Τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας

 

πως να ξεκινησω επιχειρηση ΚΥΕ

Το πιο συχνό ίσως ερώτημα που μου κάνουν είναι τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας . Δηλαδή τι πρέπει να κάνω , να ξέρω όσο ψάχνω για τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρηση . Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν ένα μαγαζί βγάζει Άδεια και μετά να μπούμε στην διαδικασία να το νοικιάσουμε .

Πατήστε το συνέχεια για να δούμε πως πρέπει να κινηθούμε πριν νοικιάσουμε μαγαζί για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ή άλλη παρεμφερή δραστηριότητα .

Προδιαγραφές

Οι προδιαγραφές είναι το Α και το Ω για βρούμε τον κατάλληλο χώρο . Οπότε , χρειάζεται καταρχήν να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε . Γιατί , για παράδειγμα , άλλες είναι οι προδιαγραφές που έχει ένα καφέ και άλλες προδιαγραφές που έχει ένα εστιατόριο . Αν και πλεόν με την Υγειονομική Διάταξη που ισχύει δεν υπάρχουν τα λεγόμενα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα , δεν μπορούν όλες οι δράστηριότητες να χωρέσουν σε όλα τα καταστήματα .

Έτσι ας δούμε ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε . Πρώτα απόλα θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να προσφέρουμε . Θέλουμε καφέ , ποτά , φαγητά , γλυκά , πίτες , τοστ ; Ένα από αυτά τα είδη ; Περισότερα είδη ; Κάνουμε μια λίστα και ανάλογα βλέπουμε σε ποια κατηγορία είμαστε και ποια ακριβώς δραστηριότητα θα κάνουμε . Πάραδειγμα : αν θέλουμε να προσφέρουμε πιτοειδή και τοστ , τότε η Άδεια Λειτουργίας μας θα είναι “Επιχειρήση μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος ( Αναψυκτήριο )” . Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι επειδή οι κατηγορίες της Υγειονομικής Διάταξης είναι γενικές , χρειάζεται να αναφέρουμε και ακριβώς την δραστηριοτήτα με βάση τον διαχωρισμό που ειχε η προηγουμενη Υγειονομική διάταξη ( Αναψυκτήριο στο παράδειγμα μας ).

Στην συνέχεια αποφασίζουμε αν τα προϊόντα που θα προσφέρουμε θα τα παρασκευάζουμε οι ίδιοι ή αν θα τα προμηθευόμαστε από άλλες ( νόμιμες ) επιχειρήσεις και αν θα τα προσφέρουμε σε καθίμενους ή περαστικούς πελάτες . Έτσι γνωρίζοντας αυτά τα τρία πράγματα έχουμε μία καλή εικόνα για το τι ψάχνουμε . Στο παράδειγμα μας αν αποφασίσουμε ότι απλά θα ψήνουμε τις πίτες και θα τις πουλάμε μόνο σε περαστικούς πελάτες , τότε θα χρειαστούμε ένα σχετικά μικρό χώρο . Αν όμως αποφασίσουμε ότι θα τα φτιάχνουμε όλα εμείς και θα έχουμε τραπεζοκαθίσματα , τότε χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερος χώρος .

Σίγουρα σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς πως θα διαμορφωθει το μαγαζι και ακριβώς ποιοι χώροι θα το αποτελούν , αλλά πρέπει να έχουμε μία τάξη μεγέθους για την δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε .

 

Νομιμότητα Χώρου

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγάλουμε Άδεια Λειτουργίας είναι να εξετάσουμε το κατά πόσο νόμιμος είναι ο χώρος . Αυτό γίνεται με το να αντιπαραβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων της πολεοδομίας ( κατόψεις και τομές ) με την πραγματική κατάσταση , δουλειά που αναλαμβάνει ένας μηχανικός που γνωρίζει από Πολεοδομική Νομοθεσία και τις προδιαγραφές για μια  Άδεια Λειτουργίας .

Πως βρίσκουμε αυτά τα σχέδια ; Προφανώς στην Πολεοδομία . Ξέροντας τον Αριθμό Οικοδομικής Άδειας κάνουμε μία αίτηση και πέρνουμε αντίγραφα της Οικοδομικής Άδειας ( στέλεχος και τοπογραφικό ) , κατόψεις των χώρων που μας ενδιαφέρουν και μία τομή .

Πολλές φορές αυτά τα στοιχεία αυτά τα έχει ο ιδιοκτήτης καταστήματος , όποτε γλυτώνουμε την διαδικασία της πολεοδομίας , αλλά να τονίσω ότι χρειαζόμαστε σχέδια θεωρημένα από την πολεοδομία και όχι μια απλή κάτοψη – αποτύπωση ιδιώτη μηχανικού .  Επίσης , να τονίσω , οτι είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μας παραχωρήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνουμε την έρευνα μας .

Αφού έχουμε τα σχέδια της Πολεοδομίας κάνουμε μια αυτοψία στον χώρο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αυθαιρεσίες . Οι περιπτώσεις είναι ουκ ολίγες . Πατάρια που δεν έχουν δηλωθεί , χώροι που έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει χρήση , καταστήματα που διαχωρίστηκαν ή ενώθηκαν , η λίστα δεν έχει τελειωμό . Για να μπορέσουμε να πάρουμε Άδεια Λειτουργίας θα πρέπει όλες αυτές οι αυθαιρεσίες ( αν υπάρχουν φυσικά ) να ρυθμιστούν . Υπάρχουν τρόποι να ρυθμιστούν οι παρανομίες και να έχουμε ένα νόμιμο κατάστημα, σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε τις κυριότερες και πως με τον Ν. 4178/2013 μπορούμε να τις τακτοποιήσουμε . Για την τακτοποιηση ( αν χρειαζεται φυσικα ) ειναι σημαντικο να ξέρουμε το κόστος , το ποιος θα το επιβαρυνθει και πόσο χρόνο θα χρειαστει η διαδικασία της τακτοποίησης .

Επίσης , μιας και είμαστε σε πολεοδομικά θέματα θα πρέπει να τσεκάρουμε αν χρήσεις γης επιτρέπουν την δραστήριότητα που θέλουμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει . Η βεβαίωση  χρήσεων γης εκδίδεται από την πολεοδομία , αλλά συνήθως μπορούμε να έχουμε μία προφορική απάντηση για το αν επιτρέπεται ή όχι .
Κλείνοντας , να επαναλάβω ότι πριν να πάμε να βγάλουμε μία Άδεια Λειτουργίας χρειάζεται να κατασταλάξουμε στο τι θέλουμε να κανουμε και να ερευνήσουμε το κατά πόσο νόμιμο πολεοδομικά είναι το κατάστημα που θέλουμε να νοικιάσουμε .

Από την στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παραπάνω νοικιάζουμε το καταστημα και αρχίζουμε να βλέπουμε για την διαμόρφωση του χώρου , τις κουζίνες , τα WC , τα τραπεζοκαθίσματα , μιας και αν έχουμε καλυφθεί με την συναίνεση και την νομιμότητα , σπάνια κολλάμε στην διαμόρφωση και τις άλλες επιμερους προδιαγραφές του εκάστοτε καταστήματος .

Για οποιαδήποτε απορία , μπορείτε να γράψετε στα σχόλια από κάτω .

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτο το άρθρο , μπορείτε να το μοιραστείτε με φίλους και γνωστούς .

ΥΓ : Ασχολούμαστε με άδειες για πάνω απο 10 χρόνια , οπότε μπορούμε να συνεργαστούμε . Περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Recommended Posts
Showing 1.963 comments
 • ΘΟΔΩΡΗΣ
  Απάντηση

  καλησπέρα σας
  εχω τους ΚΑΔ για κατασκευη και πωληση χειροποιητων υφασματινων παιχνιδιων , κεραμικα και ειδη βαφτισης (χονδρικη και ηλ.εμποριο μονο) και μεχρι τωρα ειχα σαν εδρα το σπιτι.
  τωρα σκεφτομαι να ενοικιασω ενα χωρο σαν εργαστηρι – showroom (μια- δυο ραπτομηχανες δλδ)
  χρειαζεται να βγαλω καποιες συγκεκριμενες αδειες ?
  δεν θα κανω λιανικη.
  σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν δεν γραψετε τον αριθμο του ΚΑΔ δεν μπορω να απαντησω. Ειμαι Πολιτικος Μηχανικος και οχι λογιστης. 🙂

   • ΘΟΔΩΡΗΣ
    Απάντηση

    πολύ σωστός .δικό μου λάθος
    κυρια : 32401000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΚΛΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΟΥΝ ΜΙΝΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕς ΥΠΑΡΞΕΙΣ , ΖΩΑ

    δευτερευουσα :
    46411304 ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΛΛΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
    46493208 ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΟΥΝ ΖΩΑ
    47915100 ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
    47916700 ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     To 32.40.10 εντασσεται στα Εργαστηρια Χαμηλης Οχλησης και το 46 στα Κεντρα Αποθηκευσης και Διανομης.

 • ΘΑΝΑΣΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα σας , για κατάστημα με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών για επιδιορθώσεις ενδυμάτων χρειάζεται καποια άδεια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εχω την εντυπωση πως οχι , αλλα για σιγουρα πρεπει να δουμε τον συγκεκριμενο ΚΑΔ.

   • ΘΑΝΑΣΗΣ
    Απάντηση

    Καλημέρα σας.

    Ευχαριστώ για την απαντηση.

    Ο καδ είναι —— 95.29.11.01 Υπηρεσίες επιδιόρθωσης ενδυμάτων

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αν η ισχυς του μηχανολογικου ςξοπλισμου ειναι κατω απο 5 KW , δεν χρειαζεται αδεια ή γνωστοποιηση.

     • ΘΑΝΑΣΗΣ

      Ωραία θα το κοιτάξω και σας ενημερώνω . ευχαριστώ πολύ

 • ΘΑΝΑΣΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα σας , για κατάστημα με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών για επιδιορθώσεις ρούχων χρειάζεται καποια άδεια;

 • ΘΑΝΑΣΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα σας , για κατάστημα με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών επιδιορθώσεις ρούχων χρειάζεται καποια άδεια;

 • Δημητρης
  Απάντηση

  Γεια σας μπορει κανεις να ξεκινησει επειχηρηση πουλοντας μπισκοτα μονο απο το σπιτι του εφοσον το σπιτι εχεις σωστες προδιαγραφες?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

  • Πενυ
   Απάντηση

   Καλησπέρα συγχαρητήρια για το άρθρο είναι πολύ κατατοπιστικό. Ήθελα να ρωτήσω θέλουμε να ανοίξουμε ένα στούντιο Yoga είναι υποχρεωτικό το μπάνιο ΑΜΕΑ; Υπάρχει τρόπος να ανοίξεις έναν χώρο που να δηλωθεί πχ ευεξίας και να μην χρειάζεται μπάνιο ΑΜΕΑ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    1. ναι
    2. ουδεν σχολιο

 • Κική
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε. Εάν έχω επιχείρηση με γαλακτοκομικά που ήδη προμηθεύει με φορτηγάκι τοπικές επιχειρήσεις, τι άδεια χρειάζομαι ώστε να προμηθεύομαι προϊόντα από επιχειρήσεις άλλης πόλης και να να μεταφέρω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Κωνσταντίνος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  που βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ενός ζαχαροπλαστείου με παρασκευαστήριο και ενός εργαστηρίου χαμηλής όχλησης που φτιάχνει γλυκά?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   H βασικη εχει να κανει με την αναπτυξη τραπεζοκαθισματων.

   • Κωνσταντίνος
    Απάντηση

    Όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία? Μπορεί ένα ζαχαροπλαστείο με παρασκευαστήριο να έχει μηχανήματα (π.χ. που φτιάχνει σιροπιαστά) και να μεταποιεί πρώτες ύλες? Επιτρέπεται τα γλυκά που φτιάχνω να τα μεταφέρω σε πρατήριό μου και να τα πουλάω εκεί?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Σε περιπτωση που θελετε μια ενδελεχη ενημερωση πιστευω πως θα συμφωνειτε οτι θα ηταν καλυτερο για εσας ενα κατιδιαν ραντεβου.

     Ευχαριστω και καλη συνεχεια.

 • Socratis
  Απάντηση

  καλησπερα σας .ειμαι ιδιοκτητης χωρου στο ισογειο οικοδομης οπου μεχρι προτινος λειτουργουσε καταστημα εσταιασης επι 20 συναπτα ετη Ειχε εγκαταστησει νομιμα καμιναδα η οποια για να ξαναλειτουργησει θα χρειασθει συντηρηση . Τωρα ο χωρος ειναι προς μισθωση και ο ενδιαφερομενος θα χρειασθει την καμιναδα . Μου ζητησε να συλλεξω την συμφωνη γνωμη ολων των ιδιοκτητων διαμερισματων της οικοδομης κατι που ειχα κανει προ εικοαετιας οταν εγκατασταθηκε η καμιναδα . θα πρεπει να ζητησω την συνεναιση ολων των ιδιοκτητων για την λειτουργια της καμιναδας ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η καμιναδα πρεπει να υφισταται νομιμα με εκδοση οικοδομικης αδειας για την κατασκευη της.

 • Πέτρος
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Έχω βρεί ένα χώρο τον οποίο θέλω να νοικιάζω ώστε να γίνονται σεμινάρια & ιδιωτικά πάρτυ.
  ΔΕΝ θα προσφέρω κάποιο τρόφιμο ή ποτά/αναψυκτικά. Εγώ θα προσφέρω μόνο την ενοικίαση του χώρου. Θα χρειατεί κάποια άδεια για αυτό;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Βασίλης Σουρτζής
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, θέλω να ανοίξω ένα καφέ take away το οποίο έχει και αυλή με 9-10 τραπέζια. Στην αυλή αυτή θέλω να δημιουργήσω ένα παιδικό πάρκο σαν παιδότοπο 15m2. Χρειάζεται κάποια ειδική άδεια ή κάποια νομοθεσία για το wc ή κάτι άλλο; ή δεν χρειάζεται τίποτα;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Ελενα
  Απάντηση

  Γεια σας, χρονια πολλά και καλή χρονία εύχομαι σε όλους.
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα Κε.Δι.Βι.Μ θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα, εαν το γραφείο σας αναλαμβάνει τις διαδικασίες αδειας ιδρυσης και λειτουργίας.
  Οπως και να ρωτήσω γίνεται να υπάρχει ως φισικος χώρος αλλά τα μαθήματα να γίνονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως , αλλάζει κάτι στις διαδικασίες ιδρυσης και λειτουργίας;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιστευω οτι καλο θα ηταν να με καλεσετε να το συζητησουμε.

  • Σαλάτα Γιαννης
   Απάντηση

   Καλησπερα .ήθελα να σας ρωτήσω .θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα που θα πουλάει μαγειρευτά φαγητά τα οποία θα τα προμηθεύουμε από catering.δεν θα τα παρασκευάζω εγώ .τι άδεια χρειάζομαι .

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πρατηριο διαθεσης ετοιμου φαγητου.

 • ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
  Απάντηση

  Γειά σας, ημιυπόγειος χώρος σε πολυκατοικία με άδεια χρήσης μπαρ-restaurant, μπορώ να τον λειτουργήσω για ενοικίασή του για πάρτυ ενηλίκων (θα μπορούν να νοικιάσουν ηχεία, dj, και να προσφέρονται σνακ που θα αγοράζονται από αρτοποιία)?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Βενετια
  Απάντηση

  Καλημέρα σας θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα που να παρασκευάζω menu για πάρτυ -βαφτίσεις κλπ! Γνωρίζετε αν γίνεται από το σπίτι ή ποσα τετραγωνικά πρέπει να είναι ο χώρος που πρέπει να βρω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γινεται απο το σπιτι . Θα πρεπει να βρειτε ενα καταστημα που μπορει να στεγασει την δραστηριοτητα και τις παρασκευες με τροπο που να μην θετει σε κινδυνο την υγειηνη και ασφαλεια των τροφιμων.

  • Χριστίνα
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας θα ήθελα να ανοίξω ένα εργαστηρι με σαπουνια , λάδια, κρεμες από έτοιμες βάσεις. Ξέρετε τι χρειάζομαι?

 • ΤΑΚΗΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΝΑΡΓΙΛΕ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ? ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ? ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • ΚΑΡΟΛΟΣ
  Απάντηση

  καλησπέρα σας.
  από που αδειοδοτειται το θεατρικό ή καλλιτεχνικο εργαστήρι?
  θέλει αλλαγή χρήσης σε υγειονομικού ενδιαφέροντος?
  ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ειμαι σιγουρος πως οριζετε το θεατρικο εργαστηρι και δεν εχω σαφη απαντηση.

 • Χάρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.
  Στην λειτουργία παιδότοπου σε υπαίθριο χώρο, υπάρχουν κάποια όρια για τον θόρυβο που δημιουργεί στις οικίες με τις οποίες γειτνιάζει. Υπάρχει σχετική νομοθεσία;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

  • Αντρέας
   Απάντηση

   Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να έχω καμια ειδική άδεια για κατάστημα με κεριά;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πωληση οχι , η κατασκευη ( αν δεν κανω λαθος ) εντασσεται στα Εργαστηρια Χαμηλης Οχλησης.

    • Αντρέας
     Απάντηση

     Μικρό εργαστήρι θα νε με κατσαρόλα ουτε καν μηχανηματα.Παλι πιστεύεται οτι ειμαι σε εργαστηριο χαμηλης;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Εχει να κανει με τον ΚΑΔ και οχι με το μεγεθος των “μαγειρικων” σκευων.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ
   Απάντηση

   Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω αν ατομική επιχείρηση,ελεύθερος επαγγελματίας με τον παρακάτω καδ,έχει υποχρέωση γνωστοποίησης λειτουργίας μέσω notifybuisness,δεδομένου ότι λειτουργεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά ,σας ευχαριστώ

   ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΣΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

   85591101

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν υπαρχουν ξεχωριστες διαταξεις για μονο online .

    Η αδεια ειναι κανονικα ΚΞΓ.

 • ΕΙΡΗΝΗ
  Απάντηση

  Καλημέρα!
  Έχω ινστιτούτο μασάζ και ενδιαφέρομαι να προσθέσω ένα ατομικό τζακούζι για επιπλέον υπηρεσίες ευεξίας.
  Χρειάζομαι κάποια επιπλέον άδεια?
  Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση την ισχυουσα νομοθεσια αυτες οι δραστηριοτητες εντασσονται στα Εργαστηρια Αισθητικης με οτι συνεπαγεται αυτο.

 • Virginia
  Απάντηση

  Kαλησπέρα, θέλουμε να μετακομίσουμε τον σύλλογό μας στον οποίο διδάσκονται πολεμικές τέχνες και χορός σε χώρο που τώρα είναι βιομηχανικός. Γνωρίζετε ποια είναι η διαδικασία και οι προυποθέσεις για να πάρουμε την αδεια λειτουργίας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • alos
  Απάντηση

  Καλημέρα,

  σε βιοτεχνική μονάδα επεξεργασίας κρέατος-αλιευμάτων , επιτρέπεται να επινοικιαστούν κάποιοι ψυκτικοί θάλαμοι σε άλλο πρόσωπο/αφμ??

  Σημειώνεται οτι οι θάλαμοι βρίσκονται στο υπόγειο της εγκατάστασης, όπου υπάρχουν και άλλοι ψυκτικοί θάλαμοι όπως και αποθηκευτικοί χώροι υλικών συσκευασίας , καθαριστικών κ.τ.λ . Επίσης, Σημειώνεται οτι στο υπόγειο υπάρχει και πόρτα εισόδου-εξόδου με τον αύλειο χώρο..

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας..

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι μπορει να γινει κατι τετοιο.

 • Konstantina
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, για άδεια εργαστηρίου μουσικής ποια είναι η νομοθεσία; Διαφέρει από αυτή για ωδείο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,ΕΧΩ ΑΔΕΙΑ ΟΠΩΡΟΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ,,ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΦΕ ΚΡΥΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΝΑ ΣΤΥΒΩ ΧΥΜΟΥΣ ΚΛΠ?

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,ΕΧΩ ΑΔΕΙΑ ΟΠΩΡΟΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ,,ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΦΕ ΚΡΥΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΝΑ ΣΤΥΒΩ ΧΥΜΟΥΣ ΚΛΠ?
  ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ?ΝΕΡΟΥΧΥΤΗ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ Η ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΗ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει προσθηκη καφε – αναψυκτηριου με την καταλληλη συγκροτηση.

  • Ειρηνη
   Απάντηση

   ΚαλημεραΥπάρχει τρόπος να πουλάς αυτό που φτιάχνεις παράδειγμα επιτραπέζιες κατασκευή, κατασκευές με decoupage κ να μην ενοικιάσεις κατάστημα να γίνετε νόμιμα από τον χώρο σου?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,ΕΧΩ ΑΔΕΙΑ ΟΠΩΡΟΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ,,ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΦΕ ΚΡΥΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΝΑ ΣΤΥΒΩ ΧΥΜΟΥΣ ΚΛΠ?
  ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ?ΝΕΡΟΥΧΥΤΗ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ Η ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΗ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ?
  (ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ E MAIL ΑΝ ΓΙΝΕΤΕ)

  • Konstantina
   Απάντηση

   Καλησπέρα,

   Ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με χονδρικό και ταυτόχρονα λιανικό εμπόριο καλλυντικών ειδών σε ένα μικρό χώρο ούτε 50τ.μ. χρειάζεται άδεια λειτουργίας για αυτό;

   Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Το χονδρικο εμποριο ( εξαρταται και απο τον ΚΑΔ ) εντασσεται στα Κεντρα Αποθηκευση και Διανομης.

 • μαρια
  Απάντηση

  Καλησπέρα σασ,
  Φτιάχνω χειροποίητα φυτικά κερια, αρωματικά χώρου και συσκευάζω κρέμεσ χεριών, σωματοσ και αφρόλουτρα.
  Μήπως γνωρίζετε τι άδεια χρειάζομαι?
  να συμπληρώσω οτι τα προϊόντα φροντίδας τα εμπορεύομαι απο εταιρεία παραγωγής σε μεγάλεσ ποσότητες οποτε εγω κανω μονο την συσκευασία σε μικρότερες.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Ολγα
  Απάντηση

  για να ανοίξω μουσική σχολή μέσο ΚΑΔ θα πρέπει ο χόρος μου να είχε προδιαγραφές ???

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

  • Μαρία
   Απάντηση

   Καλησπέρα ενδιαφέρομαι για άδεια λειτουργίας παρασκευαστηρίου ζαχαροπλαστικής χωρίς λιανική αλλά μονο χονδρική. Για τι τετραγωνικά χώρου πρέπει να κοιτάω; Μία τέτοια αδεια πόσο κοστίζει; Ευχαριστώ πολύ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα , αλλα δεν θα εβλεπα κατι κατω 50m2.

    • Μαρία
     Απάντηση

     Πως μπορούμε να επικοινωνησουμε προσωπικά να εχω μία πλήρης ενημερωση; Ευχαριστω!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Μπορειτε να καλειτε στο 6972230024 καθημερινες 9-5.

 • ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας
  έχω ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφε-μπαρ.Η άδεια πο τον Εοτ για το καφε-μπαρ είναι στο όνομά μου με υπεύθυνο τον πατέρα μου.Όμως ο πατέρας μου απεβίωσε,για να αλλάξω υπεύθυνο τι μπορω να κάνω/
  Ευχαροστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο μπορει να γινει μεσω notifybusiness.

  • Νεφέλη Φ
   Απάντηση

   Καλησπέρα, τι θα χρειαστώ για ένα μαγαζί με makeup, αξεσουάρ (τσάντες, κοσμήματα κτλ) και αρώματα;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αυτα τα εμπορικα καταστηματα θελουν μονο εναρξη στην εφορια.

 • Θεοδώρα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, τι αδεια χρειαζομαι για μαγαζι με ναργιλε το οποιο θα πουλαει και αλκοολ και άλλα είδη ποτών, χυμών κλπ. και ίσως κάποια ελαχιστα φαγητά/σνακ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιστευω μια αδεια καφε-αναψυκτηριου θα σας καλυπτε.

 • Καλυψώ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας! Νοικιάζω ένα χωράφι 4στρέματα στη Λευκάδα, στο οποίο κάνουμε καλλιτεχνικά εργαστήρια σε υπαίθριο χώρο. Έχω ΑΜΚΕ με ΚΑΔ υπηρεσίες πολιτιστικής εκπαίδευσης. Καθώς με ενδιαφέρει να κάνω αυτά τα προγράμματα μεγαλύτερο διάστημα, με διανυκτέρευση για τους συμμετέχοντες σε σκηνές, θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα άδειας για τοποθέτηση σκηνών σε ιδιωτικό χώρο που μισθώνω, είτε με σκοπό την ενοικίασή τους, είτε και χωρίς ενοικίαση. Με ενδιαφέρει να μάθω για την άδεια και γενικά τι δυνατότητες υπάρχουν ακόμα και αν χρειάζεται άλλη εταιρία/ΚΑΔ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

  • Φώτης
   Απάντηση

   Καλησπέρα ξέρουμε ένα συνολικό κόστος για την άδεια λειτουργίας σε αναψυκτήριο ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αν θελετε να μαθετε την αμοιβη μου για Αδεια Λειτουργιας θα χρειαστει να με καλεσετε .

    Ευχαριστω και καλη συνεχεια.

 • BILL
  Απάντηση

  Καλησπερα σας , γνωριζετε μηπως βασει ποιου νομου εταιρεια καθαρισμου απαλλασεται απο κατοχη αδειας λειτουργειας?
  Ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • ΚΛΕΙΩ
  Απάντηση

  Καλησπέρα κύριε Διαμάντη,
  θα ήθελα να σας ρωτήσω ενδιαφέρομαι να παράγω κρύο ρόφημα τσάι και να το συσκευάζω τι απαραίτητα διακαιολογιτικά και άδειες χρειάζομαι; Ειμαι ιδιοκτήτρια οινοποιείου και μαζι με το κρασί θελω επιπλέον προιόν το τσάι. Μπορεί να γίνει και με την άδεια οικοτεχνίας;
  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποτι αντιλαμβανομαι αυτο εμπιπτει στα Εργαστηρια Χαμηλης Οχλησης.

  • Γιωργος
   Απάντηση

   Καλημέρα σας….Θέλω να ρωτήσω κάτι.. Για παραδοσιακό καφενείο σε χωριό ισχύει η κουζίνα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 τ.μ.?Αν είναι γύρω στα 7 υπάρχει περίπτωση να μην αδειοδοτηθεί?Επίσης κάπου άκουσα ότι αν είναι ανοιχτή κουζινα προς τον χώρο των καθήμενων δεν είναι απαραίτητο να είναι 8 τ.μ? Ευχαριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να υπαρχει αρκετος χωρος για να πραγματοποιουνται οι εργασιες με υγειηνη και ασφαλεια.

 • ΝΙΝΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα, τι άδεια χρειάζομαι για έναν πάγκο που θα πουλάει ροφήματα όπως λεμονάδες και κοκτέιλ σε υπαίθριο δημόσιο χώρο?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  θα ηθελα να κάνω ένα εργαστήριο φρέσκων ζυμαρικών. Αυτο θεωρειται εργαστήριο χαμηλής όχλησης αν δεν κάνω λάθος. Επειδή έχει να κάνει με τρόφιμα χρειάζεται και άδεια υγειονομικού? Τί πρέπει να προσέξω για την ενοικίαση χώρου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι οντως Εργαστηριο Χαμηλης Οχλησης και θα πρεπει να βρειτε εναν χωρο που να υφισταται νομιμα και τα πληροι τις προδιαγραφες για την χρηση του.

 • Σπύρος
  Απάντηση

  Μπορώ να βγάλω άδεια για σταθερή καντίνα σε μισθωμένο οικόπεδο σε κυκλαδίτικο νησί με διαμόρφωση εξωτερικού χώρου για καθίσματα πελατών;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

  • Ηλίς
   Απάντηση

   Γειά σας,

   Θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα χυμών. Θα μπορούσατε να μας πείτε τι άδεια χρειαζόμαστε, πού να πάμε, πόσο καιρό θα πάρει, πόσο κοστίζει;

   Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα σας καλυπτε μια αδεια καφετεριας με αδειοδοτουσα αρχη τον εκαστοτε δημο.

 • Socrates
  Απάντηση

  Καλησπέρα κ. Διαμαντη!

  Επιτρέπεται η λειτουργία κουρείου στο οποίο, στον ίδιο χώρο, θα δραστηριοποιείται και σε λιανική πώληση ενδυμάτων (μπλούζες) κ’ αξεσουάρ λιανικώς ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι

  • Νίκος Διαμαντίδης
   Απάντηση

   Καλημέρα, θα ήθελα να ανοίξω ένα βανάκι το οποίο να δίνει καφέ και ποτα-κοκτειλ και να το στέλνω στα νησιά όποτε δεν θα έχει κάποια σταθερή έδρα. Είναι εφικτό?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    οχι

    • Νίκος Διαμαντίδης
     Απάντηση

     Ο λόγος που δεν είναι εφικτό?Στην ουσία θα είναι καντίνα αλλά για καφε και ποτα. Ευχαριστώ

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Υπαρχουν συγκεκριμενα κριτηρια ( κοινωνικα και πλυθησμιακα ) που δινονται οι αδειες καντινας και κανουν μη εφικτη αυτη την δραστηριοτητα.

  • ΜΕΛΙΝΑ
   Απάντηση

   Καλησπέρα..θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επιτρεπεται σε γυμναστήριο να βάλω σολαριουμ??

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι.

  • Νικος
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια υπάρχουσα επιχείρηση καφέ.Τι χρειάζεται για την έκδοση της άδειας στο όνομα μου.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Μεταβιβαση της αδειας και επικαιροποιηση του φακελου.

   • nikos
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω εάν σε ένα κατάστημα το οποίο είναι ψησταριά ο ιδιοκτήτης τώρα δεν το δουλεύει μπορώ με την άδεια του να συνεχίσω να το δουλεύω εγώ και τι χρειάζεται

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να γινει μεταβιβαση αδειας.

  • Eleni
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα να αγοράσω μια παγωτό μηχανή και να πουλάω έξω στο δρόμο παγωτό.τι άδεια χρειάζεται;;; ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  για έναρξη μίας ατομικής επιχείρησης που θέλει να πουλάει τα κάτωθι:
  καφε, ποτα, αναψυκτικά, βάφλεσ , κρέπες, παγωτά, σφολιατωειδη, σαντουιτσ, τοστ, συσκευασμενα προϊοντα τυπου πατατακια, κρουσαν, μπισκοτα κλπ, κριτσινια, κουλουρακια, διαφορα γλυκα και με το κιλό και να προσφερονται στους καθιμενους με τον καφέ τους.
  Έχει γίνει η επιλογή των παρακάτω ΚΑΔ:
  56.30.10.04 Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ
  47.24.16.10 Λιανικό εμπόριο φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων
  47.24.16.08 Λιανικό εμπόριο τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών
  56.10.11.13 Υπηρεσίες παροχής γλυκών, παγωτών κλπ από ζαχαροπλαστείο, γαλακτοζαχαροπλαστείο, καφεζαχαροπλαστείο, με παροχή σερβιρίσματος
  47.24.17.06 Λιανικό εμπόριο τυποποιημένων ζαχαρωδών προϊόντων

  Είμαστε εντάξει με τα ανωτέρω? Εάν βάζαμε απλά αναψυκτηριο θα μπορούσαμε να καλυψουμε όλα τα παραπάνω?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το πιο σωστο θα ηταν αναψυκτηριο , πρατηριο ειδων ζαχαροπλαστικης.

   • Πενυ
    Απάντηση

    Μπορεί όμως με το αναψυκτήριο να πουλάει ποτά και κοκτέιλ;;;;έχει αυτή την δυνατότητα;
    Και αν έχει προχωρήσει η έναρξη νε τα παραπάνω;;;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     To αναψυκτηριο μπορει να πουλαει αλκοολ.

     Εαν θελετε να εχετε εξατομικευμενη καθοδηγηση πιστευω οτι συμφωνειτε πως το καλυτερο θα ηταν να κανονισουμε ενα ραντεβου και να τα δουμε ολα.

     Ευχαριστω και καλη συνεχεια.

 • Γιώτα
  Απάντηση

  καλημέρα,
  θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να εκδοθεί άδεια λειτουργίας παραδοσιακού καφενείου σε χώρο που ήταν παλιά δημοτικό σχολείο ενός σχεδόν εγκαταλελημένου χωριού. Το σχολείο δεν λειτουργεί τα τελευταία 40 χρόνια. Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν το βλεπω .

   • Γιώτα
    Απάντηση

    Τι εννοείται? Δεν βλέπετε το μνμ ή δεν το βλέπετε να δοθεί άδεια?

    Ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δεν βλεπω να βγαινει αδεια.

 • PASXALIS
  Απάντηση

  καλησπέρα.

  τι άδεια χρειάζομαι για να ανοίξω ένα κατάστημα με τρόφιμα ( παντοπωλείου + μαναβικής )

  ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Λιανικη διαθεση τροφιμων ( παντοπωλειο – οπορολαχανοπωλειο ).

 • KONSTANTINA
  Απάντηση

  Καλησπέρα θα ήθελα να πάρω άδεια χώρου για κατασκευή μεταλλικών παραθύρων , ποιες είναι οι προϋποθέσεις ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη η δραστηριοτητα εντασσεται στα Εργαστηρια Χαμηλης Οχλησης.

  • Αλέξανδρος
   Απάντηση

   Καλησπέρα για καφεκοπτείο η καμινάδα βγαίνει στην ταράτσα του κτηρίου όπως οι ψησταριές;
   Ή απλά αν βρίσκεται στο ισόγειο στον εξωτερικό χώρο αυτού;
   Ευχαριστώ!

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Σε περιπτωση που χρειαζεται καμιναδα πρεπει να ακολουθουνται οι προδιαγραφες της πολεοδομικης νομοθεσιας.

 • Δήμητρα
  Απάντηση

  Καλησπερα σας θα ηθελα να ρωτησω για το τι αδεια χρειαζεται ενας χωρος που θα ειναι καφε και εργαστηρι γυαλιου μαζι

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι αδεια καφετεριας και Εργαστηριου Χαμηλης Οχλησης. Δεν ειμαι σιγουρος οτι μπορουν να συστεγαστουν αυτα τα δυο.

 • Elen
  Απάντηση

  Καλησπέρα,θα ήθελα να κάνω μαθήματα μαγειρικής σε τουρίστες στο χώρο μου (σπίτι μου), τι άδεια θα πρέπει να έχω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι μπορει να αδειοδοτηθει αυτη η δραστηριοτητα.

  • Manos
   Απάντηση

   Καλησπέρα για εργαστήριο χαμηλής όχλησης για μπισκότα κέικ κλπ μπορεί ν στεγαστεί μαζί με αναψυκτήριο?χρειαζετε κ φούσκα?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Χρειαζεται απαγωγικο συστημα. Η συστεγαση αν και δεν εχω υποψη μου καπου να απαγορευεται ρητα , η εμπειρια δειχνει οτι ειναι δυσκολο να περασει.

 • Αχιλλέας Κάνδηλας
  Απάντηση

  Καλημέρα θα ήθελα να φτιάξω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής. Δεν θα υπάρχει φυσικό κατάστημα, απλά μόνο μια αποθήκη που θα αποθηκεύονται και θα φυλάσσονται τα προϊόντα πριν διατεθούν σε διαδικτυακούς πελάτες. Μήπως γνωρίζεται αν χρειάζεται καποια ειδική άδεια ή απλά μια έναρξη στην εφορία με καλύπτει

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οταν εχουμε να κανουμε με τροφιμα εκ νομοθεσιας ειναι απαραιτητη η αδειοδοτηση φυσικου καταστηματος λιανικης.

 • Άγγελο;
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  θέλω να τοποθετήσω container (για αποθήκευση οικοδομικών υλικών) σε οικόπεδο σε γειτονιά εντός οικισμου(Γ ΖΏΝΗ) που συνορευει ακριβως δίπλα από τουριστική μονάδα με ενοικιαζιόμενα δωμάτια η οποία είναι σε λειτουργεία και ακριβως απέναντι(χωρίζει συνοικιακος δρόμος) υπάρχει σπίτι
  Επιτρέπεται? Χρειάζομαι άδεια?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

  • Vasia
   Απάντηση

   καλησπέρα σας Κ.Διαμαντη ήθελα να κάνω μια ερώτηση θέλω να νοικιάσω ένα χώρο για αναψυκτήριο και η τουαλέτα δεν είναι νομιμοποίημενη.Αν το προχωρήσω σε ενοικιαση τι γίνετε με την πολεοδομία έχω πρόβλημα εγώ ή ο ιδιοκτήτης;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Για να αδειοδοτηθει ενα ακινητο πρεπει να υφισταται νομιμα. Σε διαφορετικη περιπτωση ελοχευουν κινδυνοι και για τον ιδιοκτητη του ακινητου και για τον ιδιοκτητη της επιχειρησης.

    • Βασιλική
     Απάντηση

     οπότε έχω και γω κίνδυνο αν δημιουργήσω επιχείρηση σε αυτό το κατάστημα; γιατί μου λένε οι ιδιοκτήτες να το πάρω δεν θα έχω πρόβλημα.Αν υπάρχει πρόβλημα μόνο αυτός θα έχει.Τι πρόβλημα έχω εγώ με πρόστιμο;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Επειδη ειναι εκτενης η απαντηση καλυτερα να τα πουμε τηλεφωνικως.

      Ευχαριστω και καλη συνεχεια.

   • Manos
    Απάντηση

    Καλησπέρα για αλλαγή άδειας αναψυκτηρίου η προσθήκη σε αυτό εργαστήριο μπισκοτων κ κέικ τ χρειάζεται? ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Τροποποιηση αδειας μεσω notifybusiness και τηρηση της κειμενης νομοθεσιας για τη νεα δραστηριοτητα.

  • Μαρια
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω για να φτιάξω ένα βανακι ως βανακι γκρουμινγκ καλλωπισμός ζώων τι άδειες θα χρειαστώ ?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δυστυχως, δε γνωριζω.

    • Μαρία Χαλκίτη
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας, θα μπορούσε να κάνετε αυτοψία στο χώρο καταστήματος για την άδεια δημιουργία δραστηριοποίηση εργαστήριο τροφίμων?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι , καλεστε με να το κανονισουμε.

 • giota
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  θα ηθελα να ανοιξω εναν χωρο εναλλακτικων θεραπειων, ωστε να κανω διαλογισμο. αναπνοες και καποιες προκατακτικες ασκησεις. Γνωριζετε αν χρειαζομαι αδεια λειτουργιας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

  • Γιάννης
   Απάντηση

   Γειά σας έχω βιβλιοπωλείο με Εποχιακά είδη -Είδη Δώρων και Θέλω να βάλω και ψιλικά τι Διαδικασία χρειάζεται;;;

   Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να γινει γνωστοποιηση λειτουργιας της εν λογω δραστηριοτητας.

 • γιωργος
  Απάντηση

  καλησπερα, θελω να ανοιξω ενα καφε-μπαρ-ναργιλαδικο θα ηθελα να μαθω ποσο θα μπορουσε να κοστισει μια αδεια

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να με καλειτε καθημερινες , σε ωρες γραφειου 9-5 για να το δουμε.

 • Demi
  Απάντηση

  Καλησπέρα .θέλω να τοποθετήσω ένα κοντεινερ ως αποθηκευτικό χώρο σε μια αθλητική εγκατάσταση ,πρέπει να βγάλω κάποια άδεια ή δεν χρειάζεται ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

 • Χοτζάρα Τζούλιο
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Θα ήθελα να ανοίξω ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά. Έναν χώρο δηλαδή όπου θα απασχολώ παιδιά με το να τους δείχνω την τέχνη του θεάτρου.
  Από ποιόν φορέα χρειάζεται να πάρω άδεια λειτουργίας, προτού πάω στην εφορία για έναρξη;
  Ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το πιο κοντινο ειναι μαλλον στην Δ/ση Προνοιας.

   • Εμμυ
    Απάντηση

    Καλημέρα για αδεια λειτουργιας σε στούντιο νυχιών χριαζεται εξαερισμό,πρέπει να γίνει εγκατάσταση; επιτρέπετε να αγοράσω μηχάνημα δαπέδων καθαρισμό αερας; ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     1. οχι
     2. ναι

  • ΘΩΜΑΙΣ
   Απάντηση

   Γεια σας έχω ένα κυλικείο σε σχολείο που είναι ήδη 25 χρόνια κ πρόσφατα άνοιξε στα 50μετρα κατάστημα με καφέ σνακ σφολιατοειδη .κ όπως είναι φυσικό πολλά παιδιά ψωνίζουν από εκεί.ειναι νόμιμο αυτό σε τόσο κοντά με το σχολείο να ανοίξει κατάστημα με προϊόντα που πουλάει το κυλικείο???

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι.

 • ΓΙΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια. Έχω βιβλιοπωλείο έναντι σχολείου στα 51 μέτρα. Θέλω να κάνω μεικτή επιχείρηση με Cafe. Θα μπορώ? Για να βάλω ψυγεία με νερό και άλλα με σαντουιτς, χρειάζεται ειδική άδεια? Σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να εκδοθει μια αδεια καφετεριας.

 • κωστας μακρης
  Απάντηση

  καλησπέρα θέλω να ξεκινήσω μια νέα επιχείρηση pet Taxi μεταφορά μικρόσωμων ζώων , παρακαλώ μπορείτε να με ενημερώσετε από που να αρχίσω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

  • Τheodoros kaisaris
   Απάντηση

   Γεια σας
   Για κινητό κιόσκι η καρότσι σαν αυτό που έχουν οι κασταναδες για πώληση φυσικού χυμού φρούτων μετά από στιψημο τι άδεια χρειάζεται?
   Ευχαριστώ #

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Σια
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.

  Θέλω να ανοίξω ένα κέντρο μελέτης τι χρειάζεται να κάνω για να βγάλω άδεια λειτουργίας;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι γνωστο πλαισιο αυτης της δραστηριοτητας και δεν μπορει να σχολιαστει εδω.

  • Χριστίνα
   Απάντηση

   Καλησπέρα έχω ανοίξει ένα παιδοτοπο…θέλω να κάνω και φύλαξη μικρών παιδιων μέσα για έκτακτα.. .πέρα από το κΑΔ στην εφορία τι άλλο πρέπει να κανω?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δε νομιζω οτι αυτο επιτρεπεται απο τη νομοθεσια.

  • Θαλεια Καρακωστα
   Απάντηση

   Καλησπέρα
   Μηπως γνωρίζετε παρακαλώ τι διαδικασία πρέπει να Σκουλούδης β για άδεια για κινητή μονάδα περιποίησης σκυλων;mobile pet grooming

 • Maria
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κύριε Διαμάντη. Πρόκειται να προχωρήσουμε στην ενοικίαση ενός καταστήματος για ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ. Είναι ισόγειο. Είναι αποδεκτό η λάντζα να βρίσκεται στην αποθήκη του ισόγειου χώρου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μονο αν ειναι χωρος κυριας χρησης.

   • Μάνος καββαλος
    Απάντηση

    Καλησπέρα κ Διαμαντή κ χρόνια πολλά…. Είχα μαγαζί με κρητικά παραδοσιακα προϊόντα κ παντοπωλείο κ άλλες δραστηριότητες τς άδειας που έχω κ το έκλεισα τ 2015 χωρίς να κλείσω βιβλία στην εφορία κ στο τεβε τώρα πάλι θέλω να ανοίξω σε άλλο σημείο με τν υπάρχουσα άδεια γίνεται η πρέπει να κάνω κάτι άλλο ακόμα

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Πρεπει να βγει καινουργια αδεια λειτουργιας απο την αρχη.

 • martha
  Απάντηση

  Γεια σας. Για άδεια Παντοπωλείου (που συμπεριλαμβάνονται τυριά και αλλαντικά κοπής) τί είδους άδεια χρειάζεται? Γνωρίζεται το κόστος γενικά?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι αδεια Παντοπωλειου ( λιανικη διαθεση τροφιμων και ποτων ).

  • GIORGOS
   Απάντηση

   Γεια σας κύριε Διαμαντή..θέλω να ανοίξω ένα μαγαζί να προσφέρω ναργιλέ και καφέ..τι άδεια χρειάζεται;;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αποσο ξερω για τον ναργιλε ισχυει οτι και με το καπνισμα.

 • Ειρήνη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Είμαι ψυχολόγος και μαζί με μία απόφοιτη σχολής θεάτρου θέλουμε να ανοίξουμε χώρο όπου θα απασχολούνται δημιουργικά παιδιά (εργαστήρι, πολυχώρο??). Δεν θέλουμε ΚΔΑΠ καθώς επιθυμούμε να απασχολούμε μεγαλύτερο εύρος ηλικιών.
  1. Τι είδους άδεια λειτουργίας χρειαζόμαστε και σε ποιον ΚΑΔ εμπίπτουμε;
  2. Μπορώ να κάνω αυτό το χώρο ως ατομική επιχείρηση ψυχολόγου;

  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ειναι εφικτο κατι τετοιο.

  • ΜΑΡΘΑ ΜΟΥΚΑΝΙΔΗ
   Απάντηση

   Σας ευχαριστώ πολύ!! Δεν χρειάζεται δηλαδή κάποια επεκταση της άδειας για τυριά κ αλλαντικά κοπης?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πρεπει να πληρουνται οι προδιαγραφες της υγειονομικης νομοθεσιας αναλογα την δραστηριοτητα.

 • Κων/να
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  μήπως γνωρίζετε για ΚΑΔ 82.30.11.01 υπηρεσίες διοργάνωσης επιφομορφωτικών σεμιναρίων , ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για να απευθυνθώ για αίτηση αδείας ή απαλλαγής αυτής; Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ο ΕΟΠΠΕΠ.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Αναφορικά με eshop petshop:
  Υπάρχει ήδη φυσικό κατάστημα (έδρα) που έχει άδεια υγειονομικού και έχουμε βρει ένα κτίριο (υποκ/μα) χαρακτηρισμένο ως Αποθήκη απ’ όπου θα γίνεται η συσκευασία και διανομή των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Χρειάζεται και εδώ άδεια υγειονομικού χαρακτήρα? Τα εμπορεύματα θα συνοδεύονται από Απόδειξη Λιανικής Πώλησης.
  Ευχαριστώ προκαταβολικά

 • Ειρηνη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, και μπραβο που απαντατε σε όλα τα ερωτηματα!
  Σε περιοχη γενικής κατοικίας και σε ακίνητο με χρηση απο την οικοδομική άδεια κατάστημα μπορεί χωρίς άδεια αλλαγής χρήσης να λειτουργήσει ιατρείο μικρων ζωων;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

   • ειρηνη
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ!

    • Vasiliki
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας!
     Υπάρχει περιορισμός στην απόσταση από κατοικία και στη λειτουργία καφενείου?
     Το καφενείο βρίσκεται σε απόσταση 7 μέτρων (τόσος είναι ο δρόμος) από πολυκατοικία με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ηχορύπανση.
     Σας ευχαριστώ.

    • Δημήτρης
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ανοίξω. Ένα μαγαζί που να πουλάω κάποια γλυκά όπως μπισκότα cupcakes . Τι χρειάζεται να κάνω. Δεν έχω χαρτί ζαχαροπλάστη

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Μπορειτε να ανοιξετε ενα τετοιο καταστημα χωρις να εχετε πτυχιο ζαχαροπλαστικης.

  • Αλεξανδρής Χρήστος
   Απάντηση

   Καλησπέρα έχω αγοράσει ένα κτήμα για να κάνω ένα μουσικο φεστιβάλ κάθε χρόνο ισως και παραπάνω από ένα και όλο αυτό θέλω να γίνει νόμιμο το κτήμα δεν είναι δασικό είναι εκτός σχεδίου συνολικά 1600 τετραγωνικά περίπου έχω σκοπό να αγοράσω και τα διπλανά. Το χειμώνα να φτιάξω ξύλινα σπιτάκια και να τα νοικιάζω σαν rbmb με τη κωδικό πρέπει να τ ανοίξω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να ρωτησετε λογιστη.

   • Αλεξάνδρα Μαστράφη
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας. Θέλω να ανοίξω ένα χώρο μελέτης μαθημάτων για παιδιά δημοτικού ( προετοιμασία για την επόμενη μέρα) και φύλαξης παιδιών μικρότερης ηλικίας 12 μηνών ή 3 ετών και άνω. Χρειάζεται κάποιο πτυχίο για το άνοιγμα της επιχείρησης ή μπορώ να ορίσω υπεύθυνη κάποια κοπέλα με πτυχίο νηπιαγωγού – παιδαγωγικού;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Η νομοθεσια για αυτες τις δραστηριοτητες ειναι σαφης και δεν μπορει να σχολιαστει εδω.

 • KATERINA ADAM
  Απάντηση

  ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΜΕ ΓΑΤΕΣ …ΚΑΦΕ Ή ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ?
  ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ Ή ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΚΑΦΕΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ,ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ Η ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΔΩΡΕΑΝ? ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Ή ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση την ισχυουσα νομοθεσια αποσο γνωριζω απαγορευονται τα ζωα σε χωρους εστιασης.

 • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ..
  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΒΡΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΥΤΕ ΑΡΙΘΜΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΠΩΣ ΜΠΩΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βεβαιωθειτε οτι δεν υπαρχουν σχεδια στην πολεοδομια και να παρετε βεβαιωση γιαυτο.

   • Αναιδα
    Απάντηση

    Καλησπερα σας.Τι χρειαζεται για να πουλαω κοσμηματα που φτιαχνω μονη μου? Θέλω να τα πουλαω σε μαγαζια,και οχι μαγαζι δικο μου..

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Η κατασκευη κοσμηματων εντασσεται στα Εργαστηρια Χαμηλης Οχλησης .

     • Ελινα

      Γεια σας τι χρειάζεται για να ανοίξω εργαστήριο γλυκόν ,αλλά θα δουλευω μόνη μου εκει.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αδεια Εργαστηριου Χαμηλης Οχλησης για παρασκευη γλυκων.

   • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
    Απάντηση

    ευχαριστω για την απαντηση.

    ερωτηση:
    μπορειτε να αναλαβετε την διαδικασια και μεχρι το τελος (μεχρι την εκδοση της αδειας δλδ) ?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Καλεστε με να το συζητησουμε.

 • ΣΟΦΙΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα, θελω να βγάλω άδεια υπαιθριου παρκινγκ σταθμευσης αυτοκινητων, ποια είναι η διαδικασια?
  τι δικαιολογητικά χρειάζεται? ξερω μόνο οτι απευθυνομαι στο Μηχανολογικο που εκει απλα μου εδωσαν ενα ΦΕΚ. ο προηγουμενος μισθωτης ειχε και έληξε.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

 • Ευη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ανοίξω ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής γλυκών για πώληση σε περαστικούς αλλά χωρίς να έχει καθημενους. Έχω minimum στα μέτρα εργαστηρίου? Επίσης η τουαλέτα πρέπει να είναι προσβάσιμη στο κοινό από τη στιγμή που δεν θ έχει καθημενους? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα, θα πρεπει με βαση τις παρασκευες και την δυναμικοτητα του καταστηματος να ειναι σωστα συγκροτημενο. Οι τουαλετες θα πρεπει να ειναι προσβασιμες απο το κοινο .

   • Κώστας Ζουπας
    Απάντηση

    Καλησπερα σας. Ενδιαφερομαι για μια έναρξη ατομικής επιχειρήσης εμπορίας τροφίμων.θα περνω τα τρόφιμα συσκευασμένα από προμυθευτες και θα τα μεταπουλαω σε μαγαζιά χωρίς να αναλαμβάνω την αποθήκευση του πριν την μεταπωληση. Χρειάζεται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος? Η απλά μια έναρξη στην εφορία?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θεωρω οτι εντασσεται στις δραστηριοτητες λιανικης διαθεσης τροφιμων και ποτων.

     • Κώστας Ζουπας

      Απλά δεν θα έχω φυσικό κατάστημα. Αποτελεί εμπόδιο αυτό? Δηλαδή να έχω για έδρα μια παλια αποθήκη

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι , θα πρεπει να υπαρχει φυσικο καταστημα με αδεια ΚΥΕ.

    • Κατερινα
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις πληροφορίες που δινετε. Θέλει ο γιος μου να ανοίξει ενα thai food, μονο delivery. Βρήκε ενα χώρο σε ισόγειο 4οροφης πολυκατοικίας. Θέλει να σηκώσει μια καμινάδα στην πίσω μεριά της πολυκατοικίας παράλληλα με την καμινάδα του καλοριφέρ και όπως προβλέπεται φυσικά. Ο ιδιοκτήτης και μια ακόμα κύρια της πολυκατοικίας δεν έχουν πρόβλημα. Οι υπόλοιποι όμως δεν συμφωνούν. Ωστόσο μάθαμε οτι υπάρχει κανονισμός της πολυκατοικίας ο οποίος απαγορεύει μονο το ανθοπωλείο και γραφείο τελετών.
     Μπορεί να βασιστεί σε αυτο και να τους παραβλέψει?
     Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Η ανεγερση καμιναδας απαιτει εκδοση οικοδομικης αδειας με συναινεση των συνιδιοκτητων. Παντως μπορειτε εναλλακτικα να χρησιμοποιησετε αλλα συστηματα .

 • Ταξιάρχης Σχινάς
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Με ενδιαφέρει να ανοίξω κατάστημα καφέ take away, όπου θα πουλάω ταυτόχρονα κάποιες λίγες έτοιμες συσκευασίες καφέ κατευθείαν από το προμηθευτή χωρίς άλλη επεξεργασία, κυρίως μέσω e-shop. Έχει βρεθεί υποψήφιος χώρος 13m2, με τουαλέτα όμως κοινόχρηστη για το κτήριο. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να βγει η παραπάνω άδεια, ή η τουλέτα δημιουργεί κόλλημα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το θεωρω εξαιρετικα δυσκολο.

   • Μανώλης
    Απάντηση

    Καλησπέρα έχω αναψυκτήριο με καθίσματα.μπορω να σερβίρω ποτά?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι.

     • Nikos

      Καλησπέρα σε αναψυκτήριο με παρασκευαστηριο επιτρέπετε η πώληση κρέπας?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι.

    • Vasiliki
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας!
     Υπάρχει περιορισμός στην απόσταση από κατοικία και στη λειτουργία καφενείου?
     Το καφενείο βρίσκεται σε απόσταση 7 μέτρων (τόσος είναι ο δρόμος) από πολυκατοικία με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ηχορύπανση.
     Σας ευχαριστώ. K

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν υπαρχει περιορισμος. Αν θελετε μπορειτε να κανετε καταγγελια στην Δ/ση Υγειας για ηχορυπανση.

    • Τheodoros kaisaris
     Απάντηση

     Γεια σας
     Για κινητό κιόσκι η καρότσι σαν αυτό που έχουν οι κασταναδες για πώληση φυσικού χυμού φρούτων μετά από στιψημο τι άδεια χρειάζεται?
     Ευχαριστώ #

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • ΝΙΚΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Θελουμε να ανοιξουμε πολυχώρο εναλλακτικών δράσεων και τεχνών. Σε χώρο στον οποιο υπάρχει κτίριο αλλα κυριως θελουμε να διαμορφώσουμε την αυλή ώστε να γίνονται οι δρασεις. Είναι εφικτό? και τι ακριβώς άδεια χρειάζεται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ο ορος “πολυχώρος εναλλακτικών δράσεων και τεχνών” ειναι ασαφης. Αν θελετε μπορειτε μπορειτε να με καλεσετε να το συζητησουμε.

 • VANGELIS
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Μπορω να βγάλω Άδεια Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος σε ενοικιαζόμενο οικόπεδο με προκάτ κατασκευή που θα βάλω εγώ π.χ από κοντέινερ ετσι ώστε να μπορέσω να εκμεταλλευτώ και των υπόλοιπο εξωτερικό χώρο για τραπεζοκαθισματα? ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει η κατασκευη να πληροι τις προδιαγραφες της πολεοδομικης και υγειονομικης νομοθεσιας.

 • ΜΙΧΑΗΛ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, έχω μια αποθήκη και θέλω να την νοικιάσω σε δυο διαφορετικά άτομα (μισό και μισό κομμάτι), είναι η ίδια διαδικασία με την ενοικίαση σπιτιού ή όχι; πως μπορώ να κινηθώ και που να ρωτήσω ώστε να ξεκινήσω την διαδικασία ενοικίασης;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ρωτηστε εναν λογιστη.

   • Anna
    Απάντηση

    Καλήσπερα σας, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής, θελω να ανοιξω ενα χώρο με μηχανηματα αδυνατισματος – ηλεκρτροδιεγερσης-συσφηξης, κ solarium. Τι αδεια θα χρειαστώ για αυτά??? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Πιθανοτατα αυτα εντασσονται στα γυμναστηρια.

  • Αλεξανδρος
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας.Μπορω να βγάλω Άδεια Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος σε ιδιωκτητο οικόπεδο με προκάτ κατασκευή που θα βάλω εγώ π.χ κοντέινερ ετσι ώστε να μπορέσω να εκμεταλλευτώ και των υπόλοιπο εξωτερικό χώρο;
   Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα στο οικόπεδο.
   Ευχαριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δε πιστευω οτι μπορω να βοηθησω για αυτη τη δραστηριοτητα.

    • Vasiliki Baoustanou
     Απάντηση

     Καλησπέρα
     Ο σύλλογος ενός χωριού έχει στην ιδιοκτησία του ένα μαγαζί κ ξενώνα. Προσπαθούν να βρουν τον φάκελο στην πολεοδομία για να δουν τι χαρτιά έχουμε. Ενδιαφερόμαστε σαν σύλλογος να το νοικιάσουμε σε κάποιον
     Τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουμε κ εάν το αναλάβει ένα γραφείο ποια θα είναι η τιμή?
     Ευχαριστώ

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Οντως, θα χρειαστει να βρειτε τα πολεοδομικα του κτιριου. Αρχικα κανετε αιτηση στην πολεδομια.
      Μπορει να το αναλαβει ενας μηχανικος και θα πρεπει να ερθετε σε συμφωνια μαζι του για τις λεπτομερειες.

     • Maksim

      Πόσο κοστίζει μία άδεια αρτοποιείο????

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν ειναι εδω ο καταλληλος τοπος για αυτη την απαντηση.

  • Αιμιλία
   Απάντηση

   Καλησπέρα, έχω άδεια καταστηματοσ υγειονομικου ενδιαφέροντος μαζικής εστίασης και θα ήθελα αν έχω τ δικαίωμα να πουλάω ειδη ζαχαροπλαστικης, και σούπερ μαρκετ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να προσθεσετε και αδεια λιανικης διαθεσης τροφιμων και ποτων.

 • ΖΩΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας! Για να ανοιξω αρωματοπωλείο με χύμα αρώματα απαιτείται άδεια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω μονο εναρξη στην εφορια.

   • Manos
    Απάντηση

    Καλησπέρα.μετα από αγορά και μεταβίβαση μιας επειχηρησης αναψυκτηρίου χρειάζεται ανανέωση τ διαγράμματος ροής?η γίνετε αυτόματα μεταβίβαση στον αγοραστή?τ κατάστημα είναι 2 χρόνων.ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι.

  • CHATZIKONSTANTINOU GIORGOS
   Απάντηση

   Αν το γυμναστήριο έχει εξωτερικό χώρο μεγαλο,μπορώ να κάνω κάποια κατασκευή ξύλινη, νόμιμη,και να πουλαω καφε,χυμούς και υγιεινά προιντα? Υπάρχει νόμιμος τρόπος με άδεια?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να ειναι ενας στεγασμενος χωρος ανεγερμενος με αδεια δομησης.

    • CHATZIKONSTANTINOU
     Απάντηση

     Ναι καταλαβα, αλλά σαν άδεια λειτουργίας δεν απαγορεύεται ετσι? Να κανω ξυλινη κατασκευη με άδεια δόμησης,και να το δηλώσω σαν αναψυκτήριο ας πουμε. Δεν με περιορίζει που σαν ιδιοκτητη γυμναστηριου ετσι?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δε νομιζω οτι η ιδιοκτησια του γυμναστηριου δημιουργει κολλημα.

  • ΜΙΧΑΛΗΣ
   Απάντηση

   Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τις χρήσιμες απαντήσεις σας.
   Θα ήθελα να ανοίξω μουσικό εργαστήρι, χρειάζεται κάποια άδεια;και εάν ναι που πρέπει να απευθυνθώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αυτος ο ορος ειναι γενικος και δεν μπορω να απαντησω.

 • Zzannis
  Απάντηση

  Γεια σας. Για άδεια λειτουργίας καντίνας σε ιδιωτικό χώρο (ενοικιαζόμενο, όπου ο ιδιοκτήτης είναι σύμφωνος) σε ποια δημόσια υπηρεσία πρέπει να απευθυνθώ? Τι είδους άδεια απαιτείται? Ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ασχολουμαι με καντινες.

   • Αννα
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας για Beach bar τι άδεια χρειάζεται ποσο κοστίζει κ τι χαρτιά επιπλέον πρέπει να έχεις? Ευχαριστώ πολύ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δε χρειαζεται κατι ιδιαιτερο . Ισχυει οτι ισχυει για ολα τα ΚΥΕ.

 • ΒΑΓΓΕΛΗΣ
  Απάντηση

  καλησπέρα σας, για escape room χρειάζεται άδεια λειτουργίας και εαν ναι ποιος την εκδίδει;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν εχω υποψη μου αδειοδοτικη διαδικασια.

 • VAGGELIS
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, για άδεια κουζίνας “σπιτικού φαγητού” χωρίς καθήμενους(μόνο delivery), ποιά άδεια χρειάζεται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εστιατοριο.

   • Μανολης
    Απάντηση

    Καλησπέρα.εχω.καφενειο.δικαουμε να βάλω εσπρέσσο με επαγγελματική μηχανή ν πουλάω take away και σε καθιστους πελάτες?ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι.

    • Manos.πεδ
     Απάντηση

     Καλημέρα κ συγχαρητήρια για τ δουλειά σας.προκειτε ν ανοίξω καφενείο μοντέρνο με τρικ εγουι καφέ.επιτρεπετε ν πουλάω τυρόπιτες σάντουιτς κλπ π θ εχω αγοράσει χονδρική από αλλού?κ επεισεις τ σάντουιτ μπορώ ν τ φτιάχνω στ μαγαζί?ευχαριστώ

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι.

   • Manos
    Απάντηση

    Καλησπέρα έχω αναψυκτήριο..για να τηγανίσω πατάτες η κροκέτες πρέπει ν βγάλω καμινάδα η ένα σύστημα απορροφητήρα ενεργού άνθρακα αρκεί?ηλεκτρικές συσκευές ότι έχω μέσα κ μια μικρή έστια… ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αν ειναι συμφωνα με τις προδιαγραφες ενα συστημα με φιλτρα ενεργου ανθρακα ειναι ενταξει.

     • κοστασ

      καλησπερα για καντινα σε οιδιοτικο χωρο τι οικοδομικι αδεια χρειαζετε

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δυστυχως, δε γνωριζω.

  • Μανολης
   Απάντηση

   Καλησπέρα και πάλι
   Μια τελευταία ερώτηση.για ένα μαγαζί π ενδιαφέρομαι κ λει η άδεια της
   Κύρια δραστηριότητα
   Υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο
   Δευτερεύουσα
   Λιανικό εμπόριο τυποποιημένων ειδών αρτοποιίας
   Λιανικό εμποριο ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση τ ζάχαρη
   Υπηρεσία διανομής γευματος από εστιατοριο ταχείας εξυπηρετήσεις φαστ φουντ.
   Μπορώ να παρασκευαζω κ ν πουλάω
   Πανκεικ κρέπες
   Μπέργκερ
   Πατάτες
   Διάφορα είδη κρέατος
   Ευχαριστώ για τ χρόνο σας

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι.

 • Giouli
  Απάντηση

  Καλημέρα! Σε παραδοσιακό καφενείο χρειαζομαι μελέτη πυροπροστασίας και διάγραμμα ροής; Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι και στα δυο.

   • Manos
    Απάντηση

    Το σερβίρισμα ενός τυποποιημένου γλυκού,είτε ταψιού είτε καταψυξης αγορασμενου με τιμολόγια κλπ.επιτρεπετε? σε καφενείο

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα ελεγα ναι.

    • Alexis Karamalegkos
     Απάντηση

     Καλησπερα σας! Σε βενζιναδικο για να ανοιξει ενα take away cafe τι αδεια χρειαζεται ;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ειναι αδεια καφετεριας για περαστικους.

    • Anastasis
     Απάντηση

     Καλησπέρα.θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει μέρος του σπιτιού του για να κάνει personal training?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Οχι.

  • Μάνος.πεδ
   Απάντηση

   Και οι Παρασκευές π λει πρόχειρο μεζέ λουκάνικο /αυγοκλπ μπορεί να γίνετε κ μέσα στ σάντουιτς ε?και επεισεις με τ κρασί αν βγάζω μεζέδες παγωμένους όπως για παράδειγμα τορτίγιες με γεμίη λαχανικών η κρυον παρασκευων γίνετε? ευχαριστώ

  • Μάνος.πεδ
   Απάντηση

   Σας ευχαριστώ πολύ κάνετε τέλεια δουλειά.η έτοιμη συσκευασμένη βάφλα μπορεί ν πουλιετε εφόσον έχω τιμολόγια κλπ έτσι?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ευχαριστω για τα καλα σας λογια.

    Σε περιπτωση που εχετε πολλες αποριες και χρειαζεστε καθοδηγηση και εκτιματε εμπρακτα την δουλεια που γινεται ειμαι σιγουρος οτι συμφωνουμε πως το καλυτερο θα ηταν να κανονιστει ενα κατιδιαν ραντεβου.

    Να ειστε καλα 🙂

    • Μανος.πεδ
     Απάντηση

     Δυστυχώς είμαι σε νησί…

    • Αγγελική
     Απάντηση

     Καλησπέρα, για άδεια λειτουργίας κέντρου αναψυχής για παιδιά τι ακριβώς απαιτείται και από ποιον φορέα δίνεται;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ειναι ασαφες αυτο που αναφερετε και δεν μπορω να απαντησω.

   • ΜΑΡΙΑ
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας, γνωρίζετε που μπορώ να απευθυνθώ και τι χρειάζεται για Άδεια λειτουργίας εργαστηρίου παρασκευής κεριών; Δεν θέλω βιομηχανία με μεγάλο όγκο παρασκευης και δεν θα ασχοληθώ με παραφινες πάρα μόνο με σογια. Δεν θα χρησιμοποιώ μεγάλα μηχανηματαπαρα μο κ σκεύη για λιώσιμο.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το πολύτιμο χρόνο σας

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Πιστευω οτι εντασσεται στα εργαστηρια χαμηλης οχλησης.

     • Μαρία Ανανιαδου3

      Ευχαριστω και πάλι, καλη συνέχεια.

     • Χρυσάνθη

      Γεια σας,

      Μπορούμε σε ΙΚΕ με βάση εκδηλώσεις και σεμινάρια, να προσφέρουμε φαγητό μαγειρεμένο από εμάς; Κι αν ναι, τι χρειάζεται;
      Ευχαριστώ!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Οχι , χρειαζεται αδεια εστιατοριου.

   • NIKI
    Απάντηση

    Καλησπέρα,για κατάστημα καφε-αναψυκτηριο που σημαίνει ότι θα έχω ένα φουρνακι για να ψήνω σφολιατοειδη κ.τ.λ. υπάρχει περιορισμος στα τ.μ.?το κατάστημα που έχω βρει είναι 25τ.μ.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ελαχιστα τετραγωνικα δεν υπαρχουν, αλλα θα πρεπει να υπαρχει επαρκης χωρος για να γινονται με ασφαλεια οι διαφορες παρασκευες.

 • Tony Kouropoulos
  Απάντηση

  με αδεια snack bar μπορω να πουλησω burgers και chicken wings?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

   • Γεώργιος
    Απάντηση

    Αν το μαγαζί είναι 36 τετραγωνικά μέτρα με μία τουαλέτα χωρίς καθουμένου πάλι γίνεται.?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι.

 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.
  Μια γρηγορη ερωτηση και από εμένα.
  Ονομαζομαι Τσικου Χριστίνα και για να ανοίξω χώρο solarium και μόνο, χρειάζομαι κάποια αδεια λειτουργίας?
  Στο υγειονομικό και στην διεύθυνση υγείας μου είπαν όχι, μόνο με έναρξη στην Εφορεία.
  Ευχαριστω εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω αυτη η δραστηριοτητα εντασσεται στα εργαστηρια αισθητικης με οτι συνεπαγεται αυτο.

  • Μανίκας.μαρ.
   Απάντηση

   Καλημέρα έχω καφενείο παλιό.εχω βρει ένα έμπορα χονδρικής π μ δίνει έτοιμες κρέπες κ απλά βάζω σοκολάτα εγώ.μπορω σε ένα καφενείο ν τις σερβίρω αφού τις αγοράζω από αλλού?ευχαριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Οχι.

    • Μανίκας.μαρ.
     Απάντηση

     Πώς μπορώ να τις σερβίρω?τ πρέπει ν κάνω?εφόσον είναι έτοιμο προϊόν κρύο κ απλά βάζω σοκολάτα γιατί δε γίνετε? ευχαριστώ

    • Κυριακή
     Απάντηση

     Καλησπέρα σε αναψυκτήριο το οποίο τραπεζοκαθίσματα έχει σε χώρο που είναι πρασιά με τζάμια γύρω γύρω επιτρέπεται το κάπνισμα ;
     Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αποσο γνωριζω : αν ειναι ανοικτο απο πανω ναι , αλλιως οχι.

 • ειρηνη χατζηαλεξιου
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΨΙΛΙΚΩΝ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕς τυποποιημενα τροφιμα σοκολατες κ.τ.λ. εχω δει καταστηματα του ειδους μου οτι κανουν και καφε ειναι νομιμο και αν ναι ποια ειναι η διαδικασια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει προσθηκη και συγκροτηση αδειας καφε.

 • Αλεξία
  Απάντηση

  Καλημέρα!
  Θέλω να ανοίξω ζαχαροπλαστειο με παρασκευαστηριο και καφέ μόνο πώληση take away χωρίς καθήμενους. Πόσα τ.μ πρέπει να είναι το κατάστημα; ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα. Εχει να κανει με τις παρασκευες και την δυναμικοτητα του καταστηματος.

 • ΣΟΦΙΑ
  Απάντηση

  Kαλημέρα, έχω ηδη καφενείο νομιμα με άδεια καταστηματος.όμως το καταστημα μου είναι ενιαίο με το υπόγειο της κατοικιας κάτω από τη στάθμη εδάφους. τι πρέπει να κάνω για να γίνει νόμιμα κατάστημα και το τμήμα του υπογείου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να δειτε αν εντασσεται στις διαταξεις του Ν. 4495/2017.

  • Αθηνα
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα να ανοίξω ένα γλυκοπωλειο(5-6 γλυκα που θα παρασκεύαζω η ίδια και θα στήνω εκείνη την ώρα και καφέδες, αναψυκτικα) τι άδεια χρειάζεται και πόσα τετραγωνικά εσωτερικα;
   Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πιστευω οτι μια αδεια καφε-ζαχαροπλαστειο σας καλυπτει. Μην δειτε κατι κατω απο 30 τμ.

    • Κατια
     Απάντηση

     Καλησπέρα,Για εργαστήριο χειροποίητου σαπούνιου τι άδεια χρειάζεται?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Νομιζω οτι θα πρεπει να απευθυνθειτε στον ΕΟΦ.

   • ΣΟΦΙΑ
    Απάντηση

    Αγορασμενου μεζέδες κοσνερβας κλπ,κ αγορασμενες πίτες,και αγορασμενες σαλάτες μπορώ ν σερβίρω?
    Ευχαριστώ είστε υπέροχος μας λύνετε κάθε απορια

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Μονο κρυα πιατα .

   • ΣΟΦΙΑ
    Απάντηση

    Μπορώ εκεί π έχω αποθήκη ν βάλω βιβλιοθήκη με τραπέζια να διαβάζουν η πρέπει ν βγάλω άδεια?
    Σαν αναγνωστήριο κατι

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Πιστευω πως ναι.

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Για άδεια λειτουργίας ζαχαροπλαστειου με εργαστήριο χρειάζεται να βγάλω φουγάρο; μπορώ να χρησιμοποιήσω εξαερισμό εναλλακτικά γιατί δεν μπορώ να βγάλω φουγάρο. Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ειναι απαραιτητη η καμιναδα. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε απαγωγικο με φιλτρα ανθρακα.

   • Δημήτρης
    Απάντηση

    Αυτό θέλει συχνό καθάρισμα από ειδικό; ΑΝ ναι κάθε πόσο;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Χρειαζεται συντηρηση και αλλαγη των φιλτρων αναλογα με την χρηση.

     • Δημήτρης

      Μπορώ να το κάνω μόνος μου ή πρέπει να κάνει κάποιος ειδικός την συντήρηση;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Συνηθως αυτα γινονται απο εξειδικευμενες εταιριες.

  • Κωνσταντίνος Γαλιατσής
   Απάντηση

   Καλησπέρα τι καταστημα μπορώ να ανοιξω με αυτο τον ΚΑΔ 81.29.19.01 (υπηρεσίες καθαρισμού μεταφορικών μέσων) και τι αδεια χρειάζεται;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν γνωριζω.

  • Γιωργος
   Απάντηση

   Καλησπερα σας!σε καταστημα που λειτουργει ως καφέ μπορει να προσθεθει η υπηρεσια της κρέπας;κ αν ναι με ποιον τροπο;μονο αλλαγη σε καδ η χρειαζεται κ καποια αλλη ενεργεια;υπαρχουν καποιες προδιαγραφες;

   Ευχαριστω εκ των προτέρων!

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πρεπει να γινει προσθηκη αδειας “αναψυκτηριου” και να γινει η καταλληλη συγκροτηση για αυτη την παρασκευη.

    • Γιώργος
     Απάντηση

     Καλημερα!οταν λετε να γινει η καταλληλη συγκροτηση τι εννοειται;;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Η συγκροτηση εχει να κανει με τους χωρους που απαιτουνται για την συγκεκριμενη δραστηριοτητα. Περαιτερω αναλυση θα ηταν πολυ εκτενης και ξεφευγει του σκοπου των απαντησεων σε σχολια.

 • Pavlos
  Απάντηση

  καλησπερα,

  σε περιοχη αμιγους κατοικιας μπορει να ανοιξει take away καφε/χυμους και πρατηριο προιοντων αρτοποιιας (πχ donuts) χωρις καθημενους, χωρις μουσικη?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καφε οχι , πρατηριο αρτου ναι.

  • Μιχάλης Βασιλοπουλος
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας!
   Μας ενδιαφέρει η ιδέα να φτιάξουμε ένα van bar για κρύα κουζινα σε δικό μας ιδιωτικό χωράφι.
   Θα θέλαμε αν μπορούσατε να μας ενημερώσετε τι άδεια λειτουργείας χρειάζεται για να στήσουμε μια τέτοια επιχείρηση?
   Ευχαριστούμε πολύ!

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να υπαρχει καταρχην πολεοδομικη νομιμοτητα. Για αδεια θα ελεγα σταθερης καντινας.

    • Μιχάλης Βασιλοπουλος
     Απάντηση

     Σας ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια!

 • Georgios
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,εχω ενα εκτος σχεδιου αγροτεμαχιο 300τμ στη Ναξο μπροστα σε αιγιαλο.Για να ανοιξω αναψυκτηριο η beach bar υπαρχει τροπος?ακομα και με προκατ η λυομενο?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

  • Νικη Γκετσκα
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας! Ενδιαφερόμαστε να ανοίξουμε ένα μαγαζί στην Σαντορίνη με καφε σάντουιτς σαλάτες και θα θέλαμε μα είναι καντίνα με χώρο έξω ώστε να εξυπηρετούμε καθήμενους και περαστικούς! Αρχικά επιτρέπεται το άνοιγμα καντίνας τέτοιου στυλ στα νησιά; Και τι κόστος μπορεί να είχε το άνοιγμα και το στήσιμο ενός τέτοιου μαγαζιού αναψυκτηρίου ; Σας ευχαριστώ πολυ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δε νομιζω οτι μπορει να γινει αυτο.

    • PANTAZIS MANOLIS
     Απάντηση

     Καλησπερα σας.ισως να ειναι λαθος η ερωτηση σε αυτο το σημειο, αλλα θα ηθελα να μου ειτε εαν για αναψυκτήριο σνακ μπαρ,απαιτείται να υπαρχουν «ποδο κινητες» βρύσες (μηχανισμός που πατάς με το ποδι για να τρέξει το νερο.
     Ευχαριστω εκ των προτερων

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι, απαιτειται τουλαχιστον μια.

    • Demy
     Απάντηση

     Θέλω να ανοίξω καφέ αναψυκτήριο. Το κτίριο επιφάνειας 50τ.μ. έχει μια τουαλέτα μεγάλη, ικανή να είναι και για ΑμεΑ. Δεν έχει άλλες μικρότερες… Καλύπτομαι ή πρέπει να φτιάξω και ανδρών και γυναικών;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα πρεπει να υπαρχουν και WC συμφωνα με την κειμενη νομοθεσια.

 • Θανασης
  Απάντηση

  Γεια σας, θα ηθελα να ρωτησω αν γινεται να παρω αδεια για να ανοιξω ενα χωρο που να πουλαει δικες μου παρασκευες οπως πιτες μπουγατσα σαντουιτσ και ψωμι ενω δεν εχω καποιο πτυχιο μαγειρικης ή ζαχαροπλαστικη – αρτοποιιας. ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να παρετε αδεια για ολα. Στο αρτοποιειο θα πρεπει να εργαζεται ενας αρτοποιος με την καταλληλη αδεια ασκησεως επαγγελματος.

   • Θανασης
    Απάντηση

    Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση!! Αν βγαλω αδεια για ζαχαροπλαστειο (παρασκευαστηριο και πρατηριο) πρεπει να εχω παλι καποιον ζαχαροπλαστη με την καταλληλη αδεια επαγγελματος ή μπορω και μονος μου (χωρις πτυχιο);

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Μπορειτε και μονος.

     • Θανασης

      Σας ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση!! Να ειστε καλα!!

     • Μινα

      Καλησπερα. Θέλω να βάλω σε έναν κοινόχρηστο χώρο Δήμου, ποδήλατα κινούμενα που να πουλούν παγωτά ή αναψυκτικά. Τι είδους εγκρίσεις πρέπει να παρω κ απο ποιους Φορείς?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα πρεπει να απευθυνθειτε στο τμημα πλανοδιου εμποριου του Δημου.

  • Stefanos
   Απάντηση

   Ίσως μπορείς να νοικιάσεις κάποιο πτυχίο από κάποιον όπως αρτοποιίας

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αυτο δεν ειναι συννομο. Το νομιμο ειναι η προσληψη ατομου.

 • Νικολας
  Απάντηση

  καλησπέρα σε καταστημα cafe take away με λιγα τραπεζοκαθισματα,χρειαζεται να εχει δυο τουαλετες(ανδρων – γυναικων) ή και με μια ειμαστε καλυμενοι?Ευχαριστω για το χρόνο σας και για τις γνωσεις.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μεχρι 40 ατομα ( καθισματα ) αρκει μια τουαλεττα.

  • Αναστασία
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να ανοιχτεί κομμωτήριο ζώων με καφέ μαζί στον ίδιο χώρο. 2 άδειες φυσικά υγειονομικού ενδιαφέροντος η μία αν δεν κάνω λάθος κ κομμωτήριο ζώων η άλλη. Απλά μπορούν αυτά τα 2 να στεγαστούν στον ίδιο χώρο;;; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Καλυτερα να απευθυνθειτε στο υγειονομικο για να σας πει με σιγουρια, αν και πιστευω οτι με βαση αυτα που ισχυουν σημερα δεν και πολυ πιθανο .

 • Ελένη Τσάντζου
  Απάντηση

  Καλημέρα σας
  Χρόνια Πολλά!Καλά Χριστούγεννα!
  Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να βγάλω άδεια οικοτεχνίας για πώληση μπισκότων με επικάλυψη ζάχαρης. Δεν είμαι αγρότισσα. Είμαι παλιά ασφαλισμένη του πρώην ΙΚΑ και μακροχρόνια άνεργη. Το πλάνο μου είναι να ψήνω μπισκότα στο φούρνο του σπιτιού μου και να τα διακοσμώ με γλάσο ζάχαρης ή ζαχαρόπαστα.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα. Δεν μπορει να γινει αυτη η δραστηριοτητα απο το σπιτι. Θα πρεπει να βρειτε χωρο με επαγγελματικες προδιαγραφες.

 • Teo
  Απάντηση

  Kαλησπέρα, θέλω να ρωτήσω αν στην αδεια σνακ μπαρ μπορούν να μαγιρευοντε φαγητά. ευχαριστώ για την απάντη σας από τώρα.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μια τετοια αδεια θα μπορουσε να καλυψει ενα ή δυο μαγειρευτα την ημερα.

  • Αγάπη
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας, θέλω να ανοίξω ένα εργαστήριο σφολιατας, για χονδρική και λιανική πώληση. Μπορείτε εσείς να αναλάβετε τη διαδικασία;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι. Μπορειτε να με καλεσετε στο 6972230024 καθημερινες 9-5.

 • Κωνσταντινα
  Απάντηση

  Καλησπερα, μηπως γνωριζετε τι αδειοδοτηση χρειαζεται ενα σπα στην κυπρο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

 • ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΕΪΝΤΑΝΗ
  Απάντηση

  Θα ηθελα να ενημερωθω αν γνωριζετε την διαδικασια για παραγωγη χειροποιητων κεριων .Θέλω να φτιάχνω μικρές ποσότητες και όχι για χονδρική πώληση και κατόπιν παραγγελίας. Μπορώ να τα φτιάχνω στο σπίτι μου η σε καποιο χωρο δικο μου ? τι αδεια χρειαζεται και πρεπει να πληρωνω κανονικα ασφαλιση; νομιζω καπου ακουσα πως μεχρι καποιο ποσο το χρονο δεν χρειαζεται

  Ευχαριστω για τον χρονο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δεν γνωριζω.

 • Ράνια Λίζα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, για χώρο όπου θα διδάσκεται θεατρική αγωγή και χρονός σε ενηλικές και παιδιά χρειάζεται αδεια λειτουργίας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι εκτενες θεμα και δεν γινεται να απαντηθει εδω. Ευχαριστω για την επικοινωνια.

  • Irene
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας και καλή χρονιά .. είμαι τεχνικός μαγειρικής τέχνης και θέλω σε δικό μου ιδιόκτητο χώρο να φτιάξω ένα μαγαζάκι που θα προσφέρει take away καφέ και θα ήθελα να Παρασκευάζω κάποιες πίτες και γλυκά χειροποίητα δικά μου η άδεια για αναψυκτήριο θα με καλύψει ? Ή Πρεπει να δω για κάποια άλλη άδεια ?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πιστευω οτι θα αναψυκτηριο θα σας καλυψει.

 • vasilka athanasova
  Απάντηση

  Καλημέρα σας που μπορώ να απευθυνθώ παρακαλώ για άδεια πλανόδιου μικροπωλητή; κατασκευάζω χειροποίητα κοσμήμα, ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Στο αντιστοιχο τμημα του Δημου.

 • Εύα
  Απάντηση

  Γεια σας. Θέλω να ανοίξω μια επιχείρηση με τον ΚΑΔ 46.37.10 (Χονδρικό εμπόριο καφέ τσαγιού κακάου και μπαχαρικών) .
  Μπορώ να βρίσκομαι μέσα σε κατοικημένη περιοχή; Μέσα στο χωριό; Θέλω να προμηθεύω καφέ τις καφετέριες τοπικά με έτοιμο συσκευασμένο καφέ .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι, θα πρεπει να βρειτε μια περιοχη που οι χρησεις γης να επιτρεπουν χονδρικο εμποριο.

 • SPIROS PANDIS
  Απάντηση

  καλημερα θα ηθελα να ρωτησω ..ποια η χρονικη διαρκεια εκδοσεις αδειας ψιλικων και αν θα μπορουσα να ειχα ενα τηλ σασ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να με καλεσετε στο 6972230024.

  • Μιχάλης
   Απάντηση

   Καλησπέρα θέλω να ανοίξω επιχείρηση επισκευης ηλεκτρονικών συσκευών, πώλησης αξεσουάρ και ανταλλακτικών για ηλεκτρονικές συσκευές και αγοραπωλησίας κρυπτονομισματων τι άδειες θα χρειαστώ?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Η επισκευη ηλεκτρονικων συσκευων θεωρω οτι εντασσεται στα Εργαστηρια Χαμηλης Οχλησης, ενω η πωληση θελει απλα εναρξη στην εφορια. Για τα κρυπτο κανεις δεν θα μπορεσει να σας πει γιατι δεν υπαρχει ακομα νομικο πλαισιο. Παντως, αν θελεσετε να αναλαβουμε την αδειοδοτηση της δραστηριοτητας σας, μπορω να δεκτω την αμοιβη μου σε οποιοδηποτε κρυπτονομισμα συμφωνησουμε . 🙂

    • Μιχάλης
     Απάντηση

     Σας ευχαριστώ πολύ θα σας έχω υπόψιν μου έως ότου υλοποιηθεί το σχέδιο μου μιας και είναι ακόμη μια ιδέα στα χαρτιά.

 • Dimitris
  Απάντηση

  Καλησπέρα, θα ηθελα να ρωτησω εαν σε υπογειο χωρο, μη κυριας χρησης, επιτρεπεται η εγκατασταση του ΠΑρασκευαστηριου για τις αναγκες Ζαχαροπλαστειου που λειτουργει κανονικά στο ισογειο απο επανω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

   • Αθανασιος
    Απάντηση

    Γεια σας. Έχω κι εγώ την ίδια περίπου ερώτηση όμως ο υπόγειος χώρος είναι κύριας χρήσης και ιδιόκτητος. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως κατάστημα χαρτικών ειδών και θέλουμε να κάνουμε μόνο παρασκευή γλυκών με χονδρική πώληση μόνο. Έχει νερό και ρεύμα αλλά δεν έχει WC.
    Δεν έχουμε άδεια ζαχαροπλάστη. Γίνεται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αν ειναι χωρος κυριας χρησης και πληροι τις προυποθεσεις χωρου κυριας χρησης και πληροι και τις υπολοιπες προδιαγραφες τις νομοθεσιας , θα μπορουσε να αδειοδοτηθει. Βεβαια, θα πρεπει να ελεγχθει ανα περιπτωηση. Αν δεν εχει WC θα φτιαξετε. Πτυχιο ζαχαροπλαστη δεν χρειαζεται.

     • Δήμητρα

      Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεστε πτυχίο και φουγάρο για μαγαζί με πίτσες

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Οχι , δεν ειναι απαραιτητα.

     • Magda

      Καλησπέρα σας , θα ήθελα να ανοίξω ένα κατάστημα που να προσφέρει απλές παρασκευές όπως τηγανιτες, σαλάτες, αυγά, σάντουιτς ίσως μπέργκερ καθώς και καφέ και ποτό σε καθήμενους πελάτες. Τι άδεια πρέπει να βγάλω; Εστιατορίου ή καφέ μπαρ-αναψυκτηριο. Που μπορώ να βρω τις προϋποθέσεις που χρειάζεται το κάθε ένα; Πχ τετραγωνικά ή πόσες λαντζες, η θερμοθαλαμους, ψυγεία κλπ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση για να απαντηθει εδω. Θα μπορουσαμε να κλεισουμε ενα ραντεβου να σας ενημερωσω.

  • Χαρούλα
   Απάντηση

   Γειά σας ,η χρήση ναργιλέ σε εστιατόριο χρειάζεται ειδική άδεια??

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αποσο γνωριζω ισχυει οτι ισχυει για το καπνισμα.

 • ΜΕΓΚΙ
  Απάντηση

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΚΑΦΕ ΤΑΚΕ ΑWAY ΚΑΙ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΓΗΤΑ ΟΠΩΣ ΚΡΥΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΚΕΙΚ . ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καφε-Αναψυκτηριο-Παντοπωλειο.

  • Konstantinos Blachos
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω σε καφέ εξωτερικου χώρου για να βάλουμε ναργιλέ χρειάζεται άλλη άδεια?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αποσο ξερω, οχι.

  • Ελευθερία
   Απάντηση

   Καλησπέρα, μπορώ να ανοίξω ΚΔΒΜ αποκλειστικά online? Η άδεια απαιτεί και κτιριολογικά; Δε γίνεται με έδρα τον χώρο μου εφόσον όλα τα μαθήματα θα είναι με τηλεκπαίδευση;
   Σας ευχαριστώ.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Οχι. Πρεπει να υπαρχει κτιριακη δομη.

 • ΝΙΚΟΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΥΛΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

  • ΖΙΝΑ
   Απάντηση

   ΚΑΛΗΜΕΡΑ !
   ΘΕΛΩ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΦΕ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΕΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΉ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΗ .ΓΙΝΕΤΑΙ ?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Με βαση την ισχυουσα νομοθεσια την μερα απαντησης , αυτη η δραστηριοτητα δεν μπορει να αδειοδοτηθει.

 • ΔΑΝΑΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ CATERING.
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΤΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΩΣΤΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΙΡΩΝ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη η δραστηριοτητα εντασσεται στα εργαστηρια τροφιμων.

 • ΒΟΥΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας
  Ήθελα να ρωτήσω για κατάστημα που θα πουλάει μπουγάτσα πίτες και καφέ ενώ από το απόγευμα και μετά θα δίνει πίτσα ατομική και λουκουμάδες τι άδεια πρέπει να βγάλω για αναψυκτήριο με καλύπτει???

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα εβαζα και σνακ-μπαρ για σιγουρια.

 • Κυριακος Κ.
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ , υπάρχουν και οι “άλλοι”. Έχω ένα καφεμπάρ σε ταράτσα απέναντι από το σπίτι μου που διαθέτει άδεια (από τον δήμο) να παίζει μουσική μέχρι της 2. Αυτός ΒΑΡΑΕΙ μουσική μέχρι της 5 καθημερινά. Μαζεύει μηνύσεις και μόλις είναι να κλείσει αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς και ανανεώνει την άδεια λειτουργίας. Μπορώ να προβάλλω αυτή την διαδικασία?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να συμβουλευτειτε δικηγορο.

  • Βασιλης Μπουργος
   Απάντηση

   Γεια σας.θα εκτιμούσα αν με βοηθουσατε.προτιθεμαι να ανοίξω ένα πετ σοπ στο οποίο θα εμπορεύονται και ζώα(εκτός σκύλων και γατών).το πρόβλημα μου είναι ότι κανείς δε γνωρίζει από πού να ξεκινήσω.ο δήμος με στέλνει στην περιφέρεια και από την κτηνιατρική υπηρεσία στο υγειονομικό και ξανά στον δήμο.κμμια υπηρεσία δεν γνωρίζει που ανήκει ένα τέτοιο κατάστημα.θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε από πού να ξεκινήσω,τι νομικό πλαίσιο υπάρχει και πόσο θα μου κοστίσει όλο το πακέτο έναρξης μέχρι να ξεκινήσω να δουλεύω.ευχαριστω.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αμα δεν γνωριζει το κρατος, πως μπορω να γνωριζω εγω ???

    Εχω μια αποψη επι του θεματος και θα προτιμουσα να την συζητησουμε κατιδιαν.

    • Βασιλης Μπουργος
     Απάντηση

     Δεν έχει τύχει πρόσφατα οι υπάλληλοι να εκδωσουν τετοιΑ αδεια.Θα μπορουσα να σας καλεσω ;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      ναι, καλεστε με.

 • Ζωή
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  σε περιοχή αμιγούς κατοικίας τί είδους κατάστημα θα μπορούσε να γίνει σε χώρο περίπου 31τμ; Υποθέτω πρατήριο άρτου, μινιμάρκετ κλπ; Κάτι που να έχει σχέση με αρτοζαχαροπλαστική (παρασκευαστήριο) γίνεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Φαίη
   Απάντηση

   Θέλω να ανοίξω ένα μαγαζί μόνο με κονσόλες PlayStation συνδεδεμένες με τις οθόνες και 2 μηχανήματα με κέρματα για σνακς. Τι άδεια χρειάζομαι; δεν έχω καταλάβει αν χρειάζομαι ειδική άδεια ή άδεια Internet Cafe. Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ειναι στα πλασια της αδειας ιντερνετ καφε. Οι αυτοματοι πωλητες ειναι ξεχωριστη αδεια.

   • Τζανετα Μασσελου
    Απάντηση

    Καλησπέρα ισχύει ότι για να ανοίξεις μαγαζί εστίαση πρέπει να είναι μακριά από σχολεία και εκκλησίες?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αυτη ειναι μια διαταξη που δεν εφαρμοζεται πλεον.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Γενικα επιτρεπονται εμπορικα καταστημα και οχι καφεστιαση.

 • ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, οι άδειες είναι προσωποπαγείς ή θα μπορούσαν να ενοικιαστούν από τον ιδιοκτήτη με τον χώρο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι προσωποπαγεις.

 • Σπύρος
  Απάντηση

  Δεν θέλω να ρωτήσω κάτι, απλά συγχαρητήρια για την υπομονή σας που απαντάτε σε όλες αυτές τις σχετικές αλλά και εντελώς άσχετες ερωτήσεις! Καλή συνέχεια!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ευχαριστουμε για τα καλα σας λογια.

   Σχολια σαν αυτο μας δινουν δυναμη να συνεχισουμε.

  • Natalia
   Απάντηση

   Kαλημέρα σας,

   Ενδιαφέρομαι για εισαγωγή και πώληση ηλ. τσιγάρων (γεύσεις) στην Ελλάδα τα οποία είναί ήδη εγκριμένα από την Ε.Ε. που μπορώ να βρώ σχετικές άδειες και το κόστος;

   Ευχαριστώ.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Καλημέρα σας,

    Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικά με το θέμα.

   • Μαρία
    Απάντηση

    Καλησπέρα με τον σύζυγό μου θέλουμε να πάρουμε μια επιχείρηση καφε – αναψυκτήριο η οποία πωλείται ο χώρος είναι έτοιμος και με εξοπλισμό. Είναι περίπου 55τ.μ και διαθέτει όπως όλα τα μαγαζιά μια τουαλέτα.Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα με την άδεια που θα κάνουμε εμείς ως προς την τουαλέτα .Για τα τετραγωνικά είμαστε εντάξει με την τουαλέτα; Πόσες τουαλέτες πρέπει να έχει ένα καφέ ανάλογα με τα τετραγωνικά; Ο προηγούμενος είχε κανονικά άδεια απλά δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι.Επισης έχει και γύρω στα τρία τραπεζοκαθίσματα έξω το αναφέρω γιατί δεν ξέρω αν παίζει ρόλο. Παρακαλώ θα ήθελα την απάντηση σας.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Συμφωνα με αυτα που ισχυουν σημερα, απαιτειται 1 WC μεχρι 40 καθισμετατα και 2 WC μεχρι 120.

     Απο κει και περα αν θελετε να ελεγξουμε το καταστημα μπορειτε να επικοινωνησετε μαζι μας.

    • Χριστινα
     Απάντηση

     Ποσό χρόνων μπορώ να είμαι ώστε να ανοίξω καφετέρια στο όνομα μου ;;;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αποσο γνωριζω ενηλικες μπορουν να βγαλουν αδεια λειτουργιας.

    • Γιωργος βλαχος
     Απάντηση

     Καλησπερα θελω να φτιαξω ενα παταρι στο πισω μερος του καταστηματος 2χ3επειδη ειναι ψηλοταβανο θα χριαστω αδεια μικρης κλιμακας???
     Ευχαριστω πολυ!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δε νομιζω οτι γινεται με ΕΕΜΚ .

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα, ζαχαροπλαστειο με παρασκευαστηριο για ιδια χρηση (αδεια απο Δημο) μπορει να πουλήσει σε επιχειρηση (με τιμολογιο) εφοσον τα προιοντα παραληφθουν απο την εδρα του ζαχαροπλαστειου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη ειναι ερωτηση περισσοτερο για λογιστη,

  • Κωνσταντίνος
   Απάντηση

   Καλησπέρα θέλω να φτιάξω έναν εκθεσιακό χώρο – μουσείο , και ένα χώρο ως αναψυκτιριο τι άδεια χρειάζεται;;;;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ειναι αδεια αναψυκτηριου. Για τον εκθεσιακο χωρο δεν εχω υποψη μου αδειοδοτικη διαδικασια.

  • Χριστιάνα
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας!!
   Είμαι χειροτέχνες,κατασκευάζω χειροποίητα κοσμήματα , αξεσουάρ ΚΑΙ διακοσμητικά με διάφορες τεχνικές χειροτεχνίας κ θέλω να ανοίξω μια επιχείρηση όπου θα λειτουργεί ως εργαστήριο κατασκευής κ έκθεση λιανικής κ χονδρικής πώλησης να οργανώνω κ κάποια σεμινάρια εκμάθησης των τεχνικών που χρησιμοποιώ.
   ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕιΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑς ΤΕΤΟΙος χώρος?
   Ευχαριστώ !

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Η κατασκευη εντασσεται στα Εργαστηρια Χαμηλης Οχλησης και τα μαθηματα στα Κεντρα Δια Βιου Μαθησης.

   • Γιώργος
    Απάντηση

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να κάνω έναρξη καφέ και να πουλάω μέσω ίντερνετ με έδρα το σπίτι ….

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δεν γινεται με εδρα το σπιτι.

 • ΠΕΔΙΩΤΙΔΗΣ ΜΑΝΟΣ
  Απάντηση

  καλησπερα.ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα μαγαζι με πανκεικ καφε κ τοστ.τι αδεια χρειαζομαι?σνακ μπαρ?η τπτ αλλο?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω πιο κοντα σε αυτο που θελετε ειναι η αδεια αναψυκτηριου.

  • Vasilis Tasopoulos
   Απάντηση

   Καλησπερα μπορω να βγαλω αδεια για καφε μονο! σε καταστημα 6 τμ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Οχι.

 • Βασιλης
  Απάντηση

  καλησπέρα. εχω ενα καφενειο με ΚΑΔ )56301006 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ) και εχω προσθέσει και ΚΑΔ 56101110 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΟΥΖΕΡΙ, ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ, ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ, ΖΥΘΟΠΩΛΕΙΟ ΜΕ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ. Ετοιμαζω την κουζινα με πυρασφαλεια – ινοξ και ασπρα πλακακια – ανιχνευτές κλπ. θα πρεπει να κανω κατι με την πυροσβεστικη και υγειονομικο η με καλυπτει ο ελεγχος που ειχε γινει κατα το ανοιγμα της επιχείρησης ;

  Ευχαριστω για τον χρονο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να κανετε τροποποιηση της γνωστοποιησης και λογικα θα ξαναερθει ελεγχος.

  • ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
   Απάντηση

   Γεια σας θα ηθελα να ανοιξω καφε take away χωρις τραπεζοκαθισματα, να εχω σφολιατοειδη και να πουλαω και ηλεκτρονικο τσιγαρο . Γινεται ολα αυτα μαζι?Τι αδειες χρειαζεται?Ευχαριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ναι , γινεται. Μια αδεια καφε-αναψυκτηριο σας καλυπτει.

    • Νικη
     Απάντηση

     Μπορώ στον ίδιο χώρο που θα έχω σφολιατοειδη να πουλάω και είδη ηλεκτρονικου τσιγάρου? Δεν χρειαζεται δλδ κάποιος συγκεκριμένος χώρος?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αν ειναι νοητα ξεκαθαροι και διαχωρισμενοι δε νομιζω οτι υπαρχει θεμα.

   • Αργυρης
    Απάντηση

    Θελω να κανω ενα αγροτεμαχιο που εχω, κτημα δεξιώσεων. Τι χρειαζομαι;;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ειναι πολυ γενικη ερωτηση για να απαντηθει εδω.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΖΙΟΣ
   Απάντηση

   Γεια χαρά να ρωτησω για κομμωτήριο σκύλων μέχρι ποσα τετραγωνικά μέτρα πρέπει να είναι το καταστημα ; και αν είναι υγειονομικου ενδιαφέροντος.. ευχαριστώ εκ των προτέρων.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν εχω υποψη μου αδειοδοτικη διαδικασια για κομμωτηριο σκυλων.

  • Maria Antikidou
   Απάντηση

   Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι να ανοίξω με μια φίλη μ ένα χώρο όπου θα κάνουμε πιλατες και χαλαρωτικό μασάζ. Έχω μάθει τους κωδικούς αλλά δεν μπορώ να μάθω αν αφορουν υγειονομικόυ ενδιαφέροντος. Πχ ο χώρο διαθέτει δύο μπάνια αλλά όχι ντουζιέρες. Ευχαριστώ για το χρόνο σας

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Συμφωνα με αυτα που ισχυουν μεχρι σημερα η εκγυμναση του ανθρωπου εντασσεται στα γυμναστηρια και το μασαζ στα εργαστηρια αισθητικης.

    • Λενα
     Απάντηση

     Καλησπέρα χώρος 150 τετραγωνικά δηλωμένο ως αποθήκη σε οικόπεδο 450τμ μπορεί να πάρει άδεια ως συνεργειο αυτοκινήτων και πως

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα πρεπει να γινει αλλαγη χρησης.

  • Γιαννης
   Απάντηση

   Καλησπέρα!Θέλω να κάνω το γκαράζ μου κομμωτήριο μπορω να πάρω άδεια και αν ναι πόσο θα κοστίσει?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δε πιστευω οτι γινεται κατι τετοιο.

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Σε καταστημα με ισογειο χώρο 38 τμ και με 19 τμ παταρι ενδιαφερομαι να ανοιξω πρατηριο αρτου ( αυτος θα ειναι ο κυριος καδ ). Εκτος απο τα προιοντα που θα προμηθευομαι απο τριτους ( ψωμι, αρτοσκευασματα κτλ ), θα επιθυμουσα και τη δημιουργια εντος του χωρου ( ιδανικα στο παταρι ), ενος μικρου παρασκευαστηριου η εργαστηριου χαμηλης οχλησης, δεν ξερω ποιο ειναι το σωστο, χωρις την εγκατασταση καποιου φουγαρου, σαν συμβατικη κουζινα με μικρο επαγγελματικο φουρνο για το ψησιμο, ουτως ωστε να μπορω να πωλω και προιοντα που φτιαχνονται ευκολα ( κουλουρακια, γλυκακια κτλ )και που θα τα φτιαχνω μονη μου. Ειναι εφικτο αυτο; Το υψος του καταστηματος ειναι 2.85 μ και του παταριου 2.60 μ. Σας ευχαριστω πολυ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν χωρανε αυτες οι δραστηριοτητες σε τετοιο χωρο.

 • Ιωάννα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας!
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω μια επιχείρηση με το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για νέους ανέργους 18-29χρόνων, για παράδοση μαθημάτων τεχνών (θεάτρου, χορού, μουσικής). Την αίθουσά επίσης θέλω να μπορώ να την παρέχω έναντι κάποιου ενοικίου και για άλλες θεατρικές, χορευτικές ομάδες, για τις πρόβες τους. Επίσης στον ίδιο χώρο να υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας και ενός μικρού κυλικείου/αναψυκτήριου. Τι άδειες απαιτούνται; Και πόσα είναι τα ελάχιστα τ.μ. για την λειτουργία. Είναι κάτι που θα κοστίσει αρκετά λεφτά για να στηθεί; Η επιδότηση του κράτους καλύπτει 15.000 περίπου ευρώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για να απαντηθουν ολες αυτες οι ερωτησεις θεωρω καλυτερα να κλειστει μια κατιδιαν συναντηση στο γραφειο.

 • ελινα
  Απάντηση

  καλησπέρα, έχω μια επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων. θα ήθελα να ρωτησω πως μπορώ να παρω άδεια για Χρηση κάποιας παραλίας,συγκεκριμενα την παραλία γαλάζια ακτή.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

 • Κυριακή Γραμματοπούλου
  Απάντηση

  Κ.Διαμαντή καλησπέρα ,

  Τι χρειάζεται για να πουλήσω κοσμήματα που φτιάχνω μόνη μου , στον δρόμο η σε πλατείες ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω ακριβως, αλλα νομιζω αδεια πλανοδιου εμποριου.

 • γιωργος
  Απάντηση

  καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω για μαγαζι χοτ ντογκ που θα εχω και πατατες τηγανιτες αλλα δε θα ψηνω τα λοθκανικα σε γκριλ μονο βραστα χρειαζομαι να βγαλω καμιναδα οπως εχουν τα ψητοπωλεια? ευχαριστω!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πρεπει να υπαρχει απαγωγικο συστημα συμφωνα με τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

  • Δημήτρης Αντωνιάδης
   Απάντηση

   Καλησπέρα τι χρειάζεται για άνοιγμα καλλιτεχνικου εργαστηρίου;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Το “καλλιτεχνικο εργαστηρι” ειναι ασαφες. Τα μαθηματα παντως σε ενηλικες εντασσονται στα Κεντρα Δια βιου Μαθησης.

 • Ευθύμης
  Απάντηση

  Καλησπέρα!! Διαθέτω κατάστημα Καφέ-Μπάρ και θέλω να προσθέσω ναργιλέ. Είναι εφικτό? Χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω πως οχι. Ισχυει οτι ισχυει για το καπνισμα.

   • Καζανάς Αναστασιος
    Απάντηση

    Να κάνω μια ερώτηση τώρα βρήκα οίκημα σε λίγες ετοιμάζομαι να βγάλω την άδεια μίνι μάρκετ η άδεια για τα τσιγάρα που την παίρνουμε…..!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ενα παντοπωλειο μπορει να πουλαει τσιγαρα χωρις καποια ιδιαιτερη αδεια.

   • Ευθύμιος Λιάκος
    Απάντηση

    Για χρήση ναργιλέ σε εξωτερικό χώρο? Χρειάζεται άδεια?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Νομιζω πως ισχυει οτι ισχυει γενικα για το καπνισμα.

 • Βασίλης
  Απάντηση

  καλησπέρα σας, σε έναν χώρο στον οποίο ήδη στεγάζεται ένα minimarket μπορώ να βάλω και καφέ ;
  ο χώρος είναι 28τ.μ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το βλεπω δυσκολο αλλα οχι ανεφικτο.

   • Βασιλικη
    Απάντηση

    Καλημέρα επειδή θέλω να κάνω το ίδιο ο χώρος μου είναι 40 τετραγωνικά συν αποθήκη 20. Λέτε δύσκολο λόγω των τετραγωνικών? Χρειάζεται καινούρια άδεια?
    Ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Στον χωρο σας πιστευω οτι γινεται. Θα πρεπει να γινει προσθηκη στην υπαρχουσα αδεια.

     • Ελιζα

      Γεια σας εγω θελω να ανοιξω κομμωτηριο σκηλων τι χρειαζομαι?

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν εχω υποψη μου αδειοδοτικη διαδικασια.

     • Ράνια Sivva Petsali

      Καλησπέρα σας και μπράβο σας για την υπομονή σας να απαντάτε σε τόσα ερωτήματα. Θα ήθελα να ρωτήσω σε κατάστημα 105τ.μ που θέλουμε να γίνει μίνι μάρκετ και καφέ take away χρειάζονται δύο διαφορετικές άδειες;; Κι αν ναι γνωρίζετε ποιες;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ειναι μια αδεια με δυο δραστηριοτητες ( καφε – παντοπωλειο ).

     • Spiros Margaris

      Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να ανοίξω μαγαζι τύπου παράγκα ξυλοτυπο με αγροτικά τοπικά προϊόντα.στην Ζάκυνθο.δεν είμαι αγρότης. Τη άδεια χρειάζεται στο δήμο που απευθύνθηκα πραγματικά δεν έχουν ιδέα,αν μπορείτε να με βοηθήσετε?? ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν εχω εικονα του τι θελετε να κανετε , αλλα γενικα αδειοδοτουνται ακινητα που εχουν οικοδομικη αδεια ( ή μπορουν να βγαλουν ).

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
   Απάντηση

   Θελω να ανοιξω μια πισινα με καφε και ποτο σε ενα χωραφι 14στερ πολυ κοντα σε κεντρικό δρόμο τι χρειάζεται να κάνω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει το ακινητο να ειναι αρτιο και οικοδομησιμο. Μπορειτε να μας στειλετε ενα τοπογραφικο να το δουμε.

  • Χρήστος
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω και εγώ μια ερώτηση θα ήθελα να ασχοληθώ με διανομή άρτου και σφολιατοειδων στην επαρχία.Μονο για διανομή,τα προϊόντα θα τα αγοράζω από πρατήριο και θα διανέμονται πόρτα πόρτα.Αν μπορούσες και ήξερες να μου δώσεις τα φώτα σου.Ευχαριστω πολύ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να υπαρχει φυσικο καταστημα.

  • Νικόλαος
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας είμαι αλλοδαπός τρίτης χώρας θέλω να ανοίξω ένα κρεοπωλείο μπορώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να εχετε αδεια παραμονης για ανεξαρτητη εργασια.

    • Νικόλαος
     Απάντηση

     Με εξαρτημένη δεν γίνεται τίποτα

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αποσο γνωριζω , οχι.

 • Wildermind12
  Απάντηση

  καλησπέρα, σας ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη προσφορά σας.
  Ενδιαφέρομαι για έναρξη επιχείρησης που θα παρασκευάζει γλυκά και αλμυρά τρόφιμα/σνάκ, και θα τα διαθέτει σε κοινωνικές εκδηλώσεις (party,events). Θα μπορούσατε να με καθοδηγήσετε σχετικά με τα επόμενα βήματα? Ο χώρος που θα πρέπει να δηλωθεί ως έδρα και θα είναι το εργαστήριο παρασκευής ποιές προυποθέσεις θα πρέπει να πληρεί?
  Ποιό άρθρο πρέπει να κοιτάξω σχετικά με τα λοιπά διαδικαστικά, παράβολα, κλπ?
  Ευχαριστώ πολύ!

 • Αργυρης
  Απάντηση

  Καλησπερα, τι άδεια χρειάζεται για καντινα σταθερή σε ιδιωτικό χώρο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ασχολουμαστε με καντινες οποτε δε γνωριζω κατι.

  • Μαρίνα
   Απάντηση

   Καλησπέρα ! Τι άδεια χρειάζεται για ένα χώρο με δραστηριότητες (χορος μουσική καλλιτεχνικά ) για μικρά παιδιά (μαθήματα και με γονείς ) 16 μηνών έως 8 ετών ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν υπαρχει μια αδειοδοτικη δραστηριοτητα να τα καλυπτει ολα αυτα.

    • Μαρίνα
     Απάντηση

     Εκτός από κδαπ υπάρχει κάποια άλλη άδεια που να καλύπτει έστω κάποιες από τις δραστηριότητες πχ μουσική καλλιτεχνικά γυμναστική

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Το ΚΔΑΠ καλυπτει γενικα την δημιουργικη απασχοληση οποτε μπορουν να ενταχθουν πολλα σε αυτο.

    • Μαρ
     Απάντηση

     Καλησπέρα. Σχετικά με τα ΚΔΑΠ η νομοθεσία για ίδρυση και λειτουργία αναφέρει ότι αφορούν παιδιά 5-12 ετών. Γνωρίζετε αν αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να προσφέρει υπηρεσίες για παιδιά μικρότερης ηλικίας; Ευχαριστώ.

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι,απαγορευεται .

 • Ελπίδα
  Απάντηση

  Καλημέρα, για μια άδεια λειτουργίας γυναικολογικού ιατρείου, θα ήθελα να ρωτήσω εάν πρέπει και το γραφείο και το εξεταστήριο (τα οποία θα ενώνονται εσωτερικά με πόρτα) να έχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό; Γιατί στο εξεταστήριο υπάρχει μόνο ένα μικρό παράθυρο που βλέπει στον φωταγωγό. Στο γραφείο υπάρχει κανονικά μπαλκονόπορτα. Επίσης υπάρχουν απαιτήσεις για ΑΜΕΑ;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να υπαρχει φυσικος φωτισμος και αερισμος.

 • Rythmy
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Διαθετω ενα καταστημα με αδεια κεντρου διασκεδασης ωφέλιμου χώρου 60τμ. Το καταστημα διαθέτει και 1ο οροφο 80 τμ τον οποιο τωρα λογω της καταστασης σκέφτομαι να τον εντάξω στον ωφέλιμο χώρο για να ανεβασω την χωρητικοτητα της επιχειρησης. Ηθελα να ρωτησω αν ειναι εφικτο να μετατρεψω την αδεια που ηδη εχω αυξανοντας τον ωφελιμο χωρο η αν πρεπει να τη βγαλω απ την αρχη και αν γνωριζετε ποια διαδικασία πρεπει να ακολουθησω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   ΕΠειδη αλλαζουν ολες οι μελετες επι της ουσιας ειναι αδεια απο την αρχη.

  • Πουλοπουλου ελενη
   Απάντηση

   Καληαπερα θελω να ανοιξω ενα καφε ουζερι σε ενα χωριο της Αν.Μανης τα τ.μ ειναι απο 50 τ.μ μεχρι 60 τ.μ η γνωστοποιηση αδειας λειτουργιας του. Ειναι εφυκτη?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα μπορουσε να γινει.

  • Ιωαννης Κ
   Απάντηση

   Καλησπέρα ευχαριστώ εκ των προτέρων
   Ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω ένα χώρο με μόνο σκοπο τη τοποθέτηση υλικων(έτοιμη σάλτσα, τυρί, αλλαντικά) σε ήδη Ψημένες βάσεις πίτσας, τις οποίες προμηθευομαι, με σκοπό τη τροφοδοσία δικού μου κατάστηματος που βρίσκεται σε άλλο χώρο. Δεν χρειάζομαι εστία ή φούρνο… Μόνο ψυγειο

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να βγει μια αδεια παρασκευαστηριου.

    • Ιωαννης Κ
     Απάντηση

     Ευχαριστώ, το εκτιμω

 • ARGIRIS
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν σε υφιστάμενο εμπορικό κατάστημα το οποίο εμπορεύεται εξοπλισμό επιχειρήσεων, μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπόγειο του και να προσθέσει ΚΑΔ για ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο τυποποιημένων τροφίμων και ποτών (είδη supermarket). Μπορεί να κάνει γνωστοποίηση σαν ΚΥΕ για το υπόγειο του? Αν ναι μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται και να παραλαμβάνει την παραγγελία του?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν πουλατε τροφιμα θα πρεπει εκδοθει αδεια λειτουργιας, δηλαδη πρεπει να γινει να διαδικασια της γνωστοποιησης.

   Ο χωρος θα πρεπει να ειναι χωρος κυριας χρησης κατι που δεν ειναι πιθανο να συμβαινει σε υπογεια. Αυτο που περιγραφετε ειναι δυσκολο να γινει.

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Γεια σας! Ετοιμάζομαι να ανοίξω ένα ζαχαροπλαστείο (με παρασκευαστήριο). Για να φτιάχνω αλμυρά για μπουφέ,πάρτι,βαπτίσεις κλπ χρειάζεται έξτρα άδεια;
  Επίσης σε περίπτωση που θα ήθελα να κάνω περισσότερα απ’όσα καλύπτει το ζαχαροπλαστείο για τους μπουφέδες αυτούς (πχ να φτιάχνω δικό μου κιμά για μπιφτέκια για μπεργκεράκια και να μην αγοράζω έτοιμα μπιφτέκια) τι προδιαγραφές απαιτούνται για το χώρο; Θα πρέπει να έχω δεύτερη φούσκα,πάγκο,φούρνο κλπ ή αρκεί μια επαγωγική για παράδειγμα σε ξεχωριστό δωμάτιο (ή διαχωρισμένο με κάποιο τρόπο; ) Και τι τετραγωνικά;
  Να επισημάνω μόνο πως πρόκεται για 100% χορτοφαγικά προϊόντα και δεν θα διατίθενται προϊόντα ούτε με ζώα (κρέας,κοτόπουλο,ψάρι) αλλά και ούτε με ζωικά (γάλα,βούτυρο,τυρί,αυγά). Συνεπώς ακόμη και ο κιμάς που προαναφέρω,θα είναι πχ από φακές και όχι από ζώο.

  Σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιστευω οτι θα σας καλυψει μια αδεια εστιατοριου-ζαχαροπλαστειου ή εργαστηριου τροφιμων αν μιλαμε για πωληση χονδρικη.

   Για τις ακριβεις προδιαγραφες ειναι περιορισμενος ο χωρος για να απαντηθουν εδω.

 • Ραλλού Βατή
  Απάντηση

  Καλησπέρα,είμαι αγρότισσα, παράγω ελειόλαδο και θα ήθελα να φτίαξω μια οικοτεχνία για να παράγω στο σπίτι και να πουλάω πράσινο σαπούνι. Χρειάζεται κάποια άδεια ή μήπως υπάρχουν περιορισμοί στην παραγωγή;
  Επίσης, αν είχα και κυψέλες θα μπορούσα να παράγω με τον ίδιο τρόπο κρέμες από κερί μέλισσας; Χρειάζεται και πάλι κάποια άδεια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω αυτα εντασονται στην δικαιοδοσια του ΕΟΦ και δεν μπορουν να γινουν απο το σπιτι.

   • Μιχαέλα
    Απάντηση

    Καλησπέρα θέλω να ανοίξω μια μικρή καφετέρια τι ακριβώς χρειάζεται να ψάξω και ποιο πρόγραμμα μπορεί να με βοηθήσει να ενταχθω σε μια επιδότηση..μιλάω συνέχεια με άτομα γι αυτό το θέμα και αρμόδιους αλλά κανείς δεν με κατατοπιζει όπως πρέπει

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Καλημερα.

     Για την αδεια θα πρεπει να βρειτε ενα χωρο που να υφισταται νομιμα και να πληροι τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

     Για επιδοτηση δε γνωριζω αν και εχω την εντυπωση οτι δεν υπαρχει καποιο προγραμμα για καφε.

 • ΑΝΝΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
  Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΓΚΟ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΜΕ ΡΟΥΧΑ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΝΕΤ Η ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

   • Κωνσταντίνος Σκεπετάρης
    Απάντηση

    Καλησπέρα
    Θα ήθελα να ρωτήσω τη θα χρειαστεί να ανοίξω μια επιχείρηση πάρκινγκ λυπαντηριο πλυντήριο αυτοκινήτων γιατί έχω την γνώση και την εμπειρία στο αντικείμενο και θα ήθελα να κάνω μια δικιά μου επειχηρηση

    • Κωνσταντίνα
     Απάντηση

     Καλησπέρα,

     Θέλω να ανοίξω ένα γλυκοπωλειο με εργαστήρι όπου θα φτιαχνω σπιτικά γλυκά (ψυγείου, κεράσματος, μαρμελάδες), καθώς επίσης αλμυρές πιτες, καφέ, κρεπες και λουκουμάδες.
     Τι άδεια χρειάζομαι και τι τετραγωνικά με καλυπτουν σε περίπτωση
     α) που θα είναι μόνο take away ή
     β) εαν υπάρχουν λίγα τραπεζοκαθίσματα ή stand

     Ευχαριστώ πολύ!

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Η αδεια ειναι καφε-ζαχαροπλαστειο για περαστικους ή για καθιμενους.

 • ΙΩΑΝΝΑ ΕΥ.
  Απάντηση

  Καλησπερα σας! Θελω να ξεκινησω να φτιαχνω κερια στο σπιτι μου σαν χομπυ. Εαν καποια στιγμη αρχισω να τα πουλαω σε γνωστους ή μεσω των social media τα οποια θα στελνω, χρειαζεται να κανω κατι για να ειμαι νομιμη;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για να ειστε νομιμη θα πρεπει να κανετε εναρξη στην εφορια και να εχετε εναν χωρο που να πληρει τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

   • ΙΩΑΝΝΑ
    Απάντηση

    Εντάξει. Για αρχή όμως, για τα πρώτα κερια που θα πουλήσω σε γνωστούς, διότι δεν ξέρω εάν θα το εξέλιξω επαγγελματικά, χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο και για να παρέχω την ασφάλεια στον άνθρωπο που θα δώσω ένα κερί ότι είναι ασφαλές;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Για να ειστε νομιμη και ασφαλης θα πρεπει να κανετε εναρξη στην εφορια και να εχετε εναν χωρο που να πληρει τις προδιαγραφες της νομοθεσιας.

 • Παπαδόπουλος Χρήστος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Προτίθεμαι να ανοίξω ένα ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων σε περιοχή των Μεσογείων. Έχω δει διάφορα οικόπεδα. Πώς μπορώ να μάθω αν μπορώ να βγάλω άδεια σε κάποια από αυτά, δεδομένου ότι τα περισσότερα βρίσκονται στο καινούργιο σχέδιο του Δήμου; Ο κάθε ιδιοκτήτης και μεσίτης λέει τα δικά του, αλλά πρέπει να είμαι σίγουρος για να προχωρήσω σε αγορά.
  Επίσης, αν γνωρίζετε, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηλεκτρολόγου αυτοκινήτου, μπορεί να πάρει κάποιος χωρίς εξετάσεις, αν έχει εργαστεί πλεόν των 10 ετών σε ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Για αδειες ασκησεως επαγγελματος δεν γνωριζω, αλλα αν θελετε να γινει ερευνα για τα οικοδοπεδα που ψαχνετε θα μπορουσαμε να το κανουμε.

   • Παπαδόπουλος Χρήστος
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ. Θα σας ενημερώσω όταν είμαι έτοιμος.

  • Κώστας
   Απάντηση

   Καλησπέρα.Μονο για φριτεζες χρειάζεται φουγάρο η υπάρχει και άλλο τρόπος?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Μπορει να μπει απαγωγικο με φιλτρα ανθρακα.

 • ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Διαθέτω 1 τουριστική κατοικία και θα ήθελα να προσφέρω υπηρεσίες chef(του αδερφού μου) στους ένοικους. Να ετοιμάζονται δλδ σε αυτόν τον χώρο τα γεύματα. Χρειάζεται να βγει κάποια ειδική άδεια λειτουργίας στην τουριστική κατοικία ή στον chef(μπλοκάκι);
  Ευχαριστώ πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να υπαρχει αδεια εστιατοριου.

 • νικος
  Απάντηση

  καλησπερα κυριε ηλια!ενδιαφερομαι για ανοιγμα περιπτερου.αδεια περιπτερου πλεον μπορει να βγαλει οποιος θελει? η αυτο που ελεγαν καποτε πρεπει να εισαι πολυτεκνος,αμεα κτλ.επισης το σημειο που με ενδιαφερει ειναι παραλιακο γιατι ειμαι και σε νησι παραμεθωριο περιοχη και το σημειο υπαρχει δυνατοτητα να ειναι και ιδιωτικος χωρος ειναι ιδιοκτητο δλδ οχι του δημου.πρπει απαραιτητα να ειναι του δημου το σημειο?ημπορω να μισθωσω τον χωρο και να στησω το περιπτερο

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως, δε γνωριζω.

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, αν μαγειρεύω σπίτι και πουλάω μερίδες φαγητού, αυτό χρειάζεται άδεια, μπλοκάκι κλπ? ποια είναι η διαδικασία, ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Φυσικα χρειαζεται αδεια λειτουργιας , εναρξη στην εφορια και δεν μπορει να γινει απο το σπιτι.

   • Ραφαελλα
    Απάντηση

    Για σας θα ήθελα να ανοίξω ανά μαχαζι με γλυκά και τούρτες τι ακριβός χρειαζόμαστε;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να βγαλετε μια αδεια ζαχαροπλαστειου.

     • Γιώργος

      Καλησπέρα.. γίνεται σε μανάβικο παντοπωλείο να κόβονται και να πωλούνται λαχανικά φρέσκα; δηλαδή φασολάκια χόρτα καθαρισμένα σπόροι ροδιού φρουτοσαλάτες και άλλα συναφή ή χρειάζεται άδεια;

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Μπορει γινεται κοπη, μεριδοποιηση και παρασκευη χυμων. Για φρουτοσαλατες χρειαζεται τροποποιηση στην αδεια.

     • And789

      Γειά σας και από εμένα, ενδιαφέρομαι για Cafe take away αλλά τα προϊόντα σφολιατας θέλω να τα παρασκευαζω εγώ στο ίδιο το μαγαζί, προσπαθώ να βγάλω άκρη με τα τετραγωνικά που χρειάζομαι γι το cafe αλλά και για το παρασκευαστήριο αλλά μάταια…διαφωτιστεμε

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα.

      Υπαρχει η κοινη λογικη να γινονται οι παρασκευες που θελετε με τροπο που να μην υπαρχει διασταυρουμενη επιμολυνση.

      Αν θελετε σαν μπουσαλα παντως μπορειτε να ακολουθειτε την Υγειονομικη Διαταξη του 83.

    • Ιάκωβος
     Απάντηση

     Καλησπέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν βγάζετε σχέδια για εργαστήριο ζαχαροπλαστικης η αν γνωρίζεται τις προδιαγραφές για αυτό. Μπορεί κανείς ζαχ/πλάστης να πατήσει πάνω στις προδιαγραφές και να στήσει το χώρο ή είναι απαραίτητος ένας μηχανικός; ευχαριστώ πολύ

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Για την αδεια χρειαζεται σχεδιο κατοψης με υπογραφη αρμοδιου κατα νομο μηχανικου.
      Μπορουμε να δουμε το σχεδιο.

  • Ρενα
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας θέλω κ εγώ να ρωτήσω το εξής. Έχω ένα μαγαζί δικό μου κ θέλω να το ανοίξω καφέ takeaway αλλά θέλω να φτιάχνω εγώ χυμούς,ένα φουρνακι να ψηνω κ να φτιάχνω σάντουιτς έτοιμα προς πωληση. Τα τμ είναι 26 είναι καλά η είναι μικρο?? Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση