Τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας

 

πως να ξεκινησω επιχειρηση ΚΥΕ

Το πιο συχνό ίσως ερώτημα που μου κάνουν είναι τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας . Δηλαδή τι πρέπει να κάνω , να ξέρω όσο ψάχνω για τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρηση . Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν ένα μαγαζί βγάζει Άδεια και μετά να μπούμε στην διαδικασία να το νοικιάσουμε .

Πατήστε το συνέχεια για να δούμε πως πρέπει να κινηθούμε πριν νοικιάσουμε μαγαζί για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ή άλλη παρεμφερή δραστηριότητα .

Προδιαγραφές

Οι προδιαγραφές είναι το Α και το Ω για βρούμε τον κατάλληλο χώρο . Οπότε , χρειάζεται καταρχήν να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε . Γιατί , για παράδειγμα , άλλες είναι οι προδιαγραφές που έχει ένα καφέ και άλλες προδιαγραφές που έχει ένα εστιατόριο . Αν και πλεόν με την Υγειονομική Διάταξη που ισχύει δεν υπάρχουν τα λεγόμενα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα , δεν μπορούν όλες οι δράστηριότητες να χωρέσουν σε όλα τα καταστήματα .

Έτσι ας δούμε ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε . Πρώτα απόλα θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να προσφέρουμε . Θέλουμε καφέ , ποτά , φαγητά , γλυκά , πίτες , τοστ ; Ένα από αυτά τα είδη ; Περισότερα είδη ; Κάνουμε μια λίστα και ανάλογα βλέπουμε σε ποια κατηγορία είμαστε και ποια ακριβώς δραστηριότητα θα κάνουμε . Πάραδειγμα : αν θέλουμε να προσφέρουμε πιτοειδή και τοστ , τότε η Άδεια Λειτουργίας μας θα είναι “Επιχειρήση μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος ( Αναψυκτήριο )” . Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι επειδή οι κατηγορίες της Υγειονομικής Διάταξης είναι γενικές , χρειάζεται να αναφέρουμε και ακριβώς την δραστηριοτήτα με βάση τον διαχωρισμό που ειχε η προηγουμενη Υγειονομική διάταξη ( Αναψυκτήριο στο παράδειγμα μας ).

Στην συνέχεια αποφασίζουμε αν τα προϊόντα που θα προσφέρουμε θα τα παρασκευάζουμε οι ίδιοι ή αν θα τα προμηθευόμαστε από άλλες ( νόμιμες ) επιχειρήσεις και αν θα τα προσφέρουμε σε καθίμενους ή περαστικούς πελάτες . Έτσι γνωρίζοντας αυτά τα τρία πράγματα έχουμε μία καλή εικόνα για το τι ψάχνουμε . Στο παράδειγμα μας αν αποφασίσουμε ότι απλά θα ψήνουμε τις πίτες και θα τις πουλάμε μόνο σε περαστικούς πελάτες , τότε θα χρειαστούμε ένα σχετικά μικρό χώρο . Αν όμως αποφασίσουμε ότι θα τα φτιάχνουμε όλα εμείς και θα έχουμε τραπεζοκαθίσματα , τότε χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερος χώρος .

Σίγουρα σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς πως θα διαμορφωθει το μαγαζι και ακριβώς ποιοι χώροι θα το αποτελούν , αλλά πρέπει να έχουμε μία τάξη μεγέθους για την δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε .

 

Νομιμότητα Χώρου

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγάλουμε Άδεια Λειτουργίας είναι να εξετάσουμε το κατά πόσο νόμιμος είναι ο χώρος . Αυτό γίνεται με το να αντιπαραβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων της πολεοδομίας ( κατόψεις και τομές ) με την πραγματική κατάσταση , δουλειά που αναλαμβάνει ένας μηχανικός που γνωρίζει από Πολεοδομική Νομοθεσία και τις προδιαγραφές για μια  Άδεια Λειτουργίας .

Πως βρίσκουμε αυτά τα σχέδια ; Προφανώς στην Πολεοδομία . Ξέροντας τον Αριθμό Οικοδομικής Άδειας κάνουμε μία αίτηση και πέρνουμε αντίγραφα της Οικοδομικής Άδειας ( στέλεχος και τοπογραφικό ) , κατόψεις των χώρων που μας ενδιαφέρουν και μία τομή .

Πολλές φορές αυτά τα στοιχεία αυτά τα έχει ο ιδιοκτήτης καταστήματος , όποτε γλυτώνουμε την διαδικασία της πολεοδομίας , αλλά να τονίσω ότι χρειαζόμαστε σχέδια θεωρημένα από την πολεοδομία και όχι μια απλή κάτοψη – αποτύπωση ιδιώτη μηχανικού .  Επίσης , να τονίσω , οτι είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μας παραχωρήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνουμε την έρευνα μας .

Αφού έχουμε τα σχέδια της Πολεοδομίας κάνουμε μια αυτοψία στον χώρο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αυθαιρεσίες . Οι περιπτώσεις είναι ουκ ολίγες . Πατάρια που δεν έχουν δηλωθεί , χώροι που έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει χρήση , καταστήματα που διαχωρίστηκαν ή ενώθηκαν , η λίστα δεν έχει τελειωμό . Για να μπορέσουμε να πάρουμε Άδεια Λειτουργίας θα πρέπει όλες αυτές οι αυθαιρεσίες ( αν υπάρχουν φυσικά ) να ρυθμιστούν . Υπάρχουν τρόποι να ρυθμιστούν οι παρανομίες και να έχουμε ένα νόμιμο κατάστημα, σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε τις κυριότερες και πως με τον Ν. 4178/2013 μπορούμε να τις τακτοποιήσουμε . Για την τακτοποιηση ( αν χρειαζεται φυσικα ) ειναι σημαντικο να ξέρουμε το κόστος , το ποιος θα το επιβαρυνθει και πόσο χρόνο θα χρειαστει η διαδικασία της τακτοποίησης .

Επίσης , μιας και είμαστε σε πολεοδομικά θέματα θα πρέπει να τσεκάρουμε αν χρήσεις γης επιτρέπουν την δραστήριότητα που θέλουμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει . Η βεβαίωση  χρήσεων γης εκδίδεται από την πολεοδομία , αλλά συνήθως μπορούμε να έχουμε μία προφορική απάντηση για το αν επιτρέπεται ή όχι .
Κλείνοντας , να επαναλάβω ότι πριν να πάμε να βγάλουμε μία Άδεια Λειτουργίας χρειάζεται να κατασταλάξουμε στο τι θέλουμε να κανουμε και να ερευνήσουμε το κατά πόσο νόμιμο πολεοδομικά είναι το κατάστημα που θέλουμε να νοικιάσουμε .

Από την στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παραπάνω νοικιάζουμε το καταστημα και αρχίζουμε να βλέπουμε για την διαμόρφωση του χώρου , τις κουζίνες , τα WC , τα τραπεζοκαθίσματα , μιας και αν έχουμε καλυφθεί με την συναίνεση και την νομιμότητα , σπάνια κολλάμε στην διαμόρφωση και τις άλλες επιμερους προδιαγραφές του εκάστοτε καταστήματος .

Για οποιαδήποτε απορία , μπορείτε να γράψετε στα σχόλια από κάτω .

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτο το άρθρο , μπορείτε να το μοιραστείτε με φίλους και γνωστούς .

ΥΓ : Ασχολούμαστε με άδειες για πάνω απο 10 χρόνια , οπότε μπορούμε να συνεργαστούμε . Περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Recommended Posts
Showing 1,385 comments
 • ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα! ερώτηση.. μαγαζι το ειπε ειχε δουλεψει σαν καφε μπαρ προ 20 ετων. θελω να ενοικιασω τον χωρο να ειναι καφε , με τοστ σαντουιτς χυμους και τα λοιπα και πιτζα σε απλο φουρνο πχ κατεψυγμενη. επισης θα λειτουργει και σαν καφενειο με ποτο το βραδυ. Τι αδεια χρειαζομαι να βγαλω και αλλη μια ερωτηση . το μαγαζι αυτο εχει μια πορτα και ειναι η μοναδικη εισοδος.. θα υπαρχει προβλημα σε αυτο? χρειαζεται εξοδος κινδυνου?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μια αδεια καφέ-αναψυκτήριο-σνακ μπαρ θα σας κάλυπτε. Ανάλογα και με τα υπόλοιπα κτιριολογικα χαρακτηριστικά του ακινήτου είναι πιθανό η πόρτα που έχετε να χρησιμοποιηθεί και για έξοδος κινδύνου.

   • ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣ
    Απάντηση

    ευχαριστώ παρα πολύ για την αμεση απαντηση!

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  Απάντηση

  Kαλημερα κ Ηλια ,ενδιαφερομαι να ανοιξω μια επιχειρηση που θα πουλαω βοτανα ,μπαχαρικα κτλ χυμα και συσκευασμενα  στο καταστημα αλλα και στο ιντερνετ ,το καταστημα που θελω να νοικιασω ειναι ενα καταστημα  34τμ ισογειο με υψος 3.40  ,34 τμ  παταρι και 77 υπογειο μη ηλεκτροδοτουμενο ,στην παρούσα φάση θα ηθελα να εκμεταλευτω μονο το ισογειο και το παταρι σαν αποθηκη ,το πατάρι εχει υψος 2.20 και απο οτι ειδα σε τεχνικη εκθεση μηχανικου απο το 2013  την οποια  μου εδωσε ο ιδιοκτητης ειναι δηλωμενο μονο τα 17τμ αλλα δεν εχει καποιο προβλημα να το νομοιμοποιηση .Γνωριζεται εαν μπορει να εκδοθει η αδεια κατω απο αυτες τις συνθηκες?εαν οχι τι πρεπει να αλλαξουμε?Και σε περιπτωση που δεν αλλαζει ευκολα θα μπορουσα να χρησιμοποιησω μονο το ισογειο?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  Με εκτίμηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορει να αδειοδοτηθει το ισογειο. Το παταρι θα πρεπει να το δουμε με περισσοτερες λεπτομερειες.

 • Εφη
  Απάντηση

  Καλημερα. Θα ηθελα την βοηθεια σας. Οι γονεις μου εχουν καφενειο με άδεια καφενειου και όχι ψησταριας. Θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπoρουμε να βαλουμε βιτρινα με μπουγατσα την οποια μπουγατσα θα την αγοραζουμε και οχι να την παρασκευαζουμε. Χρειαζομαστε άδεια για μπουγάτσα;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλό είναι να πρόσθεσετε και αδεια αναψυκτηρίου και η βιτρίνα να είναι αυστηρά εντός οικοδομικής γραμμής.

   • Εφη
    Απάντηση

    Καλημέρα κύριε Διαμάντη. Ευχαριστώ πολύ για την τόσο σύντομη απάντηση! Το κόστος για την άδεια αναψυκτηρίου θα την μάθω από τον δήμο;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ο Δήμος θα πει μόνο ότι πρέπει να πληρώσετε σε αυτόν 185 ευρώ για παράβολο. Αν θέλετε να το αναλάβουμε μπορείτε να επικοινωνήσετε για την αμοιβή μας.

 • Αντωνης Μαυρος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.
  Εχουμε σαν εταιρία έναν επαγγελματικο χώρο και είναι αποθήκη τοσο καιρό αλλα θέλουμε τωρα να βάλουμε και πάγκους και γαζωτικες μηχανές για να το κάνουμε και εργαστήριο. Εχω ηδη τακτοποιήσει το χώρο από υπόγειο σε κυρία χρήση . Ποιες είναι οι υπόλοιπες διαδικασίες ώστε να κανω μετά γνωστοποίηση ώστε να έρθουν απο την περιφέρεια να μου το εγκρίνουν γιατί θέλουμε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα εσπα.
  Σας ευχαριστούμε.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρέπει να έχετε βεβαίωση χρήσεων γης και να καταθέσετε το ερωτηματολόγιο.

 • ΜΠΑΜΠΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα κ. Διαμάντη,

  Ήθελα να σας ρωτήσω για αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 4,7 τ.μ. για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη άδεια δασικής έκτασης ώστε να δούμε ποιο είναι οικοδομήσιμο , χρειάζεται κάποια ειδική άδεια από την πολεοδομία για το άνοιγμα beach bar;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειάζεται αδεια οικοδομής για να μπορεί να βγει αδεια λειτουργίας.

 • ΕΛΕΝΑ
  Απάντηση

  Για σας κυριε Ηλια Διαμαντη ,
  Σας γραφω απο την Αμερικη και θα ηθελα να σας ρωτησω κατι σχετικα με ενα χωρο που θα ηθελα να ενοικιασω στην Ελλαδα. Προκειτε για χωρο μαγαζιου καφε στο οποιο μαγαζι απο οτι εμαθα ο εξωτερικος του χωρος (αυλη) που εχει κλειστει και σκεπαστη με τοιχο και τζαμαριες που δεν βγαινουν απο την θεση τους ,δεν εχει αδεια πολεοδομιας ,Μονο ο εσωτερικος χωρος εχει αδεια για καφε . Σε περιπτωση που το ενοικιασω και καποιος κανει μια καταγγελια στην πολεοδομια οτι ο εξω χωρος δεν εχει αδεια , μπορουν να κλεισουν το μαγαζι και να μου παρουν την αδεια? Τι γινετε στην περιπτωση αυτη ?Σας ευχαριστω !

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.
   Δε μπορει να υπαρχει αδεια λειτουργιας καταστηματος χωρις βεβαιωση μηχανικου για τη νομιμοτητα του. Δε νομιζω οτι υπαρχει μηχανικος που θα υπογραψει για αυτο που μου περιγραφετε.

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  Καλημέρα!

  Διαθέτω ένα υπογειο 400 τ.μ. με ανεξαρτητη είσοδο/εξοδο σε βιομηχανικο κτηριο και θα ηθελα να μαθω τι απαιτειται για να ανοιξω επιχειρηση ενοικιαζομενων αποθηκων.

  Αδεια λειτουργιας; Πυροπροστασια;

  Επίσης θα ηθελα να μαθω αν μπορειτε να το αναλαβετε.

  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομίζω ότι αυτό είναι στις δραστηριότητες που χρειάζονται άδεια λειτουργίας.

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  Καλημέρα θα ήθελα να μάθω για άδεια για κυλικείο σε σχολεία τι χρειάζεται? ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να γινει σε εναν χωρο που να υφισταται νομιμα και να διαμορφωθει καταλληλα , αναλογα τις παρασκευες που θα κανετε. Η αδεια βγαινει απο τον Δημο με την διαδικασια της γνωστοποιησης.

 • Μαριλου
  Απάντηση

  Γεια σας. Για take away χωρις τραπεζοκαθίσματα που θα πουλάει μονο ζεστές σούπες και χυμούς τι είδος αδειας απαιτείται;οι σούπες θα παρασκευάζονται εντός του καταστήματος. Ευχαριστω εκ των προτέρων για την απάντηση σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η ειναι μαζικης εστιασης πληρους γευματος ( εστιατοριο ).

 • ερμιονη
  Απάντηση

  καλησπερα ενδιαφερομαι να ανοιξω καφε take away με χειροποιητες πιτες ποιες ειναι οι προυποθεσεις του χωρου και απο που πρεπει να ξεκινησω με τις διαδικασιες?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βρειτε εναν χωρο που να υφισταται νομιμα και ξεκινατε απο το Δημο για βεβαιωση εγκαταστασης.

 • ΜΑΡΙΑΝΘΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας είμαι συνάδελφος μηχανικός και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε τι ποσοστό συέναισης συνιδιοκτητών χρειάζεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε ιδιωτικό εξ αδιαιρέτου χώρο και τη νομοθεσία που το αναφέρει αν είναι δυνατόν. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειαζεται η συναινεση ολων. Δειτε τον κανονισμο ή/και την συσταση οριζοντιου ιδιοκτησιας.

  • Γιώργος
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας ένδιαφερομαι για ψιλικατζίδικο ή λιανικό εμπόριο.τυπου 1 ευρώ.τι χρειάζεται?

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Αν θα εχετε τροφιμα, θελετε αδεια παντοπωλειου και, αν οχι, θελετε μονο εναρξη στην εφορια.

 • Πάνος
  Απάντηση

  Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεται ειδική άδεια για την λειτουργία καταταστήματος καλλωπισμού ζώων. Ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω κατι για αυτο.

 • Γιωργος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας.

  Συγχαρητήρια για την όλη σας βοήθεια.
  Είμαι κάτοχος καταστήματος Ψιλικών σε μικρο χώρο 25 τμ. Λόγο ζήτησης θα ήθελα να ενσωματώσω και καφέ για ντελιβερι και take- a way. Χρειάζομαι τουαλέτα και ποια σχετική άδεια? Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρέπει να γίνει προσθήκη άδειας καφέ με οτι αυτό συνεπάγεται απο πλευράς προδιαγραφών.

 • Μαρίνα Κ.
  Απάντηση

  Kαλησπέρα σας.

  Σκεφτόμαστε να αγοράσουμε ένα οικόπεδο 2,5 στρ. περιπου το οποίο περιλαμβάνει και μια παλαιά οικία η οποία χρήζει επισκευών. Το οικόπεδο έχει ελιές. Θα θέλαμε να κάνουμε έναν χώρο όπου θα μπορούν να έρχονται παιδια/οικογένειες και να απολαμβάνουν το περιβόλι, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη φύση. Στο δε οίκημα μέρος του θα χρησιμοποιηθεί για ετοιμασία ροφημάτων, σνακ κλπ. Στη δε μπροστινή αυλή υπάρχει δυνατότητα να βάλουμε μερικά τραπεζοκαθίσματα. Η ερώτηση μας είναι αρχικά, τι είδους άδεια χρειάζεται όλο αυτό; Είναι μόνο υγεινονομικού ενδιαφέροντος για το πχ αναψυκτήριο ή χρειάζεται και κάτι άλλο; Απευθυνόμαστε σε Δήμο ή σε Περιφέρεια; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

  • ΜΑΡΙΝΑ.Κ
   Απάντηση

   Μια μικρή διευκρίνηση σχετικά με το παραπάνω ερώτημα:Το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου και το κτίσμα θα νομιμοποιηθεί κατά την πώληση του οικοπέδου.Ευχαριστώ και πάλι

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πρεπει να συζητησουμε πολλα και καλο θα ηταν να κανουμε μια κατ ιδιαν συναντηση.

    • CHRISTINA
     Απάντηση

     Ευχαριστω γ την προηγουμενη απαντηση σας. Μια ακομα ερωτηση εχω βρει μια καφετερεια που μου πουλαει την αδεια αναψυκτηριου, γινεται αυτη η αδεια ν μετατραπει για εστιαση ; Η καλυτερα ν αγορασω απ την αρχη μια αδεια εστιασης; Κ περιπου τ κοστος εχει η καθε αδεια. Ευχαριστω γ την βοηθεια

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Μπορει να γινει μετατροπη μιας αδειας αρκει να υπαρχουν οι απαιτουμενες προδιαγραφες. Τα υπολοιπα ερωτηματα δεν μπορουν να απαντηθουν εδω. Ευχαριστω.

  • ΚΑΖΑΚΟΣ Μάνος
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω έχω νοικιάσει ένα μόνιμο χωράφι και θέλω να κάνω ή μίνι μάρκετ ή μίνι μάρκετ καφέ πακέτο τη χρειάζεται

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει να υπαρχει κτισμα με νομιμη οικοδομικη αδεια που να πληροι τις προδιαγραφες της κειμενης νομοθεσιας.

  • Αποστόλης
   Απάντηση

   Καλησπέρα! Θελω να ανοιξω ενα take away με ψωμί και ζεστα προϊόντα που θα προμηθευομαι απο νομιμα καταστήματα! Γνωρίζετε τι αδεια χρειάζεται και τι τιμές παιζουμ σε αυτηες τις αδειες! Τονιζω πως δε θα εχει καθημενους πελατες!

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Πιστευω οτι μια αδεια αναψυκτηριου – πρατηριου αρτου καλυπτει αυτα που μου γραψατε.
    Αν θελετε να το αναλαβουμε μπορουμε να συζητησουμε την αμοιβη μας.

 • ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
  Απάντηση

  Καλημερα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα εστιατοριο ωωνιακο εχω βρει το μαγαζι προς ενοικιαση μπορειτε να μου πειτε που θα ρωτησω η ποιον για να δω ποσα τραπεζακια μπορω να βγαλω εξω???Τον δημο?(και αν ναι ποιο τμημα) τον ιδιοκτητη???

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν ειναι πεζοδρομιο περνετε αδεια απο τον Δημο , αν ειναι πρασια χρειαζεται συναινεση απο τους συνιδιοκτητες.

 • Κονταρης Θανασης
  Απάντηση

  Καλημερα…εχω βρει καταστημα για χρηση ετιατοριου…..ειναι εφικτη η αδεια για “takeaway”;;; ειναι διαφορετικη απο την κανονικη αδεια εστιατορειου με τραπεζακια ;;;; ποιες ειναι οι διαφορες ;;;;

  Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι το ιδιο.

 • Spiros
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας , μπράβο σας για την ανταπόκριση και την βοήθεια που προσφέρετε δεν έχω δει κάτι παρόμοιο .
  Θα ήθελα να ανοίξω ένα petshop , σύντομα.
  Τι άδεια χρειάζομαι , χαρτία? Δεν θέλω να πουλάω ζωάκια (σκύλους-γατες) , απλά τροφές και περιποίηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω οτι για σκυλους και γατες χρειαζεται αδεια pet-shop.

 • Βαγγέλης Γρ.
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!
  ΕΧΩ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 90τμ ΣΤΟΝ 1ο ΟΡΟΦΟ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ
  ΩΣ ΕΞΗΣ:
  1) ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΦΩ-ΜΠΙΖΟΥ/ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
  2) ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩ-ΜΠΙΖΟΥ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΕΤΑΙΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ (ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΟΠΩΣ ΠΕΝΣΑΚΙ, ΚΟΦΤΑΚΙ)
  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ?
  ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΚΑΠΟΙΟ ΚΩΛΥΜΑ?

  ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  Με εκτίμηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτες οι δραστηριοτητες δεν μπορουν να αδειοδοτηθουν σε χωρο με χρηση κατοικιας.

   • Βαγγέλης Γρ.
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντησή σας.
    Συγγνωμη για την ενόχληση πάλι, απλά θα ήθελα να καταλάβω το εξής¨:
    Μπορώ να αλλάξω την χρήση κατοικίας και να γίνει επαγγελματικός χώρος (δηλωμένος κτλ, με νόμιμες διαδικασίες)?
    Εννοείται να μην υφίσταται ως κατοικία πλέον.
    Υπάρχει κάποιος νόμος που το αποκλείει αυτο?

    Ευχαριστώ και πάλι

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θεωρητικα θα μπορουσε να γινει αλλαγη χρησης και δεν γινεται να εχει ενας χωρος ταυτοχρονα δυο χρησεις.

  • Grigoris
   Απάντηση

   Καλησπερα θέλω να ανοίξω μια καφετέρια με έναν συνετερο έχουμε βρει τον χώρο,φαντάζομαι εφόσον βγάλουμε την άδεια καφετέριας τι αλλά Αντύπα θα χρειαστούμε με άδειες και τα συναφή ;

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Σχεδια, νομιμοποιητικα εγγραφα και αρχεια τηρησης.

 • Χρηστος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας..θέλω να ανοιξω ένα καφέ-οβελιστηριο σε χωριο,τι πρεπει να κάνω για να το ανοιξω?ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτη ειναι πολυ γενικη ερωτηση για να απαντηθει εδω.

   • Χρηστος
    Απάντηση

    Βασικά με τον χώρο θελω να ρωτήσω ο χώρος είναι ενιαίος πρέπει να χωριστεί σε καφενείο και σε οβελιστηριο με διαφορετικους χώρους και χώρους παρασκευής?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Οχι. Λαμβανεται η συγκροτηση ενιαια.

 • Χρηστος
  Απάντηση

  Καλημέρα
  θα ήθελα να μάθω τι άδεια λειτουργίας χρειαζεται και απο ποιά υπηρεσία χορηγείται η ιδρυση και λειτουργία επιχείρησης
  κινητό υπαίθριο καφέ (σε ποδήλατο, κλπ)

  Read more at: https://parallaximag.gr/thessaloniki/5-kinites-apolafseis-tis-paralias

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω με βαση το ισχυον νομοθετικο πλαισιο δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτες τις δραστηριοτητες.
   Μπορειτε να απευθυνθειτε στο τμημα εκδοσης αδειων καταστηματων του δημου που ανηκουν και στην δ/ση υγειονομικου ελεγχου.

 • ΒΑΣΙΛΗΣ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ
  ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ “ΝΕΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ” ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΦΕ-ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ.
  ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟς?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

 • Λένα
  Απάντηση

  Καλησπέρα, οι κωδικοί 86901908 και 86901907 χρειάζονται άδεια υγειονομικου και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Ή απλά κάνω έναρξη;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Επειδη ειμαι μηχανικος και οχι λογιστης, σε τι αναφερονται αυτοι οι ΚΑΔ ?

   • Λενα
    Απάντηση

    Χίλια συγνώμη νόμιζα το έγραψα! Θεραπευτής νυχιών και θεραπευτής νυχιών και καλων.
    Αλλιώς, μπορεί να γίνει έναρξη σε υπηρεσίες καλλωπισμού για να έχει μέσα το κατάστημα περιποίηση άκρων και βλεφαρίδες;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αυτα εντασσονται στα καταστηματα περιποιησης ακρων.
     Υπηρεσιες καλλωπισμου και βλεφαριδες εντασονται στα εργαστηρια αισθητικης.

 • ΒΑΙΟΣ ΑΠΟ ΤΡΙΚΑΛΑ
  Απάντηση

  ΕΧΩ αρτοποιειο στο χωριο , θελο να βαλο καφε στο χερι ,τα τετραγονικα υπαρχουν , οχι τραπεζοκαθισματα , κ μου ζητανε απο το υγιονομηκο να φτιαξο στον ειδιο χορο τουαλετα . ενας συναδερφος μου ειπε οτι κ γω εχω καφε στο χερι αλλα δεν μου ζητισαν να φτιαξο τουαλετα . στο δημο δεν ρωτησα σε μηχανηκο πηγα . θελει τουαλετα ναι η οχι

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ξερω τι ακριβως σας ειπαν ή τα δεδομενα του χωρου και θα ελεγα οτι για καφε takeaway σε αρτοποιειο δεν χρειαζεται εξτρα χωρος WC.

 • Christine
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,ευελπιστώ να μπορέσετε να με διαφωτίσετε στην εξής απορία μου!
  Διατηρούμε μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος “αναψυκτηριο-σνακ μπαρ”.Στην άδεια δεν διευκρινίζεται το take away-delivery.Διαβασα στην ανακοίνωση του υπουργού ότι όσα δεν έχουν αυτή την υπηρεσία κλείνουν κ όσα δουλέψουν έχουν προθεσμία 1μηνα να το δηλώσουν στην εφορία.Πραγματικα έχω μπερδευτεί.Εαν κλείσουμε για προληπτικά μέτρα λόγω κορονοιου,συμπεριλαμβανομαστε στα ισχύοντα ή μη μέτρα στήριξης του κλάδου μας??Κ εάν συνεχίσουμε το delivery πρέπει να το δηλώσουμε?Περιμένω με αγωνία…

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα σας προτεινα με τη βοηθεια του λογιστη σας να παρετε απαντηση απο αρμοδια κρατικη υπηρεσια.

 • Αντώνης
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Θα ήθελα να πουλάω μπουκαλάκια ελαιολάδου του πατέρα μου/ ντόνατς στην παραλία της Κρήτης, είτε ως πλανόδιος είτε με stand. μπορώ να το κάνω αυτό εφόσον οι παραλίες είναι ιδιωτικές και με ξαπλώστρες; τι μου επιτρέπει ο νόμος;

  Εάν όχι, τι θα μπορούσα να κάνω στα πλαίσια της παραλίας σαν πωλητής πλανόδιος/stand?

  Ευχαριστώ πολύ!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Άννα Χριστίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, φτιάχνω κοσμήματα στο σπίτι και προς το παρόν δεν τα πουλάω παρά μόνο τα δωρίζω σε συγγενείς και φίλους. Βλέπω όμως οτι υπάρχει γενικά ζήτηση. Εάν ανοίξω ένα καινούργιο προφίλ στο instagram ή στο facebook και τα πουλάω από εκεί, πρέπει να βγάλω κάποια άδεια ;
  Σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν θελετε να πουλατε αρχιστε απο εναρξη στην εφορια , μια αδεια εργαστηριου και μετα δειτε προφιλ στα social media.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΉ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, σκέφτομαι να διαμορφωσω ένας μέρος του σπιτιού μου με την αλλαγή χρήσης σε studio pilates και να το νοικιάσω σε γυμναστή! Ποια είναι τα βασικά κριτήρια που απαιτούνται για τη διαμόρφωση του χώρου;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μια αλλαγη χρησης σε γυμναστηριο ( αυτο χρειαζεστε ), δεν ειμαι σιγουρος οτι γινεται σε ενα μερος σπιτιου.

 • Αντώνης
  Απάντηση

  Καλησπέρα,μια ερώτηση παρακαλώ. Για άδεια λειτουργίας βανάκι-κοκτειλ μπαρ σε ιδιόκτητο χωράφι χρειάζεται άδεια απο την πολοεδομία και τουαλέτα? Ευχαριστώ πολυ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οι σταθερες καντινες σε ιδιοκτητους χωρους εμπιπτουν στις διαταξεις των Καταστηματων Υγειονομικου Ενδιαφεροντος, οποτε η απαντηση και στα δυο ειναι ναι.

   • Αντώνης
    Απάντηση

    Ηλία σε ευχαριστώ πολυ για την απαντησή σου. Υπαρχει δυνατότητα αφου το βανάκι θα ειναι αυτοκινούμενο να μην τα χρειαστει αυτά (και ας παραμένει σε ενα χωράφι αλλα να δηλωνει αυτοκινούμενο

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Δεν ειναι συννομο αυτο, νομιζω οτι ειναι κατανοητο.
     Αν θελετε θα μπορουσαμε το συζητησουμε κατ ιδιαν, αλλα παντα στο πλαισιο που εχω περιγραφει.

 • ΧΡΗΣΤΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  Σε οροφο κτιρίου ο οποίος είναι δηλωμένος κατοικία, μπορω να βγάλω άδεια λειτουργίας για κατάστημα Παροχή Υπηρεσιων Υγείας (περιποίηση ακρων – μανικιουρ πεντικιουρ ονυχοπλαστικη)? Μπορω να βγάλω άδεια με ΥΔ από τους ιδιοκτήτες οτι μου το επιτρέπουν?
  Εαν οχι, τι χρήση πρέπει να έχει ο χωρος που θα βρω? πρέπει να γράφει κατάστημα στην κάτοψη?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι , πρεπει να γινει αλλαγη χρησης ή ( καλυτερα ) να βρειτε κατευθειαν ενα καταστημα.

 • Yiannis
  Απάντηση

  Καλησπερα. Ισχυουν ολες αυτες οι προυποθεσεις αν γινει μεταφορα αδειας απο τον προηγουμενο ιδιοκτητη της επιχειρησης στον τωρινο ιδιοκτητη (για ιδια χρηση)?

  Επισης, σε ενα χωρο μπουφε/παρασκευαστηριο καφε/ροφηματων, το οποιο λειτουργει με μια αδεια προ 30 ετων, δεν εχει πλακακι, ουτε οροφη κλειστη (για την ακριβεια, ειναι κτιριο διατηρητεο, εχει οροφη απο καλαμια αλλα στεγανοποιημενη απο επανω), το γινεται στις εξης δυο περιπτωσεις
  α. Εαν γινει μεταφορα αδειας, χρειαζεται να γινει καποια αλλαγη?
  β. Εαν εκδοθει αδεια εκ νεου, τι χρειαζεται να γινει κατασκευαστικα?

  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Για να γινει μεταβιβαση πρεπει να μην γινει διακοπη στην εφορια και να μην υπαρχουν τελεσιδικες ποινες στο καταστημα.

   Στην περιπτωση σας θα πρεπει να βγει ενα αδεια απο την αρχη λογω παλαιοτητας.

   Καλη συνεχεια.

   • Yiannis
    Απάντηση

    Γεια σας και παλι, ευχαριστω για την απαντηση, απλα μια διευκρινηση. Εννοειτε οτι σε αυτη την περιπτωση μεταφορα αδειας δεν μπορει να γινει λογω παλαιοτητας?

    Εαν μπορει να γινει μεταφορα αδειας (δεδομενου του οτι δεν εχει γινει διακοπη και δεν υπαρχουν ποινες), χρειαζονται κατασκευαστικα καποιες αλλγες στο μαγαζι, ή μπορει απλα να μεταφερθει η αδεια και να αρχισει ο νεος ιδιοκτητης να το λειτουργει κανονικα?

    Ευχαριστω πολυ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Πιστευω οτι δεν θα γινει δεκτη η μεταβιβαση. Επειδη ειναι παλια η αδεια θα πρεπει να γινει απο την αρχη.

 • Κώστας
  Απάντηση

  καλησπέρα, έχω ενοικιάσει ένα κατάστημα σε οικόπεδο νόμιμο, ηλεκτροδοτούμενο με άδεια χρήσης γης το οποίο πριν λίγους μήνες λειτουργούσε ως εστιατόριο. Θέλω να το κάνω εμπορικό κατάστημα και θέλω να βάλω μέσα στο οικόπεδο 2-3 κοντέινερ ώστε να κάνω επιπλέον αίθουσες έκθεσης εμπορευμάτων(όχι σαν προέκταση του κτηρίου αλλά απέναντι του). Χρειάζεται άδεια? και αν ναι τι άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γνωριζω.

 • Κωστας
  Απάντηση

  Γεια σας,
  Υπαρχει μια ισογεια γκαρσονιερα σε 5οροφη οικοδομη με οροφοδιαμερισματα οπου μενουν διαφορες οικογενειες, σε γειτονια που εχει μονο κατοικιες και οχι επιχειρησεις. Μπορω σε αυτο το διαμερισμα να βγαλω αδεια λειτουργιας για μια ατομικη εταιρεια που θελω να κανω σχετικα με την κατασκευη δερματινων καλοκαιριων σανδαλιων , ζωνων και μικροκοσμηματων απο χαντρες, δερματα και αλλα υλικα που θα κατασκευαζω εγω? Θα εχει μεσα καποια μηχανηματα πχ ραπτικη μηχανη και καποια κοπτικη κτλ
  Αν ναι τι αδεια πρεπει να βγαλω?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε γινεται σε κατοικια. Θα πρεπει να βρειτε καταστημα σε περιοχη που να το επιτρεπουν και οι χρησεις γης.

   • Κωστας
    Απάντηση

    Γεια σας και παλι,
    1)Εψαξα λιγο να δω τι σημαινει αυτο με τις χρησεις γης, αν καταλαβα καλα πρεπει να ειναι ως ”Γενική κατοικία” και οχι ”Αμιγής κατοικία” , σωστα? Στην Γενικη Κατοικια βλεπω λεει ”Για επαγγελματικά εργαστήρια μέχρι 400τ.μ.” αρα αυτο ειναι που καλύπτει την περιπτωση μου; Σωστα;

    2)Βρηκα ενα site λογικα του δημου, που δειχνει ολη την περιοχη και εκτος των αλλων μπορω να δω και τις χρησεις γης σε καθε τετραγωνο της περιοχης, εκει που ειμαι εγω λεει αμιγης κατοικια αλλα βλεπω πως στην ιδια περιοχη σε καποια αλλα τετραγωνα παρακατω υπαρχουν και μερικα που τα εχει ως γενικη κατοικια. Αυτο ειναι κατι που αλλαζει? μπορω να το αλλαξω ή δεν γινεται τιποτα και απλα πρεπει να βρω αλλου επαγγελματικη στεγη; Και αν βρω αλλου θα ειμαι καλυμμένος αν ειναι γενικη κατοικια;

    Ευχαριστω πολυ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     1. Σωστα

     2. Οι χρησεις γης αλλαζουν μονο με ΦΕΚ. Οποτε θα πρεπει να βρειτε ενα χωρο που να επιτρεπουν οι χρησεις γης.
     Και σας προτεινω για σιγουρα να ρωτησετε τις χρησεις γης στην πολεοδομια στο τοπογραφικο.

   • Διονύσης
    Απάντηση

    Θέλω να ανειξο ενα μαφε τι χριαζωμαι ακριβώς

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να βγαλετε αδεια καφετεριας.

 • Ευαγγελία
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Για να ανοίξω ένα μικρό εργαστήριο με σφολιατες ( παραγωγή Κ πωληση φρεσκων) πρέπει να έχω κάποιο πτυχίο?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι.

 • Ελενα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Έχω ΑΕ και θα ήθελα εκτός από την υπάρχουσα δραστηριότηρα, να οργανώσω κάποια σεμινάρια online (μαρκετινγκ-φωτογραφία-προώθηση). Σεμινάρια που θα είναι βιντεοσκοπημένα, κι ο μαθητής μπορεί να τα παρακολουθεί όποτε θέλει, δεν υπάρχει παραδοσιακό “μάθημα” live.
  Έχω πτυχίο οικονομολόγου. Χρειάζεται να έχω κάποια άδεια γι’ αυτο; Δεν θα υπάρχεi βεβαίωση παρακολούθησεις, ή πιστοποίηση, απλά θέλω να μοιραστώ κάποιες δικές μου πρακτικές εμπειρίες. Μπορώ να το κάνω και με ποιον τροπο?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Τα μαθηματα/σεμιναρια σε ενηλικες εντασονται στα Κεντρα Δια Βιου Μαθησης και ακολουθουν αυτην την αδειοδοτικη διαδικασια.

 • Βασίλης
  Απάντηση

  Καλημέρα σας

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται και αν χρειάζεται κάποιου είδους ειδική άδεια, εκτός από έναρξη στην ΔΟΥ, την οποία θα κάνω ούτως ή άλλως, για να παρασκευάζω στο σπίτι (και στη συνέχεια να τα πουλάω διαδικτυακά) σπιτικά προϊόντα όπως π.χ. μαρμελάδες, γιαούρτι, ψωμιά, τραχανάδες, ζυμαρικά, κομπόστες, σάλτσες και πολλά ακόμη, όπως αυτά που παραδοσιακά έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κάποιες νοικοκυρές για δική τους χρήση.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γινεται απο σπιτι, θα πρεπει να βρειτε ενα καταστημα.

 • ΗΛΙΑΣ
  Απάντηση

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Παναγιώτης Κότσαλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα λέγομαι Παναγιώτης Κότσαλης και διατηρώ στο χωριό μου ένα καφενείο. θα ήθελα να μάθω πως να κάνω επέκταση άδειας στο καφενείο μου και να ανοίξω μια μικρή βιοτεχνία βρώσιμης ελιάς.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλησπερα. Δεν γινεται να συστεγαστει καφενειο με αυτη την δραστηριοτητα. Θα πρεπει να βρειτε ξεχωριστο χωρο.

 • Νικόλαος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  Ενδιαφέρομαι να ανοιξω ένα κατάστημα στο οποίο θα πωλώ ρούχα στα οποια θα αποτυπώνω δικά μου σχέδια με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας. Θα χρειαστώ αδεια εργαστηρίου; Ο χωρος θα πρέπει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προυποθεσεις; Στον ίδιο χώρο, UAμπορώ να κάνω λιανική πώληση;

  Σας ευχαριστώ,

  Νικόλαος

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο που περιγραφετε εντασεται στα εργαστηρια.

   • Στεφανία
    Απάντηση

    Γεια σας, ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα ζαχαροπλαστειο με γλυκα που θα φτιαχνω εγω χρειαζομαι και πτυχειο ζαχαροπλαστη για να βγαλω την αδεια?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Οχι.

 • Μαίρη Γρηγορίου
  Απάντηση

  Γεια σας, κανω κοσμήματα, στο σπίτι μου, θα ηθελα να μαθω αν χρειαζεται καποια αδεια για να τα πουλαω, 1) διαδικτυακα, 2) σε μπαζαρ 3) παγκο υπαιθριο κλπ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω οτι θα χρειστει μια αδεια πλανοδιου εμποριου. Για τα υπολοιπα θα πρεπει να ρωτησετε εναν λογιστη.

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  Απάντηση

  Καλημερα εχω μελισσια και θελω να ανοιξω μαγαζι να πουλαο το μελι μου τι χριαζεται ευχαριστω εκ το προτερον

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να υπαρχει αδεια υγειονομικου ενδιαφεροντος λιανικης πωλησης τροφιμων και ποτων.

 • ΔΩΡΟΘΕΑ
  Απάντηση

  καλησπερα σας,
  τα μαθηματα γιογκα σε δημοσιο χωρο ειναι νομιμα πχ παρκο ή πρεπει να απευθυνθω σε καποια αρχη για αδεια?
  ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν νγνωριζω.

 • Χρήστος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  έχω ένα escape room, για να βάλω φαγητό για παιδιά στο χώρο μου (αγορά και μεταπώληση έτοιμων γευμάτων) χρειάζομαι άδεια λειτουργίας?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

 • κωστας
  Απάντηση

  καλησπερα,ειμαι εργολαβος οικοδομων(σοβατισματα,μονωσεις,κλπ),εγω ενα δικο μου οικοπεδο εντος σχεδιου και θελω να βαλω 2 κοντεινερς για να αποθηκεύω τα εργαλεια μου,χρειαζετε αδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι.

 • Δέσποινα
  Απάντηση

  Καλησπέρα . Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα καφέ γλυκοπωλειο όπου θα σερβίρω καφέ και γλυκά τ οποία θα φτιάχνω εγώ επίσης θα μπορούν ν παίρνουν ή να αναλαμβάνω και εκδηλώσεις όπως για γάμους και βαφτίσια. Τι άδεια χρειάζομαι και τι προϋποθέσεις θα πρέπει ν πληρή το κατάστημα.?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που γραψατε, η αδεια ειναι “καφε-ζαχαροπλαστειο”, αν και για να παρεχετε υπηρεσιες catering βαση νομου θα χρειαστει να εχετε αδεια εργαστηριου τροφιμων.

   • Δέσποινα
    Απάντηση

    Δηλαδή στο καφέ ζαχαροπλαστείο η άδεια αυτή πλήρη μέσα σε αυτό ν φτιάχνω τ γλυκά εγώ στο μαγαζί ??

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι, στο ζαχαροπλαστειο παρασκευαζονται γλυκα.

 • Νικος
  Απάντηση

  Νοικιάζω ενα μαγαζί(γραφεία)και πλέον δε μας φτάνει ο χώρος. Υπαρχει ενα υπόγειο και συζηταμε Να το φτιάξουμε και παει κόσμος και εκει. Μπορουμε?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να ειναι χωρος κυριας χρησης.

 • Γαρυφαλλια
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ,
  Ενδιαφερομαι να ανοιξω μια καντινα αλλα ξυλινη και οχι με ρόδες . Εκει θέλω να πουλάω πρωινα και καφεδες.
  Γνωρίζετε αν μπορω να κανω κατι τέτοιο και που μπορώ να απευθυνθώ?
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Αγγελική
  Απάντηση

  Καλησπέρα!

  Έχω εναν πολυχώρο εκπαίδευσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όπου μέσα στις πολλές δράσεις μας κάνουμε και εκδηλώσεις. Ενδιαφέρομαι και για παρουσίαση βιβλίων και έχω έρθει σε επαφή με διάφορους εκδοτικούς οίκους. Με ρωτάνε όμως αν μπορεί να γίνει πώληση βιβλίων στον χώρο. Τι θα χρειαστώ για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό?
  Σας ευχαριστώ πολύ
  Αγγελική

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο ειναι λογιστικο θεμα.

 • Ευαγγελία
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ εκ των προτέρων για όλες τις πληροφορίες που παρέχετε.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε καφέ-μπυραρία που ήδη έχει άδεια να πουλάει τοστ σε πελάτες (περαστικούς και καθήμενους) χρειάζεται καινούρια άδεια ώστε να προσθέσει στο μενού τηγανιτές πατάτες (κατεψυγμένες που μαγειρεύονται επί τόπου σε φριτέζα), λουκάνικα αγοραστά, και χάμπεργκερ (χειροποίητος κιμάς, κατεψυγμένος που θα ψήνεται όπως και τα λουκάνικα σε γκριλιέρα/τοστιέρα);
  Επίσης, οι εργαζόμενοι θα χρειάζεται να βγάλουν βιβλιάριο υγείας εργαζομένου καθότι θα χειρίζονται φαγητό;
  Και πάλι σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. Ναι
   2. Επρεπε ηδη να εχουν.

 • Κάτια
  Απάντηση

  Καλησπέρα!Για να ανοίξεις έναν χώρο σαν παιδότοπο αλλά όχι με φουσκωτά παιχνίδια,αλλού είδους δραστηριότητες όπως πάρτυ,επιδαπέδια παιχνίδια για τα παιδιά και αναψυκτήριο μέσα που θα προσφέρει και τραπεζοκαθίσματα στους γονείς,τι άδεια χρειάζεται πιστεύετε;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Παιδοτοπος. Δεν ειναι απαραιτητο να εχει φουσκωτα ενας παιδοτοπος, αρκει να υπαρχουν οι πιστοποιησεις απο τους αντιστοιχους οργανισμους και οι υπολοιπες προδιαγραφες.

 • Ελένη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Υπάρχει περίπτωση ένας ιδιόκτητος χώρος (ισόγειος) να μη μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει καφετέρεια-καφενείο;
  Επίσης, υπάρχει περιορισμός στις άδειες που μπορεί να βγάλει ένα μαγαζί; ΓΙα παράδειγμα, καφετέρεια αλλά και χειροποίητα πραγματα ή/και σεμινάρια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. ναι, υπαρχει.
   2. καποιες δραστηριοτητες δεν μπορουν να συστεγαστουν.

 • Κώστας
  Απάντηση

  Καλησπέρα έχω μια αποθήκη κ θέλω να την κάνω Baguette με αλλαντικά την οποία θα βάζω μέσα σε φούρνο για ψήσιμο δλδ ένα φούρνο θα βάλω, θα ήθελα να ρωτήσω τη άδεια λειτουργίας βγάζεις κ ποσό είναι το κόστος της. Η αποθήκη είναι 35τμ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει πρωτα να γινει αλλαγη χρησης της αποθηκης σε ΚΥΕ.

 • Ηλιας
  Απάντηση

  Για σας ειθελα να ροτισο τι χριαζετε για να ενικιαζο ηλεκτρικα αυτοκινιτα για παιδιά Και που πρεπι να το ψαξο σας ευχαριστο

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Ευαγγελία
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι για να ξεκινήσω μια εταιρία με παιδικά πάρτυ. Τα παρτι θα γίνονται σε χώρους σπιτιού, ξενοδοχείων, πάρκα κλπ, άρα δε χρειάζομαι δικό μου χώρο. Τι άδεια χρειάζομαι και που πρέπει να απευθυνθώ;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτην την δραστηριοτητα.

   ΥΓ: Το “δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια” δεν σημαινει οτι επιτρεπεται ή δεν επιτρεπεται και δεν σχολιαζω αυτο. Σημαινει μονο οτι δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια.

   • Ευαγγελία
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 • ΧΡΗΣΤΟΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω για χονδρικό εμπόριο ακρυλικών πολυμερών και πολυμερών χλωριούχου βινυλίου τι άδεια λειτουργίας απαιτείται?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα ελεγα αποθηκη χονδρικου εμποριου.

 • Ειρήνη
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρετε…
  Η ερωτησή μου είναι αν μπορώ να ανοίξω εργαστήριο-κατάστημα στο οποίο θα πουλάω βιτρώ σε περιοχή αμιγους κατοικίας?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το κομματι της πωλησης θεωρω οτι δεν εχει θεμα. Για το εργαστηριο θα πρεπει να το δουμε με περισσοτερη λεπτομερεια.

 • ΜΑΡΙΑ
  Απάντηση

  καλησπερα σας θελω να αγορασω ενα παραδοσιακο καφενειο τον ” αερα ” δηλαδη μπορω με την αδεια που προυπαρχει?
  και μετα εαν μπορω να ψηνω σε υπαιθρια ψησταρια ή και κανα μαγειρευτο φαγακι ντιλιβερι για τις γυρω πολυκατοικιες τι πρεπει να κανω?

  ευχαριστ ω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Την πρωτη ερωτηση δεν μπορω να την σχολιασω.
   Η απαντηση στην δευτερη ερωτηση ειναι οχι και στην τριτη ειναι οτι πρεπει να γινει προσθηκη αδειας “εστιατοριου” με τις καταλληλες αλλαγες στην συγκροτηση του καταστηματος.

 • Παναγιώτης
  Απάντηση

  Έχω υπογράψει υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης τουαλέτας σε σουβλατζίδικο. Θέλω να κάνω άρση της παραχώρησης. Που πάω να το κάνω.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Λογικα στο Τμημα Αδειων ΚΥΕ του Δημου.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλημέρα! Θα ήθελα να ανοίξω ένα κατάστημα που θα πουλάω πίνακες ζωγραφικής που φτιάχνω η ίδια. Θα μπορούσα να μάθω τι χρειάζεται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω μονο εναρξη στην εφορια.

 • Γιασεμή
  Απάντηση

  Επίσης ήθελα να ρωτήσω ποια βήματα να ακολουθήσω για να ξεκινήσω εφόσον είναι μέσω οαεδ… επειδή κεφάλαιο δεν υπάρχει και περιμένουμε τα χρήματα πρώτα.

 • Γιασεμή
  Απάντηση

  Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω έχω κανει αιτηση μέσω οαεδ για να ξεκινήσω μια επιχείρηση και θα ήθελα να ρωτήσω τι αδεια χρειάζεται για να βγάλω και πόσο κοστίζει αν γνωρίζετε για μπουγάτσα κρεπα βαφλες πιτσα τοστ..;;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Η αδεια που σας καλυπτει ειναι “καφε-αναψυκτηριο”.

   Οι υπολοιπες ερωτησεις ειναι πολυ γενικες για να απαντηθουν εδω.

   Καλη επιτυχια με την αιτηση σας.

 • Grigoris
  Απάντηση

  Καλημέρα.

  Για αδεια για studio pilates/yoga γνωρίζουμε τις απαιτούμενες διαδικασιες ? Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Συμφωνα με αυτα που ισχυουν σημερα ( 02/09/2019 ) οποιαδηποτε εκγυμναση του ανθρωπου με οποιοδηποτε τροπο εντασσεται στα γυμναστηρια και οτι σημαινει αυτο.

 • Χριστίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Για να ανοίξω συνεργείο αυτοκινήτων (για το γιο μου ενδιαφέρομαι) ποιο πτυχίο του δίνει αυτή τη δυνατότητα; Και σε πόσο χρόνο μετά την απόκτηση του;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι για αυτη την δραστηριοτητα.

 • Νίκη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Ενδιαφέρομαι να νοικιάσω χώρο που λειτουργούσε ως καφε-μπαρ σε χώρο δύο ορόφων 29 τμ έκαστος (ισόγειο-υπόγειο) εντός εμπορικού κέντρου. Στο χώρο αυτό θα δίνω καφέ, χυμούς στημένους, ποτά, αναψυκτικά, λουκάνικο ψημένο, κρέπες, πατάτες τηγανιτές, τυρόπιτα και άλλα συσκευασμένα είδη από διάφορους προμηθευτές. Ποιά άδεια με καλύπτει ή ποιά επέκταση πρέπει να κάνω στην υπάρχουσα (καφέ-μπαρ) για να λειτουργήσει το κατάστημα;
  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να πατε σε αναψυκτηριο-σνακ μπαρ. Και να προσεξετε την συγκροτηση για να “χωρεσουν” ολα αυτα.

   • Αγγελος
    Απάντηση

    καλησπερα, ενδιαφεομαι για παρομοιο κομματι απλα να προσθεσω και τις πατατες,δηλαδη φριτεζα αρα και φουσκα. στον χωρο δεν υπαρζει αυτη τη στιγμη φουσκα σε 65 τμ ισογειο, 65 τμ υπογειο και 30 τμ παταρι. ειναι εφικτο να παρω αδεια για φουσκα; και αν ναι ποσο δυσκολο και χρονοβορο θα ειναι;

    επισης υπαρχει ενας χωρος/πρασια κοντα στα 100 τμ,πως μπορω να τον εκμεταλευτω και τι αδειες μπορω να παρω για να το “κλεισω” με τζαμαρια η καποια ζελατινα;;
    ευχαριστω!!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     1. Ειναι εφικτο
     2. Εξαρταται ( δεν εχω εικονα και δεν μπορω να πω )
     3. Ειναι παρανομο να κλεινεις υπαιθριο χωρο. Και για να προλαβω την επομενη ερωτηση σας, ξερω τι γινεται εκει εξω και δεν μπορω να σχολιασω κατι αλλο.

 • Σοφία
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας! Ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω μια υπαίθρια επιχείρηση σε πλατεία που θά αφορά ολιγόλεπτη ενοικίαση παιδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ξέρετε πού μπορώ να απευθυνθώ εκτός από το δήμο και αν με καλύπτει νομικά μόνο έναρξη επιχείρησης στην εφορία;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι για αυτο.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλησπερα σας.θελω να ανοιξω βουλκανιζατερ.
  Χρειαζεται αδεια ασκησεως επαγγελματος,η εχει καποια αλλη διαδικασια;
  Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

   • Νικος
    Απάντηση

    Μηπως ξερετε που πρεπει να απευθυνθω;ευχαριστω;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Λογικα στην Δ/ση συγκοινωνιων.

 • ANDREAS
  Απάντηση

  Γεια σας, τι άδεια χρειάζομαι για την παραγωγή φυσικών, βιολογικών προϊόντων καλλωπισμού (χωρίς προσθήκη χημικών συμπληρωμάτων, μόνο φυσικά προϊόντα πχ. παραγωγή κεραλοιφής). Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω η αδεια βγαινει απο την Δ/ση αναπτυξης με εγκριση απο τον ΕΟΦ.

 • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ(ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ Ή ΩΔΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν ειναι για ενηλικες , Κεντρο Δια Βιου Μαθησης.

   • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
    Απάντηση

    Σας ευχαριστω για την απαντηση σας.Ειναι κυριως για παιδια,οποτε μηπως ξερετε τι γινεται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ειναι λιγο μπερδεμενο και προτιμω να μην το σχολιασω.

  • Δάφνη
   Απάντηση

   Κε Στάθη καλημέρα σας, επειδή ενδιαφέρομαι και ψάχνομαι ν’ ανοίξω κι εγώ κάτι τέτοιο το οποίο όμως να μην υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού μήπως ξέρετε κάτι παραπάνω;με ποια μορφή να το ανοίξω;

 • ΓΙΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλημερα θα ηθελα να μαθω τι αδεια και αν χρειαζετε αδεια για μαγαζι με οικοδομικα υλικα οπως μπογιες βιδες λαστιχα υδρευσης κοκ
  ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω χρειαζεται μονο εναρξη σε εφορια.

 • Αντωνης
  Απάντηση

  Καλημερα.Με την αδεια οβεληστηριου με παρασκευαστηριο μπορω να φτιαχνω τα δικα μου σουβλακια και σουτζουκια η θελει χαρτι κρεοπωλη?Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, μπορειτε.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα Τι κόστος έχει η άδεια πλυντηρίου αυτοκινήτων?για κατάστημα οπου θέλει μελέτη από μηχανολόγο αλλά πληρεί προδιαγραφές λόγο ότι προεγουμενα ετοι λειτουργούσε σαν πλυντήριο(απλά δεν μου μεταβιβάζουν την άδεια)..γιατί η απόψεις για το συγκεκριμένο επάγγελμα οι απόψεις διίστανται…μπορειτε να μ απαντήσετε σε mail έτσι κ δν θέλετε να σχολιάσετε για κτ τέτοιο σε σχόλιο… ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ασχολουμαι με το συγκεκριμενο αντικειμενο, αλλα γενικα θα ελεγα οτι το κοστος μιας αδειας εχει να κανει με τα παραβολα που ειναι ιδια για ολους και την αμοιβη του μηχανικου που ειναι διαφορετικη για καθε συναδελφο και για καθε περιπτωση.

 • Κωνσταντινα
  Απάντηση

  Καλησπερα
  Θα ηθελα να ανοιξω ενα ξενοδοχειο σκυλων;τι αδεια χρειαζεται;ποιες ειναι οι προυποθεσεις;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Ευρυδίκη
  Απάντηση

  Καλημέρα…έχω μια έκταση 17 στρεμ. μέσα στην οποία υπάρχει και σπίτι. Η έκταση αυτή είναι σε περιοχή εκτός σχεδίου κοντά σε θάλασσα.
  Έχω σαν σκέψη τη δημιουργία “κτήματος εκδηλώσεων”. Θα διαθέτω τον χώρο για εκδηλώσεις(τραπεζοκαθίσματα) με εξωτερικό catering. Είναι εύκολη η έκδοση άδειας λειτουργίας? Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο δεν ειναι κατι που μπορει να απαντηθει εδω , χωρις να εχω περισσοτερα στοιχεια.

 • Stratos
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Τι άδεια χρειάζεται για παραγωγή και πώληση χειροποίητων σνακ, βλέπε παστέλι αλλά και ροφημάτων, βλέπε χυμό/ ροφήματα;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω μια αδεια καφε-αναψυκτηριο σας καλυπτει.

 • Κυριάκος
  Απάντηση

  Καλησπέρα θέλω να ανοίξω ένα καφενείο καί τσιπουραδικο χωρίς να παρασκευάζω κάτι γιατί οι μεζέδες θα είναι μόνο παστά και θα τα αγοράζουμε έτοιμα τι άδεια πιστεύετε ότι πρέπει να βγάλω ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιστευω οτι “καφε-σνακ μπαρ” θα σας καλυψει.

 • Lefteris
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Για χώρο φιλοξενίας εταιρκών events καθώς και προσωπικἀ parties τι άδεια θα χρειαστεί?

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν ειμαι σιγουρος οτι μπορω να καταλαβω τι ακριβως εννοειτε , οποτε δεν ειμαι σε θεση να απαντησω.

 • Νικος
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΘΟΥ Θ ΠΟΥΛΑΩ ΚΑΦΕΔΕΣ Κ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ Κ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ Κ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ Κ ΝΑ ΕΧΩ Κ ΜΕΣΑ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΠΝΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ. Η ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ – ΑΝΑΨΥΧΤΗΡΙΟ ΣΩΣΤΑ?? ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ Ν ΣΥΜΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΚΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Κ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ???

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πιθανως αυτη ειναι η αδεια, αλλα θα πρεπει να το δουμε απο κοντα. Καλεστε με στο 6972230024 ωρες γραφειου.

 • Λευτερης
  Απάντηση

  Καλημερα!..τι αδεια χρειαζετε για ενα μινιμαρκετ το οποιο θα εχει και καφε take away και καποια σνακ τα οποια θα αγοραζονται ετοιμα χωρις να γινετε παρασκευη τους στο χωρο και να υπαρχει στο μαγαζι 1 με 2 τραπεζακια και καποια σκαμπο με παγκο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   H αδεια ειναι “παντοπωλειο – καφε”.

 • ΚΩΣΤΑΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα, κ. Διαμαντή.
  Πιθανά να έχει απαντηθεί ήδη αλλά θα ήθελα να γνωρίζω εάν μπορεί μια μεταποιητική επιχείρηση με άδεια παραγωγής προϊόντων άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής (εργαστήριο) να παράγει νωπή πίτσα και στη συνέχεια να την διαθέτει ψημένη εφόσον διαθέτει ως μικτό κατάστημα άδεια αναψυκτηρίου.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα μπορουσε να γινει καπως ετσι.

  • Μαρία
   Απάντηση

   Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα που θα πουλάω κοσμήματα, τσάντες και γενικότερα γυναικεία αξεσουάρ. Τι άδεια χρειάζομαι και τι περιορισμούς έχω; (σε τετραγωνικά παράδειγμα) Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Ενα τετοιο εμπορικο καταστημα δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας παρα μονο εναρξη στην εφορια.

 • Ζαχαρίας
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Προσπαθώ εδώ και πολύ καιρό να κάνω μεταβίβαση ρυμουλκούμενης καντινας η οποία έχει άδεια πριν το 15 και μου ζητούν εγκριση τυπου η οποία ισχύει από το 15 και μετά υπάρχει περίπτωση να μπορώ να κάνω μεταβίβαση χωρίς εγκριση τύπου

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γινεται.

 • Μαρια Ντ
  Απάντηση

  Καλησπερα. Με ενδιαφερει να ανοιξω καφε με ναργιλεδες. Ποια ειναι η διαδικασια;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι η διαδικασια του “καφε-μπαρ”. Αν δεν κανω λαθος για τους ναργιλεδες ισχυει οτι και για το καπνισμα.

   • Μαρία Ντ
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολυ

 • Νικολεττα
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Για να πουλάω παγωτά με καρότσι παγωτατζη σαν πλανοδια, αλλα και σε βαπτισεις η παιδικα παρτυ τι αδεια πρέπει να βγαλω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!!ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ TAKE AWAY ,ΦΑΛΑΦΕΛ,ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΚΤΛ..ΚΥΡΙΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ(ΤΟ ΠΟΛΥ 5-6).ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ??ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 90 ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΗΚΕ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΙΑ…ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΠΑΛΙ ΑΔΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ???ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια θα ειναι “εστιατοριο”.

   Το αν ειναι ευκολο ή δυσκολο δεν μπορω να πω , θα πρεπει να δω τον χωρο. Οπως και να εχει ισχυουν τα σημερινα κριτιρια και το οτι δουλευε ως ΚΥΕ πριν 20 χρονια ειναι ενδειξη και οχι αποδειξη.

 • Νίκος Παπαδόπουλος
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Σε χωράφι 7στρ., αλλά μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, μπορούμε με κάποιο τρόπο να παρέχουμε υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή φαγητό στην ύπαιθρο;
  Θα κατασκευασθεί αγροτική αποθήκη αρκετών τετραγωνικών και υπάρχει η ιδιότητα επαγγελματία αγρότη και μέλος οικοτεχνίας.

  Ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι γινεται με αυτη την προσεγγιση.

   • Νίκος Παπαδόπουλος
    Απάντηση

    Γνωρίζετε κάποια προσέγγιση ώστε να γίνεται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αυτη την στιγμη δεν εχω υποψη μου κατι.

 • Χαρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κ συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρετε.Ηθελα να ρωτήσω τι χρειάζομαι για να ανοίξω εργαστηριο χειροποίητων μπισκοτων στο σπίτι μου.Ειναι εφικτό κάτι τετοιο?Αν ναι που μπορώ να πάρω πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Σε σπιτι δεν γινεται . Θα πρεπει να βρειτε ενα καταστημα.

   • Κολινιωτη Δεσποινα
    Απάντηση

    Καλησπερα! Για καταστημα με μπισκοτα και cup cakes μονο τι χρειαζεται? Ειναι ιδια η νομοθεσια με του ζαχαροπλαστειου?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Ναι.

     Θα μπορουσε να βγει και μια αδεια παρασκευαστηριου που πουλαει λιανικως.

 • Δέσποινα Δρόσου
  Απάντηση

  Καλημέρα, και συγχαρητήρια για τον κόπο σάς!
  Μηπως γνωρίζετε τι άδεια λειτουργίας χρειάζεται για να ανοίξω ένα χώρο μασάζ στον οποίο θα γινονται και ολιγομελής παροχης σεμινάρια .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημέρα και ευχαριστούμε!
   Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα το μασάζ εντάσσεται στις υπηρεσίες αισθητικής με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα σεμινάρια εντάσσονται στα Κέντρα δια Βίου Μάθησης επιπέδου 1. Θα πρέπει να δουμε τη χωροθέτηση των χώρων για το ενδεχόμενο συστέγασης των 2 δραστηριοτήτων.

 • ΑΙΝΕΙΑΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω τι αδεια πρεπει να βγαλω για ενα καταστημα coffee to go..στο οποιο θα εχω μεσα σφολιατες ..αναψυκτικα …παγωτα..και διαφορα snacks… ευχαριστω…

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καφε – αναψυκτηριο για περαστικους.

  • αγγελος
   Απάντηση

   Καλησπέρα θελω να κανω ενα παρτυ σε ξενοδοχειακη μοναδα σε νυσι για ενα βραδυ. Τι άδειες θα χρειαστω για πωληση αλκοολ και μουσική και απο που μπορω να τις παρω ? ευχαριστω

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρέπει ο χώρος ο οποίος επιλέξετε να είναι αδειοδοτημένος για αυτό το σκοπό.

 • VG
  Απάντηση

  Καλησπέρα!

  Για ίδρυση επιχείρησης παιδότοπου (αμιγής επιχείρηση) θα προβώ σε αλλαγή χρήσης του κτιρίου το οποίο έχει παλαιά οικοδομική άδεια (1978) ως ισόγειος αποθήκη. Ποια θα πρέπει να είναι η νέα χρήση του κτιρίου? Σημειωτέον ότι η επιχείρηση θα λειτουργεί μόνο ως παιδότοπος στον οποίο επιτρέπεται η διάθεση ειδών κυλικείου χωρίς να απαιτείται η έκδοση άδειας κυλικείου βάσει της νομοθεσίας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καταστημα Υγειονομικου Ενδιαφεροντος ( παιδοτοπος ).

 • Μανος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Σκεφτόμουν να αγοράσω ένα υπόγειο και να νοικιαζω θεσεις στάθμευσης σε μηχανακια με τον μηνα. Μπορώ να το κάνω αυτό? Χρειάζεται άδεια? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι γιαυτο.

 • nestor
  Απάντηση

  καλησπερα υπαρχει ενα παταρι που εχει ο ιδιοκτητης νομοποιηση…και βγαινουν 6 δωματια με δικη του εισοδο…μπορει να βγει αδεια για ενοικιαζομενα

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν εχω αρκετα στοιχεια για να απαντησω.

 • Κατερίνα
  Απάντηση

  Καλή σας ημέρα.
  Συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρετε!
  Θα ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με ένα γραφείο λογοθεραπείας, χρειάζεται κάποια άδεια λειτουργίας;
  Μπορεί κάποιος, ο οποίος δεν είναι λογοθεραπευτής να ανοίξει γραφείο, στο οποίο να έχει υπάλληλο λογοθεραπευτή;
  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω. Νομιζω οτι γινεται μια γνωστοποιηση στην Δ/ση υγειας.

  • nikos konsta
   Απάντηση

   Καλησπέρα θα ήθελα μααθω πόσο κοστίζει μια άδεια για αγορά περιπτερου

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δε γνωρίζω.

 • Claire Than
  Απάντηση

  Καλησπέρα.

  Σκοπεύω να ασχοληθώ με την παρασκευή χειροποίητων γλυκισμάτων και άρτου κατά παραγγελία και μόνο ,τα οποία σκοπεύω να αποστέλλω την ίδια μέρα ή το αργότερο την επόμενη,όλα φρέσκα.
  Θα το διατηρώ μόνη μου και δεν χρειάζομαι βιτρίνα ή κάτι τέτοιο…συγκεκριμένα υπάρχει ήδη διαθέσιμος χώρος εντός οικίας 4 στρεμμάτων το οποίο είναι ήδη επαγγελματικός χώρος.
  Τι άδεια νομίζετε ότι θα χρειαστώ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Παρασκευαστηριο που πουλα λιανικως.
   Θα πρεπει να προσεξετε την πολεοδομικη χρηση του χωρου.

 • Μιχάλης
  Απάντηση

  Καλησπερα κυριε! Θέλουμε να ανοίξουμε κατάστημα για να φτιάχνουμε και θα πουλάμε χεροπίητα δερμαθινα είδη. Ερώτηση: αν χρειαζετε άδεια λετουργίας; Και που φενέτει ότι κατάστημα έχει άδεια καταστήματος πριν θα υπογράψουμε συμβολέω. Ευχαριστούμε πόλη!
  Με εκτίμηση

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.
   Δεν απαιτειται αδεια λειτουργιας για τη συγκεκριμενη δραστηριοτητα.

   • Ηλιασ
    Απάντηση

    Καλημερα ενδιαφερομαι για personal studio γυμναστικης.Τι αδεια χρειαζεται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     γυμναστηριο

 • Αχιλλέας
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα χώρο οπου θα πραγματοποιώ σεμινάρια τυπου ελευθέρου σχεδίου. Ο χώρος θα είναι σε διαμέρισμα. Μπορείτε να το αναλάβετε? Είναι απαραίτητο αυτός ο χώρος να είναι φροντιστήριο ή ΚΔΒΜ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η αδεια που απαιτειται ειναι ΚΔΒΜ.

   Θα μπορουσαμε να το δουμε και για αυτον το λογο καλυτερα ειναι να υπαρξει μια επικοινωνια κατ ιδιαν.

 • Τασος
  Απάντηση

  Καλησπερα σας!
  Θελω να ανοιξω εργαστηριο σχεδιου και να διδαξω ελευθερο σχεδιο και επισης να κανω και προετοιμασια για πανελληνιες. Μπορω χωρις πτυχιο καλων τεχνων αλλα απο καποιο αλλο ιδρυμα ιδιωτικο στην Ελλαδα; Ειμαι αποφοιτος αει σε αλλο αντικειμενο κ εχω σπουδασει σχεδιο την ΑΚΤΟ. Ευχαριστω πολυ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα σας.
   Μπορειτε να βγαλετε μια αδεια λειτουργιας Φροντιστηριου ή και ΚΔΒΜ αλλα η διδακτικη επαρκεια ειναι ξεχωριστο κομματι.

 • Καλλιόπη
  Απάντηση

  Καλησπέρα ! Σκέφτομαι να ανοίξω ένα μαγαζί στην γειτονιά μου έχω ρωτήσει για το ενοίκιο και είναι μέσα στα πλαίσια που θα ήθελα ! Θέλω να ανοίξω μίνι μάρκετ με καφέ take away μέσα διότι απέναντι έχω πάρκο αν σαν ήταν εύκολο και γνωρίζεται θα μπορούσατε να με κατατοπισετε ; Τι χρειάζεται για να ανοίξω ένα τέτοιο μαγαζί ; Εκτός από εμπορεύματα μηχανές ψυγεία και λοιπά ; Με ενδιαφέρει η χαρτούρα και πληροφορίες ! Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα σας.
   Η απαντηση στις ερωτησεις σας ειναι εκτενης και θα σας προτεινα να κανονισουμε μια κατ ιδιαν για να σας κατατοπισω για το τι χρειαζεται για να ανοιξετε ενα τετοιο μαγαζι.
   Καλη συνεχεια.

 • Μαρία
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας σκέφτομαι να ανοιξω ένα μαγειρικό εργαστήριο για παιδιά ως 13 14 ετών τι χρειάζεται πως πρέπει να ξεκινήσω;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.
   Επειδη η συγκεκριμενη δραστηριοτητα ξεφευγει απο τις συνηθες αδειοδοτικες διαδικασιες θα προτιμουσα να τα πουμε τηλεφωνικως.
   Καλη συνεχεια

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις στα ερωτήματα μας.
  Για ενα πρατήριο άρτου(σε περιοχή αμοιγούς κατοικίας) οπου θα πουλάει ψωμι-κουλούρια-καφέ-σαντουιτς
  1ον)-επιτρέπεται η πώληση καφε?
  2ον – ξέρουμε εαν μπορουν να υπαρχουν τραπεζοκαθίσματα?έστω στον κοινόχρηστο χώρο αν δεν επιτρέπεται μέσα?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. Θεωρω πως ναι.
   2. Οχι, δεν μπορουν.

 • Αντώμης
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  Θέλν να ανοίξω μαγαζί λιανικής μέσα σε μαρίνα. Θα έιναι εν έιδη pop up store δηλαδή ένα κιόσκι βασικά σε υπάιθριο χώρο. η σύμβαση με τη μαρίνα θα έιναι τύποθ προώθησης με δυνατότητα πώλησης. Μπορώ να έχω έδρα το σπίτι μου σαν ατομική επιχέιρηση και το κιόσκι σαν πρωθητικό χώρο οπου θ απραγματοποιύνται και πωλήσεις?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν μιλαμε για τροφιμα και ποτα, οχι. Αν μιλαμε για αλλα ειδη ρωτηστε λογιστη.

 • ΦΩΤΕΙΝΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Θέλω να ανοίξω ένα καφέ take away. Ο χώρος πριν ήταν ανθοπωλείο. Είναι ενιαίος χώρος με μία τουαλέτα. Έχω το πολεοδομικό σχέδιο. Πώς πρέπει να ξεκινήσω για τα χαρτιά, τί άδεια χρειάζεται να βγάλω και πώς θα ξέρω τί τραπεζοκαθίσματα μπορώ να βάλω μια και ο χώρος είναι μεγάλος (70 τμ περίπου ).
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα ξεκινησετε απο τις χρησεις γης στην πολεοδομια και μετα την βεβαιωση εγκαταστασης στον Δημο.

   Μπορειτε να μας αναθεσετε την ολη διαδικασια και θα σας κατευθυνουμε σε οτι απορια εχετε.

   Καλη συνεχεια.

 • ΠΙπερου
  Απάντηση

  Καλησπερα! Αν ο κυριος ΚΑΔ της επιχειρησης ειναι ΚΔΑΠ, και τις ωρες εκτός ωραριου ΚΔΑΠ θελουμε να φιλοξενουμε παρτυ τί αδεια πρεπει να παρουμε? Χωρις παρασκευη φαγητου στο χωρο. Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το ΚΔΑΠ δεν μπορει να συστεγαστει με καμια αλλη δραστηριοτητα.

 • Νικόλ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, γνωρίζετε τι διαδικασία πρέπει. Α ακολουθήσει κάποιος αν θέλει να φτιάχνει και να πουλάει σαπουνακια γλυκερίνης;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δυστυχως , δεν γνωριζω.

  • Θεώνη
   Απάντηση

   Γράψατε ότι «Το ΚΔΑΠ δεν μπορει να συστεγαστεί με καμιά άλλη δραστηριότητα». Έχω δει παιδότοπο να λειτουργεί με ΚΔΑΠ.

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    To οτι βλεπετε κατι να υφισταται δεν σημαινει απαραιτητα οτι υφισταται νομιμως ή/και με την αδεια που πιστευετε οτι εχει.

 • anna parali
  Απάντηση

  Καλημέρα! Θέλω να ξεκινήσω ένα μπιστρο , τι άδεια χρειάζεται? τι μου επιτρέπεται να προσφέρω?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλυτερα να μου πειτε εσεις τι θελετε να προσφερετε και να σας την αδεια που αντιστοιχει στο μπιστρο.

   • anna parali
    Απάντηση

    ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!! Εκτός φυσικά από ποτά – μερικά πιάτα όπως σαλάτες – ομελέτες- γεμιστή πατάτα – σούπα…

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Σαν αδεια ειναι “σνακ-μπαρ”.

     • anna parali

      ευχαριστω πολυ!

 • Μανωλης
  Απάντηση

  Καλησπερα κ.Ηλια αναρωτιεμαι αν μπορω να ενοικιασω ενα παλιο περιπτερο το οποιο ειναι δημοτικης ιδιοκτησιας σε νησι, μεσα σε πλατεια, και να το μετατρεψω σε περιπτερο Cafe’ ακομα και αν ειναι χωρις τραπεζοκαθισματα. μονο για περαστικους και delivery. Ειναι ενα κανονικο ξενοικιαστο περιπτερο..
  Ευχαριστω για τον χρονο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να εχει νομιμη οικοδομικη αδεια και να διαμορφωθει με συγκροτηση καφετεριας.

 • Αποστολης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας
  Θέλω να ανοίξω μια επιχείρηση ψιλικα με καφέ τι άδεια χρειάζεται και πόσα χρήματα θέλει;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Η αδεια ειναι παντοπωλειο και καφε.
   Οσον αφορα την αμοιβη μας θα πρεπει να το συζητησουμε κατιδιαν.

 • Χρηστος
  Απάντηση

  Θα ηθελα να ανοιξω ενα ενα καφε μαζι με ναργιλε τι αδεια χρειαζεται

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω για το ναργιλε ισχυει οτι και για το καπνισμα.
   Καταλλα ειναι αδεια καφε.

 • Σοφη
  Απάντηση

  Καλησπέρα και καλή χρονιά.
  Θα ήθελα να ανοίξω επιχ/ση με χειροποίητα κοσμήματα και να τα πουλάω μέσω Instagram, τι άδεια χρειάζομαι;;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν χρειαζεται αδειας λειτουεργιας , μονο εναρξη στην εφορια.

   • Ευα
    Απάντηση

    Καλησπερα σας να ρωτησω ενδιαφερομαι για αδεια ψιλικων…. θα μπορουσα να την βγαλω στο ονομα του γιου μου….?? Ειναι 15 ετων με 67 τις εκατο αναπηρια…. η θα ηταν πιο ευκολο να την βγαλω στο ονομα μου με 59 μηνες καρτα ανεργιας????

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Νομιζω οτι ο γιος σας ειναι μικρος για να εχει επιχειρηση και αδεια στο ονομα του.

   • Γιώργος
    Απάντηση

    Έναρξη εργασιών φυσικού προσώπου Μ2?

 • Ζαχαρίας
  Απάντηση

  Καλησπέρα έχω ένα οικόπεδο παραθαλάσσιο σε νησί ενδιαφέρομαι να βγάλω άδεια αναψυκτηρίου έχω βρει κάποιες καντίνες αλλά δεν έχουν έγκριση τύπου τι χαρτιά πρέπει να έχει η καντίνα για να μπορεί να βγάλει έγκριση τύπου…Δεν θέλω να αγοράσω κάποια και μετά να μην μπορώ να βγάλω άδεια…..Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αδεια λειτουργιας βγαινει σε χωρο που εχει νομιμη οικοδομικη αδεια.
   Αν θελετε αδεια σταθερης καντινας , θα πρεπει αρχικα να δειτε αν ο Δημος δινει αδειες τετοιου τυπου.

 • Γεωργιος
  Απάντηση

  καλησπερα σας,
  σκεφτομαι να ανοιξω εναν πολυχωρο που θα συνδιαζει καφε/μπαρ, εστιατοριο, χωρο τεχνης, και πωληση μεταχειρισμενων ειδων. Ειναι εφικτο, τι αδεια χρειαζομαι?
  Σας ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, γινεται. Θα βγαλετε μια αδεια “καφε,μπαρ, ετσιατοριο”. Τα υπολοιπα δεν χρειαζονται αδεια.

 • Κωνσταντίνος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας και καλή χρονιά με υγεία. Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα μαγαζί, στην αρχή από το σπίτι και μετά θα νοικιάσω χώρο, για επισκευές οικιακών συσκευών (πλυντήρια, ψυγεία, σίδερα, σκούπες κτλπ) και θα ήθελα να μάθω εάν χρειάζεται άδεια για αυτές τις επισκευές.
  Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας.

 • Κωνσταντίνος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας..θα ηθελα να σας ρωτήσω εάν μπορώ με άδεια αναψυκτηρίου να προσφέρω κάποια είδη κρύας κουζίνας όπως club sandwitch δυο σαλατες και πρωϊνά!ευχαριστώ εκ των προταίρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν εχετε παρασκευαστηριο μπορειτε να κανετε απλες παρασκευες, χωρις τηγανητα, τα οποια οχι μονο βλαπτουν την υγεια , αλλα και δεν συναδουν με την αδεια αναψυκτηριου.

 • Μανωλης Κοτσολακης
  Απάντηση

  Καλησπερα, εχω ηδη αδεια αναψυκτηριου, θελω να προσθέσω κι ναργιλες στ μαγαζι μου. Πρεπει να αλλξω κατι στην αδεια? Ζηταει τιποτε αλλο τ υγειονομικο? Σας ευχαροστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω οτι ισχυει για το καπνισμα

 • Γιωργος Διαμαντοπουλος
  Απάντηση

  καλησπέρα σας.
  Ενδιαφέρομαι να ανοιξω ένα αναψυκτηριο για πωληση καφε- σφολιατοειδων. Ο χωρος που εχω βρει είναι 120τμ. Θεσεις για καθημενους θα εχω 10-15 μάξιμουμ. Το υπολοιπο θα το διαμορφωσω. Ποσες τουαλέτες πρεπει να εχει? Χρειαζεται να φτιαξω και για ΑΜΕΑ?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Η δυναμικοτητα ενος καταστηματος δεν καθοριζεται απο ποσες “καρεκλες” βαζετε, αλλα απο την επιφανεια της αιθουσας πελατων.
   Μεχρι 40 καθιμενους πελατες χρειαζεται μια τουαλεττα.
   Μεχρι το 2020 πρεπει να γινουν οι καταλληλες διαμορφωσεις για τα ΑΜΕΑ.

 • Παναγιωτα
  Απάντηση

  Καλησπερα σας, θελω να νοικιασω ενα καταστημα για υγειονομικου εδνιαφεροντος χρηση, Εχει μια ‘αυθαιρετη’ επεκταση τακτοποιημενη και πληρωμενη στο ΤΕΕ αλλα δεν εχει γινει τροποποιηση συστασης οριζοντιας ιδιοκτησιας στην οποια εινια τα παλιατ.μ. . Μπορω να εκδοσω αδεια η θα χρειαστω τροποποιηση?
  Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Απο αποψη αδειας το σημαντικο ειναι να ειναι νομιμο πολεοδομικα. Θα χρειαστει να ρωτησετε και λογιστη για το αν μπορει να νοικιατει αυτος ο χωρος.

 • ΖΩΗ ΛΑΥΡΕΝΤΑΚΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ
  ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΝΕΣ.
  ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να το δουμε με λιγα παραπανω λεπτομερεια.

 • Μαρια κυρμπιζακη
  Απάντηση

  Καλημέρα σας! Θα θέλαμε να σας θέσουμε μια ερώτηση! Επιθυμούμε να ενοικιάσουμε ένα μέρος στο κεντρο της Αθηνας το Σαββατοκύριακο 22-23 Δεκεμβρίου. Ο χώρος δεν θέλουμε να είναι πολύ μεγάλος,απλά να είναι κεντρικός για να έχει πρόσβαση ο κόσμος . Εμείς λοιπόν θα θέλαμε να στήσουμε 3-4 πάγκους όπου το συγκεκρι μένο σαββατοκύριακο θα συλλέξουμε φαγητά και είδη που έχουν ανάγκη οι άστεγοι. Θέλουμε πολύ να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και να τους δώσουμε χαρά αυτές τις μέρες! Πόσο θα κόστιζε αυτό, και θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν θα μπορούσε να υπάρξει ειδική τιμή για την ενοικίαση από το δήμο ή τομ αρμόδιο φορέακαθώς είναι μια φιλανθρωπική δράση. Θα θέλαμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν για να προβούμε στην απαραίτητη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης.

   Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα προτεινα να επικοινωνησετε τηλεφωνικα για να το συζητησουμε.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Παρασκευάζω χειροποίητο σαπούνι με φυσικά συστατικά για κατοικίδια ζώα. Θα ήθελα να μάθω εάν χρειάζεται κάποια άδεια. Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • ελενα
  Απάντηση

  χαιρετε ! θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης, θελω να νοικιασω ενα καταστημα για κομμωτηριο .
  η τουαλετα ομως ειναι στο υπογειο του κανονικα στην κατοψη . επειδη ειναι μεγαλο ομως το μαγαζι θα ηθελα να κλεισω μονο το επανω κομματι και να κανω εκει νεες τουαλετες . ειναι εφικτο κατι τετοιο ;; σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, ειναι.

   • ελενα
    Απάντηση

    με ποιο τροπο ; θα πρεπει να τις νομιμοποιησω καπως ;; πρεπει να συμβουλευτω μηχανικο ;; σας ευχαριστω παρα πολυ.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     καλο θα ηταν να συμβουλευτητε καποιο μηχανικο.

 • Ιωάννα κονταξακη
  Απάντηση

  Καλησπέρα για ένα καφέ με κρύα σνακ και βιτρίνα με γλυκά αλλά και αλκοολ τι άδεια λειτουργιασ χρειάζεται;επίσης χρειάζεται μόνο πάσο μπαρ η έξτρα χώρος για κουζινα; Η τουαλέτα σε πατάρι είναι νόμιμη σε έναν χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος;ακομα ο χώρος δεν έχει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά ενδείκνυται.μαζι με την άδεια αυτόματα δικαιούσε στο πεζόδρομο καθίσματα η αυτο εξαρτάται από το δήμο;ευχαριστω εκ τώ προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι πολλες ερωτησεις για να απαντηθουν εδω.
   Θα προτεινα ενα ραντεβου στο γραφειο μας για μια πληρη ενημερωση.

 • Μαρινος
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  θέλω να ξεκινήσω μια επιχείρηση κατασκευής τεντων. Τι αδειοδότηση χρειάζεται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Γιάννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Σκεπτόμαστε να αγοράσουμε μια επιχείρηση με άδεια καφέ μπαρ. Πως μπορώ να δω τι περιλαμβάνει η άδεια αυτή κι αν πληροί τις προϋποθέσεις για τα επιπλέον προϊόντα και τον εξοπλισμό που έχουμε σκοπό να βάλουμε;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   το τι περιλαμβάνει η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας θα το δείτε από τις υπάρχουσες κατόψεις και μελέτες που αφορούν το υγειονομικό. Στην περίπτωση που θέλετε να τροποποιήσετε/επεκτείνετε την άδεια λειτουργίας προσθέτοντας περισσότερες συσκευές και παραγόμενα προϊόντα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας υποδείξει τις κατάλληλες τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο και από πλευράς αδειοδότησης

 • Κώστας
  Απάντηση

  Καλησπέρα, Είμαι ιδιοκτήτης ενός κομμωτηρίου ζώων και θα ήθελα να προσθέσω και υπηρεσία pet taxi, γνωρίζετε εάν μπορεί να γίνει αυτό;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   εξ’όσων γνωρίζω δεν απαιτείται άδεια για τα pet taxis

 • Τ. Θεράπων
  Απάντηση

  Αγαπητοί φίλοι
  Ειμαι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος τροφίμων (delicatessen) με άδεια παντοπωλείου (2009) και θέλω στον υφιστάμενο χώρο μου να παρασκευάζω και να πουλάω τοστ, χυμους ,κρύες σαλάτες ,πίτσα και κρύα σάντουιτς πακέτο στου πελατες μου χωρίς να εχω τραπεζοκαθίσματα.
  Θα χρειαστεί να βγάλω καινούργια άδεια;
  Και αν μπορούσατε συνοπτικά να μου δώσετε μια εικόνα του τι χρειάζεται.

  Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   θα χρειαστείτε καινούρια άδεια που να συνδυάζει παντοπωλείο και αναψυκτήριο (χωρίς τραπεζοκαθίσματα). Σαν διαδικασία θα πρέπει να λάβετε βεβαίωση εγκατάστασης από τον Δήμο και μετά να γνωστοποιήσετε την νέα άδεια λειτουργίας. Ο χώρος θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα για την νέα χρήση, και φυσικά θα χρειαστείται καινούριες κατόψεις, τεχνικές εκθέσεις και διαγράμματα ροής.

 • Μάγκυ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα μαγαζί στο οποίο θα φτιάχνω τούρτες και γλυκά κατά παραγγελία. Μπορώ στο ίδιο μαγαζί να πουλάω και είδη πάρτυ ή βάπτισης ?Τι άδεια θα χρειαστώ?
  Ευχαριστώ εκ των προταίρων

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   μπορείτε να συνδυάσετε τις δύο αυτές δραστηριότητες σε μία μικτή άδεια που περιλαμβάνει ζαχαροπλαστείο και εμπορικό κατάστημα

 • κωνσταντινα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας! Πραγματικά πολύ χρήσιμες οι απαντήσεις σας! Ψάχνω εδώ και καιρό σε όλο το ίντερνετ πληροφορίες για το αν χρειάζεται άδεια για καταστήματα με επιδιόρθωση ενδυμάτων. Και αν η έκδοση άδειας χρειάζεται κάποιο πτυχίο η όχι. Πρόκειται να σπουδάσω ραπτική και επειδή σε προηγούμενες σπουδές μου άλλης ειδικότητας ( κανένα ΙΕΚ δεν ενημερώνει και παραποιεί πολλά) με το που τελείωσαν οι σπουδές είδαμε πως θέλει και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πέρα του πτυχίου.. για αυτό ρωτάω μην κάνω πάλι λανθασμένη κίνηση. Άρα έχω δύο ερωτήσεις- 1.χρειαζεται άδεια για καταστημε επιδιόρθωση έτοιμων ενδυμάτων?
  2.για έκδοση άδειας αν ζητηθεί πτυχίο η χρειάζεται άδεια εξάσκησης επαγγέλματος?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   για την δραστηριότητα που θέλετε να ασκήσετε δεν απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Εξ΄όσων γνωρίζω δεν απαιτείται αδειοδότηση για λειτουργία καταστήματος επιδιόρθωσης ενδυμάτων

 • Μαρία latin
  Απάντηση

  Εψαξα σε όλο το σαιτ αλλά δε βρήκα ανάλογη απάντηση οπότε θα σας ταλαιπωρήσω κι εγώ! Μήπως γνωρίζετε για να ανοιξω στουντιο λατινικών και ευρωπαικών χορών αν απαιτείται άδεια ή απλά και μόνο έναρξη επαγγέλματος?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   για την δραστηριότητα που θέλετε να ασκήσετε απαιτείται αδειοδότηση. Ιδανικά θα αδειοδοτηθείτε ως ΚΔΒΜ ή ως σχολή χορού.

 • ΦΙΛΙΠΠΟΣ
  Απάντηση

  Καλησμπερα, θα ηθελα να ανοιξω ενα μαγαζακι πολυ μικρο που θα πουλαει ειδη 4, 5 γλυκων. Θα παρασκευαζοντε εκει αλλα χρειαζεται μονο ενα μιξερ κ ενα ηλεκτρικο ματι. Δεν θελω να εχει καθισματα κατι σαν take away με γλυκα. Τι αδεια χρειαζεται?
  Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!

 • Αγγελικη Παναγιωτοπουλου
  Απάντηση

  Καλησπερα, τι απαιτειται για να ανοιξουμε ενα ιδιωτικο χωρο απασχολησης παιδιων ΑμεΑ; μουσικη αγωγη, γυμναστικη κτλ; εκτος απο τα ΚΔΑΠ

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,
   η πιο ολοκληρωμένη μορφή αδειοδότησης για την δραστηριότητα που θέλετε να ασκήσετε είναι το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Απο εκεί και πέρα θα μπορουσατε να αδεοδοτηθείτε ως μουσική σχολή ή γυμναστήριο.

   • Χριστίνα
    Απάντηση

    Καλησπέρα! Τι χρειάζεται για να ανοίξω ένα μουσικό εργαστήρι για παιδια απο 4 εως 10 χρονων;

 • Έλλη
  Απάντηση

  Γεια σας,
  ήθελα να ρωτήσω αν για επιχείρηση με ΚΑΔ Υπηρεσίες Σωματικής Ευεξίας χρειάζεται γνωστοποίηση ή κάποια άλλη διαδικασία.
  Ευχαριστώ πολύ

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,

   για τα “κέντρα ευεξίας” δεν υπάρχει αδειοδοτική διαδικασία . Επίσης σας ενημερωνουμε οτι με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα οποιαδήποτε υπηρεσία έχει να κάνει με καλλωπισμό του ανθρώπου ( συμπεριλαμβανομένου και του μασάζ ) εντάσσεται στα εργαστήρια αισθητικής.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κύριε Διαμάντη και σας ευχαριστώ αρχικά για τον χρόνο που μου αφιερώνεται.Θα ήθελα να ξεκινήσω μια επιχείρηση τύπου street food η οποία να είναι μικρή και ουσιαστικά κινητή (π.χ πολίτες που ψήνουν καλαμποκια η καστανα ) με το δικό μου προιόν βέβαια σαν παραγωγή.Τι χρείαζεται να κάνω από θέμα γραφειοκρατίας για να ξεκινήσω την διαδικασία.

  Και πάλι σας ευχαριστώ παρα πολύ.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,
   υπεύθυνη υπηρεσία για την έκδοση αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου είναι η εκάστοτε Διεύθυνση Περιφέρειας. Καλό θα ήταν να απευθυνθειτε εκεί για να ενημερωθείτε για το αν υπάρχουν διαθέσημες άδειες για την περιοχή σας

 • Νίκος
  Απάντηση

  Θέλω να γίνω δάσκαλος yoga και διαλογισμού κάνωντας μαθήματα στο σπίτι. Τι άδεια πρέπει να βγάλω?
  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτο που θελετε να κανετε.

 • Λεωνίδας
  Απάντηση

  Γειά σας! Θέλω να πάρω μια επιχείρηση beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Το μαγαζί είναι σε λειτουργία με κατάσταση πάνω από το δρόμο. Η παραλία είναι κάτω από το δρόμο και έχει αρκετό χώρο. Η ερώτηση μου είναι αν μπορώ με νόμιμο τρόπο να φτιάξω μπαρ πάνω στη παραλία κοντά στο δρόμο. Εκεί τώρα υπάρχει κατασκευή με στέγαστρο που έχει τραπεζοκαθίσματα. Στο κάτω μέρος είναι οι ξαπλώστρες. Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο ξερω, οχι.

   • Γιώργος
    Απάντηση

    Γειά σας,θα ήθελα να φτιάξω beach cafe bar ,σε μια αρκετά μεγάλη παραλία αλλά να είναι πάνω στο δρόμο και στην άμμο οι ομπρέλες και ξαπλώστρες τι άδεια χρειάζεται και αν δίνονται ακόμη άδειας για αυτά;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αυτο θα πρεπει να το δουμε με περισσοτερες λεπτομερειες.

     Με μια πρωτη ματια το κοβω δυσκολο.

     • Γιώργος

      Μήπως θα μπορούσες να μου στείλεις το email σου ;ώστε να σου στείλω σε βίντεο τον χώρο;για το Beach bar-cafe

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      οκ. δειτε το email σας.

 • μαρια
  Απάντηση

  Καλημερα θα ηθελα να ρωτησω αν χρειαζεται αδεια και τι για να ανοιξω μαγαζι στολισμων γαμων βαφτισεων καθως και χωρος δεξιωσεων σε κηπο ξενοδοχειου.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το πρωτο οχι, το δευτερο ναι.

 • Πέτρος
  Απάντηση

  Χαίρετε,
  γνωρίζετε αν είναι εφικτό να εκδοθεί άδειας λειτουργίας “αναψυκτηρίου” σε επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε κενό χώρο δημοτικού πάρκου (χωρίς να υφίσταται προηγουμένως κάποια άλλη σχετική δραστηριότητα);

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειαζεται οικημα με νομιμη αδεια οικοδομης και την καταλληλη συγκροτηση.

 • Μιχαήλ
  Απάντηση

  Μπορεί να δωθεί άδεια σε εργαστήριο παραγωγής ειδών σφολιάτας (παραγωγή επεξεργασία και πώληση) σε αποθήκη οικίας ;Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι

 • Thanasis
  Απάντηση

  Γεια σας τι χρειαζομαι για να ανοιξω κατι σαν μαγαζι σε μια παραλια που να κανω extreme θαλλασια sports?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Άρης
  Απάντηση

  Γεια σας. Γνωρίζετε αν επιτρέπεται η κατασκευή και η χρήση πισίνας(προκάτ) σε αναψυκτήριο ή καφετέρια (δηλαδη στο ίδιο οικόπεδο); Αν ναι, ποιες είναι οι προυποθέσεις και οι προδιαγραφές;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο ειναι ενα θεμα που θα πρεπει να εξεταστει με λεπτομερεια και δεν μπορει να απαντηθει εδω.

 • Rythmy
  Απάντηση

  Δηλαδη στα ποσα τετραγωνικα μετρα πληρη τις προυποθεσεις για να ειναι στην κατηγορια 200- των κεντρων διασκεδασεως;
  Επισης μου κανει εντυπωση η μεγαλη διαφορα, το οτι δηλαδη (για πολεις ανω των 100000) το παραβολο για 200- θεσεων ειναι 840 ευρω αλλα για bar ειναι 185 ευρω;; Ισχυει αυτο ετσι οπως το εγραψα και η διαφορα αυτη η μου διαφευγει κατι;
  Ευχαριστω για την αμμεση ανταποκριση σας.
  Επισης θα ηθελα ενα προσωπικο e-mail για να σας στειλω τα στοιχεια να μου δωσετε μια τιμη σε περιπτωση που αναλαμβανατε εσεις τις διαδικασιες.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το 200 αναφερεται σε δυναμικοτητα ( καθισματα ) .
   Το κεντρο διασκεδασης εχει και αλλες μελετες/προδιαγραφες.

 • Αποστολος
  Απάντηση

  Γεια σας

  Η άδεια για αναψυκτήριο περίπτερο σε λυόμενη κατασκευή( που ο νόμος περιγράφει ότι δίναται να λειτουργεί σε κεντρικές πλατείες, οδικές αρτηρίες, σταθμούς αυτοκινήτων, λιμάνια και αεροδρόμια, τουριστικούς ή αρχαιολογικούς χώρους, ακτές κολύμβησης και γενικά σε χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση ή διέλευση πολλών ατόμων) ισχύει και σε ιδιωτικά οικόπεδα ή αυτό που περιγράφει είναι μόνο σε δημόσιους κοινόχρηστους . Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω οτι αυτο δεν ισχυει σε οικοπεδα.

 • Rythmy
  Απάντηση

  Καλησπερα. Εχω παρατηρησει ενα αρθρο το οποιο ξεχωριζει τις αδειες λειτουργιας κεντρων διασκεδασεως σε 200+ και σε 200-. Η ερωτηση που θελω να κανω ειναι η εξης. Εγω ενδιαφερομαι για ενα μαγαζι το οποιο εχει στον ισογειο χωρο 67 τ.μ. και υπαρχουν και στον πρωτο οροφο πανω απο 100 τ.μ. τα οποια μου ειναι (εκτος απο το w.c.) αχρηστα για την λειτουργια του καταστηματος και δεν θα ειναι χωρος που θα μπαινουν οι πελατες. Ο επανω χωρος εχει προστεθει στο καταστημα αυτο λογω του οτι δεν υπαρχει καποια αλλη εισοδος στο κτιριο για να βγαζει εκει και απο οτι μου ειπε δεν σκοπευει να το αλλαξει αυτο οποτε πρεπει να τον φορτωθω ειτε θελω ειτε οχι. Το μαγαζι θα λειτουργει στο ισογειο. Οι αποριες μου ειναι οι εξης:

  1ον) Οσον αφορα το κοστος (του παραβολου) της αδειας. Θα θεωρουμαι στην κατηγορια 200+ η στην κατηγορια 200- λογω του μεγεθους του καταστηματος και ας μην χρησιμοποιω τον επανω χωρο.

  2ον) Εκτος απο αυτο το κοστος, ποιο θα ειναι το επιπροσθετο κοστος λογω των αρκετων τετραγωνικων μετρων που θα ειναι καταγεγραμενα στο καταστημα. Πχ. υπαρχουν παγιες επιβαρυνσεις στη ΔΕΗ η σε καποιους αλλους λογαριασμους;

  3ον) Μια ασχετη ερωτηση σε σχεση με τα προηγουμενα. Ποιο ειναι το κοστος του παραβολου μιας αδειας για καφε μπαρ;

  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. Μπορειτε να δηλωσετε λιγοτερο χωρο. Σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να κλεισει ο χωρος με μονιμη κατασκευη και να μην υπαρχει καμια εντελως προσβαση σε αυτον.
   2. Δεν γνωριζω
   3. 185 ευρω

 • Λινα Αργυρού
  Απάντηση

  καλησπερα και συγχαρητηρια για την πολυτιμη βοηθεια που δινεται
  Μπορει να μεταβιβαστει/αγοραστει αδεια λειτουργιας καφετεριας-μπαρ που ειναι σε ισχυ?
  Τι πρέπει να προσεξω?
  ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορει να μεταβιβαστει αν :
   Δεν εχει διακοπη στην εφορια
   Δεν χρωσταει στον Δημο καποιος απο τους εμπλεκομενους
   Δεν εχει τελεσιδικες ποινες το καταστημα

   Η πωληση της αδειας ειναι κατι που θα μπορουσε να γινει αλλα αυτο ειναι μια ιδιωτικη συμφωνια και δε νομιζω τοι θα μπορουσα να σχολιασω κατι παραπανω.

   • λινα
    Απάντηση

    ευχαριστω για τον χρονο σας
    Δεν χρειαζεται να γινει επικαιροποιηση με βαση τις νεες νομοθεσιες?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να υπαρχει φακελος με ολα τα νομιμοποιητικα στοιχεια και τα αρχεια τηρησης.

 • Ioannis
  Απάντηση

  Kalimera.
  Tha thelame na aniksoume magazi pou poulai smoothies apo frouta kai ximous. Takeaway, delivery kai kapoia liga trapezakia.
  Ti adia xriazete? Iparxoun minimoum tetragonika?
  Euxaristo

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   H αδεια ειναι “καφετερια” . Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα, ο χωρος καθοριζεται αναλογα με τη παραγωγη και την κοινη λογικη να χωραν αυτα που θελετε να κανετε.

 • Παρασκευή Μ.
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ανταπόκριση σας.
  Για απασχόληση παιδίων από 3 ετών τι άδεια θα χρειαστεί;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εχω την εντυπωση πως ειναι βρεφονηπιακος σταθμος.

 • δημητρης
  Απάντηση

  καλησπέρα
  για να βγαλω αδεια για κατάστημα που πουλαει τροφες για κατοικιδια και κομμωτηριο σκυλων ποια είναι τα δικαιολογητικα και η διαδικασια ?
  ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτη την δραστηριοτητα.

 • Γιάννης;
  Απάντηση

  Καλημέρα σας
  -Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε αθλητικό κέντρο από Δήμο για τοποθέτηση εμπορευματοκιβωτίου (container) για χρήση ως αναψυκτήριο (καφέ-σνακ) χωρίς τραπεζοκαθίσματα
  Τι διαδικασία χρειάζεται?
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αρχιστε απο την πολεοδομια και κρατατε μικρο καλαθι.

 • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι άδεια χρειάζεται για να ανοίξω μια καφετέρια – κρεπερί αλλά που θα έχει και burgers, club sandwiches, toasts, αλκολούαχα ποτά ;
  Πόσα τετραγωνικά απαιτούνται για ένα τέτοιο μαγαζί;

  Σας ευχαριστώ πολύ,
  εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καφε-Αναψυκτηριο-Σνακ Μπαρ
   Αν και δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα , δεν θα εβλεπα κατι κατω απο 30 τμ.

 • Δέσποινα
  Απάντηση

  καλησπέρα! έχουμε άδεια για αναψυκτήριο, ουζερί, μπουγάτσα, καφέ… Έχουμε στον εξωτερικό χώρο τραμπολινο για παιδιά, θα υπάρχει θέμα με την άδεια αν βάλουμε και κάποιο φουσκωτό για τα παιδιά?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι επιτρεπεται κατι τετοιο.

 • Παναγιωτης Γραμματικακης
  Απάντηση

  Καλησπερα! Εχω μια επιχειρηση υγιεινομικου ενδιαφεροντος αναψυκτηριο-πιτσαρια με πλατεια 60τμ και τραπεζοκαθισματα. Ειχα βαλει ενα Παγκο στην πλατεια για να εξυπηρετω τον σερβιτορο με τα ποτηρια και τα απαραιτητα. Τι Αδεια χρειαζομαι καθως μου κανανε καταγγελια και οτι δεν επιτρεπεται απο την πολεοδομια. Αντιστοιχα σε αλλη πλατεια ιδιου δημου διατηρουν κανονικα παγκους

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ρωτηστε στον Δημο τι αδεια εχουν οι αλλοι παγκοι. Χωρις να ξερω λεπτομερειες, υποπτευομαι οτι ολοι ειναι το ιδιο αυθαιρετοι.

 • ΝΙΚΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα εχω ενοικιαζομενα δωματια κοντα σε μια παραλια Ενοικιαζω 50τμ απο την κτηματικη υπιρεσια και τον δημο για ομπρελες και ξαπλωστρες Θα ηθελα να βαλω εκει ενα ψυγεο με αναψυκτικα και ενα με παγωτα τι αδεια χρειαζωμε και απο που μπορω να βγαλω ξεκινισω για να βγαλω ακρη
  Ευχαριστω για τον χρονο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Απογορευεται να βαλετε ψυγεια εξω σε μη στεγασμενο χωρο. ( απο αυτο εξαιρουνται μονο τα περιπτερα ) .

 • Θωμάς
  Απάντηση

  Καλημέρα, μπορεί να λειτουργήσει, μαγαζί -πρατήριο με αρώματα, χωρίς αλκοόλη , σε 1,5 επί 2.5 τετραγωνικά, δίνετε άδεια, χωρίς wc αλλά με δίπλα μαγαζιά που έχουν,
  ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • ΗΛΙΑΝΑ
  Απάντηση

  Γεια σας, προκειται για μια μεταβιβαση αδειας αναψυκτηριου χωρις παρασκευαστηριο. Θέλω να χρησιμοποιησθει ως επιχειρηση στην οπια γινεται παραγωγη χυμων κ φριυτων, ειναι αυτο εφικτό με την συγκεκριμένη άδεια? Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Σε ενα αναψυκτηριο μπορειτε να παρασκευαζετε χυμους.
   Να παρασκευαζετε και φρουτα οπως γραφετε θα ηθελα να το δω πως γινεται, αλλα να ξερετε οτι δεν επιτρεπεται η παρασκευη τους. 🙂

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Απάντηση

  θελω να ανοιξω στεγνωτηρια καθαριστηρια ρουχα σεντονια χαλια ,και επισης να εχει και πλυντηρια ρουχων με κερματα για τους τουριστες, τι πρεπει να κανω??αδεια λειτουργιας ποια ειναι??θελω ολοκληρωμενη απαντηση οχι τυπου δεν μπορω να απαντησω δεν εχω καποιο σχεδιο να δω και λοιπα που εχετε αναφερει σε αλλους,για να ξερω τι αλλο να σας αναφερω,ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν με ενδιαφερει η συγκεκριμενη περιπτωση.
   Καλη συνεχεια.

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Απάντηση

  θελω να ανοιξω στεγνωτηρια καθαριστηρια ρουχα σεντονια χαλια ,και επισης να εχει πλυντηρια ρουχων με κερματα για τους τουριστες, τι πρεπει να κανω??αδεια λειτουργιας ποια ειναι??θελω ολοκληρωμενη απαντηση οχι τυπου δεν μπορω να απαντησω δεν εχω καποιο σχεδιο να δω και λοιπα ποθ εχετε αναφερει σε αλλους, θελω ολοκληρωμενη απαντηση για να ξερω τι αλλο να σας αναφερω,ευχαριστω

 • αννα
  Απάντηση

  γεια σας θελω να ανοιξω ενα μαγαζι που να φτιαχνω και να πουλαω τυροπιτες και πιροσκι τι αδεια πρεπει να βγει ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αναψυκτηριο

   • Νικη
    Απάντηση

    Καλησπέρα!!
    Θέλω να νοικιάσω ενα καφενείο,δεν εχω άδεια καταστήματος ακόμα..
    Ήθελα να ρωτήσω.
    Αυτό το καφενείο λειτουργεί 50 -60 Χρόνια με μονο μια τουαλετα, τώρα θα μου ζητήσει το υγειονομικό να κανω δεύτερο;;;;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αν χρειαζεται με βαση αυτα που ισχυουν σημερα, ναι.

 • Μαίρη
  Απάντηση

  Είμαι παιδαγωγός με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες και θα ήθελα να ανοίξω ένα γραφείο που να προσφέρει μαθησιακή υποστήριξη σε παιδιά καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής σε γονείς. Τι άδεια θα πρέπει να βγάλω και πού μπορώ να μάθω για τις προδιαγραφές του χώρου (τετραγωνικά, υγειονομικές προδιαγραφές, κ.τ.λ.);
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Σταματης
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Θέλω να παρασκευαζω αλοιφές για εξωτερική χρήση κ κεραλοιφες,οπως κ σαπούνια.
  1.Τι άδεια χρειάζομαι
  2.μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν χώρο στο σπίτι μου σαν εργαστήριο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. Δεν γνωριζω
   2. Σιγουρα οχι.

 • Νίκος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας
  Θα ήθελα να ρωτήσω για παραγωγή και λιανική πώληση προϊόντων ζύμης τι άδεια χρειάζεται και αν πρέπει να εχω πτυχίο αρτοποιου ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Τι εννοειται ως προιοντα ζυμης ?

   • Νίκος
    Απάντηση

    Καλημέρα σας!
    Πρόκειται για διάφορες παραδοσιακές πίτες Γεωργίας μεταξύ αυτών είναι και ένα είδος που το λένε λαβάσι κάτι (σαν ψωμί)αυτοί το ονομάζουν πίτα θα το έλεγα σαν τορτίγια η σαν πιτα για σουβλάκια.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα ελεγα οτι η αδεια ειναι εργαστηριο τροφιμων και για αυτο δεν χρειαζεται αδεια αρτοποιου. Βεβαια εχετε υποψη σας οτι περνετε μια απαντηση μεσω ιντερνετ χωρις να εχω καμια εικονα της περιπτωσης.

 • Αναγνωστοπουλος Γιάννης
  Απάντηση

  καλησπέρα σας , θέλω να σας ρωτήσω αν ισχει η συναινεση της πλειοψηφίας της οικοδομης για καταστηματα μαζικης εστιασης η οχι …κανονισμος μάλλον δεν υπάρχει…και αν μπορεί να ανακληθει η αδεια εκ των υστέρων απο προσφυγη των ιδιοκτητών μερίδας της οικοδομης
  Σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πλεον οχι.

   • Γιάννης
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας. Προέκυψε αλλαγή ως την πλειοψηφία που είχα για ην υποστήριξηαπο μερος της οικοδομής , η αίτηση άδειας δεν έχει κατατεθεί ακόμα , μπορούν οι ένοικοι που αρνούνταν να μπλοκάρουν ή να αναιρέσουν την άδεια , τους δίνει το δικαίωμα νόμος από την στιγμή που δεν υπάρχει κανονισμός στην οικοδομή αλλά έχουν την πλειοψηφία άρνησης ….
    Σ ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θεωρητικα οχι, αλλα θα ηθελα να δω πως θα χειριστει ο Δημος μια τετοια περιτπωση.

     • Γιάννης

      Έχω καταθέσει την αίτηση για άδεια στον δήμο εδώ και δύο μήνες περίπου , παράλληλα κατέθεσε και υπεύθυνη δηλωση η διαχειριστής ότι η πλειοψηφία δεν συναινεί . Ο δήμος δεν παίρνει την ευθύνη της απόφασης και έστειλε το φάκελο στην περιφέρεια , η περιφέρεια δήλωνει αναρμόδια , στην συνέχεια προωθείται το έγγραφο στο υπουργείο ανάπτυξης και παίζουμε μπαλάκι ποιο τμήμα του υπουργείου είναι αρμόδιο να απαντήσει …. δύο μήνες παρακαλώ χωρίς απάντηση και τα ενοίκια να τρέχουν

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δυστυχως δεν μπορω να κανω κατι για αυτο.

 • Βασιλική Γκουτζή
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το εξής: Στην γειτονιά μας έχει ανοίξει μία σχολή χορού σε ισόγειο πολυκατοικίας χωρίς ηχομόνωση. Επιπλέον αφήνουν και τις πόρτες ανοιχτές και σε ώρες μη κοινής ησυχίας. Τώρα θέλουν να μεταφερθούν σε ένα ισόγειο μεσοτοιχία με την πολυκατοικία στην οποία και διαμένω. Εκ μέρους όλων των ενοίκων τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει ηχομόνωση? Εάν παρόλαυτά ανοίξει τί ενέργειες μπορούμε να κάνουμε μετά? Ο θόρυβος είναι πραγματικά ενοχλητικός εξαιρώ που τραντάζονται οι τοιχοι.
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων.
  Με εκτίμηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να κανετε καταγγελια στην αστυνομια. Σας προτεινω να συμβουλευτειτε και εναν δικηγορο.

 • Ναταλία
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ενημέρωση. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζετε, τι άδεια χρειάζομαι για να χρησιμοποιήσω έναν υπόγειο χώρο ξενοδοχείου ως χώρο εκδηλώσεων (διαλέξεις, διήμερα σεμινάρια κλπ). Και σε ποιους φορείς θα πρέπει να απευθυνθώ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να πληροι τις προδιγραφες χωρου κυριας χρησης και να γινει χωρος κυριας χρησης.

 • ΝΙΚΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ.ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΣΘΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ (ΤΥΠΟΥ ΚΑΝΤΙΝΑ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ .ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Γιωργος
  Απάντηση

  Συγχαρητηρια για την ιστοσελιδας σας και για την βοηθεια που δινεται θα ηθελα να με κατατοπισετε ενδιαφερομαι να αγορασω ενα καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος με αδεια σνακ μπαρ οι αδεια εχει εκδοθει το 1994 πανω στην αδεια που διαβασα γραφει πως οι αδεια δεν μεταβιβαζεται θα ηθελα να ρωτησω μπορει να γινει μεταβιβαση προς εμενα η θελει καινουρια αδεια
  Σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οπως και να εχει επειδη η αδεια ειναι πολυ παλια θα σας ζητησουν να βγαλετε καινουργια.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Έχω καφέ- μπαρ με παράταση για μουσική από το Δήμο μεχρι τις 3. Μου είπαν ότι αν αλλάξω την άδεια και πάρω “άδεια μουσικής σκηνής” δεν έχω χρονικό περιορισμό. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι πως μπορεί να γίνει εφικτό?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 • ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
  Απάντηση

  Καλημέρα,
  θα ήθελα να ρωτήσω ενα χώρος (πατάρι εντός φωτογραφείου) , στο οποίο θα γίνονται σεμινάρια φωτογραφίας και Η/Υ , με συνάθροιση εως 15 ατόμων , θέλει κάποια άδεια λειτουργίας . Ευχαριστώ !!!

 • Ιωαννα
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσος χρόνος χρειάζεται να εκδοθεί η Αδεια μαζικης εστιασης πληρους γευματος.
  Τα καταστήματα που βλέπουμε είναι δύο, ένα το οποίο έχει όλες τις εγκαταστάσεις (άδεια φουγάρου και το φουγάρο) και πουλάει και την άδειά του και το άλλο είναι σε διατηρητέο κτίριο. Σαφώς και το δεύτερο είναι το δυσκολότερο, αλλά αν υποθέσουμε ότι όλα είναι καλά, πόσος χρ΄νος χρειάζεται; Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ο χρονος εξαρταται απο τις υπηρεσιες, γενικα πλεον θα ελεγα 2-4 βδομαδες. Το διατηρητεο θα πρεπει να το δουμε ανα περιπτωση.

 • Μαρια
  Απάντηση

  Καλημέρα θα ήθελα να μάθω για άδεια για κυλικείο σε σχολεία τι χρειάζεται? ?

 • π.Δημητριου
  Απάντηση

  καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω το εξης¨:
  θελω να κανω ενα καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος το οποιο δεν απαιτειται εξαεριμος
  η οικοδομη ειναι δυοροφη και το καταστημα μου ειναι στο ισογειο
  στην οικοδομη δεν υπαρχει κανονισμος…χρειαζομαι την συναινεση των υπολοιπων ιδιοκτητων?αν ναι σε τι ποσοστο?
  ο ιδιοκτητης του καταστηματος που θα νοικιασω κατεχει το 50% των ακινητων στην οικοδομη αυτη.
  καπου διαβασα οτι εφοσον δεν υπαρχει κανονισμος χρειαζεται μονο Υ.Δ του ιδιοκτητη του καταστηματος?ισχυει?
  ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πλεον δεν χρειαζεται συνεναιση της πολυκατοικιας. Θα πρεπει ο ιδιοκτητης να κανει μια υπευθυνη δηλώση που να λεει οτι δεν υπαρχει κανονισμος οικοδομης.

   • Π. Δημητρίου
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πάρα πολύ!! Υπάρχει περίπτωση να έχω το ΦΕΚ η την απόφαση γιατί από τον Δήμο μου ζήτησαν την συναίνεση του επάνω ιδιοκτήτη..

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     ΦΕΚ 1723Β / 2017 , αρθρο 2 , παραγραφος 3.

     • π.δημητριου

      ευχαριστω πολυ!

 • Stavros
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  έχω άδεια λειτουγρίας “ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ” με όρθιους και καθήμενους πελάτες.
  Μπορώ να πουλάω γλυκά τα οποία θα παρασκευάζω εγώ ?
  Επίσης μπορώ να παρασκυάζω γλυκά και να τα πουλάω σε άλλα καταστήματα ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   οχι

  • Κωνσταντίνα
   Απάντηση

   Γειά σας. Είμαι αγρότισσα (παραγωγός καρυδιών) και θέλω να εγκαταστήσω ένα κοντέινερ στην αυλή του σπιτιού μου για να αποθηκεύω τα καρύδια. Χρειάζεται άδεια? Τι πρέπει να κάνω? Το κοντέινερ δεν θα έχει ούτε ρεύμα, ούτε τπτ άλλο παρά μόνο θα χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη. Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν γνωριζω.

 • Απόστολος Παπαδόπουλος
  Απάντηση

  Επιθυμώ να λειτουργήσω αναψυκτήριο με παρασκευή καφέ και πώληση τυποποιημένων σνακ σε περαστικούς χωρίς καθίσματα σε κτίσμα όπου λειτουργούσε κλασικό περίπτερο. Τί είδους άδεια πρέπει να αιτηθω ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βεβαιωθειτε πρωτα οτι το κτισμα εχει οικοδομικη αδεια.

 • Μιραντα
  Απάντηση

  Καλησπερα σας! Θα ηθελα να μαθω τι αδεια χρειαζεται για να μπορω να πουλαω στο δρομο καλαμποκια? Με κοινουμενο καροτσακι..κ ποσο κοστιζει ξ αδεια αυτη? Ευχαριστω πολυ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν δεν κανω λαθος ειναι αδεια πλανοδιου εμποριου.

 • Αποστολος
  Απάντηση

  Καλησπέρα , συγχαρητήρια για την δουλειά σας, εχω ενα μικρό μαγαζί παρασκευής και διαθεσης μπουγάτσας , θελω να κρατήσω το παρών εργαστήριο και να φτιάξω ακόμη ένα εργαστήριο με τα σύνχρονα πρότυπα τυπου hasp ωστε να μπορώ να τροφοδοτήσω και ακόμη καποια καταστήματα δικά μου ή ξένα , που μπορώ να βρώ πληροφορίες και τι άδεια χρειάζομαι ?
  Επίσης θα ηθελα να μου πείτε αν μπορώ να αντλήσω καποια χρηματοδότηση απο Ε.Σ.Π.Α .
  Ευχαριστώ .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βγει μια αδεια εργαστηριου τροφιμων. Για ΕΣΠΑ δεν γνωριζω κατι.

 • Γιώτα
  Απάντηση

  Καλημέρα,
  Θέλω να ανοίξω ένα μικρο αναψυκτήριο σε ιδιωτική περιοχή , ξύλινο διότι στην εν λόγω περιοχή δεν επιτρέπεται το χτίσιμο.

  Τί χρειάζεται.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οπως και να εχει πρεπει να εκδοθει μια νομιμη αδεια δομησης.

 • Ειρήνη
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Τι άδεια χρειάζεται για ένα παντοπωλείο-μεζεδοπωλείο; Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αδεια Λιανικης διαθεσης τροφιμων και μαζικης εστιασης πληρους γευματος.

 • Αριστοτελης
  Απάντηση

  Καλησπερα σας,

  Υπαρχει χορος που καλυπτει τις απαραιτητες προυποθεσεις γυμναστηριου, κ θελουν να το κανουν κεντρο ευεξιας, στουντιο γιογκα. Μηπως γνωριζετε αν χρειαζεται να εχει πτυχιο ΤΕΦΑΑ, ο συγκεκριμενος εχει πτυχια απο σεμιναρια εξωτερικου τα οποια δεν αναγνωριζονται στην Ελλαδα.

  Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

  Καλη συνεχεια.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν δεν εχει το καταλληλο πτυχιο θα πρεπει να προσλαβει καποιον που να το εχει.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Θα θελα να ρωτήσω, είμαι κουρέας και θέλω να ανοίξω ένα κουρείο. Έχω βρει το χώρο. Τι θα χρειαστώ για την άδεια; Χρειάζομαι κάτοψη του καταστήματος και έπειτα να τη παραδώσω στο Δήμο; Και από την υγειονομική υπηρεσία τι θα χρειαστώ; Ευχαριστώ και συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ελπιζω να ειναι κατανοητο οτι εδω δεν μπορουν να απαντηθουν τοσο γενικες ερωτησεις.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  Απάντηση

  Καλημερα! θα ηθελα να ξερω τι χρειαζεται για αδεια λειτουργιας χωρου για κεντρο λογοθεραπειας επειδη μας το ζητουν απο ενα προγραμμα ΕΣΠΑ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι γιαυτο.

 • Καλλιόπη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω θέλω να ανοίξω ένα μαγαζάκι με γλυκά πίτες και καφέ στο χέρι χρειάζετε κάποιο πτυχίο ζαχαροπλαστικής?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   οχι

 • ΝΙΚΟΣ.Χ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ PET SHOP ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ Η ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι.

 • ΜΑΡΙΝΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα,για κατάστημα υπηρεσιών μασάζ τι άδεια χρειάζεται?ευχαριστώ

 • demmy
  Απάντηση

  γεια σας ! για καταστημα υπηρεσιων μασαζ μπορω να το ανοιξω με τους κωδικους επαγγελματικου επιμελητηριου η χρειαζομαι κατι αλλο?

 • Χριστόφορος
  Απάντηση

  Καλησπέρα.Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα studio γυμναστικής(personal training).Ο χώρος που έχω είναι 80 m².Εχω ακούσει πως για αδεια γυμναστηρίου χρειάζεται χώρος 100m².Εγώ όμως θα γυμνάζω μεμονωμένα(1-2 άτομα το πολύ). Τι ισχύει σε αυτήν την περίπτωση;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Συμφωνα με αυτα που ισχυουν σημερα, οποιαδηποτε εκγυμναση του ανθρωπου εντασσεται στα γυμναστηρια και απατειται αδεια γυμναστηριου με τις αντιστοιχες προδιαγραφες.

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Γειά σας και μπράβο για την καλή δουλειά! Ενδιαφέρομαι να να ανοίξω ένα κατάστημα με επισκευές υπολογιστών κινητών κτλ. Τι χαρτιά θα χρειαστώ από που πρέπει να ξεκινήσω?? Ο χώρος υπάρχει.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο που χρειαζεστε ειναι εναρξη στην εφορια.

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Γειά σας και μπράβο για την καλή δουλειά! Ενδιαφέρομαι να να ανοίξω ένα κατάστημα με επισκευές υπολογιστών κινητών κτλ. Τι χαρτιά θα χρειαστώ από που πρέπει να ξεκινήσω?? Ο χώρος υπάρχει.

 • ΑΝΤΩΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητηρια!
  Θελουμε να ανοιξουμε ενα αναψυκτηριο -πωλητηριο σε εναν ελαιωνα, σαν αγροτουριστικη επιχειρηση. Τι άδειες απαιτουνται και ποσο κοστιζουν?
  Ευχαριστω εκ των προταιρων!

  • ΑΝΤΩΝΗΣ
   Απάντηση

   μιλαμε για προκατ κατασκευες..

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει πρωτα να δουμε αν βγαινει αδεια δομησης για οποιαδηποτε κατασκευη μπει στον χωρο.

   • Βαγγελης πρεβεζα
    Απάντηση

    Καλησπέρα, σε ένα ακίνητο διατηρητέο, προορίζεται για καφε, υπάρχει στο υπόγειο θεμα με το ύψος, στην άδεια δείχνει 2,5 μέτρα και στην πραγματικότητα είναι 2 μέτρα, ο χώρος αυτός δεν είναι κυρίας χρήσης, υπάρχει περίπτωση σε πολεοδομικό έλεγχο να έχω πρόβλημα; Και αν ναι διορθώνεται; Ο μηχανικός που το είδε δεν αναλαμβάνει γιατί είπε ότι πρέπει να γίνει νέα στατική μελέτη που θέλει έγκριση από το κας, άλλος μηχανικός που ρώτησα είπε πως δεν θα έχω πρόβλημα γιατί ο χώρος δεν θα είναι κυρίας χρήσης, ευχαριστώ εξ των προτέρων

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Καποια ερωτηματα δεν απαντιουνται μεσω “internet” και χρειαζεται να τα εξετασουμε απο κοντα.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ.
  ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ . ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ.ΕΧΩ ΗΔΗ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ.
  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο ξερω δεν χρειαζεται καποια αδεια λειτουργιας για ιδιαιτερα μαθηματα.

 • δημητρης
  Απάντηση

  καλησπερα σας. σκεφτομαι να ανοιξω ενα μαγαζι με ρουχα αλλα να προσφερω και καφε και ποτα (οχι τροφιμα) στα προτυπα καταστηματων που εχω δει στο εξωτερικο. χρειαζονται πολλαπλες αδειες? ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα χρειαστει μια αδεια για το καφε.

 • Μαργαρίτα
  Απάντηση

  Καλησπέρα έχουμε ένα αναψυκτήριο καφέ κ θα ήθελα εμαν χώρο σε πατάρι να κάνω χώρο απασχόλησης για παιδιά αλλά όχι τύπου παιδότοπου απλά να βάλω 3τραπεζακια με καρεκλακια για να ζωγραφζουν τα πιτσιρίκια κ κανένα παιχνίδι
  Χρειάζεται κάποια διαδικασία χαρτιά άδειες κτλ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βγει αδεια παιδοτοπου.

 • Κώστας
  Απάντηση

  Καλημέρα,εχω ιχθυοπωλειο και θέλω να ψήνω και ψάρια σε αυτό,χρειάζεται κάποια ειδική άδεια για να είμαι καθ όλα νόμιμος?Σας ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι θα πρεπει να γινει προσθηκη αδειας μαζικης εστιασης.

 • Πετρος
  Απάντηση

  Γεια σας!τι ακριβως χρειαζεται για ενα παρασκευαστηριο παραδοσιακων χειροποιητων λουκανικων?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν και δεν δινετε λεπτομερειες, υποθετω οτι χρειαζεται αδεια αργαστηριου τροφιμων με εγκριση (και) απο την Κτηνιατρικη Υπηρεσια.

 • ΚΩΣΤΑΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΠΟΣΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΔΕΙΑ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα. Θα πρεπει να δουμε αυτο που θελετε να κανετε με περισσοτερες λεπτομερειες.

 • Ελενη
  Απάντηση

  Καλησπερα και συγνωμη αν επαναλαμβανω καποια ερωτηση αλλα ειναι αδυνατον να τις διαβασω ολες! Θελω να πουλησω καποια χειροποιητα πλεκτα που φτιαχνω μεσω φβ.Χρειαζεται καποια αδεια και διαδικασια?Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να κανετε εναρξη στην εφορια.
   Απευθυνθειτε σε λογιστη.

 • fotis
  Απάντηση

  kalispera synxaritiria gia tin douleia sas mia erotisei.exo oporopantopoleio mporo na balo k tsigara na poulao k an nai xriazete adia

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε, αρκει να ειναι σε ενα κλειστο ερμαριο.

   • fotis
    Απάντηση

    den xriazete kapio allo xarty na exo an me kanoun elenxo?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     απο αποψη αδειας λειτουργιας οχι.

     • fotis

      opote mporo na ksekiniso apo abrio na balo kanonika k na poylao?

 • Ανδρικοπούλου Χριστίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  για φαστ φουντ 40m2 παρασκευαστήριο και χώρος αναμονής του κόσμου μπροστά από το πάσο, επιτρέπουν οι κανονισμοί δάπεδο pvc? Κάπου διάβασα οτι απαιτείται δάπεδο λείο και αδιαπότιστο αλλά ήθελα να σιγουρευτώ οτι δε θα είναι λάθος επιλογή.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Λειο και αδιαποτιστο δαπεδο, απατειται σε χωρους παρασκευης και πλυσης.

 • νικος
  Απάντηση

  καλησπερα για να ανοιξω μαγαζι με το 1 ευρω τι αδεια χρειαζεται και ποσο κανει

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας, παρα μονο εναρξη στην εφορια.

 • Κωστας
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Σκέφτομαι να ανοίξω ένα μικρο αναψυκτήριο για καφέ μόνο στο χέρι. Δεν μπορώ όμως να βρω πουθενά πόσο θα κοστίσει η άδεια, παράβολα κ.τ.λ αν γνωρίζει κάποιος κάτι θα ειμαι ευγνώμων. Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Τα παραβολα ειναι 185 ευρω για τον Δημο και 10 ευρω για την πυροσβεστικη.
   Αν θελετε το γραφειο μας να αναλαβει την διαδικασια αδειοδοτησης μπορετε να επικοινωνησετε να συζητησουμε για την αμοιβη μας .

   Καλη συνεχεια.

 • ΘΕΟΔΩΡΑ
  Απάντηση

  Καλή σας μέρα.
  Είμαι του Γεωπονικού κλάδου και παρότι της ειδικότητας δεν μπορώ να βγάλω άκρη ως προς το εξής: Θα με βοηθούσε πολύ αν γνωρίζατε να μου πείτε εάν η εγκατάσταση κοντέινερ σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας μου για υδροπονική καλλιέργεια φρούτων απαιτεί άδεια από την πολεοδομία. Αν ναι ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω? (δικαιολογητικά κόστος)
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα το εκτιμούσα πολύ εάν μου δίνατε και τη νομοθεσία που το αναφέρει.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν δεν κανω λαθος ειναι κανονικη αδεια δομησης.
   Οποτε χρειαζονται ολα τα δικαιολογητικα/μελετες σαν να κτιζατε σπιτι απο την αρχη ( τοπογραφικο , αρχιτεκτονικα , στατικα , μηχανολογικα κτλ ).

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας !
  Θέλω να κάνω μία ερώτηση και είναι η εξής.

  Επιθυμώ να ανοίξω ένα μαγαζί bar-restaurant. Ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω δηλαδή τι χαρτιά χρειάζομαι για να το κάνω αναλυτικά αν θα μπορούσατε ;;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εχουμε γραψει ενα ολοκληρο αρθρο : http://bit.ly/2vaYSAt

   Αν θελετε περισσοτερες διευκρινησεις μπορουμε να τα πουμε και κατιδιαν.

 • Λάμπρος
  Απάντηση

  Καλημέρα,θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
  Θέλω να ανοιξω ενα fast food.Μέσα σε όλες τις διαδικασίες για την άδεια λειτουργείας περιλαμβάνονται και το πιστοποιητικό πυρασφάλειας και η άδεια απο το υγειονομικό;Και αν όχι που χρειάζεται να απευθυνθώ για την έκδοση τους;
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι λιγο ασαφης η ερωτηση σας.

 • Δημήτρης Μ
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Θέλω να ανοίξω μια καφετέρια με ναργιλεδες, αλλά δεν μπορώ να βρω τι άδεια χρειάζεται.. Μπορείτε να με βοηθήσετε ?
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω καφετερια , αλλα δεν ειμαι και 100% σιγουρος.

   • Δημήτρης Μ
    Απάντηση

    Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση! Θέλω να ρωτήσω και κάτι ακόμα..ρώτησα στον Δήμο της περιοχής και δεν έχω ιδέα για το τι χρειάζεται.. Μήπως γνωρίζετε που μπορώ να απευθυνθώ ?
    Ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Η αδεια βγαινει απο τον Δημο.
     Αν θελετε να ρωτησετε για το υγειογονικο κομματι μπορειτε να ρωτησετε στο υγειονομικο και να σας πουν.

 • Λευτέρης
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος που θέλει να παρέχει υπηρεσίες γιογκα στον χώρο του πελάτη ή σε βιλες που θα ενοικιάζονται για μικρα χρονικα διαστήματα για ομαδικες συνεδρίες γιογκα, χωρις δηλαδή να έχει δικό του σταθερό χώρο (γυμναστήριο), χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου/γυμναστή και αν ναι ποια έναι η αρμόδια υπηρεσία..;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που ισχυουν μεχρι σημερα, σε οποιοδηποτε χωρο γινεται εκγυμναση ανθρωπου , απαιτειται αδεια γυμναστηριου με τις αναλογες προδιαγραφες.

 • ΦΩΤΗΣ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΣΙΓΑΡΑ,ΠΟΤΑ,ΧΥΜΟΥΣ,ΠΑΓΩΤΑ, ΚΤΛ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΚΑΦΕΔΕΣ ΜΕ ΧΑΡΤΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΙΟΣΚΗ-ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση την τριβη μου με την Υγειονομικη Υπηρεσια θα το χαρακτηριζα δυσκολο εγχειρημα.

 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα .!!

  θελω να ανοιξω ενα καταστημα με μηχανημα σολαριουμ , υδρομασαζ(χωρις χερια) δλδ δεν θα υπαρχει θεραπευτης, καθεσε σε χτυπαει το νερο χαλαρωνεις φευγεις ενα στουντιο γενικα χαλαρωσης χωρις θεραπειες ποια αδεια χρειαζομε και απο που να αρχισω.

  Ευχαριστω !!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Πιστευω οτι η Δ/ση Υγειας θα θεωρησει οτι αυτο εντασσεται στις υπηρεσιες Εργαστηριου Αισθητικης με τις αναλογες προδιαγραφες.

 • Ευη
  Απάντηση

  Καλημέρα ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα πατισερι καφέ κ να φτιάχνω μόνη μ τα γλυκά απαιτείται να έχω πτυχίο ζαχαροπλάστη?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Οχι.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.
  Για online κατάστημα για πώληση τροφής κατοικιδίων ζώων (μόνο online πώληση και όχι φυσικό κατάστημα) απαιτείται ενοικίαση μιας απλής αποθήκης ή εμπίπτει σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος;
  Ευχαριστώ πολύ…

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Νομιζω οτι εμπιπτουν μονο οι τροφες για σκυλους και γατες.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ,
  Στην περίπτωση Καφετέριας με παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, μπορούν να πωλούνται ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης;

  Με εκτίμηση

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Νομιζω πως , ναι , αρκει να υπαρχει η καταλληλη συγκροτηση.

 • Ραφαηλ
  Απάντηση

  καλημερα, ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα playroom το οποιο θα προσφερει καφεδες ποτα και πιτοειδη καθως και παιχνιδια επιτραπεζεια .. τι αδεια θα χρειαστω ? ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   H αδεια ειναι “καφε – αναψυκτηριο”.

 • ΙΩΆΝΝΗΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΈΡΑ!ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΨΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΣΙΓΆΡΑ Κ ΚΑΦΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΊΔΙΟ ΧΏΡΟ ΣΤΙΛ ΜΕ 4ALL ΣΕ 40 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΆ ΜΕΤΡΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΆΛΩ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ ???

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα μπορουσε να γινει αν διαμορφωθει καταλληλα ο χωρος.

 • ΜΑΡΙΑΝΝΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΘΑ ΠΟΥΛΑΩ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CATERING.ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΑΨΙΑ ΣΤΟ ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΠΑΤΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΜΠΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ….ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ??? ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αδεια “πρατηριο πωλησης ετοιμου φαγητου”.

 • Κρητικου Αικατερινη
  Απάντηση

  Εχω νοικιασει δυο πολυ μικρα μαγαζια 5τμ και 7τμ, το ένα το χρησιμοποιω σαν εργαστηρι που φτιαχνω τα ρουχα και το άλλο σαν πρατηριο , μπορω να εκθετω ρουχα εξω απο την βιοτεχνικά και το μαγαζακι και εάν ναι ποσο χωρο μπορω να χρησιμοοιησω για είμαι νομιμη.Σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

  • Πεννυ Σεββα
   Απάντηση

   Γεια σας,
   Έχω και εγώ την εξής απορία και θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα εάν μου δώσετε μια κατεύθυνση.
   Για να ανοίξω κομμωτήριο σκύλων όπου θα πουλάω και σχετικά είδη για μικρά ζώα, υπάρχει κάποια ειδική άδεια που πρέπει να βγάλω?
   Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

   • Ηλίας Διαμάντης
    Απάντηση

    Αποσο γνωριζω δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια.

    • Γιώργος
     Απάντηση

     Καλημέρα
     αν αγοράσω μαγαζί με άδεια εν λειτουργία, τι χρειάζεται μετά; νέα άδεια (όλα απ’ την αρχή) ή τροποποιείται η άδεια (αλλαγή ονόματος);
     Γενικά αν αγοράσεις μαγαζί με άδεια τι χρειάζεται; (κατάστημα ψιλικών)
     ευχαριστώ

     • Ηλίας Διαμάντης

      Θα πρεπει ο προηγουμενος ιδιοκτητης να κανει την διαδικασια γνωστοποιησης και μετα να γινει αλλαγη φορεα.
      Η αλλη σας ερωτηση ειναι πολυ γενικη για να απαντηθει εδω.

 • αντωνια
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας!Συγχαρητηρια για τη δουλειά σας!Θα ήθελα να ρωτήσω για αναψυκτήριο με 40 καθίσματα, εχω μπουφε-μπαρα 12 τμ, κουζίνα 5τμ, αποθηκη 5τμ και αποδυτηρια 2τμ, στην οποια κουζινα 8α εχω διπλη γουρνα,πλυντηριο πιατων, (και ποδοκινητο στη μπαρα)και σκεφτομαι να βαλω και φουρνο για σφολιατες στο χωρο της κουζίνας. Πιστευετε θα έχω προβλημα με τα τμ?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ναι , το πιστευω.

 • δημητρης
  Απάντηση

  Καλησπερα σας
  Συγχαρητηρια για την πολυ καλη ενημερωση σας.
  Θ αηθελα να ρωτησω τι χρειαζετε για αδεια πλαωοδιου πωλητη φρεσκων χυμων. Θα εχω τα φρουτα και θα τα προσφερω σε χυμο. Απο που να αρχισω?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αρχιστε απο την Δ/ση Πλανοδιου Εμποριου του Δημου , αν και δε νομιζω οτι γινεται αυτο που θελετε.

 • μπαμπης
  Απάντηση

  Καλησπερα Ηλια.
  Για ενα καφενειο με μοναδικο φαγωσιμο ενα μεζε απο κονσερβες και ντοματα. Και φιστικια για τα αλκοολουχα. Χρειαζεται υπογραφη ενοικων;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Χρειαζεται την συναινεση της πολυκατοικιας.

 • ΘΕΩΝΗ
  Απάντηση

  Γεια σας,

  Για να ιδρύσω Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, χρειάζομαι πτυχίο στα παιδαγωγικά?

  Ευχαριστώ!

  Υ.Γ: Η επιχείρηση θα είναι υπό μορφήν ΚοινΣΕπ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Μπορειτε να διαβασετε το ΦΕΚ για τα ΚΔΑΠ ( 1397Β / 2001 ).
   Το αρθρο 7 που αφορα το προσωπικο ειναι ασαφες κατα την γνωμη μου.
   Καλυτερα να κανετε ενα ερωτημα στην Δ/ση Προνοιας που ανηκετε.

   • ΘΕΩΝΗ
    Απάντηση

    Κύριε Διαμάντη καλησπέρα,

    Σας υπέρ ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές.

    Αυτό είδα κι εγώ.. Είναι λίγο ασαφές το θέμα των απαιτούμενων προσόντων.

    Στην πραγματικότητα, δεν αποσαφηνίζεται το γεγονός, αν χρειάζεται πτυχίο παιδαγωγικών σε αυτού του είδους τα κέντρα, τα οποία τελικά, μάλλον διαφοροποιούνται από τους παιδικούς σταθμούς!

    Σε κάθε περίπτωση, θα ανατρέξω στο άρθρο 7 και θα υποβάλλω ερώτημα στην Δ/ση Προνοίας.

    Σας ευχαριστώ και πάλι!!

    Υ.Γ: Αν οποιοσδήποτε έχει εμπειρία σε κάτι αντίστοιχο και θέλει να με πληροφορήσει, ας μην διστάσει

 • Μαυρικακης Μιχαλης
  Απάντηση

  Καλησπερα εχουμε ενικοιαση ενα μαγαζι κι εχουμε κανει μεταβηβαση αδειας κι μας ζητανε χρηση γης ποσο χρονο κανει να εκδοθει κι αν υπαρχει περιπτωση να μην εκδοθει Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ο χρονος εξαρταται απο την πολεοδομια.
   Δεν υπαρχει περιπτωση να μην εκδοθει απο την στιγμη που το ζητησατε.

 • Τζίνα Μ
  Απάντηση

  Καλησπέρα, ζω σε χωριό σε ένα νησί, έχω μια έκταση μικρή ( δεν μπορεί να γίνει οικοδομή) στην οποία θα ήθελα να βάλω ένα ξύλινο κιόσκι και μερικά τραπεζάκια και να διαθέτω, καφέ, φυσικούς χυμούς, τόστ αλλά και αγροτικά προιόντα – βότανα και χειροποίητες μαρμελάδες-γλυκα κουταλιού. Aπο ποιές υπηρεσίες πρέπει να ξεκινήσω για αδειοδότηση κλπ;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Απο την πολεοδομια, επειδη το κιοσκι πρεπει να εχει αδεια δομησης.
   Το βλεπω λιγο δυσκολο αυτο που θελετε να κανετε.

 • ioannis
  Απάντηση

  καλησπερα,

  Ποσο εινα το ελαχιστο εμβαδο τυροπιταδικου χωρις παρασκευαστηριο ???

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,

   δεν υπάρχει ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν. Πρέπει απλά να υπάρχει επαρκής χώρος για να εξυπηρετείται η εκάστοτε συγκρότηση

   • jonny
    Απάντηση

    και αν χρειαζεται παρασκευαστηριο -εργαστηριο ..χρειαζεται ελαχιστο εμβαδο του χωρου τουτου ???

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Δεν υπαρχουν ελαχιστα εμβαδα. Αναλογα την περιπτωση 15 – 20 τμ θεωρω οτι θα σας καλυψουν.

     • jonny

      eyxaristv poly

 • Γιακουμης
  Απάντηση

  καλησπερα και χρονια πολλα .

  Για την ιδρυση φυτοριου χρειαζεται καποια ειδικη αδεια περα απο εναρξη στην εφορια?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω, οχι.

 • Lasen
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά.

  Θέλω να ανοίξω ενα χώρο με υπηρεσίες εναλλακτικών θεραπειών.(χωρις υπηρεσιες μασαζ).

  Εφοσον δεν υπαρχει συγκεκριμενη αδεια γι αυτο το σκοπο θα κανω απλα εναρξη στην εφορια?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι υπαρχει κατι να σχολιασω πανω σε αυτο.

   • Lasen
    Απάντηση

    Ένα ναι , ένα δεν είμαι σίγουρος ή ένα καμία σχέση , θα με βοηθούσε. Όπως και να έχει ευχαριστώ για το χρόνο σας 🙂

 • Χρήστος Εμ.
  Απάντηση

  Καλησπέρα!

  Ενδιαφερόμαστε να “ανοίξουμε” ένα “κιόσκι” (beach or snack bar) σε περιοχή κοντά στην παραλία ή μέσα στην παραλία!
  Τι χρειάζεται…; Πού πρέπει να απευθυνθούμε σε πρώτη φάση; Και ποιες οι προϋποθέσεις;

  Σας ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα πρεπει να απευθυνθειτε στον Δημο.
   Καταρχην χρειαζεται να εχει ή να μπορει να βγαλει οικοδομικη αδεια.

 • Π.δημητριου
  Απάντηση

  Καλημέρα.έχω ένα γυράδικο και απέναντι από αυτό εχωπου νοικιάσει ένα χώρο για αποθήκη.θέλω να δηλώσω την αποθήκη τι χρειάζεται να κάνω?θα πρέπει και η απόληξη να έχει κατασκευαστικές προδιαγραφές?(Π.Χ πλακάκια στους τοίχους..Κ.Α)?
  Ευχαριστω

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Kαλησπέρα,

   αν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε αναψυκτικά και χαρτικά, ένα πλακάκι στο πάτωμα θεωρώ ότι είναι αρκετό. Σε περίπτωση όμως που αποθηκεύονται τρόφιμα καλό θα ήταν οι τοίχοι να επενδυθούν με πλακάκι.
   Ο χώρος λογικά θα αδειοδοτηθεί ως αποθήκη αποκλειστικά για τις ανάγκες του καταστήματος σας

 • Φιλιππος
  Απάντηση

  Καλησπέρα.Έχω ενα περιπτερο με αδεια “λιανικη πωληση τσιγαρων” αλλα ειναι μεγαλυτερο απο περιπτερο σαν μινι μαρκετ με wc.Τι πρεπει να κανω με την αδεια ωστε να μπορω να φτιαχνω και να πουλαω καφε?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,

   δεν επιτρέπεται η πώληση καφέ σε περίπτερα. Για το γεγονός ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος και διαθέτει και wc, θα πρέπει πριν προχωρήσετε σε αλλαγές να ελεγξετε την νομιμότητα του χώρου σας

   • Φιλιππος
    Απάντηση

    Μπορω με καποια μετατροπη στην αδεια να το κανω?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Απο την στιγμη που δεν εχουμε πληρη εικονα των δεδομενων σας, δεν μπορουμε να δωσουμε σαφη απαντηση.
     Θεωρω παντως οτι δεν μπορει να γινει αυτο που θελετε.

 • Κωνσταντίνος
  Απάντηση

  Γειά σας,γνωρίζετε εάν χρειάζεται κάποια άδεια για στούντιο ηχογραφήσεων;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω μονο εναρξη στην εφορια.

 • Panos
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ! Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας .
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα που θα προσφέρει , συσκευασμένα σάντουιτς , συσκευασμένες σαλάτες , έτοιμους χυμούς φρούτων ,γλυκά , και συσκευασμένα μερίδες φαγητού . Όλα θα ειναι σε ψυγείο και θα προσφέρονται απο το ψυγείο κατευθείαν στο πελάτη χωρίς επεξεργασία πριν η μετα . Τι αδεια χρειάζεται να εκδοθεί . Και το προδιαγραφές χρειάζονται για τον χώρο . Να τονίσω οτι δεν θα έχει τραπεζοκαθίσματα και οτι το κατάστημα ειναι στο ισόγειο εμπορικού κέντρου .
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Απο την στιγμη που ερχονται κατευθειαν απο νομιμως λειτουργουντα εργαστηρια και δεν γινεται καμια επεξεργασια στο καταστημα, ειναι πρατηριο πωλησης ετοιμων φαγητων.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  Απάντηση

  καλησπέρα.
  Πότε χρειάζεται φουγάρο σε μαζική εστίαση? Για να είμαι πιο σαφής. Σε bar όπου θα προσ΄φερονται και πιάτα όπως hamburger χρειάζεται?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Kαλημέρα,

   Εν αρχή να σημειώσω ότι ούτως η άλλως σε συγκρότηση μπαρ απαγορεύεται το ψησιμο μπιφτεκιών και τα hamburger. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως για την δραστηριότητα που θέλετε θα χρειαστείτε φουγάρο

   Καλή συνέχεια

 • Πέτρος Ραγιάς
  Απάντηση

  Καλησπέρα!

  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω κατάστημα πωλησης τυροπιτοειδών (χωρις να τα παρασκευάζω) κρέπας-τοστ και φυσικά καφέ.
  1. Χρειάζονται δύο διαφορετικές άδειες?
  2. Χρειάζεται να εγκατασταθεί φουγάρο στον χώρο πώλησης ή στην κουζίνα εάν υπάρχει φριτέζα για να τηγανίσεις πατάτες?

  Ευχαριστώ.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,

   Αρκεί μία άδεια λειτουργίας Αναψυκτήριου για τις παροχές που θέλετε να έχετε. Όσον αφορά την φριτέζα θα χρειαστείτε απορροφητήρα στον χώρο του παρασκευαστηρίου
   Για την φρυτέζα κάποιες φορές, ανάλογα με τον ελεκτή, μπορεί να ζητηθεί συγκρότηση πλήρους γεύματος, οπότε καλό είναι να το τσεκάρετε και με το υγειονομικό της περιοχής σας
   Καλή συνέχεια

   • Πέτρος Ραγιάς
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας με βοηθήσατε πάρα πολύ.
    Καλή συνέχεια και σε εσάς.

 • Ρίκα Φαράκλα
  Απάντηση

  Καλημέρα!
  Πρόκειται να ανοίξω ένα εργαστήριο-κατάστημα που εντάσσεται στην ΚΑΔ [32.12.1] Κατασκευή κοσμημάτων και συναφών ειδών. Απαιτείται άδεια λειτουργίας?
  Εάν όχι, είναι απαραίτητο να κάνω ενέργειες απαλλαγής (συμπλήρωση ερωτηματολογίου, υπεύθυνη δήλωση κλπ.)?
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω χρειαζεται μονο εναρξη στην εφορια.

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα, θα ηθελα να ασχοληθώ με επισκευή και συντήρηση σκαφών με ΚΑΔ 33.15.10 (χωρίς επισκευή μηχανών) έχοντας κινητό συνεργείο, δεν έχω κάποιο πτυχίο πανω στο αντικείμενο περα από εμπειρία που δεν αποδεικνύεται κάπως, μπορω να κάνω έναρξη; Η έδρα μπορεί να βρίσκεται σε οίκημα σε χωριό; Εαν δε μπορώ λόγω μη πτυχίου μπορώ να κανω εναρξη με ΚΑΔ παροχής υπηρεσιών (96.0);
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα Δημήτρη,
   λυπάμαι, δεν γνωρίζω κάτι πάνω στο αντικείμενο

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Θέλω να ανοίξω αναψυκτήριο το καταστημα είναι 30 τετραγωνικά θα προσφέρω καφέ σάντουιτς σφολιατες πόσες γούρνες χρειάζεται…

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπερα Γιάννη,

   θα χρειαστούν 2 ή 3 γούρνες, ανάλογα με την συγκρότηση και ένας ποδοκίνητος νιπτήρας (ή με φωτοκύτταρο) για τον χειριστη τροφίμων

   • Γιαννης
    Απάντηση

    Και αν βάλω πλυντήριο πιάτων πόσες χρειάζεται να έχω 2 εκ των οποίων η μία να είναι με ποδοβαλβιδα; Ευχαριστω πολυ