλειο” Πρωτα ομως θα ηθελα να σιγουρευτω οτι ο κανονισμος της πολυκατοικιας μου το επιτρεπει. (στον Δημο δεν γνωριζαν για να μου απαντησουν με σιγουρια..) Τον κανονισμο τον εχω στα χερια μου και γραφει μεταξυ αλλων περι του θεματος… Απαγορευεται η χρησιμοποιηση ως νυχτερινο κεντρο, ψητοπωλειο, ταβερνα, εστιατοριο…. Το καταστημα λειτουργουσε για πολλα χρονια ως μπαρ. Αν εχω καταλαβει σωστα, το μεζεδοπωλειο ανηκει στην κατηγορια “σνακ-μπαρ”. Προφορικα ο διαχειριστης ειναι συμφωνος. Καλυπτομαι ομως απο το καταστατικο? Ευχαριστω!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα προτιμουσα να μην απαντησω, καθως δεν εχω το εγγραφο στα χερια μου.

 • Γιάννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα Θέλω να βγάλω μία άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ένα κτίριο που είναι δηλωμένο ως αποθήκη υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο ;
  Περιμένω απάντηση στο mail ευχαριστώ

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλησπέρα.. Θα ήθελα να κάνω κ εγώ μια ερώτηση.. Ένα καφενείο έκανε διακοπή αλλά τώρα αυτό τ κτίριο το ενοικιάσε ένας άλλος ο οποίος θα το κάνει και αυτός καφενείο και ζητάει την άδεια.. Αυτό γίνεται πλέον αφού έχει γίνει διακοπή ?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Η αδεια δεν μπορει να μεταβιβαστει, επειδη εχει γινει διακοπη στην εφορια.

 • Βαγγελης
  Απάντηση

  Για σε ολους…εχω πολυ μεγαλο προβλημα με το καφενειο που ειναι ακριβος κατω απο το σπιτι μου…καθε μερα μουσικη,φωνες,καυγαδες κτλ.τι μπορω να κανω εχουμε καλεσει παρα πολλες φορες την αστηνομια αλλα τιποτα..μπορει να μου πει καποιος τι μπορω να κανω???

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα πρεπει να κανετε καταγγελια στον Δημο και την αστυνομια.

 • Γιωργος
  Απάντηση

  καλησπερα, θα ηθελα λιγη βοηθεια για μια αδεια που πρεπει να βγαλω (σνακ μπαρ). Υπαρχει πιθανοτητα να επικοινωνησουμε με μειλ? Ευχαριστω πολυ.

 • Ηλιάνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να λειτουργήσω ένα online μαγαζί και να πουλήσω τα γλυκά μου με ντελίβερι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τι χαρτιά χρειάζομαι?? ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα πρεπει να εχετε φυσικο καταστημα με αδεια λειτουργιας.
   Την διαδικασια μπορειτε να την διαβασετε στο αρθρο παραπανω.
   Αν θελετε περισσοτερες διευκρινησεις μπορουμε να επικοινωνησουμε και τηλεφωνικως.

 • Άννα
  Απάντηση

  καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω για ανοίξω ένα μαγαζί που θα πουλάει παρασκευάσματα αλμύρα και γλυκά τα όποια θα φτιάχνω μόνη μου χρειάζεται να έχω πτυχίο ζαχαροπλαστικής?ευχαριστώ εκ των πρότερων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Οχι.

 • Μαριος
  Απάντηση

  Καλημέρα θέλω να πουλησω την επιχείρηση cafe bar που έχω μαζί με την άδεια λειτουργίας τι δικαιολογητικά χρειάζονται;;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αν θελετε να μεταβιβασετε την αδεια λειτουργιας, μπορειτε να διαβασετε το αντιστοιχο αρθρο στο site.

   • Μαριος
    Απάντηση

    Ευχαριστω πολύ!!!

 • αντωνία
  Απάντηση

  καλησπέρα και ευχαριστώ για την ‘άμεση απάντηση σε προηγούμενες απορίες μου. ήθελα να ρωτήσω για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος-εστιατόριο, για το οποίο έχω πάρει προέγκριση, μπορώ εφόσον καταθέσω τα χαρτιά για άδεια να λειτουργήσω με τον αριθμό πρωτοκόλλου ή πρέπει να έχω στα χέρια μου την άδεια για να είμαι νόμιμος να ξεκινήσω; καλές γιορτές…

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Πρεπει να εχετε αδεια για να λειτουργητε.

 • Παναγιώτης
  Απάντηση

  Καλησπέρα!!
  Εχω αδεια λειτουργίας καφε μπαρ..
  Λογω προβλημάτων Μουσικής. …
  Γεμισα το κτήριο με μπιλιάρδα και ποδοσφαιρακια. ..
  Η αδεια μου καλύπτει τα παραπάνω?
  Αν οχι Όσον αφορα το σφαιριστηριο τι ακριβως ειναι γιατι κεπ κ δημοι δεν γνωριζουν τιποτα

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλο θα ηταν να κανετε μια τροποποιηση και να δειξετε τα μπιλιαρδα/ποδοσφαιρακια .
   Το καφε/μπαρ παραμενει, απλα δειχνετε την καινουργια διαταξη του χωρου.

   • Παναγιώτης
    Απάντηση

    Με την τροποποίηση θα εχει πρόσβαση με κάποιο τρόπο η εφορία στο τζίρο που κανω στο ποδοσφαιρακι πχ ?
    Διαφορετικά χωρις να δηλωθει ποιος μπορει να μας κανει καταγγελια και με ποια παραβαση?απλα διατάραξη η κατι παραπάνω?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Νομιζω οτι τα παραπανω ξεφευγουν απο το πνευμα των ερωτησεων που γινονται εδω.

 • ανδρεας
  Απάντηση

  καλησπέρα! εάν κάποιος θέλει να ανοίξει ένα μαγαζάκι που να αλέθει καφέ και να δίνει και delιvery τί άδεια πρέπει να βγάλει?υπάρχουν ελάχιστα τετραγωνικά για τον χώρο? ευχαριστώ και καλές γιορτές σε εσάς και την οικογένειά σας!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Θα βγαλετε αδεια καφετερια – καφεκοπτειο.
   Ελαχιστα τετραγωνικα δεν υπαρχουν, αλλα εγω δεν θα εβλεπα μαγαζι κατω απο 20 τμ.

   Καλες γιορτες και σε εσας.

 • memos
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας! Κατάστημα που λειτουργούσε παλαιότερα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, (πουλούσε γλυκά) τώρα νέος ιδιοκτήτης θέλει να το κάνει Mini Market.
  1) Χρειάζεται εκ νέου άδεια ή μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία αντικατάστασης της παλαιάς?
  2) γενικά η άδεια για Mini market χρειάζεται μελέτη πυροπροστασίας?
  ευχαριστώ για τον χρόνο σας

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   1. Χρειαζεται αδεια απο την αρχη, γιατι ειναι αλλο αντικειμενο.
   2. Δεν χρειαζεται πιατοποιητικο πυρασφαλειας, αλλα να πληρειτε τις προδιαγραφες τις κειμενης νομοθεσιας.

   Καλη συνεχεια.

 • Νίκος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα να ρωτήσω τι χρειάζεται να κάνω έτσι ώστε να ξανά λειτουργήσω το κουρείο μου….έχει γίνει παύση εργασιών στην εφορία από τον Ιούνιο αλλά έχω την άδεια λειτουργίας. Σκοπεύω να κάνω έναρξη εργασιών στην εφορία με τον καινούργιο χρόνο και το κουρείο θα είναι το ίδιο (δεν έχει νοικιαστεί σε άλλον). Η άδεια λειτουργίας που υπάρχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάλι?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Τυπικα η αδεια εχει παυσει να ισχυει απο την στιγμη που εγινε διακοπη στην εφορια και πρεπει να βγει καινουργια.
   Απο την αλλη δεν ειναι ιδιαιτερα πιθανο να προσεξει καποιος το παραπανω.

 • ανδρεας
  Απάντηση

  καλησπέρα! εάν το μαγαζί έχει και πατάρι που υπάρχει η τουαλέτα χρειάζεται και το πατάρι άδεια για μη αποθηκευτικό χώρο?εάν το πατάρι ενωθεί με σκάλα η ασανσέρ τι διαστάσεις πρέπει να έχουν? ευχαριστώ!!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αν στο παταρι υπαρχει μονο WC, μπορει να ειναι βοηθητικος χωρος ( προφανως και νομιμος ).
   Η σκαλα πρεπει να εχει πλατος τουλαχιστον 90 εκατοστα.
   Δεν γνωριζω για ελαχιστες διαστασεις ανσασερ, αλλα αν κανετε ανσασερ πρεπει να κανετε και σκαλα.

   Καλη συνεχεια.

 • Νικητας
  Απάντηση

  ερώτηση: σε πολυκατοικία με κανονισμό και διαχειριστή, που δεν δίνει σαφή ερμηνεία για την χρήση καφετέριας-μπαρ σε κατάστημα στο ισόγειο της, η συνιδιοκτησία σε τακτική συνέλευση αποφάσισε με πλειοψηφία άνω του 51% να μην εγκρίνει την εν λόγω χρήση. Πρακτικό της απόφασης κατατέθηκε από τον διαχειριστή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Μπορεί να εκδοθεί άδεια σ’ αυτήν την περίπτωση μόνο με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ο νομος λεει αν δεν απαγορευει ρητα. Σε οποιαδηποτε αλλη θεωρειτε οτι επιτρεπεται.
   Αλλα, απο την στιγμη που υπαρχει αποφαση της συνελευσης της πολυκατοικιας που δεν εγκρινει την χρηση, ειναι πιθανο να μην παρετε καν προεγκριση.
   Γενικα, θα σας συμβουλευα να μην κανετε μαγαζι σε χωρο που ειναι εναντια σας η πολυκατοικια.

 • Στάθης
  Απάντηση

  Καλησπέρα!
  θέλω να ανοίξω ένα μαγαζακι που να φτιαχνει μονο hot dog,μπυρες και αναψυκτικα για περαστικους
  Σε ποια κατηγορια ανηκει αυτό?
  Τι άδειες χρειαζεται να βγαλω?
  Ποσο ειναι το ελαχιστο εμβαδόν που πρεπει να χει το μαγαζι?
  Ειναι απαρετιτος ο εξαερισμος ή ένας απλός απορροφητήρας αρκεί?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Θα βγαλετε αδεια μαζικης εστιασης “σνακ μπαρ”. Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα, αλλα μην δειτε κατι κατω 20 μ2.
   Χρειαζεται εξαερισμος.

   Καλη συνεχεια.

   • Στάθης
    Απάντηση

    καλησπέρα και πάλι
    αλλα ξέχασα να ρωτήσω αν χρειάζεται και wc γιατί αν χρειάζεται θέλουμε έξτρα m2 p.x 3χ1 μαζί με προθάλαμο.
    Έτσι δεν είναι?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Εννοειται οτι χρειαζεται W.C. με προθαλαμο διαστασεων 1×1.20m εκαστος.

 • ΜΑΡΚΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις άδειες.Εχουμε ιχθυοπωλείο και θα θέλαμε να ψήνουμε στο κατάστημά μας ψάρια ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά???

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Θα πρεπει να βγει αδεια καταστηματος μαζικης εστιασης και να συγκροτηθει αναλογα το καταστημα. Τα δικαιολογητικα ειναι στο αρθρο απο πανω.

   Καλη συνεχεια.

 • Δημήτρης Σαχτούρης
  Απάντηση

  κ. Διαμαντή καλησπέρα σας.

  Θα ήθελα να ανοίξω ένα μικρό εργαστήριο παρασκευής Πολίτικης τυρόπιτας,
  το προϊόν θα το πουλάμε κατεψυγμένο χονδρική σε καταστήματα εστίασης
  και λιανική σε ιδιώτες.
  Επίσης σκεφτόμαστε την πιθανότητα να διαθέτουμε το προϊόν μας και ψημένο
  σε περαστικούς πελάτες.
  Σε αυτό το χώρο θα εργαστώ αποκλειστικά εγώ και η γυναίκα μου.
  Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε εάν υπάρχει ελάχιστο όριο εμβαδού του χώρου
  και ποιές άλλες προδιαγραφές απαιτούνται ?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοηθεία σας.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Κατανοειτε οτι δεν γινεται σε μια απαντηση σχολιου να γραψω τις προδιαγραφες για ενα εργαστηριο τροφιμων.

   Αν θελετε θα μπορουσαμε να κλεισουμε ενα ραντεβου να τα πουμε απο κοντα.

   Καλη συνεχεια.

 • Ελενη
  Απάντηση

  Καλημέρα σας! Περιμενω να πάρω μια επιδότηση από το υπουργείο εργασίας
  . ΈΧΩ ανοίξει ένα κομμωτήριο έχω κανει εναρξη και εχω άδεια λειτουργίας αλλά δεν λειτουργεί το κατάστημα γιατί είναι άδειο δεν έχω πάρει έπιπλα ,είναι κλειστό πληρώνω κανονικά τις υποχρεώσεις μου κάθε μήνα. ΘΑ υπάρξει κάποιο πρόβλημα επειδή είναι κλειστό;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δε νομιζω να εχετε καποιο προβλημα.

 • αντωνια
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας!
  ξεκινήσαμε διαδικασίες για αδεία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κατάστημα στο ΓΚΑΖΙ κοντά στο ΜΕΤΡΟ, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε σαν μπαρ. εμείς θέλουμε να έχουμε και ζωντανή μουσική(χωρίς μικρόφωνο-δυο όργανα μπουζούκι κιθάρα). σήμερα βγήκε η χρήση γης και αναφέρει ότι επειδή το κατάστημα βρίσκεταιι σε περιοχή με αρχαία(δίπλα του έχει χωράφι που έχουν βρεθεί αρχαία και ίσως όλη εκεί η περιοχή) δεν επιτρέπεται η ζωντανή μουσική. γνωρίζετε κάτι σχετικό; ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας…

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ισχυει αυτο που σας ειπαν.

 • Μάκης
  Απάντηση

  Κύριε Διαμάντη καλησπέρα,

  Σε ορεινό χωριό λειτουργούσε καφενείο με άδεια από τη δεκαετία του 1980. Το συγκεκριμένο καφενείο έκανε διακοπή στην εφορία το 1994. Η άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν επιστράφηκε. Η επιχείρηση θέλει να λειτουργήσει εκ νέου. Το παράδοξο είναι ότι στη αστυνομία επιμένουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παλιά άδεια. Το λογικό όμως μάλλον είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία στο δήμο με προέγγριση άδειας κτλ. Παρακαλώ αν έχετε υπόψη σας κάποια αντίστοιχη περίπτωση να με διαφωτίσετε.

  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Δεν εχω υποψη μου ακριβως ιδια περιπτωση, αλλα σιγουρα δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε αδεια 20 και πλεον χρονων.

   Καλη συνεχεια.

 • Γιάννης
  Απάντηση

  Καλημέρα Κ.Διαμαντή
  Όπως σας έχω προαναφέρει σκοπεύω να φτιάξω κατάστημα καφε-μπαρ-σνακ μπαρ (χρειάζονται δύο διαφορετικές αδειες;) σε iδιώκτητο κτήριο στο οποίο θα κάνω διαμόρφωση εσωτερικού χώρου.Έχω κάποια ερωτήματα:
  1)υπάρχει κανονισμος ελάχιστων τετραγωνικών του παρασκευαστηρίου(ισχύει ακόμα;);
  2)Όσων αφορά τις τουαλέτες αμεα διάβασα πως χρειάζεται να κατασκευαστούν σε χώρο ο οποίος έχει ανάπτυξη τραπεζοκαθησμάτων άνω τών 100 τμ, αν ισχύει σε αυτό συμπεριλαμβανεται και οι εξωτερικοι χωροι, τα τετραγωνικά αναφέρονται μόνο στα σημεία που υπάρχουν τραπεζοκαθησματα;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Ειναι μια αδεια με τρεις δραστηριοτητες.
   1. Δεν υπαρχουν πλεον ελαχιστα τετραγωνικα. Χρησιμοποιουμε αυτο που λεμε κοινη λογικη.
   2. Ειναι συνολικα τετραγωνικα, αλλα γινεται μια υπευθυνη δηλωση οπου αναγραφεται οτι οι εργασιες που απαιτουνται για κατασκευη WC ΑΜΕΑ θα γινουν μεσα στο διαστημα που οριζει ο νομος ( 2020 ).

   Καλη συνεχεια.

   • Γιάννης
    Απάντηση

    Καλησπέρα!
    Είναι πλεον ξεκάθαρω αν τα 100τμ αναφέρονται στην επιφάνεια των τραπεζοκαθησματων ή το συνολικό εμβαδό? καθώς στην εγκυκλιο με Θέµα: ∆ιευκρινίσεις για την εφαρµογή τoυ άρθρoυ 26 του Νέου Οικοδοµικού Κανονισµού (Ν.
    4067/2012), που αφορά στις ειδικές ρυθµίσεις για την προσβασιµότητα ΑµεΑ/ εµποδιζόµενων
    ατόµων ( http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=ZH1F%2F6iGfQw%3D&tabid=508&language=el-GR ) δεν υπάρχει ξεκαθαρη εικόνα…Επίσης στην παραπάνω εγκύκλιο αναφέρεται “οι
    χώροι αυτοί, υποχρεούνται µεν να έχουν διασφαλίσει την οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση”….
    Συγχαρητήρια για το έργο σας και ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε!!

 • george
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Πως μπορώ να βάλω φιάλες υγραερίου σε κατάστημα με άδεια καφενείου που λειτουργεί ήδη αλλά με εξοπλισμό κουζίνας ρεύματος.
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Αλλαζετε τον εξοπλισμο, τροποποιειτε την μελετη πυρασφαλειας και λαμβανετε ολα τα μετρα και μεσα πυροπροστασιας που απαιτει η χρηση υγραεριου.
   ( επισης κατι μου λεει οτι αυτο που θελετε να κανετε με το υγραεριο δεν ταιριαζει με την αδεια του καφενειου, οποτε πρεπει να το δειτε και αυτο ).

   Καλη συνεχεια.

 • Αλεξανδρος
  Απάντηση

  Καλημέρα, θέλω να βγάλω άδεια για μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ). Ενημερώθηκα ότι για να βγει η άδεια πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, όπως 2 τουαλέτες ανδρών-γυναικών και αποθήκη τάδε τετραγωνικών. Το κτίριο που έχω δεν τις πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Οπότε δεν μπορώ να βγάλω άδεια ή υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τη βγάλω;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Μπορειτε να κατασκευασετε τα παραπανω, αρκει να παρετε την καταλληλη αδεια απο την πολεοδομια.

   Καλη συνεχεια.

 • ΙΑΚΩΒΟΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΝΟΙΚΙΑΖΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΩΣ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ. ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΑΔΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ . ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΦΥΓΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ Η ΟΧΙ?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   H αδεια ακυρωνεται.

   • ΙΑΚΩΒΟΣ
    Απάντηση

    ακομα και αν μου την παραχωρησει

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Αυτο μπορει να γινει.
     Διαβαστε, παρακαλω, το αντιστοιχο αρθρο στο site για τις προυποθεσεις μεταβιβασης.

     Καλη συνεχεια.

 • Αντωνης
  Απάντηση

  Καλημερα ,
  ηθελα να ρωτησω σχετικα με αποθηκη εμποριας γαλακτομικων & βιομηχανοποιημενου παγωτου.
  Ποιος ειναι ο αρμοδιος φορεας, τι εγκρισεις απαιτουνται για την αδεια λειτουργιας.
  Επειδη προκειται να βγαλω αδεια αλλαγης χρησης πρωτα, ξερετε τι απαιτειται για την αρχικη εγκριση?
  Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Απο την στιγμη που εχετε ψυκτικους θαλαμους, αρμοδιος φορεας αδειοδοτησης ειναι η Δ/ση Αναπτυξης.
   Οι εγκρισεις υποδεικνυονται απο την Δ/ση αναπτυξης μετα την συμπληρωση του ερωτηματολογιου.
   Για την αλλαγη χρησης να προσεξετε τις χρησεις γης αν επιτρεπουν την χρηση που θελετε να αλλαξετε.

   Καλη συνεχεια.

   • Αντωνης
    Απάντηση

    Kαταρχας ευχαριστω για την αμεση απαντηση.
    Η χρηση στη περιοχη επιτρεπεται, αλλα δεν μπορω να βρω ακρη
    αν απο εμπορικη αποθηκη (επιπλων) θελει αλλαγη χρησης σε εμπορικη
    αποθηκη (γαλακτοκομικων κ παγωτων). Εχετε καποια γνωμη?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Θεωρω οτι δεν χρειαζεται αλλαγη χρησης.

 • Κωστας
  Απάντηση

  Καλησπερα σας. Εχω ιδιοκτητο χωρο 25 τμ. και θελω να το κανω ενα μικρο καφε-delivery. Αυτη τη στιγμη ο χωρος ειναι νοικιασμενος και λειτουργει ως επιδιορθωση ρουχων. Μπορω να ξεκινησω τις διαδικασιες πριν φυγει ο ενοικιαστης η πρεπει να περιμενω ν αδειασει ο χωρος; και εφοσον λειτουργει σαν καταστημα ηδη, πρεπει να κανω ολες τις ενεργειες για την αδειοδοτηση απο την αρχη; ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Ναι , μπορειτε να παρετε προεγκριση μεχρι να φυγει ο προηγουμενος και χρειαζεται να παρετε αδεια λειτουργιας απο την αρχη.

   Καλη συνεχεια.

 • μαρια
  Απάντηση

  αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος σε ημιυπογειο δυναται?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα πρεπει να ειναι χωρος κυριας χρησης ( ή να γινει αλλαγη χρησης ) ΚΑΙ να πληροι τις προυποθεσεις χωρου κυριας χρησης, δηλαδη φυσικος φωτισμος , αερισμος και υψος. Ολα αυτα δεν ειναι πολυ πιθανο να συνυπαρχουν.

 • Fenia
  Απάντηση

  Γεια σας
  Έχω ένα χώρο ο οποίος λειτουργούσε σαν κέντρο διασκέδασης αλλά από όσο ξέρω η άδεια έχει λήξει αφού ο επιχειρηματίας έπαυσε την επιχείριση. Ήρθε ένας ενδιαφερόμενος και θέλει να το λειτουργήσει ως χώρο εκδηλώσεων για ένα μήνα (απόδοση χρήσης υποθέτω) αλλά δεν χρειάζεται άδεια λειτουργίας και νέα άδεια πυρασφάλειας, καθότι κλειστό χρόνια;
  Ποιο το κόστος περίπου για τις άδειες, και τι θα γίνει η άδεια αν εκείνος το θέλει μόνο για τόσο λίγο;
  Πόσο καιρό παίρνουν αυτές οι άδειες;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Μπορει να βγει αδεια παραστασεων συμφωνα με τον Ν. 4229 αρθρο 3, παραγραφος 1. Σε αυτην την περιπτωση χρειαζεται πιστοποιητικο πυρασφαλειας. Προφανως η αδεια ειναι για τις συκεκριμενες παραστασεις.
   Κοστος σχολιαζω ( οπως εχω γραψει παρα πολλες φορες ) μονο μετα απο προσωπικο ραντεβου.
   Χρονος ουσιαστικα οσο χρειαζεται η πυροσβεστικη να ελεγξει την μελετη πυρασφαλειας και να βγαλει το πιστοποιητικο.

   Καλη συνεχεια.

 • Νικολοπούλου Αθηνά
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!
  Θα ήθελα σας παρακαλώ να με βοηθήσετε με τα κάτωθι ερωτήματα που αφορούν κατάστημα στο ισόγειο πολυώροφης οικοδομής.
  1. Μπορεί το κατάστημα να είναι ταυτόχρονα cafe, bar, εστιατόριο και μουσική σκηνή; Αυτά προκύπτουν και από την ταμπέλα του αλλά και από την χρήση του (ζωντανή μουσική τουλάχιστον κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή).
  2. Για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πρασιά (το κατάστημα είναι γωνιακό οπότε έχει πρασιά και στις 2 πλευρές) χρειάζεται η συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών;
  3. Για την καμινάδα που πέρασε εντός του φωταγωγού της πολυκατοικίας απαιτείται συναίνεση ιδιοκτητών και οικοδομική άδεια; να σημειώσω ότι αρχικά του επιτρέψαμε την καμινάδα για να ετοιμάζει club sandwich και όχι για εστιατόριο.
  4. για τη νομιμοποίηση του στεγασμένου χώρου στην πρασιά απαιτείται συναίνεση του συνόλου των ιδιοκτητών; δεν πρόκειται για απλή κατασκευή αλλά σταθερή με κολώνες από Κοιλοδοκούς με υδρορροή στο μπροστινό μέρος και τέντα (όχι πάνινη) σχεδόν οριζόντια.
  σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ευελπιστώ για την απάντησή σας.

  Α.Ν

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   1. Μπορει να ειναι καφε,μπαρ και εστιατοριο. Μπορει να εχει αδεια αδεια εκτελεσης μουσικων οργανων. Αν εχει μεσα ολοκληρη ορχηστρα, εντασεται στα κεντρα διασκεδασης.
   2. Ναι. ( εκτος αν γραφει κατι αλλο ο κανονισμος της οικοδομης )
   3. Ναι και στα δυο. Ειναι πιθανον να μην πληροι αποστασεις και να μην μπορει καν να βγαλει καμιναδα στον φωταγωγο.
   4. Ναι. Και η αυθαιρεσια θα πρεπει να εχει γινει πριν τον 06/2011.

   Καλη συνεχεια.

   • Νικολοπούλου Αθηνά
    Απάντηση

    σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας και θα ήθελα τέλος τη γνώμη σας αν πρέπει να πάω στον Δήμο να ελέγξω την άδειά του. Πιστεύετε ότι θα μου το επιτρέψουν; γιατί η κατάσταση με τα live συγκροτήματα και τα μεσημέρια με τα παιδιά του σχολείου έχει γίνει ανυπόφορη.

    Ευχαριστώ πολύ,
    Α.Ν

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Κανονικα θα πρεπει να σας ενημερωσουν τι αδεια εβγαλε και πως. Δεν ειναι μυστικο του κρατους.
     Μπορειτε να του κανετε καταγγελια για την μουσικη.

     • Νικολοπούλου Αθηνά

      Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα και καλή συνέχεια.

     • Νικολοπούλου Αθηνά

      Καλημέρα και πάλι. σας γράφω για να σας ενημερώσω σχετικά με αυτοψία της πολεοδομίας που έγινε στο εν λόγω κατάστημα. για την καμινάδα στον φωταγωγό θα του επιβληθεί πρόστιμο (οπότε μάλλον θα μπορέσει και να την τακτοποιήσει χωρίς συναίνεση των ιδιοκτητών), αλλά το ωραίο είναι ότι η πολεοδομία βγάζει αυθαίρετη την καμινάδα της κεντρικής θέρμανσης που διέρχεται από τον φωταγωγό γιατί δεν φαίνεται στα σχέδια της ΟΑ (να επισημάνω ότι η άδεια της οικοδομής είναι του 1978 και έχει κατατεθεί και μελέτη κεντρικής θέρμανσης). δεν ξέρω πια αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε!

 • Μανωλης
  Απάντηση

  Καλησπερα εχω βρει ενα διαμερισμα που ειναι δηλωμενο κατοικια θελω να το κανω ινστιτουτο αισθητικης ο ενας μηχανικος μου λεει οτι θελει αλλαγη χρησης και θελει γυρω στα 2500 και ο αλλος οτι υπαρχει παλιος νομος που δεν καταργειτε απο τον καινουριο οτι οι ασθητικοι μπορουν να κανουν το μαγαζι ακομα και στην λατοικια τους με προυποθεσεις βεβαια ξεχωριστος χωρος κλπ και θελει γυρω στα 800 ποιος εχει δικιο γιατι η διαφορα ειναι μεγαλη. Ακομα και απο το σωματειο αισθητικων δε πηρα σαφη απαντηση ουτε και απο τη περιφερια ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα προτιμουσα να μην σχολιασω γνωμες συναδελφων, απο την στιγμη που δεν γνωριζω λεπτομερειες της υποθεσης.

 • ΝΙΚΟΣ
  Απάντηση

  για σας ειμαι εντελως ασχετος και θα ηθελα να ρωτησω αν την αδια λειτουργιας την πληρωνεις και αν ναι μποριτε να μου πιτε μια ενδικτικη τιμη ? σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Εκτιμηση του κοστους μιας αδειας μπορειτε να εχετε μονο μετα απο προσωπικο ραντεβου.

  • ΝΙΚΟΣ
   Απάντηση

   Ευχαριστω ..θα μποσουσατε να μου πιτε ομως μια τιμη για μια αδεια καφε στο περιπου ..που κιμενοντε δλδ….. για να κανω εναν προχειρο προυπολογισμο..

 • ΑΝΤΩΝΗΣ
  Απάντηση

  Για σας ..ηθελα να ρωτησω αν ηπαρχει τροπος να βεβαιοθω οτι ο χορος που εχω μπορει να γινει καφετερια ωστε να αρχισω να διαμορφωνω το χορο και να ετιμαστει σε 2 χρονια …. επισης να σας ρωτησω αν η διαμόρφωση εξαρτάται καθαρα απο εμενα η εμπλεκετε καπου ο νομος ….εννοω αν θα πρεπει να μου επιβάλλουν που θα μπει η κουζινα που το WC και τα σχετικα.. ευχαριστω παρα πολυ …

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Μπορειτε να κανετε εναν προελεγχο στο υγειονομικο.
   Υπαρχουν καποιες προδιαγραφες που σας δεσμευουν ως προς τον σχεδιασμο, αλλα ειναι αρκετα για να αναγραφουν εδω.

   Καλη συνεχεια.

 • Αντώνιος
  Απάντηση

  Kαλησπέρα σας,
  Κοιτάζω για άδεια λειτουργίας για δωμάτια απόδρασης (escape rooms) αλλά δε βρίσκω κάτι κατατοπιστικό.
  Τι χρειάζεται και πόσο κοστίζει αν αναλάβετε τις διαδικασίες?
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν βρισκετε,γιατι δεν υπαρχει νομικο πλαισιο αδειοδοτησης για τα δωματια αποδρασης ( μεχρι σημερα που μιλαμε ).
   Αρα, δεν μπορω να σας βοηθησω σε κατι.

 • Αντιγόνη Κ.
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ! Θα ήθελα σας παρακαλώ την βοήθεια σας !

  Σε πολυκατοικία που υπάρχουν μόνο γραφεία , νομικά επιτρέπετε να γίνει κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( καφέ-μαγειρευτό φαγητό ) σε κάποιο όροφο ; πχ τον 4ο απο τους 5 ;

  Μπορεί ο χώρος να γίνει κύριας χρήσης αν παλιά λειτουργούσε ως απλό γραφείο ;

  Αν ο χώρος είναι 20 τμ με “κοινή τουαλέτα ορόφου” επιτρέπετε ; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας !

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Θεωρητικα θα μπορουσε να γινει ΚΥΕ σε οροφο με την καταλληλη αλλαγη χρησης.
   Το γραφειο ειναι χωρος κυριας χρησης.
   Συνηθως το υγειονομικο δεν δεχεται κοινη τουαλετα.

   Καλη συνεχεια.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλησπερα εχω μια κρεπερι. Το υγειονομικο περασε και μου ειπε για πανω απο τις κρεπιερες θελει εξαερισμο. Μπορω ναα βαλω οικιακο απορροφητηρα?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Συνηθως το δεχονται, αλλα για σιγουρα καλυτερα να ρωτησετε τους ιδιους.

   Καλη συνεχεια.

 • αντωνια
  Απάντηση

  Καλημέρα και καλό φθινόπωρο!
  έχω βρει ένα χώρο που λειτουργούσε ως ταβερνάκι και είναι ημιυπόγειο. ο μεσίτης μου είπε πριν από οτιδήποτε να επιβεβαιώσω ότι δίνουν ακόμα άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ημιυπόγειο.γνωρίζετε κάτι σχετικά;;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Εξαιρετικα απιθανο να παρετε αδεια σε ημιυπογειο. Καλυτερα να βρειτε αλλο χωρο.

   Καλη συνεχεια.

 • Θεόδωρος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, ήθελα να σας ρωτήσω αν σε εστιατόριο-παντοπωλείο (φαγητό σε πακέτο) μπορεί να παρασκευάζεται και καφές ή τσάϊ. Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Περιστασιακα και σαν συνοδευτικο, ναι.
   Αν θελετε να το λειτουργησετε σαν καφετερια καλο θα ηταν να κανετε μια τροποποιηση στην αδεια.

   Καλη συνεχεια.

 • Γιάννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας K.Διαμαντή,
  Σκοπεύω να ξεκινήσω επιχείρηση καφέ μπαρ σε ιδιόκτητο χώρο . Θα θέλαμε να προσφέρουμε και πρωινό που θα περιλαμβάνει και φρέσκες ομελέτες της ώρας. Επίσης κάποια κρύα πιάτα όπως μπαγκέτες ποικιλία τυριών και αλλαντικών .Τι άδεια θα χρειαστεί να βγάλω;Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Θα βγαλετε αδεια καφε-μπαρ-σνακ μπαρ.

   Καλη συνεχεια.

 • Ελενη
  Απάντηση

  Γειά σας θέλω να ανοίξω ένα κομμωτήριο! Νοίκιασα το μαγαζί και κατέθεσα τα χαρτιά στο δήμο εχθες για να πάρω την προ έγκριση . Τα κατέθεσα στις 5 Αυγούστου και πήρα αριθμό προτοκολου .επειδή βιάζομαι πάρα πολύ πρέπει να έχω κάνει έναρξη στην εφορία μέχρι 30 Αυγούστου για να πάρω μια επιδότηση ,θα προλαβω; τι πρέπει να κάνω βοηθήστε με!!!!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Σε 15 μερες απο την καταθεση της προεγκρισης, αν δεν εχει περασει μεχρι τοτε απο συμβουλιο, ο Δημος οφειλει να σας δωσει προεγκριση ή μια βεβαιωση και να πατε στην εφορια να κανετε εναρξη.

   • Ελενη
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Υπάρχει περίπτωση ο δήμος μετά από 15 μέρες να μην μου δώσει την προ έγκριση και τι πρέπει να κάνω για να τους πιέσω. Επειδή ανοίγω για πρώτη φορά δεν γνωρίζω πολύ καλά την διαδικασία .πόσες μέρες παίρνει να γίνει η έναρξη .ο λογιστής πρέπει να την κάνει ?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Οι Δημοι συνηθως το γνωριζουν και τουλαχιστον δινουν μια βεβαιωση οτι εχετε καταθεσει για προεγκριση.
     Για την εναρξη καλυτερα να ρωτησετε εναν λογιστη.

   • Ελενη
    Απάντηση

    Γειά σας θέλω να ρωτήσω εάν σε ένα κομμωτήριο χρειάζεται να φτιάξω και κουζίνα; για να εγκριθεί από το υγειονομικο

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Οχι, δεν χρειαζεται.

 • Κώστας Γ.
  Απάντηση

  κ. Διαμαντή Γεια σας .

  Εταιρεία πληροφορικής – online delivery η οποία παρέχει την πλατφόρμα παραγγελιών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που συνεργάζεται … αν αποφασίσει να πηγαίνει η ίδια τα εμπορεύματα (πχ πακέτα φαγητού – προϊόντα supermarket ) απο τα καταστήματα στους πελάτες , σε αυτή την περίπτωση απαιτείτε άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ;

  Σας Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Θεωρω πως οχι.
   Θα πρεπει να προσεξετε η μεταφορα να γινεται με ολους τους κανονες υγειηνης και ασφαλειας των τροφιμων.

   Καλη συνεχεια.

 • maria
  Απάντηση

  Καλησπέρα, θα ήθελα να ξεκινήσω μια οικοτεχνία, παρασκευάζοντας λιχουδιές κατοικίδιων, και θα ήθελα να μάθω αν μια τέτοια επιχείρηση είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αν ναι, διαφέρει σε κάτι απο τις υπόλοιπες και αν οχι, ποιές είναι η απαραίτητες άδειες παρασκευής/πώλησης;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Δεν ειμαι σιγουρος, αλλα πιστευω οτι αδειοδοτειται απο την Δ/ση Αναπτυξης με εγκριση της Κτηνιατρικης Υπηρεσιας.
   Σε σπιτι παντως, λιγο δυσκολο να γινει.

   Καλη συνεχεια.

 • Γιώργος Κάκρης
  Απάντηση

  Γεια σας

  Ήθελα να κάνω μια ερώτηση μια και ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω μια ΚΔΑΠ (ιδιωτική).. υπάρχει αναγκαιότητα για άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος? Στο ΦΕΚ δεν βρήκα να αναγράφεται κάτι σχετικό, αλλά θα ήθελα να το επιβεβαιώσω..

  .. και μια δεύτερη ερώτηση.. Είμαι πτυχιούχος βιολογος και θέλω στην ΚΔΑΠ να οργανώνουμε εκδρομές με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών (περίπατοι στη φύση, φύτεμα φυτών, καθάρισμα δασών, παρατήρηση πουλιών κοκ).. μπορώ να αποτελέσω κομμάτι του εξειδικευμένου προσωπικού με βάση αυτό το πτυχίο μου;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   1. Τα ΚΔΑΠ αδειοτουνται απο την Δ/ση Προνοιας της Περιφερειας και ειναι απο τις δυσκολες αδειες.
   2. Νομιζω πως ναι.

   Καλη συνεχεια.

 • Νίκος
  Απάντηση

  Κύριε Διαμάντη γεια σας. Εχω ένα σπίτι το οποίο θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή. Χρειάζεται να υπάρχουν πλάγια όρια όπως έχω μάθει; Γιατί συνορεύει με άλλο οικόπεδο στο οποίο υπάρχει σπίτι. Είναι κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω; Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν μπορω να απαντησω χωρις να εχω εικονα του ακινητου, κατοψεων κτλ.
   Στις αλλαγες χρησεως συνηθως πονοκεφαλο προκαλουν τα στατικα.

 • ΒΑΡΒΑΡΑ
  Απάντηση

  Γεια σας Κ.ΔΙΑΜΑΝΤΗ.
  Έχω ένα κατάστημα το οποίο θέλω να το κάνω ψιλικά -μίνι μάρκετ {εφημερίδες -τσιγάρα}και σε ένα μικρό κομμάτι να φτιάχνω καφέ {take-away} χωρίς καθούμενους .Μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε τι άδεια χρειάζεται ?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Θα πρεπει να βγαλετε αδεια καφετεριας με την αναλογη συγκροτηση.

   Καλη συνεχεια.

 • maria dermisi
  Απάντηση

  kalispera tha ithela na vgalo proegkrisi adeias kantinas (ego exo karta anergias prepei omos na grafo sto teve)me enikiasmeno oxima kantinas pou einai elegmeno apo genomiko k kteo.. tha stegastei se diko mou parathalasio oikopedo stin leptokarua ti dikaiologitika xriazomai kai gia pou k poia ta exoda mexri na mou vgaloun tin oristiki adeia? euxaristo gia ton xrono sas tha perimeno na me enimerosete.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καταρχην, θα πρεπει να δειτε αν ο Δημος που ανηκετε δινει αδειες για σταθερες καντινες. Αν δινει, θα σας ενημρωσουν και για την διαδικασια.

 • Ασπα
  Απάντηση

  Καλημερα, για ιδρυση-δημιουργια ιδιωτικου ΚΔΑΠ χρειαζεται πτυχιο βρεφονηπιοκομου η παιδαγωγου; Ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Η αδεια μπορει να βγει σε ατομο χωρις πτυχιο, αλλα το προσωπικο πρεπει να εχει τα καταλληλα ανα περισταση πτυχια.
   Δειτε ΦΕΚ 1397Β / 2001 αρθρο 7.

   Καλη συνεχεια.

 • ΒΑΣΩ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ .. ΕΧΩ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΧΩΡΟ 120 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΥΡΕΙΟ …ΕΠΕΙΔΗ Ο ΧΩΡΟς ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΔΙΑΧΩΡΗΣΕΙ ΗΘΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΕΧΩ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ !

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ναι. Με ξεχωριστες εισοδους και ξεχωριστη συγκροτηση.

 • kiki
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Διατηρώ γυμναστήριο στον ισόγειο χώρο, μιας μονοκατοικίας. Δηλαδή πρόκειται για εναν ισόγειο χώρο που από πάνω στον πρώτο και μοναδικό όροφο κατοικεί ένας μόνο ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται οτι υπάρχουν κραδασμοί απο χρηση μπάρας και από τα βάρη που πέφτουν στο πάτωμα. Ωστόσο το πάτωμα είναι διαμορφωμένο από ειδικό υλικό.
  1) για την άδεια λειτουργίας δεν απαιτούνταν κάποια ιδιαίτερη ηχομόνωση. Ωστόσο δεν ξέρω αν η ηχομόνωση μπορεί να περιορίσει το “πρόβλημα” (να σημειώσω ότι υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί, όπως είναι λογικό, και αλλά μέσα στο πλαίσιο ενδεδειγμένης χρήσης του μισθίου ως γυμνατσήριο, θεωρώ.
  2) μπορώ να χρησιμοποιήσω το πεζοδρόμιο ακριβώς μπροστά στο γυμναστήριο μου για τις συγκεκριμένες ασκήσεις με βάρη κλπ?? δεν διέρχονται πεζοί και δεν είναι εντός του κέντρου της πόλης.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   1. To προβλημα με τους κραδασμους δεν θα λυθει με ηχομονωση, αλλα με το να εκπαιδευσετε τους ασκουμενους να μην πετανε τα βαρη στο πατωμα. Παω γυμναστηριο 15 χρονια, ξερω πως ειναι 😉
   2. Οχι

   Καλη συνεχεια.

   • kiki
    Απάντηση

    μάλιστα.
    1)δεν είναι κ πολύ εφικτό να “τους “εκπαιδεύσω” γτ σε οριμένες ασκήσεις απαιτείται να “πετάς” κάτω την μπάρα. Γι αυτό ακριβως, επειδή είναι πολύ συγκεκριμένες οι ασκησεις κλπ…θεωρώ τι δεν είναι κ “μεγάλο” το φαινόμενο των κραδασμών και σαν συνέπεια ..της ενόχλησης!
    2)Ως προς το πεζοδρόμιο..υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας μου είπε ..ότι το μισό πεζοδρόμιο μπορώ να το χρησιμοποιώ…

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο και τις απαντήσεις σας!!!

    • Θεόδωρος
     Απάντηση

     και τοτε αφού τα ξέρετε γιατί ρωτάτε τον άνθωπο μαντάμ?