Τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας

 

πως να ξεκινησω επιχειρηση ΚΥΕ

Το πιο συχνό ίσως ερώτημα που μου κάνουν είναι τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας . Δηλαδή τι πρέπει να κάνω , να ξέρω όσο ψάχνω για τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρηση . Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν ένα μαγαζί βγάζει Άδεια και μετά να μπούμε στην διαδικασία να το νοικιάσουμε .

Πατήστε το συνέχεια για να δούμε πως πρέπει να κινηθούμε πριν νοικιάσουμε μαγαζί για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ή άλλη παρεμφερή δραστηριότητα .

Προδιαγραφές

Οι προδιαγραφές είναι το Α και το Ω για βρούμε τον κατάλληλο χώρο . Οπότε , χρειάζεται καταρχήν να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε . Γιατί , για παράδειγμα , άλλες είναι οι προδιαγραφές που έχει ένα καφέ και άλλες προδιαγραφές που έχει ένα εστιατόριο . Αν και πλεόν με την Υγειονομική Διάταξη που ισχύει δεν υπάρχουν τα λεγόμενα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα , δεν μπορούν όλες οι δράστηριότητες να χωρέσουν σε όλα τα καταστήματα .

Έτσι ας δούμε ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε . Πρώτα απόλα θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να προσφέρουμε . Θέλουμε καφέ , ποτά , φαγητά , γλυκά , πίτες , τοστ ; Ένα από αυτά τα είδη ; Περισότερα είδη ; Κάνουμε μια λίστα και ανάλογα βλέπουμε σε ποια κατηγορία είμαστε και ποια ακριβώς δραστηριότητα θα κάνουμε . Πάραδειγμα : αν θέλουμε να προσφέρουμε πιτοειδή και τοστ , τότε η Άδεια Λειτουργίας μας θα είναι “Επιχειρήση μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος ( Αναψυκτήριο )” . Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι επειδή οι κατηγορίες της Υγειονομικής Διάταξης είναι γενικές , χρειάζεται να αναφέρουμε και ακριβώς την δραστηριοτήτα με βάση τον διαχωρισμό που ειχε η προηγουμενη Υγειονομική διάταξη ( Αναψυκτήριο στο παράδειγμα μας ).

Στην συνέχεια αποφασίζουμε αν τα προϊόντα που θα προσφέρουμε θα τα παρασκευάζουμε οι ίδιοι ή αν θα τα προμηθευόμαστε από άλλες ( νόμιμες ) επιχειρήσεις και αν θα τα προσφέρουμε σε καθίμενους ή περαστικούς πελάτες . Έτσι γνωρίζοντας αυτά τα τρία πράγματα έχουμε μία καλή εικόνα για το τι ψάχνουμε . Στο παράδειγμα μας αν αποφασίσουμε ότι απλά θα ψήνουμε τις πίτες και θα τις πουλάμε μόνο σε περαστικούς πελάτες , τότε θα χρειαστούμε ένα σχετικά μικρό χώρο . Αν όμως αποφασίσουμε ότι θα τα φτιάχνουμε όλα εμείς και θα έχουμε τραπεζοκαθίσματα , τότε χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερος χώρος .

Σίγουρα σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς πως θα διαμορφωθει το μαγαζι και ακριβώς ποιοι χώροι θα το αποτελούν , αλλά πρέπει να έχουμε μία τάξη μεγέθους για την δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε .

 

Νομιμότητα Χώρου

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγάλουμε Άδεια Λειτουργίας είναι να εξετάσουμε το κατά πόσο νόμιμος είναι ο χώρος . Αυτό γίνεται με το να αντιπαραβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων της πολεοδομίας ( κατόψεις και τομές ) με την πραγματική κατάσταση , δουλειά που αναλαμβάνει ένας μηχανικός που γνωρίζει από Πολεοδομική Νομοθεσία και τις προδιαγραφές για μια  Άδεια Λειτουργίας .

Πως βρίσκουμε αυτά τα σχέδια ; Προφανώς στην Πολεοδομία . Ξέροντας τον Αριθμό Οικοδομικής Άδειας κάνουμε μία αίτηση και πέρνουμε αντίγραφα της Οικοδομικής Άδειας ( στέλεχος και τοπογραφικό ) , κατόψεις των χώρων που μας ενδιαφέρουν και μία τομή .

Πολλές φορές αυτά τα στοιχεία αυτά τα έχει ο ιδιοκτήτης καταστήματος , όποτε γλυτώνουμε την διαδικασία της πολεοδομίας , αλλά να τονίσω ότι χρειαζόμαστε σχέδια θεωρημένα από την πολεοδομία και όχι μια απλή κάτοψη – αποτύπωση ιδιώτη μηχανικού .  Επίσης , να τονίσω , οτι είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μας παραχωρήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνουμε την έρευνα μας .

Αφού έχουμε τα σχέδια της Πολεοδομίας κάνουμε μια αυτοψία στον χώρο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αυθαιρεσίες . Οι περιπτώσεις είναι ουκ ολίγες . Πατάρια που δεν έχουν δηλωθεί , χώροι που έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει χρήση , καταστήματα που διαχωρίστηκαν ή ενώθηκαν , η λίστα δεν έχει τελειωμό . Για να μπορέσουμε να πάρουμε Άδεια Λειτουργίας θα πρέπει όλες αυτές οι αυθαιρεσίες ( αν υπάρχουν φυσικά ) να ρυθμιστούν . Υπάρχουν τρόποι να ρυθμιστούν οι παρανομίες και να έχουμε ένα νόμιμο κατάστημα, σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε τις κυριότερες και πως με τον Ν. 4178/2013 μπορούμε να τις τακτοποιήσουμε . Για την τακτοποιηση ( αν χρειαζεται φυσικα ) ειναι σημαντικο να ξέρουμε το κόστος , το ποιος θα το επιβαρυνθει και πόσο χρόνο θα χρειαστει η διαδικασία της τακτοποίησης .

Επίσης , μιας και είμαστε σε πολεοδομικά θέματα θα πρέπει να τσεκάρουμε αν χρήσεις γης επιτρέπουν την δραστήριότητα που θέλουμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει . Η βεβαίωση  χρήσεων γης εκδίδεται από την πολεοδομία , αλλά συνήθως μπορούμε να έχουμε μία προφορική απάντηση για το αν επιτρέπεται ή όχι .
Κλείνοντας , να επαναλάβω ότι πριν να πάμε να βγάλουμε μία Άδεια Λειτουργίας χρειάζεται να κατασταλάξουμε στο τι θέλουμε να κανουμε και να ερευνήσουμε το κατά πόσο νόμιμο πολεοδομικά είναι το κατάστημα που θέλουμε να νοικιάσουμε .

Από την στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παραπάνω νοικιάζουμε το καταστημα και αρχίζουμε να βλέπουμε για την διαμόρφωση του χώρου , τις κουζίνες , τα WC , τα τραπεζοκαθίσματα , μιας και αν έχουμε καλυφθεί με την συναίνεση και την νομιμότητα , σπάνια κολλάμε στην διαμόρφωση και τις άλλες επιμερους προδιαγραφές του εκάστοτε καταστήματος .

Για οποιαδήποτε απορία , μπορείτε να γράψετε στα σχόλια από κάτω .

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτο το άρθρο , μπορείτε να το μοιραστείτε με φίλους και γνωστούς .

ΥΓ : Ασχολούμαστε με άδειες για πάνω απο 10 χρόνια , οπότε μπορούμε να συνεργαστούμε . Περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Recommended Posts
Showing 1,611 comments
 • Δημήτρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Για άδεια λειτουργίας ζαχαροπλαστειου με εργαστήριο χρειάζεται να βγάλω φουγάρο; μπορώ να χρησιμοποιήσω εξαερισμό εναλλακτικά γιατί δεν μπορώ να βγάλω φουγάρο. Ευχαριστώ

 • Pavlos
  Απάντηση

  καλησπερα,

  σε περιοχη αμιγους κατοικιας μπορει να ανοιξει take away καφε/χυμους και πρατηριο προιοντων αρτοποιιας (πχ donuts) χωρις καθημενους, χωρις μουσικη?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καφε οχι , πρατηριο αρτου ναι.

 • Georgios
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,εχω ενα εκτος σχεδιου αγροτεμαχιο 300τμ στη Ναξο μπροστα σε αιγιαλο.Για να ανοιξω αναψυκτηριο η beach bar υπαρχει τροπος?ακομα και με προκατ η λυομενο?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

  • Νικη Γκετσκα
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας! Ενδιαφερόμαστε να ανοίξουμε ένα μαγαζί στην Σαντορίνη με καφε σάντουιτς σαλάτες και θα θέλαμε μα είναι καντίνα με χώρο έξω ώστε να εξυπηρετούμε καθήμενους και περαστικούς! Αρχικά επιτρέπεται το άνοιγμα καντίνας τέτοιου στυλ στα νησιά; Και τι κόστος μπορεί να είχε το άνοιγμα και το στήσιμο ενός τέτοιου μαγαζιού αναψυκτηρίου ; Σας ευχαριστώ πολυ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δε νομιζω οτι μπορει να γινει αυτο.

    • PANTAZIS MANOLIS
     Απάντηση

     Καλησπερα σας.ισως να ειναι λαθος η ερωτηση σε αυτο το σημειο, αλλα θα ηθελα να μου ειτε εαν για αναψυκτήριο σνακ μπαρ,απαιτείται να υπαρχουν «ποδο κινητες» βρύσες (μηχανισμός που πατάς με το ποδι για να τρέξει το νερο.
     Ευχαριστω εκ των προτερων

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι, απαιτειται τουλαχιστον μια.

 • Θανασης
  Απάντηση

  Γεια σας, θα ηθελα να ρωτησω αν γινεται να παρω αδεια για να ανοιξω ενα χωρο που να πουλαει δικες μου παρασκευες οπως πιτες μπουγατσα σαντουιτσ και ψωμι ενω δεν εχω καποιο πτυχιο μαγειρικης ή ζαχαροπλαστικη – αρτοποιιας. ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να παρετε αδεια για ολα. Στο αρτοποιειο θα πρεπει να εργαζεται ενας αρτοποιος με την καταλληλη αδεια ασκησεως επαγγελματος.

   • Θανασης
    Απάντηση

    Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση!! Αν βγαλω αδεια για ζαχαροπλαστειο (παρασκευαστηριο και πρατηριο) πρεπει να εχω παλι καποιον ζαχαροπλαστη με την καταλληλη αδεια επαγγελματος ή μπορω και μονος μου (χωρις πτυχιο);

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Μπορειτε και μονος.

     • Θανασης

      Σας ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση!! Να ειστε καλα!!

  • Stefanos
   Απάντηση

   Ίσως μπορείς να νοικιάσεις κάποιο πτυχίο από κάποιον όπως αρτοποιίας

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αυτο δεν ειναι συννομο. Το νομιμο ειναι η προσληψη ατομου.

 • Νικολας
  Απάντηση

  καλησπέρα σε καταστημα cafe take away με λιγα τραπεζοκαθισματα,χρειαζεται να εχει δυο τουαλετες(ανδρων – γυναικων) ή και με μια ειμαστε καλυμενοι?Ευχαριστω για το χρόνο σας και για τις γνωσεις.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μεχρι 40 ατομα ( καθισματα ) αρκει μια τουαλεττα.

 • Ελένη Τσάντζου
  Απάντηση

  Καλημέρα σας
  Χρόνια Πολλά!Καλά Χριστούγεννα!
  Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να βγάλω άδεια οικοτεχνίας για πώληση μπισκότων με επικάλυψη ζάχαρης. Δεν είμαι αγρότισσα. Είμαι παλιά ασφαλισμένη του πρώην ΙΚΑ και μακροχρόνια άνεργη. Το πλάνο μου είναι να ψήνω μπισκότα στο φούρνο του σπιτιού μου και να τα διακοσμώ με γλάσο ζάχαρης ή ζαχαρόπαστα.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα. Δεν μπορει να γινει αυτη η δραστηριοτητα απο το σπιτι. Θα πρεπει να βρειτε χωρο με επαγγελματικες προδιαγραφες.

 • Teo
  Απάντηση

  Kαλησπέρα, θέλω να ρωτήσω αν στην αδεια σνακ μπαρ μπορούν να μαγιρευοντε φαγητά. ευχαριστώ για την απάντη σας από τώρα.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μια τετοια αδεια θα μπορουσε να καλυψει ενα ή δυο μαγειρευτα την ημερα.

 • Κωνσταντινα
  Απάντηση

  Καλησπερα, μηπως γνωριζετε τι αδειοδοτηση χρειαζεται ενα σπα στην κυπρο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

 • ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΕΪΝΤΑΝΗ
  Απάντηση

  Θα ηθελα να ενημερωθω αν γνωριζετε την διαδικασια για παραγωγη χειροποιητων κεριων .Θέλω να φτιάχνω μικρές ποσότητες και όχι για χονδρική πώληση και κατόπιν παραγγελίας. Μπορώ να τα φτιάχνω στο σπίτι μου η σε καποιο χωρο δικο μου ? τι αδεια χρειαζεται και πρεπει να πληρωνω κανονικα ασφαλιση; νομιζω καπου ακουσα πως μεχρι καποιο ποσο το χρονο δεν χρειαζεται

  Ευχαριστω για τον χρονο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δεν γνωριζω.

 • Ράνια Λίζα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, για χώρο όπου θα διδάσκεται θεατρική αγωγή και χρονός σε ενηλικές και παιδιά χρειάζεται αδεια λειτουργίας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι εκτενες θεμα και δεν γινεται να απαντηθει εδω. Ευχαριστω για την επικοινωνια.

  • Irene
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας και καλή χρονιά .. είμαι τεχνικός μαγειρικής τέχνης και θέλω σε δικό μου ιδιόκτητο χώρο να φτιάξω ένα μαγαζάκι που θα προσφέρει take away καφέ και θα ήθελα να Παρασκευάζω κάποιες πίτες και γλυκά χειροποίητα δικά μου η άδεια για αναψυκτήριο θα με καλύψει ? Ή Πρεπει να δω για κάποια άλλη άδεια ?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πιστευω οτι θα αναψυκτηριο θα σας καλυψει.

 • vasilka athanasova
  Απάντηση

  Καλημέρα σας που μπορώ να απευθυνθώ παρακαλώ για άδεια πλανόδιου μικροπωλητή; κατασκευάζω χειροποίητα κοσμήμα, ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Στο αντιστοιχο τμημα του Δημου.

 • Εύα
  Απάντηση

  Γεια σας. Θέλω να ανοίξω μια επιχείρηση με τον ΚΑΔ 46.37.10 (Χονδρικό εμπόριο καφέ τσαγιού κακάου και μπαχαρικών) .
  Μπορώ να βρίσκομαι μέσα σε κατοικημένη περιοχή; Μέσα στο χωριό; Θέλω να προμηθεύω καφέ τις καφετέριες τοπικά με έτοιμο συσκευασμένο καφέ .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι, θα πρεπει να βρειτε μια περιοχη που οι χρησεις γης να επιτρεπουν χονδρικο εμποριο.

 • SPIROS PANDIS
  Απάντηση

  καλημερα θα ηθελα να ρωτησω ..ποια η χρονικη διαρκεια εκδοσεις αδειας ψιλικων και αν θα μπορουσα να ειχα ενα τηλ σασ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να με καλεσετε στο 6972230024.

  • Μιχάλης
   Απάντηση

   Καλησπέρα θέλω να ανοίξω επιχείρηση επισκευης ηλεκτρονικών συσκευών, πώλησης αξεσουάρ και ανταλλακτικών για ηλεκτρονικές συσκευές και αγοραπωλησίας κρυπτονομισματων τι άδειες θα χρειαστώ?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Η επισκευη ηλεκτρονικων συσκευων θεωρω οτι εντασσεται στα Εργαστηρια Χαμηλης Οχλησης, ενω η πωληση θελει απλα εναρξη στην εφορια. Για τα κρυπτο κανεις δεν θα μπορεσει να σας πει γιατι δεν υπαρχει ακομα νομικο πλαισιο. Παντως, αν θελεσετε να αναλαβουμε την αδειοδοτηση της δραστηριοτητας σας, μπορω να δεκτω την αμοιβη μου σε οποιοδηποτε κρυπτονομισμα συμφωνησουμε . 🙂

    • Μιχάλης
     Απάντηση

     Σας ευχαριστώ πολύ θα σας έχω υπόψιν μου έως ότου υλοποιηθεί το σχέδιο μου μιας και είναι ακόμη μια ιδέα στα χαρτιά.

 • Dimitris
  Απάντηση

  Καλησπέρα, θα ηθελα να ρωτησω εαν σε υπογειο χωρο, μη κυριας χρησης, επιτρεπεται η εγκατασταση του ΠΑρασκευαστηριου για τις αναγκες Ζαχαροπλαστειου που λειτουργει κανονικά στο ισογειο απο επανω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

   • Αθανασιος
    Απάντηση

    Γεια σας. Έχω κι εγώ την ίδια περίπου ερώτηση όμως ο υπόγειος χώρος είναι κύριας χρήσης και ιδιόκτητος. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως κατάστημα χαρτικών ειδών και θέλουμε να κάνουμε μόνο παρασκευή γλυκών με χονδρική πώληση μόνο. Έχει νερό και ρεύμα αλλά δεν έχει WC.
    Δεν έχουμε άδεια ζαχαροπλάστη. Γίνεται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αν ειναι χωρος κυριας χρησης και πληροι τις προυποθεσεις χωρου κυριας χρησης και πληροι και τις υπολοιπες προδιαγραφες τις νομοθεσιας , θα μπορουσε να αδειοδοτηθει. Βεβαια, θα πρεπει να ελεγχθει ανα περιπτωηση. Αν δεν εχει WC θα φτιαξετε. Πτυχιο ζαχαροπλαστη δεν χρειαζεται.

 • ΜΕΓΚΙ
  Απάντηση

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΚΑΦΕ ΤΑΚΕ ΑWAY ΚΑΙ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΓΗΤΑ ΟΠΩΣ ΚΡΥΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΚΕΙΚ . ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καφε-Αναψυκτηριο-Παντοπωλειο.

  • Konstantinos Blachos
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω σε καφέ εξωτερικου χώρου για να βάλουμε ναργιλέ χρειάζεται άλλη άδεια?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αποσο ξερω, οχι.

 • ΝΙΚΟΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΥΛΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

  • ΖΙΝΑ
   Απάντηση

   ΚΑΛΗΜΕΡΑ !
   ΘΕΛΩ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΦΕ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΕΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΉ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΗ .ΓΙΝΕΤΑΙ ?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Με βαση την ισχυουσα νομοθεσια την μερα απαντησης , αυτη η δραστηριοτητα δεν μπορει να αδειοδοτηθει.

 • ΔΑΝΑΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ CATERING.
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΤΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΩΣΤΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΙΡΩΝ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη η δραστηριοτητα εντασσεται στα εργαστηρια τροφιμων.

 • ΒΟΥΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας
  Ήθελα να ρωτήσω για κατάστημα που θα πουλάει μπουγάτσα πίτες και καφέ ενώ από το απόγευμα και μετά θα δίνει πίτσα ατομική και λουκουμάδες τι άδεια πρέπει να βγάλω για αναψυκτήριο με καλύπτει???

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα εβαζα και σνακ-μπαρ για σιγουρια.

 • Κυριακος Κ.
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ , υπάρχουν και οι “άλλοι”. Έχω ένα καφεμπάρ σε ταράτσα απέναντι από το σπίτι μου που διαθέτει άδεια (από τον δήμο) να παίζει μουσική μέχρι της 2. Αυτός ΒΑΡΑΕΙ μουσική μέχρι της 5 καθημερινά. Μαζεύει μηνύσεις και μόλις είναι να κλείσει αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς και ανανεώνει την άδεια λειτουργίας. Μπορώ να προβάλλω αυτή την διαδικασία?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να συμβουλευτειτε δικηγορο.

  • Βασιλης Μπουργος
   Απάντηση

   Γεια σας.θα εκτιμούσα αν με βοηθουσατε.προτιθεμαι να ανοίξω ένα πετ σοπ στο οποίο θα εμπορεύονται και ζώα(εκτός σκύλων και γατών).το πρόβλημα μου είναι ότι κανείς δε γνωρίζει από πού να ξεκινήσω.ο δήμος με στέλνει στην περιφέρεια και από την κτηνιατρική υπηρεσία στο υγειονομικό και ξανά στον δήμο.κμμια υπηρεσία δεν γνωρίζει που ανήκει ένα τέτοιο κατάστημα.θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε από πού να ξεκινήσω,τι νομικό πλαίσιο υπάρχει και πόσο θα μου κοστίσει όλο το πακέτο έναρξης μέχρι να ξεκινήσω να δουλεύω.ευχαριστω.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αμα δεν γνωριζει το κρατος, πως μπορω να γνωριζω εγω ???

    Εχω μια αποψη επι του θεματος και θα προτιμουσα να την συζητησουμε κατιδιαν.

    • Βασιλης Μπουργος
     Απάντηση

     Δεν έχει τύχει πρόσφατα οι υπάλληλοι να εκδωσουν τετοιΑ αδεια.Θα μπορουσα να σας καλεσω ;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      ναι, καλεστε με.

 • Ζωή
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  σε περιοχή αμιγούς κατοικίας τί είδους κατάστημα θα μπορούσε να γίνει σε χώρο περίπου 31τμ; Υποθέτω πρατήριο άρτου, μινιμάρκετ κλπ; Κάτι που να έχει σχέση με αρτοζαχαροπλαστική (παρασκευαστήριο) γίνεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Φαίη
   Απάντηση

   Θέλω να ανοίξω ένα μαγαζί μόνο με κονσόλες PlayStation συνδεδεμένες με τις οθόνες και 2 μηχανήματα με κέρματα για σνακς. Τι άδεια χρειάζομαι; δεν έχω καταλάβει αν χρειάζομαι ειδική άδεια ή άδεια Internet Cafe. Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ειναι στα πλασια της αδειας ιντερνετ καφε. Οι αυτοματοι πωλητες ειναι ξεχωριστη αδεια.

   • Τζανετα Μασσελου
    Απάντηση

    Καλησπέρα ισχύει ότι για να ανοίξεις μαγαζί εστίαση πρέπει να είναι μακριά από σχολεία και εκκλησίες?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αυτη ειναι μια διαταξη που δεν εφαρμοζεται πλεον.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Γενικα επιτρεπονται εμπορικα καταστημα και οχι καφεστιαση.

 • ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, οι άδειες είναι προσωποπαγείς ή θα μπορούσαν να ενοικιαστούν από τον ιδιοκτήτη με τον χώρο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι προσωποπαγεις.

 • Σπύρος
  Απάντηση

  Δεν θέλω να ρωτήσω κάτι, απλά συγχαρητήρια για την υπομονή σας που απαντάτε σε όλες αυτές τις σχετικές αλλά και εντελώς άσχετες ερωτήσεις! Καλή συνέχεια!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ευχαριστουμε για τα καλα σας λογια.

   Σχολια σαν αυτο μας δινουν δυναμη να συνεχισουμε.

  • Natalia
   Απάντηση

   Kαλημέρα σας,

   Ενδιαφέρομαι για εισαγωγή και πώληση ηλ. τσιγάρων (γεύσεις) στην Ελλάδα τα οποία είναί ήδη εγκριμένα από την Ε.Ε. που μπορώ να βρώ σχετικές άδειες και το κόστος;

   Ευχαριστώ.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Καλημέρα σας,

    Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικά με το θέμα.

   • Μαρία
    Απάντηση

    Καλησπέρα με τον σύζυγό μου θέλουμε να πάρουμε μια επιχείρηση καφε – αναψυκτήριο η οποία πωλείται ο χώρος είναι έτοιμος και με εξοπλισμό. Είναι περίπου 55τ.μ και διαθέτει όπως όλα τα μαγαζιά μια τουαλέτα.Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα με την άδεια που θα κάνουμε εμείς ως προς την τουαλέτα .Για τα τετραγωνικά είμαστε εντάξει με την τουαλέτα; Πόσες τουαλέτες πρέπει να έχει ένα καφέ ανάλογα με τα τετραγωνικά; Ο προηγούμενος είχε κανονικά άδεια απλά δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι.Επισης έχει και γύρω στα τρία τραπεζοκαθίσματα έξω το αναφέρω γιατί δεν ξέρω αν παίζει ρόλο. Παρακαλώ θα ήθελα την απάντηση σας.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Συμφωνα με αυτα που ισχυουν σημερα, απαιτειται 1 WC μεχρι 40 καθισμετατα και 2 WC μεχρι 120.

     Απο κει και περα αν θελετε να ελεγξουμε το καταστημα μπορειτε να επικοινωνησετε μαζι μας.

    • Χριστινα
     Απάντηση

     Ποσό χρόνων μπορώ να είμαι ώστε να ανοίξω καφετέρια στο όνομα μου ;;;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αποσο γνωριζω ενηλικες μπορουν να βγαλουν αδεια λειτουργιας.

    • Γιωργος βλαχος
     Απάντηση

     Καλησπερα θελω να φτιαξω ενα παταρι στο πισω μερος του καταστηματος 2χ3επειδη ειναι ψηλοταβανο θα χριαστω αδεια μικρης κλιμακας???
     Ευχαριστω πολυ!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δε νομιζω οτι γινεται με ΕΕΜΚ .

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα, ζαχαροπλαστειο με παρασκευαστηριο για ιδια χρηση (αδεια απο Δημο) μπορει να πουλήσει σε επιχειρηση (με τιμολογιο) εφοσον τα προιοντα παραληφθουν απο την εδρα του ζαχαροπλαστειου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη ειναι ερωτηση περισσοτερο για λογιστη,

  • Κωνσταντίνος
   Απάντηση

   Καλησπέρα θέλω να φτιάξω έναν εκθεσιακό χώρο – μουσείο , και ένα χώρο ως αναψυκτιριο τι άδεια χρειάζεται;;;;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ειναι αδεια αναψυκτηριου. Για τον εκθεσιακο χωρο δεν εχω υποψη μου αδειοδοτικη διαδικασια.

  • Χριστιάνα
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας!!
   Είμαι χειροτέχνες,κατασκευάζω χειροποίητα κοσμήματα , αξεσουάρ ΚΑΙ διακοσμητικά με διάφορες τεχνικές χειροτεχνίας κ θέλω να ανοίξω μια επιχείρηση όπου θα λειτουργεί ως εργαστήριο κατασκευής κ έκθεση λιανικής κ χονδρικής πώλησης να οργανώνω κ κάποια σεμινάρια εκμάθησης των τεχνικών που χρησιμοποιώ.
   ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕιΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑς ΤΕΤΟΙος χώρος?
   Ευχαριστώ !

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Η κατασκευη εντασσεται στα Εργαστηρια Χαμηλης Οχλησης και τα μαθηματα στα Κεντρα Δια Βιου Μαθησης.

 • ΠΕΔΙΩΤΙΔΗΣ ΜΑΝΟΣ
  Απάντηση

  καλησπερα.ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα μαγαζι με πανκεικ καφε κ τοστ.τι αδεια χρειαζομαι?σνακ μπαρ?η τπτ αλλο?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω πιο κοντα σε αυτο που θελετε ειναι η αδεια αναψυκτηριου.

  • Vasilis Tasopoulos
   Απάντηση

   Καλησπερα μπορω να βγαλω αδεια για καφε μονο! σε καταστημα 6 τμ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Οχι.

 • Βασιλης
  Απάντηση

  καλησπέρα. εχω ενα καφενειο με ΚΑΔ )56301006 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ) και εχω προσθέσει και ΚΑΔ 56101110 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΟΥΖΕΡΙ, ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ, ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ, ΖΥΘΟΠΩΛΕΙΟ ΜΕ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ. Ετοιμαζω την κουζινα με πυρασφαλεια – ινοξ και ασπρα πλακακια – ανιχνευτές κλπ. θα πρεπει να κανω κατι με την πυροσβεστικη και υγειονομικο η με καλυπτει ο ελεγχος που ειχε γινει κατα το ανοιγμα της επιχείρησης ;

  Ευχαριστω για τον χρονο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να κανετε τροποποιηση της γνωστοποιησης και λογικα θα ξαναερθει ελεγχος.

  • ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
   Απάντηση

   Γεια σας θα ηθελα να ανοιξω καφε take away χωρις τραπεζοκαθισματα, να εχω σφολιατοειδη και να πουλαω και ηλεκτρονικο τσιγαρο . Γινεται ολα αυτα μαζι?Τι αδειες χρειαζεται?Ευχαριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι , γινεται. Μια αδεια καφε-αναψυκτηριο σας καλυπτει.

    • Νικη
     Απάντηση

     Μπορώ στον ίδιο χώρο που θα έχω σφολιατοειδη να πουλάω και είδη ηλεκτρονικου τσιγάρου? Δεν χρειαζεται δλδ κάποιος συγκεκριμένος χώρος?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αν ειναι νοητα ξεκαθαροι και διαχωρισμενοι δε νομιζω οτι υπαρχει θεμα.

   • Αργυρης
    Απάντηση

    Θελω να κανω ενα αγροτεμαχιο που εχω, κτημα δεξιώσεων. Τι χρειαζομαι;;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ειναι πολυ γενικη ερωτηση για να απαντηθει εδω.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΖΙΟΣ
   Απάντηση

   Γεια χαρά να ρωτησω για κομμωτήριο σκύλων μέχρι ποσα τετραγωνικά μέτρα πρέπει να είναι το καταστημα ; και αν είναι υγειονομικου ενδιαφέροντος.. ευχαριστώ εκ των προτέρων.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν εχω υποψη μου αδειοδοτικη διαδικασια για κομμωτηριο σκυλων.

  • Maria Antikidou
   Απάντηση

   Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι να ανοίξω με μια φίλη μ ένα χώρο όπου θα κάνουμε πιλατες και χαλαρωτικό μασάζ. Έχω μάθει τους κωδικούς αλλά δεν μπορώ να μάθω αν αφορουν υγειονομικόυ ενδιαφέροντος. Πχ ο χώρο διαθέτει δύο μπάνια αλλά όχι ντουζιέρες. Ευχαριστώ για το χρόνο σας

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Συμφωνα με αυτα που ισχυουν μεχρι σημερα η εκγυμναση του ανθρωπου εντασσεται στα γυμναστηρια και το μασαζ στα εργαστηρια αισθητικης.

    • Λενα
     Απάντηση

     Καλησπέρα χώρος 150 τετραγωνικά δηλωμένο ως αποθήκη σε οικόπεδο 450τμ μπορεί να πάρει άδεια ως συνεργειο αυτοκινήτων και πως

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα πρεπει να γινει αλλαγη χρησης.

  • Γιαννης
   Απάντηση

   Καλησπέρα!Θέλω να κάνω το γκαράζ μου κομμωτήριο μπορω να πάρω άδεια και αν ναι πόσο θα κοστίσει?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δε πιστευω οτι γινεται κατι τετοιο.

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Σε καταστημα με ισογειο χώρο 38 τμ και με 19 τμ παταρι ενδιαφερομαι να ανοιξω πρατηριο αρτου ( αυτος θα ειναι ο κυριος καδ ). Εκτος απο τα προιοντα που θα προμηθευομαι απο τριτους ( ψωμι, αρτοσκευασματα κτλ ), θα επιθυμουσα και τη δημιουργια εντος του χωρου ( ιδανικα στο παταρι ), ενος μικρου παρασκευαστηριου η εργαστηριου χαμηλης οχλησης, δεν ξερω ποιο ειναι το σωστο, χωρις την εγκατασταση καποιου φουγαρου, σαν συμβατικη κουζινα με μικρο επαγγελματικο φουρνο για το ψησιμο, ουτως ωστε να μπορω να πωλω και προιοντα που φτιαχνονται ευκολα ( κουλουρακια, γλυκακια κτλ )και που θα τα φτιαχνω μονη μου. Ειναι εφικτο αυτο; Το υψος του καταστηματος ειναι 2.85 μ και του παταριου 2.60 μ. Σας ευχαριστω πολυ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν χωρανε αυτες οι δραστηριοτητες σε τετοιο χωρο.

 • Ιωάννα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας!
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω μια επιχείρηση με το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για νέους ανέργους 18-29χρόνων, για παράδοση μαθημάτων τεχνών (θεάτρου, χορού, μουσικής). Την αίθουσά επίσης θέλω να μπορώ να την παρέχω έναντι κάποιου ενοικίου και για άλλες θεατρικές, χορευτικές ομάδες, για τις πρόβες τους. Επίσης στον ίδιο χώρο να υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας και ενός μικρού κυλικείου/αναψυκτήριου. Τι άδειες απαιτούνται; Και πόσα είναι τα ελάχιστα τ.μ. για την λειτουργία. Είναι κάτι που θα κοστίσει αρκετά λεφτά για να στηθεί; Η επιδότηση του κράτους καλύπτει 15.000 περίπου ευρώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για να απαντηθουν ολες αυτες οι ερωτησεις θεωρω καλυτερα να κλειστει μια κατιδιαν συναντηση στο γραφειο.

 • ελινα
  Απάντηση

  καλησπέρα, έχω μια επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων. θα ήθελα να ρωτησω πως μπορώ να παρω άδεια για Χρηση κάποιας παραλίας,συγκεκριμενα την παραλία γαλάζια ακτή.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

 • Κυριακή Γραμματοπούλου
  Απάντηση

  Κ.Διαμαντή καλησπέρα ,

  Τι χρειάζεται για να πουλήσω κοσμήματα που φτιάχνω μόνη μου , στον δρόμο η σε πλατείες ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω ακριβως, αλλα νομιζω αδεια πλανοδιου εμποριου.

 • γιωργος
  Απάντηση

  καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω για μαγαζι χοτ ντογκ που θα εχω και πατατες τηγανιτες αλλα δε θα ψηνω τα λοθκανικα σε γκριλ μονο βραστα χρειαζομαι να βγαλω καμιναδα οπως εχουν τα ψητοπωλεια? ευχαριστω!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πρεπει να υπαρχει απαγωγικο συστημα συμφωνα με τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

  • Δημήτρης Αντωνιάδης
   Απάντηση

   Καλησπέρα τι χρειάζεται για άνοιγμα καλλιτεχνικου εργαστηρίου;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Το “καλλιτεχνικο εργαστηρι” ειναι ασαφες. Τα μαθηματα παντως σε ενηλικες εντασσονται στα Κεντρα Δια βιου Μαθησης.

 • Ευθύμης
  Απάντηση

  Καλησπέρα!! Διαθέτω κατάστημα Καφέ-Μπάρ και θέλω να προσθέσω ναργιλέ. Είναι εφικτό? Χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω πως οχι. Ισχυει οτι ισχυει για το καπνισμα.

   • Καζανάς Αναστασιος
    Απάντηση

    Να κάνω μια ερώτηση τώρα βρήκα οίκημα σε λίγες ετοιμάζομαι να βγάλω την άδεια μίνι μάρκετ η άδεια για τα τσιγάρα που την παίρνουμε…..!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ενα παντοπωλειο μπορει να πουλαει τσιγαρα χωρις καποια ιδιαιτερη αδεια.

   • Ευθύμιος Λιάκος
    Απάντηση

    Για χρήση ναργιλέ σε εξωτερικό χώρο? Χρειάζεται άδεια?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Νομιζω πως ισχυει οτι ισχυει γενικα για το καπνισμα.

 • Βασίλης
  Απάντηση

  καλησπέρα σας, σε έναν χώρο στον οποίο ήδη στεγάζεται ένα minimarket μπορώ να βάλω και καφέ ;
  ο χώρος είναι 28τ.μ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το βλεπω δυσκολο αλλα οχι ανεφικτο.

   • Βασιλικη
    Απάντηση

    Καλημέρα επειδή θέλω να κάνω το ίδιο ο χώρος μου είναι 40 τετραγωνικά συν αποθήκη 20. Λέτε δύσκολο λόγω των τετραγωνικών? Χρειάζεται καινούρια άδεια?
    Ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Στον χωρο σας πιστευω οτι γινεται. Θα πρεπει να γινει προσθηκη στην υπαρχουσα αδεια.

     • Ελιζα

      Γεια σας εγω θελω να ανοιξω κομμωτηριο σκηλων τι χρειαζομαι?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν εχω υποψη μου αδειοδοτικη διαδικασια.

     • Ράνια Sivva Petsali

      Καλησπέρα σας και μπράβο σας για την υπομονή σας να απαντάτε σε τόσα ερωτήματα. Θα ήθελα να ρωτήσω σε κατάστημα 105τ.μ που θέλουμε να γίνει μίνι μάρκετ και καφέ take away χρειάζονται δύο διαφορετικές άδειες;; Κι αν ναι γνωρίζετε ποιες;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ειναι μια αδεια με δυο δραστηριοτητες ( καφε – παντοπωλειο ).

     • Spiros Margaris

      Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να ανοίξω μαγαζι τύπου παράγκα ξυλοτυπο με αγροτικά τοπικά προϊόντα.στην Ζάκυνθο.δεν είμαι αγρότης. Τη άδεια χρειάζεται στο δήμο που απευθύνθηκα πραγματικά δεν έχουν ιδέα,αν μπορείτε να με βοηθήσετε?? ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν εχω εικονα του τι θελετε να κανετε , αλλα γενικα αδειοδοτουνται ακινητα που εχουν οικοδομικη αδεια ( ή μπορουν να βγαλουν ).

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
   Απάντηση

   Θελω να ανοιξω μια πισινα με καφε και ποτο σε ενα χωραφι 14στερ πολυ κοντα σε κεντρικό δρόμο τι χρειάζεται να κάνω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει το ακινητο να ειναι αρτιο και οικοδομησιμο. Μπορειτε να μας στειλετε ενα τοπογραφικο να το δουμε.

  • Χρήστος
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω και εγώ μια ερώτηση θα ήθελα να ασχοληθώ με διανομή άρτου και σφολιατοειδων στην επαρχία.Μονο για διανομή,τα προϊόντα θα τα αγοράζω από πρατήριο και θα διανέμονται πόρτα πόρτα.Αν μπορούσες και ήξερες να μου δώσεις τα φώτα σου.Ευχαριστω πολύ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να υπαρχει φυσικο καταστημα.

  • Νικόλαος
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας είμαι αλλοδαπός τρίτης χώρας θέλω να ανοίξω ένα κρεοπωλείο μπορώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να εχετε αδεια παραμονης για ανεξαρτητη εργασια.

    • Νικόλαος
     Απάντηση

     Με εξαρτημένη δεν γίνεται τίποτα

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αποσο γνωριζω , οχι.

 • Wildermind12
  Απάντηση

  καλησπέρα, σας ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη προσφορά σας.
  Ενδιαφέρομαι για έναρξη επιχείρησης που θα παρασκευάζει γλυκά και αλμυρά τρόφιμα/σνάκ, και θα τα διαθέτει σε κοινωνικές εκδηλώσεις (party,events). Θα μπορούσατε να με καθοδηγήσετε σχετικά με τα επόμενα βήματα? Ο χώρος που θα πρέπει να δηλωθεί ως έδρα και θα είναι το εργαστήριο παρασκευής ποιές προυποθέσεις θα πρέπει να πληρεί?
  Ποιό άρθρο πρέπει να κοιτάξω σχετικά με τα λοιπά διαδικαστικά, παράβολα, κλπ?
  Ευχαριστώ πολύ!

 • Αργυρης
  Απάντηση

  Καλησπερα, τι άδεια χρειάζεται για καντινα σταθερή σε ιδιωτικό χώρο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ασχολουμαστε με καντινες οποτε δε γνωριζω κατι.

  • Μαρίνα
   Απάντηση

   Καλησπέρα ! Τι άδεια χρειάζεται για ένα χώρο με δραστηριότητες (χορος μουσική καλλιτεχνικά ) για μικρά παιδιά (μαθήματα και με γονείς ) 16 μηνών έως 8 ετών ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν υπαρχει μια αδειοδοτικη δραστηριοτητα να τα καλυπτει ολα αυτα.

    • Μαρίνα
     Απάντηση

     Εκτός από κδαπ υπάρχει κάποια άλλη άδεια που να καλύπτει έστω κάποιες από τις δραστηριότητες πχ μουσική καλλιτεχνικά γυμναστική

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Το ΚΔΑΠ καλυπτει γενικα την δημιουργικη απασχοληση οποτε μπορουν να ενταχθουν πολλα σε αυτο.

    • Μαρ
     Απάντηση

     Καλησπέρα. Σχετικά με τα ΚΔΑΠ η νομοθεσία για ίδρυση και λειτουργία αναφέρει ότι αφορούν παιδιά 5-12 ετών. Γνωρίζετε αν αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να προσφέρει υπηρεσίες για παιδιά μικρότερης ηλικίας; Ευχαριστώ.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι,απαγορευεται .

 • Ελπίδα
  Απάντηση

  Καλημέρα, για μια άδεια λειτουργίας γυναικολογικού ιατρείου, θα ήθελα να ρωτήσω εάν πρέπει και το γραφείο και το εξεταστήριο (τα οποία θα ενώνονται εσωτερικά με πόρτα) να έχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό; Γιατί στο εξεταστήριο υπάρχει μόνο ένα μικρό παράθυρο που βλέπει στον φωταγωγό. Στο γραφείο υπάρχει κανονικά μπαλκονόπορτα. Επίσης υπάρχουν απαιτήσεις για ΑΜΕΑ;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να υπαρχει φυσικος φωτισμος και αερισμος.

 • Rythmy
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Διαθετω ενα καταστημα με αδεια κεντρου διασκεδασης ωφέλιμου χώρου 60τμ. Το καταστημα διαθέτει και 1ο οροφο 80 τμ τον οποιο τωρα λογω της καταστασης σκέφτομαι να τον εντάξω στον ωφέλιμο χώρο για να ανεβασω την χωρητικοτητα της επιχειρησης. Ηθελα να ρωτησω αν ειναι εφικτο να μετατρεψω την αδεια που ηδη εχω αυξανοντας τον ωφελιμο χωρο η αν πρεπει να τη βγαλω απ την αρχη και αν γνωριζετε ποια διαδικασία πρεπει να ακολουθησω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   ΕΠειδη αλλαζουν ολες οι μελετες επι της ουσιας ειναι αδεια απο την αρχη.

  • Πουλοπουλου ελενη
   Απάντηση

   Καληαπερα θελω να ανοιξω ενα καφε ουζερι σε ενα χωριο της Αν.Μανης τα τ.μ ειναι απο 50 τ.μ μεχρι 60 τ.μ η γνωστοποιηση αδειας λειτουργιας του. Ειναι εφυκτη?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα μπορουσε να γινει.

  • Ιωαννης Κ
   Απάντηση

   Καλησπέρα ευχαριστώ εκ των προτέρων
   Ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω ένα χώρο με μόνο σκοπο τη τοποθέτηση υλικων(έτοιμη σάλτσα, τυρί, αλλαντικά) σε ήδη Ψημένες βάσεις πίτσας, τις οποίες προμηθευομαι, με σκοπό τη τροφοδοσία δικού μου κατάστηματος που βρίσκεται σε άλλο χώρο. Δεν χρειάζομαι εστία ή φούρνο… Μόνο ψυγειο

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να βγει μια αδεια παρασκευαστηριου.

    • Ιωαννης Κ
     Απάντηση

     Ευχαριστώ, το εκτιμω

 • ARGIRIS
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν σε υφιστάμενο εμπορικό κατάστημα το οποίο εμπορεύεται εξοπλισμό επιχειρήσεων, μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπόγειο του και να προσθέσει ΚΑΔ για ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο τυποποιημένων τροφίμων και ποτών (είδη supermarket). Μπορεί να κάνει γνωστοποίηση σαν ΚΥΕ για το υπόγειο του? Αν ναι μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται και να παραλαμβάνει την παραγγελία του?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν πουλατε τροφιμα θα πρεπει εκδοθει αδεια λειτουργιας, δηλαδη πρεπει να γινει να διαδικασια της γνωστοποιησης.

   Ο χωρος θα πρεπει να ειναι χωρος κυριας χρησης κατι που δεν ειναι πιθανο να συμβαινει σε υπογεια. Αυτο που περιγραφετε ειναι δυσκολο να γινει.

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Γεια σας! Ετοιμάζομαι να ανοίξω ένα ζαχαροπλαστείο (με παρασκευαστήριο). Για να φτιάχνω αλμυρά για μπουφέ,πάρτι,βαπτίσεις κλπ χρειάζεται έξτρα άδεια;
  Επίσης σε περίπτωση που θα ήθελα να κάνω περισσότερα απ’όσα καλύπτει το ζαχαροπλαστείο για τους μπουφέδες αυτούς (πχ να φτιάχνω δικό μου κιμά για μπιφτέκια για μπεργκεράκια και να μην αγοράζω έτοιμα μπιφτέκια) τι προδιαγραφές απαιτούνται για το χώρο; Θα πρέπει να έχω δεύτερη φούσκα,πάγκο,φούρνο κλπ ή αρκεί μια επαγωγική για παράδειγμα σε ξεχωριστό δωμάτιο (ή διαχωρισμένο με κάποιο τρόπο; ) Και τι τετραγωνικά;
  Να επισημάνω μόνο πως πρόκεται για 100% χορτοφαγικά προϊόντα και δεν θα διατίθενται προϊόντα ούτε με ζώα (κρέας,κοτόπουλο,ψάρι) αλλά και ούτε με ζωικά (γάλα,βούτυρο,τυρί,αυγά). Συνεπώς ακόμη και ο κιμάς που προαναφέρω,θα είναι πχ από φακές και όχι από ζώο.

  Σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιστευω οτι θα σας καλυψει μια αδεια εστιατοριου-ζαχαροπλαστειου ή εργαστηριου τροφιμων αν μιλαμε για πωληση χονδρικη.

   Για τις ακριβεις προδιαγραφες ειναι περιορισμενος ο χωρος για να απαντηθουν εδω.

 • Ραλλού Βατή
  Απάντηση

  Καλησπέρα,είμαι αγρότισσα, παράγω ελειόλαδο και θα ήθελα να φτίαξω μια οικοτεχνία για να παράγω στο σπίτι και να πουλάω πράσινο σαπούνι. Χρειάζεται κάποια άδεια ή μήπως υπάρχουν περιορισμοί στην παραγωγή;
  Επίσης, αν είχα και κυψέλες θα μπορούσα να παράγω με τον ίδιο τρόπο κρέμες από κερί μέλισσας; Χρειάζεται και πάλι κάποια άδεια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω αυτα εντασονται στην δικαιοδοσια του ΕΟΦ και δεν μπορουν να γινουν απο το σπιτι.

   • Μιχαέλα
    Απάντηση

    Καλησπέρα θέλω να ανοίξω μια μικρή καφετέρια τι ακριβώς χρειάζεται να ψάξω και ποιο πρόγραμμα μπορεί να με βοηθήσει να ενταχθω σε μια επιδότηση..μιλάω συνέχεια με άτομα γι αυτό το θέμα και αρμόδιους αλλά κανείς δεν με κατατοπιζει όπως πρέπει

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Καλημερα.

     Για την αδεια θα πρεπει να βρειτε ενα χωρο που να υφισταται νομιμα και να πληροι τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

     Για επιδοτηση δε γνωριζω αν και εχω την εντυπωση οτι δεν υπαρχει καποιο προγραμμα για καφε.

 • ΑΝΝΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
  Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΓΚΟ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΜΕ ΡΟΥΧΑ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΝΕΤ Η ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

   • Κωνσταντίνος Σκεπετάρης
    Απάντηση

    Καλησπέρα
    Θα ήθελα να ρωτήσω τη θα χρειαστεί να ανοίξω μια επιχείρηση πάρκινγκ λυπαντηριο πλυντήριο αυτοκινήτων γιατί έχω την γνώση και την εμπειρία στο αντικείμενο και θα ήθελα να κάνω μια δικιά μου επειχηρηση

    • Κωνσταντίνα
     Απάντηση

     Καλησπέρα,

     Θέλω να ανοίξω ένα γλυκοπωλειο με εργαστήρι όπου θα φτιαχνω σπιτικά γλυκά (ψυγείου, κεράσματος, μαρμελάδες), καθώς επίσης αλμυρές πιτες, καφέ, κρεπες και λουκουμάδες.
     Τι άδεια χρειάζομαι και τι τετραγωνικά με καλυπτουν σε περίπτωση
     α) που θα είναι μόνο take away ή
     β) εαν υπάρχουν λίγα τραπεζοκαθίσματα ή stand

     Ευχαριστώ πολύ!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Η αδεια ειναι καφε-ζαχαροπλαστειο για περαστικους ή για καθιμενους.

 • ΙΩΑΝΝΑ ΕΥ.
  Απάντηση

  Καλησπερα σας! Θελω να ξεκινησω να φτιαχνω κερια στο σπιτι μου σαν χομπυ. Εαν καποια στιγμη αρχισω να τα πουλαω σε γνωστους ή μεσω των social media τα οποια θα στελνω, χρειαζεται να κανω κατι για να ειμαι νομιμη;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για να ειστε νομιμη θα πρεπει να κανετε εναρξη στην εφορια και να εχετε εναν χωρο που να πληρει τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

   • ΙΩΑΝΝΑ
    Απάντηση

    Εντάξει. Για αρχή όμως, για τα πρώτα κερια που θα πουλήσω σε γνωστούς, διότι δεν ξέρω εάν θα το εξέλιξω επαγγελματικά, χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο και για να παρέχω την ασφάλεια στον άνθρωπο που θα δώσω ένα κερί ότι είναι ασφαλές;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Για να ειστε νομιμη και ασφαλης θα πρεπει να κανετε εναρξη στην εφορια και να εχετε εναν χωρο που να πληρει τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

 • Παπαδόπουλος Χρήστος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Προτίθεμαι να ανοίξω ένα ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων σε περιοχή των Μεσογείων. Έχω δει διάφορα οικόπεδα. Πώς μπορώ να μάθω αν μπορώ να βγάλω άδεια σε κάποια από αυτά, δεδομένου ότι τα περισσότερα βρίσκονται στο καινούργιο σχέδιο του Δήμου; Ο κάθε ιδιοκτήτης και μεσίτης λέει τα δικά του, αλλά πρέπει να είμαι σίγουρος για να προχωρήσω σε αγορά.
  Επίσης, αν γνωρίζετε, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηλεκτρολόγου αυτοκινήτου, μπορεί να πάρει κάποιος χωρίς εξετάσεις, αν έχει εργαστεί πλεόν των 10 ετών σε ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για αδειες ασκησεως επαγγελματος δεν γνωριζω, αλλα αν θελετε να γινει ερευνα για τα οικοδοπεδα που ψαχνετε θα μπορουσαμε να το κανουμε.

   • Παπαδόπουλος Χρήστος
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ. Θα σας ενημερώσω όταν είμαι έτοιμος.

 • ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Διαθέτω 1 τουριστική κατοικία και θα ήθελα να προσφέρω υπηρεσίες chef(του αδερφού μου) στους ένοικους. Να ετοιμάζονται δλδ σε αυτόν τον χώρο τα γεύματα. Χρειάζεται να βγει κάποια ειδική άδεια λειτουργίας στην τουριστική κατοικία ή στον chef(μπλοκάκι);
  Ευχαριστώ πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να υπαρχει αδεια εστιατοριου.

 • νικος
  Απάντηση

  καλησπερα κυριε ηλια!ενδιαφερομαι για ανοιγμα περιπτερου.αδεια περιπτερου πλεον μπορει να βγαλει οποιος θελει? η αυτο που ελεγαν καποτε πρεπει να εισαι πολυτεκνος,αμεα κτλ.επισης το σημειο που με ενδιαφερει ειναι παραλιακο γιατι ειμαι και σε νησι παραμεθωριο περιοχη και το σημειο υπαρχει δυνατοτητα να ειναι και ιδιωτικος χωρος ειναι ιδιοκτητο δλδ οχι του δημου.πρπει απαραιτητα να ειναι του δημου το σημειο?ημπορω να μισθωσω τον χωρο και να στησω το περιπτερο

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, αν μαγειρεύω σπίτι και πουλάω μερίδες φαγητού, αυτό χρειάζεται άδεια, μπλοκάκι κλπ? ποια είναι η διαδικασία, ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Φυσικα χρειαζεται αδεια λειτουργιας , εναρξη στην εφορια και δεν μπορει να γινει απο το σπιτι.

   • Ραφαελλα
    Απάντηση

    Για σας θα ήθελα να ανοίξω ανά μαχαζι με γλυκά και τούρτες τι ακριβός χρειαζόμαστε;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να βγαλετε μια αδεια ζαχαροπλαστειου.

     • Γιώργος

      Καλησπέρα.. γίνεται σε μανάβικο παντοπωλείο να κόβονται και να πωλούνται λαχανικά φρέσκα; δηλαδή φασολάκια χόρτα καθαρισμένα σπόροι ροδιού φρουτοσαλάτες και άλλα συναφή ή χρειάζεται άδεια;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Μπορει γινεται κοπη, μεριδοποιηση και παρασκευη χυμων. Για φρουτοσαλατες χρειαζεται τροποποιηση στην αδεια.

     • And789

      Γειά σας και από εμένα, ενδιαφέρομαι για Cafe take away αλλά τα προϊόντα σφολιατας θέλω να τα παρασκευαζω εγώ στο ίδιο το μαγαζί, προσπαθώ να βγάλω άκρη με τα τετραγωνικά που χρειάζομαι γι το cafe αλλά και για το παρασκευαστήριο αλλά μάταια…διαφωτιστεμε

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα.

      Υπαρχει η κοινη λογικη να γινονται οι παρασκευες που θελετε με τροπο που να μην υπαρχει διασταυρουμενη επιμολυνση.

      Αν θελετε σαν μπουσαλα παντως μπορειτε να ακολουθειτε την Υγειονομικη Διαταξη του 83.

    • Ιάκωβος
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν βγάζετε σχέδια για εργαστήριο ζαχαροπλαστικης η αν γνωρίζεται τις προδιαγραφές για αυτό. Μπορεί κανείς ζαχ/πλάστης να πατήσει πάνω στις προδιαγραφές και να στήσει το χώρο ή είναι απαραίτητος ένας μηχανικός; ευχαριστώ πολύ

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Για την αδεια χρειαζεται σχεδιο κατοψης με υπογραφη αρμοδιου κατα νομο μηχανικου.
      Μπορουμε να δουμε το σχεδιο.

  • Ρενα
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας θέλω κ εγώ να ρωτήσω το εξής. Έχω ένα μαγαζί δικό μου κ θέλω να το ανοίξω καφέ takeaway αλλά θέλω να φτιάχνω εγώ χυμούς,ένα φουρνακι να ψηνω κ να φτιάχνω σάντουιτς έτοιμα προς πωληση. Τα τμ είναι 26 είναι καλά η είναι μικρο?? Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ειναι λιγο στριμωγμενο, αλλα πιθανως να γινεται.

 • Αλέξανδρος
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Είμαι στην διαδικασία να ανοίξω μια σχολή κοινωνικού χορού (όχι αναγνωρισμένη). Ο χώρος ωστόσο θα διαμορφωθεί ώστε να μπορούν να γίνονται και οι εκδηλώσεις (πάρτι) της σχολής εκεί με δυνατότητα πώλησης και ποτών.

  Μπορεί να λειτουργήσει αναψυκτήριο (με δυνατότητα πώλησης ποτών) σε χώρο π είναι δηλωμένος ως σχολή χορού;

  Ή μήπως η αντίθετη οδός είναι καλύτερη; Αν δλδ δηλωθεί ως μπαρ, μπορούν να γίνονται μαθήματα χορού επί πληρωμή στον ίδιο χώρο;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι αρκετα περιπλοκο το θεμα για να απαντηθει εδω. Αν θελετε μπορουμε να τα πουμε τηλεφωνικως.

 • tzeni
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  θα ήθελα να κάνω έναρξη ατομικής για ξυλουργείο.
  Υπάρχει ήδη στην διεύθυνση που θέλω να ανοίξω άδεια αλλά είναι στο όνομα τις εταιρείας του συζύγου μου.
  και είναι εντός Δήμου ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.
  Πως θα βγάλω την άδεια και αν μπορώ να κάνω έναρξη στον δήμο μου και όχι να πάω σε βιομηχανική περιοχή.
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ειναι δυνατη αδειοδοτηση δραστηριοτητας σε χωρο που εχει ηδη αδεια. Θα πρεπει να βρειτε αλλο χωρο ή να γινει ξεχωριστη συγκροτηση στον υπαρχοντα.

 • konstantinos k
  Απάντηση

  γεια σας κυριε Ηλια.κατ αρχην συγχαρητηρια για ολη την βοηθεια που προσφερετε.

  θα ηθελα να ρωτησω αν μπορειτε να με κατευθεινετε ως προς το ποιες ειναι οι αρμοδιες δημοσιες υπηρεσιες και ποια εγγραφα θα χρειαστω ωστε να εκδοσω μια αδεια για κινητη καντινα που θα πουλαει κοκτειλς.γενικα ποια ειναι η διαδικασια που πρεπει να ακολουθησω και τι χρειαζεται?θελω να εχω ενα κινητο μπαρ σε ενα ομορφο βανακι το οποιο εχει ανοιγομενη οροφη και να πουλαω φθηνα κοκτειλς σε πλαστικο ποτηρι.το αν θα ειμαι σε ενα συγκεκριμενο σημειο η θα πρεπει να αλλαζω θεσεις δεν το γνωριζω αν ξερετε και επι τουτου διαφωτιστε με σας παρακαλω.μιλαω για δημοσιο χωρο και οχι ιδιωτικο.

 • Βασίλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Τι άδεια χρειάζεται για ποδήλατο καφέ;

  Ευχαριστώ.

 • mary malapani
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  θέλω να ανοίξω ένα καφέ με ό, τι προσφέρουν χυμούς, ροφήματα, τοστκ.λπ. και γλυκά τα οποία θα παρασκευάζονται εκεί και μέσα θα έχει και μικρό ΄΄παιδότοπο΄΄-χώρος φύλαξης, αλλά πάνω από όλα θα είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ-παιδιά . Τι άδεια χρειάζεται και πόσα περίπου τετραγωνικά πρέπει να είναι ο χώρος ?

 • AQL FINANCE
  Απάντηση

  Χρειάζεστε επειγόντως οικονομική υποστήριξη;
  Είστε επιχειρηματίας ή γυναίκα, χρειάζεστε ένα δάνειο για να εξοφλήσετε τα χρέη σας, να εξοφλήσετε τους λογαριασμούς σας ή να κάνετε πολλά; Χρειάζεστε χρήματα για το έργο σας; Προσφέρουμε ασφαλή δάνεια σε όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα σε όλο τον κόσμο (άτομα, εταιρείες, ακίνητα και νομικά πρόσωπα) με εξαιρετικό επιτόκιο 3%.
  Παρέχουμε μια ποικιλία πιστωτικών υπηρεσιών, μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων.
  * Προσωπικά δάνεια (εξασφαλισμένα και ακάλυπά)
  * Εμπορικά δάνεια (εξασφαλισμένα και ακάλυπά)
  * Επενδυτικό δάνειο
  * Ενότητα ενοποίησης και πολλά άλλα.
  Έχετε 100% εγγύηση ότι θα λάβετε το δάνειο σας στο τέλος αυτής της συναλλαγής δανείου.
  Εάν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε μαζί μας τώρα για να ξεκινήσετε τη συναλλαγή δανείου.
  Email επικοινωνίας: [email protected]

 • ΕΥΑ ΣΠΥΡΟΠΑΛΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Θέλω να ανοίξω ένα e-shop όπου θα πουλάω είδη δώρων. μέσα σε όλα τα άλλα πράγματα θέλω να πουλάω και κεριά φυτικά και αρωματικά χώρου που θα τα φτιάχνω εγώ. Τι άδεια χρειάζομαι γι αυτό;

  Ευχαριστώ πολύ

 • ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα! ερώτηση.. μαγαζι το ειπε ειχε δουλεψει σαν καφε μπαρ προ 20 ετων. θελω να ενοικιασω τον χωρο να ειναι καφε , με τοστ σαντουιτς χυμους και τα λοιπα και πιτζα σε απλο φουρνο πχ κατεψυγμενη. επισης θα λειτουργει και σαν καφενειο με ποτο το βραδυ. Τι αδεια χρειαζομαι να βγαλω και αλλη μια ερωτηση . το μαγαζι αυτο εχει μια πορτα και ειναι η μοναδικη εισοδος.. θα υπαρχει προβλημα σε αυτο? χρειαζεται εξοδος κινδυνου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μια αδεια καφέ-αναψυκτήριο-σνακ μπαρ θα σας κάλυπτε. Ανάλογα και με τα υπόλοιπα κτιριολογικα χαρακτηριστικά του ακινήτου είναι πιθανό η πόρτα που έχετε να χρησιμοποιηθεί και για έξοδος κινδύνου.

   • ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣ
    Απάντηση

    ευχαριστώ παρα πολύ για την αμεση απαντηση!

    • Βάλια
     Απάντηση

     Καλησπέρα κύριε Ηλία θα ήθελα να ρωτήσω τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να ανοίξω ένα κουρείο και σε πόσω καιρό βγαίνει ι άδεια έχω πτυχίο κομμωτής ευχαριστώ πολύ

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  Απάντηση

  Kαλημερα κ Ηλια ,ενδιαφερομαι να ανοιξω μια επιχειρηση που θα πουλαω βοτανα ,μπαχαρικα κτλ χυμα και συσκευασμενα  στο καταστημα αλλα και στο ιντερνετ ,το καταστημα που θελω να νοικιασω ειναι ενα καταστημα  34τμ ισογειο με υψος 3.40  ,34 τμ  παταρι και 77 υπογειο μη ηλεκτροδοτουμενο ,στην παρούσα φάση θα ηθελα να εκμεταλευτω μονο το ισογειο και το παταρι σαν αποθηκη ,το πατάρι εχει υψος 2.20 και απο οτι ειδα σε τεχνικη εκθεση μηχανικου απο το 2013  την οποια  μου εδωσε ο ιδιοκτητης ειναι δηλωμενο μονο τα 17τμ αλλα δεν εχει καποιο προβλημα να το νομοιμοποιηση .Γνωριζεται εαν μπορει να εκδοθει η αδεια κατω απο αυτες τις συνθηκες?εαν οχι τι πρεπει να αλλαξουμε?Και σε περιπτωση που δεν αλλαζει ευκολα θα μπορουσα να χρησιμοποιησω μονο το ισογειο?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  Με εκτίμηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορει να αδειοδοτηθει το ισογειο. Το παταρι θα πρεπει να το δουμε με περισσοτερες λεπτομερειες.

 • Εφη
  Απάντηση

  Καλημερα. Θα ηθελα την βοηθεια σας. Οι γονεις μου εχουν καφενειο με άδεια καφενειου και όχι ψησταριας. Θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπoρουμε να βαλουμε βιτρινα με μπουγατσα την οποια μπουγατσα θα την αγοραζουμε και οχι να την παρασκευαζουμε. Χρειαζομαστε άδεια για μπουγάτσα;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλό είναι να πρόσθεσετε και αδεια αναψυκτηρίου και η βιτρίνα να είναι αυστηρά εντός οικοδομικής γραμμής.

   • Εφη
    Απάντηση

    Καλημέρα κύριε Διαμάντη. Ευχαριστώ πολύ για την τόσο σύντομη απάντηση! Το κόστος για την άδεια αναψυκτηρίου θα την μάθω από τον δήμο;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ο Δήμος θα πει μόνο ότι πρέπει να πληρώσετε σε αυτόν 185 ευρώ για παράβολο. Αν θέλετε να το αναλάβουμε μπορείτε να επικοινωνήσετε για την αμοιβή μας.

   • ΜΑΡΙΑ ΑΛΙΒΑΝΟΓΛΟΥ
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα μαλαξης στην Κρήτη τι άδειες χρειάζονται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Με βαση αυτα που ισχυουν σημερα, αυτο εντασσεται στην αισθητικη.

     • ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

      Γεια σας..Τι χρειάζεται για ένα μαγαζάκι με ψητά κοτοπουλα μονο.τι δικαιολογητικά και τι διαδικασίες έχει? Ευχαριστώ

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα πρεπει να εκδοθει αδεια ψητοπωλειου με την καταλληλη συγκροτηση και προδιαγραφες. Πιστευω οτι θα συμφωνησουμε πως ολα αυτα δεν μπορουν να αναγραφουν εδω.

 • Αντωνης Μαυρος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.
  Εχουμε σαν εταιρία έναν επαγγελματικο χώρο και είναι αποθήκη τοσο καιρό αλλα θέλουμε τωρα να βάλουμε και πάγκους και γαζωτικες μηχανές για να το κάνουμε και εργαστήριο. Εχω ηδη τακτοποιήσει το χώρο από υπόγειο σε κυρία χρήση . Ποιες είναι οι υπόλοιπες διαδικασίες ώστε να κανω μετά γνωστοποίηση ώστε να έρθουν απο την περιφέρεια να μου το εγκρίνουν γιατί θέλουμε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα εσπα.
  Σας ευχαριστούμε.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρέπει να έχετε βεβαίωση χρήσεων γης και να καταθέσετε το ερωτηματολόγιο.

 • ΜΠΑΜΠΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα κ. Διαμάντη,

  Ήθελα να σας ρωτήσω για αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 4,7 τ.μ. για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη άδεια δασικής έκτασης ώστε να δούμε ποιο είναι οικοδομήσιμο , χρειάζεται κάποια ειδική άδεια από την πολεοδομία για το άνοιγμα beach bar;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειάζεται αδεια οικοδομής για να μπορεί να βγει αδεια λειτουργίας.

 • ΕΛΕΝΑ
  Απάντηση

  Για σας κυριε Ηλια Διαμαντη ,
  Σας γραφω απο την Αμερικη και θα ηθελα να σας ρωτησω κατι σχετικα με ενα χωρο που θα ηθελα να ενοικιασω στην Ελλαδα. Προκειτε για χωρο μαγαζιου καφε στο οποιο μαγαζι απο οτι εμαθα ο εξωτερικος του χωρος (αυλη) που εχει κλειστει και σκεπαστη με τοιχο και τζαμαριες που δεν βγαινουν απο την θεση τους ,δεν εχει αδεια πολεοδομιας ,Μονο ο εσωτερικος χωρος εχει αδεια για καφε . Σε περιπτωση που το ενοικιασω και καποιος κανει μια καταγγελια στην πολεοδομια οτι ο εξω χωρος δεν εχει αδεια , μπορουν να κλεισουν το μαγαζι και να μου παρουν την αδεια? Τι γινετε στην περιπτωση αυτη ?Σας ευχαριστω !

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.
   Δε μπορει να υπαρχει αδεια λειτουργιας καταστηματος χωρις βεβαιωση μηχανικου για τη νομιμοτητα του. Δε νομιζω οτι υπαρχει μηχανικος που θα υπογραψει για αυτο που μου περιγραφετε.

  • KATERINA
   Απάντηση

   Καλές γιορτές.Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ σε μαγαζί άδειας μαζικής εστίαση να μπορώ να εκθέτω πίνακες και κόσμηματα τα οποία θα είναι δικές μου δημιουργίες η θα είναι μεταπώληση απο άλλα καταστήματα. Ευχαριστω πολύ.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι.

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  Καλημέρα!

  Διαθέτω ένα υπογειο 400 τ.μ. με ανεξαρτητη είσοδο/εξοδο σε βιομηχανικο κτηριο και θα ηθελα να μαθω τι απαιτειται για να ανοιξω επιχειρηση ενοικιαζομενων αποθηκων.

  Αδεια λειτουργιας; Πυροπροστασια;

  Επίσης θα ηθελα να μαθω αν μπορειτε να το αναλαβετε.

  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομίζω ότι αυτό είναι στις δραστηριότητες που χρειάζονται άδεια λειτουργίας.

  • Νικόλ Σπάνια
   Απάντηση

   Καλημέρα αας θα ήθελα να ρωτήσω τι χρειάζεται για μια άδεια καφε-μινι μάρκετ?
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  Καλημέρα θα ήθελα να μάθω για άδεια για κυλικείο σε σχολεία τι χρειάζεται? ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει σε εναν χωρο που να υφισταται νομιμα και να διαμορφωθει καταλληλα , αναλογα τις παρασκευες που θα κανετε. Η αδεια βγαινει απο τον Δημο με την διαδικασια της γνωστοποιησης.

 • Μαριλου
  Απάντηση

  Γεια σας. Για take away χωρις τραπεζοκαθίσματα που θα πουλάει μονο ζεστές σούπες και χυμούς τι είδος αδειας απαιτείται;οι σούπες θα παρασκευάζονται εντός του καταστήματος. Ευχαριστω εκ των προτέρων για την απάντηση σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η ειναι μαζικης εστιασης πληρους γευματος ( εστιατοριο ).

 • ερμιονη
  Απάντηση

  καλησπερα ενδιαφερομαι να ανοιξω καφε take away με χειροποιητες πιτες ποιες ειναι οι προυποθεσεις του χωρου και απο που πρεπει να ξεκινησω με τις διαδικασιες?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βρειτε εναν χωρο που να υφισταται νομιμα και ξεκινατε απο το Δημο για βεβαιωση εγκαταστασης.

 • ΜΑΡΙΑΝΘΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας είμαι συνάδελφος μηχανικός και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε τι ποσοστό συέναισης συνιδιοκτητών χρειάζεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε ιδιωτικό εξ αδιαιρέτου χώρο και τη νομοθεσία που το αναφέρει αν είναι δυνατόν. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειαζεται η συναινεση ολων. Δειτε τον κανονισμο ή/και την συσταση οριζοντιου ιδιοκτησιας.

  • Γιώργος
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας ένδιαφερομαι για ψιλικατζίδικο ή λιανικό εμπόριο.τυπου 1 ευρώ.τι χρειάζεται?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αν θα εχετε τροφιμα, θελετε αδεια παντοπωλειου και, αν οχι, θελετε μονο εναρξη στην εφορια.

 • Πάνος
  Απάντηση

  Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεται ειδική άδεια για την λειτουργία καταταστήματος καλλωπισμού ζώων. Ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω κατι για αυτο.

  • ρανια
   Απάντηση

   κύριε Πάνο; καλησπέρα, μήπως βρήκατε λύση για το ερώτημα σας ; θα ήθελα την βοήθεια σας…

 • Γιωργος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας.

  Συγχαρητήρια για την όλη σας βοήθεια.
  Είμαι κάτοχος καταστήματος Ψιλικών σε μικρο χώρο 25 τμ. Λόγο ζήτησης θα ήθελα να ενσωματώσω και καφέ για ντελιβερι και take- a way. Χρειάζομαι τουαλέτα και ποια σχετική άδεια? Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρέπει να γίνει προσθήκη άδειας καφέ με οτι αυτό συνεπάγεται απο πλευράς προδιαγραφών.

 • Μαρίνα Κ.
  Απάντηση

  Kαλησπέρα σας.

  Σκεφτόμαστε να αγοράσουμε ένα οικόπεδο 2,5 στρ. περιπου το οποίο περιλαμβάνει και μια παλαιά οικία η οποία χρήζει επισκευών. Το οικόπεδο έχει ελιές. Θα θέλαμε να κάνουμε έναν χώρο όπου θα μπορούν να έρχονται παιδια/οικογένειες και να απολαμβάνουν το περιβόλι, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη φύση. Στο δε οίκημα μέρος του θα χρησιμοποιηθεί για ετοιμασία ροφημάτων, σνακ κλπ. Στη δε μπροστινή αυλή υπάρχει δυνατότητα να βάλουμε μερικά τραπεζοκαθίσματα. Η ερώτηση μας είναι αρχικά, τι είδους άδεια χρειάζεται όλο αυτό; Είναι μόνο υγεινονομικού ενδιαφέροντος για το πχ αναψυκτήριο ή χρειάζεται και κάτι άλλο; Απευθυνόμαστε σε Δήμο ή σε Περιφέρεια; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

  • ΜΑΡΙΝΑ.Κ
   Απάντηση

   Μια μικρή διευκρίνηση σχετικά με το παραπάνω ερώτημα:Το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου και το κτίσμα θα νομιμοποιηθεί κατά την πώληση του οικοπέδου.Ευχαριστώ και πάλι

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πρεπει να συζητησουμε πολλα και καλο θα ηταν να κανουμε μια κατ ιδιαν συναντηση.

    • CHRISTINA
     Απάντηση

     Ευχαριστω γ την προηγουμενη απαντηση σας. Μια ακομα ερωτηση εχω βρει μια καφετερεια που μου πουλαει την αδεια αναψυκτηριου, γινεται αυτη η αδεια ν μετατραπει για εστιαση ; Η καλυτερα ν αγορασω απ την αρχη μια αδεια εστιασης; Κ περιπου τ κοστος εχει η καθε αδεια. Ευχαριστω γ την βοηθεια

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Μπορει να γινει μετατροπη μιας αδειας αρκει να υπαρχουν οι απαιτουμενες προδιαγραφες. Τα υπολοιπα ερωτηματα δεν μπορουν να απαντηθουν εδω. Ευχαριστω.

  • ΚΑΖΑΚΟΣ Μάνος
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω έχω νοικιάσει ένα μόνιμο χωράφι και θέλω να κάνω ή μίνι μάρκετ ή μίνι μάρκετ καφέ πακέτο τη χρειάζεται

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να υπαρχει κτισμα με νομιμη οικοδομικη αδεια που να πληροι τις προδιαγραφες της κειμενης νομοθεσιας.

  • Αποστόλης
   Απάντηση

   Καλησπέρα! Θελω να ανοιξω ενα take away με ψωμί και ζεστα προϊόντα που θα προμηθευομαι απο νομιμα καταστήματα! Γνωρίζετε τι αδεια χρειάζεται και τι τιμές παιζουμ σε αυτηες τις αδειες! Τονιζω πως δε θα εχει καθημενους πελατες!

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πιστευω οτι μια αδεια αναψυκτηριου – πρατηριου αρτου καλυπτει αυτα που μου γραψατε.
    Αν θελετε να το αναλαβουμε μπορουμε να συζητησουμε την αμοιβη μας.

   • Αντιγόνη
    Απάντηση

    Καλησπέρα!θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα pet shop βέβαια στο κατάστημα δεν θα πουλάω ζώα,το μόνο που θα έχει είναι τροφές,αντιπαρασιτικα και αξεσουάρ για κατοικίδια. Θέλω να μάθω αν γι’αυτο χρειάζεται κάποια άδεια λειτουργίας.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Εχω την εντυπωση οτι αυτο δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας.

 • ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
  Απάντηση

  Καλημερα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα εστιατοριο ωωνιακο εχω βρει το μαγαζι προς ενοικιαση μπορειτε να μου πειτε που θα ρωτησω η ποιον για να δω ποσα τραπεζακια μπορω να βγαλω εξω???Τον δημο?(και αν ναι ποιο τμημα) τον ιδιοκτητη???

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν ειναι πεζοδρομιο περνετε αδεια απο τον Δημο , αν ειναι πρασια χρειαζεται συναινεση απο τους συνιδιοκτητες.

 • Κονταρης Θανασης
  Απάντηση

  Καλημερα…εχω βρει καταστημα για χρηση ετιατοριου…..ειναι εφικτη η αδεια για “takeaway”;;; ειναι διαφορετικη απο την κανονικη αδεια εστιατορειου με τραπεζακια ;;;; ποιες ειναι οι διαφορες ;;;;

  Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι το ιδιο.

 • Spiros
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας , μπράβο σας για την ανταπόκριση και την βοήθεια που προσφέρετε δεν έχω δει κάτι παρόμοιο .
  Θα ήθελα να ανοίξω ένα petshop , σύντομα.
  Τι άδεια χρειάζομαι , χαρτία? Δεν θέλω να πουλάω ζωάκια (σκύλους-γατες) , απλά τροφές και περιποίηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω οτι για σκυλους και γατες χρειαζεται αδεια pet-shop.

 • Βαγγέλης Γρ.
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!
  ΕΧΩ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 90τμ ΣΤΟΝ 1ο ΟΡΟΦΟ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ
  ΩΣ ΕΞΗΣ:
  1) ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΦΩ-ΜΠΙΖΟΥ/ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
  2) ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩ-ΜΠΙΖΟΥ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΕΤΑΙΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ (ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΟΠΩΣ ΠΕΝΣΑΚΙ, ΚΟΦΤΑΚΙ)
  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ?
  ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΚΑΠΟΙΟ ΚΩΛΥΜΑ?

  ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  Με εκτίμηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτες οι δραστηριοτητες δεν μπορουν να αδειοδοτηθουν σε χωρο με χρηση κατοικιας.

   • Βαγγέλης Γρ.
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντησή σας.
    Συγγνωμη για την ενόχληση πάλι, απλά θα ήθελα να καταλάβω το εξής¨:
    Μπορώ να αλλάξω την χρήση κατοικίας και να γίνει επαγγελματικός χώρος (δηλωμένος κτλ, με νόμιμες διαδικασίες)?
    Εννοείται να μην υφίσταται ως κατοικία πλέον.
    Υπάρχει κάποιος νόμος που το αποκλείει αυτο?

    Ευχαριστώ και πάλι

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θεωρητικα θα μπορουσε να γινει αλλαγη χρησης και δεν γινεται να εχει ενας χωρος ταυτοχρονα δυο χρησεις.

  • Grigoris
   Απάντηση

   Καλησπερα θέλω να ανοίξω μια καφετέρια με έναν συνετερο έχουμε βρει τον χώρο,φαντάζομαι εφόσον βγάλουμε την άδεια καφετέριας τι αλλά Αντύπα θα χρειαστούμε με άδειες και τα συναφή ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Σχεδια, νομιμοποιητικα εγγραφα και αρχεια τηρησης.

 • Χρηστος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας..θέλω να ανοιξω ένα καφέ-οβελιστηριο σε χωριο,τι πρεπει να κάνω για να το ανοιξω?ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη ειναι πολυ γενικη ερωτηση για να απαντηθει εδω.

   • Χρηστος
    Απάντηση

    Βασικά με τον χώρο θελω να ρωτήσω ο χώρος είναι ενιαίος πρέπει να χωριστεί σε καφενείο και σε οβελιστηριο με διαφορετικους χώρους και χώρους παρασκευής?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Οχι. Λαμβανεται η συγκροτηση ενιαια.

 • Χρηστος
  Απάντηση

  Καλημέρα
  θα ήθελα να μάθω τι άδεια λειτουργίας χρειαζεται και απο ποιά υπηρεσία χορηγείται η ιδρυση και λειτουργία επιχείρησης
  κινητό υπαίθριο καφέ (σε ποδήλατο, κλπ)

  Read more at: https://parallaximag.gr/thessaloniki/5-kinites-apolafseis-tis-paralias

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω με βαση το ισχυον νομοθετικο πλαισιο δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτες τις δραστηριοτητες.
   Μπορειτε να απευθυνθειτε στο τμημα εκδοσης αδειων καταστηματων του δημου που ανηκουν και στην δ/ση υγειονομικου ελεγχου.

 • ΒΑΣΙΛΗΣ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ
  ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ “ΝΕΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ” ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΦΕ-ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ.
  ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟς?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

 • Λένα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, οι κωδικοί 86901908 και 86901907 χρειάζονται άδεια υγειονομικου και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Ή απλά κάνω έναρξη;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Επειδη ειμαι μηχανικος και οχι λογιστης, σε τι αναφερονται αυτοι οι ΚΑΔ ?

   • Λενα
    Απάντηση

    Χίλια συγνώμη νόμιζα το έγραψα! Θεραπευτής νυχιών και θεραπευτής νυχιών και καλων.
    Αλλιώς, μπορεί να γίνει έναρξη σε υπηρεσίες καλλωπισμού για να έχει μέσα το κατάστημα περιποίηση άκρων και βλεφαρίδες;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αυτα εντασσονται στα καταστηματα περιποιησης ακρων.
     Υπηρεσιες καλλωπισμου και βλεφαριδες εντασονται στα εργαστηρια αισθητικης.

 • ΒΑΙΟΣ ΑΠΟ ΤΡΙΚΑΛΑ
  Απάντηση

  ΕΧΩ αρτοποιειο στο χωριο , θελο να βαλο καφε στο χερι ,τα τετραγονικα υπαρχουν , οχι τραπεζοκαθισματα , κ μου ζητανε απο το υγιονομηκο να φτιαξο στον ειδιο χορο τουαλετα . ενας συναδερφος μου ειπε οτι κ γω εχω καφε στο χερι αλλα δεν μου ζητισαν να φτιαξο τουαλετα . στο δημο δεν ρωτησα σε μηχανηκο πηγα . θελει τουαλετα ναι η οχι

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ξερω τι ακριβως σας ειπαν ή τα δεδομενα του χωρου και θα ελεγα οτι για καφε takeaway σε αρτοποιειο δεν χρειαζεται εξτρα χωρος WC.

 • Christine
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,ευελπιστώ να μπορέσετε να με διαφωτίσετε στην εξής απορία μου!
  Διατηρούμε μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος “αναψυκτηριο-σνακ μπαρ”.Στην άδεια δεν διευκρινίζεται το take away-delivery.Διαβασα στην ανακοίνωση του υπουργού ότι όσα δεν έχουν αυτή την υπηρεσία κλείνουν κ όσα δουλέψουν έχουν προθεσμία 1μηνα να το δηλώσουν στην εφορία.Πραγματικα έχω μπερδευτεί.Εαν κλείσουμε για προληπτικά μέτρα λόγω κορονοιου,συμπεριλαμβανομαστε στα ισχύοντα ή μη μέτρα στήριξης του κλάδου μας??Κ εάν συνεχίσουμε το delivery πρέπει να το δηλώσουμε?Περιμένω με αγωνία…

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα σας προτεινα με τη βοηθεια του λογιστη σας να παρετε απαντηση απο αρμοδια κρατικη υπηρεσια.

 • Αντώνης
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Θα ήθελα να πουλάω μπουκαλάκια ελαιολάδου του πατέρα μου/ ντόνατς στην παραλία της Κρήτης, είτε ως πλανόδιος είτε με stand. μπορώ να το κάνω αυτό εφόσον οι παραλίες είναι ιδιωτικές και με ξαπλώστρες; τι μου επιτρέπει ο νόμος;

  Εάν όχι, τι θα μπορούσα να κάνω στα πλαίσια της παραλίας σαν πωλητής πλανόδιος/stand?

  Ευχαριστώ πολύ!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Άννα Χριστίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, φτιάχνω κοσμήματα στο σπίτι και προς το παρόν δεν τα πουλάω παρά μόνο τα δωρίζω σε συγγενείς και φίλους. Βλέπω όμως οτι υπάρχει γενικά ζήτηση. Εάν ανοίξω ένα καινούργιο προφίλ στο instagram ή στο facebook και τα πουλάω από εκεί, πρέπει να βγάλω κάποια άδεια ;
  Σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν θελετε να πουλατε αρχιστε απο εναρξη στην εφορια , μια αδεια εργαστηριου και μετα δειτε προφιλ στα social media.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΉ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, σκέφτομαι να διαμορφωσω ένας μέρος του σπιτιού μου με την αλλαγή χρήσης σε studio pilates και να το νοικιάσω σε γυμναστή! Ποια είναι τα βασικά κριτήρια που απαιτούνται για τη διαμόρφωση του χώρου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μια αλλαγη χρησης σε γυμναστηριο ( αυτο χρειαζεστε ), δεν ειμαι σιγουρος οτι γινεται σε ενα μερος σπιτιου.

 • Αντώνης
  Απάντηση

  Καλησπέρα,μια ερώτηση παρακαλώ. Για άδεια λειτουργίας βανάκι-κοκτειλ μπαρ σε ιδιόκτητο χωράφι χρειάζεται άδεια απο την πολοεδομία και τουαλέτα? Ευχαριστώ πολυ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οι σταθερες καντινες σε ιδιοκτητους χωρους εμπιπτουν στις διαταξεις των Καταστηματων Υγειονομικου Ενδιαφεροντος, οποτε η απαντηση και στα δυο ειναι ναι.

   • Αντώνης
    Απάντηση

    Ηλία σε ευχαριστώ πολυ για την απαντησή σου. Υπαρχει δυνατότητα αφου το βανάκι θα ειναι αυτοκινούμενο να μην τα χρειαστει αυτά (και ας παραμένει σε ενα χωράφι αλλα να δηλωνει αυτοκινούμενο

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δεν ειναι συννομο αυτο, νομιζω οτι ειναι κατανοητο.
     Αν θελετε θα μπορουσαμε το συζητησουμε κατ ιδιαν, αλλα παντα στο πλαισιο που εχω περιγραφει.

 • ΧΡΗΣΤΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  Σε οροφο κτιρίου ο οποίος είναι δηλωμένος κατοικία, μπορω να βγάλω άδεια λειτουργίας για κατάστημα Παροχή Υπηρεσιων Υγείας (περιποίηση ακρων – μανικιουρ πεντικιουρ ονυχοπλαστικη)? Μπορω να βγάλω άδεια με ΥΔ από τους ιδιοκτήτες οτι μου το επιτρέπουν?
  Εαν οχι, τι χρήση πρέπει να έχει ο χωρος που θα βρω? πρέπει να γράφει κατάστημα στην κάτοψη?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι , πρεπει να γινει αλλαγη χρησης ή ( καλυτερα ) να βρειτε κατευθειαν ενα καταστημα.

 • Yiannis
  Απάντηση

  Καλησπερα. Ισχυουν ολες αυτες οι προυποθεσεις αν γινει μεταφορα αδειας απο τον προηγουμενο ιδιοκτητη της επιχειρησης στον τωρινο ιδιοκτητη (για ιδια χρηση)?

  Επισης, σε ενα χωρο μπουφε/παρασκευαστηριο καφε/ροφηματων, το οποιο λειτουργει με μια αδεια προ 30 ετων, δεν εχει πλακακι, ουτε οροφη κλειστη (για την ακριβεια, ειναι κτιριο διατηρητεο, εχει οροφη απο καλαμια αλλα στεγανοποιημενη απο επανω), το γινεται στις εξης δυο περιπτωσεις
  α. Εαν γινει μεταφορα αδειας, χρειαζεται να γινει καποια αλλαγη?
  β. Εαν εκδοθει αδεια εκ νεου, τι χρειαζεται να γινει κατασκευαστικα?

  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Για να γινει μεταβιβαση πρεπει να μην γινει διακοπη στην εφορια και να μην υπαρχουν τελεσιδικες ποινες στο καταστημα.

   Στην περιπτωση σας θα πρεπει να βγει ενα αδεια απο την αρχη λογω παλαιοτητας.

   Καλη συνεχεια.

   • Yiannis
    Απάντηση

    Γεια σας και παλι, ευχαριστω για την απαντηση, απλα μια διευκρινηση. Εννοειτε οτι σε αυτη την περιπτωση μεταφορα αδειας δεν μπορει να γινει λογω παλαιοτητας?

    Εαν μπορει να γινει μεταφορα αδειας (δεδομενου του οτι δεν εχει γινει διακοπη και δεν υπαρχουν ποινες), χρειαζονται κατασκευαστικα καποιες αλλγες στο μαγαζι, ή μπορει απλα να μεταφερθει η αδεια και να αρχισει ο νεος ιδιοκτητης να το λειτουργει κανονικα?

    Ευχαριστω πολυ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Πιστευω οτι δεν θα γινει δεκτη η μεταβιβαση. Επειδη ειναι παλια η αδεια θα πρεπει να γινει απο την αρχη.

 • Κώστας
  Απάντηση

  καλησπέρα, έχω ενοικιάσει ένα κατάστημα σε οικόπεδο νόμιμο, ηλεκτροδοτούμενο με άδεια χρήσης γης το οποίο πριν λίγους μήνες λειτουργούσε ως εστιατόριο. Θέλω να το κάνω εμπορικό κατάστημα και θέλω να βάλω μέσα στο οικόπεδο 2-3 κοντέινερ ώστε να κάνω επιπλέον αίθουσες έκθεσης εμπορευμάτων(όχι σαν προέκταση του κτηρίου αλλά απέναντι του). Χρειάζεται άδεια? και αν ναι τι άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

 • Κωστας
  Απάντηση

  Γεια σας,
  Υπαρχει μια ισογεια γκαρσονιερα σε 5οροφη οικοδομη με οροφοδιαμερισματα οπου μενουν διαφορες οικογενειες, σε γειτονια που εχει μονο κατοικιες και οχι επιχειρησεις. Μπορω σε αυτο το διαμερισμα να βγαλω αδεια λειτουργιας για μια ατομικη εταιρεια που θελω να κανω σχετικα με την κατασκευη δερματινων καλοκαιριων σανδαλιων , ζωνων και μικροκοσμηματων απο χαντρες, δερματα και αλλα υλικα που θα κατασκευαζω εγω? Θα εχει μεσα καποια μηχανηματα πχ ραπτικη μηχανη και καποια κοπτικη κτλ
  Αν ναι τι αδεια πρεπει να βγαλω?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γινεται σε κατοικια. Θα πρεπει να βρειτε καταστημα σε περιοχη που να το επιτρεπουν και οι χρησεις γης.

   • Κωστας
    Απάντηση

    Γεια σας και παλι,
    1)Εψαξα λιγο να δω τι σημαινει αυτο με τις χρησεις γης, αν καταλαβα καλα πρεπει να ειναι ως ”Γενική κατοικία” και οχι ”Αμιγής κατοικία” , σωστα? Στην Γενικη Κατοικια βλεπω λεει ”Για επαγγελματικά εργαστήρια μέχρι 400τ.μ.” αρα αυτο ειναι που καλύπτει την περιπτωση μου; Σωστα;

    2)Βρηκα ενα site λογικα του δημου, που δειχνει ολη την περιοχη και εκτος των αλλων μπορω να δω και τις χρησεις γης σε καθε τετραγωνο της περιοχης, εκει που ειμαι εγω λεει αμιγης κατοικια αλλα βλεπω πως στην ιδια περιοχη σε καποια αλλα τετραγωνα παρακατω υπαρχουν και μερικα που τα εχει ως γενικη κατοικια. Αυτο ειναι κατι που αλλαζει? μπορω να το αλλαξω ή δεν γινεται τιποτα και απλα πρεπει να βρω αλλου επαγγελματικη στεγη; Και αν βρω αλλου θα ειμαι καλυμμένος αν ειναι γενικη κατοικια;

    Ευχαριστω πολυ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     1. Σωστα

     2. Οι χρησεις γης αλλαζουν μονο με ΦΕΚ. Οποτε θα πρεπει να βρειτε ενα χωρο που να επιτρεπουν οι χρησεις γης.
     Και σας προτεινω για σιγουρα να ρωτησετε τις χρησεις γης στην πολεοδομια στο τοπογραφικο.

   • Διονύσης
    Απάντηση

    Θέλω να ανειξο ενα μαφε τι χριαζωμαι ακριβώς

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να βγαλετε αδεια καφετεριας.

     • Θοδωρής Χατζηχαραλάμπους

      Καλησπερα κυριε ηλια. Για coffee shop τι αδεια χρειαζομαι

 • Ευαγγελία
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Για να ανοίξω ένα μικρό εργαστήριο με σφολιατες ( παραγωγή Κ πωληση φρεσκων) πρέπει να έχω κάποιο πτυχίο?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

 • Ελενα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Έχω ΑΕ και θα ήθελα εκτός από την υπάρχουσα δραστηριότηρα, να οργανώσω κάποια σεμινάρια online (μαρκετινγκ-φωτογραφία-προώθηση). Σεμινάρια που θα είναι βιντεοσκοπημένα, κι ο μαθητής μπορεί να τα παρακολουθεί όποτε θέλει, δεν υπάρχει παραδοσιακό “μάθημα” live.
  Έχω πτυχίο οικονομολόγου. Χρειάζεται να έχω κάποια άδεια γι’ αυτο; Δεν θα υπάρχεi βεβαίωση παρακολούθησεις, ή πιστοποίηση, απλά θέλω να μοιραστώ κάποιες δικές μου πρακτικές εμπειρίες. Μπορώ να το κάνω και με ποιον τροπο?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Τα μαθηματα/σεμιναρια σε ενηλικες εντασονται στα Κεντρα Δια Βιου Μαθησης και ακολουθουν αυτην την αδειοδοτικη διαδικασια.

  • Κατερινα
   Απάντηση

   Καλησπέρα,για να ανοιξω ενα κατάστημα και να πουλάω φυσικά προϊόντα ομορφιας που φτιάχνω μονη μου πρεπει να έχω ορυχείο;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Για παρασκευη καλλυντικων θα πρεπει να απευθυνθειτε στον ΕΟΦ.

 • Βασίλης
  Απάντηση

  Καλημέρα σας

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται και αν χρειάζεται κάποιου είδους ειδική άδεια, εκτός από έναρξη στην ΔΟΥ, την οποία θα κάνω ούτως ή άλλως, για να παρασκευάζω στο σπίτι (και στη συνέχεια να τα πουλάω διαδικτυακά) σπιτικά προϊόντα όπως π.χ. μαρμελάδες, γιαούρτι, ψωμιά, τραχανάδες, ζυμαρικά, κομπόστες, σάλτσες και πολλά ακόμη, όπως αυτά που παραδοσιακά έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κάποιες νοικοκυρές για δική τους χρήση.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γινεται απο σπιτι, θα πρεπει να βρειτε ενα καταστημα.

 • ΗΛΙΑΣ
  Απάντηση

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

  • Natalia Athanasopoulou
   Απάντηση

   Αν μάθατε τι χρειάζεται μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιες πληροφορίες σχετικά με το θέμα?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ρεαλιστικα , δεν μπορω να εχω υποψη μου καθε απαντηση σε καθε σχολιο. Αν θελετε μπορειτε να ξαναρωτησετε σε καποιο χρονικο διαστημα.

 • Παναγιώτης Κότσαλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα λέγομαι Παναγιώτης Κότσαλης και διατηρώ στο χωριό μου ένα καφενείο. θα ήθελα να μάθω πως να κάνω επέκταση άδειας στο καφενείο μου και να ανοίξω μια μικρή βιοτεχνία βρώσιμης ελιάς.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλησπερα. Δεν γινεται να συστεγαστει καφενειο με αυτη την δραστηριοτητα. Θα πρεπει να βρειτε ξεχωριστο χωρο.

 • Νικόλαος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  Ενδιαφέρομαι να ανοιξω ένα κατάστημα στο οποίο θα πωλώ ρούχα στα οποια θα αποτυπώνω δικά μου σχέδια με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας. Θα χρειαστώ αδεια εργαστηρίου; Ο χωρος θα πρέπει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προυποθεσεις; Στον ίδιο χώρο, UAμπορώ να κάνω λιανική πώληση;

  Σας ευχαριστώ,

  Νικόλαος

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο που περιγραφετε εντασεται στα εργαστηρια.

   • Στεφανία
    Απάντηση

    Γεια σας, ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα ζαχαροπλαστειο με γλυκα που θα φτιαχνω εγω χρειαζομαι και πτυχειο ζαχαροπλαστη για να βγαλω την αδεια?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Οχι.

 • Μαίρη Γρηγορίου
  Απάντηση

  Γεια σας, κανω κοσμήματα, στο σπίτι μου, θα ηθελα να μαθω αν χρειαζεται καποια αδεια για να τα πουλαω, 1) διαδικτυακα, 2) σε μπαζαρ 3) παγκο υπαιθριο κλπ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω οτι θα χρειστει μια αδεια πλανοδιου εμποριου. Για τα υπολοιπα θα πρεπει να ρωτησετε εναν λογιστη.

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  Απάντηση

  Καλημερα εχω μελισσια και θελω να ανοιξω μαγαζι να πουλαο το μελι μου τι χριαζεται ευχαριστω εκ το προτερον

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να υπαρχει αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος λιανικης πωλησης τροφιμων και ποτων.

 • ΔΩΡΟΘΕΑ
  Απάντηση

  καλησπερα σας,
  τα μαθηματα γιογκα σε δημοσιο χωρο ειναι νομιμα πχ παρκο ή πρεπει να απευθυνθω σε καποια αρχη για αδεια?
  ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν νγνωριζω.

 • Χρήστος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  έχω ένα escape room, για να βάλω φαγητό για παιδιά στο χώρο μου (αγορά και μεταπώληση έτοιμων γευμάτων) χρειάζομαι άδεια λειτουργίας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

 • κωστας
  Απάντηση

  καλησπερα,ειμαι εργολαβος οικοδομων(σοβατισματα,μονωσεις,κλπ),εγω ενα δικο μου οικοπεδο εντος σχεδιου και θελω να βαλω 2 κοντεινερς για να αποθηκεύω τα εργαλεια μου,χρειαζετε αδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

 • Δέσποινα
  Απάντηση

  Καλησπέρα . Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα καφέ γλυκοπωλειο όπου θα σερβίρω καφέ και γλυκά τ οποία θα φτιάχνω εγώ επίσης θα μπορούν ν παίρνουν ή να αναλαμβάνω και εκδηλώσεις όπως για γάμους και βαφτίσια. Τι άδεια χρειάζομαι και τι προϋποθέσεις θα πρέπει ν πληρή το κατάστημα.?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που γραψατε, η αδεια ειναι “καφε-ζαχαροπλαστειο”, αν και για να παρεχετε υπηρεσιες catering βαση νομου θα χρειαστει να εχετε αδεια εργαστηριου τροφιμων.

   • Δέσποινα
    Απάντηση

    Δηλαδή στο καφέ ζαχαροπλαστείο η άδεια αυτή πλήρη μέσα σε αυτό ν φτιάχνω τ γλυκά εγώ στο μαγαζί ??

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι, στο ζαχαροπλαστειο παρασκευαζονται γλυκα.

 • Νικος
  Απάντηση

  Νοικιάζω ενα μαγαζί(γραφεία)και πλέον δε μας φτάνει ο χώρος. Υπαρχει ενα υπόγειο και συζηταμε Να το φτιάξουμε και παει κόσμος και εκει. Μπορουμε?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να ειναι χωρος κυριας χρησης.

 • Γαρυφαλλια
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ,
  Ενδιαφερομαι να ανοιξω μια καντινα αλλα ξυλινη και οχι με ρόδες . Εκει θέλω να πουλάω πρωινα και καφεδες.
  Γνωρίζετε αν μπορω να κανω κατι τέτοιο και που μπορώ να απευθυνθώ?
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Αγγελική
  Απάντηση

  Καλησπέρα!

  Έχω εναν πολυχώρο εκπαίδευσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όπου μέσα στις πολλές δράσεις μας κάνουμε και εκδηλώσεις. Ενδιαφέρομαι και για παρουσίαση βιβλίων και έχω έρθει σε επαφή με διάφορους εκδοτικούς οίκους. Με ρωτάνε όμως αν μπορεί να γίνει πώληση βιβλίων στον χώρο. Τι θα χρειαστώ για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό?
  Σας ευχαριστώ πολύ
  Αγγελική

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο ειναι λογιστικο θεμα.

 • Ευαγγελία
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ εκ των προτέρων για όλες τις πληροφορίες που παρέχετε.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε καφέ-μπυραρία που ήδη έχει άδεια να πουλάει τοστ σε πελάτες (περαστικούς και καθήμενους) χρειάζεται καινούρια άδεια ώστε να προσθέσει στο μενού τηγανιτές πατάτες (κατεψυγμένες που μαγειρεύονται επί τόπου σε φριτέζα), λουκάνικα αγοραστά, και χάμπεργκερ (χειροποίητος κιμάς, κατεψυγμένος που θα ψήνεται όπως και τα λουκάνικα σε γκριλιέρα/τοστιέρα);
  Επίσης, οι εργαζόμενοι θα χρειάζεται να βγάλουν βιβλιάριο υγείας εργαζομένου καθότι θα χειρίζονται φαγητό;
  Και πάλι σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. Ναι
   2. Επρεπε ηδη να εχουν.

 • Κάτια
  Απάντηση

  Καλησπέρα!Για να ανοίξεις έναν χώρο σαν παιδότοπο αλλά όχι με φουσκωτά παιχνίδια,αλλού είδους δραστηριότητες όπως πάρτυ,επιδαπέδια παιχνίδια για τα παιδιά και αναψυκτήριο μέσα που θα προσφέρει και τραπεζοκαθίσματα στους γονείς,τι άδεια χρειάζεται πιστεύετε;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Παιδοτοπος. Δεν ειναι απαραιτητο να εχει φουσκωτα ενας παιδοτοπος, αρκει να υπαρχουν οι πιστοποιησεις απο τους αντιστοιχους οργανισμους και οι υπολοιπες προδιαγραφες.

 • Ελένη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Υπάρχει περίπτωση ένας ιδιόκτητος χώρος (ισόγειος) να μη μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει καφετέρεια-καφενείο;
  Επίσης, υπάρχει περιορισμός στις άδειες που μπορεί να βγάλει ένα μαγαζί; ΓΙα παράδειγμα, καφετέρεια αλλά και χειροποίητα πραγματα ή/και σεμινάρια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. ναι, υπαρχει.
   2. καποιες δραστηριοτητες δεν μπορουν να συστεγαστουν.

 • Κώστας
  Απάντηση

  Καλησπέρα έχω μια αποθήκη κ θέλω να την κάνω Baguette με αλλαντικά την οποία θα βάζω μέσα σε φούρνο για ψήσιμο δλδ ένα φούρνο θα βάλω, θα ήθελα να ρωτήσω τη άδεια λειτουργίας βγάζεις κ ποσό είναι το κόστος της. Η αποθήκη είναι 35τμ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει πρωτα να γινει αλλαγη χρησης της αποθηκης σε ΚΥΕ.

 • Ηλιας
  Απάντηση

  Για σας ειθελα να ροτισο τι χριαζετε για να ενικιαζο ηλεκτρικα αυτοκινιτα για παιδιά Και που πρεπι να το ψαξο σας ευχαριστο

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Ευαγγελία
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι για να ξεκινήσω μια εταιρία με παιδικά πάρτυ. Τα παρτι θα γίνονται σε χώρους σπιτιού, ξενοδοχείων, πάρκα κλπ, άρα δε χρειάζομαι δικό μου χώρο. Τι άδεια χρειάζομαι και που πρέπει να απευθυνθώ;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτην την δραστηριοτητα.

   ΥΓ: Το “δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια” δεν σημαινει οτι επιτρεπεται ή δεν επιτρεπεται και δεν σχολιαζω αυτο. Σημαινει μονο οτι δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια.

   • Ευαγγελία
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 • ΧΡΗΣΤΟΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω για χονδρικό εμπόριο ακρυλικών πολυμερών και πολυμερών χλωριούχου βινυλίου τι άδεια λειτουργίας απαιτείται?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα ελεγα αποθηκη χονδρικου εμποριου.

 • Ειρήνη
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρετε…
  Η ερωτησή μου είναι αν μπορώ να ανοίξω εργαστήριο-κατάστημα στο οποίο θα πουλάω βιτρώ σε περιοχή αμιγους κατοικίας?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το κομματι της πωλησης θεωρω οτι δεν εχει θεμα. Για το εργαστηριο θα πρεπει να το δουμε με περισσοτερη λεπτομερεια.

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  καλησπερα σας θελω να αγορασω ενα παραδοσιακο καφενειο τον ” αερα ” δηλαδη μπορω με την αδεια που προυπαρχει?
  και μετα εαν μπορω να ψηνω σε υπαιθρια ψησταρια ή και κανα μαγειρευτο φαγακι ντιλιβερι για τις γυρω πολυκατοικιες τι πρεπει να κανω?

  ευχαριστ ω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Την πρωτη ερωτηση δεν μπορω να την σχολιασω.
   Η απαντηση στην δευτερη ερωτηση ειναι οχι και στην τριτη ειναι οτι πρεπει να γινει προσθηκη αδειας “εστιατοριου” με τις καταλληλες αλλαγες στην συγκροτηση του καταστηματος.

 • Παναγιώτης
  Απάντηση

  Έχω υπογράψει υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης τουαλέτας σε σουβλατζίδικο. Θέλω να κάνω άρση της παραχώρησης. Που πάω να το κάνω.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Λογικα στο Τμημα Αδειων ΚΥΕ του Δημου.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλημέρα! Θα ήθελα να ανοίξω ένα κατάστημα που θα πουλάω πίνακες ζωγραφικής που φτιάχνω η ίδια. Θα μπορούσα να μάθω τι χρειάζεται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω μονο εναρξη στην εφορια.

 • Γιασεμή
  Απάντηση

  Επίσης ήθελα να ρωτήσω ποια βήματα να ακολουθήσω για να ξεκινήσω εφόσον είναι μέσω οαεδ… επειδή κεφάλαιο δεν υπάρχει και περιμένουμε τα χρήματα πρώτα.

 • Γιασεμή
  Απάντηση

  Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω έχω κανει αιτηση μέσω οαεδ για να ξεκινήσω μια επιχείρηση και θα ήθελα να ρωτήσω τι αδεια χρειάζεται για να βγάλω και πόσο κοστίζει αν γνωρίζετε για μπουγάτσα κρεπα βαφλες πιτσα τοστ..;;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Η αδεια που σας καλυπτει ειναι “καφε-αναψυκτηριο”.

   Οι υπολοιπες ερωτησεις ειναι πολυ γενικες για να απαντηθουν εδω.

   Καλη επιτυχια με την αιτηση σας.

 • Grigoris
  Απάντηση

  Καλημέρα.

  Για αδεια για studio pilates/yoga γνωρίζουμε τις απαιτούμενες διαδικασιες ? Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Συμφωνα με αυτα που ισχυουν σημερα ( 02/09/2019 ) οποιαδηποτε εκγυμναση του ανθρωπου με οποιοδηποτε τροπο εντασσεται στα γυμναστηρια και οτι σημαινει αυτο.

 • Χριστίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Για να ανοίξω συνεργείο αυτοκινήτων (για το γιο μου ενδιαφέρομαι) ποιο πτυχίο του δίνει αυτή τη δυνατότητα; Και σε πόσο χρόνο μετά την απόκτηση του;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι για αυτη την δραστηριοτητα.

 • Νίκη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Ενδιαφέρομαι να νοικιάσω χώρο που λειτουργούσε ως καφε-μπαρ σε χώρο δύο ορόφων 29 τμ έκαστος (ισόγειο-υπόγειο) εντός εμπορικού κέντρου. Στο χώρο αυτό θα δίνω καφέ, χυμούς στημένους, ποτά, αναψυκτικά, λουκάνικο ψημένο, κρέπες, πατάτες τηγανιτές, τυρόπιτα και άλλα συσκευασμένα είδη από διάφορους προμηθευτές. Ποιά άδεια με καλύπτει ή ποιά επέκταση πρέπει να κάνω στην υπάρχουσα (καφέ-μπαρ) για να λειτουργήσει το κατάστημα;
  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να πατε σε αναψυκτηριο-σνακ μπαρ. Και να προσεξετε την συγκροτηση για να “χωρεσουν” ολα αυτα.

   • Αγγελος
    Απάντηση

    καλησπερα, ενδιαφεομαι για παρομοιο κομματι απλα να προσθεσω και τις πατατες,δηλαδη φριτεζα αρα και φουσκα. στον χωρο δεν υπαρζει αυτη τη στιγμη φουσκα σε 65 τμ ισογειο, 65 τμ υπογειο και 30 τμ παταρι. ειναι εφικτο να παρω αδεια για φουσκα; και αν ναι ποσο δυσκολο και χρονοβορο θα ειναι;

    επισης υπαρχει ενας χωρος/πρασια κοντα στα 100 τμ,πως μπορω να τον εκμεταλευτω και τι αδειες μπορω να παρω για να το “κλεισω” με τζαμαρια η καποια ζελατινα;;
    ευχαριστω!!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     1. Ειναι εφικτο
     2. Εξαρταται ( δεν εχω εικονα και δεν μπορω να πω )
     3. Ειναι παρανομο να κλεινεις υπαιθριο χωρο. Και για να προλαβω την επομενη ερωτηση σας, ξερω τι γινεται εκει εξω και δεν μπορω να σχολιασω κατι αλλο.

 • Σοφία
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας! Ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω μια υπαίθρια επιχείρηση σε πλατεία που θά αφορά ολιγόλεπτη ενοικίαση παιδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ξέρετε πού μπορώ να απευθυνθώ εκτός από το δήμο και αν με καλύπτει νομικά μόνο έναρξη επιχείρησης στην εφορία;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι για αυτο.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλησπερα σας.θελω να ανοιξω βουλκανιζατερ.
  Χρειαζεται αδεια ασκησεως επαγγελματος,η εχει καποια αλλη διαδικασια;
  Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

   • Νικος
    Απάντηση

    Μηπως ξερετε που πρεπει να απευθυνθω;ευχαριστω;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Λογικα στην Δ/ση συγκοινωνιων.

 • ANDREAS
  Απάντηση

  Γεια σας, τι άδεια χρειάζομαι για την παραγωγή φυσικών, βιολογικών προϊόντων καλλωπισμού (χωρίς προσθήκη χημικών συμπληρωμάτων, μόνο φυσικά προϊόντα πχ. παραγωγή κεραλοιφής). Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω η αδεια βγαινει απο την Δ/ση αναπτυξης με εγκριση απο τον ΕΟΦ.

 • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ(ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ Ή ΩΔΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν ειναι για ενηλικες , Κεντρο Δια Βιου Μαθησης.

   • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
    Απάντηση

    Σας ευχαριστω για την απαντηση σας.Ειναι κυριως για παιδια,οποτε μηπως ξερετε τι γινεται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ειναι λιγο μπερδεμενο και προτιμω να μην το σχολιασω.

  • Δάφνη
   Απάντηση

   Κε Στάθη καλημέρα σας, επειδή ενδιαφέρομαι και ψάχνομαι ν’ ανοίξω κι εγώ κάτι τέτοιο το οποίο όμως να μην υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού μήπως ξέρετε κάτι παραπάνω;με ποια μορφή να το ανοίξω;

 • ΓΙΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλημερα θα ηθελα να μαθω τι αδεια και αν χρειαζετε αδεια για μαγαζι με οικοδομικα υλικα οπως μπογιες βιδες λαστιχα υδρευσης κοκ
  ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω χρειαζεται μονο εναρξη σε εφορια.

 • Αντωνης
  Απάντηση

  Καλημερα.Με την αδεια οβεληστηριου με παρασκευαστηριο μπορω να φτιαχνω τα δικα μου σουβλακια και σουτζουκια η θελει χαρτι κρεοπωλη?Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, μπορειτε.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα Τι κόστος έχει η άδεια πλυντηρίου αυτοκινήτων?για κατάστημα οπου θέλει μελέτη από μηχανολόγο αλλά πληρεί προδιαγραφές λόγο ότι προεγουμενα ετοι λειτουργούσε σαν πλυντήριο(απλά δεν μου μεταβιβάζουν την άδεια)..γιατί η απόψεις για το συγκεκριμένο επάγγελμα οι απόψεις διίστανται…μπορειτε να μ απαντήσετε σε mail έτσι κ δν θέλετε να σχολιάσετε για κτ τέτοιο σε σχόλιο… ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ασχολουμαι με το συγκεκριμενο αντικειμενο, αλλα γενικα θα ελεγα οτι το κοστος μιας αδειας εχει να κανει με τα παραβολα που ειναι ιδια για ολους και την αμοιβη του μηχανικου που ειναι διαφορετικη για καθε συναδελφο και για καθε περιπτωση.

 • Κωνσταντινα
  Απάντηση

  Καλησπερα
  Θα ηθελα να ανοιξω ενα ξενοδοχειο σκυλων;τι αδεια χρειαζεται;ποιες ειναι οι προυποθεσεις;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Ευρυδίκη
  Απάντηση

  Καλημέρα…έχω μια έκταση 17 στρεμ. μέσα στην οποία υπάρχει και σπίτι. Η έκταση αυτή είναι σε περιοχή εκτός σχεδίου κοντά σε θάλασσα.
  Έχω σαν σκέψη τη δημιουργία “κτήματος εκδηλώσεων”. Θα διαθέτω τον χώρο για εκδηλώσεις(τραπεζοκαθίσματα) με εξωτερικό catering. Είναι εύκολη η έκδοση άδειας λειτουργίας? Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο δεν ειναι κατι που μπορει να απαντηθει εδω , χωρις να εχω περισσοτερα στοιχεια.

 • Stratos
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Τι άδεια χρειάζεται για παραγωγή και πώληση χειροποίητων σνακ, βλέπε παστέλι αλλά και ροφημάτων, βλέπε χυμό/ ροφήματα;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω μια αδεια καφε-αναψυκτηριο σας καλυπτει.

 • Κυριάκος
  Απάντηση

  Καλησπέρα θέλω να ανοίξω ένα καφενείο καί τσιπουραδικο χωρίς να παρασκευάζω κάτι γιατί οι μεζέδες θα είναι μόνο παστά και θα τα αγοράζουμε έτοιμα τι άδεια πιστεύετε ότι πρέπει να βγάλω ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιστευω οτι “καφε-σνακ μπαρ” θα σας καλυψει.

 • Lefteris
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Για χώρο φιλοξενίας εταιρκών events καθώς και προσωπικἀ parties τι άδεια θα χρειαστεί?

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ειμαι σιγουρος οτι μπορω να καταλαβω τι ακριβως εννοειτε , οποτε δεν ειμαι σε θεση να απαντησω.

 • Νικος
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΘΟΥ Θ ΠΟΥΛΑΩ ΚΑΦΕΔΕΣ Κ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ Κ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ Κ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ Κ ΝΑ ΕΧΩ Κ ΜΕΣΑ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΠΝΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ. Η ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ – ΑΝΑΨΥΧΤΗΡΙΟ ΣΩΣΤΑ?? ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ Ν ΣΥΜΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΚΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Κ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ???

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιθανως αυτη ειναι η αδεια, αλλα θα πρεπει να το δουμε απο κοντα. Καλεστε με στο 6972230024 ωρες γραφειου.

 • Λευτερης
  Απάντηση

  Καλημερα!..τι αδεια χρειαζετε για ενα μινιμαρκετ το οποιο θα εχει και καφε take away και καποια σνακ τα οποια θα αγοραζονται ετοιμα χωρις να γινετε παρασκευη τους στο χωρο και να υπαρχει στο μαγαζι 1 με 2 τραπεζακια και καποια σκαμπο με παγκο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   H αδεια ειναι “παντοπωλειο – καφε”.

 • ΚΩΣΤΑΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα, κ. Διαμαντή.
  Πιθανά να έχει απαντηθεί ήδη αλλά θα ήθελα να γνωρίζω εάν μπορεί μια μεταποιητική επιχείρηση με άδεια παραγωγής προϊόντων άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής (εργαστήριο) να παράγει νωπή πίτσα και στη συνέχεια να την διαθέτει ψημένη εφόσον διαθέτει ως μικτό κατάστημα άδεια αναψυκτηρίου.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα μπορουσε να γινει καπως ετσι.

  • Μαρία
   Απάντηση

   Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα που θα πουλάω κοσμήματα, τσάντες και γενικότερα γυναικεία αξεσουάρ. Τι άδεια χρειάζομαι και τι περιορισμούς έχω; (σε τετραγωνικά παράδειγμα) Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ενα τετοιο εμπορικο καταστημα δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας παρα μονο εναρξη στην εφορια.

 • Ζαχαρίας
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Προσπαθώ εδώ και πολύ καιρό να κάνω μεταβίβαση ρυμουλκούμενης καντινας η οποία έχει άδεια πριν το 15 και μου ζητούν εγκριση τυπου η οποία ισχύει από το 15 και μετά υπάρχει περίπτωση να μπορώ να κάνω μεταβίβαση χωρίς εγκριση τύπου

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γινεται.

 • Μαρια Ντ
  Απάντηση

  Καλησπερα. Με ενδιαφερει να ανοιξω καφε με ναργιλεδες. Ποια ειναι η διαδικασια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι η διαδικασια του “καφε-μπαρ”. Αν δεν κανω λαθος για τους ναργιλεδες ισχυει οτι και για το καπνισμα.

   • Μαρία Ντ
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολυ

 • Νικολεττα
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Για να πουλάω παγωτά με καρότσι παγωτατζη σαν πλανοδια, αλλα και σε βαπτισεις η παιδικα παρτυ τι αδεια πρέπει να βγαλω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!!ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ TAKE AWAY ,ΦΑΛΑΦΕΛ,ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΚΤΛ..ΚΥΡΙΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ(ΤΟ ΠΟΛΥ 5-6).ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ??ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 90 ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΗΚΕ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΙΑ…ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΠΑΛΙ ΑΔΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ???ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια θα ειναι “εστιατοριο”.

   Το αν ειναι ευκολο ή δυσκολο δεν μπορω να πω , θα πρεπει να δω τον χωρο. Οπως και να εχει ισχυουν τα σημερινα κριτιρια και το οτι δουλευε ως ΚΥΕ πριν 20 χρονια ειναι ενδειξη και οχι αποδειξη.

 • Νίκος Παπαδόπουλος
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Σε χωράφι 7στρ., αλλά μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, μπορούμε με κάποιο τρόπο να παρέχουμε υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή φαγητό στην ύπαιθρο;
  Θα κατασκευασθεί αγροτική αποθήκη αρκετών τετραγωνικών και υπάρχει η ιδιότητα επαγγελματία αγρότη και μέλος οικοτεχνίας.

  Ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι γινεται με αυτη την προσεγγιση.

   • Νίκος Παπαδόπουλος
    Απάντηση

    Γνωρίζετε κάποια προσέγγιση ώστε να γίνεται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αυτη την στιγμη δεν εχω υποψη μου κατι.

 • Χαρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κ συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρετε.Ηθελα να ρωτήσω τι χρειάζομαι για να ανοίξω εργαστηριο χειροποίητων μπισκοτων στο σπίτι μου.Ειναι εφικτό κάτι τετοιο?Αν ναι που μπορώ να πάρω πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Σε σπιτι δεν γινεται . Θα πρεπει να βρειτε ενα καταστημα.

   • Κολινιωτη Δεσποινα
    Απάντηση

    Καλησπερα! Για καταστημα με μπισκοτα και cup cakes μονο τι χρειαζεται? Ειναι ιδια η νομοθεσια με του ζαχαροπλαστειου?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι.

     Θα μπορουσε να βγει και μια αδεια παρασκευαστηριου που πουλαει λιανικως.

 • Δέσποινα Δρόσου
  Απάντηση

  Καλημέρα, και συγχαρητήρια για τον κόπο σάς!
  Μηπως γνωρίζετε τι άδεια λειτουργίας χρειάζεται για να ανοίξω ένα χώρο μασάζ στον οποίο θα γινονται και ολιγομελής παροχης σεμινάρια .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημέρα και ευχαριστούμε!
   Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα το μασάζ εντάσσεται στις υπηρεσίες αισθητικής με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα σεμινάρια εντάσσονται στα Κέντρα δια Βίου Μάθησης επιπέδου 1. Θα πρέπει να δουμε τη χωροθέτηση των χώρων για το ενδεχόμενο συστέγασης των 2 δραστηριοτήτων.

 • ΑΙΝΕΙΑΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω τι αδεια πρεπει να βγαλω για ενα καταστημα coffee to go..στο οποιο θα εχω μεσα σφολιατες ..αναψυκτικα …παγωτα..και διαφορα snacks… ευχαριστω…

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καφε – αναψυκτηριο για περαστικους.

  • αγγελος
   Απάντηση

   Καλησπέρα θελω να κανω ενα παρτυ σε ξενοδοχειακη μοναδα σε νυσι για ενα βραδυ. Τι άδειες θα χρειαστω για πωληση αλκοολ και μουσική και απο που μπορω να τις παρω ? ευχαριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρέπει ο χώρος ο οποίος επιλέξετε να είναι αδειοδοτημένος για αυτό το σκοπό.

 • VG
  Απάντηση

  Καλησπέρα!

  Για ίδρυση επιχείρησης παιδότοπου (αμιγής επιχείρηση) θα προβώ σε αλλαγή χρήσης του κτιρίου το οποίο έχει παλαιά οικοδομική άδεια (1978) ως ισόγειος αποθήκη. Ποια θα πρέπει να είναι η νέα χρήση του κτιρίου? Σημειωτέον ότι η επιχείρηση θα λειτουργεί μόνο ως παιδότοπος στον οποίο επιτρέπεται η διάθεση ειδών κυλικείου χωρίς να απαιτείται η έκδοση άδειας κυλικείου βάσει της νομοθεσίας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καταστημα Υγειονομικου Ενδιαφεροντος ( παιδοτοπος ).

 • Μανος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Σκεφτόμουν να αγοράσω ένα υπόγειο και να νοικιαζω θεσεις στάθμευσης σε μηχανακια με τον μηνα. Μπορώ να το κάνω αυτό? Χρειάζεται άδεια? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι γιαυτο.

 • nestor
  Απάντηση

  καλησπερα υπαρχει ενα παταρι που εχει ο ιδιοκτητης νομοποιηση…και βγαινουν 6 δωματια με δικη του εισοδο…μπορει να βγει αδεια για ενοικιαζομενα

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν εχω αρκετα στοιχεια για να απαντησω.

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Καλή σας ημέρα.
  Συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρετε!
  Θα ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με ένα γραφείο λογοθεραπείας, χρειάζεται κάποια άδεια λειτουργίας;
  Μπορεί κάποιος, ο οποίος δεν είναι λογοθεραπευτής να ανοίξει γραφείο, στο οποίο να έχει υπάλληλο λογοθεραπευτή;
  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω. Νομιζω οτι γινεται μια γνωστοποιηση στην Δ/ση υγειας.

  • nikos konsta
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα μααθω πόσο κοστίζει μια άδεια για αγορά περιπτερου

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δε γνωρίζω.

 • Claire Than
  Απάντηση

  Καλησπέρα.

  Σκοπεύω να ασχοληθώ με την παρασκευή χειροποίητων γλυκισμάτων και άρτου κατά παραγγελία και μόνο ,τα οποία σκοπεύω να αποστέλλω την ίδια μέρα ή το αργότερο την επόμενη,όλα φρέσκα.
  Θα το διατηρώ μόνη μου και δεν χρειάζομαι βιτρίνα ή κάτι τέτοιο…συγκεκριμένα υπάρχει ήδη διαθέσιμος χώρος εντός οικίας 4 στρεμμάτων το οποίο είναι ήδη επαγγελματικός χώρος.
  Τι άδεια νομίζετε ότι θα χρειαστώ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Παρασκευαστηριο που πουλα λιανικως.
   Θα πρεπει να προσεξετε την πολεοδομικη χρηση του χωρου.

 • Μιχάλης
  Απάντηση

  Καλησπερα κυριε! Θέλουμε να ανοίξουμε κατάστημα για να φτιάχνουμε και θα πουλάμε χεροπίητα δερμαθινα είδη. Ερώτηση: αν χρειαζετε άδεια λετουργίας; Και που φενέτει ότι κατάστημα έχει άδεια καταστήματος πριν θα υπογράψουμε συμβολέω. Ευχαριστούμε πόλη!
  Με εκτίμηση

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.
   Δεν απαιτειται αδεια λειτουργιας για τη συγκεκριμενη δραστηριοτητα.

   • Ηλιασ
    Απάντηση

    Καλημερα ενδιαφερομαι για personal studio γυμναστικης.Τι αδεια χρειαζεται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     γυμναστηριο

 • Αχιλλέας
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα χώρο οπου θα πραγματοποιώ σεμινάρια τυπου ελευθέρου σχεδίου. Ο χώρος θα είναι σε διαμέρισμα. Μπορείτε να το αναλάβετε? Είναι απαραίτητο αυτός ο χώρος να είναι φροντιστήριο ή ΚΔΒΜ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια που απαιτειται ειναι ΚΔΒΜ.

   Θα μπορουσαμε να το δουμε και για αυτον το λογο καλυτερα ειναι να υπαρξει μια επικοινωνια κατ ιδιαν.

 • Τασος
  Απάντηση

  Καλησπερα σας!
  Θελω να ανοιξω εργαστηριο σχεδιου και να διδαξω ελευθερο σχεδιο και επισης να κανω και προετοιμασια για πανελληνιες. Μπορω χωρις πτυχιο καλων τεχνων αλλα απο καποιο αλλο ιδρυμα ιδιωτικο στην Ελλαδα; Ειμαι αποφοιτος αει σε αλλο αντικειμενο κ εχω σπουδασει σχεδιο την ΑΚΤΟ. Ευχαριστω πολυ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα σας.
   Μπορειτε να βγαλετε μια αδεια λειτουργιας Φροντιστηριου ή και ΚΔΒΜ αλλα η διδακτικη επαρκεια ειναι ξεχωριστο κομματι.

 • Καλλιόπη
  Απάντηση

  Καλησπέρα ! Σκέφτομαι να ανοίξω ένα μαγαζί στην γειτονιά μου έχω ρωτήσει για το ενοίκιο και είναι μέσα στα πλαίσια που θα ήθελα ! Θέλω να ανοίξω μίνι μάρκετ με καφέ take away μέσα διότι απέναντι έχω πάρκο αν σαν ήταν εύκολο και γνωρίζεται θα μπορούσατε να με κατατοπισετε ; Τι χρειάζεται για να ανοίξω ένα τέτοιο μαγαζί ; Εκτός από εμπορεύματα μηχανές ψυγεία και λοιπά ; Με ενδιαφέρει η χαρτούρα και πληροφορίες ! Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα σας.
   Η απαντηση στις ερωτησεις σας ειναι εκτενης και θα σας προτεινα να κανονισουμε μια κατ ιδιαν για να σας κατατοπισω για το τι χρειαζεται για να ανοιξετε ενα τετοιο μαγαζι.
   Καλη συνεχεια.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας σκέφτομαι να ανοιξω ένα μαγειρικό εργαστήριο για παιδιά ως 13 14 ετών τι χρειάζεται πως πρέπει να ξεκινήσω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.
   Επειδη η συγκεκριμενη δραστηριοτητα ξεφευγει απο τις συνηθες αδειοδοτικες διαδικασιες θα προτιμουσα να τα πουμε τηλεφωνικως.
   Καλη συνεχεια

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις στα ερωτήματα μας.
  Για ενα πρατήριο άρτου(σε περιοχή αμοιγούς κατοικίας) οπου θα πουλάει ψωμι-κουλούρια-καφέ-σαντουιτς
  1ον)-επιτρέπεται η πώληση καφε?
  2ον – ξέρουμε εαν μπορουν να υπαρχουν τραπεζοκαθίσματα?έστω στον κοινόχρηστο χώρο αν δεν επιτρέπεται μέσα?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. Θεωρω πως ναι.
   2. Οχι, δεν μπορουν.

 • Αντώμης
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Θέλν να ανοίξω μαγαζί λιανικής μέσα σε μαρίνα. Θα έιναι εν έιδη pop up store δηλαδή ένα κιόσκι βασικά σε υπάιθριο χώρο. η σύμβαση με τη μαρίνα θα έιναι τύποθ προώθησης με δυνατότητα πώλησης. Μπορώ να έχω έδρα το σπίτι μου σαν ατομική επιχέιρηση και το κιόσκι σαν πρωθητικό χώρο οπου θ απραγματοποιύνται και πωλήσεις?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν μιλαμε για τροφιμα και ποτα, οχι. Αν μιλαμε για αλλα ειδη ρωτηστε λογιστη.

 • ΦΩΤΕΙΝΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Θέλω να ανοίξω ένα καφέ take away. Ο χώρος πριν ήταν ανθοπωλείο. Είναι ενιαίος χώρος με μία τουαλέτα. Έχω το πολεοδομικό σχέδιο. Πώς πρέπει να ξεκινήσω για τα χαρτιά, τί άδεια χρειάζεται να βγάλω και πώς θα ξέρω τί τραπεζοκαθίσματα μπορώ να βάλω μια και ο χώρος είναι μεγάλος (70 τμ περίπου ).
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα ξεκινησετε απο τις χρησεις γης στην πολεοδομια και μετα την βεβαιωση εγκαταστασης στον Δημο.

   Μπορειτε να μας αναθεσετε την ολη διαδικασια και θα σας κατευθυνουμε σε οτι απορια εχετε.

   Καλη συνεχεια.

 • ΠΙπερου
  Απάντηση

  Καλησπερα! Αν ο κυριος ΚΑΔ της επιχειρησης ειναι ΚΔΑΠ, και τις ωρες εκτός ωραριου ΚΔΑΠ θελουμε να φιλοξενουμε παρτυ τί αδεια πρεπει να παρουμε? Χωρις παρασκευη φαγητου στο χωρο. Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το ΚΔΑΠ δεν μπορει να συστεγαστει με καμια αλλη δραστηριοτητα.

 • Νικόλ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, γνωρίζετε τι διαδικασία πρέπει. Α ακολουθήσει κάποιος αν θέλει να φτιάχνει και να πουλάει σαπουνακια γλυκερίνης;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως , δεν γνωριζω.

  • Θεώνη
   Απάντηση

   Γράψατε ότι «Το ΚΔΑΠ δεν μπορει να συστεγαστεί με καμιά άλλη δραστηριότητα». Έχω δει παιδότοπο να λειτουργεί με ΚΔΑΠ.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    To οτι βλεπετε κατι να υφισταται δεν σημαινει απαραιτητα οτι υφισταται νομιμως ή/και με την αδεια που πιστευετε οτι εχει.

 • anna parali
  Απάντηση

  Καλημέρα! Θέλω να ξεκινήσω ένα μπιστρο , τι άδεια χρειάζεται? τι μου επιτρέπεται να προσφέρω?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλυτερα να μου πειτε εσεις τι θελετε να προσφερετε και να σας την αδεια που αντιστοιχει στο μπιστρο.

   • anna parali
    Απάντηση

    ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!! Εκτός φυσικά από ποτά – μερικά πιάτα όπως σαλάτες – ομελέτες- γεμιστή πατάτα – σούπα…

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Σαν αδεια ειναι “σνακ-μπαρ”.

     • anna parali

      ευχαριστω πολυ!

 • Μανωλης
  Απάντηση

  Καλησπερα κ.Ηλια αναρωτιεμαι αν μπορω να ενοικιασω ενα παλιο περιπτερο το οποιο ειναι δημοτικης ιδιοκτησιας σε νησι, μεσα σε πλατεια, και να το μετατρεψω σε περιπτερο Cafe’ ακομα και αν ειναι χωρις τραπεζοκαθισματα. μονο για περαστικους και delivery. Ειναι ενα κανονικο ξενοικιαστο περιπτερο..
  Ευχαριστω για τον χρονο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να εχει νομιμη οικοδομικη αδεια και να διαμορφωθει με συγκροτηση καφετεριας.

 • Αποστολης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας
  Θέλω να ανοίξω μια επιχείρηση ψιλικα με καφέ τι άδεια χρειάζεται και πόσα χρήματα θέλει;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Η αδεια ειναι παντοπωλειο και καφε.
   Οσον αφορα την αμοιβη μας θα πρεπει να το συζητησουμε κατιδιαν.

 • Χρηστος
  Απάντηση

  Θα ηθελα να ανοιξω ενα ενα καφε μαζι με ναργιλε τι αδεια χρειαζεται

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω για το ναργιλε ισχυει οτι και για το καπνισμα.
   Καταλλα ειναι αδεια καφε.

 • Σοφη
  Απάντηση

  Καλησπέρα και καλή χρονιά.
  Θα ήθελα να ανοίξω επιχ/ση με χειροποίητα κοσμήματα και να τα πουλάω μέσω Instagram, τι άδεια χρειάζομαι;;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν χρειαζεται αδειας λειτουεργιας , μονο εναρξη στην εφορια.

   • Ευα
    Απάντηση

    Καλησπερα σας να ρωτησω ενδιαφερομαι για αδεια ψιλικων…. θα μπορουσα να την βγαλω στο ονομα του γιου μου….?? Ειναι 15 ετων με 67 τις εκατο αναπηρια…. η θα ηταν πιο ευκολο να την βγαλω στο ονομα μου με 59 μηνες καρτα ανεργιας????

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Νομιζω οτι ο γιος σας ειναι μικρος για να εχει επιχειρηση και αδεια στο ονομα του.

   • Γιώργος
    Απάντηση

    Έναρξη εργασιών φυσικού προσώπου Μ2?

 • Ζαχαρίας
  Απάντηση

  Καλησπέρα έχω ένα οικόπεδο παραθαλάσσιο σε νησί ενδιαφέρομαι να βγάλω άδεια αναψυκτηρίου έχω βρει κάποιες καντίνες αλλά δεν έχουν έγκριση τύπου τι χαρτιά πρέπει να έχει η καντίνα για να μπορεί να βγάλει έγκριση τύπου…Δεν θέλω να αγοράσω κάποια και μετά να μην μπορώ να βγάλω άδεια…..Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αδεια λειτουργιας βγαινει σε χωρο που εχει νομιμη οικοδομικη αδεια.
   Αν θελετε αδεια σταθερης καντινας , θα πρεπει αρχικα να δειτε αν ο Δημος δινει αδειες τετοιου τυπου.

 • Γεωργιος
  Απάντηση

  καλησπερα σας,
  σκεφτομαι να ανοιξω εναν πολυχωρο που θα συνδιαζει καφε/μπαρ, εστιατοριο, χωρο τεχνης, και πωληση μεταχειρισμενων ειδων. Ειναι εφικτο, τι αδεια χρειαζομαι?
  Σας ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, γινεται. Θα βγαλετε μια αδεια “καφε,μπαρ, ετσιατοριο”. Τα υπολοιπα δεν χρειαζονται αδεια.

 • Κωνσταντίνος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας και καλή χρονιά με υγεία. Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα μαγαζί, στην αρχή από το σπίτι και μετά θα νοικιάσω χώρο, για επισκευές οικιακών συσκευών (πλυντήρια, ψυγεία, σίδερα, σκούπες κτλπ) και θα ήθελα να μάθω εάν χρειάζεται άδεια για αυτές τις επισκευές.
  Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας.

 • Κωνσταντίνος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας..θα ηθελα να σας ρωτήσω εάν μπορώ με άδεια αναψυκτηρίου να προσφέρω κάποια είδη κρύας κουζίνας όπως club sandwitch δυο σαλατες και πρωϊνά!ευχαριστώ εκ των προταίρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν εχετε παρασκευαστηριο μπορειτε να κανετε απλες παρασκευες, χωρις τηγανητα, τα οποια οχι μονο βλαπτουν την υγεια , αλλα και δεν συναδουν με την αδεια αναψυκτηριου.

 • Μανωλης Κοτσολακης
  Απάντηση

  Καλησπερα, εχω ηδη αδεια αναψυκτηριου, θελω να προσθέσω κι ναργιλες στ μαγαζι μου. Πρεπει να αλλξω κατι στην αδεια? Ζηταει τιποτε αλλο τ υγειονομικο? Σας ευχαροστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω οτι ισχυει για το καπνισμα

 • Γιωργος Διαμαντοπουλος
  Απάντηση

  καλησπέρα σας.
  Ενδιαφέρομαι να ανοιξω ένα αναψυκτηριο για πωληση καφε- σφολιατοειδων. Ο χωρος που εχω βρει είναι 120τμ. Θεσεις για καθημενους θα εχω 10-15 μάξιμουμ. Το υπολοιπο θα το διαμορφωσω. Ποσες τουαλέτες πρεπει να εχει? Χρειαζεται να φτιαξω και για ΑΜΕΑ?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η δυναμικοτητα ενος καταστηματος δεν καθοριζεται απο ποσες “καρεκλες” βαζετε, αλλα απο την επιφανεια της αιθουσας πελατων.
   Μεχρι 40 καθιμενους πελατες χρειαζεται μια τουαλεττα.
   Μεχρι το 2020 πρεπει να γινουν οι καταλληλες διαμορφωσεις για τα ΑΜΕΑ.

 • Παναγιωτα
  Απάντηση

  Καλησπερα σας, θελω να νοικιασω ενα καταστημα για υγειονομικου εδνιαφεροντος χρηση, Εχει μια ‘αυθαιρετη’ επεκταση τακτοποιημενη και πληρωμενη στο ΤΕΕ αλλα δεν εχει γινει τροποποιηση συστασης οριζοντιας ιδιοκτησιας στην οποια εινια τα παλιατ.μ. . Μπορω να εκδοσω αδεια η θα χρειαστω τροποποιηση?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Απο αποψη αδειας το σημαντικο ειναι να ειναι νομιμο πολεοδομικα. Θα χρειαστει να ρωτησετε και λογιστη για το αν μπορει να νοικιατει αυτος ο χωρος.

 • ΖΩΗ ΛΑΥΡΕΝΤΑΚΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ
  ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΝΕΣ.
  ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να το δουμε με λιγα παραπανω λεπτομερεια.

 • Μαρια κυρμπιζακη
  Απάντηση

  Καλημέρα σας! Θα θέλαμε να σας θέσουμε μια ερώτηση! Επιθυμούμε να ενοικιάσουμε ένα μέρος στο κεντρο της Αθηνας το Σαββατοκύριακο 22-23 Δεκεμβρίου. Ο χώρος δεν θέλουμε να είναι πολύ μεγάλος,απλά να είναι κεντρικός για να έχει πρόσβαση ο κόσμος . Εμείς λοιπόν θα θέλαμε να στήσουμε 3-4 πάγκους όπου το συγκεκρι μένο σαββατοκύριακο θα συλλέξουμε φαγητά και είδη που έχουν ανάγκη οι άστεγοι. Θέλουμε πολύ να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και να τους δώσουμε χαρά αυτές τις μέρες! Πόσο θα κόστιζε αυτό, και θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν θα μπορούσε να υπάρξει ειδική τιμή για την ενοικίαση από το δήμο ή τομ αρμόδιο φορέακαθώς είναι μια φιλανθρωπική δράση. Θα θέλαμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν για να προβούμε στην απαραίτητη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης.

   Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα προτεινα να επικοινωνησετε τηλεφωνικα για να το συζητησουμε.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Παρασκευάζω χειροποίητο σαπούνι με φυσικά συστατικά για κατοικίδια ζώα. Θα ήθελα να μάθω εάν χρειάζεται κάποια άδεια. Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • ελενα
  Απάντηση

  χαιρετε ! θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης, θελω να νοικιασω ενα καταστημα για κομμωτηριο .
  η τουαλετα ομως ειναι στο υπογειο του κανονικα στην κατοψη . επειδη ειναι μεγαλο ομως το μαγαζι θα ηθελα να κλεισω μονο το επανω κομματι και να κανω εκει νεες τουαλετες . ειναι εφικτο κατι τετοιο ;; σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, ειναι.

   • ελενα
    Απάντηση

    με ποιο τροπο ; θα πρεπει να τις νομιμοποιησω καπως ;; πρεπει να συμβουλευτω μηχανικο ;; σας ευχαριστω παρα πολυ.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     καλο θα ηταν να συμβουλευτητε καποιο μηχανικο.

 • Ιωάννα κονταξακη
  Απάντηση

  Καλησπέρα για ένα καφέ με κρύα σνακ και βιτρίνα με γλυκά αλλά και αλκοολ τι άδεια λειτουργιασ χρειάζεται;επίσης χρειάζεται μόνο πάσο μπαρ η έξτρα χώρος για κουζινα; Η τουαλέτα σε πατάρι είναι νόμιμη σε έναν χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος;ακομα ο χώρος δεν έχει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά ενδείκνυται.μαζι με την άδεια αυτόματα δικαιούσε στο πεζόδρομο καθίσματα η αυτο εξαρτάται από το δήμο;ευχαριστω εκ τώ προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι πολλες ερωτησεις για να απαντηθουν εδω.
   Θα προτεινα ενα ραντεβου στο γραφειο μας για μια πληρη ενημερωση.

 • Μαρινος
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  θέλω να ξεκινήσω μια επιχείρηση κατασκευής τεντων. Τι αδειοδότηση χρειάζεται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Γιάννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Σκεπτόμαστε να αγοράσουμε μια επιχείρηση με άδεια καφέ μπαρ. Πως μπορώ να δω τι περιλαμβάνει η άδεια αυτή κι αν πληροί τις προϋποθέσεις για τα επιπλέον προϊόντα και τον εξοπλισμό που έχουμε σκοπό να βάλουμε;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   το τι περιλαμβάνει η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας θα το δείτε από τις υπάρχουσες κατόψεις και μελέτες που αφορούν το υγειονομικό. Στην περίπτωση που θέλετε να τροποποιήσετε/επεκτείνετε την άδεια λειτουργίας προσθέτοντας περισσότερες συσκευές και παραγόμενα προϊόντα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας υποδείξει τις κατάλληλες τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο και από πλευράς αδειοδότησης

 • Κώστας
  Απάντηση

  Καλησπέρα, Είμαι ιδιοκτήτης ενός κομμωτηρίου ζώων και θα ήθελα να προσθέσω και υπηρεσία pet taxi, γνωρίζετε εάν μπορεί να γίνει αυτό;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   εξ’όσων γνωρίζω δεν απαιτείται άδεια για τα pet taxis

 • Τ. Θεράπων
  Απάντηση

  Αγαπητοί φίλοι
  Ειμαι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος τροφίμων (delicatessen) με άδεια παντοπωλείου (2009) και θέλω στον υφιστάμενο χώρο μου να παρασκευάζω και να πουλάω τοστ, χυμους ,κρύες σαλάτες ,πίτσα και κρύα σάντουιτς πακέτο στου πελατες μου χωρίς να εχω τραπεζοκαθίσματα.
  Θα χρειαστεί να βγάλω καινούργια άδεια;
  Και αν μπορούσατε συνοπτικά να μου δώσετε μια εικόνα του τι χρειάζεται.

  Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   θα χρειαστείτε καινούρια άδεια που να συνδυάζει παντοπωλείο και αναψυκτήριο (χωρίς τραπεζοκαθίσματα). Σαν διαδικασία θα πρέπει να λάβετε βεβαίωση εγκατάστασης από τον Δήμο και μετά να γνωστοποιήσετε την νέα άδεια λειτουργίας. Ο χώρος θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα για την νέα χρήση, και φυσικά θα χρειαστείται καινούριες κατόψεις, τεχνικές εκθέσεις και διαγράμματα ροής.

 • Μάγκυ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα μαγαζί στο οποίο θα φτιάχνω τούρτες και γλυκά κατά παραγγελία. Μπορώ στο ίδιο μαγαζί να πουλάω και είδη πάρτυ ή βάπτισης ?Τι άδεια θα χρειαστώ?
  Ευχαριστώ εκ των προταίρων

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   μπορείτε να συνδυάσετε τις δύο αυτές δραστηριότητες σε μία μικτή άδεια που περιλαμβάνει ζαχαροπλαστείο και εμπορικό κατάστημα

 • κωνσταντινα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας! Πραγματικά πολύ χρήσιμες οι απαντήσεις σας! Ψάχνω εδώ και καιρό σε όλο το ίντερνετ πληροφορίες για το αν χρειάζεται άδεια για καταστήματα με επιδιόρθωση ενδυμάτων. Και αν η έκδοση άδειας χρειάζεται κάποιο πτυχίο η όχι. Πρόκειται να σπουδάσω ραπτική και επειδή σε προηγούμενες σπουδές μου άλλης ειδικότητας ( κανένα ΙΕΚ δεν ενημερώνει και παραποιεί πολλά) με το που τελείωσαν οι σπουδές είδαμε πως θέλει και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πέρα του πτυχίου.. για αυτό ρωτάω μην κάνω πάλι λανθασμένη κίνηση. Άρα έχω δύο ερωτήσεις- 1.χρειαζεται άδεια για καταστημε επιδιόρθωση έτοιμων ενδυμάτων?
  2.για έκδοση άδειας αν ζητηθεί πτυχίο η χρειάζεται άδεια εξάσκησης επαγγέλματος?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   για την δραστηριότητα που θέλετε να ασκήσετε δεν απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Εξ΄όσων γνωρίζω δεν απαιτείται αδειοδότηση για λειτουργία καταστήματος επιδιόρθωσης ενδυμάτων

 • Μαρία latin
  Απάντηση

  Εψαξα σε όλο το σαιτ αλλά δε βρήκα ανάλογη απάντηση οπότε θα σας ταλαιπωρήσω κι εγώ! Μήπως γνωρίζετε για να ανοιξω στουντιο λατινικών και ευρωπαικών χορών αν απαιτείται άδεια ή απλά και μόνο έναρξη επαγγέλματος?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   για την δραστηριότητα που θέλετε να ασκήσετε απαιτείται αδειοδότηση. Ιδανικά θα αδειοδοτηθείτε ως ΚΔΒΜ ή ως σχολή χορού.

 • ΦΙΛΙΠΠΟΣ
  Απάντηση

  Καλησμπερα, θα ηθελα να ανοιξω ενα μαγαζακι πολυ μικρο που θα πουλαει ειδη 4, 5 γλυκων. Θα παρασκευαζοντε εκει αλλα χρειαζεται μονο ενα μιξερ κ ενα ηλεκτρικο ματι. Δεν θελω να εχει καθισματα κατι σαν take away με γλυκα. Τι αδεια χρειαζεται?
  Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!

 • Αγγελικη Παναγιωτοπουλου
  Απάντηση

  Καλησπερα, τι απαιτειται για να ανοιξουμε ενα ιδιωτικο χωρο απασχολησης παιδιων ΑμεΑ; μουσικη αγωγη, γυμναστικη κτλ; εκτος απο τα ΚΔΑΠ

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,
   η πιο ολοκληρωμένη μορφή αδειοδότησης για την δραστηριότητα που θέλετε να ασκήσετε είναι το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Απο εκεί και πέρα θα μπορουσατε να αδεοδοτηθείτε ως μουσική σχολή ή γυμναστήριο.

   • Χριστίνα
    Απάντηση

    Καλησπέρα! Τι χρειάζεται για να ανοίξω ένα μουσικό εργαστήρι για παιδια απο 4 εως 10 χρονων;

 • Έλλη
  Απάντηση

  Γεια σας,
  ήθελα να ρωτήσω αν για επιχείρηση με ΚΑΔ Υπηρεσίες Σωματικής Ευεξίας χρειάζεται γνωστοποίηση ή κάποια άλλη διαδικασία.
  Ευχαριστώ πολύ

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,

   για τα “κέντρα ευεξίας” δεν υπάρχει αδειοδοτική διαδικασία . Επίσης σας ενημερωνουμε οτι με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα οποιαδήποτε υπηρεσία έχει να κάνει με καλλωπισμό του ανθρώπου ( συμπεριλαμβανομένου και του μασάζ ) εντάσσεται στα εργαστήρια αισθητικής.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κύριε Διαμάντη και σας ευχαριστώ αρχικά για τον χρόνο που μου αφιερώνεται.Θα ήθελα να ξεκινήσω μια επιχείρηση τύπου street food η οποία να είναι μικρή και ουσιαστικά κινητή (π.χ πολίτες που ψήνουν καλαμποκια η καστανα ) με το δικό μου προιόν βέβαια σαν παραγωγή.Τι χρείαζεται να κάνω από θέμα γραφειοκρατίας για να ξεκινήσω την διαδικασία.

  Και πάλι σας ευχαριστώ παρα πολύ.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,
   υπεύθυνη υπηρεσία για την έκδοση αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου είναι η εκάστοτε Διεύθυνση Περιφέρειας. Καλό θα ήταν να απευθυνθειτε εκεί για να ενημερωθείτε για το αν υπάρχουν διαθέσημες άδειες για την περιοχή σας

 • Νίκος
  Απάντηση

  Θέλω να γίνω δάσκαλος yoga και διαλογισμού κάνωντας μαθήματα στο σπίτι. Τι άδεια πρέπει να βγάλω?
  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτο που θελετε να κανετε.

 • Λεωνίδας
  Απάντηση

  Γειά σας! Θέλω να πάρω μια επιχείρηση beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Το μαγαζί είναι σε λειτουργία με κατάσταση πάνω από το δρόμο. Η παραλία είναι κάτω από το δρόμο και έχει αρκετό χώρο. Η ερώτηση μου είναι αν μπορώ με νόμιμο τρόπο να φτιάξω μπαρ πάνω στη παραλία κοντά στο δρόμο. Εκεί τώρα υπάρχει κατασκευή με στέγαστρο που έχει τραπεζοκαθίσματα. Στο κάτω μέρος είναι οι ξαπλώστρες. Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο ξερω, οχι.

   • Γιώργος
    Απάντηση

    Γειά σας,θα ήθελα να φτιάξω beach cafe bar ,σε μια αρκετά μεγάλη παραλία αλλά να είναι πάνω στο δρόμο και στην άμμο οι ομπρέλες και ξαπλώστρες τι άδεια χρειάζεται και αν δίνονται ακόμη άδειας για αυτά;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αυτο θα πρεπει να το δουμε με περισσοτερες λεπτομερειες.

     Με μια πρωτη ματια το κοβω δυσκολο.

     • Γιώργος

      Μήπως θα μπορούσες να μου στείλεις το email σου ;ώστε να σου στείλω σε βίντεο τον χώρο;για το Beach bar-cafe

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      οκ. δειτε το email σας.

 • μαρια
  Απάντηση

  Καλημερα θα ηθελα να ρωτησω αν χρειαζεται αδεια και τι για να ανοιξω μαγαζι στολισμων γαμων βαφτισεων καθως και χωρος δεξιωσεων σε κηπο ξενοδοχειου.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το πρωτο οχι, το δευτερο ναι.

 • Πέτρος
  Απάντηση

  Χαίρετε,
  γνωρίζετε αν είναι εφικτό να εκδοθεί άδειας λειτουργίας “αναψυκτηρίου” σε επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε κενό χώρο δημοτικού πάρκου (χωρίς να υφίσταται προηγουμένως κάποια άλλη σχετική δραστηριότητα);

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειαζεται οικημα με νομιμη αδεια οικοδομης και την καταλληλη συγκροτηση.

 • Μιχαήλ